28 Януари, 2020 22:30 9 891 46

Разтърсващата история на Аушвиц

  • аушвиц-
  • концлагер-
  • полша-
  • германия-
  • нацисти-
  • освиенцим-
  • втора световна война

Най-голямата фабрика за индустриално изтребление на хора

Разтърсващата история на Аушвиц - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 25 милиона души са посетили мемориала на бившия германски концентрационен лагер Аушвиц от откриването му до днес. На около 50 км западно от Краков, край малкия полски град Освиенцим, до 1945 година се простира огромният нацистки лагерен комплекс. Всъщност той представлява конгломерат от различни лагери - цяла индустрия за изтребване на хора в невъобразими мащаби. Днес на това място се намират държавен музей и мемориал.

Какво се крие зад понятието "Аушвиц" като исторически факти и цифри?

1. Град Освиенцим (Аушвиц на немски)

Дълго преди името да добие известност покрай германския концентрационен лагер, историята на град Освиенцим е пълна с обрати - той ту е част от Австрия, ту от кралство Бохемия, принадлежал е също към Прусия, след което - отново към Полша. Когато през 1900-та година в града е построена железопътна гара, започва и неговият икономически подем. Повява се нужда от подслон за много от сезонните работници от околните промишлени райони на Горна Силезия и Бохемия. Издигнати са нови къщи и дървени бараки. Впоследствие те формират базата на националсоциалистическия лагер Аушвиц.

Скоро след избухването на войната през септември 1939 г. Освиенцим е окупиран от Вермахта и е анексиран от Германския райх. През 1940-та СС под ръководството на Хайнрих Химлер бързо и без допълнителни строежи превръща района в лагер, наречен Аушвиц I. По-късно към този основен лагер се добавя и огромната площ на лагера за унищожение Аушвиц-Биркенау (Аушвиц II).

2. Еврейското население

Преди Втората световна война близо половината от 14-те хиляди живели на Освиенцим са евреи. Еврейската общност там е била толкова голяма, благодарение на масовия приток на мигранти. Броят на хората с германски произход в града е бил незначителен. Това рязко се променя след нахлуването на хитлеровите войски в Полша на 1 септември 1939-та и военната окупация на страната.

Еврейското население е подложено на етническо „прочистване" от страна на нацистите, за да освободи място за прехвърлените в района германци. Останалите в Освиенцим полски евреи живеят в началото като компактна група в старата част на града и са изолирани от другите жители. Мнозина от тях са използвани от 1940-та нататък от СС като евтина работна ръка при строителството на лагера.

3. Стратегически възел

Освиенцим е разположен на стратегически изгоден за нацистите железопътен възел на изток: точно там се пресичат южните жп-линии от Прага и Виена с тези от Берлин, Варшава и северните индустриални райони на Силезия. Планиращите щабове на СС и главната служба по сигурността в Берлин намират на това място всички предпоставки за планираните масови превози от "Стария Райх" - т.е. от германските земи в границите от 1937 година.

Отговорен за бързото превозване на депортираните към лагера за унищожение е оберщурмбанфюрерът от СС Адолф Айхман. Той е сред хората, подготвили документите за печално известната Конференция от Ванзее, състояла се на 20 януари 1942 год. Именно там е прието решението за „окончателното решение на еврейския въпрос“ – на практика това е планът за извършване на геноцид над еврейското население в Европа.

4. Системата от лагери

След Дахау (първия лагер, създаден през 1933 година), Заксенхаузен, Бухенвалд, Флосенбюрг, Маутхаузен и женския лагер Равенсбрюк, Аушвиц е седмият концентрационен лагер, организиран от нацистите. Той е и най-големият.

След заключенията на конференцията от Ванзее през пролетта на 1942 година Аушвиц става място за системно изтребление на хора с невъобразими мащаби.

5. Фабриката на смъртта

През пролетта на 1943 година строителното ръководство на разширения комплекс Аушвиц-Биркенау пуска в експлоатация допълнителни пещи в новоизградените крематориуми. СС изпробва действието им върху един от докараните конвои с депортирани: 1100 мъже, жени и деца са отровени в газовата камера с химикала "Циклон Б", а след мъчителната им смърт са изгорени. Техният прах - както и този на по-късно избитите лагерници и депортирани - е разпръснат над околните езера.

Строителният ръководител на Аушвиц, оберщурмбанфюрерът от СС Карл Бишоф, докладва на Берлин следното: "Отсега нататък вече ще могат да се изгарят по 4756 трупа в рамките на 24 часа". За да се ускори селекцията на хората след пристигането на конвоите, Биркенау е построена рампа с три коловоза, която може да се види и днес. Над две трети от пристигащите там хора - предимно възрастните, болните, жените и малките деца, са изпращани в газовите камери веднага.

6. Броят на жертвите

Има различни данни за броя на загиналите в Аушвиц. Преценките на учените са, че става дума за над пет милиона души. Съвсем малка част от затворниците са оцелели.

По данни от мемориалния комплекс в бившия лагер Аушвиц-Биркенау загиналите са най-малко 1,1 милиона души. 90% от тях са били евреи - предимно от Унгария, Полша, Италия, Белгия, Франция, Нидерландия, Гърция, Хърватия, Съветския съюз, Австрия и Германия. Ликвидирани са били и множество роми, хомосексуални, католици и привърженици на „Свидетелите на Йехова", както и хора с увреждания и политически противници на нацисткия режим.

7. Освобождаването на концлагеристите

Когато на 27 януари 1945 година Червената армия стига района на лагера, войниците се натъкват на зловеща картина: оцелели са само около 7 000 души - изнемощели, смъртно болни концлагеристи, 500 от които - деца. Малцина можели да стоят прави, повечето лежали апатично на земята.

В края на януари СС спешно опразва лагера и се опитва да прикрие следите на своите престъпления: папки, досиета, смъртни актове - повечето документи бързо са изгорени, запазена е само малка част от тях и снимки. Голямата част от лагерните бараки, газовите камери и крематориумите са взривени.

8. Мемориалът Аушвиц-Биркенау

В началото на 1946-та съветските окупационните власти предават бившия лагерен комплекс на полската държава. По инициатива на бивши концлагеристи през 1947 година е основан "Държавният музей Аушвиц-Биркенау" като мемориал - с решение на полския парламент. Първата изложба е направена в сътрудничество с израелския мемориал на Холокоста Яд Вашем.

Още първата година мемориалът е посетен от 170 000 души, в последните години ежегодно идват над два милиона. От 1979 година насам Аушвиц-Биркенау е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

9. Ден в памет на Холокоста

На 27 януари по традиция се почита паметта на жертвите от концентрационния лагер Аушвиц. От 2005 година насам на същата дата се отбелязва Международният ден в памет на жертвите от Холокоста.

Автор: Хайке Мунд


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СссереМ

    22 37 Отговор
    За кой ли път ме е яд че във войната се намесиха американците и не оставиха Хитлер да довърши започнатото,всички русопитеци щяха да минат през комина,а България щеше да е втората най-мощна държава в Европа.

    Коментиран от #5, #29, #42

  • 3 Бат Бойко

    21 2 Отговор
    Трудът ще ви освободи, българи! ХО ХО!

    Коментиран от #38

  • 4 Петър

    18 5 Отговор
    Arbeit macht frei !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нервен ( разбивача на тролове )

    24 8 Отговор
    А за концентрационният лагер наречен Народна Република България знаете ли колко по-разтърсващати истории има ...

    Коментиран от #12, #19

  • 8 РЗС

    17 4 Отговор
    има видеа в тубата, даже и черно бели, тия дето са били там са били живи умрели, по-читавите са ги пращали да бачкат. Требвало е да поработи още 10тина години, та да живеем в доста по-добър свят днес
  • 9 Borislav Popov

    7 17 Отговор
    Руснаците са виновни!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Монгола

    20 14 Отговор
    Неграмотниците не са наясно, че след евреите в лагерите е трябвали да почнат да бъдат избиванини славяните защото долните шваби са считали, че славяните са недостойни племе! И българите щяха да избягат през конините на Аушвиц!

    Коментиран от #16, #32

  • 12 българия

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    принрб БЪЛГАРИЯЦЪВТЕШЕ ИМАШЕ РАБОТА ХЛЯБ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ А СЕГА ДИФ КАПИТАЛИЗАМ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Електрошок

    8 5 Отговор
    Адолф Айхман е еврейн!Последните му думи преди да го обесят са-"един еврейн по-налко"!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 16 Някой

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    Ние не сме славяни

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Електрошок

    23 3 Отговор
    Дрезден,Хирошима,Нагасаки-стотици хиляди цивилно население,избито от съюзниците-англичани и американци.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Електрошок":

    И София...
  • 22 циганин

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    Самоопределението е въпрос на външно вливние,както е при теб.
  • 23 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Електрошок":

    Набеденият за автор на цялото знание на Земята, не Исус сина на давида,а онзи другия доказано преписвал от поне двама и трети решавал уравненията и на който досега са внесени две поправки, също казват че имал принос за атомната бомба. И той наистина има, многократно е съветвал и уверявал президента на сащ да пуснат бомбите над Япония. Факт.

    Коментиран от #27

  • 24 град Козлодуй

    8 8 Отговор
    найвеликата страна е РУСИЯ
  • 25 Някой

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    Джуревец от Лом съм!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Електрошок

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Такива съвети е давал,но във физиката няма и един физичен опит!Демек,чист теоретик:).И както казват тези,които го коронясаха-той е "обединител на отделни теории"-другото име на плагиат.
  • 28 Някой

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от "Олеандър":

    Повтарям се ве палячо,учи история-славяните са асимилирани от прабългарите,и под асимилирани разбирай избити и изселени,за да се заселим ние българите...но дори и да са останали тук-там славяни,били са много по-малко от местното население-траките
  • 29 Наблюдател

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    По време на нацизма , първи щеше да излетиш през комина .
  • 30 Сталинчо

    6 10 Отговор
    Тук е пълно с рубладжии-шпиони,я марш в рубладжистан бе подрани ватенки

    Коментиран от #31

  • 31 Нощна смяна

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Сталинчо":

    Явно вече си в делириум , бебо .
  • 32 СПЕЦНАЗ

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    За съжаление славяните и волжските българи са били твърде толерантни към дръпнатите очички през средновековието. Трябвало е да ги изтребят докрак барабар с кипчаките
  • 33 ИЗМАМАТА на века

    12 4 Отговор
    т.нар холокост е ИЗМАМАТА на века!
    четете хора и не се оставяйте да Ви промиват мозъците!!!!!
  • 34 ИЗМАМАТА на века

    9 4 Отговор
    " Отсега нататък вече ще могат да се изгарят по 4756 трупа в рамките на 24 часа"

    само това доказва ОГРОМНАТА ЛЪЖА за холокоста!!!
    дори и днес съвременен и мощен крематориум гори един труп за МИНИМУМ 70 минути, на старите крематориуми са трябвали 6 часа!!!
    хайде смятайте за да изгорят 4756 на ден, колко крематориума са им трябвали
  • 35 Смърт на Фашистите

    3 8 Отговор
    Само не разбирам защо Бойко и Радев лъжат,че сме спасили българските евреи?!
    Официално лъжат и то включително и в чужбина-излагат ни.
    Цял свят знае,че сме пратили доста с влакове(БДЖ)
    А пък БДЖ не си и помисли да се извини-поне.
    България-държава на лъжци и фашисти.Факт.
    Онзи ден един лумпен фашист се самоуби в ДАНС.
    Една гад по-малко на ЛукоГлав Марш.

    Коментиран от #39

  • 36 Diushevadez4283

    1 2 Отговор
    Dva miliona posetiteli po deset evro,otdelno turidticeski uslugi,suveniri Tova so e golyama pecalba za Polskoto kralstvo.
  • 37 Хололъжа

    9 2 Отговор
    Няма да е зле да се прочете и книгата "Шест милиона - изгубени и намерени" на Ернст Цундел, за да се научи повече за най-голямата измама на 20-ти век - лъжата за "концлагерите" и "холокоста". За информация - въпросната книга е издадена първо в Канада. Евреите 7 години съдят автора за клевета и той е принуден да доказва пред съда всяко свое твърдение, използвайки автентични материали като протоколите на Червения кръст от 41-45-та, протоколите на Нюрнбергския фарс и отразяването им в пресата, както и експертни показания на множество независими специалисти в областта на горивата и пещите. На края Върховният съд на Канада го намира за НЕВИНЕН по всички обвинения и разрешава отпечатването на книгата. В същото време днес в осем страни на "демократична" Европа - Франция, Германия, Австрия, Португалия, Испания, Дания, Холандия, Швейцария - в пълно противоречие с принципите на свободата на словото действат закони, скоред които отричането на лъжата за "холокоста" е КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И според този закон Ернст Цундел беше осъден в Австрия на 5 години затвор. Само за това, че се е осмелил да каже истината!
    Прочетете книгата на Ернст Цундел, докато не са я забранили и в България.
  • 38 Бойко Борисов

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Бойко":

    Ти се майтапиш ама имаме рекордна безработица. Почти всеки читав българин сме впрегнали в работа, без тия дето избягаха
  • 39 SS man

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Смърт на Фашистите":

    Долу лъжата за Холокост!Работили са да(за пръв път в живота),гладували са,но кой тогава не е гладувал-война,умирали са от болести,но един мой познат от Германия ми е разказвал,как от 4 деца е останал само той...Повръща ми се вече,лошото е че изродите промиха мозъка на много инъче добри хора!На тези които защитават евреите ще кажа-сложете си ръка на сърцето и кажете,харесва ли ви хаоса в света,предизвикан единствено с цел контрол върху масите...88✋

    Коментиран от #43

  • 40 соросоид дебил

    4 8 Отговор
    Булгаристанци вие също сте целите в кръв и грехове. През 1943г булгаристанците само на евреите не дават българско гражданство от Македония. След това ги събирате всичките над 12 хиляди и ги пращате в пещите на тези лагери. Булгаристанците тогава ходят боси и гладни, но намират пари да платят целият път на компзициите до Полша. По същото време съветската армия вече достига Харков и Украйна, но булгаристанците са дебили и не разбират че е настъпил обрат във войната след Сталинград. След това се усещат с животинското си чувство за самосъхранение и не посмяват да изпратят останалите от Булгаристан. Разбира се сега булгаристанците се хвалят, че те ги били спасили.

    Коментиран от #41, #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аха

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "SS man":

    Прав си.
    Има доста факти вече за противното на това каквото твърдят ония дет тормозят и заграбват палестинските земи.
    Справка чичко Гугъл..
    Сериозни аргументи,че много лъжат за тез лагери.
    Краварски учени го твърдят по разследване на Дискавъри.
  • 44 кажи Лъжльо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "соросоид дебил":

    Защо, пращаме едни 12 000 към пещите, а други 50 000 не пращаме.
    Каква е логиката, ще обясниш ли??
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.