12 Август, 2019 10:00 11 774 50

Готвят украински сценарий за Турция

  • турция-
  • ердоган-
  • преврат

Традиционният „истанбулски” капитал, който счита себе си за център на цялата източносредиземноморска търговия, сега се нуждае от достъп до европейските пазари

Готвят украински сценарий за Турция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Коментар на Саид Гафуров

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че възнамерява да проведе нова военна операция в контролиран от кюрдите район източно от Ефрат в северна Сирия. На пръв поглед – защо ѝ е на страна, която се намира в криза, пълномащабна война. Ердоган обаче не е толкова прост.

Турският президент се нуждае от война и не от победа, а от война като такава. Политическата ситуация в страната е нестабилна и обективно условията са срещу него. Мартенските избори ясно показаха, че противниците набират сила. Ердоган обаче е фантастичен политически тактик и знае какво да прави. След чистките няма баланс във въоръжените сили на страната, цялото им оставащо ръководство принадлежи на една от партиите, следователно е необходимо армията да бъде заета през цялото време и тук войната идва точно навреме.

Нещо повече, това ще отвлече вниманието от ситуацията в Идлиб. Там Ердоган се озова в цунгцванг, когато няма достатъчно военна сила за победа и задълженията по разрешаването на конфликта, дадени на целия свят, изглежда са изпълнени. Въпреки че по-голямата част от населението на Идлиб подкрепя проердоганското „Мюсюлманско братство”, уахабитите, идващи отвсякъде, са военно силни. Освен това те имат силна финансова подкрепа от страните от Персийския залив. Положението е сложно и трябва да се поддържа постоянната патриотична ярост сред населението. Но да се предвидят конкретни бъдещи стъпки на Ердоган е много трудно, като политически тактик той наистина е близък до гения. Друго нещо е, че неговата тактика отстъпва на общите политически тенденции в страната. Дори онези, които наскоро категорично го подкрепиха, включително много негови съпартийци, са недоволни от ситуацията. Разнообразието от комбинации може да доведе до поражение на Ердоган.

Той може да бъде отстранен от ръководната позиция в партията. Това могат да го направят недоволните военни. Вероятността за промяна на властта в Турция по модела на украинския Майдан става все по-голяма. Някои косвени признаци показват, че Европа вече мисли за създаването от Ердоган на втори Янукович и за „украинизацията” на страната. Освен това сегашните условия в Турция са в много отношения сходни с тези в Украйна преди пет години - олигархията е недоволна от президента, смятайки го за пречка за европейската интеграция, работниците непрекъснато стачкуват, партията е недоволна от резултатите от изборите и „Мюсюлманското братство”, което доскоро претендираше за надмощие в идеологията, е деморализирано ... Плюс това, остра финансова криза. Може да се предположи, че състоянието на политическата ситуация в Турция е координирано.

Традиционният „истанбулски” капитал, който счита себе си за център на цялата източносредиземноморска търговия, сега се нуждае от достъп до европейските пазари. Новият, „индустриален“ капитал, който до голяма степен нарасна при Ердоган, има същите проблеми - той вече естествено се трансформира във финансово-индустриален, а вътрешният пазар му е вече тесен. Неговите представители също изразяват недоволство от политиките на Ердоган. Той от своя страна изобщо не иска да си тръгва.

Припомнете си „затягането на винтове“ на Ердоган по отношение на интелигенцията, медиите и кемалистите - привърженици на линията на Ататюрк. Последните, спечелили общински избори в Истанбул, Анкара, Измир и други големи градове, набират сили и стават доста мощни политически съперници. Самият Ердоган е виновен отчасти за това, че прочисти армията от ислямистките гюленисти и така измести равновесието във въоръжените сили в полза на привържениците на светската държава.

И това е една от основните причини, поради която Ердоган има нужда от война: ако човек с пушка не е зает с преките си задължения, той може да бъде осенен от мисли за използването на пушката за други цели. Плюс това, патриотичната ярост, придружаваща войната, е повод за прилагане на различни спешни мерки, които могат да закрепят Ердоган на власт.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От мерак

    43 36 Отговор
    Само и само да се напише нещо срещу Турция се раждат такива безсмислени бълвочи...
  • 2 Ердоган

    31 16 Отговор
    Глупости на простотии....
  • 3 Анти милиционер

    30 16 Отговор
    Колко много глупости.... Авторът е от 80-те прпцента
  • 4 Турция

    29 49 Отговор
    Велика Турция да не е жалка Украйна или Ирак, Иран, Сирия или Афганистан, Ердоган им разкатава фамилията.

    Коментиран от #22, #37, #44

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Здрасти

    22 35 Отговор
    Турция е твърде силна и независима за да им манат номерата, а с начело с човек като Ердоган, това е невъзможно.
  • 7 Иван

    17 30 Отговор
    Турският президент се нуждае от война и не от победа, а от война като такава. - бАбе не знам, ама Ердоган където е влязал ви аги победител е излязал...
  • 8 Mорук

    15 28 Отговор
    Мачкай ги ердо само газ
  • 9 Кирил

    35 37 Отговор
    Ердоган бутна турция по пързалката.можем само да гадаем кой първи ще катастрофира,московския Пинокио или пишман султана

    Коментиран от #12, #20, #28, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Доктор Охболи

    15 18 Отговор
    Нападат ви американци? Дългата ръка на Фашингтон ви настига? Соросоиди разпространяват говедарска пропаганда? Злите ФАЩ искат да превземат природните богатства на християнска Русия? ЗАПАЗАТЕ СПОКОЙСТВИЕ! Психиатрична болница "Св.Наум" винаги е на ваше разположение За контакти: ул. "Любен Русев" 1, 1113 София, БЪЛГАРИЯ, Спешно отделение: +359/2/9702130
  • 12 Ердоган

    37 20 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Нито на Русия, нито на Турция можете да стъпките й на малкият им пръст. Тука ще си пишете разни безпочвени коментари, докато България потъва бавно и славно, народа се изсели от собствената си страна, избиват ви животните, но нищо, важното е какво става в Турция....

    Коментиран от #13

  • 13 Статистика

    33 18 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоган":

    Ромчо, автора е турчин. Какво пак плюеш по България? Още ли не си се изселили в Германия при родата? И относно кой напуска. През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Това означава че от двата милиона души които са напуснали България поне един милион са турци или цигани мохамедани. Ти защо още си тук?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Хахахаха

    15 13 Отговор

    До коментар #13 от "Статистика":

    Авторът не е турчин, турските фамилии не завършват на "ов". Авторът е руски гражданин и нормално е да е активиран след отказът на Анкара да признае Крим за рускию

    Коментиран от #45

  • 15 Akay

    29 15 Отговор
    В България останаха турците които знаят,че произходът им е европейски.Те са потомци на старото население на балканите.Отидоха си пришълците от Анадола и централна Азия,т.н.черни турци.Българските турци са светски хора и гласуват срещу Ердоган.

    Коментиран от #46

  • 16 Глупи,

    6 12 Отговор

    До коментар #13 от "Статистика":

    До 1989 етносът при преброяването не беше декларативен, а се вписваше служебно. При следващите преброявания вече преброяванията сам декларираше етносът си. Голяма част от турците не се декларираха като такива. Тази стъкмистика изобщо не отразява действителността.

    Коментиран от #17, #47

  • 17 Рашка с чашка

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "Глупи,":

    Да не би да казваш че един милион турци са отказали да се признаят за турци. Защо, срам ли ги е?

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Питай тях

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Сигурно поради същата причина поради която няколко милиона българи се декларират като американци, германци французи и т.н

    Коментиран от #43

  • 19 От какво да ги е срам?

    0 14 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Просто ги е страх от репресии

    Коментиран от #21, #48

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рашка с чашка

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "От какво да ги е срам?":

    Глупости репресии, през 2011г ДПС не бяха ли на власт? Малко ли турци имаше министри, депутати и кметове?
  • 22 Украйна

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    За Украйна не си прав. Беше една доста силна и богата държава. А сега? Ако не беше съсед на Русия и да се намесят хамериканите щеше да се пее кога ще ги стигнем украинците.

    Коментиран от #38

  • 23 Стършел

    16 6 Отговор
    Грешката на всеки диктатор е, че губи чувство за реалност. Та и при Ердоган е така. Хилядите вкарани в затворите, репресиите срещу интелигенцията, военните, които не му играят по свирката, рано или късно ще доведат до непредвидени обстоятелства.
  • 24 Бг Поп музика

    8 4 Отговор
    Украинците са хитри до сега доиха руснаците сега смучат от ЕС и САЩ,ако не знаете имат безмитен изноз за ЕС в магазините ни е пълно с украински стоки главно пилешко,земеделски зърна,шоколади и др.
    Качеството не се знае но досега никой не е умрял...
  • 25 куку

    6 3 Отговор
    Тоя добре ли е! Турция, по сценарий на Украйна! Ей много тъп народ, че и статии му публикуват!
  • 26 Иванов

    11 7 Отговор
    Не разбирам защо още не сте си заминали в туршия и какъв ой дирите тук, да ви еа в циганите смърдели?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Турция си гони интереса ...има ново разпределение на пазари и ресурси и си гледа да си вземе своя дял

    Коментиран от #33

  • 29 Серсеми

    7 4 Отговор
    Това е то истината за турските бастуни,които били мнООООО велики,ама ако се доберяли до европейските пазари!!Нали им аризихме великите пазари на великата Русия,що ревът??
  • 30 Наблюдател

    7 3 Отговор
    Всеизвестно е, че Поглед инфо е острието на руската хибридна война срещу България и проводник на фалшиви новини. Въпрос на елементарна морална хигиена е да не се препечатват материали публикувани в него.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Матей

    7 0 Отговор
    На Реджеб му готвеха преврат,по-рано имаше и опити за дестабилизация по пътя на протести.Хамърите му правят въртели с кюрдите и целия репертоар да си изкарат,Ердо се е определил по нов път,на изток,в запада вече няма келепир,пък и властта му е застрашена от западняците,както и националната сигурност.А както е известно,безопасността е безценна,особено на милиони хора.Нас тук не ни броят за хора,щом всеки бекярин може да безчинства както си ще.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха ха ха

    5 0 Отговор
    само дето в турция няма тъп потрошенко ;)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гледач

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    Ето такъв начин на мислене като твоя ДЪРЖИ мюсюлманския свят 300 ГОДИНИ назад.За това християнския свят ще СМАЗВА военно икономически и културно.

    Коментиран от #39

  • 38 Димитри

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Украйна":

    Украйна никога не е била силна държава по простата причина, че е държава от 30-тина години. А американците се намесиха точно защото е близо до Русия и има доброволно пушечно месо, което да използуват срещу Русия.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Димитри":

    Украинците ако не се бяха отделили щяха да бъдат куктурно и езиково асимилирани от руснаците ..като Македония ..близки отношения с България ще ги асимилира и няма да има македонски език,култура и история

    Коментиран от #42

  • 41 Гост

    1 0 Отговор
    Турция трябва да изчезне от картата на света.
  • 42 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    то няма такива. Те бяха изкуствено отделена държава, бивша българска област.
  • 43 Балканец

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Питай тях":

    тия "българи" дето се напъват да се пишат германци и французи, не са никакви българи, а са си чисти цигани.
  • 44 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    великата ти Турция се разкъсва от размирици и граждански войни. Чергата им гори а те с комшиите се карат.
  • 45 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    на "ов" викаш. Като Османов, Сюлейманов, Реджепов, Таушанов, Узуналиев и мн други турски фамилии на българомохамедани. Помниш ли го това време?
  • 46 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Akay":

    Има нещо такова, но тогава защо Хасан и няколко други от тук зверски защитават и прехвалват Ердоганя?
  • 47 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Глупи,":

    всичко което не ви харесва не отразява действителността и е сръкмистика, нали? Аз казвам, че сега повече турци крият етносът си, че и много цигани се пишат за турци.
  • 48 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "От какво да ги е срам?":

    тук вече наглееш.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Грую

    0 0 Отговор
    Не става! Къде е Турския Крим, който Русия да анексира?