ТЕМА: Студио Хъ
ФАКТИ.БГ
  • велислав величков-
  • правосъдие-
  • отговорност-
  • студио хъ

Велислав Величков за правосъдието и неглижираното търсене на отговорност (ВИДЕО)

"Ние трябва да пазим малкото, което имаме, за да се чувстваме свободни хора и хора с някакви права, за да имаме гордост и достойнство, " каза той в предаването "Студио Хъ"

Публикувана: 19 Март, 2020 14:39
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2589
Велислав Величков за правосъдието и неглижираното търсене на отговорност (ВИДЕО) - 1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Де факто нищо не се случи, ние сега сме в хипотезата на отложено правосъдие, покрай въвеждането на извънредно положение. Всички съдилища затвориха, останаха да се гледат някои особени категории, спешни дела примерно, които постановяват принудителни мерки. Самите адвокати нямаме достъп до съдилищата. Освен ако не сме в един списък по спешните дела. Съдиите пишат актове във вкъщи, подават се искови молби по пощата.

До края на извънредното положение. По принцип тук може да се говори за, макар и формален, отказ от правосъдие, защото необразуването на дела нарушава много сериозно коституционно гарантираните права на гражданите. Изтичат в момента не само процесуални срокове, изтичат давностни, материално-правни срокове, хората са си направили сметка кога да въведат доброволно спор, кога да се отнесат до съд. Обикновено го правят в последния момент, в момента са в хипотезата при необразувано дело да изтече срок, който би бил фатален за предявяване на техните права.

В момента видяхме спешно заседание на Съдийската колегия, но от цялата паника и истерия, която е настанала, в момента най-сериозно ще пострада закоността и най-сериозно ще бъдат нарушени правата на гражданите.

В същото време прокуратурата работи, прокурорската колегия Висшия съдебен съвет, едва днес обяви своите мерки, от които става ясно, че нещата се подават по пощата, но прокурорите ще си работят. Аз лично съм малко притеснен в ситуация, в която обвинението работи, а съдът, който трябва да постановява обективното решение, да бъде арбитърът на спора, е с отложено действие. И ако това нещо не приключи до месец, а продължи след това въпросното положение, ние какво оставаме държава без съд, без правосъдие. Това не е държава, това е много по-страшно от карантината, която в момента тече и ще се отрази фатално, включително на бизнеса и на правата на всеки един гражданин. Аз лично се моля това да приключи на 13 април, защото е ненормално, това е страшно. Всъщност извращението със съдебната власт започна още тогава, когато основна част от досъдебните производства и обвинителните актове се насочиха при специализираната прокуратура, в специализрания съд. Специализираният съд беше създаден преди 6-7-8 години. С една определена цел, да разследва определени категории престъпления. Всъщност той сега разследва и определени категории лица, което е малко извънредно правосъдие...и чакат да се отложи времето и да не стигне във ВКС, който ще бъде крайният арбитър на техните актове или ако могат да изключат компетентността на ВКС, при проверка само по правото, но не и по доказателства, за да се потвърдят присъдите.

Това тежко ще се отрази и на самото социално и лично положение на адвокатите. И е много добре да се развихри една безконтролна власт.

Накъдето и да се обърнем генерал - сега премиерът е генерал, президентът е генерал, в кризисния щаб са двама генерали, оттам ни говори всяка вечер генерал и в един момент идва главният прокурор, който е милиционер и казва сега обаче аз ще контролирам какво правят генералите, защото всъщност щаба, който създаде г-н Гешев и извика при себе си, беше да им каже тук се слуша моята воля.

На мен ще докладвате и аз ще предписвам какво ще правите, аз ще го контролирам и мога да образувам наказателно производство срещу всеки, за когото моите прокурори преценят, че не спазва неизвестната като мерки карантина, защото Народното събрание безпрецедентно наистина, не е въвеждало извънредно положение след 45та година, да подпишеш празен лист, те това направиха миналия петък. Да подпишеш празен лист и да кажеш ето ви едно извънредно положение, правете каквото искате с него, а ние следобед ще се съберем, за да увеличим санкциите в наказателния кодекс, които ще се прилагат спрямо хората, които ще нарушат неизвестните на нас мерки. Между другото това е като почти бременна жена, няма почти военно положение, има военно положение, но военното положение се регулира от закона за отбраната и въоръжените сили, казва се състояние на война или при опасност от военно нападение, при тероризъм, при трафик на оръжие.

Ако му харесва следващите месеци и година да живее този живот, нека живее този живот, но аз мисля, че това е истинската опасност, това ще разруши фундамента на държавата и ще има дългосрочен ефект много далеч след последиците от тази зараза, която в момента се разпространява. В една парламентарна република не трябва да се дава еднолична власт и власт не трябва да се прехвърля в прокуратурата, а съдът да излиза в принудителна ваканция.

Те не знаят дори какво да я правят, действията, голяма част от тях, изглеждат половинчати, така панически в своята част, както вие казахте преди малко – когато излизаш и казваш едно нещо с трагично изражение на лицето и казваш „Ние сме във война“, много хора ще умрат, нашите родители ще умрат, хората изпадат в паника и депресия, те започват да имат алогично поведение, те атакуват магазините, като атакуват магазините...си прехвърлят вируси колкото си искат. Затваряме ски зоните, хубаво, имало опасност, не знам каква опасност има в природата, на откритите лифтове, но чакалните на гарите и автогарите са отворени.

Действа се час за час, някой дава някоя идея и след няколко часа, тя се реализира. Но някак си е ненормално главният прокурор да казва затворете Банско и след няколко часа да е затворено.

Има ли критерии, има ли години, пенсионери, непенсионери, ние вече може сега като излезем, да излезе, че нарушаваме заповедта, защото по нечии критерии, забележете, сме възрастни. Кой ще определя критериите за фалшива новина, този текст в наказателния кодекс, кое е фалшива новина? Новина, която не отговаря на истината или новина, която умишлено създава паника? А кой знае каква е истината? Епидемолози и вирусолози ли работят в прокуратурата, че ще преценяват кое е фалшива новина и кое не?

Имат ли право хората да бъдат информирани? Има ли свобода на словото? Това ли ще се случи с нашата държава? Да се потъпче всичко, за да се премине една болест.

Да, лични мерки, да, ограничения, но отмяна на гарантирани конституционни права, замяна на парламентаризма за диктатура на изпълнителната власт или с прокурорска еднолична власт. Това е в едни други времена. Може да стане дори по-лошо, отколкото е в тях, ние трябва да пазим малкото, което имаме, за да се чувстваме свободни хора и хора с някакви права, за да имаме гордост и достойнство.", заяви Велислав Величков.

Вижте целия разговор:
София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Наблюдател
1 Отговор
Много е прав. Положението постепенно заприличва на откровенна диктатура прикрита зад Коронавирус!

Оценка:
-2 +10

ани
2 Отговор
Как интереса клати феса веднага заговори.Просто се чудих как няма да мога да спя спокойно,ако не ряаботят съдиите ,на които естествено ще !Не ви ли е срам господа ,вие които дерете хората без да се замисляте ?Веднага започнахте да роните сълзи.Редът без единоначалие се смята за анархия!

Оценка:
-4 +1

Хаджи Папурко
3 Отговор
Как се наядохте бе, ш..ар.Живи хора трябва да влизат във съда и Вие б....ци с тях.
Права е приказката,че адвокати и крадци се молят на един дявол. Ай наслука при търсенето на коронавируса.

Оценка:
-2 +1

Аве Адолф Хайллл
4 Отговор
Умньо , то за това се казва "извънредно положение " защото е извън реда на нещата , а че теб те сърби да ходиш по разни студийца и да дрънкаш ,та дано някой ти запомни безличното именце , през оназ ми ...... работа

Оценка:
-2 +1

Шаран БГ
5 Отговор
Игнорирам професията на В.Величков, НО питам като него : Имам ли право да съм информиран ? Г-н Б.Борисов говореше за една година затвор и 5 000 лева глоба за нарушение на карантина. Не разбрах едновременно ли или наказанията ще са едно след друго.!? Сега са погнали един сиромах от Казанлък и е написано , че го грози затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Кое е истина? Кой решава кого да постави под карантина и за кокво време. Друг умник предлага нарушител на карантина да бъде въдворен във инфекционно заведение. Тоест, ако не е заразен - да бъде задължително заразен ! После: Ако човек е сам в дома си и поставен под карантина, кой и как ще го снабдява с хранителни продукти ? Ако поставеният под карантина живее с един, двама или трима човека в един дом, как се процедира тогава? Всички ли са затворени за определено време заедно с току-що върналият се от чужбина ? И още : Ако човекът се е завърнал от чужбина 5-6-7 дена преди Правителствените мерки да влязат в сила, кой определя евентуално поставянето му под карантина и от кога? От датата му на завръщане в страната или от датата когато поставя подпис, че приема разпореждането за наложена карантина ?? Не съм информиран и ми се иска да знам ?

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Мартин Димитров
Председателят на СДС Мартин Димитров обяснява защо е за запазване на Синята коалиция.
Ако не бъдем заедно с ДСБ, ще накараме избирателите си да се чувстват като деца на разведени родители."

Още бисери
ТОП 5