28 Септември, 2019 06:30 3 162 15

Зеленски - слугата на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • володимир зеленски

Стопанинът на Белия дом поставя под натиск чужд президент, за да получи от него предизборна помощ

Зеленски - слугата на Тръмп - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разговорът между двамата е скандален. Тръмп поставя под натиск чужд президент, за да получи от него предизборна помощ. А Зеленски? Послушно играе по неговата свирка и угодничи. Като слуга, пише Бернд Йохан.

"Слуга на народа" се нарича партията на украинския президент. Ще рече: Володимир Зеленски и партията му искат да служат на народа. Но Зеленски явно е готов също да служи и на американския президент Доналд Тръмп. Унизителното му любезничене пред американеца няма как да бъде наречено по друг начин, освен като сервилност.

Записът на техния разговор от 25 юли 2019 е показателен в това отношение. Той стана публично достояние, след като Тръмп беше подложен на масиран натиск у дома. От записа става ясно, че американският президент много упорито и настоятелно притиска украинския си колега. При това Тръмп не защитава някакви американски интереси, а се опитва да си осигури компрометиращи данни срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън - един от възможните му противници в предстоящата предизборна кампания в САЩ.

А как реагира Зеленски? Той се съгласява с всяка дума на Тръмп, ниже комплимент след комплимент и дори нарича събеседника си от Америка "свой голям учител". Смирено и с готовност обещава да направи това, което Тръмп очаква от него. Слугата на украинския народ се превръща в слуга на американския президент и превръща Украйна в обект на американските вътрешнополитически битки.

Какво Зеленски пропуска да каже

Да, в политиката винаги става въпрос за интереси. Но проблемът на Зеленски е в това, че в разговора си с Тръмп той не защитава никакви украински интереси, а се държи като послушно дете пред строг родител. Зеленски не поставя никакви политически искания - сякаш страната му няма такива. Той не използва разговора, за да призове за повече американски инвестиции, нито пък се сеща да иска помощ за своята мащабна програма с реформи, която е обещал на сънародниците си.

Вярно е, че Зеленски хвали американските санкции срещу Русия и военната помощ за украинската армия. Но той изобщо не търси американската подкрепа за дипломатическото решаване на конфликта с Русия, въпреки че много украинци биха приветствали подобно нещо. Зеленски не споменава нищо и за голямата си цел - да сложи край на войната в Донбас, макар че тъкмо тук би имал спешна нужда от американската подкрепа.

Всичко това явно не му се е струвало толкова важно, колкото факта, че най-сетне може да разговаря с „Мистър Президент". Да припомним, че досега Зеленски още не е ходил в Белия дом, а в рамките на сесията на Общото събрание на ООН той се видя с Доналд Тръмп съвсем набързо. При това и двамата са убедени, че САЩ са изключително важни за Украйна, и че европейците, и по-специално Ангела Меркел, не правели почти нищо за тази страна. В телефонния си разговор двамата намират дори време за няколко заядливи забележки по адрес на германската канцлерка и на френския президент Макрон. Чак след това Тръмп стига и до същинския въпрос, който го вълнува: многократно и енергично той притиска Зеленски с настояването да му осигури информации за сина на Джо Байдън - Хънтър Байдън, който, както се твърди, бил замесен в съмнителни енергийни сделки в Украйна.

Двама президенти и един възможен импийчмънт

Тръмп изобщо не повдига въпроса за широко разпространените корупция и клиентелизъм в икономика на Украйна. Затова пък настоятелно иска да бъде разследван синът на Байдън, който при управлението на Порошенко е управлявал една съмнителна украинска енергийна фирма. И Тръмп обещава действията на украинските власти да бъдат подпомогнати не от кого да е, а от негов личен адвокат! Пикантен факт е и това, че точно по време на въпросния телефонен разговор Тръмп временно спира американската военна помощ за Украйна. За това обаче така и не става дума.

Подозрението е налице: Тръмп поставя под натиск чужд държавен глава, който послушно играе по неговата свирка, защото не е имал друг изход, или не е искал да го търси. Знае се, че Украйна е силно зависима от САЩ. И не изненадва, че Демократите виждат в това достатъчен повод за евентуална процедура по импийчмънт на американския президент.

Точно Зеленски, чиято партия наскоро се погрижи за това и в Украйна да е възможно президентът да бъде предсрочно свалян от власт, сега може да стане повод за импийчмънт във Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Я виж

    24 3 Отговор
    Същински ББ и Цв.Цв. и мута Меркел.А пък ние сме овцете които вярваме на илюзията че нашите лидери отстояват националните ни интереси.Та един Сорос командва Европа изобщо външната политика на САЩ .Народите много добре виждат кой командва,мит е че уж избраните от нас се борят за нашите интереси.
  • 4 Говеждо с грах

    27 3 Отговор
    Зелената краварска подлога докато се научи как се прави политика може да няма Украйна на картата.Урките са по глупави и от нашите.
  • 5 778

    9 14 Отговор
    Както винаги глупостите на Дойче Веле.
  • 6 Ели

    29 2 Отговор
    Най-лошото е: че в момента повтарят Българският сценарий.
    В Радата им внесоха Проектозакон за продажба на земя, на чужденци, най-голямото богатство на О краина - житницата на Европа ще бъде унищожено - шистов газ и ГМО.

    От "Перлата в короната на Русия" - Бисмарк, се превърнаха в задният двор на "животинската ферма на САЩ".

    "Незалежная" - Без да е питан публикуваха стенограмата, разрешението е дадено от САЩ дипломати в Окраина.

    А си представете Захариева, ЦЦ, ББ и другите услужливо целуващи рогцата и копита на Саурон.

    В прав текст им го каза Тръмп - Щом в Крим говорят руски, значи е руски. За Донбас: Говорете с Владимир, никой с нищо не ви е длъжен, нито САЩ, нито Европа.

    Интересно ми е на Минския формат, как ще гледа в очите този плужек Макрон и Меркел, Меркел е бясна на Полша, Прибалтика и Украйна за Северен Поток 2, участват много фирми.

    Паразити, които нищо не са построили Окраина, Полша, Прибалтика, само просят помощи от ЕС и САЩ - прошляците на Европа, нагли и прости.

    Маските паднаха!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ели

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Германците и французите имат силни традиции в дипломацията, горещо препоръчвам на БГ студенти да учат там, а не в САЩ.
    Мисля че, зам. секретар на прес служба от МВнР на Германия, направи грамотно изявление. Контекста, беше толкова усилия и средства вложихме в Украйна и изброява фактите.

    Контекста беше "огорчение" - меко казано.

    Изключително неприятна ситуация, и то в момент, в който източното пространство трябва внимателно да определи приоритетите и връзките с Европа, и когато Макрон намекна за независимост по отношение на САЩ. Разбира се, се появиха "жълтите жилетки" - официално част от тях са спонсорирани от Меланшон. Но истинският "благодетел" е неизвестен.

    Не казвам, че част от исканията на "жилетките" не са справедливи, но очудва "динамиката" на появата след речта на Макрон за независим икономически, военен и политически ЕС.

    (най-вероятно с-мата автоматично Ви отхвърля, някой "Херой" дълго време ползваше ника Ви) прочетох поста ви с интерес)
    :)
  • 9 Behemoth

    15 2 Отговор
    Представям си какво разговори води Тиквун Великолепни....
  • 10 Randy

    7 1 Отговор
    Хаха, що за неолибетална помия? Украйнс ОТДАВНА бе превърнатс е слуга на Америкснския президент. Още от Майдана. От подлогите на Обсма и Нюланд - евреите Порошенко, Турчинов, Десен сектор и т.н. фашизоиди
  • 11 Randy

    10 1 Отговор
    Хаха, що за неолиберална помия? Украйна ОТДАВНА бе превърната в слуга на Америкснския президент. Още от Майдана. От подлогите на Обама и Нюланд - евреите Порошенко, Турчинов, Десен сектор и т.н. фашизоиди
  • 12 Консервативен

    9 1 Отговор
    По-правилното заглавие в случая е "Зеленски - слугата на световната юдеомасонерия"...
  • 13 Дойче веле

    4 1 Отговор
    са измамници и манипулатори.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    1 0 Отговор
    Е как няма да се съгласява.
    Кой отпуска парата.
    Кой похарчи над 5 милиярда .