Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 14:43 1 150 2

ЕК се готви за тежки преговори с Лондон

  • ек-
  • ес-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент

ЕК се готви за тежки преговори с Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи насоките за предстоящите преговори с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент преди началото на същинските преговори, предава БТА.

Барние потвърди, че ЕС цели занапред в търговията с британската страна да няма мита и квоти, стига британският внос да отговаря на европейските изисквания, сред които за опазването на околната среда и държавната помощ. По неговите думи, ако британската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на обществени поръчки в ЕС. Предлага се ЕС и Великобритания да си поделят квотите за улов на риба в граничните води.

Барние добави, че след 31 декември, когато Великобритания желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще подлежи на сертифициране. Всеки британски внос ще подлежи от следващата година на разрешение, затова и ще бъде проверяван, добави той.

ЕС желае да запази тесните си връзки с британската страна в областта на сигурността. Барние уточни, че Европейският съд трябва да остане арбитър при спорове между ЕС и Лондон. По неговите думи е необходимо двете страни да договорят начините за наблюдаване на спазването на постигнатите договорености за бъдещите отношения и да разполагат с възможност за едностранни действия, ако установят нарушение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС с тежки преговори за да бъде извоювана печеливша позиция спрямо ЕС... Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 2 Я виж

    1 0 Отговор
    И печелившите ще са ингилизите, както винаги.Еврогейовете обичайната им поза е надупване
Новини по държави: