28 Септември, 2019 15:51 1 178 20

500 000 души срещу климатичните промени

  • грета тунберг-
  • климат

Близо половин милион човека демонстрираха за климата заедно с Грета Тунберг в Монреал

500 000 души срещу климатичните промени - 1

Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата", предаде Франс прес, като се позова на организаторите.

"Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа.

Самата Грета Тунберг каза: "Най-малко 500 000 сме. Може да сте горди от вас!"
Полицията не посочи конкретни числа.

16-годишната шведка, която се превърна в емблема на надигналото се глобално движение за климата, отбеляза, че "няколко милиона" души са демонстрирали по целия свят този петък. "Ще продължим да го правим, докато ни чуят", обеща Грета Тунберг под овациите на множеството.

"Стачката за климата" миналия петък е събрала по последни данни общо над 6,6 милиона участници, каза шведската тийнейджърка.

Организаторите съобщават до момента за над 4 милиона демонстранти днес.

Грета Тунберг отвърна на критиците, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп. "Предполагам, че те трябва да усещат, че техните възгледи за света, интереси или каквото и да било. . . са заплашени от нас. Станахме прекалено шумни за хората, за да се справят с нас, затова се опитват да ни накарат да замълчим. Трябва да възприемем това като комплимент", каза шведската тийнейджърка.

Тази седмица Тръмп се подигра на Грета Тунберг, а канадският депутат Максим Берние я нарече паникьорка и психически нестабилна.

Огромната демонстрация в Монреал се проведе на фона на среща в канадския град на Международната организация за гражданска авиация, на която се обсъждат начини за намаляване на влиянието на сектора върху климата. В момента на пътническите полети се пада дял от 2,5 процента от въглеродните емисии. Очаква се обаче броят на пасажерите да се удвои до 2037 г., така че експерти предупреждават, че емисиите от гражданската авиация ще се увеличат, ако не бъде направено нещо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    13 1 Отговор
    Ние умряхме още през 2007 г., когато еврейските "медии" в западния цигански катун съобщиха, че животът щял изчезне.
    От Ротшилдите и подопечните им организации(ООН, ЕС, папството, Нобеловия комитет, DW, CNN, Time, Newsweek...) разбрахме, че детски аутизъм се лекува най-успешно с преструктуриране и орязване на световната икономика.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Христпматиен пример

    16 1 Отговор
    Колко много дебили по света.
  • 4 Анти милиционер

    15 0 Отговор
    2071 г., Грета - "Остават ни 14 дни да спасим света".
  • 5 ПРОСТАЧИНЯТА БГ.

    17 1 Отговор
    Щом е Грета Тумберг щ да е много важна новибата??!! Грета им нужда от психолог че с тези странни злобни гримаси изглежда доста лабилна!
  • 6 МАтематик

    14 0 Отговор
    500 хиляди са представителна извадкана 6 млрд. ли ? Това са най-умните, най-много гледащи фейсбук, най-младите, най-красивите ... айде сложете им етикет, нали по медийте им слагат такива заглавия.
    Да не се окаже, че са същите 500 хиляди дето искат да ходят с еднопосочен билет до Марс - ако е така ... да вземат и да се изнасят, със сигурност с протеста не правят нищо добро за планетата.
  • 7 Опитен

    15 0 Отговор
    Сетиха се . Особено в Канада. Хахаха. Първата държава в света, която няма и един декар земеделска земя , която да е жива. Монсанто ги превзе още преди няколко години. Нито едно семенце не може да роди тяхната земя. Ако Монсанто рекът да спрат да ги захранват и са измрели от глад до две години. И точно там ли намериха да се правят на екозащитници? Каква ирония, каква гавра.
  • 8 Анти милиционер

    22 0 Отговор
    Как 16 годишна с 8ми клас пикла поучава специалисти и професионалисти в миризливите западни клоаки???
    Що за еврейска септична яма е това?
  • 9 това

    4 2 Отговор
    пиче няма начесване!
  • 10 Спорно

    14 0 Отговор
    От много години световноизвестни учени говорят срещу замърсенията, дори правят филми, предлагат решения, които вече щяха да да спасили света, но никой от политическата мафия не обръщаше внимание. Как така обърнаха внимание на Грета и то точно сега? Грета е най-известния физик, химик, биолог? НЕ!!! Просто политическата мафия не успя много с ислямския тероризъм и като цяло той почна да се изчерпва, затова преминават на План Б - ЕКО ТЕРОРИЗЪМ!!! Грета е късметлийката, която е харесана и взета от някоя от многото шведски Секти на Дяволопоклониците, като са й дали милиони евра за да бъде лицето, което да активизира младите и дебилни възрастни, внушавайки, че всичко е случайно организирано и започнало едва ли не на шега!!! Тя говори доста правилни неща, НО ПРЕДИ ИЗБОРИ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ГОВОРЯТ МНОГО УМНО И ПРАВИЛНО, обаче като ги изберат изведнъж стават МНОГО ЛОШИ И ГРЕШНИ!!! Същите сценарии са подготвени сега, ужким се борим за защита на природата, ама защитата на природата ще стане с вдигане на цените на храна и ток, както и със смъртта на над милиард невинни граждани. А такива псевдо еко активисти като Грета, която има над 100 чифта дрехи, живее в голяма къща и има голяма куче, ще продължават да живеят в разхищение на суровини, докато ние се борим за трохица хляб и ще ни обвиняват, че много ядем

    Коментиран от #14

  • 11 А така

    13 0 Отговор
    Ясно е защо Томас Кук беше оставен да фалира по толкова съмнителен начин, за да се намали броя на туристите и да се спаси CO2!!! Пак бедните ще духат супата!!! Защо не кажат, че най-големите замърсители са онези 30 милиона богати семейства на СТАТУКВОТО, който консумират колкото цяла Африка, Индия и Индонезия взети заедно?? Защото не кажат колко земя се унищожава, за да могат Западните бижутерски компании да продават златни и диамантени бижута? Защо не покажат в кви огромни къщи живеят и колко мощни коли карат? Що не покажат милионите частни яхти, които тровят морето? Защо не кажат тия 30 милиона семейства как печелят парите си, оставяйки след себе си разруха?? Защо са се насочили срещу консумацията на бедните хора и искат да ограничават живота на бедните? Докато ние гладуваме Грета си храни кучето с тлъсти пържолки. Дори Фидосова навремето се хвалише, че нейното куче яде сьомга, а народа е на вересия за хляб
  • 12 Антони Лазаров

    11 0 Отговор
    И петстотин милиона да протестират същата работа.Човечетата сме хванати вече толкова яко от тези,които управляват света,че няма МЪРДАНЕЕЕЕЕЕЕ....колкото повече мърдаме по лошо.А Грети винаги ще има ...за да изглежда всичко правдоподобно и за да не губим надежда.
  • 13 Северозапад

    11 1 Отговор
    Хайде тези 500 хиляди заедно с изкукалата пикла да слязат от колите си, заминат на свещи вместо ток, да си изхвърлят компютрите, и да турят по една тапа на вулканите. Да минат само на тревица или на фотосинтеза, и водица от барата, и да се топлят със сладки приказки вместо с петрол, газ или дърва.
    Тогава ще ги призная!
  • 14 Елементарно, Уотсън

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Спорно":

    Клоунадата , която се разиграва и отвращава хората води до по силна конфронтация, което е основната цел
  • 15 Как грета се отзова в Монреал?

    4 0 Отговор
    Без въглеродни емисии , или със?
  • 16 Димов

    0 0 Отговор
    Кога хората ще осъзнаят, че самите те са причината за климатичните проблеми. Искаме повече удобства, повече техника, която хаби повече енергия. Изразходваме все повече ток, все повече нефт, все повече ресурси и материали. Ползваме повече, повече и още повече. Спрете да разхищавате! Живейте практично и икономично. Производителите хабят все повече природни ресурси, защото ние не спряхме да търсим все повече продукти. От нас тръгва проблема.
  • 17 сандьо

    1 0 Отговор
    Проблема е там че вече не се правят изделия които да издържат дълго време а еднодевки за по големи продажби и пари съответно и израсходваните суровини и енергия са много повече .
  • 18 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Шведското хлапе може да е куку, но един по мощен тайфун ако мине над и без това изтънелия до критична дълбочина Гълфстрийм, ще го врътне покрай Испания на юг покрай Мароко и тогава да видиш чудо: над Сахара - дъждове (маслини, жито, зеленчуци, гори), а Скандинавието - лед, сняг; лед, сняг и още лед и сняг. Тези, които ръчкат хлапето изобщо не са куку!
  • 19 Продължение

    0 0 Отговор
    За отбелязване е, че това се е случвало многократно - виж скалните рисунки навътре в Сахара
  • 20 Brat

    0 0 Отговор
    500k души с замърсяващи еднократни плакати срещу постоянно променящ се климат.
    Кой ще спечели?
    Аз залагам 500000:1 в полза на климата.
Новини по държави: