Last news in Fakti

28 Март, 2020 20:30 9 869 42

Коронавирус: МВР и безбройните декларации

  • мвр-
  • карантина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

От 21 март в областните градове в България може да се влиза или излиза само при необходимост

Коронавирус: МВР и безбройните декларации - 1
Снимка: БГНЕС

От 21 март в областните градове в България може да се влиза или излиза само при необходимост. Механизмът, по който обаче се удостоверява неотложността на пътуванията, изглежда доста тромав и безсмислен.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 21-и март гражданите могат да излизат или влизат в областните градове в България само, ако това е наложително. За целта на входовете и изходите на градовете са изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се преминава след доказване на неотложността на пътуването.

Дотук добре. Мярката е рестриктивна, но звучи като ефективен способ за ограничаване на разпространението на новия коронавирус в България. Механизмът, по който неотложността на пътуванията се удостоверява пред контролните органи обаче, изглежда архаичен, неекологичен и по-скоро безсмислен.

Ежедневно се събират милиони листове

В момента ситуацията изглежда така: всеки гражданин, който трябва да влезе или излезе от областен град, предава на властите по една попълнена декларация при всяко преминаване през КПП. Ако човек живее в един областен град, но работи в друг например, са му необходими четири екземпляра дневно. По информация от сайта на МВР попълнените декларации "се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в тях данни".

По данни на вестник "Сега", през един пропускателен пункт в Пловдив на ден преминават по 35 хиляди души само в едната посока. Това означава, че служителите на този пункт събират по 70 хиляди декларации дневно или 350 хиляди на седмица. В сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" са изредени над 90 пропускателните пунктове на територията на цяла България. Ако приемем, че те са със същата натовареност като този в Пловдив, това прави 6,3 милиона декларации на ден, събирани от служителите на КПП-тата в България. Или 31,5 милиона екземпляра за една работна седмица.

Кому е нужна тази хартия?

На първо място няма яснота как се съхранява това количество хартия, нито по какъв начин подобен обем данни може да бъде обработен, ако не е дигитализиран. Нека си представим за колко много хартия става въпрос: 31,5 милиона листове отговарят на 63 хиляди стандартни пакета А4. Процесът, по който се намират и проверяват данните на конкретен човек сред това количество, оставям на въображението ви.

Наистина ли няма по-ефективен и лесен механизъм за контрол?

Надали има спор, че така действащите правила водят до прахосване на хартия, мастило, време и пари. Не всеки има принтер у дома, за да може ежедневно да се въоръжава с листове, попълнени и подписани с актуалната дата. Медийните репортажи преливат от разкази на чакащи граждани, пишещи на място въпросните декларации, чиито пътища след това са неведоми. Тези, които се придвижват заради служебни задължения, попълват напълно идентична информация всеки ден - лични данни, адрес на местоработата и подпис (заверката от работодателя отпадна преди няколко дни).

Какво пречи този документ да се попълва веднъж и лицето да попада в онлайн регистър, чрез който да бъде проверявано от служителите на КПП? Или пък да може да подава декларацията по електронен път? Сещам се и за далеч по-аналоговата алтернатива: да се получава пропуск (хартиен!) от властите за определен период от време, в случай, че обстоятелството, изискващо пътуване, не се променя. Такъв е примерът с местоработата в друг град. Това не само ще спаси известно количество дървета, но ще отпуши малко трафика и ще гарантира повече спокойствие както на преминаващите, така и на служителите на МВР.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    131 3 Отговор
    Хубава работа, ама калинкаджийска.......даже и българска не е!

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Дельо хайдутин

    135 2 Отговор
    Края на света идва, а чиновниците продължават работа. Ще оцелеят само хлебарките и чиновниците. ХА ХА ХА ХА!
  • 3 Бачо Киро

    130 1 Отговор
    Какъв е смисълът? Ми никакъв. Единствено да се разнася евентуалния вирус по всичките тези хартии, документи и тн ... Кой дезинфектира след всеки минал? Чинги? Да бе ... КППтата са места с концентриране на евентуалната инфекция, нищо повече. С други думи - абсолютна глупост. От една страна баламосват хората да си седят в къщи и да нямат контакти, от друга чрез КППтата създават гнездо на контакт за хиляди преминаващи ... Е, те си знаят, че е все тая, всички са яхнали вълната с короната поради съвсем различни причини, а не, че е много смъртоносен и тн ... Има къде - къде по-смъртоносни болести непрестанно, там проблеми няма ...

    Коментиран от #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Doiche Zele

    99 5 Отговор
    КПП-тaтa ocвeн чe ca нaпълнo бeзпoлeзни a и нитo eдин милициoнeр нe e тecтвaн зa зaрaзa нитo eдин нямa тeрмoмeтър кaтo нищo дaжe дa рaзнacят вируcи oт кoлa нa кoлa?! :\
  • 6 Jeep

    50 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Дa. нищо не пречи дa имa бaзa дaнни и дa cе ползвaт кaмерите нa тол cиcтемaтa. полициятa caмо отбивa тези дето не ca зaявили пътувaне и оcновaние зa него
  • 7 Дельо хайдутин

    57 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само циганите":

    Циганите са най рискови. Бъкат от генетични болести, щото се женят за роднини.

    Коментиран от #8, #9, #12, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не само

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Но заради тях ни спряха от движение. Защото властимащите ги е страх, че пламнат ли гетата, ще си загубят електората
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не си прав!

    35 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Те се женят за първи братовчедки, само сестрата за тях е роднина! Понеже, само бащата има право да я клати, преди да я даде, на комшията, и останалите "роднини"!
  • 13 боцмана

    76 1 Отговор
    Декларации , КППта . В същото време между селата си щъкат на воля. В града излизаш само до магазина , по селата си ходят за риба , бракониерите довършват водоемите. В градовете мургавите и клошарите са нон стоп по казаните и никой копче не им казва. Изобщо , мила родна картинка.
  • 14 Хасан

    3 47 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Ние сме железни защото нашите деца се раждат и живеят при много по-тежки условия от вашите. И тези, които от нас оцеляват вследствие на естествения подбор са най-силните и с всяко следващо поколение ставаме по-силни, докато вие българите се изнежвате.

    Коментиран от #30

  • 15 Диамантената ръка

    36 0 Отговор
    Много тъп трябва да си, за да го измислиш това. Ама много...
  • 16 Миризлив пор

    46 3 Отговор
    А най-страшно е, колко лични данни има по тези декларации. Ако попаднат не където трябва, колко ли кредити може да се изтеглят след време.
  • 17 BG гражданин и данъкоплатец

    69 0 Отговор
    Заповедта на министъра е едно недоразумение, което възложено на абсолютно неподготвените служители на МВР се превърна в абсурден хаос! Дори не анализираха и не предвидиха ситуацията, като при организацията на КПП-тата можеха, да създадат по три отделни коридора - един за транзитни товарни камиони /TIR/,един за всекидневно преминаващи през КПП-то, като при първоначално преминаване представят декларации и скужебна бележка и им се издава постоянен пропуск и трети коридор за инцидентно /еднократно/ преминаване през КПП-то... Просто трябваше, да приложат системата на ГКПП и щеше, да е в пъти по-добре! Но, както сам призна предишния министър на МВР г-н Валентин Радев кадровата обезпеченост на МВР е на ниско ниво, поради ниските резултати от IQ тестовете на кандидатите, т.е. индиректно призна "Извинявайте, ние сме тъпаци! "

    Коментиран от #23

  • 18 Смисълът

    16 18 Отговор
    Идеята на тоновете хартия, на часовете чакане, на риска от зараза е да се сети материалът, че му е казано да се самоизолира и да си седи вкъщи. Някак си излиза, че се напъват да пътуват само на инат.
  • 19 Загрижен

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Няма вицове за полицаи, всичко е истина.
  • 20 Соросоид

    35 3 Отговор
    Предполагам, че скритата цел на милиционерите е да ограничат пътуванията на неграмотните Манго и Хасан. Същите, обаче имат книШки и карат изгнил Голф 2 за 450 лв., а по-имотните - 35 годишен W123 за 1000 лв. Но е малко вероятно да имат компютър и принтер в къщи. Някой трябва да им разпечата, че и да напише хартиите, а за Манго и Хасан това е голям проблем. Лошото е, че нормалния работещ българин яде дървото от тази административна простотия. А можеха да направят някакво приложение с електронна декларация и бар код, вързано с GPS-а на смартфона, а милиционерите да сканират баркодовете и да събират база данни за пътуващите. Уфф, колко съм наивен - база данни, приложение, бар код, милиционер - това не може да е в едно изречение.
  • 21 Стар виц

    23 4 Отговор
    Чисто и просто що е то? - Изкъпан полицай.
  • 22 NikNay

    29 1 Отговор
    Само хартия - милиционер и дигитален свят са на два различни полюса. . .
  • 23 Министърът е

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "BG гражданин и данъкоплатец":

    Недоразумение...
  • 24 Transporter

    28 0 Отговор
    Е каква е гаранцията за защита на личните данни, че не ми е ясно. 8222
  • 25 оня с коня

    6 13 Отговор
    ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО И ПОКАЗАТЕЛНО е как едни Ганьовци и Тикви УСЪРДНО наричат Читавите хора "Ганьо" е "Тиква".Абс същата Картинка е и ТУКА,като тия индивиди се надпреварват да плюят Мерките на Правителството,ДИСТАНЦИОННО НАСЪСКВАНИ от Авторите на разти Статии и Дописки,- в основната си част ПЛАТЕНИ от Опозицията и Русофилията!А ЦЕЛТА НА КПП-тата за влизане и излизане от Чертите на Окр. градове НЕ СА ДАННИТЕ ОТ ЛИСТОВКИТЕ,щото просто няма кой да ги чете,а ЗАТРУДНЯВАНЕ и по възможност ОТКАЗВАНЕ по Естествен път на Виладжии като мене примерно и "Гости по никое време"!Естествено хората пътуващи до раб. си места в друго населено място са ДРУГА КАТЕГОРИЯ,,но Факт е че подобни мерки Лично мене ме отказват от ходене на Вилата ми която е само на 5 км и ще изчакам 12 Април,т.е. Края на въпросните мерки.
  • 26 Тодор Живков

    21 0 Отговор
    Както знаем от комунистическо време, нещата не се правят, защото са полезни, а за да се занимава раята. Иначе ще почне да си мисли тия партийци защо ме баламосват с някакъв безобитен вирус? Ако така ни предаваха за всеки болен от грип, отдавна да се полудели.
  • 27 Не виждам

    31 0 Отговор
    Защо изобщо е въведено това. Кой човек СЕГА ще пътува не ппи нужда, а за развлечение?!?!?! Няма отворуни молове, зоо жрадени и др. подобни. И да искаш няма къде да отидеш. За мен е безсмислено и даже опасно. Няма резултат. За какво е това?! Какво постига...
  • 28 Bingo

    16 0 Отговор
    А полицаите наясно ли са, че вирусът издържа върху картон вероятно и хартия около 24 часа. Всеки един лист е потенциален заразител за тях, а като ги гледам с какви предпазни средства са жална им майка.

    Коментиран от #29

  • 29 Бачо Киро

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "Bingo":

    Не само те, нали се сещаш, че след пипане на заразения лист се предава на следващите... Пълно менте е цялата карантина.
  • 30 Бачо Киро

    31 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Толкова сте силни, че все на групи ходите и под 5 към 1 не действате... В животинския свят отговаряте на хиените - действате на групи срещу самотни жертви и като мине някой да ви набие канчетата (в който момент се пуска лентата "стиа уе бате") се задоволявате с мършата. Колкото бой сте изяли до края на живота ми не можете да го върнете... Никога няма да станете хора, векове наред сте същите боклуци, освен отделни единици, най-вероятно които са живели извън гетата ви. От време оно са ви гонели, само днешните либерасти са решили, че ако ви гушат с кинти, вие ще се очовечите и въобще не вдяват, че вие просто ги използвате. Спокойно, като гледам какви времена идват, стягай гъзягата, кинтите от небето май скоро ще секнат...
  • 31 Надблюдател

    6 12 Отговор
    Откакто в-к Сега стана седмичник, взе да се грижи за хартията! Ясно е , че по тези декларации може да се разбере кой нарушава карантината! При една глоба от 5 000 лева/ !!!/ ,сещайте се , как ще пълнят хазната от самоуверени шарани! А и са прави, че ако ти е казано че носиш вирус ,нормално е да те треснат,ако го разнасяш "щедро" на околните! Не се притеснявайте за обработката на документите, един да хванат, и са изкарали заплатите за повече от месец!
  • 32 Браво

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    ....Най-точния,верен и синтезиран коментар за тъпотията ,която има за цел всичко друго ,но не и опазване на живота на хората.......
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Зайко Байко многознайко

    13 1 Отговор
    Важното е да се отчита дейност, защото трябва да се оправдават после пари , пък и доказателства ще трябват по-късно като Брюксел започне да раздава помощи!? Тиквоций Едно може и да е необразован и неграмотен , но за сметка на това е много хитър!
  • 35 Зайко Байко многознайко

    9 1 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 36 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 37 Доналт Тръмп

    5 2 Отговор
    Това е една от най големите простотии на карантината ,не простотия а супер идиотщина ,разгониха фамилията на хората и полицията .Доказано че в щаба има супер ИДИОТ
  • 38 ИВАН

    8 2 Отговор
    Тия, които ги измислят тия простотии - с декларациите, не са толкова тъпи, но целта в никакъв случай не е грижа за опазване здравето на хората, целта е съвсем друга - тотален тормоз, да свикваме от ден на ден, понеже се подготвят и други, още по-неприятни сюрпризи
  • 39 Петров

    7 2 Отговор
    Всеки момент очаквам следващата"адекватна"мярка на щаба и правителството,вечерният час.Не,че ще спре вируса,за него час няма.Ще бъде с цел да се ограничи мародерството,което е неизбежно.Както е доказано,математиката е точна наука.По-добре няколко % шанс да умреш от вирус,отколкото 100%сигурност,че ще умреш от глад!Време е да променим националният химн с хита на Веско Маринов"Нашата полиция ни пази"!
  • 40 комплексар

    6 2 Отговор
    нека червените плюнки да си видят любимия строй, мрачния комунизъм, в действие, така беше при тошово време, ограничения, ограничения и пак ограничения .....
  • 41 Матей

    4 1 Отговор
    Тия клоуни как не се сетиха да направят пропуски за седмица поне,и какво като изискват декларации,пълно е с тарикати,които могат да излъжат къде отиват и да си правят далаверите.Никаква полза,създават привидност за нещо ефективно,всъщност последната пАра на локомотива прекарват през свирката.Който оцелее след техните мерки и теглилки ще почва от нулата.
  • 42 нормално е

    4 0 Отговор
    От калинки толкова.