ФАКТИ.БГ

Русия доведе Полша до истерия

Защо Варшава се нуждае от всичко това?

Публикувана: 25 Януари, 2020 16:00
49 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 13210
Русия доведе Полша до истерия
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 98 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Намесата на президента на Русия Владимир Путин в историческата дискусия за ролята на Полша във Втората световна война предизвика ръководството на тази страна до поредица истерични изявления. Всъщност може да се говори за информационна битка на ниво висши лица, каквато не са очаквали във Варшава. Особено трудна за поляците е мисълта, че те губят тази битка.

Не е много коректно да се говори по такъв начин за лидерите на държава с 38 милиона жители, но в руското интернет пространство обикновено тази реакция се описва със “сащисан”.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки написа статия за американското списание “Политико” и обвини СССР в това, че е бил „съучастник на нацистка Германия“, окупирал Полша за 45 години, а Червената армия за това, че толкова късно освобождава концентрационни лагер “Аушвиц”. „Спасението на евреите никога не е било приоритет на Сталин“, казва той.

Полският президент Анджей Дуда (има по-малко пълномощия от тези на Моравецки, затова го цитираме на второ място) отправя емоционални изявления, в които лично обвинява Владимир Путин в „разпространението на лъжи“ с цел „свалянето на отговорността от Сталин, заедно с нацистка Германия, за избухването на войната“. И допълнително иска извинение от израелския външен министър Израел Кац.

Водещите полски издания създават различни теории. Например, “Речпосполита” предложи тезата, че президентът на „Европейския еврейски конгрес” Вячеслав Моше Кантор е „асо в ръкава на Путин“, с обяснението, че Кантор прави бизнес в Русия, а той „за благодарност“ „крие руския антисемитизъм“ и кани руския президент да участва на международни събития.

Всъщност това се нарича „търсене на еврейската конспирация”, традиционна за Полша. И то не в някаква си историческа Полша, а включително и съвременна Полша. Бившият военен министър Антони Мачеревич, който е от същата партия като Моравецки и Дуда, не се съмняваше, например, че фалшификацията, наречена „Протоколи на мъдреците от Цион“ е истински „исторически документ“.

Нещо подобно, може би, има предвид и министър Кац, който подчерта, че поляците “сучат антисемитизъм с майчиното мляко”. Именно заради тази реплика Дуда сега иска от него извинения. Всичко това ясно показва, че ръководството на Полша е в състояние на истерия, защото случващото се е неприятна изненада за него. А всичко му се нареждаше толкова добре.

В страната се провеждат мащабни международни събития, посветени на 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер в Аушвиц. На тези събития демонстративно няма да бъдат поканени представители на Русия, въпреки че Аушвиц е освободен именно от Червената армия, а няма да бъдат поканени, защото според поляците „Райхът и СССР са едно и също нещо“, а Хитлер и Сталин „са еднакво отговорни за войната“. Това е пропагандистка псевдоисторическа концепция, в която Полша е невинна жертва на нацистите и комунистите, а същевременно доблестен герой, спасил евреите от унищожение и трябваше да бъде единствената огласяна по време на юбилея, потвърждавайки полската визия за събитията от тези години като основни за Европа.

Защо Варшава се нуждае от всичко това? Това не е лесен въпрос, защото няма ясен отговор. Тук е и принципната политическа русофобия, свързана с полската горделивост. Това е и опитът за придаване на собствена значимост - както историческа, което топли националния дух, така и политическа, така че всички да вярват, че Варшава сдържа имперските амбиции на Русия. Тук е и обичайната конкуренция с Москва, но ако преди Речпосполита и Московското царство са се конкурирали за ролята на център на силата в Източна Европа, то сега те за ролята на главен идеолог на европейския консервативен проект като алтернатива на глобалния либерален проект.

Във всеки случай Владимир Путин неочаквано обърка картите на поляците. „Неочаквано“, защото ръководството на Русия (не само Путин, но и други високопоставени политици) досега не са имали навика да се занимава с исторически спорове с поляците, както и да говорят за това пред историци и журналисти.

Полша за Русия по принцип е по-безинтересна, отколкото Русия за Полша (нужни сме на поляците като консолидиращ образ на вечния враг). За полския държавник е привично да разпространява заявления за “злата и страшна” историческа Русия, на което реагират единствено профилите на МВнР в социалните мрежи и Мария Захарова.

Но ситуацията се промени коренно - самият Владимир Путин отговори на поляците. Може би с оглед на предстоящата годишнина от Победата. Може би подари възмущение от липсата на покана за освободителите на Аушвиц. Може би поради някакви други причини. Важното е, че той отговори, в рамките на няколко поредни събития той изложи аргументи по историческата тема, острието на които беше насочено срещу Варшава.

В самата Варшава първоначално бяха наистина изумени и дълго време не можеха да намерят думи, за да отговорят, а след това започнаха истерията, описана по-горе.

Сегашният наистина висок градус беше достигнат благодарение на Израел, който застана на страна на Путин при оценката, както на историческия антисемитизъм на поляците, така и съвременната им наглост. Ясно потвърждение за това са не само думите на Кац, но и фактът, че Путин е поканен в Израел, за да участва в Световен форум за Холокоста по повод 75-годишнината от освобождението на Аушвиц, а Дуда демонстративно не. “Сърбай, каквото си надробил”.

Тежестта на мнението на Израел по въпросите за Аушвиц и Холокоста е такава, че не може да бъде отклонена, тя е първична, основна. В резултат на това полското ръководство изтърва нервите си. Добре замислената пиар кампания за показване на себе си „в добра светлина“, а Русия „в лоша“, се пръсна по шевовете си и има обидно усещане за „откраднат празник“. Светът ще чуе мнението на Путин, вицепремиера на САЩ, президентите на Франция и Германия, наследника на британския престол, но няма да бъде чуто мнението на Полша, а и никой не иска да го чуе.

Това, между другото, успешно се припокрива с имиджа на полското ръководство като архаични мракобеси и ретрогради, отдавна формиран в либералните медии на Европа. За тях Полша, редом с Унгария, е “болното дете на Евросъюза”, което при това бръщолеви нещо - питайте най-малко Израел.

Путин, дори и без Израел, остава изключително неудобен противник за полското ръководство. Първо, той, като юрист, се опира на исторически документи, а не на журналистически публикации, както се свикнали поляците. Второ, думите му привличат вниманието на световните лидери, докато Моравецки и Дуда по отношение на влияние и признание на международно ниво изобщо не са конкуренти.

Дори и тези политически кръгове на Европа, които приемат Путин негативно - като заплаха, го следят. Полските лидери не могат да се похвалят с нещо подобно.

Довоенна Полша наистина е била системно антисемитиска страна, с отделни чинове за евреи в училищата (нещо като отделните места за негрите в американските автобуси по време на Сегрегацията). А нейното ползотворно сътрудничество с Германия се основава не само на любовта ѝ към завладяване на чужди земи (например Чехословакия), но и на идеологическа близост, както казват полските служители от онези години.

Техните наследници просто лъжат, когато казват, че Червената армия умишлено е забавила освобождението на Варшава, за да „обезкърви полските патриоти“ - тази легенда отдавна е разглобена от историците. Те обикалят наоколо, твърдейки, че съветските войници са могли да освободят Аушвиц по-рано, защото тогава вече са освобождавали други полски градове. Те умишлено забравят, че като сега правят "една и съща оценка на действията на Сталин и Хитлер", те не са правили това по време на Втората световна война. С други думи, те не са обявили война на “подлия съветски агресор”, продължавайки да търсят застъпничеството и помощта му.

Винаги е така с полската амбиция: в един момент той самоотвержено се хвърля от ръба, след което им писва дори на политическите покровители на Варшава. Безсмъртно ненавиждайки комунистите, Уинстън Чърчил открито смята съюзната на Великобритания Полша за „Хиената на Европа“. И съвременните британски историци (и в американските медии), въпреки целия си негатив към СССР и Русия, спокойно признават, че ролята на Варшава в събитията от края на 30-те години е била много грозна, така че Путин, когото тя обвинява че лъже, не съгрешава срещу истина.

На този фон бих искал да пожелая на поляците само едно - да продължават така. Нуждаем се от още полски „исторически открития“, за които професионалните историци имат широко отворени очи. Нуждаем се от повече спекулации за заговор между Путин и европейските евреи. Нуждаем се от повече обвинения от хора, които отдавна са забравили как да оценят себе си адекватно и хронично ядосват политическата система на ЕС.

Провежда се пълноценна сесия за саморазкриване на полското ръководство, провокирана от президента на Русия. По отношение на борбата срещу фалшифицирането на историята на Втората световна война е трудно да се измисли нещо по-ефективно.

Остава единствено поляците да кажат, че основните жертви на Холокоста са те, а не евреите. Засега не се е стигало до там, но им дайте време.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 98 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Yamaha
1 Отговор
Полдките подлоги плащат данък за клеветничеството си по адрес на СССР и РФ!

Коментиран от #48


Оценка:
-32 +118

123
2 Отговор
Поляците се навеждат на американците повече и от нас. С тия приказки освен да станат за резил,за пореден път, друго няма да постигнат

Оценка:
-33 +154

Погуед О.О
3 Отговор
Стига сте сипали пропаганда.Путин призна на 75тата годишнина от Холокоста, че Полша е сред жертвите и беше доста умерен в приказките.Вие телевизия нямате ли?

Оценка:
-88 +26

Погуед О.О
4 Отговор
Това кой го писа?Вацев или Симов хаххаха изпилени мозъци

Оценка:
-79 +22

ЧЪРЧИЛ
5 Отговор
ПОЛША Е ХИЕНАТА НА ЕВРОПА.НА ПОДОБЕН МЪРШОЯД НЕ БИВА ДА СЕ ОБРЪЩА ЧАК ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ

Оценка:
-26 +129

Наглец
6 Отговор
Български православни отрепки.Православна сган!

Оценка:
-131 +3

Ххх
7 Отговор
Не мога да разбера Путин, на фона на цялата тази антируска истерия и в Полша, и у нас, и къде ли не, с какъв акъл е тръгнал да кани Тръмп на парада за 9 - ти май, след като е ясно откъде се дърпат конците и от къде се палят фитилите на васалните държави.

Коментиран от #29


Оценка:
-24 +67

Погуед О.О
8 Отговор
Последно ги гледах Вацев,Коритаров и там още един-забравих му името,в ютуб някакъв анализ.Коритаров беше на 2 промила поне,Вацев си къркаше открито уикито пред камерите,а тоя третия най-адекватно се държеше.Стари пиянки,ама пък в ефир да си къркаш...

Оценка:
-36 +27

Реално
9 Отговор
Значи поляците са тотални малоумници-сто процента знаят,че руснаците имат исторически документи и факти-ама полските подлоги искат да са по-амерски от американците...Еми като са тьпи-да ревьт и да точат сополи сега...

Оценка:
-19 +113

Путин е дребно злобно страхливо говедо
10 Отговор
Прави са поляците да не цепят басма на уродливия недорасляк в Кремъл. Плешивото нищожество заслужава само бой, глад, санкции и як шут в насрания от пропагандни лъжи задник.

Коментиран от #26, #38


Оценка:
-135 +21

ПЕНКО
11 Отговор
НЯКОЙ СПОМНЯ ЛИ СИ РОМАНА НА ЧУКОВСКИ :" КАК СЕ КАЛЯВАШЕ СТОМАНАТА " ??? ТАМ ЯСНО Е ЗАПИСАНА РЕПРЕСИЯТА КЪМ ЕВРЕИТЕ В УКРАИНОПОЛЬША -ШЛЯХТИЧКАТА СПИХТА -ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ- ТА ЧАК ДО ВАРШАВА -БАНДЕРОВЦИ И "ОХРАНИТЕЛИ" НА КОНЦЛАГЕРИТЕ И ПОЛИЦИЯ В ХИТЛЕРОПОЛЬСКАТА СПИХТА !?! Е СЕГА ЗАВЛАДЕЛИТЕ САЩ ЦИОНИСТИ ИМАТ НЯКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ!

Коментиран от #25


Оценка:
-15 +78

Borislav Popov
12 Отговор
Полските подлоги миришат на мърша!

Оценка:
-13 +85

Свети Петър
13 Отговор
Първо виж свойте грехове,а не се вглеждай в чуждите.На поляците им трябва огледало.

Оценка:
-10 +73

Японеца
14 Отговор
Сложно и неприятно! Поляците са били антисемити! Има полски надзиратели в концлагерите! Степан Бандерас е отявлен фашист!

Оценка:
-10 +83

Чичко Сталин
15 Отговор
Е ходил като дядо Коледа и е раздавал картички за Св.Валентин с пожелания за любов сред народите.

Оценка:
-38 +14

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Kcaniba
17 Отговор
Защо путин не показа инструкциите на КГБ, за концентрационните лагери, които предоставят на Германия? Заради богатия си опит с трудови лагери-сгради, охрана, контрол над затворници, именно КГБ дава наставления на Германия. Защо евреите, които бягат в СССР, са връщани обратно на Германия?

Коментиран от #18, #35, #43


Оценка:
-82 +16

А стига бе
18 Отговор

До коментар #17 от "Kcaniba":


Хапчетата баце-хапчетата...какви документи на КГБ-каки врьщани в Германия евреи...? Хептен оплете жиците

Оценка:
-17 +71

Хихихихи
19 Отговор
Не бееее, направо рашките са им строяли лагерите и са ги учили как се трепат евреи!

Оценка:
-6 +44

Алкаш от Кремъл
20 Отговор
Разбира се че Поляците са прави.Които поне малко се интересува от история знае че Сталин и Хитлер си поделили Полша вероломно,преди Сталин да се подготви да нападне Хитлер но Хитлер го изпреварва.И така започва Втората световна.Не виждам какви претенции може да има Путин спрямо Полша.предполагам най обикновена завист че не може да ги подчини както се опитва да прави спрямо останалите съседи на Русия.

Коментиран от #37


Оценка:
-89 +16

Арефостата
21 Отговор
Колко пъти Русия окупира Полша? ФОСТАТА на джуджето

Оценка:
-63 +13

Арефостата
22 Отговор
Колко пъти Русия окупира Полша? ФОСТАТА на джуджето

Коментиран от #45


Оценка:
-57 +7

Броневой
23 Отговор
Путин няма и не може да предостави никакви доказателства за тезата си.И това той го знае много добре.Миналата година в РУсия изтече давност върху секретните документи от Втората световна война.Самият Путин беше този който със декрет удължи давноста до 2040г.Поредни лъжи и опит за манипулация от негова страна.

Оценка:
-77 +17

трол
24 Отговор
1938 г. Германия, със одобрението на Франция и Англия, анексира судетска област от Чехия, същата година Полща анексира Тешинска област от Чехия. Просто история.

Оценка:
-1 +83

Хрушчов
25 Отговор

До коментар #11 от "ПЕНКО":


Правиш ли разлика между Чуковски и Островски? И акъл си взел да даваш. Неграмотник...

Оценка:
-3 +38

Лелее
26 Отговор

До коментар #10 от "Путин е дребно злобно страхливо говедо":


Хайде сега се погледни в огледалото , обмисли ТИ какво си постигнал , изпий си хапчетата и лягай в тъмната студена стаичка ...

Оценка:
-7 +45

100
27 Отговор
Е, рашките са много добри в пропагандата и в манипулациите. И предвид, че мнозинството от хората не са специалисти , те им се връзват.

Оценка:
-60 +10

Горо
28 Отговор
Ако сегашните американски покровители на поляците бяха надделели в преговорите в Потсдам през 1945 година, на които тогавашният президент на САЩ Хари Труман се противопоставя на голяма Полша в днешните й граници, които пък отстоява Сталин, аз не зная какво щяха да говорят днес поляците. Истината е, че и те плащат данък на исторически предразсъдъци.

Оценка:
-2 +43

Сух
29 Отговор

До коментар #7 от "Ххх":


Да види за какъв дух става дума.

Оценка:
-1 +11

Коментатор
30 Отговор
Поляците са народ с топки, ние се снишаваме и угаждаме на всички. Руснаците са нагли отмъстителни лъжци. Браво на Полша!

Коментиран от #44


Оценка:
-46 +15

Аман
31 Отговор
Полша - полезните идиоти на НАТО, ти го биеш и му прощаваш, пак го биеш и му прощаваш, и пак , и пак: оно за разлика от Финландия се пеняви и ругае, е няма оправия с лумпенизирани идиоти.

Няма ли да връщат подарените от Русия немски територии и замъци?

Коментиран от #41


Оценка:
-5 +33

Баце
32 Отговор
Поляк е диагноза. Полякиня е..... ва.

Оценка:
-4 +22

Друго е по-важно
33 Отговор
Държавата спасила всички свои евреи как живее народа й, докато продължава да ги спасява?

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +12

Кво каиш
34 Отговор

До коментар #33 от "Друго е по-важно":


Дания ли, ми добре си живят?

Оценка:
-3 +8

Миро
35 Отговор

До коментар #17 от "Kcaniba":


Disarmed Enemy Forces нещо говори ли ти? 2.5 млн. германски военнопленници са събрани да умрат под открито небе от Айзенхауер. В поречието на Рейн. Сигурно не са чели инструкциите...

Оценка:
-1 +15

Крим и Катина
36 Отговор
Защо поляците не обичат Русия?
1.Избиването на над 22000 офицери и интелектуалци в гората край Катина-елита на полската нация(1940г).
2..Катастрофата на самолета с полското правителство и президент край Смоленск.
3.Окупацоята на Полша(заедно с Германия) през 1939. и т.н.
А по отношение на еврейте Сталин и Хитлер са били на едно мнение,за справка Еврейската автономна република....

Коментиран от #40


Оценка:
-19 +6

Гост
37 Отговор

До коментар #20 от "Алкаш от Кремъл":


Толкова усилено се е готвил, че се оказва неподготвен от страна на въоръжение когато го нападат.

Оценка:
-1 +10

Богатир
38 Отговор

До коментар #10 от "Путин е дребно злобно страхливо говедо":


Наясно ли си със себе си КОЛКО НЕЗНАЧИТЕЛНО ДЕБИЛЧЕ СИ!!!!????

Оценка:
-3 +9

Слава Росий Слава Путин
39 Отговор
На кой му пука за поляците какво говорят.

Коментиран от #42


Оценка:
-4 +15

Аман
40 Отговор

До коментар #36 от "Крим и Катина":


Окупация на Полша няма, а и да благодари на Сталин, че я има на картата, след 1612.

Катин е доказана лъжа, къде изчезват преди Катин 60 хиляди руснаци? А след Катин 120 000 загинали от глад руски военнопленници?

Масовите гробове са полска практика. Опожаряването на Москва и избиването на евреи от поляци, не от Хитлер също.

Жестокости над беларуси, украинци, и руснаци също.

За десерт Чърчил: поляците са хиените на Европа.

Оценка:
-4 +16

Мисля си
41 Отговор

До коментар #31 от "Аман":


Ти за нормално ли смяташ, ако е вярно де, Русия да раздава чужди земи? То вярно техните главатари все за богове и властелини на света се имат, затова разумните хора се дистанцират от тях.

Оценка:
-6 +3

И аз да кажа
42 Отговор

До коментар #39 от "Слава Росий Слава Путин":


Божее, в четири думи две грешки! Да те ласкае неграмотник е жалко!

Оценка:
-3 +4

Ъъъъ
43 Отговор

До коментар #17 от "Kcaniba":


Има разлика между концентрационните лагери. Ако не знаете и в момента в САЩ има концентрационни лагери.

Оценка:
-0 +6

Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ
44 Отговор

До коментар #30 от "Коментатор":


Кви топки,кви поляци,кви 5 лева бре Коментаторче...??!!Знаеш ли изобщо откога поляците са в поза партер на Хамерите(единствените които ги подкрепят ),и какви пропаганди бълват заедно с ФАЩ..??? Кажи ми една Европейска държава,която да подкрепя Полша...??? Първият концлагер," тип Гуантанамо", е разположен в Полша...,дело на хамерите..!!За създаването на Фашизирани отряди в Полша,Хърватска,Украйна чувал лу си..??? Прочети малко История и чак тогава ръси коментари..

Оценка:
-2 +7

котопакси
45 Отговор

До коментар #22 от "Арефостата":


А колко пъти Полша окупира Чехословакия заедно със хитлер през 1934 година

Оценка:
-1 +4

Знаещ
46 Отговор
Разбирайте точно обратното!

Оценка:
-0 +2

айде айде
47 Отговор
Ако не беше СССР, сега Полша щеше да е предградие на източен Берлин.

Оценка:
-3 +6

Путя
48 Отговор

До коментар #1 от "Yamaha":


Таварищи, ти не си ямаха, ти си едно обикновено грозно, скапан, разпльокано ИЖ. Тролщик копеечкин.

Оценка:
-4 +2

49
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5