ФАКТИ.БГ

Covid-19, Китай и погребението на глобализма

Публикувана: 22 Март, 2020 16:11
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8774
Covid-19, Китай и погребението на глобализма
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 74 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вирус, че има има, и че взе жертви, взе. Но все по-логична ми струва версията, че той беше необходим, за да се аргументира/защити и върне безалтарнативната роля на държавата и нейните регулаторни функции!

Всички се питат „Кой предизвика пандемията“; „Кой има интерес?“ И „какво се цели?“

Тъй като тръгна от Китай, доминиращите хипотези са, че той има интерес, за да наложи хегемонията си.

Хората отдавна са наясно, че хегемония се налага в условията на системен хаос, с нарастването на който се усилва търсенето на ред. И всяка страна, способна да предложи такъв, може да установи доминация. Това са държави с технологично, финансово, търговско и идеологическо превъзходство, каквито съответно са Холандия през XVII век, Британската Империя в XIX и САЩ в XX век. Те наложиха хегемонията си в системния хаос на 30-годишни войни.

Въпреки, че все още не е най-голямата военна сила, Китай наистина има тези предимства, пък и в известна степен спечели от разпрострастранението на заразата. Според „Bloomberg“ юанът възстанови позициите си доста бързо, а отначалото на март, икономиката също „оздравява“, работейки с 60% до 70% от капацитета си, в сравнение с около 50% в началото на февруари.

Освен това, Китай подкрепя глобализацията, въпреки че е за многополюсен свят. Т. нар. „Инициатива“ „Един пояс, един път“ се нуждае от нея, както и включените държавите.

Има обаче важна разлика между глобализация и глобализъм. Глобализацията е исторически процес, който се забавя, но никога не е спирал. Днес той продължава чрез различните нива на регионална интеграция (ШОС, БРИКС, АСЕМ, АСЕАН+Китай, Япония и Южна Корея, Меркосур, Евразийския икономически съюз и др.), връзките между тези съюзи – трансрегионални, мезо и мегарегионални. Тези съюзи се създават в отговор на американския глобализъм, който е политически проект, преследващ доминация на транснационалния капитал, и според този проект държавата трябва да изчезне.

Китай изоставаше по „мека сила“ и това е моментът да я навакса. Дори Foreign Аffairs призна „провалът“ на Запада „и най-вече на Вашингтон“. „Докато никоя европейска държава не отговори на спешния апел на Италия за медицинско оборудване и предпазни средства, Китай публично се ангажира да изпрати два милиона маски, 100 000 респиратора, 20 000 защитни костюма и 50 000 теста за Covid-19. КНР също изпрати медицински екипи и 250 000 маски в Иран и доставки в Сърбия, чийто президент отхвърли европейската солидарност като „приказка“ и заяви, че „единствената страна, която може да ни помогне, е Китай“. Съоснователят на „Alibaba“ Джак Ma обеща да изпрати големи количества тестове и маски в Съединените щати, както и 20 000 теста, и 100 000 маски във всяка от 54-те страни в Африка“…

Но Китай сам произвежда по-голямата част от тези средства за борба с коронавируса. За разлика от тях, САЩ не разполагат с капацитет, за да посрещнат много от собствените си нужди, камо ли да предоставят помощ на други места. „Картината е мрачна“ – пишат авторите на статията. „Смята се, че в националния стратегически запас на САЩ от критичните медицински материали, няма достатъчно средства за борба с пандемията. И недостигът им трябва да се компенсира с внос от Китай или бързо увеличеното вътрешно производство. По подобен начин китайският дял на американския пазар на антибиотици е над 95 % и повечето от съставките не могат да се произвеждат в страната. Въпреки че Вашингтон предлага помощ на Китай и други страни в началото на кризата, той е неспособен да го направи сега, тъй като собствените му нужди нарастват; За разлика от тях, Пекин предлага помощ именно когато световната нужда от нея е най-голяма…“

Отсъствието на готовност и консенсус за решителни действия, разпадът на здравеопазването в следствие наложения от Вашингтон и Брюксел неолиберален икономически модел, ярко контрастират на фона на навременните мерки на китайското правителство, нивото на здравеопазване….и не на последно място завидната социална кохезия в обществото. Всичко това, от една страна за пореден път потвърди тезите на редица изследователи от Ибн Халдун до Питър Турчин, че способността на една империя да се защитава срещу външни и вътрешни заплахи се определят най-вече от нейната асабия – съгласувани колективни действия. Това е динамична категория; може да се увеличава или намалява с времето. Но готовността да се жертва личен интерес заради общото благо е необходимо условие за сътрудничество. Без нея асабията е невъзможна.[i] От друга страна, опроверга хипотезите, че пандемията ще „разклати“ китайската власт и вероятно ще доведе до преврат. С бързото ѝ овладяване в Китай, изглежда се получи точно обратното.

Осъзнавайки последното, в почти цяла Европа правителствата се втурнаха да подпомагат добре забравените здравеопазване, икономика и граждани. Испания ще изгражда „икономически и социален щит” срещу Covid-19, Гърция спря плащането на данъци за 4 месеца и драстично намали ДДС за предпазни средства и дезинфектанти, и обяви втори пакет мерки в подкрепа на бизнеса и наемния труд на обща стойност €3,8 млрд; Дания ще покрие 75 процента от заплатите на работниците, застрашени от загуба на работа, а правителството се договори със синдикатите и работодателите за спиране на масовите съкращения по време на карантината и т. н.

Какво излезе накрая? Че без държавата не става нищо. Защото Държавата е преди всичко „политически организирана общност“ (по дефиниция), а полето на политиката е поле на общия интерес. Докато това на пазара, е поле на частния интерес.

А Китай и да преследва хегемония, няма кой да му я позволи. В изброените по-горе регионални съюзи участват силни държави. Те имат свои собствени проекти за развитие и ги синхронизират с Пътя на коприната. Китай пое водещата роля в неговото възстановяване и иновиране, но няма да я води сам.

Регионалната интеграция ще продължава, водена не от една, а от много центрове на сила, основни сред които Русия, Китай, Индия, Иран, някои латиноамерикански и африкански държави. Европа се опомня и преориентира, а „без Европа Америка ще се превърне в остров, плаващ около бреговете на Евразия“ (Кисинджър).

Covid-19 погреба глобализма. Но в България компрадорите продължават да не разбират това! Искат или не обаче, времето им изтича; „Съдбата чука на вратата“.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 74 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
660
1 Отговор
РАДЕВ Е МАЛОУМЕН ОЛИГФРЕН, / НЕ ТОЛКСВА КОЛКОТО БСП, ДЕ, ТАМ СА ИСТНИСКИ БОКЛУЦИ И РАЗБОЙНИЦИ, ПОВЕЧЕТО МИЛИОНЕРИ . . .ЗАТОВА "БАТЕ" Е НА ВЛАСТ, ЗАРАДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ОСТНАЛИТЕ ПОЛИТИЦИ

Коментиран от #6, #9, #26, #27


Оценка:
-120 +28

Монгола
2 Отговор
Covid 19 началото на края на сороснята и техните лакеи по света! Гюбрето вече започва да се рине!!

Коментиран от #8, #23


Оценка:
-7 +100

Факт
3 Отговор
Знаете ли коя е тази цифра 10.000.000 ? Това са хората умрели от Ешерихия Коли за 2019г ...... да не говорим за инфаркти , диабет , рак , ...... стотици милиони

Коментиран от #17


Оценка:
-14 +37

Някой си
4 Отговор
Бай Дончо и той кат Бибитко бъркал в качето с държавния резерв май?
Или Обоговното и Хилъри преди него?
Знае ли човек, и смее ли да пита?

Оценка:
-1 +51

Дельо хайдутин
5 Отговор
ЕС НЕ РАБОТИ! ЗАКРИВАЙ!

Оценка:
-4 +71

661
6 Отговор

До коментар #1 от "660":


Ходи да се изкъпеш плъх вонящ!

Оценка:
-6 +39

Монгола
7 Отговор
БАЙ - БАЙ СОРОСНЯ, ФОНДОВАТА БОРСАТА СЕ СРИНА И ПАРИТЕ НА КРАВАРИТЕ КОНСПИРАТОРИ СЕ ИЗПАРЯВАТ! БАЙ -БАЙ...

Оценка:
-4 +57

12 udar
8 Отговор

До коментар #2 от "Монгола":


+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Оценка:
-1 +17

12 udar
9 Отговор

До коментар #1 от "660":


Да ти ЕПМ!!!

Оценка:
-4 +21

Червеният петел
10 Отговор
Другари - мао се завьрна , културната революция е вьв ход

Коментиран от #14


Оценка:
-11 +8

мъка
11 Отговор
Да се спрат парите към всякакви НПО-та , къде са сега америка за България , Българския мангалски комитет , всяквите му там атлантици????? Само точат пари а като има криза никакви ги няма.

Коментиран от #22, #28, #29


Оценка:
-3 +74

Монгола
12 Отговор
Даун Джонс индекси понижават увеличават 30 години се гаврят с човеците е им на, с техните номера по тех! Европа е силна ще се справи не е зависима от тех, не се плашете роби скоро ще сте свободни!!

Оценка:
-3 +29

Кожухаров
13 Отговор
Джулието Киеза:

Не толкова отдавна бях в Румъния, в Букурещ.

Там правителство съществува само формално. Кой всъщност управлява Румъния? НАТО. Кой управлява Полша? Поляците, но по волята на американците. Кой управлява балтийските републики? Американците. Тези страни нямат социална структура, способна да организира действията и поведението на своите граждани. Населението на тези държави е почти напълно манипулирано.

Оценка:
-1 +57

гид
14 Отговор

До коментар #10 от "Червеният петел":


Нямаш мозък и земния ти път вече свършва. Вирусът ще те поведе към отвъдното

Оценка:
-1 +8

антисоросоид
15 Отговор
Изключително малоумна статия в издържан соросоатлантически стил. Пропуснал е автора да напише , че коронавирусът се е върнал в родината си и поздравява наред

Оценка:
-20 +5

Вярно е
16 Отговор
тази дискусия предстои. Още от сега обаче е абсолютно ясно, че в условията на кризи, като настоящата е в сила старата българска поговорка: Вратът на вълка е здрав защото САМ си върши работата. Не разчита на подаяния- работа, неравностоен по качество внос, чужди субсидии, чужди пари, чужд морал, който виждаме какъв е в действителност в момента и др. Иматакива малки държави, но ние не сме от тях.

Оценка:
-0 +18

Не е вярно
17 Отговор

До коментар #3 от "Факт":


Провери си информацията. ПЪЛНА ЛЪЖА ГОВОРИШ.

Оценка:
-3 +1

Gen Gurko
18 Отговор
Много ми хареса : Съдбата чука на вратата. На вратата на завладяните от полови и психически девиантни малцинства, европейски народи.

Оценка:
-1 +17

Хич го няма президента РАДЕВ
19 Отговор
Пълен олигофрен е Радев, едвам говори, Говори неща които е наизустил пълен минус от всякаде. Едно изказване не може да направи без да гледа листите си 😡😡😡

Оценка:
-27 +6

Bingo
20 Отговор
Китай умишлено беше "ударен" точно преди да финализира търговското споразумение със САЩ, в щатите има кръгове които нямат интерес да се сключи това споразумение особенно докато Тръмп е президент. Същите тези кръгове които са в основата на идеята за глобализма може би не са очаквали Китайците да се справят толкова бързо, но те вече имат опит от 2002 г. с епидемията със SARS, който също е корона вирус. Китай знаят вече откъде им дойде удара но няма да го обявят публично, или най-много да пуснат фалшиви обвинения за да залъжат противника. При ескалация на заразата следете на кои държави Китай няма да окаже помощ там е разковничето.

Оценка:
-3 +21

Nиko
21 Отговор
Кой ще спечели от ситуацията, който има пари, а кой има пари и то много, Китайците, ха сега си правете сметките...

Оценка:
-4 +5

сноу
22 Отговор

До коментар #11 от "мъка":


А-а.. всичките са в бункера на Плювлю, Моцю държи реч ,АлЙо пъшка в кенефа ,че няма т.хартия, а Краско БХК-то пази на вратата и дави мъка с дезинфектант,че ката ден чака да се върнат мушмулите от Европа..

Оценка:
-0 +10

некой си
23 Отговор

До коментар #2 от "Монгола":


А дали Китай не са проект на Сороснята. Замисли се, какво е Америка и какво е Китай от друга страна. Америте се продадоха много евтино срещу McDonalds и затлъстяване ,ЛСД,сега марихуана манията ,а то ко стана ,точно на тях им изтеглиха килимчето изпод краката ,велика Кравария. Представи си един пазар от 318млн. и Китай от друга страна със своите млрд. и нещо,контрол и дисциплинираност. В допълнение липса на емоции ,това са нещо като биороботи,като наблюдавам играта и отношението на децата им помежду им тръпки ме побиват. А и не се тъпчат като говеда за разлика от другата рая. Тъй че има доста широко поле за размисъл .

Оценка:
-5 +4

ИМПЕРИАЛИСТ
24 Отговор
.........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори не можем да си представим!

Коментиран от #25


Оценка:
-8 +7

антиджендар
25 Отговор

До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Многопрост човек ! Нямаш капка мозък в тиквата си ! То е нормално за наркозависимисороскигендари

Оценка:
-0 +5

Срс
26 Отговор

До коментар #1 от "660":


Малоумно пуберче,или си заченат на магистрала или баща ти е бил мъртво пиян

Оценка:
-1 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор
Някой си
28 Отговор

До коментар #11 от "мъка":


Фондация Америка за България дари 150 000 долара, а какво дари русия за БЪЛГАРИЯ. А извинявай, то такава фондация няма! 🤫

Оценка:
-2 +0

Някой си
29 Отговор

До коментар #11 от "мъка":


Фондация Америка за България дари 150 000 долара, а какво дари русия за БЪЛГАРИЯ. А извинявай, то такава фондация няма! 🤫

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +0

мъка
30 Отговор

До коментар #29 от "Някой си":


Ще си бършем задниците с тия хартишки, да дарят нещо дето може да се ползва .

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.