18 Октомври, 2019 21:11 5 482 7

Мексико: накъде с всичките трупове?

  • мексико-
  • дрога-
  • престъпност

Да обикаляш с хладилен камион със стотици трупове дни наред из града?

Мексико: накъде с всичките трупове? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да обикаляш с хладилен камион със стотици трупове дни наред из града? Мексико има огромен проблем: неидентифицираните трупове са много, а хладилните помещения - твърде малко. На помощ се притичат германски специалисти.

В хладилните помещения на Института по съдебна медицина в Гуадалахара над 300 тела са натъпкани в чували. Сред тях има разчленени трупове, има и тела, които са изгнили наполовина. Все жертви на убийства. Трупове, извадени от масови гробове. Германският съдебен лекар Кристоф Бирнгрубер, който работи в института от няколко седмици, веднага открива разликите с Германия. "В Германия за всеки покойник има специална хладилна камера. Изключително рядко се случва няколкостотин трупа да се съберат на една едно място."

Помощ от Германия

Германското правителство е изпратило 37-годишния специалист и негова колежка в град Гуадалахара, щата Халиско, за половин година. Те трябва да окажат подкрепа на мексиканските си колеги при идентифицирането на огромния брой трупове. В момента тук има 600 неидентифицирани мъртви тела, всеки ден пристигат поне по още 15. Съдебните медици просто не смогват.

Допреди година институтът дори не е разполагал със система за охлаждане. Затова тогавашният директор наредил труповете да бъдат съхранявани в камиони с хладилни камери. Камионите пътували безспирно из града до момента, в който жителите не се оплакали от миризмата. Скандалът, който шокира цялата страна, принуди политиците да вземат мерки. Институтът получи малко по-добро оборудване и помощ от Германия. Шокиращият брой убийства през изминалата година - 36 000 убити и повече от 40 000 изчезнали хора, накарал Кристоф Бирнгрубер да замине за Мексико. Той непременно искал да помогне на мексиканските си колеги.

"Избягвам да си поставям цели, тъй като ситуацията е непредсказуема и несравнима с германските условия. Опитваме се да дадем най-доброто от себе си и ще се радваме, ако успеем да идентифицираме поне няколко тела и да ги върнем на близките им. В крайна сметка всеки случай е важен: става дума за покойници, които не са били разпознати и чиито семейства не могат да скърбят, защото нямат представа какво се случило с близките им", казва лекарят.

Разчленени трупове в торбички

Идентифицирането на трупове в Мексико става все по-трудно, защото извършителите все по-често заравят жертвите си в масови гробове. Само през тази година в Халиско бяха открити 29 масови гроба. Един от последните случаи в Института по съдебна медицина: 119 найлонови торбички, пълни с различни човешки части. Подобни случаи затрудняват специалистите, защото всяка част трябва да бъде анализирана и описана. И точно тук на помощ идват съдебните лекари от Германия.

В Мексико в 98% от случаите извършителите остават ненаказани. Докато това не се промени, няма как да настъпи край на насилието.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 22 Отговор
    Пращайте ги в матушка,там изгладнелите мужици да опитат малко ПРЯСНА мръвка.

    Коментиран от #7

  • 2 Sochi

    25 5 Отговор
    Нарковойната е безжалостна и безспорна. Предимството да си съсед със САЩ.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тим Супер

    24 0 Отговор
    То и в Бг 98% от осъдените са на свобода. Като стане престъпление и се окаже, че извършителя е с 20 присъди се чудим, кой го е пуснал, затова пък ако отидеш на скенер в Павликени, няма пускане ...
  • 5 Jacques Yvec Moineau

    5 4 Отговор
    ББ: "Я вижте кво става в Мексико! После в България имало престъпност...пребили две, три бабички, голяма работа! Пак аз ли съм виновен!"
  • 6 Ввв

    5 0 Отговор
    Латинска измет,там трябва армията да стреля по картелите,докато не остане едим боклук,но корупцията е колкото Борисовата,така че трудно ще стане!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.