Last news in Fakti

11 Март, 2020 20:30 4 891 23

Америка: страната на белите стари мъже

  • сащ-
  • демократическа партия-
  • бърни сандърс-
  • джо байдън

Те са на 73, 77 и 78 и са много заможни: човек би могъл да помисли, че става дума за трима играчи на голф в някой старчески дом в Калифорния

Америка: страната на белите стари мъже - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Средната възраст на американското население е 38 години, а само след 15 години белите неиспаноговорящи ще са под 50%. Кандидатите за президент обаче са на 73, 77 и 78 години. Накъде върви Америка с тези бели стари мъже?

Те са на 73, 77 и 78 и са много заможни: човек би могъл да помисли, че става дума за трима играчи на голф в някой старчески дом в Калифорния. Но става дума за друго: сегашният американски президент, който иска да бъде преизбран, е на 73 години. Неговият потенциален противник ще е на 77 или 78 години - в зависимост от това дали Джо Байдън или Бърни Сандърс ще победи в предварителните избори на Демократическата партия.

78-годишният Майкъл Блумбърг вече се отказа от кандидатурата си, също както и Елизабет Уорън, която с нейните 70 години беше нещо като подрастващ политик в тази групичка.

Напред към геронтокрацията?

САЩ явно са на път да се превърнат в геронтокрация. Като мерило в случая може да послужи Бил Клинтън, чийто мандат завърши преди точно 19 години. По онова време той беше 73-годишен, с което все пак беше значително по-млад и от Тръмп, и от Байдън, и от Сандърс. Има и друг характерен показател: средната възраст на населението на САЩ (38 години) е точно наполовина по-ниска от тази на кандидат-президентите.

И още нещо: обществото в САЩ е твърде разнородно. Днес белите неиспаноговорящи американци все още са мнозинство, но броят им се топи прогресивно. До 2045 година навярно те ще са под 50% от населението. И тъй като в САЩ, както и на почти всички други места по света, половината от населението са жени, избирането на един възрастен бял мъж за президент на държавата явно се превръща в истински анахронизъм.

Фактът, че въпреки всичко ще се стигне именно дотам, се дължи на структурен проблем - на американската избирателна система. Благодарение на нея побеждава не човекът, събрал най-многото гласове. Такъв беше случаят например с Хилари Клинтън, която през 2016 получи близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но това се оказа маловажно. САЩ имат избирателна система, която датира от времето на пощенските карети и която деформира изборния резултат точно два пъти.

Несправедлива избирателна система

Президентът се избира от избирателна колегия, но броят на делегатите в нея не е пропорционален на числеността на населението в съответните щати. По-малките щати с преобладаващо фермерско население, са значително по-силно представени от останалите. Това означава, че гласовете на избирателите от тези щати имат по-голяма тежест за крайния резултат. Освен това всички американски щати, със само две изключения, предават делегатските си гласове на местния победител в гласуването, следвайки принципа "победителят получава всичко". Това означава, че подадените гласове за кандидат, който не излезе победител, всъщност остават без значение.

Резултатът от тези особености е, че изборите за президент всъщност се решават в няколко отделни щата. Анализатори предполагат, че на изборите през ноември Доналд Тръмп може би ще получи до 9 милиона гласа по-малко от съперника си от Демократическата партия. Но въпреки това той може да надделее в президентската надпревара, ако успее да спечели щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Изборите във всички останали 45 щата на практика се оказват напълно ненужни. Възрастните бели кандидати и една остаряла и крайно несправедлива избирателна система са заплаха за американската демокрация.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юден веле

    59 2 Отговор
    Според Дойче Веле, президент трябва да стане чернокожа лесбийка.
  • 2 Турция е държава на

    25 3 Отговор
    черните манафи ;д
  • 3 слаботоков

    24 5 Отговор
    Абе с една дума ИНДИЯНЦИ И КРАВАРИ!
  • 4 Townboy

    27 8 Отговор
    Скоро Короната ще ги изчисти повечето.
  • 5 Бил Клинтън

    44 0 Отговор
    Ей, недоносени соросоидчета от Дойче зеле, аз сега съм на 73, а не преди 19г! Та вие ме изкарахте на 92 бре!
  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    23 5 Отговор
    Значи на САЩ проблема им е че държавата им е прекалено хубава? Дайте ни го на нас този проблем бе! И аз искам на 70 години да излизам с 20 годишни и да карам Бентли до магазина само да си зема домати.
  • 7 Килъри Клинтън

    32 2 Отговор
    Браво на Дойче зеле! Много сте прави за това колко нечестно се провеждат изборите за президент на САЩ. Разбира се, когато избрахме Обама, или пък моят съпруг Бил, тогава всичко беше честно.
  • 8 Стоян от София

    28 4 Отговор
    невероятно глупава статия. изводи и внушения на нивото на кварталната бирария. нацията следва да се управлява от най-способните по принцип, а това няма общо със средностатистическия населяващ съответната територия. Достъпът до управлението е следствие от натрупване във времето на властови и материален ресурс, а не от възпроизводството на определен вид. ако тук тъмнозелените станат 70% от населението, дали ще им позволят да управляват държавата? да ама не!
  • 9 Пуфис

    14 6 Отговор
    Богати памперси!
  • 10 Незнам що

    19 1 Отговор
    Каките са им по 102 кила,само такива познавам.
  • 11 Behemoth

    17 6 Отговор
    Ми не е нормално ...аз имам двама на тая възраст в къщи...не са за ядрено куфарче и това си е...вчера търсихме зарядното на единия и няма и няма....туй да не можеш да си изтреляш ракетите работа ли е?
  • 12 Гост 1

    17 4 Отговор
    Точно за короната са тия рептили
  • 13 👹👹👹

    25 5 Отговор
    Америка - държавата на ЗЛОТО!

    Коментиран от #19

  • 14 Обективен

    19 2 Отговор
    Учуден съм че ДВ дискриминира хората по възраст, цвят на кожата и т. Н.... Чичко Шорош ще им дърпа ушите ') :)
  • 15 Батиста

    13 1 Отговор
    А бе аз от кога разправям че изборите в краварника са един голям цирк ! Даже в С Корея са по демократични , а и вожда е в разцвета на силите си ! Тия тука с некролога в джоба за какво се борят ? Трудна работа ще е да изкарат мандата до края.
  • 16 Шофьор

    8 1 Отговор
    дойче зеле !?
  • 17 Америка

    10 3 Отговор
    е много сериозна държава, която има отношение към хората с опит. Отношението към опита е критерий за зрелост на обществото. Не случайно 80 годишни журналисти водят рейтингови предавания. В нашето общество например зелените младоци -калинки са окупирали всичко- политика, журналистика, медиии, управление, история, политология, шоу и пр. Те сипят своята мъдрост обилно, дават тон в обществото, а публиката благоговее. Опитът е натясно в ъгъла ненужен никому. Бъдещето е ясно.
  • 18 kanadka

    11 0 Отговор
    Бил Клинтън е на 73г сега, не преди 19 години. Превеждайте с акъла си.
  • 19 sadad

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "👹👹👹":

    българ(к)ите са едни от най-расистките кучета на земята. нали ги видяхте на стадиона ултрасите??
  • 20 Георги Илиев Митев

    2 2 Отговор
    Еволюирала комунистическа идея в американско дело .
    Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от военните, полицията, медиците и граждани. Град София (2014).
  • 21 Хулиган

    1 1 Отговор
    Белите не испано говорящи в САЩ са 77,7% от населението. И имат по -висока раждаемост от европейците. 3-4 деца е нещо обичайно!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ърт

    2 1 Отговор
    дойве веле гледай те си германиСТАНЯ не се занимавай те с америка.Те са много голям залък за вашата уста.САЩ винаги ще класи над вас