ФАКТИ.БГ

Хайде да си говорим за грабежите с днешна дата!

Ето малко любопитни числа

Публикувана: 24 Февруари, 2020 16:00
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3567
Хайде да си говорим за грабежите с днешна дата!
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.
Източник:
24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юрий Борисов за сайта „24 май“

През последните дни разбрахме как Прокуратурата се заема с грабежа, наречен „приватизация“. Да я видим обаче дали е толкова юначна с днешните грабежи. За един от тях взимам повод от подновената днес атака срещу държавната ТЕЦ „Марица 2“ (1), която била в агония и май единственият изход е бил да се затрие.

Четирите представителни организации на работодателите (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) отдавна са сезирали Прокуратурата за грабежа наречен „държавната помощ за „американските централи““. Прокуратурата обаче не открива престъпление (2).

Ето малко любопитни числа.

Годишната пазарна цена на електроенергията е 89 лв./MWh (3). Държавата изкупува тока от ТЕЦ „Марица Изток 1“ за по 225 лв, а от „Марица Изток 3“ за по 159 лв..

Само за сравнение – изкупната цена на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй“ е 54 лв.

Вярно, НЕК закупува известно количество електроенергия и от ТЕЦ „Марица изток 2“ за по 135 лв., но тази преференциална цена важи само за тока от един от осемте енергоблока на централата.

„Размерът на непозволената, неправомерна, ненотифицирана държавна помощ за т.н. „американски централи“ е 701 657 000 лева.“ (2) Тъй като тези пари се плащат от домакинствата, всяко домакинство „помага“ на тези централи средно с по 233 лева годишно. В началото на 2018 г. тази помощ е била 486 милиона лева или по 162 лева на домакинство (4). Което означава, че грабежът за близо две години е нараснал значително.

И не е вярно, че през 2001 г. така са сключени договорите с ТЕЦ-овете „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, че ако държавата не им плаща тези безумно високи цени, те щели да ни осъдят и щели сме да загубим много повече.

Всички правителства след това на Иван Костов са имали възможност да прекратят или предоговорят условията на договорите с по-изгодни за България разпоредби (главно поради неспазване на срокове за реализиране на инвестициите), но вместо това договорите са били променяни в полза на инвеститорите.

Когато си говорим за грабежи изобщо не е задължително да се връщаме 20 години назад. Прокуратурата например знае ли, че за 2014 г. 100-те най-големи фирми в България с общи приходи от 57,6 млрд. лева докладваха на държавата съвкупна загуба от 440 млн. лева (5)? И тъй като днес е много модерно да си говорим за хазарт, спомня ли си Прокуратурата, че през същата тази 2014 г. Българският спортен тотализатор излезе на загуба от 3,6 млн. лева?

(1) https://www.economic.bg/bg/news/12/spasyavaneto-na-tets-maritsa-iztok-2-samo-shte-oblekchi-agoniyata-.html

(2) https://www.economic.bg/bg/news/12/velev-darzhavnata-pomosht-za-amerikanskite-tets-ove-e-grabezh.html

(3) Решение № Ц-19 от 01-07-2019 г. на КЕВР за регулаторния периода 01.07.2019г. – 30.06.2020 г.

(4) https://dariknews.bg/novini/biznes/biznesyt-amerikanskite-centrali-izzemvat-po-161-lv.-ot-vsiako-domakinstvo-2088599

(5) „Капитал 100. Най-големите компании в България. 2014“

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГосТ
1 Отговор
гешев ще отговори ли ?

Оценка:
-6 +54

Мислещ
2 Отговор
Точно. И също да говорим за престъпленията на тиквената мафия тук и с днешна дата. Всички ги знаем, от къде по-напред да почнем?

Коментиран от #5, #23, #24


Оценка:
-8 +47

Byg
3 Отговор
Малко факти "факти"
Доворите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов - четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби.Тези договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащамеТочно този договор е сключен в присъствието на Костов с офшорна компания "3C". Другият дългосрочен договор е до 2024 г. В договорите няма нито една клауза, която да защитава интересите на българската държава"

Коментиран от #8, #11


Оценка:
-1 +59

Анонимен
4 Отговор
Грабежът е национален спорт тук за всички на власт.Колкото повече откраднеш и се отчетеш на Вожда подобаващо на по висок пост отиваш във властта.

Оценка:
-6 +42

Byg
5 Отговор

До коментар #2 от "Мислещ":


Няма тиквена мафия мислещ . крайно време е да станеш разсъждаващ , много точно се е насочил Гешев , просто някои са забравили кои са катилити направили България едно трудно за живеене място , но нещата малко по малко си идват по местата. Костов , импексова като негово протеже, върлите комунисти преди това , всички са за затвора

Коментиран от #7


Оценка:
-24 +13

Станчо
6 Отговор
Почвайте от 1945г., как хората им работеха без пари, а те си хойкаха на гърба на народа...

Коментиран от #20


Оценка:
-23 +9

Мислещ
7 Отговор

До коментар #5 от "Byg":


Ами да де. Комунистите начело с Тиквата в момента. Май още не се е отказал от партийната книжка даже?

Коментиран от #10, #25


Оценка:
-9 +20

Анонимен
8 Отговор

До коментар #3 от "Byg":


Костов е най-големия виновник за кражбите.От СДС назначаваха управители на всички заводи които в последствие бяха фалирани изкуствено.

Оценка:
-0 +41

боцмана
9 Отговор
Добре е тези факти да се изпратят до европейската прокуратура , защото нашата има много работа с кокошкарите. "Хвърковатата чета на каскета" препуска из България да търси престъпност , но далеч от баш разбойниците защото така са им казали.

Коментиран от #12, #26


Оценка:
-6 +33

Мислещ
10 Отговор

До коментар #7 от "Мислещ":


Да си продължа мисълта. Пеевски не е ли комунистическо отроче? А по време на кое правителство фалира КТБ и сега пак с благословията на същото правителство ще фалира/завлече още 1-2 банки+множество обикновени хора, които досега си изкарваха прехраната с Лафка?

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +16

Ужас
11 Отговор

До коментар #3 от "Byg":


Това, че един долен предател е подписал тези договори не означава, че прокуратурата не може да намери начин по съдебен път да хи прекрати. Винаги има за какво да се хване, най-малко да вкара черния иван ,ад решетките и да докаже антибългарските му постъпки и тайни договорчета и проценти от ТЕЦ-вете.

Коментиран от #13, #21


Оценка:
-1 +33

Мордекай
12 Отговор

До коментар #9 от "боцмана":


Напротив , точно нашата прокуратура в случея ще е по рестриктивно настроена , става въпрос за нашите парии имаме точния човек на точното място ,Гешев

Оценка:
-5 +12

Byg
13 Отговор

До коментар #11 от "Ужас":


Има, но 3 милиарда лева неустойка ще трябва да платим на американските централи при разваляне на договорите с тях

Оценка:
-2 +15

Byg
14 Отговор

До коментар #10 от "Мислещ":


Да се надяваме повече да не чуваме за правителството фалирало КТБ
Корпоративна търговска банка (КТБ) беше умишлено съборена от правителството на Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката.

Оценка:
-10 +13

Митко
15 Отговор
Г-н Юрий Борисов казва 1 към 1 нещата, а някой се правят на ощипани? На къде отива България?

Оценка:
-7 +15

миш
16 Отговор
Абе, нали скачахте по площадите и искахте свобода и капитализъм,за какво ревете?Имахте ли предприятия,всичкщи ли работеха,а сега карайте таксита и продавайте картофи и си мълчете.Искахте ли си земята,за това по селата в къщите ви расте само коприва и бъзе и нема една коза и крава по къра или некой гледа кукуруз и лозе?

Оценка:
-6 +18

Мордекай
17 Отговор
Въпроса е кое е с приоритет , салама или свободата , другото е плява

Оценка:
-3 +14

Матей
18 Отговор
Какво ги товарят толкова тежко тия американци със стотици милиони?Дошъл отнейде си американски маймуньо и хопала на яката хранилка.Вън американските грабители от България,ържавата да си прибере предприятията и да ги съди за нанесените щети за милиарди.Има международни съдилища,управниците ни какво се втеляват?

Оценка:
-0 +25

gabar
19 Отговор
Щом ще говорим за грабежа с днешна дата , трябва да се започне от Валентин Златев, Пеевски, Доган братя Домусчиеви.

Оценка:
-0 +24

ТИР
20 Отговор

До коментар #6 от "Станчо":


Поне тогава ДЪРЖАВАТА отпусна пари эа училища.детцки градини,заводи ,предприятия,пътища,,В Селата имаше работа и училища.Нямаше Тол и Винетка но пътищата се чистеха постоянно с дървени снегорини,,,,

Оценка:
-1 +12

ТОЧКАТА
21 Отговор

До коментар #11 от "Ужас":


ААААА, НЯМА!!!!Няма за какво да се хване ПРОКУРАТУРАТА...,защото ,,КОЛОНИЯТА,,, Е С АМЕРИЧКА ПРОТЕКЦИЯ!!!!!...по американски образ и подобие който ,,,РАНД /КОРПОРЕЙШЪН,,, ни натресе!!!!!Пък ако не вярвате вижте СЪДЕБНАТА ПРАКТИКА В САЩ!!!!!/например случаят ,,ЕНРОН,,/.

Оценка:
-0 +12

Абориген БГ
22 Отговор
Много ви пречи Орешарски 6 месеца управление и предателското кафенце между ГЕРБ и ДПС.

Добре, че беше Орешарски да махне 50% държавни активи от КТБ, че цялата държава щеше да фалира.

Много удобно забравяш служебното правителство на Плевню, на което Борисов му биеше чемберчета и му каза "магаре".

Нагли, по-нагли, най-нагли. Кажи нещо за боклуците и раковите заболявания, кажи нещо за източените язовири - ВЕЦ-ове на твои приятели от 460 само 3 спазили изискванията., кажи нещо за СЕТА, Евро, окупационни войски в БГ НАТО, за апартаментите на ЦЦ - 1 милион евро - как ги е направил с една депутатка заплата за 10 години.
Кажи за Ало Ваньо, Мишо Бирата, взрив Галерия.

Кажи нещо за любимият ти ББ: "аз ако стане война в БГ - бягам, който иска да се прави на патриот.
ББ бяга, народът да мре - само заради това изявления цялото правителство трябваше да бпадне, заедно с ДПС, БСП, Воля, ОП-оститутки.

Наглец, безсрамна печалбарска сган.

Оценка:
-0 +21

Усмивката
23 Отговор

До коментар #2 от "Мислещ":


Аз го виждам и от друга страна. ...Престъпна небрежност от страна на избирателите.Измамници ще има докато има балъци.Щом сме склонни да намираме публика на третокласни актиори..., точно актиори с грам некомпетентноств областите които буквално избират с жребие....

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +5

До невежеството
24 Отговор

До коментар #2 от "Мислещ":


Какво е точно...?!

Коя партия съсипа България и я доведе 6 пъти до фалит, ограби народи и направи "овчи" ?!

Последните 10 години ли са причината за това ?

Колко сте жалки ?

Сега се чудите, защо не сме като всички европейци !

Ами как да сме като тях, като тука вече е пълно с тъпанари, като вас, които нямат елементарна логика и толкова лесно се подвеждат, от "боклуци", като Юрий Борисов ?

Оценка:
-10 +0

До простия
25 Отговор

До коментар #7 от "Мислещ":


Много си прост !

Оценка:
-0 +0

До простия
26 Отговор

До коментар #9 от "боцмана":


И ти си прост !

Живеете си в измислени светове и си пишете малоумщини !

Магьосничество и комуве съм, съществуват само в приказките !

Никой не може да ви угоди, на вас невежите, дето все искате, а нищо не можете да дадете !

Оценка:
-2 +1

Уча се
27 Отговор

До коментар #23 от "Усмивката":


Не е небрежност, а невежество !
До него ни докараха БСП-БКПрестъпници, които идваха 4 пъти на власт от 1944та насам и четири пъти ни повеждаха към "гроба" !

За тях, нормални хора не гласуват !

Гласуват само заблудени и невежи, които
искат, все някой друг, да се грижи за тях!

Оценка:
-7 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Александър Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира отношенията с Косово и ЕС
Не може сърбите да изгубят всичко, а албанците да получат всичко"

Още бисери
ТОП 5