Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 19:51 2 679 11

ЕС осъди САЩ, че вдигат забраната за сухопътни мини

  • сащ-
  • мина-
  • противопехотна мина

Преди дни президентът Тръмп даде зелена светлина за ново поколение самоунищожаващи се мини с мотива, че са по-безопасни

ЕС осъди САЩ, че вдигат забраната за сухопътни мини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз осъди решението на президента Доналд Тръмп за отмяна на американските ограничения за употреба на сухопътни мини, предаде АФП.

„Тяхното използване – където и да е, по което и да е време и от който и да е, остава напълно неприемливо за ЕС“, обяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел в изявление.

В петък Тръмп даде зелена светлина за ново поколение самоунищожаващи се мини с мотива, че са по-безопасни.

Решението „подкопава глобалната норма срещу противопехотните мини, която спаси десетки хиляди души през последните 20 години“, посочи Борел, като посочи, че повечето жертви на мините са деца.

Той отбеляза, че САЩ, също както и ЕС, са важен глобален поддръжник на прочистването от мини и унищожаването им.

Промяната в политиката „не само директно противоречи на тези действия, но влияе негативно и на базирания на правила международен ред“, добави Борел.

Над 160 държави, включително повечето от западните страни, са приели конвенцията от Отава от 1999 г., целяща елиминиране на противопехотните мини. Но САЩ, Русия, Китай, Индия и Пакистан не са се присъединили към договора.

САЩ не са извършвали по-значимо разполагане на противопехотни мини от войната в Персийския залив през 1991 г.

ЕС осъди САЩ, че вдигат забраната за сухопътни мини

Отменяйки решение от 2014 г. на администрацията на Обама, правителството на Тръмп обяви, че политиката на Вашингтон по отношение на сухопътните мини ще се определя от Пентагона. А военното ведомство на САЩ обяви, че остава забраната за традиционни мини, които не могат да бъдат изключени или унищожени дистанционно.

Новите мини са проектирани за самоунищожение в срок до 30 дни, но могат да бъдат унищожени и до два часа след поставянето им, ако се наложи, посочи Пентагонът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо думата ц и г а н и н

    10 1 Отговор
    е забранена ?!?

    Коментиран от #4

  • 2 така така

    2 1 Отговор
    .. така е справедливо!! САЩ да имат същите права като другите недо-държави.
  • 3 Перничанин

    16 5 Отговор
    САЩ, са терористи и световни агресори, даже пуснаха и атомна бомба над Хирошима...познавам много хора които ги подкрепят, нормални образовани хора, и се чудя защо, слепи ли са, не виждат ли фактите, та те се мешат в вътрешните и външните политики на всички, а тамошното нормално население е тъпо, чух че 40% мислили че динозаврите и хората са живяли някога заедно, дори децата им мислят че белите крави дават мляко, а кафявите какао, незнам просто незнам...

    Коментиран от #7

  • 4 Един

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо думата ц и г а н и н":

    И аз това питам,сигурно е по- добре Ма----л!!!
  • 5 Госあ

    9 3 Отговор
    дьо Гол беше казал за единственият начин по който могат да се водят преговори с бандитите зад океана.

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    И май,май колкото и да не харесвам Путин, той е единственият който се ориентира в ситуацията с преговорите с краварите....това ли е начина в 21 век...Да се произвеждат оръжия при всички призиви за намаляване на въглеродните емисии и при огромното социално неравенство....

    Коментиран от #8

  • 7 Румяна Костова

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перничанин":

    Гледах снимка на победителите на световна олимпиада по математика. Да, американският отбор печели, но всичките деца на снимката бяха китайчета! Публикацията бе на Крамола на you tube.

    Коментиран от #10

  • 8 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Точно при увеличаващото се социално неравенство в световен мащаб, онези, които са на върха ще имат нужда от оръжия, за да се бранят от нас, простосмъртните и от конкуренцията.
  • 9 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Нежни мини, които са по-безопасни от предшестващите ги? 🤔 Това някаква шеговита тенденция ли е в производството на оръжия? Да очакваме ли и по-безопасни танкове и ракети? Май онези, които рекламират мините ни взимат за умствено изостанали.
  • 10 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Всички съвременни научни статии от сащ са на китайци,индийци и все по малко японци и европейци. Просто защото се прибраха. И Китай скоро ще си изтегли хората.
  • 11 Смотаните от ЕС

    1 3 Отговор
    да осъдят първо разполагането на мини на европейска земя (руските в Украйна), а после да съдят какво става по света.
Новини по държави: