Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 20:30 2 685 7

В ХДС ври и кипи. Кой ще наследи Ангела Меркел?

  • германия-
  • ангела меркел-
  • анегрет крамп-каренбауер

В Германия се разгоря нова битка за стола на канцлера

В ХДС ври и кипи. Кой ще наследи Ангела Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия се разгоря нова битка за стола на канцлерката Ангела Меркел. Неколцина мъже я обвиняват в слабо лидерство. Открито се готвят за решителна битка и вече стрелят на месо.

Две жени ръководят германските консерватори днес: канцлерката Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер, която е начело на ХДС. Зад кулисите обаче се надига ропот. И не само зад кулисите. Неколцина мъже се въоръжават за битката за канцлерския пост. И вече стрелят на месо. Особено срещу канцлерката.

Християндемократите на Меркел и АКК (както шеговито наричат Анегрет Крамп-Каренбауер заради дългото ѝ име) в неделя претърпяха тежко поражение на изборите в Тюрингия и останаха на трето място по гласове. Лявата партия, която има корени отчасти в бившата комунистическа партия на ГДР, и дясно-популистката „Алтернатива за Германия" (АзГ) изпревариха консерваторите в тази провинция.

Крамп-Каренбауер няма как да се радва на резултатите от изборите. Тя говори за „горчив ден за ХДС" и добре знае, че този ден ще има горчиви последици за нея като партиен лидер и евентуална наследничка на Меркел. Изборният провал допълнително ще разклати нейния и без това клатушкащ се стол.

Малко по-надясно, моля!

Откакто Ангела Меркел заяви, че се оттегля от лидерския пост в ХДС и няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори за Бундестаг през 2021 година, битката за нейното наследство вътре в партията все повече набира скорост. Вярно, че избраничката на Меркел АКК успя да спечели с малко предимство лидерския пост в партията на последния конгрес на ХДС миналата година, но позицията ѝ изобщо не е сигурна. Конкурентите на Крамп-Каренбауер и критиците на нейната менторка Меркел вече заеха стартови позиции.

Мнозина смятат, че за 14 години начело на ХДС Меркел е придвижила партията прекалено наляво. Според тях, ХДС има само един инструмент, с който да се противопостави успешно на десните популисти от „Алтернатива за Германия (АзГ): да изостри своя консервативен профил. В лицето на Фридрих Мерц, отколешен опонент на Меркел, част от десните в ХДС виждат своя нов лидер и източник на надежда за успех в битката срещу АзГ, която е особено силна в Източна Германия.

Мерц изгуби директния двубой за партийното лидерство срещу Крамп-Каренбауер и в момента не изпълнява никакви политически функции, но въпреки това активно участва в дебатите, водени в ХДС. След изборите в Тюрингия той заяви по телевизията, че резултатите на неговата партия са „плачевни" и приписа това поражение главно на Ангела Меркел. Мерц обвинява канцлерката в „слабо лидерство" и открито заявява, че не може да си представи как подобно управление може да се задържи още две години.

Анегрет Крамп-Каренбауер не напада фронтално Фридрих Мерц, но признава, че на конгреса на ХДС през ноември картите трябва да бъдат раздадени отново.

Бунтът на младите в ХДС

По всичко личи, че сред привържениците на Мерц е и лидерът на младите консерватори Тилман Кубан. Младите в ХДС настояват кандидатът за канцлер да бъде определен с общопартийно гласуване. Те представят това си настояване като опит да се привлекат повече партийни членове в дискусията, но според мнозина наблюдатели, всъщност хвърлят ръкавица към Крамп-Каренбауер. Защото дори ако я преизберат за лидер на ХДС, това не я прави автоматично кандидат за канцлер в случай на едно общопартийно гласуване по въпроса.

Тъкмо лидерът на младите консерватори Тилман Кубан пръв поставил „въпроса за лидерството" след изборите в Тюрингия, както съобщи след заседанието на партийното ръководството самата Крамп-Каренбауер. Тя добави и кратък коментар: „Всеки, който смята, че този въпрос трябва да бъде решен още тази есен, има възможност да го постави на предстоящия партиен конгрес".

След изборите в Тюрингия столът на Крамп-Каренбауер може би се е разклатил допълнително, но тя самата очевидно няма никакво намерение да се предава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Маркер!

    13 0 Отговор
    От Германия нищо хубаво!Правителството защитава само едрия капитал!Той налага корпоративните си правила и интереси и политиците послушно ги спазват!Източните немци мразят западните и обратно!Двете Германии не се обединиха на ниво граждани!Икономическия дисбаланс удари източния немец!Бедност и безпътица!Картина позната и в България!
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Менгеле.":

    Бойко , прати Цецка Цачева да предаде малко челен комсомолски опит на геманските им колежки
  • 4 Снайперист

    1 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 sieg heil

    5 1 Отговор
    Тази другарка с червеното джемпърче съсипа Германия! Жалко е че народ,като германския допусна евреи от комунистическия интернационал да сринат достойнството и паметта към най ГОЛЕМИЯ-АДОЛФ ХИТЛЕР.
  • 6 miko

    5 0 Отговор
    В кой затвор ще отдъхва!
  • 7 ето кой

    3 0 Отговор
    Фатме Гюл....