Last news in Fakti

25 Януари, 2020 10:29 6 317 66

Истината, която не може да умре

  • полша-
  • анджей дуда-
  • истина-
  • евреи-
  • аушвиц-
  • концлагер-
  • холокост

Истината за Холокоста не може да умре

Истината, която не може да умре - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Полското посолство в България разпространи изявление на президента Анджей Дуда за 75-ата годишнина от освобождаването на германския нацистки лагер за масово унищожение Аушвиц.

ФАКТИ го публикува без редакторска намеса. Преводът е на Мира Костова:

На 27 януари 1945 г. съветски войници освобождават германския нацистки лагер на смъртта Аушвиц. Онова, което заварват там, до днес поражда ужас и заслужава абсолютно морално осъждане.

Тогава са освободени близо 7 хиляди лагерници. Малко преди това, в периода 17-21 януари, от концлагера Аушвиц и от другите лагери от комплекса са изведени затворените там около 56 000 лагерници, които в изтощителни маршове на смъртта поемат навътре в територията на Третия райх. В лагера остават само хора-сенки, завинаги осакатени от неимоверния физически и психически тормоз. Те оцеляват по чудо в нечовешките условия на живот - глад, студ, болести, изнурителен труд, безмилостен бой и насъскване на кучета, крясъци и обиди. Някои от тях са жертви на престъпни медицински експерименти. Ежедневно стават свидетели на смъртта на своите другари по съдба – мъже, жени, възрастни хора, инвалиди и деца. Пред очите им се извършват многобройни екзекуции, включително и такива, които есесовците извършват с жестокост за забавление. Част от затворените в лагерите са принудени да пренасят трупове на убитите в газовите камери или за да бъдат изгорени в крематориумите. Със съзнанието, че и тях ги чака същата съдба.

Това е само кратко описание на ада на земята, в какъвто е превърнат концлагерът Аушвиц, мястото, където са унищожени над един милион евреи и хиляди жертви от други националности, в това число поляци, роми, синти и военнопленници от Червената армия. Такава е съдбата и на милиони евреи от другите нацистки лагери на смъртта – Треблинка, Собибор, Белжец, Кулмхоф, Щутхоф и десетки други. Управляващите Третия райх планират и реализират пълното изтребление на еврейския народ, затова създават мрежа от лагери, които действат като истинска фабрика на смъртта. Убийствата са извършвани като промишлен процес – със стотици и хиляди, ефективно, като се вземат под внимание времето и разходите за транспорт и се води подробна документация. Никога преди това не е имало такава крайна дехуманизация и унижение на милиони невинни жертви.

Трудно е да се пише, да се чете, да се говори за това… В Библията в Еклисиаст откриваме думите: защото в голяма мъдрост – голямо страдание, и който трупа знание, трупа тъга. Но ние трябва да се заемем с това. Новите поколения трябва да трупат това познание. Дори с цената на страданието, което носи познанието. Трябва да формираме бъдещето на света въз основа на дълбоко разбиране на случилото се преди 75 години в сърцето на Европа, за което непрекъснато говорят очевидците. Нека да остане вечно предупреждение случилото се с народа-потомък на Лайбниц, Гьоте, Шилер и Бах, след като е бил заразен с вируса на имперската гордост и расисткото презрение. Не бива да забравяме, че последната, решителна стъпка към Втората световна война, без която нямаше да има трагедията на Холокоста, е тайното споразумение между Хитлер и Сталин от 23 август 1939 г. То предполага отнемане на свободата и суверенитета на държавите от Централна и Източна Европа, а инициираното тогава тясно сътрудничество между двата тоталитарни режима продължава до последните часове преди изненадващото нападение на нацистка Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г.

Истината за Холокоста не може да умре. Тя не бива да се изкривява, нито да се използва като инструмент за каквито и да било цели. В името на свещената памет за унищожението на евреите и от уважение към останалите жертви на тоталитаризма през ХХ в. не можем и няма да толерираме това. Няма да престанем да полагаме усилия светът да не забравя това престъпление. За да не се случи подобно нещо никога повече.

С мисията да разкрие истината за Холокоста и да бъдат подкрепени евреите, застрашени от унищожение, много рано се заема полското съпротивително движение. Създадената на нашите окупирани земи Полска нелегална държава се опитва да защити всички, които доскоро са били граждани на независима Полша. През септември 1940 г. офицерът от полската армия Витолд Пилецки със съдействието на нелегалната власт, съзнателно и доброволно попада в концлагера Аушвиц. През април 1943 г. успява да избяга оттам, а по-късно предава доклад за случващото се в лагера. Ето откъс от него: „Болните [от тиф], хората в безсъзнание и почти оздравелите (…) бяха натоварени в коли и закарани (…) към газовите камери (…) Едно осемгодишно момченце молеше есесовеца да го остави. Беше коленичило на земята пред него. Есесовецът го ритна в корема и го хвърли в колата като кученце“. Ян Карски, емисар на емигрантските полски власти, със собствените си очи наблюдава зверствата, извършвани във варшавското гето и в германския транзитен лагер в Избица. Той подготвя меморандум за системния германски геноцид срещу евреите. От декември 1942 г. той го представя пред най-висшите органи на съюзните държави и формиращите общественото мнение среди. Още преди това генерал Владислав Шикорски, министър-председател на полското правителство в Лондон, изпраща на съюзните страни нота, приета на заседанието на Министерския съвет на 6 юни 1942 г. В нея се казва: „… унищожаването на еврейското население си извършва в невероятни размери. В градовете Вилнюс, Лвов, Коломия, Станиславув, Люблин, Жешув и Мехув, се извършва клане на десетки хиляди евреи. В гетата във Варшава и Краков Гестапо ежедневно извършва масови екзекуции. (…) Евреите в Полша са подложени на най-страшните преследвания в своята история“.

Междувременно Полската нелегална държава създава Съвет за помощ на евреите към Представителството на правителството на Република Полша за страната. Благодарение на този съвет 50 000 души получават документи, подслон, пари и лекарска помощ. Полски дипломати организират бягството на евреи на територии, неконтролирани от нацистка Германия. Значителен процент от оцелелите от Холокоста дължат живота си на хиляди полски Праведници на света. В нашите семейни разкази, в историческите и литературните документи е съхранен споменът за много хора от еврейски произход, укривани в тавански помещения, мазета и плевни, за предоставянето на скромна храна или посочване на безопасен път за бягство на еврейски бежанци. Трябва да се знае, че в Полша за всеки такъв жест окупаторът е наказвал със смърт. Това се случва стотици пъти. Сред милионите поляци има и хора, които са могли да окажат помощ на укриващите се евреи, но не успяват да преодолеят страха за собствения си живот и за живота на своите близки. Срещат се и такива, които, ръководени от низки подбуди, предават евреите в ръцете на германските окупационни власти или самите те извършват позорни срещу тях. В драматичните обстоятелства от онова време правосъдната система на Полската нелегална държава налага на виновните смъртни наказания и ги изпълнява.

Изградените в окупирана Полша германски концентрационни лагери бяха и си остават за нас непоносимо унижение. Те са драстично отрицание на нашата хилядолетна култура и история, на полския свободолюбив дух, толерантност и солидарност. Геноцидът срещу евреите, макар че се извършва на територията на почти цяла Европа, е особено тежък удар върху полската държава, която от векове е мултирелигиозна и многонационална. Еврейската общност в предвоенна Полша е една от най-многобройните в цялата история на тази нация. Сред 6-те милиона граждани на Република Полша, загинали в резултат на Втората световна война (а това е над 1/5 от цялото население), цели 3 милиона са полски евреи. И те са най-голямата група жертви на Холокоста.

Еврейската общност, която живее и се развива върху нашите земи в продължение на почти десет века, за няколко години изчезва почти напълно. Полша изведнъж губи хиляди еврейски творци на култура, изследователи, лекари, адвокати и чиновници, предприемачи, занаятчии, търговци и други ценени специалисти. Сред убитите има съпрузи, приятели, съседи и сътрудници на хора с нееврейски корени. В нашите градове се пази споменът за мъченическата смърт на евреите, събрани от германския окупатор в гетата - кварталите-затвори. Само единични предвоенни синагоги днес служат като молитвени домове. В оцелелите сгради на еврейските религиозни училища и ритуални бани не звучи вече идиш и иврит. В днешните граници на Полша има около 1200 идентифицирани еврейски гробища, но няма кой да посещава намиращите се там гробове. Безвъзвратно са унищожени еврейски творби на изкуството и художествените занаяти, печатни антикварни книги и ръкописи на учени, литератори и композитори.

Днес представяме историята на евреите в Полша и техния унищожен свят в публикации, на научни конференции, фестивали, изложби, концерти и паметници като част от дейността на държавните научни и културни институции каквито са музеите, театрите, архивите и библиотеките. Постепенно се възраждат еврейските религиозни общини, обществени организации, издателства и списания. Подкрепяме този процес, защото германският нацизъм не може да има последната дума в историята на полските евреи и тяхната мъченическа смърт.

Увековечаването на тази трагедия - геноцида на евреите, трябва да бъде важен и траен елемент на обучението за мир. И разказ за случилото се, който трогва човешките сърца, руши бариерите на предразсъдъците, разделението и омразата. Това е урок, как да проявяваме разбиране и да оказваме помощ на хора, тежко засегнати от съдбата.

Точно в такъв дух ще отбележим Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. По решение на Генералната асамблея на ООН от 15 години той съвпада с годишнината от освобождаването на концлагера Аушвиц. Затова след четири дни на територията на Полския държавен музей Аушвиц-Биркенау, където е разпръсната пепелта на над един милион жертви на Холокоста, ще се срещнем с лидери и високопоставени представители на държави от целия свят. Ще присъстват и възрастни оцелели. На 75-годишнината от символичния край на геноцида ще свидетелстваме за истината. Заедно ще призовем за мир, справедливост и взаимно уважение между народите!

Вечна памет и поклон пред избитите в концлагера Аушвиц!

Вечна памет и поклон пред жертвите на Холокоста!


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илюминат

    18 63 Отговор
    руският кенеф винаги ще си бъде такъв.

    Коментиран от #8, #38

  • 2 хмм

    33 54 Отговор
    "Нe бивa дa зaбрaвямe, чe пocлeднaтa, рeшитeлнa cтъпкa към Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa, бeз кoятo нямaшe дa имa трaгeдиятa нa Хoлoкocтa, e тaйнoтo cпoрaзумeниe мeжду Хитлeр и Cтaлин oт 23 aвгуcт 1939 г. Тo прeдпoлaгa oтнeмaнe нa cвoбoдaтa и cувeрeнитeтa нa държaвитe oт Цeнтрaлнa и Изтoчнa Eврoпa, a инициирaнoтo тoгaвa тяcнo cътрудничecтвo мeжду двaтa тoтaлитaрни рeжимa прoдължaвa дo пocлeднитe чacoвe прeди изнeнaдвaщoтo нaпaдeниe нa нaциcткa Гeрмaния cрeщу CCCР нa 22 юни 1941 г."
    Какво нагло внушение,каква нагла лъжа!?!

    Коментиран от #7, #9

  • 3 XXXX

    42 11 Отговор
    Sprete veche da ni zanimavate samo s tia shibani evrei!!!
  • 4 XXXX

    30 8 Отговор
    Sprete veche da ni zanimavate samo s tia shibani evrei!!!
  • 5 XXXX

    30 7 Отговор
    Sprete veche da ni zanimavate samo s tia shibani evrei!!!
  • 6 ха ха ха

    62 8 Отговор
    Едните дават реални документи, а другите празни приказки... кажете на дудата, че истина така не се доказва ;)
  • 7 Borislav Popov

    9 29 Отговор

    До коментар #2 от "хмм":

    Не е лъжа, всичко е задокументирано, дата, подпис, печат !

    Коментиран от #19, #65

  • 8 ..... Саскуош.....

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "илюминат":

    Merijeh na fekqlii gnido marhava
  • 9 Хисторик

    48 5 Отговор

    До коментар #2 от "хмм":

    Да не забравяне как съюзниците от Франция и Англия премиерите Чембърлейн и Деладие подариха на Хирщтлер,, Судетсйа област "от Чехословакия заедно с вс. оръжия намиращи се там за да нападбе СССР! Поляците и фините се опитват да се възползват от нападението над Чехословакия.

    Коментиран от #34

  • 10 Професора

    35 7 Отговор
    В лагера,, Треблинка " кадето за 13месеца са убити 900 000човека е бил охраняван от 120 украински бендери и 40 SSесовеца! В лагера са намерени документи в които пише и 4000 евреи от,, Тракия" - България!
  • 11 Попринцип

    42 2 Отговор
    Геноцидът над шест милиона българи е по важна тема. Модерн слейвъри-модерно робство в чужбина а я БГ нещата не са модерни.
  • 12 историята умира от срам

    12 39 Отговор
    Русия ( а преди това СССР) така се бяха специализирали в (удобно) претворяване на исторически факти (и документи) ,че в момента просто няма как да се отсее достоверното от изфабрикуваното. Поради тази причина ,световната историография не (и не иска да) ползува данни от руски архиви - считат се за манипулирани (или направо - фалшиви).

    Коментиран от #16, #20, #41

  • 13 Бай хой

    50 6 Отговор
    Кой ми сра в гащите. Чудя се как Дуда е пропуснал договора между Германия и Полша от 1934 година и нахлуването и поделянето на Чехословакия от Германия и Полша през 1938 година. Пропуснал е и участието на полски войски под командването на Хитлер срещу СССР. А защо факти тиражира подмяната на историята е ясно. Иначе от Вашингтон ще им закрият сайта. Демократично.
  • 14 Да бе да

    46 5 Отговор
    Затова полският посланик в Германия е казал на Хитлер, че ако унищожи евреите, ще му вдигнат паметник във Варшава.
  • 15 Хисторик

    34 3 Отговор
    Забравил да каже, че сле бунта в,, Треблинка " и,, Субибор" на територията на Полша местната жандармерия и полиция заедно с немците тръгват из горите да търсят оцелели лагерници и ги избиват на място където ги заловят!
  • 16 123

    27 5 Отговор

    До коментар #12 от "историята умира от срам":

    И кое е неистина,че СССР ги пердаши като мече в дувар?!
  • 17 Човек

    23 13 Отговор
    Бил съм лично в Аушвиц или Освиенцим, както сго наричахме преди време. По- голям ужас не съм виждал!!! Поклон пред убитите деца, жени, хора... никога не можем да изкупим вината си пред Бог.
  • 18 Бесен Язовец

    28 6 Отговор
    Дунда защо не разкаже как Червената армия освободи лагерниците от Полша , а през туй време полската съпротива береше гъби!
  • 19 ххх

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    С фалшив подпис ,а печат няма!
  • 20 Бай хой

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "историята умира от срам":

    Прочети следващата статия и умри от срам ако не те е срам.
  • 21 Селянин

    25 5 Отговор
    Може ли да мине поне един месец, без да слушам и чета измислена пропаганда на долни чифути???

    Коментиран от #22

  • 22 КОНТРАТА

    10 17 Отговор

    До коментар #21 от "Селянин":

    Истината е, че германците за 20години подпалват Европа на два пъти, а втория и път дори подпалват целия свят с техните амбиции за власт! Цената 100 000 000 жертви от които 6 000 000 евреи по особено долен начин избити. Германия трябва да бъде държана под контрол за вечни времена.

    Коментиран от #44

  • 23 Госあ

    17 6 Отговор
    Ами евреите явно са си мислели,че ще запалят войната и няма да дадат и една жертва. В тази връзка, защо чифутите искат да се делят от останалите жертви ? Интересно. Нека и така да е,какво е съотношението между човешките жертви и чифутите, че трябва да се обръща специално внимание?
  • 24 az #Победа75

    17 6 Отговор
    "Не бива да забравяме, че последната, решителна стъпка към Втората световна война, без която нямаше да има трагедията на Холокоста, е тайното споразумение между Хитлер и Сталин от 23 август 1939 г."
    Само да припомним на г-на поляк, че неговата Полша още през 1934г., първа сключва подобен договор с Хитлер!!! С последните си действия, на отричане и опит за пренаписване на историята, с отказ да посети Израел, където бе почетена паметта на изтребените през ВСВ евреи, с опита да скрие вината си, фактически съюзник на Хитлер при унищижението на Чехословакия, Полша активно се нареди в лагера на нацистите!!!

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бесен Язовец

    15 5 Отговор
    В Полша е изтекла най много еврейска невинна кръв която поляците с лъжи и долни инсинуации няма как да измият ФАКТ! Поляците са дали списъците подробни на нацистите с еврейските семейства на територията на Полша.
  • 27 az #Победа75

    15 3 Отговор
    В последно време Полша се опитва да се изкара жертва на Хитлер и на Сталин едновременно, но историческите факти сочат друго. Полша има активна роля в подкрепата на Хитлер през ВСВ и играе активна роля в унищожението на евреите. Оттам и войната, която Варшава започна срещу историята, в опит да я пренаписва...
  • 28 Истината

    1 12 Отговор
    AWE EI URAFLQK 4IREN TI KIF SI 6E MA POGRIBVA6 WE PIDOR IZKASTVEN EI SIGA FI6TAM TORALISNIKA NA BAA TI ONQ SAAP S DVATA VRATA DET E ORANJIVIQ BOKLIK PO ORANJIV OT PIDALA DET E PRAZODINT NA SA6 KFO MU BEE IMANETO DINALT TREMP NI GO PIMNA KAF E PREZ HOQ MI E AZ NOKIGA NQQ DA IMRA WE DILMATONEC DRISLIF DAJE PO DRISLIF SI UT UNAZ FIRELA DET DRISKA KIHNQTA PUSTAQNNO MANEQK NE MOE FINE PORCELA JET LI METLI NE E OSTA KIPILA TAZ IZRISENA KIVRA MAA I 6IIBA AS AMA PO DRISLIF OT TEP NQQ BRITKO DAJE I ROSNACITE DET SA S MID MENOTO V FORTNIT SPIDHAKA PISKA MANEQK NI MOE RIZBORE OTKIDE SI SE IZOKAL TIZ SATRIN MA TIZ GIVNO DET SA GO IZDRISKA MANEQK TO QFNO I BALO V GID MOT CE4ETERI MU FIRLQ NE6TO NI MOA GO OBAQ TFA LINO SKIPANO MANEQK SPIRAI TFA NISTO TRII GO VODNIGA STIT EI SA SE KI4VAM NA TURKIS ERLANS MANEQK PIDAL JINA SI TFA VECE MU STINA HISNO NA IMA I LICNO STI RAZPIRQ ANALNOTO SFONKTIR KAT SIVALKA NA SIVARNA KIREQ BRAT I STA TIPCA S KOTAISKI ORIS DRIS DET SGA IMA NIKFA CUMA PLIZNALA AS NA KALIGATA POSAH I NA NIGO MANEQK 6A TRIITI TAZ GIVNA STIT LIZETE HIRATA MONAFI DRISLIFI KONEFI STE SICKITE S PLEISTANCIQTA I KEKSBOKSA IDA MANEQK NI SNAIS KOLKA SIM LOD JITIA PED I FORTNIT MASTAR SEM TOM NEAM FASTANE MANEQK NA STANIFURD STRIIT ONAZ POCA Q RAZKRICIH I NAPRIH NA UROSPIQ A TEP STA NIPRA NA DABAL UROSPIQ WE KO4INAR DRISLIF TIAI DA IPRAVQS MOFKATA CE GLII NA NISTO NE PROLICA ILI KIT TA ZNOM KIF SI MANEQK EI SA OTIVAS V MILA DA SA 4OKI6 S NIGURRRRRRRRRRRITE GATVICI V KE
  • 29 Изумен

    5 14 Отговор
    Повечето от шматките, които дращат тука, по нищо не се отличават от изперкалите Хитлер и Сталин.

    Коментиран от #31

  • 30 Ми те са си нацисти поляците

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "az #Победа75":

    Искат да им говориш само на полски иса побъркани националисти. А не се виждат че не стават за нищо.
  • 31 И ти в това число

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Изумен":

    Също
  • 32 Генерал

    22 1 Отговор
    В повечето европейски страни, отричането на холокоста е обявено за углавно престъпление със съответните наказания. По тази причина официално и независимо разследване и доказване степента на този геноцид няма. Няма и да има, защото трябва след това да се пренаписва историята, която се поддържа в момента. Има огромни несъответствия в цифрите, както и във фактите, но това си е исконно право на победителите. Историята се пише от тях. За държавата Израел темата е болна и всеки, който се осмели публично да постави под въпрос официалната версия, се оказва в едни особени списъци на Мосад. Изобщо, темата за еврейския въпрос, както и много други основни факти от WW2, ще получат истинската си стойност едва след значително разместване в световния ред.

    Коментиран от #37

  • 33 Цялата истина

    14 8 Отговор
    Пишете и за избитите от Сталин милиони хора във мирно време
  • 34 Обективно

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хисторик":

    Не са им подарявали нищо тия земи са германски от векове там живеят германски племена от векове какви подаръци ???

    Коментиран от #35, #36

  • 35 КОНТРАТА

    8 6 Отговор

    До коментар #34 от "Обективно":

    На запад от руската граница наевтре в територията на Полша са руски земи в такъв случай СССР нищо не укопира, а си взимат техното!
  • 36 Бесен Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Обективно":

    Ела ме ловнеш за ху... та да мирясаш!
  • 37 Ефрейтор натегач

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Генерал":

    Генерале,когато ти коментираш,аз нямам какво повече да кажа!Много добър коментар!
  • 38 Боа

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "илюминат":

    "Кенефа"дал 600000 жертви само заради Варшава.
    А ти,мекере фашистско,заиграваше с Хитлера чак до края на ВСВ!
    Нямаш жертви,мекере!Не си бил с цена на смьрта НА ЧУЖДИ ЗЕМИ!
    Ти или твои предци,фашисто,ЖАЛКО че не сте били в тези пещи на Аушвиц!Много жалко!
  • 39 Раша

    2 2 Отговор
    Пшеки да кажат,защо и чак през 1946г имаше на техна територия еврейски погроми и екзекуции на хиляди евреи!1946,пшеки,-ВСВ вече се свьршила.
  • 40 месара

    12 7 Отговор
    а за турското 500 годишно "присъствие" в България кога ше се пише - за убитите, за изнасилените, за децата взети от майките? за комунистическия режим в България кога ше се пише - за безследно изчезналите "след разпит" , за избиването на интелигенцията, за отнемане на имуществото, за" другарския съд", за "в името на народа", за всеотдайната бкп към кпсс, за унижаването на българите '44 - '89,.......?

    Коментиран от #50, #66

  • 41 Дух

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "историята умира от срам":

    Докажи обратно!
    Ти,бьлгарско племя,просто трай!
    Сьзник на Хитлера Бьлгария никога няма да отмие този позор!

    Коментиран от #45, #46

  • 42 ВСВотСАЩ

    14 4 Отговор
    "Не бива да забравяме, че последната, решителна стъпка към Втората световна война, без която нямаше да има трагедията на Холокоста, е тайното споразумение между Хитлер и Сталин от 23 август 1939 г. То предполага отнемане на свободата и суверенитета на държавите от Централна и Източна Европа, а инициираното тогава тясно сътрудничество между двата тоталитарни режима продължава до последните часове преди изненадващото нападение на нацистка Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г."
    *
    Къде е това споразумение? Ако става въпрос за пакт за не нападения, то такива преди СССР имат Полша, Франция и Англия.
    Явно почват да ни лъжат най-безогледно!

    Коментиран от #54

  • 43 Гост

    20 3 Отговор
    Някой някога ще напише ли статия за геноцида над българския народ извършвана систематично през тези 30 години на "демокрация" от Господарите на Света, в болшинството си евреи. Да сте чували за заканата на барон Ротшилд да затрие България? Това е еврейската благодарност, че сме ги спасили през ВСВ.

    Коментиран от #59

  • 44 Селянин

    16 4 Отговор

    До коментар #22 от "КОНТРАТА":

    Истината е, че и двете Световни войи са разпалени именно от евреи, както и всичко останали оттогава насам. За да твърдиш, че германците са разпалили двете войни има две причини. Или знанията ти по история са твърде ограничени, или са придобити изцяло от еврейската пропагандна машина, която почти век след това, не спира да тръби лъжите си, при всеки удобен момент и повод. Евреите са чума!!! Целият свят страда заради тях.
  • 45 дорогой товарищ

    4 8 Отговор

    До коментар #41 от "Дух":

    Успокойся ,прошу тебе . Не надо так волнаватся ,м!ь все поняли ,что т!ь русский и ненавидешь все ,что противоречить на оффициалная русская пропаганда. Если хочешь верить ,что советская Россия никогда не била союзником нацисткой Германии - верь - твоя забота ,но исторические факти - не изменишь.

    Коментиран от #53

  • 46 А ти

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Дух":

    Срамуваш ли се от зверствата на масовия убуец и престъпник Сталин?Ние българите не сме избивали никой.

    Коментиран от #52

  • 47 Нещо

    3 3 Отговор
    Путин доста беше смекчил тона на честването по случай 75тата годишнина.Дори призна,че Полша са били сред жертвите.
  • 48 гост

    15 3 Отговор
    Не знам за какво спорите.Имало е лагери,имало е зверства.Избивани и измъчвани са хиляди невинни мъже,жени и деца от различни раси и етноси.Но проблемът идва от непрекъснатото парадиране,че почти само евреи са били жертви.НЕ евреите са били част,може би по-голямата част от жертвите.Но броят им в годините многократно изкуствено е завишаван.И холокост означава геноцид,изтребление,но не само за евреи.Те присвоиха и този термин.Колкото повече говорим за тях и ги съжаляваме или мразим,те стават по-силни.За това не трябва да ги коментираме.

    Коментиран от #49

  • 49 Браво

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Има и мъдри хора в този сайт.
  • 50 !!!

    13 1 Отговор

    До коментар #40 от "месара":

    А~12000души,който бях разкьсани с английски и американски бомби?
    Поискай снимки,храбре-посерко,за това,как изглеждаше София по това время?
  • 51 Tate

    12 3 Отговор
    Обаче услужливо се мълчи за зверствата на Сталин преди и по време на войната ,20 000 000 човека избити от този изрод НЕГОВИЯТ СИ НАРОД !! Ай сиктир .Траят като потка в гащи ЗАЩО .....Победителите не ги съдят !Еврейте Аушвиг Треблинка Ако Чичо Ади беше на власт всички щяха да пеят Немският химн ,защо не напишете как са се измъкнали богатите евреи а са оставили народа си??? АЙ СИКТИР .Неолиберали,демокрасто-толерасти!!!
  • 52 Дух

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "А ти":

    Ако визираш Сталин по повод вьтрешни репрессии в СССР,-това не е твоя работа.
    Богдан Филов правил сьщото,само в интерес на хитлеризма.
    А друго-война.И тя никога не беше за трусоивци,типа теб,дето се криеше за фашистски задник!
  • 53 Дух

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "дорогой товарищ":

    Другарче Бай Ганьчо!
    Не се нервирай и ти.
    Света и аз ,-сме запознати сьс "странни задружни врьзки" на Б.Филов преди и по время на ВСВ с фашистите.
    Точно по това время Бьлгария подвизаваше в "дружки"на фашистите с НАДЕЖДА да получи в резултат на това скотско преклонение пред тях ДА ПОЛУЧИ ОТ БЕЛОМОРСКИ земи,от това от онова.
    Мечтаеше,Хитлер да спечели и да вьзнагради най-предани си песове.
    Та какво,другарче,-не е ли така?

    Коментиран от #61

  • 54 Бормашина

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "ВСВотСАЩ":

    Пробих дълбоко и няма резултат.
  • 55 Бормашиа

    2 1 Отговор
    Безплатна лоботомия. Заповядайте.
  • 56 Д_р Бормашина

    2 1 Отговор
    След лоботомията вие ще бъдете усмихнати и щастливи.
  • 57 Kaniba

    3 2 Отговор
    с една дума - полски К/У/Р/В/И!!!!
    Вечните подлеци и предатели.
  • 58 смех голем

    4 1 Отговор
    Колко пъти се повтаря Полска Нелегална Държава.Такова животно няма и не е съществувало никога.Нека ,някой ме обори с данни.Хаххааххахахаххаха
  • 59 Ужас

    4 7 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Дай Боже всекиму такъв "геноцид"! Да си работиш частен бизнес. Да пътуваш където искаш. Да живееш къде щеш. Оплакват се само некадърните мързеливци.
  • 60 Истината не може да умре

    3 1 Отговор
    Келце, 4.07.1946 г. - избиване на евреи.
    Краков, 11.08.1945г. - избиване на евреи.
    Йедвабне, 10.07.1941 г. - избиване на евреи....и още много други подобни истории, които май за поляците са умрели.
  • 61 по коментарът

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Дух":

    Духльо , ти моше ли си? Защо не преведеш думата "холокост" точно какво означава? Не беше ли " жертвоприношение"? Май излиза богатите евреи принесли в жертва бедните с цел придобиване на различни дивиденти за сметка на на гоите и в името на световно господство?! И защо ако публично се усъмниш или отречеш този така наречен "холокост" в много от либерастките държави те грози затвор поне 2 години и тнт? Поинтересувайте се от Ноам Чомски, който също е евреин, какво е изследвал и писал по този въпрос, и как са постъпили с него след това. Стига с нонстоп повтарянето на една и съща "мантра" като разбита латерна. Нека да видим и от друга гледна точка -- и други народи са избивани, дори и повече, без дивиденти и компенсации за това, в пълно безразличие на "световната" общност.

    Коментиран от #63

  • 62 Lukow

    4 2 Отговор
    Благодарим на евреите, че върнаха Южна Добруджа на България с Крайовската спогодба!
  • 63 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "по коментарът":

    Айнщайн думата Холокост е с гръцки корени и буквално значи напълно изгаряне. Холокостът (от гръцкото ὁλόκαυστον – ὁλόν „напълно“ и καυστον „изгаряне“).
  • 64 123

    5 0 Отговор
    Забравиха поляците много работи ама излизат документи и за тях и за украинците и сега шах и само крясаци
  • 65 На майка ти...

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    ..."розичката" с топъл печат я документират, швестер. Кат толкоз лелееш за Западния свят, ко прайш в източните покрайнини на ЕС. Аре бегай на запад, границите са отворени.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания