10 Септември, 2019 19:00 6 883 23

Кой е Малофеев, заради когото арестуваха лидерите на "Русофили"

  • константин малофеев-
  • русофили

Той е полезен на Путин с политическите си връзки и богатството си - ресурси, с които поддържа проекти, от които Кремъл предпочита да пази дистанция", казва Сергей Марков, политически консултант на руската президентска администрация

Кой е Малофеев, заради когото арестуваха лидерите на "Русофили" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путиновият Сорос", "модерният Распутин", "шефът на пропагандата в Крим", "човек, способен да продаде пясък на Сахара" - така го описват онези, които го познават.

"Аз съм благотворител" - така се определя самият той, помолен да отговори на все по-често задавания въпрос: "Кой е Константин Малофеев?"

Заради него днес беше арестувано цялото ръководство на движение "Русофили" в България. Председателят на организацията Николай Малинов продължава да е в ареста, секретарят - Юрий Борисов е пуснат след наколкочасов разпит за връзките на организацията с олигарха Константин Малофеев.

Кой е той?

"Преди 10 години беше Господин Никой", казват за него в Русия. Днес обаче "самонаправилият се" милионер Малофеев е част от групата на религиозно-консервативния бизнес елит на Кремъл, чието влияние върху политиката на Владимир Путин нараства все повече през последните години.

В кръга на "общите познати" на Малофеев и Путин влиза архимандритът на Сретенския манастир Тихон, изповедник на руския президент, с когото бизнесменът се съветва по всички въпроси.

По думите на отец Тихон - Владимир Владимирович се отбивал в неговия храм, понеже манастирът се намирал "близо до предишната му месторабота" - в съседство с КГБ на улица "Большая Лубянка" в Москва.

Отец Тихон влиза в надзорния съвет на учредения от Малофеев благотворителен фонд "Василий Велики", една от най-големите фондации на Русия - там е и съветникът на Путин Игор Шьоголев.

Там е и режисьорът Никита Михалков, който напоследък се прочу с намерението си да създаде контра-Макдоналдс - руска верига ресторанти за бързо хранене "Едим дома" (Да ядем вкъщи), за което поиска близо 1 млрд. рубли държавна помощ от Владимир Путин.

"Той е полезен на Путин с политическите си връзки и богатството си - ресурси, с които поддържа проекти, от които Кремъл предпочита да пази дистанция", казва Сергей Марков, политически консултант на руската президентска администрация.

Неслучайно името на Константин Малофеев беше едно от първите, включени в черния списък на ЕС и САЩ:

Първият "министър-председател" на ДНР - Александр Бородай, е бивш PR-консултант в компанията на Малофеев Marshall Capital.

Главнокомандващият на "опълченците" от самообявилата се Донецката народна република (ДНР) Игор Стрелков е бивш началник на сигурността в същата компания.

Самият Малофеев отрича упорито съмненията, че е участвал с пряко финансиране в конфликта в Източна Украйна. Това, което признава самопровъзгласилият се "благодетел", обаче, е, че помага с "хуманитарна помощ" на бежанците от зоните на бойните действия.

Константин Малофеев стана известен в Европа и България именно покрай кризата в Украйна. "Православният олигарх", както го наричат, зае активна позиция и неговият фонд "Василий Велики" доставяше хуманитарна помощ за Донбас, която според западни наблюдатели е била прикрита помощ за сепаратистите.

"Цялата ни история показва, че Русия може да се развива ефективно само в състояние на подвиг", казва той.

Така оценява и решението на Владимир Путин за присъединяването на Крим към Руската федерация.

"До този момент само губихме, отстъпвахме. Естествено, при Путин този процес поспря. Но несигурността за бъдещето остана", допълва Малофеев.

Той не вярва в социологията, която показва, че все повече руснаци предпочитат "гнилия Запад" пред перспективата за "постоянен подвиг" в руски превод.

"Зависи как се задава въпросът. Ако например попитате хората "Смятате ли, че при определени условия Русия може да върне Крим?", ще получите 89% отговор "В никакъв случай".

От позицията си на православен "благодетел" Малофеев заема пост в комисията по семейните въпроси към Руската патриаршия.

Участва и в работните групи на комисиите в Думата в качеството си на ръководител на "Лигата за безопасен интернет", която се занимава с борба с детска порнография и друга "вредна за децата информация".

Малофеев е застъпник за връщането на монархията в Русия.
Макар да признава, че на този етап проектът за смяна на държавното управление звучи утопично, продължава да вярва, че тенденциите се развиват точно в посока на реставрацията на Царството.

"В Русия всичко е възможно. В момента само 5% от населението ходи на църква в неделя. Когато станат 30%, а най-добре - 50% - въпросът за монархията ще се появи от само себе си", смята той, като подчертава, че броят на хората, които не изключват възстановяването на монархията в Русия, се е удвоил в сравнение с началото на 90-те години.

Капитализмът, безусловно, е порочен, твърди Константин Малофеев, който не вижда противоречие между ортодоксалните си възгледи и собственото си богатство.

"Не всички могат да бъдат предприемачи, това е определена способност на характера, но състоятелният предприемач трябва да помни, че Бог не му е дал парите, за да си ги налепи по стените в тоалетната или да ги държи на влог. Той ги е получил, за да ги раздава", развива вижданията си Малофеев.

"Трябва да се откажем от лихвите. Банките не трябва да печелят от лихви. Арабските, иранските банки работят без процент, като банки за проектно финансиране. Те участват в риска. Ако проектът проработи - печелят", казва Малофеев.

Някой би казал, че философията му подозрително напомня възхода и падението на КТБ.

Руските медии твърдят, че той е толкова близък до президента Путин, колкото и с обявилия се за инвеститор белгиец Пиер Луврие, който преди години придоби за 1 евро активи на Цветан Василев. Нещо повече - дори се твърди, че може би Константин Малофеев е прехвърлил формално бизнеса си на Луврие, за да избяга от санкциите на ЕС и САЩ, както и че Луврие е новият шеф на Гиркин, а двамата заедно с Малофеев дирижират събитията в Донецк.

И не само заради съвпадението между думите му и самопризнанията на Цветан Василев за модела на функциониране на трезора, чиято собственост делеше с руската Внешторгбанк и Оманския фонд.

Ако си спомняте забележителната поява на прословутия Пиер Луврие от Люксембург, или инвеститорът "за едно евро", който се опита да спаси активи на Цветан Василев, не може да не се сетите за дружеската му снимка с Игор Стрелков, описан от белгиеца като "най-големият герой на нашето време" - същият онзи шеф на охраната във фонда на Константин Малофеев, превърнал се в предводител на сепаратистите в Донбас.

Малофеев гледа мащабно на задачата си: да утвърждава "традиционните ценности" в Русия и Европа, както и да укрепва отношенията между Москва и "православните страни" - Гърция, България и Сърбия.

Освен че е най-големият миноритарен собственик на държавно-контролирания "Ростелеком", Константин Малофеев е председател на съвета на директорите на групата "Царьград", която управлява няколко бизнес-начинания под една марка.

Един от проектите му е телевизионният канал "Царьград ТВ", за чието създаване са похарчени десетки милиони долари.

Едновременно с това Малофеев е придобил собственост в популярна гръцка телевизия - неслучайно, министърът на отбраната на Гърция и лидер на "Независимите гърци" Панос Каменос е близък приятел на руския олигарх.
През октомври 2014 г. Каменос присъства и на сватбата на бившия губернатор на Атон Янис Карагиоргис със София Сотираку, която не се провежда в Гърция, а... в московския хотелски комплекс "Царьград" на Константин Малофеев (който няма право да влиза в Гърция заради санкциите).

Същият Карагиоргис беше сочен като новият собственик на ТВ7, в чието ръководство ще влезе бившият депутат от БСП и шеф на движение "Русофили" Николай Малинов, както самият той се похвали.

Развитието на политическата криза и икономическото преразпределение в България през последните 3 години добива съвсем различни очертания, когато пъзелът с кризата около КТБ се погледне през перспективата на целите и ресурсите на Малофеев.

В това число влиза и участието на "доброволческите" паравоенни формирования от България и Сърбия в размириците в Украйна (в които се включиха дори хора като Павел Чернев).

И "безплатният" престой на 18-те международни наблюдатели на изборите в Донецк и Луганск, сред които място намери и Магдалена Ташева, която призна, че разноските ѝ са поети от "федерация от неправителствени организации - за евразийско сътрудничество и за бежанците".

"Цялата ни история показва, че Русия може да се развива ефективно само в състояние на подвиг", казва ортодоксалният милионер.

Именно Константин Малофеев беше основен спонсор на тайна среща на крайнодесни партии от Европа и руски националисти във Виена. Представител на България на сбирката е бил лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

На националистическия форум са присъствали председателят на австрийската Партия на свободата Хайнц- Кристиян Щрахе и племенницата на лидерката на Националния фронт във Франция – Марин льо Пен. От руска страна са били главният архитект на Евроазийския проект Александър Дугин и художникът- националист Иля Глазунов.

Целта на организаторите била да върне Европа към „основните ценности на християнската цивилизация”.

Малофеев не е криел тесните си връзки с арестувания днес Николай Малинов и русофилите в България.

Преди време пред "Капитал" Малофеев заяви, че помага на ръководителя на движение "Русофили" Николай Малинов да купи ТВ 7 и има интерес от инвестиции в България, но тъй като се намира под санкции, това няма как да стане. Името му се свърза с Цветан Василев покрай Дмитрий Косарев - общ техен познат, който претендираше да притежава контролния пакет на БТК и все още оспорва сделката с ВТБ и Спас Русев. Самият Малофеев казва пред "Капитал", че се е запознал с Василев в Белград.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    35 18 Отговор
    Състояние на подвиг ...това ми хареса ...а ние се развиваме в състояние изути гащи и добре смазани със свинска мас..

    Коментиран от #5

  • 2 Алфа Вълкът

    20 27 Отговор
    Някакъв джендър е тоя, на такъв прилича👩‍🦱
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румен Радев

    31 23 Отговор
    Като гледам как се е разпищолило мароинетното правителство начело с губернатор тиквоний, единствената ни надежда е Румен Радев да разпусне парламента.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Stormtrooper

    15 11 Отговор
    КГБ патрияршия
  • 7 Тръмп

    27 16 Отговор
    Каква наглост,Комунистически Олигарх да се обяви за Православен Християнин!!!:):):)Християнството не се купува и продава,та Вън от Храма и Опетняването на Иисус Христос!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    20 10 Отговор
    Този който купува хора и медии е Робовладелец,а не Православен Християнин!!!:):):)Това е опит за саботаж над Християнството!!!:):):)
  • 9 Тръмп

    21 10 Отговор
    Типичен Антихрист,описан в Библията!!!:):):)А който петни името на Иисус Христос го чака Страшния Съд!!!:):):)

    Коментиран от #12

  • 10 Реалист

    31 15 Отговор
    Нека за абстрахираме от това дали Малинов е виновен или невинен.Аз вече 20 години живея и работя във Льо Авър (Франция).За 20 години в Льо Авър, не съм видял никъде национално движения Американофили,въпреки че САЩ буквално 2 пъти спасява Франция от Германия,докато Русия само веднъж ни освобождава и то ние дори си плащаме за това.За мен лично,такива движения като американофили,русофили,германофили и т.н. са безмислени,а и малко или много демонстрират чуждопоклонство.

    Коментиран от #17

  • 11 NSDAP

    23 16 Отговор
    България е под руско робство, СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!!
  • 12 Behemoth

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    На лъвовете!
  • 13 Усмивката

    15 12 Отговор
    Това ми напоммя за Германия през 30 те години.Как от нищото се появи един мустакат пропсгандатор на национализма прераснъл по късно под познатия ни Хитлеризъм.Днес наблюдаваме същито .Само че с други ,руски имена.Малофеев и Путизъм
  • 14 Пипи дългото чорапче

    2 3 Отговор
    Браво Реалисте. Точно,кратко,ясно!
  • 15 Усмивката

    12 6 Отговор
    Бе тия от Донбас не бяха ли освободители.А то било всичко за пари.Абе иде трета световна.Ето всичко се повтаря.Едни пари подпомогнаха Хитлер да стане известен,а по късно и неконтролеруем
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор
    Да-а-а, интерконекторната газова връзка с Гърция е фактор, а не само журналистическа новина!!!
  • 17 Да де,ама...

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Ти може да не си го видял американофилското сдружение вьв Франция-и това е логично...То е вьв вьрховете на властта вьв Франция.Саркози беше типичен предаставител на американофилството-прочети как заедно сьс САЩ наредиха хубавичко Строскан.А примерите които даваш за спасението на Франция нямат никакьв аналог сьс нашето Освобождение от Русия...-само един пример-нямало е 500 годишно робство...-други примери за оборване няма да ти давам-само този ти е достатьчен.
  • 18 Индианец

    8 7 Отговор
    Елате ни попитайте нас, какво направиха англо- саксоните и си вземете поука!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Жоро

    3 4 Отговор
    Малофеев е подлога на Путлер....И Русофилистаките и сега показахте че сте продажни шпионски отрепки и българофоби..!България не е място за шпиони и подлоги на кочината!!
  • 22 ИванГрозний

    0 0 Отговор
    Сталин сослал болгарьи из Крим в Казакстан.Что стало с их недвижимость?
    НЕМЕДЛЕНО ВЕРНИТЕ БОГАРОМ ИХ НЕДВИЖИМОСТ В КРИМУ!
    ОТ БОГА СТЬИДЬ ИМЕЕТЕ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.