Last news in Fakti

9 Януари, 2020 07:33 19 484 119

Украинският Boeing е свален с ракета, Иран крие истината?

  • боинг-
  • иран-
  • ракета-
  • boeing

Изводът е направен въз основа на анализ на свързани с катастрофата радиолокационни данни

Украинският Boeing е свален с ракета, Иран крие истината? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският Boeing от полет PS752 на Международните авиолинии на Украйна вероятно е свален със стрелба от преносим зенитно-ракетен комплекс от вида "Игла" с попадение в единия от двигателите, смятат експерти от аналитичния център The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS).

Изводът е направен въз основа на анализ на свързани с катастрофата радиолокационни данни, снимки и видеоматериали.

"Самолетът е изчезнал от радарите в 02:48 ч. според Координираното универсално време (времето по Гринуич) след излитане от летище "Хомейни", на височина около 5700 фута. Радиолокационните данни от полета свидетелстват, че след излитането самолетът е набирал височина и не е имало признаци на понижаване" - гласи анализът на експертите, цитиран от агенция "Укринформ"

"Анализът на снимките показва, че лайнерът най-вероятно е бил свален от преносим зенитно-ракетен комплекс в района на летището. За това свидетелстват както пораженията върху двигателя, така и височината - типична за използването на преносим зенитно-ракетен комплекс" - подчертава експертите.

Те посочват, че на снимките от мястото на катастрофата се вижда, че върху крилата на самолета има поражения от шрапнели.

В анализа се отбелязва, че пораженията върху фюзелажа са аналогични на тези по самолета от полет МН17, свален над Източна Украйна с руска ракета, изстреляна от комплекс "Бук" през 2014 г.

"Разликата в мащабите на пораженията се обяснява с различните боеприпаси. В случая с MH17 е използван зенитно-ракетен комплекс "Бук". В Техеран самолетът е бил поразен от преносим зенитно-ракетен комплекс от вида "Игла" с бойна глава с висока взривна способност" - поясняват експертите.

Посочва се още, че точно такива поражения е имало по военно-транспортния самолет Ан-26 на украинските ВВС, свален с помощта на преносим зенитно-ракетен комплекс над Донбас на 2 юли 2014 г. На снимките с останките от единия двигател на самолета от полет PS752 също се виждат поражения, "които не може да бъдат нанесени от пожар или физически сблъсък със земята".

Експертите от аналитичния център обръщат внимание и на това, че на видеокадри с падащия лайнер на украинските авиолинии се вижда, че той гори: "На самолета е имало огън още по време на полета. Това противоречи на изявленията на Иран, че екипажът не се е свързвал с диспечерите и не е съобщавал за технически проблеми. Наред с това Иран не съобщава за SOS-сигнали от страна на екипажа на самолета."

Самолетът е паднал на 28 км от края на пистата, на място с координати 35.501609, 50.925865. Съдейки по видеото, от момента в който е започнал записът, той е прелетял между 5 и 7 километра преди сблъсъка със земята. Т. е. екипажът, съставен от опитни пилоти, е "имал достатъчна време, за да съобщи за огъня в двигателя и за извънредната ситуация".

Освен това, самолетите Boeing 737 са оборудвани със система за погасяване на пожар в двигателите и индикатори за наднормено покачване на температурата в двигателите. "Затова екипажът е имал възможност в случай на пожар да включи системата за пожарогасене (ако тя не се е задействала автоматично), както и да съобщи на управлението на въздушното движение, че има инцидент." - допълват анализаторите.

Експертите от IGTDS са убедени, че Техеран "укрива информация за причините за катастрофа и за сигналите за помощ от страна на екипажа до службата за контрол на въздушното движение".

От IGTDS отделно акцентират върху факта, че Иран отказа да предаде "черните кутии" на машината или на САЩ, като изрази готовност да ги предостави на "определена" страна - вероятно това е Русия. Ако е така обаче има голяма вероятност данните от "черните кутии" да бъдат унищожени или манипулирани, предупреждават експертите. Те подчертават, че Москва вече започна информационна и психологическа атака за налагане на версията на Техеран за катастрофата и за дискредитиране на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    202 108 Отговор
    САЩ са го свалили и сега се правят на луди

    Коментиран от #6, #38, #86

  • 2 5kof

    148 29 Отговор
    Лайнометите заеха изходни позиции и започнаха. Вакханлията ще е пълна. Напълно в стила на Гьобелс: Една лъжа повторена многократно се превръща в истина. Стига да има кой да вярва.
  • 3 Kcaniba

    151 66 Отговор
    МН 17 е бил свален със съветска ракета, но на територията на днешна Уцраина, т.е с уцраинска ракета.
    Този , американски самолет , вероятно е бил свален ог американците , като провокация и отъмщение. По голямата част от загиналите в него са иранци.
  • 4 Сливи за смет

    58 22 Отговор
    Брейиии! Аз пък помислих, че е свален ядрена ръчна граната или е станал жертва на приятелски огън...

    Коментиран от #24

  • 5 Монгола

    14 95 Отговор
    Паднал краварски самолет пълен с усраинци и то в Иран! Единственото друго нещо което може да ме докара до 3 анални оргазма за един ден се казва Абдул. Путалах акбар братя мюсюлмани!

    Коментиран от #62, #81

  • 6 Презвитер Козма

    52 60 Отговор

    До коментар #1 от "Anonim":

    И как точно е станало това на територията на Иран под "непробиваемата" иранска ПВО, която до вчера русопитеците издигаха в култ?

    Коментиран от #67

  • 7 Факт

    90 28 Отговор
    Айдеее започна се-сега сащ-исаните ще имат повод за война.И сега даже Европа няма да може да им откаже коалиция против Иран--задайте си питане-на кой му е изгодно това сваляне...? На Ирак в никакьв случай-факт...
  • 8 ⚡ Хрониките на Евразия

    38 52 Отговор
    И действително, кой може да не вярва в обективността на следствената група на Иран?
    Казаха ви , двигателя се запали , макар , че този самолет може и с един двигател да стигне до Украйна ..
    Пък за Боинга над Донбас , има руски 1002 версии за неговата катастрофа ..
    Пациентите само трябва да си изберат една !

    Коментиран от #17, #19

  • 9 СПЕЦНАЗ

    83 41 Отговор
    Саботаж на краварите. Да очернят Иран. Няма как да бъде свален с ракета. И то до самото летище. Глупости

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анти милиционер

    19 11 Отговор
    Хахах.... някакви жидове се произнасят хахаха
  • 14 обективен

    47 17 Отговор
    .......смятат експерти от аналитичния център The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS), базиран в САЩ... :)
  • 15 Кравофоб

    48 28 Отговор
    Аз пък чух,че един иранец пръднал и самолета паднал.Щото боинг иначе не пада.Сега ще ги разследват иранците каво ядат и пръднята не е ли химическо оръжие ,че да почне война накрая.
  • 16 Ххх

    56 12 Отговор
    Възможно е самолета да е свален. Но, ако е така, налице са определени въпроси : 1 / На борда на самолета има 60 - 70 иранци. И те просто така са жертвани, за да бъдат избити още толкова канадци, примерно ? 2 / Бойната глава на преносимите ЗРК е значително по - малка, включително като съдържание на взривно вещество в сравнение с ракетите на комплекса Бук, например. Може да се предполага, че при попадение такава ракета би нанесла и по - малки поражения. Ако попадението на ракетата е било само в двигателя, вадейки го от експлоатация, в случай, че не са нанесени поражения по крилото и елероните самолетът би трябвало да продължи да лети, и дори успешно да се приземи. Тези самолети доколкото знам са проектирани така, че могат да летят определено време с един двигател. Така че, има немалко въпроси за разрешаване. Все пак, предполагам, че когато напрежението се поуспокои, Иран ще допусне чужди експерти до останките, ако не американски, по разбираеми причини, то поне западноевропейски.

    Коментиран от #21, #40

  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    40 43 Отговор

    До коментар #8 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    За мен самия факт че отказват да предадат черните кутии е достатъчно красноречив ...има нещо гнило ...

    Коментиран от #37, #68

  • 18 Авио маеханика

    61 23 Отговор
    Фантастична история само че някой забрави, ще на борда на самолета е имало и 80 ирансни граждани които не се вписват в картинката от страна на Иран! Пиани укри и техните лизачески истории.

    Коментиран от #47

  • 19 Алфа Вълкът

    27 34 Отговор

    До коментар #8 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА – АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА 🤣🤣🤣. Иранските калайджии убили повече иранци отколкото американци. За тяхната и нашата сигурност никога не трябва да им се позволява да имат ядрено оръжие.
  • 20 СссереМ

    27 36 Отговор
    То си беше ясно че е свален,интересното е че това се случва почти с изстрелването на иранските ракети,извода е ясен-ако стане война иранците сами ще си свалят самолетите поради некадърност.

    Коментиран от #22

  • 21 Някой си

    38 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Могат не само да продължат да летят с един двигател, всеки един двумоторен съвременен самолет може да излети напълно нормално и само с един от двата си двигателя.
    Това се прави по време на изпитанията и сертифицирането на самолета и то с пълно натоварване!
    За мен лично самолета е свален, зенитните ракети в повечето случаи са проектирани да търсят цели по толината им, а в един самолет най-горещи са именно двигателите....има и такива с фото и лазерно насочване, но те са комбинирани отново с термо насочващи елементи.

    Коментиран от #29, #32

  • 22 Хорейшио

    19 12 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Умишлено е свален . Свален е с ЗРК Бук М1

    Коментиран от #63

  • 23 Алфа Вълкът

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Боли ме хуя гяури":

    Ахахахахаха, още един необразован голтак! Я обясни какво символизира флага на Либерия?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Алфа Вълк

    10 10 Отговор
    Обичам да ме ръчкат обрезани мъжаги от Близкия Изток 6

    Коментиран от #28, #31

  • 26 Тринити

    32 17 Отговор
    Истински краварски Аналлизатори!!! Големите спциалисти от тази кочина Украйна защо не предвидиха, че ще се сбогуват с Крим, Донбас, Луганск?
  • 27 ⚡ Хрониките на Евразия

    17 30 Отговор
    Вижте сега , ако бях ирански терорист , след нападението над американските бази , е логично да чакам ответно нападение .
    И каква по добра възможност от това , да сваля граждански самолет за да покажа на света , как американци убиват невинни хора .
    И по този начин целият свят да се обърне против тях ..
    Да , ама не стана работата , американците не нападнаха ..

    Коментиран от #70, #78, #119

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кравофоб

    31 20 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    Могат ама не и новите високотехнологични боинг.В последно време се забиват в земята барабар с два двигателя.Даже взеха,че ги спряха от производство.Всичко е възможно.Даже и боинга да излети без двигатели.Уолтдисни.

    Коментиран от #59

  • 30 Рошко

    15 15 Отговор
    Ами трябваше им повод на краварите, ето ви го,
  • 31 Лео

    23 5 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Вълк":

    За теб знаеме -легенда си при муджахидините !
  • 32 обективен

    6 17 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    каква топлина, кво топлинно насочване бе, топл.защита е срещу идващи ракети, а Иран изстрелва ракети. Или може би те не са и чували за GPS. И се ориентират по телесната температура на американците.

    Коментиран от #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ми26

    27 4 Отговор
    Няма как САЩ и Иран да са на едно мнение за катастрофата. Никой няма да каже признае истината, независимо каква е тя. Boeing 737 е американска компания, силно субсидирана от правителството. Ако е САЩ признаят, че е технически проблем, то шансовете оцеляване на компанията намаляват (на фона на други паднали самолети в следствие на технически проблеми). Ако пък е свален с ракета, то ИРАН не иска да поеме вината и съответно няма да го признае.
    Иначе Бог да помилва загиналите!
  • 35 русская сволочь

    17 40 Отговор
    Руското животно е по-мръсно и от иранското

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 м26

    17 6 Отговор

    До коментар #17 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    ...Но допускат украински специалисти в разследването.
    Не е възможно да искаш безпристрастен съд от пристрастен съдия.
  • 38 куку руку ку

    29 11 Отговор

    До коментар #1 от "Anonim":

    Никой не го е свалил... "смятат експерти", само това е достатъчно за да съм сигурен че лъжат. Още не са започнали да прибират останките, а камо ли някой да им прави оглед и оценка.
    А и този институт, The Institute for Global Threats and Democracies Studies, със седалище Доувър в щата Делауеър, дали експертите му имат смелостта да са в Иран в момента? Въпросът е риторичен. Как тогава са огледали останките и правят заключения?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Луд

    32 14 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Повечето ЗРК се взривяват преди попадението и разпръскват 1000 осколки и това са най-малките комплекси .Големите към 3000 осколки.Нали се сещаш какви попадения нанася и на около.Все ще засегне нещо жизнено важно.Не е като гюле да се удари.САЩ са го свалили с Тази Игла за да компрометират Иран.На това му трябва един или двама човека и го изстрелват като РПГ все едно.Не е качено на някаква машина и не работи с радари.

    Коментиран от #52

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Играч

    28 0 Отговор

    До коментар #32 от "обективен":

    Игла точно по топлината се ориентира.Какъв GPS 70-те години.По топлината на двигателите ,а не на пасажерите.Личи си ,че имаш задълбочени познания по ЗРК.Не ,че трябва да имаш ,но защо спориш като не си запознат.

    Коментиран от #55

  • 43 ⚡ Хрониките на Евразия

    9 23 Отговор
    - Американците са свалили Боинга ...
    Инфото е 100% вярно - таксиметровия шофьор няма да ме лъже ...
    Боже , Боже , между какви идиоти живеем ..
  • 44 Факт

    7 7 Отговор
    Ей на това му викат фалшива новина!
  • 45 ⚡Хрониките на Евразия

    6 8 Отговор
    Аз обичам обрезани араби на не повече от 20-25 годинин да ми работят отзад!
  • 46 оня

    14 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Иран отказа да предаде "черните кутии" на машината" То си е ясно, кой го е свалил:))
  • 47 Бесен Язовец

    13 16 Отговор

    До коментар #18 от "Авио маеханика":

    Напротив. Вписват се идеално в картинката. Първо - на гейятоласите хич не им дреме за собствения им народ и доказателства за това бол. Второ - именно смъртта на невинни иранци е перфектното прикритие, че уж гейятоласите нямат нищо общо. Видите ли, те не биха посегнали на собствения си народ. Yeah right.
  • 48 сащ са война

    21 12 Отговор
    Кой кретен вярва на краваристан, вече?
  • 49 гру

    8 12 Отговор
    Какво е мнението на московските"експерти" по случая?
  • 50 первез мушарав

    9 6 Отговор
    ТОВА СА 80-ТЕ ЖЕРТВИ С КОИТО СЕ ПОХВАЛИ ЧАРСАФОСАНИЯ
  • 51 онзи

    16 14 Отговор
    Щайгите на Боинг са по-дефектни и от най-дефектните Ту.
  • 52 Ххх

    5 6 Отговор

    До коментар #40 от "Луд":

    Възможно е да си прав. Но, на борда има и 60 - 70 канадци. Все пак, от страна, доста приятелска към Щатите. А и, такава теза предполага наличие на американски агенти с преносими ракети на иранска територия.

    Коментиран от #71, #72

  • 53 Ннн

    9 9 Отговор
    Ехоооо четете преди да давате мнение и да пишете глупости че америка е свалила самолета. Станало е на 28км от летището в Техеран сиреч Иран алооо освен ако американците не са влезли в Иран и не са започнали да стрелят, а жалко то е че всеки дава лакове на такива коментари, ясно колко четете статията
  • 54 Yamaha

    9 14 Отговор
    Украинските бендерски подлоги имат опит със свалянето на пътнически самолети със ракети оса!
  • 55 обективен

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "Играч":

    Съгласен съм относно ЗРК-то. Но то се използва единствено за отбрана. Т.е. всичко ми изглежда така: Иранците доколкото разбрах използваха масирана атака към определени американски цели, а не се защитаваха от нападение. Или пък пиян иранец си е играл с БУК-а :)
  • 56 активиа

    9 11 Отговор
    Според руската пропаганда излиза че американци случайно намиращи се в техеран,са си купили от пазара ракетен комплекс "Игла" ,залегнали са в храстите до летището и свалили самолета.
  • 57 Сащ убийци

    21 8 Отговор
    Опит за същият сценарий като в източна Украйна,сваляш го а после обвиняват другите!
  • 58 Ххх

    10 3 Отговор
    Ако самолета е свален, и иранците имат участие в свалянето му, и посоченото обстоятелство се докаже, това би дало изключително негативно отражение върху имиджа на Иран като партньор на много чуждестранни авиопревозвачи. И Иран не би могъл да не си дава сметка за такива последици.
  • 59 Някой си

    5 9 Отговор

    До коментар #29 от "Кравофоб":

    Боинг 737 е имал проблеми още от създаването си, които в последствие са решени, както и всеки един друг самолет.
    Това не пречи Боинг да са едни от най-сигурните и безопасни самолети в света, да падали са още в самото начало, падат и сега нови модели, но Боинг си остава безопасен самолет.
    Друг е въпросът с бързането на шефовете им и подръжката, но 737 си остава най-популярния самолет на Боинг.
    Разследването за първите паднали 737 е продължило с години, мисля над 5 намерили са причината и са я отстранили - един хидравличен клапан като за това време са паднали няколко самолета, просто са се забили в земята..... така ще стане и с МАХ.....
  • 60 Иван

    8 14 Отговор
    На самолета повечето пътници са от западни държави, Иран го взривяват да си отмъстят. Много добре знаят какви са пътниците в самолета. Това е типично мюсюлманско мислене. Убиваме освен американци и други християни не ни итересува кой са, тъй разсъждават маймуните, като руснаците, свалят малайзиски самолет, казват стахувайте се от нас, ние мирни убиваме, на другите ще им разкатаем фамилията.
  • 61 Бай хой

    21 6 Отговор
    Защо терористичните атентати се случват винаги в най-подходящото време за провежданата от сащ политика? Защо винаги обвинявани те от сащ извършители на практика нямат абсолютно никаква изгода от извършването? Това са едни фундаментални въпроси които обясняват всичко. Споменава се трагедията с мн17. А не се споменава че точно в този момент сащ се нуждаеха от международна помощ за налагане на санкции срещу Русия. Точно в същия момент и район е имало разгърнати украински батареи бук за "учение". Точно в този момент и район точно този самолет не е трябвало да бъде и някой го е принудил да долети до мястото на трагедията. Еее колко пъти да си затворим очите. А и записите от черните кутии и диспечерските кули къдя са и почему не се огласяват.
  • 62 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    82 ирански граждани, 63 граждани на Канада, 11 украинци, включително 9-членният екипаж, 10 граждани на Швеция, четирима афганистанци, трима британци и трима германци.радвай се на братята си
  • 63 Ххх

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хорейшио":

    Само че ЗРК Бук доколкото знам е с радиолокационно, а не с топлинно насочване, така че такава ракета е по - логично да порази корпуса, а не двигателя на самолета. Пък и, предполагам, без да претендирам че съм наясно с възможностите им, но Щатите в момента следят доста зорко територията на Иран, предполагам и чрез спътници. И наличието на комплекс като Бук около летището няма как да остане незабелязан. Това ще са поне два - три камиона, включващи радиолокационна станция, транспортираща ракетите машина, и това не са неща, които някой просто така може да скрие под мишница и да се измъкне незабелязан.
  • 64 Сервитьори

    6 7 Отговор
    Факти, превръщате се в лидер на фалшивите новини ! То и затова никой персонално не си е написал името,значи е "колективен" труд на соросоидната ви компания ! С тази статия можете да излъжите само наркоманчетата от Орлов мост ! Жалки драскачи !
  • 65 Анатемакраваре

    11 9 Отговор
    Краварите с са способни на всичко,в името на:
    "Вземете им петрола,вземете им петрола!"
  • 66 ДаБе

    9 8 Отговор
    ХеХе това е само началото втора стъпка, Руснаците са сътрудничели на Иран значи те са виновни!!!! Повторен сценарии с малазийският самолет.
    Смешно е Иран да даде черните кутии на САЩ???? Да вярно че е Боинг ама чак пък толкова тъпи Иранците едва ли са!!!
  • 67 Путлер

    12 12 Отговор

    До коментар #6 от "Презвитер Козма":

    Остави ги тези русороби! Те са с болни мозъци и няма да разберат логични въпроси... Да вървят там, за където милеят! Нямат място в цивилизовани свят!

    Коментиран от #77

  • 68 ДаБе

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Отказват да ги дадат на САЩ!!!!
    А САЩ ги иска понеже е Боинг разбираемо обаче когато плюеш по една държава от ден до нощ и убиваш генералите им как да стане тази работа?

    Коментиран от #99

  • 69 гост

    9 5 Отговор
    Един генерал ,70човека стъпкани на погребението и още 80 при катастрофата,е победата подчертано е за Иран.
  • 70 Ххх

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Отново започваш да фантазираш ! Но ако работодателите ти плащат само за количество, смятам че много бъркат. Иранците очаквали американско нападение, и затова просто така си свалили самолета ? Колко остроумно, наистина ! Ако и съветниците на Тръмп са на нивото ти, още много големи глупости ще има да свърши. А, за да тръгнат да разиграват такъв сценарий, иранците би следвало да са засекли масирано влитане на американски самолети, включително в района на летището, от което е излетял падналия Боинг. А останалото са приказки от детската градина. Може би разказващият ги разчита, че и четящата коментара му аудитория ще е на същото умствено и интелектуално ниво.

    Коментиран от #76

  • 71 Луд

    12 9 Отговор

    До коментар #52 от "Ххх":

    Може и да си прав ,но и американци да имаше щяха да го взривят за да компрометират Иран..Сега може иранци да са ,но мога да заложа къщата ,жената и децата ,че е поръчано он САЩ без значение какво ще кажат.Това естественото е ударен самолета
  • 72 Луд

    5 10 Отговор

    До коментар #52 от "Ххх":

    Може и да си прав ,но и американци да имаше щяха да го взривят за да компрометират Иран..Сега може иранци да са ,но мога да заложа къщата ,жената и децата ,че е поръчано он САЩ без значение какво ще кажат.Това естественото е ударен самолета

    Коментиран от #75

  • 73 Ужас

    10 8 Отговор
    Абе тъпчо това е Американска пропаганда. Иначе едно разследване се води с години а не от днес за утре вече доказахме без дори да сме видели самолета. Освен това няма само експерти в САЩ, Французите имат също добри експерти и може към тях да се обърнат.
  • 74 Станчо

    7 7 Отговор
    Ако Иран са свалили самолета, защо на Тръмп му омекнаха коленете, нали се дрищеше или ще изчака да откраднат черните кутии от Иран и после нов старт...
  • 75 Луд

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "Луд":

    Това естествена ако е ударен самолета.Ако си е паднал сам е друго нещо.
  • 76 ⚡ Хрониките на Евразия

    12 13 Отговор

    До коментар #70 от "Ххх":

    Едно не отчете !
    Както и при свалянето на Боинга в Донбас , така и сега , зад спусъка стоят , или нетрезви организми , или говеда които самостоятелно не могат да разсъждават !
    Вижте себе си , руски радиоточки , без собствена мозъчна дейност .

    Коментиран от #79

  • 77 Rado

    10 3 Отговор

    До коментар #67 от "Путлер":

    И да си ползват Йотафон и карат Москвич със здраве.
  • 78 Хроникьорчето

    12 6 Отговор

    До коментар #27 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    „ ако бях ирански терорист ” 😂 „ ако ” е велика дума : ако беше нормален и наред с главата , нямаше да страдаш от налудничави и обратнополови мисли, и намаше по цял ден да пишеш глупоси ! 😂 Свирчо , ако искаш да си терорист , може да кандидатстваш в американската армия , там приемат извратени индивиди от третия пол ! 😂 .. а дали въобще има нормални в армията на САЩ ?!😂
  • 79 Ххх

    8 5 Отговор

    До коментар #76 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Коментарът ти беше повече от елементарен и необоснован, така че, нашите камъни малко трудно ще обърнеш по нашите глави. Както казваха "Крадецът вика дръжте крадеца" ! А в случая - умствено несъстоятелния, с ниво на разсъждения детската градина, се опитва да изкарва другата страна умствено несъстоятелна.

    Коментиран от #84

  • 80 Румяна Костова

    6 7 Отговор
    Никой ли още не търси руски Бук в Иран?А украинските агенции да се разберат с посолството си в Иран, което официално обяви друга информация. Украинците поне смекчават тона си като използуват думата вероятно, а не обвиняват открито руснаците.
  • 81 Румяна Костова

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Украинците е самолета са били 14,а преобладаващите пътници-иранци. Шведи, немци и канадци също.
  • 82 Антисоросоид

    8 7 Отговор
    Ааахахахахааахх ! И се започна лъжливата , фалшивата евроатлантическа обработка наДебилите !
  • 83 Антисоросоид

    6 7 Отговор
    Ааахахахахааахх ! И се започна лъжливата , фалшивата евроатлантическа обработка наДебилите !
  • 84 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 12 Отговор

    До коментар #79 от "Ххх":

    Въобще не и се замислям за вашият умствен капацитет !
    Боклука го прескачам със запушен нос .
    Достатъчно ми е да ви гледам как умно пикаете срещу вятъра и върху своето благосъстояние .
    С което се нареждате рамо до рамо с путинските крепостни и ислямистите от Близкият изток .
    Само чалмите ви липсват .

    Коментиран от #91

  • 85 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 13 Отговор
    На всяко разследване на трагедията с украинският Боинг в Техеран , проведено от американци , немци , британци, или французи , ще повярвам ..
    А на разследващи от Иран , или Русия , нормален човек никога няма да повярва .
    Доказани са многократно техните лъжи ..

    А репутация се гради с години ..
  • 86 ЪРП

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Anonim":

    ТОВА Е СИГУРНО НА 1000%!!!!!!
    И ЧАСОВЕ СЛЕД КАТО НАПРАВИХА ТОВА ЗВЕРСТВО , СЕ ЧУДИХА ДОНЮ ТЪПОТО ДАЛИ И КАКВА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ДА ДАДЕ И МЪЛЧАХА И ПРОМЕНЯХА ВЕРСИИТЕ СИ .........И НАКРАЯ ЗАЯВИХА С НАЙ-ЖАЛКИЯ И СНИЗХОДИТЕЛЕН ТОН ,ЧЕ СА ГОТОВИ ДА СТАНАТ ВЕЧЕ "ПРИЯТЕЛИ" С ИРАН!!!!!!
    И СЕГА СА ПОСРАНИ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ВОДЯТ РАЗСЛЕДВАНЕТО И ВИДИШ ,ЛИ ЩЕЛИ ДА МАНИПУЛИРАТ ЧЕРНИТЕ КУТИИ......
  • 87 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 11 Отговор
    Иран публикува първите данни от тяхното разследване . Накратко :

    – на самолета са възникнали технически проблеми ;

    – пилотите не са съобщили , защото са се надявали да върнат самолета на летището ;

    - черните кутии са повредени .
    Очаквайте скоро тези данни по всички руски СМИ и техните проксита в България .
    А Русия , както е известно , е голям специалист по "Боинги"

    Коментиран от #94

  • 88 Фотев

    7 3 Отговор
    Стрела 3М правихме у нас. С такъв комплекс на полигона в Сливница поразих трасиращ снаряд. Лек и удобен. Всички елементи се правеха у нас. Системата за самонасочване е правена в специализиран завод за електроника в София. Оптичните елементи на системата за насочване, заедно с прозрачния обтекател на главата - в ОМЗ София. Продавахме комплекса на всеки, който можеше да плати, и най-вече на тия, дето са чували за Ленин. Като нищо, иранските чалми са свалили самолета с наша ракета.
  • 89 Бай Хой

    8 8 Отговор
    До всички надупени русороби пишещи тук! - във всяка една нормална държава при разследването на самолетна катастрофа се включват задължително екипи на страната собственик на самолета, на производителя на самолета и разбира се на страната в която е станала катастрофата. А сега надупени червенотиквеничковчета отговорете защо и по каква причина тъпите ви братя иранци не допускат никой друг в това разследване? това за какво говори? може би за чиста съвест а!? по същия начин ботоксовото джудже нареди на неговите войски в Украйна да не допускат чужди специалисти до останките на сваления Малайзииски самолет цели 3 седмици, може би поради чиста съвест ли!? Вие малоумни предатели и доволно ближещи руски задници сте готови и на черното бяло да кажете само и само да се надупите, сега вече сте и убедени поклонници на исляма заради Иран и другите маймунски приятели на любимата ви пРоссия и любителя на ботоксови корекции.

    Коментиран от #98

  • 90 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    иранците щели да воюват със сащ?тия маимунки са изпотрепаха за два дни без воина на едно погребение и при една стрелба!пожелавам на всеки комунист да се пресели в братски иран и от там да защитава своите духовни братя против гадните фаш,геиропа и израел!та другари не ни обясняваите кви пичове били персите ,а тръгваите за натам вземаите и родата!
  • 91 Ххх

    4 4 Отговор

    До коментар #84 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Въобще не се замисляш върху нашият умствен багаж ли ? Сигурно, и предполагам, че не се замислял, защото няма с какво да се замисляш.
  • 92 Хауърд Лъвкрафт

    4 7 Отговор
    И още нещо което ми направи впечатление :
    Иранците не мародерстват вещите на загиналите ..
    В отличие на рускомирните мародери , когато за нула време разграбиха багажа на жертвите от Боинг МН-17 в Донбас ..
  • 93 ⚡ Хрониките на Евразия

    7 7 Отговор
    Истината накрая ще излезе наяве , както излезе и с Боинга над Донбас ..
    Намерена е част от ракета Тор-М1 на мястото на катастрофата, руско производство , на въоръжение в иранското ПВО, сред останките на сваленият Боинг 737-800 .
    И както винаги , версиите ще бъдат множество , за да се обърка колхозният интернационал ..

    Коментиран от #97

  • 94 Ххх

    5 4 Отговор

    До коментар #87 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Точно пък със свалянето на пътнически самолет, в който няма и един американец ли иранците ще седнат да си връщат на Щатите ? А нима ако иранците искаха да свалят самолет по подобен начин, не би било логично да го извършат подопечни на тях милиции в Ирак, сваляйки някой американски военнотранспортен самолет, превозващ войници или оръжие ?
  • 95 ЛЕНИН

    2 3 Отговор
    на летището някой иранец го е САБОТИРАЛ, и то нарочно украински, та РУСИЯ да не се меси а дори да се радва, ако беше РУСКИ ЧАО ИРАН
  • 96 някой

    2 2 Отговор
    абе кви украинци, като 60 са канадци
  • 97 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Съгласно някакъв източник на информация ? И по - точно ? Или Хауърд Лъвкрафт отново пише поезия или проза.
  • 98 ДаБе

    8 3 Отговор

    До коментар #89 от "Бай Хой":

    Пише няма да ги дадът на САЩ! Това пише!
    Да Боинга е Американски обаче те са буквално във война с тях как да им ги дадат. Има и други държави които могат да свършат работа, Европа не е скъсала отношенията си с Иран, Франция може да свърши тази работа.
  • 99 нервен ( разбивача на тролове )

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "ДаБе":

    Що бе ? Едното е държавна политика другото е бизнес ...щом допускаш да летят самолети американско производство нормално е да си им дадеш за разкодиране черните кутии в такъв случай...така смятам че е логично все пак говорим за гражданска авиация

    Коментиран от #100

  • 100 ДаБе

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Защото е политика, накрая кутиите пак ще стигнат до боинг но няма да е директно Иран-САЩ. Ще ги дадат на Украина , Канада, Франция и те ще си повикат като подизпълнител боинг.
  • 101 Нин

    3 1 Отговор
    Та, по същество. По туй време Путин е бил в района. Скоро ще стане ясно, че е бил забелязан с ПЗРК в ръка. Като прибавим, че е Игла с не примерно Стингър, картинката се изяснява. Какво още. Аааа, да, машината е украинска.
  • 102 В е л и к и я

    4 4 Отговор
    Типично сваляне с преносима ракета малко след като е излетял .. това може да стане само от иранци , някъкви сподвижници на Сюлеймани просто са разбрали че самолетът е американски и давай да го сваляме да ги дескредитираме .Всички следващи моменти като това че иранските власти веднага оповестиха че се е запалил двигателя и е паднал/без да е правен задълбочена експертиза от експертна международна комисия чиито резултата се бавят с месеци дори с години/ както и че не искат да предадат черните кутии говори на 100% че иранците са го свалили . Може и да не са свързани с правителството група , преносима ракетна остановка по тия земи може да имат всякъкви терористични групи ..!
    Няма как да са американците , спомнете си след падналия самолет в Украйна те веднага взеха да обвиняват руснаците а сега си мълчат , ако бяха те щяха веднага да почнат да обвиняват иранците .. !
  • 103 Запознат

    1 2 Отговор
    Американците си пробват новите оръжия и тарамбуките се чудят какво става.Хахахаха!
  • 104 Бай Благой

    4 3 Отговор
    Интересното е че когато падна Малаизийския самолет в Украйна - почти няколко часа след това бяха обвинени сепаратистите от Донбас!!
    Така и не се разбра от къде дойде тази ракета в Украйна.
    Сега САЩ побързаха да обвинят Иранците за да замажат скандала със Сюлеймани.
    Време е да се изметат САЩ от Европа и от Близкия изток....ако не желаят...в ковчези...
  • 105 Иво

    6 1 Отговор
    Конкорд се разби при излитането си заради една метална шина на пистата. Винаги нещо може да се обърка. Нито е първата нито ще е последната авиокатастрофа. Късмет!
  • 106 Интересно, че това

    1 4 Отговор
    идва много удобно на американците и то в точния момент - де такъв късмет 😂 с един куршум два заека чак. Иран очевидно по това време е бил зает с друго, което си е сложна задача, а не да прикрива съвсем неочаквани щуротии. Първо на първо липсва мотив в теорията на американците, макар че, историята си я бива. Но ако гледаме мотива, по-скоро американците са го свалили, като са копирали 1 към 1 стила на свалянето на оня боеинг от руснаците. Това са го схванали в Иран. Обаче сега, за да се оневинят руснаците, ще трябва да посочат единствената съществена разлика, а да го направят е равнозначно да си признаят вината за по-ранното престъпление.
  • 107 Вярвам

    1 2 Отговор
    На всяка бедна и тоталитарна дъ жава... Щото ако не вярваш на лъжите, няма какво да замести хляба !!!
  • 108 9689

    2 1 Отговор
    Путин я носеше на гърба си и я пусна........
  • 109 Боби

    4 1 Отговор
    Защо кутиите са ги искали първо САЩ, като те не са заинтересована страна в случая, да те са производителя, но производеля има интерес да скрие проблеми си, и не може да са разследващи. Даже са и сърдити . А това определено е странно, какво толкова ги притеснява.
  • 110 Кольо мамата

    1 1 Отговор
    Светът е по периферията на ядрен апокалипсис.Ще настъпи вечна без край тишина.Дори тия които са в бункери,също няма да оцелеят тялото на човека е създадено да живее в естествена среда,е няма да оцелеете.Пръво ядрена зима поне за 100 години напред,унищожение на природата и живите организми и животни,като изпълзят от бункери какво а,прах и пепел,за 5 дена и ще пукясат
  • 111 спасителя на плажа

    0 0 Отговор
    ОООООО-ОО,МИ ЗАМИРИСА НА МОРЕ,ООООО-ОО
  • 112 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    то е ясно
    истината не може да се крие дълго
    свалили са го самолета за да обвинят американците
    нов самолет на 2 000 метра височина пътнически те се движат бавна и са идеална цел
    прости мюслита фанатици 80 000 000 народ
    пука им че са изгубили 100 човека иранци
  • 113 Обективен

    0 3 Отговор
    Пълни глупости!Летището в Техеран се намира на 1200м.н.в.,Самолета е набирал височина ,на 2400 м.н.в единия от двигателите е горял,релефа немозволява връщането към летището на тази височина!С максимален брой пътници и товари!Паднал е в градския район!Всички инсинуации и изкривяване на ФАКТИ са долна пропаганда!
  • 114 Все тая

    2 0 Отговор
    Алоу журналистчето, стига дрънка тъпотии!!! Стига сте си измисляли какво ли не само да напишете няква си статийка.
  • 115 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 4 Отговор
    ЗАЩО И Е НА ИРАН НА СВОЯ ЗЕМЯ ДА СВАЛЯ КАКЪВТО И ДА Е ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ. ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ВРАГ НА ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО И. АКО Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО ЗА АТЕНТАТ,ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЙ Е ВРАГЪТ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Мая Беспартийна

    1 0 Отговор
    Аз ще ви кажа! В Тринидад и Тобаго е имало свадба на племенен вожд! Хвърля ли са стрели към небето по стар обичай!
  • 118 паронимов

    0 0 Отговор
    Не бил свален с ракета, а с ръката. И не на аятоллаха, а на пилота.
  • 119 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Може и така да е, но може да го свали всеки ненормалник с необходимото оръжие. В това число с демократичната подкрепа и на САЩ. Тия последните си обучиха терористите, за да им бутнат кулите на 11 септември, за да могат да си вдигнат бюджета на разните му формирования уж за защита де. На тия им пука толкова за човешкия живот, колкото на ислямист с автомат срещу жени и деца.