Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 20:30 1 381 13

Кой ще дойде след Меркел?

  • анегрет крамп-каренбауер-
  • германия-
  • ангела меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че се оттегля от председателския пост на ХДС, както и че няма намерение да се кандидатира за канцлер

Кой ще дойде след Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой ще поеме поста на Анегрет Крамп-Каренбауер, а после и на Меркел? Битката за надмощие в ХДС вече се разгоря. Кои са основните кандидати и какви са техните шансове?

Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че се оттегля от председателския пост на ХДС, както и че няма намерение да се кандидатира за канцлер. В резултат на това в редиците на Съюза се разгоря истинска битка за надмощие. Християндемократическият съюз (ХДС) трябва да си избере нов лидер, а съвместно с коалиционния си партньор от Християнсоциалния съюз (ХСС) - да излъчи и кандидат-канцлер.

Все още никой не е изявил официално желание да поеме поста на Крамп-Каренбауер. Но вече се спекулира с няколко имена. Ако управляващата в Германия широка коалиция между християндемократи и социалдемократи изкара мандата си докрай, следващите избори за Бундестаг ще се проведат през октомври 2021 година. Ангела Меркел още през 2018 година обяви, че това е последният ѝ мандат като канцлер на Германия. Кои са потенциалните претенденти за поста след оттеглянето на Крамп-Каренбауер?

Фридрих Мерц

На партийния конгрес на ХДС през 2018 година, когато се избираше нов председател на партията, Фридрих Мерц загуби състезанието с Анегрет Крамп-Каренбауер. 64-годишният юрист и финансов експерт има славата на много талантлив политик.

Той започва политическата си кариера през 1989, когато е избран за евродепутат. През 1994 година става член на Бундестага. През февруари 2000-та година - в апогея на аферата с нелегалните партийни дарения за ХДС - Фридрих Мерц е избран за председател на парламентарната група на християндемократите. Две години по-късно лидерката на ХДС Ангела Меркел го изтласква от този пост. В резултат на това Мерц се оттегля от всички важни постове в партията и се посвещава изцяло на адвокатската си кариера.

Фридрих Мерц, който е известен с консервативните си възгледи, е известен като блестящ оратор. Критиците му обаче го обвиняват в прекалена близост с едрия бизнес. В интервю той самият веднъж призна, че като милионер спада към „високата средна каса в Германия". През април 2019 Мерц се оттегли от поста си на председател на Управителния съвет на американския финансов концерн „Блекрок" в Германия, за да се впусне в надпреварата за председател на ХДС. Както е известно, тази надпревара обаче бе спечелена от Крамп-Каренбауер.

Йенс Шпан

Шпан е най-младият сред спряганите кандидати за лидер на ХДС. Той е на 39 години. И критици, и негови поддръжници го определят като амбициозен. Финансист и политолог по образование, той също се смята за част от консервативното крило на партията, но същевременно е известен с това, че защитава правата на хомосексуалните, както и сключването на еднополови бракове. Пред вестник „Ди Велт" Шпан обяви, че по тези въпроси избирателите на ХДС са по-напредничави от самата партия.

Сегашният здравен министър се впусна в надпреварата за лидерството в ХДС още през 2018 година. Той бе подкрепен от редица по-консервативни среди в партията, както и от някои по-млади нейни членове. През годините Шпан спечели обществено внимание с провокативните си изказвания по темите за миграцията и с множеството си инициативи като здравен министър.

Армин Лашет

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия също е потенциален кандидат за лидер на ХДС и съответно за бъдещ канцлер на Германия. За момента обаче той се въздържа от коментари в тази посока. 58-годишният Лашет се смята за един от най-лоялните съюзници на Ангела Меркел в партията. Той е следвал право, работил е като журналист, а след това е бил депутат в Бундестага и Европейския парламент.

Лашет беше и първият министър по въпросите на интеграцията в германска провинция. Но независимо от либералните си възгледи по въпросите, свързани с малцинствата, той се ангажира активно за това да бъде забранено носенето на мюсюлмански забрадки от държавни служители.

Маркус Зьодер

Кандидатурата за следващ канцлер може да дойде и от редиците на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Лидерът му и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер е едно от най-разпознаваемите лица в германската политика. Често го наричат популист заради острите му изказвания по различни теми, в това число и по въпроси, свързани с миграцията. Зьодер има както остри критици, така и силни поддръжници в редиците на двете партии - ХДС и ХСС.

Макар до момента категорично да изключва кандидатура за канцлерския пост, Зьодер има сериозно влияние в дясната коалиция и дълга кариера зад гърба си. Той е бил председател на младежката организация на Християнсоциалния съюз в периода 1995-2003, генерален секретар на ХСС и последователно министър по европейските въпроси, на околната среда и на финансите в провинция Бавария. От март 2018 година е министър-председател на провинцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОШО

    16 2 Отговор
    Редно е да някои от третия пол
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мечтател

    10 0 Отговор
    Новият Фюрер, надявам се.
  • 5 боцмана

    6 0 Отговор
    Щъркел!
  • 6 Диди

    4 0 Отговор
    Фридрих Мерц.
  • 7 Абориген БГ

    2 4 Отговор
    Бойко Борисов е най-подходящ, мисля си.
  • 8 Мустафа

    6 0 Отговор
    А, мен защо не ме слагате в играта? 5 млн. избиратели са зад мен!
  • 9 От гмо- то ше е..

    0 5 Отговор
    Който и да наследи Меркел, не може да се справи така успешно като нея с вътрешна и външна политика!
  • 10 Историята се повтаря

    3 0 Отговор
    След всички изцепки на Комсомолката, Шикългрубер естествено.
  • 11 ии бреее

    2 0 Отговор
    адоллф втори хитер
  • 12 чичо к чо

    2 0 Отговор
    фюрера адолф
  • 13 Баба Клара

    3 0 Отговор
    ще дойде