Last news in Fakti

26 Септември, 2019 13:03 3 101 44

Грета Тунберг - детето, което иска да спаси света

  • грета тунберг-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • екология

Грета Тунберг е истински феномен: тя активизира милиони хора в защита на световния климат. Вече е сред 100-те най-влиятелни личности в света, а думите ѝ се следят от всички медии. На какво се дължи този невероятен успех?

Грета Тунберг - детето, което иска да спаси света - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако търсите в Гугъл името "Грета Тунберг", излизат 185 млн. попадения, които се увеличават ежечасно. Дори само този факт показва, че тя отдавна е станала глобален медиен феномен. Грета Тунберг е забележима, все едно къде е и какво прави. Нейните призиви се цитират, медиите следят всяка нейна дума. Неизменно се споменава нейният ангажимент в защита на климата и това, че е основателка на движението "Fridays for Future", вдъхновило милиони най-вече млади хора за борба срещу климатичните промени.

Грета се среща с държавни глави и говори пред ООН, получава награди, включително алтернативната Нобелова награда, и междувременно е една от 100-те най-влиятелни личности в света. Вече излязоха биографии за нея и дори книга с цитати от речите ѝ - цели 64 страници. А Грета Тунберг е едва на 16 години!

Как е възможно всичко това? Повечето от онова, което тя казва, не е всъщност ново. Тя самата неведнъж подчертава това. Не претендира да е разкрила някакви нови истини. По-скоро призовава хората най-после да вземат под внимание онова, което - според нея - е отдавна научно доказано, и да започнат да действат. Но как така тъкмо тя? И защо е цялото това медийно превъзнасяне?

Лицето на невинността

В историята често се е случвало нещо буквално да витае из въздуха, моментът да е назрял за някакво действие или събитие. И точно тогава се появява някой, който сочи, изрича, откроява и прави разбираемо въпросното "нещо" за всички - тъй, сякаш световният дух си е избрал говорител. В сегашния случай това е една 16-годишна девойка. Тя и бездруго е млада, но изглежда още по-млада от възрастта си. Виждаме лицето на едно дете. – и това много дълбоко докосва всеки човек.

Има го във всички култури: в християнския свят младенецът Исус е този, който ще спаси човечеството. В Непал избрани девойки, ненавлезли още в пубертета, се почитат като "кумари", като деца-богини. Защото децата са смятани за невинни и чисти. Те изричат истините, които възрастните се опитват да пренебрегнат и скрият. Можем да го кажем и другояче - от устата на тези деца до нас достига една по-дълбока и възвишена истина.

Грета Тунберг е детето на нашето време, което изрича тази истина. Което ни гледа нас, възрастните, право в очите и ни нарича лъжци. А ние гледаме като омагьосани, ръкопляскаме, проектираме в нея нашите желания, копнежи и страхове, виждаме в нея младенеца, който ще ни спаси. Най-после! Осанна!

Една черно-бяла истина

Световната медийна истерия има обаче нещо общо и с друга способност на Грета Тунберг: тя е майсторка на хиперболата и опростяването. В това отношение си прилича с много други популисти в света.

Почти няма друга научна област, която да е толкова комплексна като изследванията на климата. Затова анализите и изводите на учените понякога са твърде общи. Но от устата на Грета Тунберг всичко звучи така, сякаш става дума за нещо безкрайно елементарно и неоспоримо - като например таблицата за умножение.

"Вслушайте се най-после в учените", настоява Грета, но измежду тях има и такива, които разглеждат проблематиката за климатичните промени малко по-диференцирано. Грета Тунберг ни рисува света само в черно и бяло, при нея просто няма полутонове. Дава радикални отговори на сложни въпроси. И настоява за действия - тук и сега - без много-много да се разсъждава и без да се задават повече въпроси.

Don't think about it - just do it! „Стига сте разсъждавали, действайте, защото домът ни е в пламъци!“- това е посланието, което всеки разбира. Грета Тунберг е ясна, тя е настойчива – посланията ѝ сякаш са писани специално за Туитър. Така се постига оптимален ефект в днешния медиен свят, който обича гръмките заглавия и търси опростяването. А в това Грета е изключително ефективна.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    30 0 Отговор
    Един голям месарски нож,ще и ходи много.
  • 3 Рожба

    16 0 Отговор
    На брат о сестра? Иначе откъде толкова пари?
  • 4 Алл

    37 2 Отговор
    ....скоро не бях виждал толкова злобно изглеждащо същество.Нещата ,които говори са правилни,ноооо.....дали няма след години да се нареди до тези ,които критикува сега!!!!
  • 5 Иван

    36 3 Отговор
    Еко-талибани .... климата се е променял много преди човека , променя се и сега без неговата намеса. Ако говорим за замърсяването с радицация и хумикали то да - това убива животните и растенията и може да се промени ако има желание.
  • 6 Valio

    42 5 Отговор
    Неква пикла търси известност.......
  • 7 Еко Беко

    38 1 Отговор
    Нищо против, но все ми се струва твърде преекспонирано и имам личното твърдо убеждение, че много заинтересовани стоят за кампанията ѝ "точно сега и точно така"

    Коментиран от #14

  • 8 Димитър

    47 2 Отговор
    Грета Тунберг е типичен пример за това, колко и изпростял света в последно време. Всичко е една ефтина показност и бутафорност и нищо повече. Видяхме я колко и е капацитета, когато се изказа пред ООН - четеше листовки най-вероятно подготвени от тати и мама, който са да не забравяме какви по професия - актьори. И на цялата си така очевадна омраза и неприязън с която говореше какво по точно ни каза - ЧЕ НЯМАЛА ДА НИ ПРОСТИ И ЧЕ НЯКОИ И ОТКРАДНАЛ ДЕТСТВОТО ??? А да, и още че трябвало да е на училище вместо да е там - ами трябваше Гретхен трябваше, ама в момента е много модерно олигофренки като теб да ги дават по телевизията вместо да си гледат букварите в Швеция
  • 9 Дежавю

    6 32 Отговор
    Айде, почвайте да повтаряте като папагали, че треа оди на училище, че е болна, че е роботка, Чъки, и други...... За три дена 50 пъти прочетох едни и същи коментари

    Коментиран от #31, #36

  • 10 Грета вампира

    28 2 Отговор
    Личи че е болна от шизофрения по очите
  • 11 Кой68

    22 2 Отговор
    Използват непълнолетно дете във политикоИкономическите си мръсни игри.Това си е престъпление в цивилизования свят.Но за жалост все по имащи се за развити-цивилизовани държави използват децата за постигане на политическите си цели......Няма морални устои никъде...Жалко е.
  • 12 Еколог

    4 24 Отговор
    Момичето е право по същество... Но нека видим кой я плюе... Това е световното Петролно Лоби, което усеща че краят му наближава, в което парадоксално влизат САЩ, Русия, Сауди Арабия и др. Мазни от петрол и въглища държави

    Коментиран от #19, #32

  • 13 смок

    26 2 Отговор
    От нея лъха злоба.
  • 14 Именно

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Еко Беко":

    Ако някой не се е отвратил до края на седмицата ще е успял
  • 15 Ех Гретхен

    13 2 Отговор
    Има резон в доста от посланието й, но тя не е подходящ проводник за това. Няма излъчване (освен някаква злоба), няма чар, не би могла да грабне аудиторията, в днешно време по-голямата част от хората се впечатляват първо външно, а след това се вслушват. Като е тръгнала на велика мисия, и такива неща трябва да се имат предвид.
  • 16 И аз ще повторв

    21 3 Отговор
    Тези самоназначили се природозащитници, ако бяха истински нямаше да пътуват до другия крайна света, ами да си направят телеконфрренция от вкъщи.
  • 17 Axaxa

    19 0 Отговор
    Щом и Дойче Веле се обадиха, значи туй дете е свръх зависимо от Световната Секта на Злото, която контролира планетата. Тия извратени сектанти подготвят масово избиване на населението в жертвоприношение за своя зъл и кръвожаден Бог. Шведите са известни със своето поклоничество към Дявола и най-вероятно това дете е привлечено от някоя тамошна секта за политическите цели на Баш Сектантите от Световната Секта на Злото
  • 18 Мислещ

    14 0 Отговор
    *Берг,*Щайн...някой забелязва ли, че няма почти нито един нормален и добронаюерен човет с такава фамилия, а все са **рви на Новия световен ред?
    И тази не е изключение, очевадно е на секундата за всеки нормален и мислещ човек. Тъжното е, че най-вероятно е жертва на майнд-контрол (Хората, които медиите и Холивуд така старателно пробутват, не са случайни), а не е просто дете-идиотче.
  • 19 До 12

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Еколог":

    Никой не я плюе тая малката, просто разиграват постановката - Доброто и Лошото ченге!!! Това са театрални постановки. За да повярва обществото на малката Тръмп трябва да я наплюе, иначе ако я хвали всички ще се осъмнят. Явно не гледаш и четеш новини често. В България колко политици се канеха да вкарват в затвора Бойко и да го размажат, а сега са му първи дружки и фанатизирани съюзници. Всичко е една измама. Това е фалшив панаир, в който пред очите на народа се плюят, а зад гърба на народа се прегръщат!!! Петролното лоби и цялата мафия има интерес от Грета и другите като нея. Петролната индустрия има трилиони долари и може да инвестира в каквито бизнеси поиска, дори да купи цели държави. Народът е този, който ще плаща все по-скъпо за храна, електричество, медицина, транспорт, защото ще наложат какви ли не ЕКО данъци и такси. Хората зад Грета се преструват, че се борят срещу петролната индустрия, но всъщност удара е насочен срещу обществото, държавите като независими територии и световния мир
  • 20 Противоречие

    28 0 Отговор
    Всички видяхме как Грета отиде до Ню Йорк. Не беше с дървена платноходка, нито с лодка, движена от гребци. Как да повярвам на целия й патос тогава? Кукловодите й са избрали грешния човек - очевидно болно дете, с нездрав блясък в очите и отблъскващо излъчване. Инвестиция-греда.

    Коментиран от #23

  • 21 Фейк лидери

    16 0 Отговор
    Грета е фейк защитник на природата, защото има куче, а кучетата са едни от най-големите замърсители на природата, защото ядат гранули, които се произвеждат по изключително вреден за природата начин. Кучета, които се хранят с месо също са сред най-големите замърсители, защото фермите ползват ГМО култури и всякакви антибиотици, хормони и прочие химикали, които се изсипват във водите и почвата. Освен това кучето на Грета е ГОЛЯМО, което значи, чв се храни ОБИЛНО и ИЗПУЩА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА Г*ОВНА. Другите причини са, че Грета използва яхта за превоз, която яхта е произведена от изключително замърсяващи природата компоненти и също така се ползва петрол в производтсвените процеси. Освен това Грета има над 100 чифта дрехи, които са изработени от скъпи и замърсяващи неестествени материали!! Освен това Грета живее в голямо жилище и пълно с всевъзможни глезотии. Някак си нелогично е един огромен консуматор като Грета да се бори срещу замърсенията!!!! Грета е от децата (последователи) на Дявола. Тя е част от сектата на Злото. Шведите са едни от най-многобройните последователи на света в различни култове към Дявола. В Швеция е пълно със секти възхваляващи Дявола и са едни от най-големите фенове на deat metal музиката. Зад Грета стоят последователитв на Дявола. В момента Дяволските сектанти се маскират като Еко Активисти за да могат да убиват хора под претекст, че спасяват природата, а всъщност задоволяват своите садистични BDSM перверзни наклонности
  • 22 NikNay

    5 0 Отговор
    Клик, клик, клик = $$$
  • 23 До 20

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Противоречие":

    Сектантите от Сектата на Злото знаят, че малко по-мислищите хора няма да повярват на техните думи, затова избраха Грета и водят толкова очебийно нескопосана измамна кампания, защото те разчитат на 80% от дебилното общество!!! В демокрацията не побеждават умните, а многобройните!!! Затова те искат да убедят 80% от дебилното общество в своите фалшиви кампании, за да могат после да извършат ДЕМОКРАТИЧЕН световен геноцид и да унищожат държавите, след което на власт ще дойде Сектата на Злото във вид на Световното Правителство, което командва жестоко и безкомпромисно
  • 24 Забележете символиката

    12 3 Отговор
    Яхтата, с която пътува Грета към ООН е в Черно, червено и сиво. Черният цвят в символ на мрак и злина. Червеният цвят е символ на Дявола и огъна, който опустошава. Сивият цвят е символ на тъгата и безличието. Сектантите символично показват, че Мрака, Дявола, Тъгата са тръгнали да превземат ООН, а ООН е съюз на нациите. Демек, сектантите ще превземат Нациите. Освен това Грета беше облечена в блуза с мек червеникав нюанс, който може да се определи като достоен за войник на Дявола, защото Дявола е с искрящ червен цвят, а неговите войни би трябвало да са в по мек нюанс на червеното, за да си личи кой е Баш Шефа и кой е неговия войник

    Коментиран от #25, #37

  • 25 До 24

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Забележете символиката":

    Пропуснах да кажа, че бялото в цветовете на яхтата е символ на бялото бъдеще на Злото. За народа е черно бъдещето, а за тях е бяло-светло бъдеще
  • 26 Защо Грета в фейк

    14 2 Отговор
    Грета е млада и няма как да се бори срещу пропиляното си детство, защото още е дете!!! Освен това Швеция е една от най-чистите държави и не виждам как замърсенията в Африка вредят на Грета живееща в чистата Швеция. А най-голямото противоречие е, че Грета не се бори срещу капитализма, лошите закони, безразборното развъждане на домашни любимци(тя също има) , емигрантството от топлите към студените държави (от топла Африка към студена Германия). Тя казва правилни неща, но не се бори срещу истинското зло. Словата на Грета ми звучи така : За да спрем убийците да убием бъдещите им жертви
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жалко за детето

    11 1 Отговор
    Сектата на Злото така са я фанатизирали, че чак да гледа налудничево. Да се бориш за промяна на климата след 50 години, щом ДНЕС пиеш отровна вода, дишаш мръсен въздух, ядеш химия и не се говори за това, трябва да си пълен дебил. Приказките за климата са опит да се скрият проблемите с отровите. За да се спрат отровите трябва да се спре КАПИТАЛИЗМА и ДЕМОКРАЦИЯТА. Затова те отклоняват вниманието от отровите и го насочват към климатичните промени в далечното бъдеще. Аз не чувам призиви за смяна на системата. Да преминем от бензинови коли към електрически коли НЕ Е ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, защото всеки слабо запознат знае как се прави електричеството и батериите за колите. Това не е ПРОМЯНА, а е поредната ПОДМЯНА!!! Обаче много хора ще станат жертва на тази подмяна!!! Проблемите с околната среда могат да се решат за максимум 6-7 години, ако сега се смени политическата система
  • 29 Ю Кортес

    9 2 Отговор
    Детето е жертва на слаба образователна подготовка.климатични промени е имало с много по екстремни показатели преди човечеството да е навлезло в индустриалната ера,без парникови и въглеводородни емисии
  • 30 Нина

    12 1 Отговор
    Толкова е глупаво,че чак не е за вярване.Никой не спори,че няма климатични промени.Такива е имало и преди човешката цивилизация.Имало ги е и по време когато е нямало дори парен двигател.Във Британия са отглеждали грозде и са правили прекрасно вино.На балканите са живеели тропични животни и т.н.Просто трябва да се посещават часовете в училище.
  • 31 Ами

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дежавю":

    недей да четеш, като не ти изнася, тази си е завършено идиотче.
  • 32 Всеки

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Еколог":

    нормален човек вижда, че това злобно същество е сериозно мозъчно увредено.
  • 33 459

    13 2 Отговор
    С толкова пресилена емоция говори тази Грета ... бързо ще се изхаби и ще бъде захвърлена. В момента е просто маша в нечии други ръце.
  • 34 onq s konq

    5 12 Отговор
    Възмутен съм от гадните и злобни коментари на мойте сънародници. Кой българин направи масови протести в Париж, Берлин, Сткхолм и по цял свят. Вълната на екопротестите идва и в България колкото и да не ви се иска. Не искаме да дишаме дим от италиянски боклук. не сте в час приятели.

    Коментиран от #41

  • 35 САП

    7 1 Отговор
    Абсолютно нормално изказване за възрастта и задоволеното общество от, което произлиза.
    Погледнете възрастта и погледнете собствените си деца на същата възраст. Начина им на мислене и говорене.
    За тях света е в черно и бяло, добро и зло. Искат всичко да се случи сега и веднага. Истината е, че света е сив, но те още на са го разбрали.
    Истината е, че най страшното проклятие е "мъдростта", а то идва с годините и опита. Мъдростта моделира всичко (мечтите, очакванията, любовта, омразата и др.) и не само към добро.
  • 36 нова врътка на нов глас

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дежавю":

    А прочел ли си,че е изперкало МОМЧЕНЦЕ,но въпреки това няма с какво да си играе?Погледни клипът и виж за каква сбъркания става въпрос,хубаво гледай и слушай!!!Може би плюе Борисов,че гори Европейските боклуци???Амми:
    https://www.youtube.com/watch?v=aHhVVdpN3PE
  • 37 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Забележете символиката":

    😂 а така, кажИ си сега 😅 ненормалници.
  • 38 Слави Славов

    11 1 Отговор
    Това момиче е нечий проект със съмнителна добронамереност!Всичко това е жив популизъм и цели нещо съвсем друго!
  • 39 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Всеки господващ животински вид е променял планетата и това е водело до неговата гибел...Познати са са 5 ВЕЛИКИ измирания в геологическата история!!!!!Динозаврите са последното най-известно!!!Но едва ли и най-разяснено!!!Едва ли теорията за обяснява всичко...Има поне още дузина теории и една от тях е именно ПРОМЯНАТА на климата под въздействие на МНОГОЧИСЛЕНОСТТА на динозаврите.....смешно е,,но и пръднята/МЕТАН!!!!!/ е била капакът на историята за промяна на климата...Както днес обвиняваме /може би -основателно!!!/ изгарянето на петрола и въглищата....В този смисъл..консуматорката,,, не би трябвало да хвърля вината към ,,старите,,!!!!Тя ще направи СЛЕДВАЩАТА стъпка към гибелта!!!Може това да е СВЕТЛИНАТА
  • 40 Иве

    1 5 Отговор
    Децата и младите са бъдещето на света дърти те винаги са алчни мрънкащи сърдити защото усещат че живота им изтича. А вижте едно дете как се радва на обикновените неща на живота. Човек към 30 е толкова опетнен от живота и греховете че е просто един боклук с постоянни задни мисли и то в хубава страна камо ли в България където са най големите хейтъри събрани.
  • 41 До 34

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "onq s konq":

    И аз не искам, ама нали знаеш, че това се прави нарочно за да станете цената на тока 50 стотинки за кВтч. Оттам цената на хляба ще стане 2 лева, на свинското месо 15 лева и така нататък. Ако вярваш на ООН трябва да си мега прост. През 80-те и 90-те ООН тръбяха, че за хилядолетието (2000-та година) ще елеминират почти целия глад по света. Какво се случи ли? Ами гладът по света стана тройно по-голям, обаче ООН усвои бая милиарди!!! ООН е най-гнилата организация и щом там е подета тази кампания означава, че се крои нещо много лошо за обществото. Аз съм ЗА промените, но ООН е ПРОТИВ НАСЕЛЕНИЕТО
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лъки

    2 1 Отговор
    То и Хитлер имаше невероятен успех, ама после какво се случи!?
    Ще покрещи, ще се пени пък ще и мине. На думи всички се хващат, няма дела, дела няма. Иначе едно дрогирано детенце изтъпанчено където не му е мястото и се дере фанатично. На кого!? Та замърсямането на планетаа не е от вчера. Нейните ръдители също са допринесли донякъде за това. Както и много други, години, години назад. А тома лайненце, иска сметка от хора които дори не са били родени онези години. Годините на поголовно правени ядрени опити и не само. Години на войни и използване на химически оръжия. И още много други фактори, за да се стигне до тук. Това не се оправя с крясъци от накаква трибуна.
  • 44 ТОЗИ КОЙТО ВИЖДА

    4 0 Отговор
    ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ ТЪМНИТЕ СИЛИ С ТОВА БОЛНО ДЕТЕ, Е ГНУСНА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕДОФИЛИЯ! КОГАТО МЛАДИТЕ ПРЕСТАНАХА ДА ВЯРВАТ В МАНТРИТЕ НА САТАНАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, СВОБОДА И ЦЕННОСТИ, СЕГА СЪЩИЯТ ИСКА ДА ИМ ВЗЕМЕ УМОВЕТЕ С МАНТРИТЕ ЗА ЕКОЛОГИЯТА, КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВСЕЛЯВА СТРАХ В ТЯХ! САМО 1% ОТ ОТДЕЛЯНИЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС СЕ ДЪЛЖИ НА ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ! КОГАТО ЕДНО ДЪРВО Е СТАРО И ЗАПОЧВА ДА ГНИЕ, ..ТО ОТДЕЛЯ ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС,ОТКОЛКОТО КИСЛОРОД. КОГАТО ГНИЯТ ИЗСЪХНАЛИТЕ ДЪРВЕТА, ТРЕВА И ОРГАНИЧНА МАСА, ТЕ ОТДЕЛЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС. ТРЕВОПАСНИТЕ ЖИВОТНИ ОТДЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС ОТ ВСИЧКИ АВТОМОБИЛИ НА ЗЕМЯТА. КОГАТО СЕ ЗАПАЛИ ГОРАТА И ТРЕВАТА, --ТЕ СЪЩО ОТДЕЛЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС. ВСИЧКО ТОВА Е КРЪГОВРАТ В ПРИРОДАТА КОЙТО ПОМАГА ДА СЕ ПОЯВИ БУЙНА РАСТИТЕЛНОСТ И ГОРИ. САМО ЧЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТЪМНИ СИЛИ ИЗСИЧАТ ГОРИТЕ И ПРЕДИЗВИКВАТ ПРИРОДАТА ДА НИ НАКАЖЕ С АПОКАЛИПСИС. ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ ДРЕБНИ НАСЕКОМИ И ГРЕШНИ ПРЕД ПРИРОДАТА И ЗАТОВА ТЯ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ, ЗАЩОТО НЕ СТЕ ПОСАДИЛИ И ЕДНО ДЪРВО В ЖИВОТА СИ!