13 Декември, 2019 07:11 7 024 67

Поредната измишльотина на Путин за Донбас

  • донбас-
  • украйна-
  • русия-
  • mh17-
  • геноцид-
  • сребреница
Поредната измишльотина на Путин за Донбас - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Донбас няма нито религиозно, нито етническо противопоставяне, подобно на това Сребреница, грузинска Южна Осетия и Абхазия, нито каквото и да е друго гражданско противопоставяне, сочат анализите на международни противозащитни организации.

Съществуващата сега ситуация в Донбас е в резултат на незаконното анексиране на Крим по пътя на инспирирания фиктивен референдум и продължаващата агресия чрез окупирането от страна на руски диверсионно-рарузнавателни и групи и сили за специални операции, наемници от ЧВК „Вагнер“ и казашки милитаризирани формирования на отделни район в Донецска и Луганска области, а след въвеждането в тези райони на руска окупационна администрация. Доказателства за всичко това могат да бъдат открити на интернет страницата на Гиркин Стрелков, пишат основни украински медии.

Украинските военни не са руските войници, които подло организираха „пътя на смъртта“ по време на излизането на украинските военни формирования от Иловайск и Дебалцево. Украинските военни никога не са измъчвали военнопленници или цивилни, нито са издевателствали над тях и не са им затваряли устите, както това са правели руските наемници и за разлика от сталинския фалш нямат подобни навици и няма да провеждат геноцид, подобен на този в Сребреница

Путин "забрави" да отбележи, че именно Руската федерация е използвала правото на "вето" върху британски проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН през 2015 г., в която клането на босненските сърби в Сребреница беше определено като геноцид.

В същото време, когато Руската федерация призна геноцида в Сребреница, официалната пропаганда оправда масовите убийства като обвини босненските мюсюлмани, които до ужасните събития се разправяха яростно със сърбите. Клането в Сребреница се смята за най-голямото масово убийство в Европа след края на Втората световна война. По различни данни в града за 3 три дни са били убити близо 8000 души.

Днес в Донбас „доброволците“ и наемниците от Русия са около 4000 души, както това е било по време на трагичните събития в Сребреница. Прави впечатление, че в редиците на „руските миротворци“, които воюваха на страната на босненските сърби, е бил именно Игор Гиркин. Своя „доблестен път“ той е започнал през 1992 във Вишеград. В същата година са били убити близо 3000 местни жители. Стотици жени са били изнасилвани. Момичетата, децата и възрастните са били затворени в домовете им, а после подпалени. Но там бъдещият господин Стрелков само е трупал опит в организирането и провеждането на подобни мероприятия. А през 2014 г. той вече е ръководел операции по завземането на Донбас под отчетност на руското висше политическо ръководство, припомнят украинските медии.

Дефакто Путин заплаши Киев, че ако не бъде приет Закон за амнистия на бойците, то е възможно да се повтори Сребреница за жителите на окупираните територии. Путин не за пръв път споменава трагедията в Сребреница в своите публични изяви на международната сцена. През октомври 2017 г. Той направи аналогични изказвания в рамките на дискусионния клуб «Валдай» в Сочи. И да припомним и многократните му изказвания през пролетта на 2014 г. Само, че тогава тезата беше друга: на фона на разпратни момчета и изнасилени баби Путин изведнъж заговори за „сакралните жертви“ от световен мащаб, които тези фашисти уж ще донесат. Едва през юни 2014 г. стана ясно какво е имал предвид: първоначално се твърдеше, че бойците уж са завзели ВСУ Бук (което се оказа фалшива новина), след което започна прехвърляне на руския Бук в Донецк, който свали MH17. По погрешка на бойците беше свален неправилния самолет. Трябваше да свалят самолет от руската гражданска авиация, който е бил много високо, за да може „сакралните жертви“ да са повече. Свалянето на руски граждански самолет, е щяло да даде основание на Руската федерация да започне военна операция с цел премахване на „киевския фашистки режим от военните части, които към онзи момент са се намирали на необходимия за това плацдарм.

Поради това многократните заявления на Путин по повод втора Сребреница започват да приличат на подготовка на поредната руска спецоперация по създаването на „сакрални жертви“, само че този път това ще са жителите на Донбас. Или, за да се докаже, че Путин е би прав. А може това е бил техният план „А“ от самото начало – да създадат картина на геноцит в Донбас и да започнат да спасяват населението, вземайки под своя опека територия до Крим. Все пак не са започнали случайно с разкази за разпнати момчета. Но не всичко се случи по план: Харков и Днепропетровск не се разбраха, югоизтокът също не сработи, а за реализирането на „Судетския“ сценарии дори външната конюнктура за Донбас не се оказа правилната. Тогава някой умен предложи план Б“ и за инвазия в Украйна започнаха да създават образа на „сакралната жертва“. Но свалиха неправилния самолет. След това нищо не се разви по сценарии и е стигна до постигане на предварителни положителни резултати за Украйна относно решенията на международните съдилища и то в навечерието на срещата на върха на Нормандската четворка, където няма мърдане, но трябва някак да се договориш за регулиране на ситуацията, особено като се има предвид, че казусът MH17 е вече в Трибунала в Хага. И сега в Москва се надяват да решат ситуацията, като се върнат към план „А“, „разигравайки картата“ на геноцида. При това Русия ще прибегне към използването на своите „зелени човечета“ маскирани като украински националисти по време на жестоките чистки сред мирното население. Не е изключено и връщането на Игор Гиркин под някаква форма, с цел контролиране на главорезите. В крайна сметка той е експерт в решаването на подобни проблеми, коментират украинските медии.

Демилитаризирането на Донбас, където воюват 35 000 войници от два руски армейски корпуса, е най-сложният въпрос, с който ще се сблъскат страните по време на по нататъшните преговори и последващата реинтеграция на въпросния регион от Украйна. Но не от това се интересува Путин, и не от съдбата на тези войници или от мирното население на Донбас, а за своята собствена. Той чувства, че може да го очаква същата участ като тази на генерал Ратко Младич, и ще се окаже виновен за всичко на подсъдимата скамейка в Хага. И затова се опитва по един или друг начин да оправдае действията в Донбас, защото постоянно го гложди мисълта, че Хага е близо.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доказателства от Усрайна

    127 28 Отговор
    Cъщecтвувaщaтa ceгa cитуaция в Дoнбac e в рeзултaт нa нeзaкoннoтo узурпиране на властта в Украйна през 2014г. пo пътя нa инcпирирaния фиктивeн протест и поддържащата го aгрecия чрeз oкупирaнeтo на cтрaнa от американски дивeрcиoннo-рaзузнaвaтeлни групи и cили зa cпeциaлни oпeрaции, както и работещите в тяхен интерес украински неофашистки организации.

    Ако тези военни формирования влезнат в Донбас, те ще извършат престъпления срещу местното население, което е против незаконната власт в Усрайна. Доказателства за тези твърдения са множеството убийства по време на узурпирането на властта, както и убийствата на неудобни журналисти в Усрайна през последните години.

    Коментиран от #50, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 някой си

    112 17 Отговор
    уфсо, фашагите на хунтата не се посвениха да избият протестиращите на Майдана, после да изгорят живи 50 човека вн Одеса, седнала си за "кротките" националистически формирования да хвалиш. Не Путин, Турчинов започна войната в Източна Украйна. Април на 2014г. не е далеч и помним обещанията, как за месец ще прочисти.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СссереМ

    24 81 Отговор
    Слава на Украйна.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ачо Чалгарчето

    41 5 Отговор

    До коментар #6 от "Забелязъл.":

    Брокери са и двамата с мъж0 си! Виж новините в рубрика "имоти" - тя е тартора там. А написаното е вярно, само ако си съгласен. Това все пак е платен опит за въздействие и ако не е убедителен си е като "Виц на деня" , а аз обичам да се смея.
  • 8 Джо1984

    70 7 Отговор
    В Донбас няма религиозно и етническо противопоставяне, но има противопоставяне на фашисти и антифашисти. А след Косово, вече никой не може да говори, за каквото и да е международно право!
  • 9 Хи хи

    40 6 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    И аз се кефя като видя,че има и по прости от нас.И на тебе мноо ти се кефя.Ама мноо.
  • 10 Истината

    34 71 Отговор
    Ако носът на Путин растеше с по един милиметър на всяка изречена от него лъжа, то сега щеше да е по-голям и от телевизионната кула в Останкино!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 vvvvv

    71 4 Отговор
    След преврат, 60% от населението е притиснато да говори на измислен език и да слуша фашизирано малцинство. Това си е чист геноцид. И, когато се възпротиви е виновно. Там войната ще е много дълга и няма скорошен край. Особено с чужда намеса.
  • 14 Кирил

    17 58 Отговор
    Вече е ясно,Крим и Донбас трябва да се връщат

    Коментиран от #19, #54

  • 15 Абе

    68 10 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Кои сте всички вие дето всичко разбирате ? Ти , авторката на тоя виц и още един двама психично болни , ти не виждаш ли плюсчета и минусчета на коментарите ?
    Цял свят видя какво се случи в Украйна а , тази Милена-тъпото , авторката на тоя Виц срещу някой друг долар повече ни убеждава че в Донбас проблема е заради Крим ! Ало , авторката , хората в Донбас отказаха да признаят НЕЗАКОННО ВЗЕЛА ВЛАСТТА ФАШИСТКА ХУНТА , КРИМ БЕ ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ТОЗИ ПРЕВРАТ ! Цял свят чу изтеклите тел.записи как сащ са хвърлили 5 милиарда долара за така наречения Майдан , нали ? Колкото и глупости и платени лъжливи статии да пишете не може да се скрие истината за Украйна ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А защо не

    38 11 Отговор
    Да се анексира цяла Украйна и готово!
  • 18 Тоест на Ротшилдите

    9 4 Отговор
    сочат анализите на международни противозащитни организации.
  • 19 Кирчо

    23 4 Отговор

    До коментар #14 от "Кирил":

    А , така да го подържиш малко в ръчичка и да го олигавиш после не искаш ли и ще направя вълшебство за теб специално , Крим и Донбас върнати ?
  • 20 Баба Вуна

    30 10 Отговор
    Тия в Украйна са мусолинисти! Бой по канчетата гадните мусолинисти и в Укрлаг форевър! Вся власт саветам!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Психиатър

    19 46 Отговор
    Путин е патологичен лъжец, психопат и масовм убиец.
  • 24 Брях че

    13 10 Отговор
    а тия защо се казват ,,Вагнер,, не знаят ли, че това е любимия композитор на фюрера, много странно
  • 25 Руски роб

    11 12 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Яко си се надупил.Ай да не продължавам.

    Коментиран от #30

  • 26 Глупост

    29 7 Отговор
    Нямало нищо общо? А, това, че в Украйна гъмжи от фашисти-бандеровци срещу антифашисти-православни? Явно важно е от коя камбанария "звъниш"! От правдата, истинс или от продажната, лъжа!

    Коментиран от #28

  • 27 Ясно е

    31 11 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Били сме освободени с помощта на руската армия и Руската държава, с оказана помощ от Румъния и българския народ в лицето на Опълчението и всички местни които са помагали на армията, и това е, друго няма.

    Коментиран от #29

  • 28 Само питам

    18 35 Отговор

    До коментар #26 от "Глупост":

    Къде се криха тези фашисти бандеровци цели 70 години бе клоун? По землянки и пещери ли бяха или ги внесоха от някъде? И не е ли признак на малоумна руска истерия на всяко нещо, което не е по вкуса на Русия да се лепи етикета "ФАШИСТИ"?

    Коментиран от #51, #55

  • 29 Истината

    15 28 Отговор

    До коментар #27 от "Ясно е":

    Историческата истина си е историческа истина.На Шипка рамо до рамо с опълченците украинци отстояваха свободата на България и загиваха украинци. Затова смалете поне малко злобата си към украинците!

    Коментиран от #37

  • 30 Истината

    14 25 Отговор

    До коментар #25 от "Руски роб":

    Руските роби сте специалисти в тази дисциплина!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Руски роб

    9 6 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Ама разбира се.Още повече ти се кефя.Ако ме разбираш.Ха ха.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    13 24 Отговор

    До коментар #34 от "Руски роб":

    Перверзно е да се гордееш, че си дупедавец. Но за Русия вие сте готови на всичко!

    Коментиран от #38

  • 37 Бай Стойчо

    34 8 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Кви украинци на руско-турската Освободителна война, бе умньо??
    До началото на ХХ век не съществува “украинска държава”.
  • 38 Руски роб

    12 6 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Разбира се че сме готови.Да не мислиш,че ще се оставим на говедо да ни мине отзад?Това на тебе може да ти харесва,ама ние още не сме съединители,ако можеш да разбереш какво ти казвам изобщо.Нямам намерение да муча като говедо,че даме разбереш.

    Коментиран от #39, #41, #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 грух

    13 6 Отговор
    афтрката е гнусна твар.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ммм

    8 13 Отговор
    За тез коментари скоро и в Бг ще дойде големие брат да защитава руското население, Като в Чечня, Грузия, Молдова, Украина по един сценарий)

    Коментиран от #46

  • 46 Генерал Колев

    7 5 Отговор

    До коментар #45 от "Ммм":

    Чакаме го!
  • 47 hh88

    26 5 Отговор
    Май забравихме как украинските националисти запалиха сградата в Одеса с етнически руснаци вътре и хората изгоряха живи.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Истината

    8 25 Отговор

    До коментар #47 от "hh88":

    Това беше руска провокация, на КГБ!
  • 50 куку руку ку

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Доказателства от Усрайна":

    Е, те точно това имаше в предвид Путин като каза, че може да стане като в Сребреница... украинските неонацисти (защото са точно това) да започнат изтреблението на местното население.
    Нещо, което ми сподели украинец преди години... По време на втората световна война, украинците са посрещали немските войски като освободители.
    И друго, което ми каза тогава. Украйна гледа на Русия по същия начин, както България гледа на Турция- като на евентуален окупатор.
  • 51 От телевизор

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Любезни, от кога имаш (ако имаш) телевизор? Преди няколко години само "майдановци" с оръжие и маски се кипреха на телевизионният екран. От там бе любезни. Не преди 70, преди 4-5!!!

    Коментиран от #52

  • 52 Истината

    8 17 Отговор

    До коментар #51 от "От телевизор":

    Руският телевизор се нарича зомбоящик уважаеми. И издухва и малкото мозък , който е останал в главите на тези, които го гледат.
  • 53 Обикновен човек

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Ти не се напъвай да мислиш това не е за възможно за примат като теб взимай си редовно шекелите за да изхранваш бръмбарите в главата си с ГМО хамбургери щото ако останат гладни ще изядат и малкото мозък който ти е останал в тиквата !!!!!

    Коментиран от #57

  • 54 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кирил":

    Ако кажеш и от къде да се връщат ....
  • 55 Обикновен човек

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Тези фашисти бандеровци бяха в Гулаг заточени в Сибир ,Горбачов ги освободи а после Елцин им даде амнистия и ги върна в Украйна! Всичкото злато което тези са "откраднали "т е са имали възможност да добиват през време на заточението си в Сибир е използвано от тях за да се плати частично Майдана!!!

    Коментиран от #56

  • 56 Само питтам

    4 12 Отговор

    До коментар #55 от "Обикновен човек":

    На колко години са били бандеровците бе умник? Например ако през 1941 година са били на 20 през 2014 година на колко щяха да бъдат? Нямате и капка срам руските роби. ГУЛАг като система е ликвидирана през 1956 година! Не ви ли омръзна постоянно да лъжете само и само да защитите агресивната руска кочина?

    Коментиран от #58

  • 57 Само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Обикновен човек":

    За шекели обикновено квичи Бай хой, сега с ново име ли си?
  • 58 Обикновен човек

    9 3 Отговор

    До коментар #56 от "Само питтам":

    Не става дума за 2014 а за 1990 когато се разпадна СССР ,ТЕЗИ ИЗРОДИ И ТЕХНИТЕ СИНОВЕ са живяли и живеят с една цел в живота : Русия да се заличи от лицето на земята но това никога няма как да стане!!!

    Коментиран от #61

  • 59 Бай Онзи

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Доказателства от Усрайна":

    Не сравнявай риските съветски
    престъпления с някакъв американски
    заговор
  • 60 Хрониките на Евразия

    5 9 Отговор
    На кратко ситуацията в Донбас :

    Вземаш кредит за да си купиш плазмен телевизор в бараката .
    2. Не можеш да го върнеш , отиваш в Донбас да убиваш украинци за пари .
    3. Умираш и ти поставят табела «войник номер 55627»
    4. В къщи , по плазменият телевизор , Путин разказва на твоето семейство , че ти никога не си съществувал ..
    Кръговрата на нещастниците ..
  • 61 Само питам

    9 8 Отговор

    До коментар #58 от "Обикновен човек":

    Типично руско имперско мислене демонсприраш. Всички, които са били против руската доминация над останалите народи от бившият СССР ги наричаш ИЗРОДИ. Според мен такива са самите руснаци, които през цялото време доминират и тъпчат народите под тяхно владичество. Дори на украински език са им забранявали да говорят. така, че на всяко действие има и противодействие и мисля, че руснаците си намериха в Украйна това отношение, което си търсиха. А ти извърташ нещата така, че все едно Украйна е взела руски територии и се държи агресивно.

    Коментиран от #62

  • 62 само ти го набивам

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Само питам":

    я да ни обясниш невиинте загинал от ръцете на бандеровците през 2014г. какво общо имат с руснаците?
  • 63 123

    5 2 Отговор
    Бои по фашистите Украинци
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ko6mara

    4 5 Отговор
    СЛАВА УКРАИНА! ГЕРОЯМ СЛАВА! ПУТИН ХУЙЛО!

    Коментиран от #67

  • 66 Психо Доктор

    5 1 Отговор
    Май админа сбърка псевдонима, нали Миленчето беше "Ежперт по имоти" от кога започна да разбира от геополитика и история. Провокативната неадекватност на "разсъжденията" на автора на тази нескопосана статия раждат мнението за некадърно изпълнена поръчка. Може пък да го е преписала от някъде без да разбира, важното да има скандал, Русия и Путин. Тя и с имотите така се справя, абсолютен неадекват.
  • 67 Психо Доктор

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ko6mara":

    Куркуль Жидовский, (а на български селски терикат), ако Украйна е толкова велика нека да си върне суверенитета и откраднатите от "героите- революционери" милиарди.