Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 19:00 5 078 40

Ядреният блъф на Вашингтон

  • сащ-
  • авиация-
  • ядрен арсенал

Стратегическата авиация на САЩ не е готова за съвременна война

Ядреният блъф на Вашингтон - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Пентагонът най-накрая призна очевидното. Стратегическите бомбардировачи B-52, които са гръбнакът на американската авиация за дълги разстояния, не са подходящи за война с Русия. Затова наскоро американските ВВС направиха много значителна стъпка. Концепцията за използване на бомбардировача B-52 “Стратофортрес” е изцяло преработена. От арсенала на „стратега“ вече са премахнати свободно падащите термоядрени бомби. Вместо това ветеранът ще има единствено крилати ракети въздух-земя. Това събитие може да се счита за признак на кризата на американската ядрена триада, ефективността на един от компонентите на която е призната за съмнителна и ненадеждна.

B-52 "Стратофортрес" са създадени за войната със Съветския съюз, но старите методи отдавна не работят срещу съвременния враг в лицето на Русия. В онези години „летящите крепости“ трябваше да летят през океана и да хвърлят ядрени бомби на територията на СССР, след което да се върнат спокойно у дома. Бомбардировачите са проектирани за най-дълъг полет на голяма надморска височина. Те са защитени от изтребителни атаки само от четири картечници, които впоследствие бяха заменени с автоматично оръдие.

Възможно е да се използват такива машини само срещу очевидно по-слаб враг. Следователно, те успяха да бомбардират Югославия и Близкия изток, но в сблъсък с противник, който подобно на Русия има най-добрата система за противовъздушна отбрана в света, използването им ще е близко до самоубийството. Всъщност да се лети до някой голям руски град и да се хвърли ядрена бомба върху него с парашут, за да може след това спокойно да се отлети далеч от мястото на изхвърляне, е просто нереално! B-52 са отлично видими на радарите на системите С-300 и С-400, а също така са лесно достъпни за родните зенитни ракети. И преразглеждането на концепцията за тяхното приложение потвърждава, че този очевиден факт най-накрая е достигнал дори до командването на американската авиация.

САЩ обаче не възнамеряват да се откажат от използването на свободно падащи ядрени бомби. В момента Пентагонът работи върху тяхната „интелигентна“ модификация B61-12. Когато бъде пусната от голяма височина, тази бомба ще планира автономно в продължение на много километри, завивайки, ако е необходимо, за по-точно попадение в целта. На какво разчита Вашингтон? В крайна сметка е просто нереалистично да се подходи към руските стратегически цели, защитени от многопластова система за ПВО, дори на няколко десетки километра.

Според плановете на Белия дом подобни ядрени бомби скоро трябва да се появят в Европа. Изтребителите F-15 и F-16, най-новите изтребители F-35, както и изтребителите-бомбардировачи “Торнадо” на германските и британските военновъздушни сили се предполага, че ще бъдат техни носители. В допълнение, такава термоядрена бомба може да се появи на самолетите със стелт технология B-2 “Лансър”, както и на перспективния стратегически тежък бомбардировач В-21 “Райдър”.

Малцина обаче знаят, че американските “Стелт” не могат да носят нищо друго, освен свободно падащи бомби. Отделенията им за бомби са твърде малки, за да могат да поберат крилати ракети с голям обсег на действие. В резултат на това всички тези повърхностно впечатляващи и безумно скъпи шедьоври на американската авиационна индустрия очевидно не са подходящи за война с модерна Русия. Благодарение на развитието на родната ни система за противовъздушна отбрана, тези уж „невидими“ самолети със стелт технология са отлично видими за нашите радари.

Така най-новият задхоризонтен радар “Контейнер” работи в метров диапазон на радиовълните, за които американските “невидимки” не се различават по нищо от обикновените самолети. Той е в състояние едновременно да наблюдава хиляди летящи обекти. Една такава станция вече е разположена в западната стратегическа посока и скоро същите комплекси ще обхванат Русия от изток, юг и северозапад.

Наличието на такива технологии в Министерството на отбраната на Русия прави изключително скъпите американски стелт-бомбардировачи на дивотия, по-подходяща за прахосване на военния бюджет на САЩ от местните военно-индустриални корпорации, отколкото за мащабна война с технологично равен противник. Но в редица ключови военни технологии Москва вече не просто настига Вашингтон, а го изпреварва вече на много години.

Ние сме руснаци, Бог е с нас! Бог да благослови!

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    99 24 Отговор
    Долу американските агресори, които тероризират света. Рано или късно точно Русия ще ни избави от тези. Ние сме с вас братушки, имаме няколко безродни национални предатели, които се кланят на американците, но българският народ е русофилски настроен, за което има исторически, културни, религиозни и всякакви други предпоставки
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 На ердоган леля му

    18 63 Отговор
    За какво им е на американците да ви нападат бе болшевик
  • 4 rusnak

    42 7 Отговор
    Добре де, защо признават това, друго си е да ядеш пуканки гледайки Америка тв и изведнъж, схващаш, че след малко ще те смажат и това е за последно..

    Коментиран от #21

  • 5 Лети ли рапторчето?

    57 9 Отговор
    В-52 ОТ ВРЕНЕТО НА КОРЕЙСКАТА ВОЙНА ХАХАХАХА ХАХАХАХА ХОХОХОХО ХОХОХОХОХОХО...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОНТРАТА

    50 9 Отговор
    Със скраб в небето това само краварите го могат!

    Коментиран от #25

  • 8 Yamaha

    50 8 Отговор
    Сигурно арчат бюджета от 1 трилон за памперси и да шпионират Руската Федерация!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ххх

    32 8 Отговор
    Американските военно - въздушни стратези изглежда все още са с мислене от времето на Къртис Лемей. Да разработваш планове такива допотопни бомбандировачи като В 52 да атакуват цели дълбоко във вътрешността на Русия е повече от наивно, равнозначно на почти 100 процентово самоубийство за екипажите на тези самолети в случай на война. И руснаците използваха свободно падаща бомби в Сирия, но едно е да бомбандираш някакви басмачи, които нямат никаква ПВО, друго е да воюваш със страна със съвременна отбрана. На времето слушах радио Свободна Европа и Гласът на Америка. И оттам, когато коментираха съветското ръководство, използваха израза Кремльовских стариков". Мисля, че ако перифразираме израза на "американских стариков", определението ще е подходящо за адекватността и компетентността на американските ВВС генерали.
  • 11 колаборационист

    3 11 Отговор
    Поглед.ру
  • 12 мали мали

    20 3 Отговор
    Те не смеят да го вдигнат във въздуха с цялото му снаряжение ,недаи се падне при излитане ще се чуе бууууум кои оцелял оцелял
  • 13 На 50 години съм

    38 3 Отговор
    Откакто се помня (примерно отпреди 40 г), все ядрени бомби, все ракети. Все надпревара във въоръжаването. Повръща ми се вече от това!

    Коментиран от #34

  • 14 Ххх

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да питам":

    А ти самия, не се ли питаш къде ще си след първите 40 минути ? Но сигурно няма да се вариш в катрана. Защото се сетих един тъп виц от преди много години. Обикалял Господ из Ада, гледа - под всички казани гори огън и грешниците се пържат, само под българския не, а дяволите насядали около него и играят карти. И Господ ги питал - защо не варите и тези грешници ? А дяволите отговорили - да, щяхме, но не смеем да се наведеме да запалим огъня.
  • 15 оня с коня

    17 33 Отговор
    Поглед - инфо е Руска медия.Принципно всички Руски медии работят ЗА ПРОМИВАНЕ НА РУСКИТЕ/МУЖИШКСИТЕ/ МОЗЪЦИ,обяснявайки им с подобаващ Патос колко е Велика Русия в икономическо и Военно отношениеи как не само настига,но и изпреварва Запада и по-спец Америка.Естествено В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не се пропуска и да се изтъкне,че това е БЛАГОДАРЕНИЕ И ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО на Товарищ Путин,защото ако това не се случва,на въпросната Медия просто Й "ХЛОПВАТ КЕПЕНЦИТЕ".Въпросът е ОТКЪДЕ НАКЪДЕ подобни Статии ще се тиражират в Европейска България и КОЙ изпитва нужда у нас от подобно "вдъхновяване" и "повдигане на духа"?И е ДОБРЕ Руснаците да престанат с Прашлясалия СИ САМОНАДЕЯН ДЕБЕЛАШКИ ХУМОР от сорта "Курица не птица и България не Заграница",защото така губят и МАЛКОТО ОСТАНАЛИ добронамерени почитатели у нас.

    Коментиран от #33, #35

  • 16 боцмана

    36 1 Отговор
    Ако си седнат всички на задните части и парите за въоръжение ги хвърлят в медицината и екологията , земята щеше да е рай.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Къде е Ил 20

    21 16 Отговор
    Аха ха ха няма такъв смях.

    Тая статия е писана от някакъв лаик пълен ,жертва на чернобилската авария.

    Първо Б-52 отдавна не се отбранява с 4 картечници ,а носи 8 ракети въздух въздух включително и с обсег над 200 км.
    Второ ,когато се появи Б-52 ПВО няма да има ,радари няма да има , противникова авиация няма да има . Няма да има какво да го спре.

    Не е вярно ,че стелт бомбардировачите могат да носят само гравитационни бомби.
    Специално В -2 Спирит може и ракети ,В-1 Лансър също може ,а за В- 52 да не говорим.
    Няма друг такъв бомбардировач в света ,който да носи толкова бомбен товар .
    Това не е самолет -това е чудовище .

    Коментиран от #20

  • 20 Ххх

    14 7 Отговор

    До коментар #19 от "Къде е Ил 20":

    Вземи ограмоти се малко, преди да коментираш кой бомбандировач какъв бомбен товар може да носи.
    ТУ 160 - Самолетът може да носи на борда си до 40 000 кг свободно падащи бомби с различен калибър, в това число ядрени, различни касетъчни бомби, морски мини и друго въоръжение........
    В 52 - Максимальная боевая нагрузка в отсеке вооружения: 31 500[23] кг.........
    В 1 - Боевая нагрузка, кг 34 020

    Коментиран от #28

  • 21 baihui

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Дават си последните пари да строят бомбоубежища в дворовете си, като мислят че ще се спасят! Промити евангелистки мозъци!
  • 22 Лелее

    8 3 Отговор
    Оффф , чаках ,чаках , чаках .......
    Айде бе Borka !
    Преседна ли ти нещо???
    Друг път първи стихчета редиш ???
    Казмуристанци , Рушлямисти , каскетоносци, и всякакви извънземни твари ?
    Я да видим как ще го увъртиш ? Хамериканците не са хамериканци а извънземни шпиони ???
  • 23 Много добър сценарий

    2 1 Отговор
    Сега очакваме мултика по него.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 самурай

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Руснаците не могат да направят един смартфон а тръгнали да се бият с тези въздушни крепости В-52 където целия екипаж си играе игрички с най-новият модел Айфон, iPhone 11 Pro,НАЙС А.

    Коментиран от #39

  • 26 DУИОП;4436

    2 4 Отговор
    МНОГО БОЛЕН НАРОД ИМА В РОДИНАТА

    Коментиран от #27

  • 27 мали мали

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "DУИОП;4436":

    Народа е болен и за него нема лек болеста е (малоумни депресия) и за това лек нема обещаха от китаи лекарство но нека победят коронавируса тогава ще го измислят то при нас може да е по зле
  • 28 Къде е Ил 20

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ххх":

    Ха ха ха

    ама като тебе ли да се ограмотя - Ето виж какъв цитат си дал ,обаче смисъла ти убягва-не го разбираш .

    там нали пише " в бомбения отсек " случайно ли е написано ? Защо е написано ? Защото Б-52 освен в бомбения отсек носи още и под крилата .

    Коментиран от #31, #36

  • 29 Morgoth

    2 2 Отговор
    Вашингтон разбира за това още 50-те години, когато за пръв път успява да внедри шпиони в СССР. Тогава става ясно, че 60% от бомбардировачите ще бъдат свалени още преди да навлязат на територията на съюза. След това стратегията се променя и се минава на самолетоносачи и МКБР, а СССР започват с подводниците. Б52 си остава евтин и сигурен начин за нанасяне на удари, след като вече въздуха на страната е напълно под контрол на САЩ.
  • 30 Казуар

    6 4 Отговор
    Преди години пропагандата тръбеше, че Москва е най укрепеният град в света, докато германски младеж с витлов Чесна не кацна на Червения площад.

    Коментиран от #38

  • 31 Ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Къде е Ил 20":

    Да, и "грамотния", освен товара в бомбения отсек, още колко носи под крилата В 52, че не разбрах ? Исках да го сравня с бомбения товар на Ту 160 де, да съм ясен.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Къш бе

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    катър! Така и не се научи да пишеш на български език. И спри да се самоубеждаваш, че можеш да мислиш. Не можеш! Айде, бегай да рупаш на яслата!
  • 34 м26

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "На 50 години съм":

    Но това пази световния мир!
    Още Платон го е синтезирал: "Si vis pacem, para bellum"
  • 35 оня с вестника

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Имаш + от мен не заради възгледите ти, а заради позицията, че за да се разбере дадено събитие, човек трябва да се запознае с различните гледни точки по него.
    Т.е. не да се информира само от Поглед и сляпо да им вярва, но и да потърси информация в Spiegel, CNN, SOHU, DW, ChinaDaily, RiaNovosti, DailyMail ...
  • 36 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Къде е Ил 20":

    На БГ една и трябва и край!
  • 37 Путлян

    1 4 Отговор
    пълни болшевишки глупости за изкривени русофилски криви глави!
  • 38 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Казуар":

    И какво би сторил на Москва германски младеж с витлова чесна бе дебил? Повтаряш като папагал една и съща опорна. В сащ всяка година влизат стотици самолети и подводници на трафиканти без да бъдат засечени. Малоумни идиоти. Повтарят НПО лозунгите като папагали.
  • 39 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "самурай":

    "Самурай",я си направи харакири !
  • 40 одъртял комсомолец

    1 0 Отговор
    На врмето в часовете по марксистко- ленинска философия учехме законите на диалектиката, единият от които гласеше: "Единство и борба на противоположностите"! Демек за да има развите са необходими като минимум поне 2 борещи се по между си противоположности. Така, че няма нищо лошо в подобно противопоставяне. Ако не беше военното противопоставяне, сигурно нямаше да има "Спутник", кучето Лайка и Юри Гагарин. А и както знаем от историята, на тоя свят няма вечни империи. Очевидно на англо- саксонската империя края наближава. Нямам против точно руснаците да са гробокопачите. По- близки са ми някак си.