Last news in Fakti

23 Декември, 2019 19:00 5 598 43

Фокусът с икономическия растеж на България

  • икономика-
  • икономически растеж-
  • население

Всяка година населението на България намалява с близо 50 000 души

Фокусът с икономическия растеж на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес една от родните ни загадки е икономическият ръст на българската икономика. Министър Горанов обяви, че тази година очакваме ръст на икономиката от 3,6%. В ЕС пред нас по ръст са само Унгария и Полша.

Правителството под път и над път се хвали с икономическите успехи на България. От къде идва това нарастване на благата? Производството ли се увеличава? Населението като цяло ли нараства? Демографската структура ли се подобрява, за да осигури повече работна ръка?

Нищо подобно.

Всяка година населението на България намалява с близо 50 000 души.

С всяка измината година населението застарява (1).

Населението в трудоспособна възраст също намалява (2).

В едно изречение – българското население се стопява, делът на пенсионерите се увеличава, броят на работещите намалява, но икономиката расте!

Може би като нация сме се стегнали или някакви благоприятни обстоятелства са ни налегнали, та създаваме повече блага?

Нищо подобно.

На годишна база промишленото производство нараства, но само с 1,7%, а продукцията на селското стопанство продължава да намалява (3).

Вярно, има един показател при който има увеличение – това са парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат в България. През 2018 г. те са изпратили у дома над 2,13 млрд. евро.През 2017 г. тази сума е била 1,15 млрд. евро − увеличението е кажи речи двойно. (Едва ли през настоящата 2019 г. тенденцията е пречупена.) Когато говорим за тези пари обаче, дошли у нас от чужбина, трябва да имаме предвид, че те със сигурност са много повече, отколкото обявява БНБ (4).

Не искам да кажа, че нашият забележителен икономически ръст идва от пари, заработени в други държави. Казвам само, че като наблюдавам българската икономика с невъоръжено око изобщо не забелязвам това, на което се дължат бурните ни успехи.

И нека управляващите като ни впечатляват с едни общи цифри, да обяснят все пак от къде идва растежът.

Вярно, в България останахме старите, грозните и глупавите, но ако се напънем, все нещо ще разберем. Стига да има кой да ни го обясни.

(1 )В края на 2018 г. лицата на 65 и повече години са 21,3% от населението на страната. Спрямо 2001 г. нарастването е с 4,4 %, а спрямо 2017 г. – с 0,3%. Коефициентът на обща раждаемост през 2018 г. е 8,9%, а през 2017 г. е бил 9,0%.

(2 ) В края на 2018 г. населението в трудоспособна възраст е 4, 2 млн. души, или 60% от населението на страната. Броят на хората в трудоспособна възраст намалява с 48 хил. души (1,1%) спрямо предходната година.

(3) Годишният спад в отрасъла „селско стопанство“ през 2019 г. е 1,7% и се дължи главно на намаляване на обемите, а не толкова на цените на произведената продукция. Предната година спадът е стигнал 2 %. Спадът в растениевъдството е 1,1 %. Продукцията от животновъдството намалява с 3,6 %. Намалението отново се дължи на спад в обемите (НСИ).

(4) БНБ отчита само парите, изпратени по банков път или чрез дружества за парични трансфери, и то само преводи над 2500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    65 0 Отговор
    Растем, та се кинем....

    Коментиран от #9

  • 2 Асен Илиев

    83 5 Отговор
    1. Ц иганите се изнесоха в Гемания и не висят на бюджета.
    2. Пенсионерите мрат ударно и не разходват финансов ресурс.
    3. Всички са доволни и щастливи в БГ и не искат увеличение на заплатите.
    4. Свали си тъмните очила, сложи си розови и за теб, ще изгрее слънцето :)

    Коментиран от #36

  • 3 СссереМ

    16 112 Отговор
    Абе шебек 90 процента от хората емигрират преди 2010 година, от тогава почва отрицателната миграция,демек хората се връщат да работят тук,преди да изнасяте поръчкова статия поне вижте статистиката.

    Коментиран от #7, #18, #32

  • 4 13-та годеница на принца

    43 0 Отговор
    Магиите напрекъснато се развиват - реплика на Т. Лолова от филма
  • 5 zorro

    82 4 Отговор
    Този министър Горанов в коя държава живее? Алоу събудете се спите с отвити крака!
  • 6 Пак дезинформация

    55 7 Отговор
    Как ги сметнахте 50 000 на година бе? Значи откакто българина може да работи в Европа демек от 2014 година са изминали 5 години,
    това прави за 5 години 250 000 човека За последните 5 години са се евакуирали над 3 милиона чоека

    Коментиран от #13, #42

  • 7 Гост

    46 4 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    А ти като си поръчков трол на борисофф, някой нещо пили ли ти? А?
  • 8 brigade rossa

    37 1 Отговор
    Няма да му клатите конструкцията предколедно, ейй.
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    България , на 6 морета . Българската маймуна е най-стара в Европа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    13 55 Отговор
    Както точно не ви е срам да напишете такава статия!? Селското стопанство намалява защото намалява работната ръка а то е трудоемко ( как се бере грозде или рози!? ) , другата причина че намалява селскостопанската продукция е че България забогатява ( заплатите растат с 10% на година последните 5 години поне) и някой култури стават неизгодни да се гледат у нас а само в по бедни държави. Нормален процес е това, както българското прозводтсво на лавандула разби френското ( въпреки европейските субсидии..) то и по бедни държави подбиват определени наши продукти , свободен свят свободна търговия. България гледа по малко от културите който искат ръчна работна ръка но гледа повече от културите за които се иска механизация - жито например, рекорди имаше напоследък ( ако се игнорира комунистическата статистика където изкарвахме по 400 кг от декар...) За какво ли се потя да ви обяснявам като ше изскочи някой с "Русия е велика!"

    Коментиран от #16, #30, #31, #34

  • 12 За банките

    48 3 Отговор
    Единствено банките имат ръст в парите спечелени от вземания от всякскъв род - лихви, заеми, такси. Всичко друго е на загуба или на ръба. Само кошко Заеми взеха управляващите. БВП - вятър и мъгла. Бюджетен излишък. ДА, БЕ!
  • 13 Всяка...

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пак дезинформация":

    Година умират, около 100 000 души на година ,това колко са? За пет години не е ли 700+?
  • 14 Илия

    58 3 Отговор
    Като го гледам тоя с подареното жилище за 1800 евро на месец наем който не плаща направо ми става ясна стъкмистиката за цифрите в икономиката.
  • 15 Казуар

    40 3 Отговор
    За 10 години управление на Борисов, икономиката растеше равномерно от 1 до 3 процента. 1 процент по време на кризата. Така че светлото бъдеще не е на хоризонта. Растежът на икономиката трябва да бъде 6-7 процента за да догонваме развитите държави.

    Коментиран от #17

  • 16 хахо

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    И точно заради твоите твърдения нагъваме само плод и зеленчук мейдън Бългериън!
  • 17 onq s konq

    8 36 Отговор

    До коментар #15 от "Казуар":

    Ти НЕ РАЗСЪЖДАВАШ Конструктивно,след като искаш Икон. Ръст с който ДА НАСТИГНЕМ Развитите държави.А знаеш ли кво ше стане после?Ами просто е - БГ СТАВА автоматично ДОНОР като тях!Провери с Гугъла КОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ е вноската на Германия,Франция,Италия,Англия и т.н.,пък колко получават обратно под формата на Еврофондове.За сравнение НИЕ внасяме грубо 500 млн Евро,а получаваме около 3,5 милиарда насреща!Ама така е- едно куче като не знае да лае,вкарва Вълка в кошарата.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 18 2948

    43 2 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    "Ай върви да лижеш чепа на Борисов някъде другаде". Най- простата част от населението поддържа и бачка за селяндура от Банкя. - Ти не правиш изключение както знаем всички.
  • 19 Селянин

    38 2 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Значи да стоим бедни, за да може бизнеса около управляващите да печели в пъти повече от еврофондовете, отколкото ако бяхме богати. Ей сега разбирам, че саможертвата на обикновените хора е велико дело, което ще доведе до богат и охолен живот на група самоназначили се за избрани. Само да спомена, че пари никой не е занесъл на онзи свят, дори и фараоните! И негативната енергия на един който мрази 5000000 не е сравнима с енергията на 5000000 мразещи един. Познай какво ще се случи накрая?
  • 20 Казуар

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    За внесено 1 евро, получаваме 3.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Слави Славов

    18 1 Отговор
    Тоя за малоумници ли ни мисли?Явно!
  • 23 onq s konq

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Опитай пак,ама СЪС СМЕТАЛОТО!
  • 24 Политико-икономическия растеж

    12 0 Отговор
    Му е правилният лаф на тоя.
  • 25 Една калинка го турила на маслинка

    4 24 Отговор
    До списача на статията, да намалява е, но си в заблуда, в цяла източна и средна Европа е същото, провери си статистиките, но не защото някой си бягали с по хиляди, поляците ни бият със стотици хиляди, а защото политиката в повечето страни е да се привличат и натурализиран чужди специалисти, и населението не се стапя заради това, погледни резултатите но и националността на болшинството германци и унгарци... И стига с тези изтъркани фрази и стари новини, гледайте обективно.
  • 26 Локум

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Стига лъгал.Внася ме такса в ЕС 840000 евро, а за 10 год сме получили 7.2 милиарда т.е.1.2 милиарда евро по малко , защото трябва да издържаме нашите заспали евродепутати и чиновниците в ЕС.Ама сте тикви зелени ходете в 2 клас на училище , защото не става с купени дипломи.!!!!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Локум

    9 0 Отговор
    Внасяме по 840000000 евро не840000 евро на година.
  • 28 onq s konq

    3 14 Отговор

    До коментар #26 от "Локум":

    На призива ти "Стига си лъгал" ще отговоря с призива "Стига си НЕвярвал"!Напиши в Гугъла "Вноска на БГ в ЕС" и ще ти излезе следното:ЗА 2018г ВНОСКАТА НА БГ Е ОБЩО 51738632 ЕВРО,като от тях 429886320 Евро е Национална вноска и 88100000 Евро - ТСР/Традиционен собствен ресурс/А как се формира ТСР - провери си го сам,щото ме мързи да пиша.И най-важното:НЕ БЪРКАЙ Евро с Лева!

    Коментиран от #29

  • 29 onq s konq

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    p.s.:На 4-ти ред съм пропуснал една нула в числото за вноската,да се чете 517986320
  • 30 6 без 10

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Не знаеш къде се намирашДано ти дойде факса!
  • 31 бай некой

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Изглежда главата не те слуша, докато смелиш едно изречение си забравил предходното.Лапай аповете и не се напъвай да ръсиш
    мъдрости.






    и
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Готин

    20 1 Отговор
    Новото мото над Народното ни събрание нека да бъде: РАБОТЕТЕ ВИЙЙЙ, ЗА ДА БОГАТЕЙМ НИЙЙЙ!
  • 34 ленчето с кремчето в ръце

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    КАК ПАЗИС РАВНОВЕСИЕ .....НЕЗНАМ ,ТИ СИ ЧУДО НА МЕДИЦИНАТА ,И ДОБРЕ ,ЧЕ ЗЕМНОТО ПРЕТЕГЛЯНЕ Е ГОЛЯМО ТА ТЕ ДЪРЖИ НА ЗЕМЯТА
  • 35 България

    0 2 Отговор
    Научи се да пишеш.
  • 36 Калбо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асен Илиев":

    Всички цигани да го нач???????? На теб да ти стане готино
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Нафарфори

    4 13 Отговор
    1.България е изнесла стоки за рекордните 27,84 млрд. лв. за първите 6 месеца на 2019 г. Износът, който е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година е най-големият в стопанската ни история досега, показват предварителни данни на НСИ.
    2.Πpeз aвгycт в cpaвнeниe cъc cъщия мeceц нa 2018 г. oбopoтът нapacтвa пpи тъpгoвиятa нa дpeбнo c aвтoмoбилни гopивa и cмaзoчни мaтepиaли (c 3.6%)
    3.Ha гoдишнa бaзa нapacтвaнeтo нa cтpoитeлнaтa пpoдyĸция пpeз aвгycт, изчиcлeнo oт ĸaлeндapнo изглaдeни дaнни, ce oпpeдeля oт пoлoжитeлния тeмп пpи cгpaднoтo cтpoитeлcтвo, ĸъдeтo pъcтът e c 8.9%
    4.Сезонно изгладените данни за БВП по експресни оценки показват растеж от 3.7% през третото тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година.
    и още и още , ама не излизайте неподготвени и много ама много лъжливи червени копейкаджии нещастни.
  • 39 извод

    14 0 Отговор
    Видях въпрос от къде идва рестежа. Според мен, ако се увеличи цената на енергоизточниците- ток,бензин, дизел, вода ..... само с 10 %, то разтежа може да надмине 3,8%. Ако греша , някой да ме поправи.

    Коментиран от #43

  • 40 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    7 1 Отговор
    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ, ГОРАНОВ Е ИЗМЕТ ЧЕРВЕНА
  • 41 Ввв

    6 0 Отговор
    Троловете на ГРОБ не помагат,корабът потъва,Горанката ще замазва положението до последно!
  • 42 Petko

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пак дезинформация":

    Тези 50000,с които всяка година се стопява държавата са в резултат на това,че ежегодно умират около 110000 души,а се раждат около 55-60 хиляди деца,a не на миграционни процеси.
  • 43 Инфлационар

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "извод":

    "Растежът" се изчислява простичко като сметнеш годишната инфлация. Па след 10 години яко печатане по целият свят ,което се пренася директно чрез борда намаляващото население не играе никва роля.
    Вижте според статистиката на БНБ колко се е увеличила само М1 в паричното обръщение за последните 10 години.
    Отговорът на въпросът е е един :ИНФЛАЦИЯ.