Last news in Fakti

19 Септември, 2019 16:05 3 390 30

САЩ не виждат разликата между Прибалтика и Крим

  • взгляд-
  • прибалтика-
  • крим

Крим може да се върне към Украйна само при крах на Русия, но дори откровено русофобските анализатори на ЦРУ вече не разглеждат такъв сценарий. А в обозрима историческа перспектива шансовете за разпад на САЩ изглеждат много по-големи

САЩ не виждат разликата между Прибалтика и Крим - 1
Факсимиле: Взгляд
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крим рано или късно ще се върне в Украйна, точно както стана с възстановяването на независимостта на балтийските страни, заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър. Такива думи най-добре характеризират неразбирането на американците както на руската политика, така и на руската история. И това ги лишава от способността им за стратегическо прогнозиране, коментира руският вестник „Взгляд“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

"Санкциите срещу Крим ще останат, докато Русия продължава да окупира Крим", заяви в интервю за украинския телевизионен канал "1+1" Кърт Волкър, специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна. Съединените щати никога няма да признаят Крим за руски и ще работят съвместно с Европейския съюз, така че санкциите да останат в сила, „докато полуостровът не бъде напълно деокупиран“, заяви Волкър.

Непризнаването на Крим като част от Русия в крайна сметка ще доведе до връщането му в Украйна, отбеляза американският дипломат, утвърдително отговаряйки на въпроса дали вярва, че Крим ще се върне в състава на Украйна:

„Да, да, вярвам. Видяхме как това се случи с балтийските страни. Съветският съюз възвърна независимостта им след 40 години окупация. Западът, Съединените щати и други страни поддържаха твърда линия и не признаваха насилственото включване на тези страни в Съветския съюз. Имаме и много твърда позиция по отношение на Крим - няма да сме съгласни с руската анексия на Крим. Във връзка с това миналата година имаше изявление на Майк Помпео. Същата позиция има и ЕС. Много е важно да сме заели правилната позиция и да не се примирим с това. Защото времето променя всичко и мисля, че един ден Крим ще се върне в Украйна. "

Когато Волкър беше помолен да изясни дали това ще се случи скоро, той каза, че не може да си представи колко време ще отнеме: „Основното е, че сме заели правилната позиция и се придържаме към нея.“

Ясно е, че Волкър изразява мнението на по-голямата част от американските политици, въпреки факта, че президентът Тръмп често говори за съвсем различни неща. Крим не е сериозна спънка за Тръмп, например той многократно предлага да върне Русия в Г-8, докато привържениците на санкциите настояват, че това е невъзможно, докато „Русия окупира Крим“. Същият Волкър, дори след последните изявления на Тръмп, предложи Русия да върне Крим в Украйна в замяна на завръщането на страната в Г7.

В същото време Тръмп е президент на САЩ, а Волкър е обикновен служител на Държавния департамент. Но позицията му и неговите аргументи са интересни от гледна точка на разбирането на възгледите на американския елит, неговите идеи за Русия и политиките, които САЩ трябва да спазват по отношение на страната.

Следователно сравнението на Крим с балтийските държави не е случайно, а напълно типично за средностатистически американски дипломат.

САЩ наистина не признаха влизането на балтийските държави в СССР през 1940 г., дори „правителствата“ в изгнание на Литва, Латвия и Естония живееха в Америка, имаше и техни „посолства“. Ясно е, че САЩ не са въвели никакви санкции срещу СССР за балтийските държави. И с подписването на Хелзинкския акт на Конференцията за сътрудничество и сигурност в Европа през 1975 г. Америка всъщност призна тогавашните граници на СССР. Прибалтийските държави напуснаха СССР в резултат на разпада на Съветския съюз, а не заради американската подкрепа за идеята за независимост на трите републики. Но Волкър казва, че "СССР върна независимостта им след 40 години окупация" - ясно е, че това е по-удобно. Но в действителност нямаше нито окупация, нито връщане на независимостта.

Отначало, през 1940 г., СССР си върна това, което поне два века е част от Русия - дори при Петър Велики балтийските държави са изкупени от шведите, да не говорим за факта, че част от балтийските земи са били част от Русия много преди това. Прибалтийските републики придобиват независимост през 1920 г. след разпадането на Руската империя и гражданската война в Русия. Две от тях никога не са били независими държави в историята и само Литва имаше славен, но отдавна изживяван опит на независимо съществуване.

През 1940 г. присъединяването към СССР, разбира се, не беше напълно доброволно, но в същото време разчиташе на значителна част от местните жители, които бяха просъветски и прокомунистически. Да, и Прибалтика тогава имаше малък избор - да бъде немска или да се върне в Русия.

През 1991 г. СССР не върна независимост на балтийските републики, въпреки че настроението за раздяла беше силно и в трите републики, но то беше такова в резултат от кризата, в която СССР влезе в процеса на реформите на Горбачов и те се отделиха. А самодекларираната независимост не беше призната нито от Москва, нито от САЩ, които не искаха да се карат със СССР за три малки републики. Ако СССР не се беше разпаднал, тогава нямаше да има независима Прибалтика.

Така че паралелите с Крим са неподходящи дори по тази причина. Крим може да се върне към Украйна само в случай на крах на Русия. И не само разпад на Русия, но и запазване в същото време на независима Украйна. Но дори откровено русофобските анализатори на ЦРУ вече не разглеждат такъв сценарий. Разбира се, всичко в живота е възможно - но в обозрима историческа перспектива шансовете за разпад на САЩ изглеждат много по-големи.

И най-важното - Крим, подобно на Украйна, е част от руския свят, руската цивилизация, руските исторически земи. Опит за откъсване на Украйна от Русия, както и създаване на антируска мостова граница от нея, заедно с интеграцията ѝ в НАТО и Европейския съюз, неизбежно ще се провали.

В един момент президентът на САЩ - Тръмп или вече неговият наследник - просто ще затвори темата за Крим, за да възстанови отношенията с Русия. Дали това ще стане чрез официално признаване на Крим като руски или не, е маловажно - основното е, че темата за връщането на Крим в Украйна ще отпадне дори от реториката на американските дипломати.

Източник: "Взгляд"

Превод: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    31 5 Отговор
    В ПРИБАЛТИКА СЕ ЗАПАСЯВАТ С ПАМПЕРСИ ...В КРИМ НЕ ИМ "ПУКА "!?!?
  • 2 ПОЗНАВАЧ

    1 43 Отговор
    Крим - епицентър на първи ядрен удар при война. Не им заблазявам на кримчани, нищо няма да остане здраво там...

    Коментиран от #6, #21, #24, #25, #29

  • 3 NikNay

    50 1 Отговор
    Добре де да си представим, че Русия върне Крим на Украйна, вярва ли някой че санкциите ще отпаднат или няма да се измисли някакъв друг повод да да се наложат нови!

    Коментиран от #22

  • 4 Кой68

    34 4 Отговор
    Какво правим с Аляска? Там отдавна изтече някакъв срок от продажбата мисля?! Калифорния и Тексас неискаха ли да се отделят по-едно време? Дай да не прекаляваме чичо......
  • 5 Нико

    24 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В същото време Тръмп е президент на САЩ, а Волкър е обикновен служител на Държавния департамент-димек НИКОЙ който да повлияе на международната политика ,а само мнение!
  • 6 NikNay

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗНАВАЧ":

    А знаеш ли какво е разстоянието от Севастопол до Варна по въздушна линия? Внимавай какво и на кого го пожелаваш!

    Коментиран от #7, #23

  • 7 ПОЗНАВАЧ

    1 16 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    Никой нищо не пожелава. С тая военноморска база там, какво мислиш че ще се случи?
  • 8 ПЕНКО

    25 3 Отговор
    НАТОВСТВОТО НА ЛАТВИЯ,ЛИТВА И ЕСТОНИЯ Е ПЪЛНА ПОСИРКА И ТЕ ЧУДЕСНО ГО ОСЪЗНАВАТ !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 onq s konq

    5 28 Отговор
    Руският "Взгляд" ОТЛИЧНО ЗНАЕ че "Никога не трябва за де казва "никога",но ГО ПРАВИ.А целта е повече от ясна- ДА СЕ УКРЕПИ опасно разклатения Руски дух вследствие дълбоките Икономически проблеми на страната и да се убедят/доколкото може/ руските граждани,че "Героизъм трябва да се прави ЕЖЕДНЕВНО"!А ето я и ОПОРНАТА ТОЧКА на "Взгляд":"През 1991 г Русия НЕ ВЪРНА независимостта на Балт. Републики,а ТЕ СЕ ОТДЕЛИХА вследствие на Кризата при Горбачов.И ако СССР НЕ СЕ БЕ РАЗПАДНАЛ,то тия Републики нямаше да се отделят."Естествено че е така,но но да каже "Взляд" - САМ ли се разпадна СССР ей-така- както си "благоденстваше",или ЗАПАДА ГО РАЗПАДНА?А не беше ли поставен УЛТИМАТУМ на Кремъл от Запада,че ако "доброволно не пусне целия Източен блок и Прибалтика,то не само че СССР ще бъде "разпаднат" с тотална икономическа блокада/т.е. по "трудния начин"/,но и САМАТА РУСИЯ ще бъде РАЗПАРЧЕТОСАНА НА ГУБЕРНИИ и асимилирана от Западните капитали?

    Коментиран от #10

  • 10 Конь

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Горкия конь сам ръси акъл по темата Крим, къде са колегите соросоиди да прилаят и те нещо?
  • 11 Така е

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    Осъзнават го защото и те, бетер нас, загубиха голям процент от населението си след влизането в ЕС и слушайки западните наставления да не въртят търговия с Русия.
  • 12 соросоид дебил

    19 6 Отговор
    Прибалтика ще се върне в Русия рано или късно така, както стана с Крим!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кире

    22 3 Отговор
    Русия също трябва да наложи санкции на Америка затуй,че не връща Калифорния на Мексико.

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само питам

    7 17 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитаваш чужда държава враг на България?

    Коментиран от #20

  • 18 шопен

    0 8 Отговор
    Този или е природно тъп или е пълен лаик в областта, с която се занимава. Крим ще отиде където и да е другаде извън Русия, но ти няма да го видиш. Както се казва в една класическа съветска комедия: в твоя дом ще свири музика, но ти няма да е чуеш. Това е възможно венага след края на планетата Земя. Мерси.
  • 19 ще се върне

    11 2 Отговор
    заедно с Украйна в Русия ;)
  • 20 Setty

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Враг? Че ние врагове нямаме, кой го е мързяло и кой не е искал, той не ни е клатил, така врагове не се печелят. Нито и приятели, от тях също нямаме
  • 21 Ако баба ти беше мъжка

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗНАВАЧ":

    Да.И руски ,и украински Крим,Украйн,Русия,Европа,САЩ го отнсят напълн.Ни ма в украински Крим щеше да е кротко положението след 2014 г.Друг път.Кафявите "демократи " на Майдана на 90% бяха готови да направят супер клане и веднага да поканят САЩ , НАТО В Крим за винаги.Ето това накара населението да иска Русия.
  • 22 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "NikNay":

    Освен някой от форума на дневник ,друг едва ли А и нещо тия санкции ,санционират най вече ЕС
  • 23 Гошо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    Е кавото и да е ние сме в НАТО и американския ядрен удар няма да ни засегне Те ще го насочат така че нико нас, нито Румъния, нито Украйна ще засегне ,виж молдова може ,зависи си от тях

    Коментиран от #27, #30

  • 24 усещаш ли

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗНАВАЧ":

    А да имаш усещането , че софия е цел на ядрени ракени и при война изчезва за секунди ? Тази мисъл не трябва да те напуска даже и на сън
  • 25 Батко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗНАВАЧ":

    Ами ние къде сме бе умнико? Крим е срещу нас, ако не знаеш. Има ли там радиация, за часове ще е при нас.
  • 26 Митьо

    2 0 Отговор
    Тъпи, самовлюбени, егоцентрични ранчоси! Защо си мислят, че имат право да се разпореждат със световният ред? До 1922 година никой не е чувал за държава Украйна. На територията на днешната държава са били няколко руски губернии, като Киевска, Подолска, Волнска и други губернии. Цяла юг-югоизточна "Украйна" е с рускоезично (не че има украински език, и той е нещо като македонският език, да не говорим, че пишат на староруски, от преди писмените реформи) и с руско самоопределение. Така, че скоро и тези провинции че поемат на изток! А англосаксонците могат да се гризнат отзад!
  • 27 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гошо":

    Няма да бъдем засегнати в случай, че руснаците стоят със скъстени ръце докато американците атакуват. Ако САЩ правят провокация срещу Русия то тя може да бъде и от базите им в Полша или Румъния. Тогава американската защита ще им помогне колкото на саудитите при атаката с десетте дрона. С тази съществена разлика, че руснаците няма да си играят с дрончета, а с истински ракети. Ще ни запази само географското положение, че сме по-далече от Русия в сравнение с Румъния. От друга пък страна, атакуват ли Румъния, отнесли сме го и ние.
  • 28 Гад

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кире":

    Хахаха, какви санкции може да наложи Русия на САЩ, да спре износа на самовари?
  • 29 Ами да

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗНАВАЧ":

    Епицентър на удара е била главата ти.....
  • 30 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гошо":

    Хич няма да ни засегне щото няма да ни има а краварите ще се кефят защото пак ще са постигнали своето водят война на чужда територия Нооооо май няма им се размине ако отворят война в европа както си мечтаят .