Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 08:00 10 099 53

Честито, отново сте остров!

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес

Ако шамарът от Лондон бъде разчетен правилно, това може да се окаже чудесен подарък за всички европейци

Честито, отново сте остров! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Немислимото се случи. Британците демонстративно заявиха преди почти 4 години, че не желаят повече да са част от ЕС. Отново искат да са остров. Е, вече сте!

Ако шамарът от Лондон бъде разчетен правилно, това може да се окаже чудесен подарък за всички европейци. Не че го направиха нарочно и от добри чувства към континента. И все пак. От британците за Европа. Напълно безплатно. Нещо като The Beatles, футболната игра и Шекспир. Стига да има кой да види най-после "червената" лампа, а тя отдавна удря като електрошок.

След бягството на Лондон топката е в ЕС. В историята нямаше държава, която да е напуснала съюза. Е, вече има. Федералистите се тревожат, че примерът на Лондон ще отвори апетит и на други да поискат същото. Крайно време е да спре да се мисли за това и да се насочи внимание към причините за проблема. Ако това отново не се случи, ЕС е чао!

Брюксел упорито избягваше болните теми през последните години. В някаква степен имаше своето оправдание, но слабо. Финансова криза, бежанска вълна, проблеми с използването на еврото, икономическа стагнация и възход на антиевропейските популистки партии. Драмата с гръцкия дълг и британското недоволство предизвикаха сигнали, но явно недостатъчно силни. Брекзит е първият реален удар в лицето на Меркел, Макрон и Юнкер, но последният се отърва и остави проблемите на гърба на Урсула фон дер Лайен.

Лятото на 2020 г. със сигурност ще е най-трудното в историята на ЕС. Европейската идея е едно от най-ценните неща в нашия свят и трябва, а и е крайно време да се брани. Може би е време и за преосмисляне на вярата. И който не разбира смисъла на обединена Европа и не иска да членува в нея – да си ходи!

Хората, които трябва да преведат кораба на ЕС през бурните води на проблемите - от ляво надясно: председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и новият шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - Брюксел, 31.01.2020 година

Тревогата е, че в дни на главоболие и световъртеж много често историята се формира от волята на случайността. Брюксел толкова силно повярва в „евролюбовта” на британците, че още няма готов вариант за реакция. А и вече е твърде късно за „план Б”, ЕС има нужда от нов „план А”.

Най-голямата тревога от Брекзита всъщност не е напускането на Лондон. Върховният повод за безпокойство е, че след целия процес на разширяване, който продължава и в момента, ставаме свидетели на първа крачка в обратна посока. Идеята за обединена Европа всъщност никога не се е ползвала с особена популярност на северния бряг на Ламанша. И британците не се притесняват да го демонстрират. Те твърде често гледат на нещата от собствената си камбанария. Когато имат полза са част от Европа, а когато не – бързо стават... остров.

Днес в центъра на дебатите не става въпрос за отслабване, а за мощ и сила. И не на Великобритания, а на цяла Европа. Забравете за икономиката, Брекзит е сигнал за нещо много по-голямо. Самото насрочване на референдума показа, че европейците са изцяло погълнати от собствените си проблеми. Още се притесняват от финансовата криза. Шокирани са от бежанския поток, който ги залива, и от терористичните атаки в домовете им.

Големият победител от Брекзит могат да се окажат върналите се на мода националистки политически формации на Стария континент. „Алтернатива за Германия”, Националният фронт на Марин льо Пен, Норберт Хофер, Фараж, Вилдерс. Ще има и други. Всичко това може да задейства процеси, които не подлежат на контрол.

Той ли е новото лице на европейската политика? Надявам се, че не! Архитектът на британското напускане Найджъл Фараж си тръгва от сградата на ЕП след гласуването на споразумението за Брекзит - Брюксел, 29.01.2020 година

Представете си следващата среща на върха САЩ-ЕС. С водещото участие на френския президент Льо Пен, британския премиер Найджъл Фараж и италианския президент Бепе Грило. Техен домакин в Белия дом е преизбраният Доналд Тръмп. Ако не беше тъжно, можеше и да е смешно. Истината е, че заради поредицата от трудности и някои спорни решения на своите лидери, много европейци загубиха доверие в традиционния политически модел на Стария континент. И изброените по-горе имена са израз на отчаянието.

Британският референдум е важен урок за Европа. Може би и най-критичният в историята. Ако Брюксел не обърне внимание на настроенията на Острова, цялата общоевропейска идея, както и годините усилена работа, ще отидат по дяволите. И ни чака поредица от подобни екзит-и с неясен край. Във Франция, в Испания, страх ме е дори да продължа. На Стария континент има достатъчно политици, които ще ви предложат такива референдуми в името на място в парламента или кметско кресло.

Лечението изглежда лесно. Европа трябва да реагира бързо на тревогите на своите граждани. За тероризма, бежанците, екологията, социалната система и здравеопазването. Ако не го направи, центробежните сили ще тръгнат нагоре. И силата им ще бъде сравнима със събитията от 30-те години на 20 век. Остра девалвация, конфликти и изблици на национализъм. Всички знаем, че тези процеси приключиха доста зле. Няма нищо учудващо в ситуацията, в която изпадна Европа. В последните години ЕС не може да намери общи решения на неотложните проблеми на своите членове. Народите в съюза престанаха да говорят, а и да разбират един и същ политически език.

В момент на криза няма нищо ненормално в това всеки организъм да изпадне в паника. Тя замъглява инстинктите, пречи на мисълта и те кара да забравиш поуките от историята. Точно това се случва в момента в сърцето и мозъка на Европа. Слуховете за смъртта на ЕС обаче са силно преувеличени, дори само заради това, което все още съществува от него. Но предупреждението вече е дадено, а събитията се случват по-бързо, отколкото Брюксел може да реагира.

В Германия всички се тревожат за мигрантската вълна, с която Меркел ги заля. Франция продължава да живее в условия на извънредно положение или по-точно – на война. Поляците се карат за действията на евроскептичното правителство, което ограничава свободата на словото. В Централна и Югоизточна Европа дебатът е за това как да се устои на германския натиск за разпределение на бежанците. Климатичните проблеми са извънредно положение и всички започват да схващат проблема.

На северния бряг на Средиземно море остават на честота – повишаване на икономическия растеж и спасение от дългогодишните проблеми с банките. Прибавете към сметката каталунския сепаратизъм, страховете от Путинова Русия, мръсния въздух и замразените конфликти на Балканите. Едва ли е изненада, че когато лидерите се събират на среща в Брюксел, те често не могат да се разберат какво трябва да обсъждат.

Лондон бързо си намери нов приятел. Британският премиер Борис Джонсън посреща американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО - Лондон, 04.12.2019 година

Разводът с Лондон заплашва да унищожи присъствието на Брюксел на геополитическата сцена. Говорим за „довиждане“ с ядрена сила и европейска държава с постоянно кресло в Съвета за сигурност на ООН. Звучи ми като прогноза за катастрофални проблеми пред дипломацията и политиката за сигурност на ЕС. И това след Париж, Копенхаген, Брюксел и Лондон. На фона на човешкото „цунами“ от югоизток, Тръмп, амбицията на Ердоган и подновената политика на Кремъл за отслабване на Европа. Идваме си на думата.

На практика големите празнуващи, ако нещата тръгната в грешната посока, по време и след Брекзит, работят в Кремъл и в Белия дом. И е крайно време това да бъде разбрано от всички, които вярват в ЕС. Ако ли не, Меркел, Макрон и сие ще заменят активната политика със сладки приказки в кварталната кръчма и писане на мемоари на чаша бира. Дейвид Камерън, ако някой още помни кой беше той, отдавна работи по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    90 15 Отговор
    Не се заблуждавайте, Острова не е само остров, той командва и другия остров Австралия и 2/3 от Северна Америка, короната иска светът да е разпарчетосан за да си живуркат само те добре

    Коментиран от #11, #29

  • 2 Електрошок

    40 13 Отговор
    Те са Острова,а ние сме островитяните!
  • 3 стачат

    31 25 Отговор
    що за идиот трябвя да си за да смяташ че англия като е била част от съюза не е била остров?!?!?!?

    Коментиран от #6

  • 4 Тъмнозелен

    84 24 Отговор
    Ми НИЕ, какво правим в тая Европа?!- презряни, експлоатирани, унижавани, немили-недраги??!

    Коментиран от #20, #25

  • 5 Това е възможност за България

    68 10 Отговор
    Сега да се премахне английския език за международен, и на негово място да сложат българския! Не го искам за мене! Искам го за Ромите и за турците, да се оправят по лесно по Европа!

    Коментиран от #17

  • 6 доктор Джустис

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "стачат":

    Колко си глупав!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мечо

    10 30 Отговор
    да се направят и тука исбори искаме ли ес или не искаме да видите какво щте стане ако не си малчахме щтехме да сме следващтите единствено дпс милее за хората да има каде да работат и да ядат а не като герб само да изискват да плаштаме

    Коментиран от #9, #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Я виж

    39 3 Отговор
    Не искат да са куче на каишка а искат да са господарите на робите.ЕС е на каишка държан на късо от САЩ а ингилизите са господарите на света.Няма как да се примирят с това.Парите които дават на по нисшите според тях са много и падна класата на миграцията като на тях им трябват само умните и гениите а не бачкаторите на които дават в повече като могат да внесат от Украйна и бивши съветски републики на много по ниска цена без шанс да останат на острова.
  • 11 Госあ

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    И те така си мислят, ама австралийците и канадците не знаят 😄

    Коментиран от #14

  • 12 Лекар БГ

    55 7 Отговор
    Островче със старо и изтъркано имперско мислене.Нито икономиката им е както едно време,нито териториите,нито стотиците народи,които им робуваха преди векове.
    Няма да светне нито червена,нито синя лампа в Брюксел.Бюрокрацията там е същата като нашенската.Тромава,тежка,незнаеща,неможеща.Кютат си по топлите,високо-платени местенца и това там.
    Тотално съм станал евроскептик.От мига,в който всички разбраха КОЙ и КАК управлява нас,страната-члУенка.И какво последва?Прегръдки,целувки,признаване и легализиране на бандитският,"стабУилен "ББ модел./извън всЕкакви теоретически норми на Съюза/.Те Го крепят,обичат и харесват-Той се вихри на воля.Как да им вЕрваш на такива?!
    Темата"Велико"Британия ужасно ми писна.Ударили били"шамар"....много важно,на кого ли от големите му дреме....Фрау и Макарон ще си продължат,както досега.

    Коментиран от #47

  • 13 Дреме ми

    33 12 Отговор
    За пенделите и проблемите им. Били империя, ама някога, ся са като всички около тях и проблемите им ще започнат скоро.

    Коментиран от #50

  • 14 Ердо

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ако не знаеш само да ти кажа, на всеки 5 години бабето от фъкингдам изпраща губернатори от англето, това да ти говори нещо

    Коментиран от #30

  • 15 Някой си

    35 2 Отговор
    Край!
    Свърши се!
    Стига с тоя Брекзит!
  • 16 Зайко Байко многознайко

    39 13 Отговор
    Още когaто откaзaхa дa cменят нaционaлнaтa cи вaлутa (пaунд) , знaех, че рaно или къcно ще предaдът общите интереcи нa ЕC зa дa зaпaзят cвоите. Те ca cи родени предaтели. Чудя cе нa Тиквоций Едно и другите вacaли , зaщо иcкaт дa ни вкaрaт c вcички възможни cредcтвa в Шенген. Нa Еднокнижникът товa cе е превърнaло във фикc идея! Вcякa годинa от време нa време в коренопреклонните му медии излизaхa cъобщения ту cме нa прaгa, ту cме в чaкaлнятa, ту не cме и тaкa до днеc , виcиме нa прaгa c прaзни джобове и c цървули в ръце a упрaвлявaщите от ГЕПИ ( герб) превърнaхa държaвaтa ни в безводно бунище!

    Коментиран от #31

  • 17 Gost

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Това е възможност за България":

    Ако искаш българския да остане официален език поне в България ,вместо коментари гъделичкай булката .Циганите и турците отдавна говорят чужди езици,и без това е пълно с тях навсякъде по Европа и си помагат.Прятна неделя и вземи пример от малцинствата повече чавета и любов омразата и завистта убиват.

    Коментиран от #19

  • 18 Ни думай ва?

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    Мечо, като знам че ходеше на училище само за да риташ топка, учудвам се че помежду другото си се научил да пишеш! Я ми кажи освен букварчето друга книга "разглеждал" ли си?
  • 19 Те и китайците правят много продукция

    27 7 Отговор

    До коментар #17 от "Gost":

    Ама никога няма да постигнат качеството на Япония! Може би ключа към това е че в Япония исляма е забранен!

    Коментиран от #23, #46

  • 20 светлозелен

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тъмнозелен":

    Ами нали сме робска нация , чистим кенефи,перем,лъскаме и слугуваме на всички наши господари от ЕС.
  • 21 Останете си на Острова, радвам се за вас

    15 5 Отговор
    и не идвайте в БЪЛГАРИЯ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Gost

    17 8 Отговор

    До коментар #19 от "Те и китайците правят много продукция":

    Дърво,лъжеш исляма не е забренен в Япония точно в центъра на Токио има много хубава джамия.Второ това не ги прави по умни или тъпи,Трето точно Китай се опитва да забрани исляма ,заточи и затвори хиляди уйгурци в лагери за “превъзпитание” .,но сега по висша сила затвори тях в карантина .Четвърто България е нито Китай нито Япония и двете са на челното място по производство и експорт.Както казах неделя е наблягайте над любовта омразата и завистта са лоши съветници и убиват.

    Коментиран от #24

  • 24 Не ти се сърдя че ми викаш дърво!

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Gost":

    Можех и аз да те обидя! Исляма е забранен в Япония! https://skrubnivesti.com/3401/%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B2-%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F/!

    Коментиран от #26

  • 25 Казуар

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тъмнозелен":

    Искаш да бъдем към Евразия, изглежда това ти е в главата.
  • 26 Gost

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не ти се сърдя че ми викаш дърво!":

    Грешка ,чети първо вместо дърво.Има чичко гогле пиши в търсачката джамия в Токио или в Япония Нищо лично пратен ден ти желая
  • 27 стоян георгиев

    11 4 Отговор
    тия се измъкнаха, а България няма сили за това
  • 28 Лекар БГ

    14 2 Отговор
    Възлов и въпрос на национална,британска гордост-автомобилно строене.Култувите марки Ягуар,Бентли,Ролс-Ройс,Мини днес са разпарчатосани между Фолксваген,БМВ,Форд,....и индийците! От Тата....Най-продаваната бира в Англия,също е с индийски произход и собственост.
  • 29 ТОЧКАТА

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    не само командват светът ,но си и запазват контрола над най-голямата ОФШОРНА СИСТЕМА!!!тЯ е ябълката на раздора...Сега Англия свободно може да съдейства на Китай с трилиони долари,евра,паунди и да си поделят НОВОЗАВОЮВАНИ територи по ,,пътя на коприната,, който ВЕЧЕ опаса цялата планета.

    Коментиран от #36

  • 30 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ердо":

    И като ги изпращат к'во става ???

    Коментиран от #42

  • 31 незнайко

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Зайко Байко многознайко":

    За БУНИЩЕТО сте абсолютно прав . Наистина сме сметището на ЕС в буквалния смисъл с този боклук който е докаран !!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сифон Злобюл

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Руската култура":

    Щото па колхозниците са едни работохолици...
  • 34 Vall

    1 5 Отговор
    Всичко е по-план. Не се косете! Аз отивам за бира а на вас приятен и спокоен ден! Любов и мир.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 333

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "ТОЧКАТА":

    нe caмo кoмaндвaт cвeтът ,нo cи и зaпaзвaт кoнтрoлa нaд нaй-гoлямaтa OФШOРНA CИCТEМA!!!тЯ e ябълкaтa нa рaздoрa...Ceгa Aнглия cвoбoднo мoжe дa cъдeйcтвa нa Китaй c трилиoни дoлaри,eврa,пaунди и дa cи пoдeлят НOВOЗAВOЮВAНИ тeритoри пo ,,пътя нa кoпринaтa,, кoйтo ВEЧE oпaca цялaтa плaнeтa.

    Само дето за трилионите долари стана малко неизгодно след брекзита, и 30, 40 големи финансови институции вече тръгнаха да се изнсят към Франкфурт и Амстердам. Заедно с тия трилиони долари.

    Коментиран от #37

  • 37 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "333":

    Верно е!!мдааа,лоши работи ни чакат...щом старите европейски пари на Италия,Холандия,Германия ,Франция се издърпват веч...Край с този модел глобализация!
  • 38 география

    11 2 Отговор
    Ламанша няма западен бряг , но по важно е да се приеме закон , според който държава която е излязла от ЕС да няма право да влиза отново в следващите 100 години.
  • 39 Ддса

    6 4 Отговор
    "Европейската идея е едно от най-ценните неща на този свят". Обяснете ни, кое точно е ценното! Какъв е тумора на ЕС? Обяснявам:
    Усюовно работата на полити ите е да изпулняват желанията на народа. В държавите, в които се живее добре, изборите печелят партиите, осъзнали желанията на народа и превърнали ги в своя програма и изпълнявайки я след получаване на властта. Какво правят политиците на ЕС? Те се възприемат като възпитатели на народите и им натрапват, дявол знае измислени от кого идеи. Децата да не ги възприемаме, като момченца и момиченца, ами да чакаме някой друг да го определи! Забраняват преди 23 часа по телевизията секс между мъж и жена, но между мъж и момченце може винаги. Знаят, че ел кола е по-голям замърсител от дизелова, но забраняват дизелови.
    Според мен ЕС няма да оцелее още 10 години!
  • 40 дявола

    7 3 Отговор
    Това е началото на разпадането на Евро съюза.Всичко ще се разпадне и няма да мине много време
  • 41 Георги

    4 1 Отговор
    Дрънкайте си ама Дейвид Камерън(умен добре,изглеждащ,спокоен) първи усети дебелият край и си подаде оставката.За сръвнение тоз горе прилича на кръстоска м/у Росен Плевнелиев пред кралицата и Волен Сидеров пенещ се пред тълпата.Над 50 процента от износа на Великобритания отиваше за ЕС сега сигурно за Китай ще ходи(Русия) или за 3 свят,щото както се видя на САЩ им пука само за тяхната икономика.Да не говорим за раздорите сега в Шотландия и Ирландия нищо чудно ИРА пак да почнат да взривяват университети,молове и училища като през миналия век.Лошото е че автора е прав печеливши ще са само другите супер сили.Има ли някъде криза то е,защото е разкъсвана отвтре та било то страна или къща.Разделяй и владей така и не го научиха тоя урок хората.
  • 42 Рошко

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Ами поимтртедувсй се какво означава думата, губернатор, след като айкюто ти е под минимума, демек ако можеш да го разбереш

    Коментиран от #48

  • 43 Стамболов

    4 2 Отговор
    Неще ний Европа, нещеме ний пари! А искаме свобода, човешки правдини!
  • 44 Бай Тошо

    2 4 Отговор
    Боклуци нямат ли за горене тия Англичани, че пещите в Бг тъкмо са набрали Европейска скорост
  • 45 ели

    11 2 Отговор
    Преди години вярвах на Европейските " цености" че Европа е цивилизована, с високо развитие на интелекта,култура, възпитание и т.н .Всичко е било пропаганка, лъжа след като бях в доста Европейски страни разбрах че не са висококултурни,възпитани а защото за най-малкото нарушение глоба - казармен режим никой за нищо не те пита нито твоето мнение някому нужно само и само изпълняваш това което ти се казва.Мога да посоча стотица примери за най-малкото викат полицията особено в Германия няма да видите никога някой Ханс да се усмихва а да не говорим за Щвецария която за мен някога беше еталон Цюрих е пълен с идиоти , нахални , мразят чужденците и вече никога не бих отишъл там.Воената им сила е нула. външнополитическата е също а икономически-Гърция 320 милиада дълг Италия 1.5 трилиона Португалия и Испания безработицата особено сред младежта 20-25% .Вголемите градове особено покрайнините мизерия пълно с араби,африканци, индийци и всякъкви други националности.Интересно в бившия Источен блог "чужденци "много по-малко.

    Коментиран от #51

  • 46 baihui

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Те и китайците правят много продукция":

    Е ми, и у нас трябва да бъдат забранени протестантските секти , ама не!
  • 47 Инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лекар БГ":

    Има време да се види икономическото лице на " шамарът". И Германия ще го усети реално. Сега само го предчувства. Ще бъде песен.
  • 48 Минчо

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Рошко":

    Ами какво става? Едно голямо нищо. И Австралия и Канада пък съвсем им дреме на хурката. Самостоятелни държави са. Може да имат някакво чувство на уважение към квачката майка ама до там
  • 49 Казуар

    3 0 Отговор
    Ако някой не е разбрал Великобритания остава в НАТО.
  • 50 старото

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дреме ми":

    проблемите на Джонсън вече тропат на вратата- следва референдума за излизането на Шотландия от разединеното кталство а североирландците в скоро време ще духнат от кралството и ще се прегърнат с братята си от Ирландия.
  • 51 старото

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "ели":

    Ели грешиш-има в мрежата качено едно заглавие-"Швейцария няма армия-Швейцария е АРМИЯ"намери го и ще ти падне шапката.Швейцария никой не е явладял с изклучение на един период от мног,много далечно време когато Швейцария е била васал на Италия в продължение на десет години
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Скептик

    0 0 Отговор
    НЕМЦИ, ФРЕНЦИ ,АНГЛИЧАНИ НАШИ СА ВРАЖДЕБНИЦИ , ДРУЖНИ С НАШИТЕ ТИРАНИ..Иван Вазов 1878г.