Last news in Fakti

22 Септември, 2019 09:29 7 421 30

Кой беше номер 4859 в Аушвиц?

  • витолд пилецки-
  • полша-
  • аушвиц

През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция

Кой беше номер 4859 в Аушвиц? - 1

Под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в "Аушвиц" е регистриран Томаш Серафински.

Това е фалшивото име на родения на 13 май през 1901 година полски военен Витолд Пилецки. Като част от тайна съпротивителна група, той доброволно се предава на германските власти, за да докаже съществуването на "Аушвиц". От лагера той изпраща рапорти за случващото се вътре и геноцида, който се извършва. С негова помощ западните съюзници разбират за зверствата. Пилецки организира и вътрешна група за съпротива, с която успяват да организират бягства от "Аушвиц", а също и извършва саботажи срещу германските сили.

Полското общество научава за Пилецки едва 1990 година. Той е екзекутиран от властите на Полската народна република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е враг на народа и предател. Погребан е тайно и до днес не са открити останките му.

Пилецки действително успява да изгради съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ нелегално се внасят медикаменти и храна, подготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предназначени за Варшава. През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, защото предполагат, че твърденията на Пилецки са силно преувеличени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи наистина драстично: макар първият концентрационен лагер в Аушвиц - т.нар. Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на смъртта", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират много хора.Те загиват от побоя на надзирателите, от непосилния труд или от болестите. За да се пречупи моралът на задържаните там концлагеристи, които са предимно поляци, властите в концлагера организират на всеки полски празник масов разстрел.

Особено усърден в убийствата е хауптшарфюрерът от СС Герхард Палич. Той обичал пистолета си и имал навика да си свирука весели мелодийки, докато набелязвал следващата си жертва. Понякога за "разнообразие" му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере" поредната жертва, пише Пилецки, който описва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да застреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде застрелян на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред".

Животът на самия Пилецки също е в опасност. Само благодарение на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той успява да оцелее след заболяване от тиф и едно възпаление на белите дробове. Болните като него обикновено получавали инжекция с отрова...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки успява да избяга от Аушвиц. Вече на свобода той пише първия си обстоен доклад за преживяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не вярват особено на неговите твърдения. А и дори да му вярват, те са убедени, че всякакъв опит за намеса би завършил с провал.

По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи. Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван. Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва предварително подготвено признание, което дори не прочита. По този начин той де факто подписва и собствената си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след падането на комунизма, Пилецки е реабилитиран. През 2000 година от печат излиза обширно издание на неговите записки от Аушвиц. През 2006-та той е удостоен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел".

И днес все още има хора, които оправдават всичко това. Не само, а влагат всички усилия, за да оправдаят действията на властите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Aлфа Вълкът

    37 43 Отговор
    Комунягите не прощават, щом не си крадец, убиец, изнасилвач като тях!

    Коментиран от #12

  • 3 Гоуст

    27 23 Отговор
    По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи. Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Игор Додон

    18 24 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Каквато и трябва да бъде съдбата на полската държава навеки.
  • 5 Бесен Язовец

    37 23 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    А сетне руснаците се правят на ухапани, гат някои им рече, че поляците не ги обичали - Как може такова нещо, ама нали ние ги освободихме от нацистите...?? Освободили ги грънци, много прав е бил Апостола като е рекъл - Който ни освободи, той ще ни зароби !

    Коментиран от #6, #11, #22

  • 6 Све

    32 18 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Звучиш убедително , Пурко. СИГУРНО НА ПОЛЯЦИТЕ ИМ БЕШЕ ПО-ДОБРЕ ПОД НАЦИ БУТУША ... Любимият запад нямаше и да влезе във войната , ако Русия не настъпваше към Берлин .

    Коментиран от #8

  • 7 ти да видиш

    33 17 Отговор
    Оказва се нацистите са били по-хуманни от комунягите. При тях е оживял, та дори нелегални мрежи строил, но после, когато идват хуманистите комунета, изчезва...
  • 8 Бесен Язовец

    12 14 Отговор

    До коментар #6 от "Све":

    Е, колко време са били под нацисткия ботуш бе, Мурко и колко време бяха под татро-монголския бе, Мурко ?? Като имаш предвид, още времената на Руската империя..)

    Коментиран от #20

  • 9 АНЕНЕРБЕ

    36 8 Отговор
    ТАЗИ ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА СИЛНО МЕ ВПЕЧАТЛИ:
    "Caмo блaгoдaрeниe нa caнитaритe, кoитo ca чacт oт нeгoвaтa cъпрoтивитeлнa мрeжa, тoй уcпявa дa oцeлee cлeд зaбoлявaнe oт тиф и възпaлeниe нa бeлитe дрoбoвe." !!!!!

    ИЗЛИЗА , ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В АУШВИЦ Е БИЛО НА ПО ВИСОКО НИВО ОТ СЪЩЕСТВУВАЩАТА В МОМЕНТА У НАС ЗДРАВНА СИСТЕМА ПРИ КОЯТО ИЗХОДА ПРИ ПОДОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е ЛЕТАЛЕН !!!!

    СПОРЕД ДОКЛАДА НА ЦРУ , БЪЛГАРИЯ Е НА ТРЕТО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА!!!!!!!!!

    В КОНЦЛАГЕРА НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ "БЪЛГАРИТЕ" МОСОКОВ И АДАМ ПЕРСЕНСКИ , С ПОДПИСА НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОРИСОВ внесоха от Турция ДВЕ ПАРТИДИ по 100 000 отровни ваксини със съдържание на живак над 20 000 % над допустимото !!!!!!

    КАКВА Е СЪДБАТА НА 100 ХИЛЯДИ НОВОРОДЕНИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА НА КОИТО ПРЕЗ ПЕРИОДА 2015 - 17 ГОДИНА БЯХА ПОСТАВЕНИ ТЕЗИ ИНЖЕКЦИИ ?!!!!!!!

    "Там има два вида турски ваксини – едната (бел. ред. - "Пентаксим"), сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев /ШЕФ НА НЗОК/ в ефира на bTV.

    КАК ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО СРЕЩУ МОСКОВ , ПЕРСЕНСКИ И БОРИСОВ И ЗАЩО ТЕ ОЩЕ СА НА СВОБОДА?!!

    Може би ЦАЦАРОВ или ГЕШЕВ ЩЕ НИ ОБЯСНЯТ.

    А МОЖЕ БИ ДРУГАРКАТА КУРНЕЛИЯ ЩЕ НИ ОБЯСНИ ЗАЩО МЪЛЧИ И НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА С ОСТАВ

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 10 АНЕНЕРБЕ

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не знам с какви оръжия действат руснаците , но за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ внесли 100 000 отровни инжекции поставени на БЪЛГАРСКИ БЕБЕТА от 0 до 1 година знам, че се наричат МОСКОВ , АДАМ ПЕРСЕНСКИ И БОЙКО БОРИСОВ !!!!!!!!!!!!

    ДА ИНЖЕКТИРАЩ С ОТРОВНИ ВАКСИНИ СЪДЪРЖАЩИ НАД 20 000% ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖИВАК ТЕЗИ НЕВИННИ ДЕТСКИ СЪЩЕСТВА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД Е ЧУДОВИЩЕН ГЕНОЦИД НЯМАЩ АНАЛОГ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

    Обърни се към ЦАЦАРОВ и ГО ПОПИТАЙ защо българоубийците МОСКОВ , ПЕРСЕНСКИ И БОРИСОВ стоящи в основата на ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАЩО СА НА СВОБОДА И СЕ РАЗХОЖДАТ ПОД ГАРАНЦИЯ ПОДПИСКА !!!!!!

    ЗАЩО ОПОЗИЦИЯТА В ЛИЦЕТО НА НИНОВА МЪЛЧИ И ДУМА НЕ ПРОДУМВА ЗА ТОВА ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?!!

    Защо още няма трибунал като този в Нюрнберг ?!!!
    Защо тези още са живи!!!!

    КАК ТИ БИ СЕ ЧУВСТВАЛ АКО ЕДНО ОТ ТЕЗИ ВАКСИНИРАНИ ДЕЦА Е И ТВОЕТО?!!

    Коментиран от #23

  • 11 още защото

    10 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    А хуманното избиване на полски офицери край Катин, когато национал социалистите се прегръщат със савецките социалисти, който факт до последно отричаха.
  • 12 АНЕНЕРБЕ

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Вълкът":

    САМО ПИТАМ - министъра МОСКОВ , ЗАМЕСТНИКА МУ АДАМ ПЕРСЕНСКИ , И БОРИСОВ комунисти ли са , че превърнаха БЪЛГАРИЯ В НЕЩО ПО СТРАШНО И ОТ АУШВИЦ???

    ПРОЧЕТИ ТОВА И КОМЕНТИРАЙ КАЗАНОТО ОТ СЕГАШНИЯ ШЕФ НА ЗДРАВНАТА КАСА :
    ""Там има два вида турски ваксини – едната (бел. ред. - "Пентаксим"), сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев в ефира на bTV. За другата ваксина (бел. ред. - "Еувакс Б"), която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – в тази ваксина количеството на живак превишава 2000% максимално разрешеното, съобщи Дечев. „Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период”, добави той.

    КАК ПРИЕМАШ ФАКТА 100 000 БЪЛГАРСКИ БЕБЕТА ДА СА ИНЖЕКТИРАТ С ОТРОВНИ ВАКСИНИ И ОЩЕ ДА НЯМА ОСТАВКА НА БОРИСОВ , И ОСЪДЕНИ НЕГОВИ МИНИСТРИ МОСКОВ И ПЕРСЕНСКИ?!!!

    ТЕ ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В НЕЩО ПО СТРАШНО И ОТ АУШВИЦ!!!

    Коментиран от #14

  • 13 анова

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "АНЕНЕРБЕ":

    С ТАКИВА СТАТИИ САМО СЕ ИЗДАВАТ ЧЕ ЛЪЖАТ ЗА ХОКОСТА В лагерите е имало публични домове басейни лазарети дори специална валута ЮДИШ МАРК ВИЖДАЛ СЪМ ЗАПАЗЕНИ ПО ЧУДО ОБРАЗЦИ Ако легендата холокост е истина защо са правели такива екстри
  • 14 Aлфа Вълкът

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "АНЕНЕРБЕ":

    Комунисти са ми, последното котило от БКП!
  • 15 А стига бе

    20 9 Отговор
    Айде стига с тези измислици бе-от лагера изпращал сьобщения в Лондон....абе вие за идиоти ли ни имате???? Явно тоя си е бил чист сьтрудник и на фашистите и на Лондон-затова сега го правят герой---а щом е работил за фашагите-куршум....нищо друго

    Коментиран от #24, #26

  • 16 АНЕНЕРБЕ

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "АНЕНЕРБЕ":

    ИЗУМЕН СЪМ ОТ ТЕЗИ КОИТО СА МИ НАТРАКАЛИ МИНУСЧЕТА????

    АКО НА МЕН НЕ ВЯРВАТЕ ПРОЧЕТЕТЕ КАЗАНОТО ОТ ШЕФА НА ЗДРАВНАТА КАСА В ЕФИРА НА БТВ:

    "Там има два вида турски ваксини – едната (бел. ред. - "Пентаксим"), сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на ИСТИНАТА може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз НЯМА ДА ПРИКАЗВАМ, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев в ефира на bTV. За другата ваксина (бел. ред. - "Еувакс Б"), която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – в тази ваксина количеството на живак превишава 2000% максимално разрешеното, съобщи Дечев. „Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и ЛИЧНО ОТ ПРЕМИЕРА, който го покриваше през целия този период”, добави той."

    КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ЗАСТАВАТЕ ЗАД ТАКИВА БЪЛГАРОУБИЙЦИ КАТО БОРИСОВ , МОСКОВ И ПЕРСЕНСКИ

    ВИЖТЕ ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ ПЕРСЕНСКИ:
    Персенски е обвинен, че след среща в резиденцията на турското посолство е подготвено двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксините.

    Той е изготвил и доклад пред министъра за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване.

    МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТОЗИ НЕСЪМНЕН ГЕНОЦИД ПРИЛОЖЕН К

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Ханко от село Осеня

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "АНЕНЕРБЕ":

    Де го чукаш , де се пука. Здравеопазването ни е на европейско ниво ,да не говорим че ако бяхме в европейска държава и не плащахме здравните си осигуровки никой нямаше и да те погледне , тук въпреки че българина , останало му от дивия комунизъм е свикнал да не плаща такива работи като данъци , осигуровки , застраховки а иначе все иска да цуца от държавата. Като сложиш и това че не искаме и да сме донори ето ти отговора , защо така се получава.
  • 18 анова

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "АНЕНЕРБЕ":

    Не се ядосвай в България има хора които хабер си нямат от нищо Сляпо вярват на ръководството и не знаят че ги лъжат Ако знаят истината лошо ще им стане Да е само този случай с мед да го намажеш Имам колега чието дете осъкатя от ваксина Самите лекарства в България са боклук ОТ АПТЕКАТА неможеш си купи Пиницилин защото е ефективен а трябва да купиш скъпия боклук
  • 19 Марио

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "АНЕНЕРБЕ":

    Ко ще се изумяваш като са се накусали с ваксините и са станали тролчетааааааа.
  • 20 Опа тролчо

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Поляци и руснаци си имат причини да не се обичат, но колкото до ботушите, какъв е резултата от нацисткия и какъв от руския ботуш? Замисляш ли се? Както и, даваш ли си сметка, че благодарение на лъжите на англичаните че ще им помогнат, поляците се озовават в ръцете на Хитлер? Пак ги бяха заглавичквали и преди битката при Курск, че ще им помогнат за възстание. Въпреки че вече са обсъждали разделянето на Европа.
  • 21 Мухайай

    12 2 Отговор
    Били пуснали затворник от Аушвиц на свобода и той си тръгнал необезпокояван с роман с информация , на толкова зле скалъпена измислица и дечурлигата няма да повярват
  • 22 Ъхъ

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Освободили ги друг път, само дето като ги нападат, поляците бягат към Хитлер, а евреите към Сталин
  • 23 Студент

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "АНЕНЕРБЕ":

    За тия комунофашизирани нафталинени отрепки човешкия живот и здраве не важи , всичко де що е свързано с епохата на нафталина трябва да се измете от политиката , отровиха живота на поколенията след тях , мръсна гнусна долна паплач

    Коментиран от #25

  • 24 Презвитер Козма

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "А стига бе":

    Човече, сериозно, жал ми е за теб, ти си пореден пример как комунистическата пропаганда нанася тежки и нелечими увреждания на мозъка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бах

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "А стига бе":

    Точно така. Бил е мотика , лопата.Бил си е внедрен от Германците в самия лагер. Комунистите в такива случаи не правят грешки. Щом са го ликвидирали , значи е имало защо. Безкрайно много се преекспонират нещата в лагерите!
  • 27 плевен

    5 0 Отговор
    Не виждам, какво пречи да е герой и английски шпионин. Писал е доклади до Лондон. Обсъждани са от британските служби. Искал е бомбандировки на лагерите. Но Аушвиц е насред Полша, и летците стигнали до там, нямало да се върнат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 УМЕН

    1 2 Отговор
    Приказките от 1001 нощ на чифутската талмудианска Шехерезада. С други думи - глупости на търкалета.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания