Last news in Fakti

22 Април, 2020 16:00, обновена 22 Април, 2022 11:22 8 669 116

Ленин и най-големият социален експеримент на ХХ век

  • владимир ленин-
  • революция-
  • социален експеримент

Навършват се 152 години от рождението на идеолога на Великата октомврийска социалистическа революция

Ленин и най-големият социален експеримент на ХХ век - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 22 април 1870 г. в Симбирск се ражда Владимир Улянов, който ще измине дългия път от провинциално момче, недоволно от съществуващата в царска Русия система, през университетите в Казан и Санкт Петербург, където ще приеме марксизма, ще съдейства за утвърждаването на руската революционна социалдемокрация, ще мине през заточение в Сибир, през интелектуална дейност в Западна Европа, ще създаде интернационална революционна група от остатъците от разпадналия се в сблъсъка със световната война Втори интернационал, а след като в Русия спонтанно избухва революция Улянов, вече известен като Ленин, ще приложи революционната си теория на практика във втората руска революция от 1917 г., като насочи страната към социалистически преобразования. Само този бърз преглед на дейността на Ленин в краткия му 54-годишен живот го прави важна историческа фигура.

Защо тогава толкова малко се говори за 150-годишнината от раждането му? За историците отговорът е ясен – защото тези чествания са въпрос на политика, а не на история. В родината му властите не възнамеряват да отбелязват годишнината, защото днешна Русия е основана върху възродения национализъм, докато Ленин е един от най-последователните интернационалисти и противници на Руската империя. Основната причина за мълчанието разбира се е краха на държавния социализъм от съветски тип, който след осъществената главно благодарение на неговите усилия Октомврийска революция се утвърждава първо в Русия, а после в значителна част от Източна Европа и в други държави по света. Въпросът обаче е доколко този крах се дължи на основополагащите идеи на Ленин или на еволюцията им след смъртта му. А и трябва да се уточни, че моделът се провали в Европа, но не и в Азия. А на довода, че в Азия вече не става дума за социализъм, а за държавен капитализъм, лесно може да се отговори, че всъщност в Китай и Виетнам реформите започнаха именно по модела на Лениновата Нова икономическа политика (НЕП). При това положение е напълно естествено мълчанието за Ленин в съвременната политика, в която господства неограниченият капитализъм, наречен по-благообразно неолиберализъм, и се възражда национализмът. По-важната задача на историците е да припомнят как делото на Ленин е променило света.

Ще започна с умението му да развитие марксизма с оглед на променилия се през десетилетията след смъртта на Маркс свят. Става дума за теорията на Ленин за империализма (той не е автор на термина, но го интерпретира по марксистки) в условията на глобалния конфликт – Първата световна война. Приспособяването на революционния марксизъм към тези нови условия може да се нарече и ревизия на Маркс, но всъщност е развитие на неговите идеи. А основният извод на Ленин е, че неравномерното развитие на водещите европейски държави води до конфликти между тях, но и до възможност революцията да избухне не едновременно, а първо в една държава, където противоречията са най-дълбоки и откъдето тази революция да се разпростре из цяла Европа.

Става ли така? Доказателството са двете руски революции от 1917 г. А на анализаторите, които обвиняват Ленин, че е унищожил Руската империя трябва да припомня, че през 1916 г. той казва, че революцията предстои, но едва ли ще доживее да я види, докато в началото на 1917 г. не избухва Февруарската революция. Само че тя не е дело на Ленин, а е резултат от действията именно на Руската империя. Оказва се вярна тезата му за революционния потенциал на Русия, а революцията, която слага край на Руската империя е наистина спонтанна. Унищожителите на Руската империя не са Ленин и болшевиките, а управляващите тогава.

Едва след успеха на Февруарската революция се намесва Ленин с идеята си тя да се задълбочи и да се превърне в общоевропейска, като по този начин се реализира интернационалния лозунг: Империалистическата война да се превърне в гражданска! Сиреч да се извърши прехода от война навън към революция вътре. Това е смисълът на усилията на Ленин за нова революция в Русия, които завършват с успех в края на октомври (началото на ноември по нов стил) 1917 г. Така започва може би най-големият социален експеримент на ХХ в.

С какво още трябва да помним Ленин? Според мен, на първо място с последователния му интернационализъм. Той го води към разрушаване на Руската империя, към признаване на правото на подчинените народи да се борят за независимост. Всичко това присъства в първия законодателен акт на Октомврийската революция „Декрет за мира”, подготвен от Ленин. Там за пръв път е заявено правото на нациите на самоопределение, което два месеца по-късно ще бъде повторено в 14-те точки на президента на САЩ Удроу Уилсън и по-късно ще влезе в документите на Обществото на народите и още по-късно на Организацията на обединените нации. При това според „Декрета за мира” това право се отнася не само да народите в Руската империя, а за всички потиснати народи по света, на първо място от колониалните империи. Дълготрайното въздействие на тази теза на Ленин променя изцяло картата на съвременния ни свят.

На пръв поглед тази теза на Ленин подкрепя възхода на национализма, но на практика тя не противоречи на интернационализма, сиреч на обединяването на държавите. Както показва и последвалата история на Европа, истинско обединение може да се постигне не чрез подчиняване на едни народи на други, а чрез тяхното равноправие и свободно изразената им воля. Ленин критикува лозунга за Европейски съединени щати, но не защото е интернационален, а защото не е достатъчно интернационален – за него той трябва да бъде за Световни съединени щати, а обединението трябва да се осъществи върху много по-широка социална основа.

Интернационализмът продължава да е водещ за развитието на света и днес, тъй като той е в основата на множеството глобални и регионални организации. А и защото светът се изправя пред все повече проблеми, чието решение може да се търси само с глобални усилия, а не с национални или регионални.

Несъмнено най-ярката характеристика на Ленин като деец и мислител е неговата вяра в революцията като път за обществено развитие. Той осъществява една революция, която за повечето руски и световни анализатори изглежда напълно невъзможна – Октомврийската. И то не просто като овладяване на властта, а като преодоляване на огромните вътрешни и външни препятствия, с които тя трябва да се справи. Само умението на Ленин да променя позициите си съобразно променените реалности тази революция успява да премине през всички опасности и да се утвърди през най-важните 5 години – от 1917 до 1922 г.

Все пак вярата на Ленин в общоевропейската революция не успява да се осъществи напълно. Революция избухва в Германия през ноември 1918 г., революционни събития има в България, Унгария, Австрия, Османската империя, но те обхващат само победени държави. Тази непостигната цел показва, че Ленин не е пророк, а революционер, който недооценява силата на национализма.

Най-значителният резултат от теорията на Ленин за революцията идва впоследствие. Той не е в глобалното ѝ разпространение, а в създаването на алтернатива на господстващата система на капитализма – такава роля изиграва социализмът, утвърден след Октомврийската революция. Цената на изграждането на тази алтернатива не е малка, но нима утвърждаването на капитализма има по-малка цена? Новата алтернатива е в опита за изграждане на общество, в което движещата сила не са егоизмът и стремежът към печалба, а развитието на цялата общество чрез грижата за всички негови членове. Тази цел изглежда утопична, но усилията за реализирането ѝ силно намаляват неравенствата и правят обществата много по-единни и солидарни.

Социалната алтернатива, внесена в света от социализма, става движеща сила за развитието на ХХ в. И това личи както в международните отношения, така и от появата на едно ново явление – социалната държава в развитите държави. Тя се утвърждава благодарение на конкуренцията на социалистическата социална държава или поне на нейния пропаганден образ. А потвърждение за ролята на социалистическата алтернатива виждаме и в разграждането на социалната държава, което наблюдаваме през последните десетилетия след края на Студената война, когато изчезва европейската социалистическа алтернатива.

При всички основателни критики към социалистическия път, започнал с Октомврийската революция, едва ли може да се отрече огромния му потенциал за ускорено догонващо развитие на държавите от периферията. Това е същността на идеята на Ленин за създаване в Русия на едро машинно производство и толкова експлоатираната от пропагандата пълна електрификация. Едва ли може да има съмнение, че благодарение на социалистическата индустриализация Съветският съюз е единствената държава, успяла да устои на германската светкавична война през 1941 г., защото тази битка има не само военни, а още икономически и идеологически характеристики.

Ролята на държавата при индустриализацията и изграждането на социализма е изключително голяма. Но Ленин винаги е смятал, че тази роля е временна, защото държавата е репресивна структура, затова трябва да бъде заменена от самоорганизиращото се общество. Все още сме много далеч от тази перспектива, но не мисля, че с лека ръка трябва да се отказваме от нея.

Изброих само някои от реализираните и нереализираните идеи на Ленин, които продължават да са актуални и днес. Има и други, а всички те в съвкупност му осигуряват трайно място в историята. Колкото до оценките, те могат да са най-различни, а и да се променят, особено в перспективата на отминаващото време, което отделя трайното от мимолетното.

Материалът е публикуван на 21 април 2020 г. в "Клуб 24 май"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    47 42 Отговор
    След болшевишката революция Русия умря.
  • 2 ORDO AB CHAO

    50 6 Отговор
    Френската революция, Американска Гражданска война, Октомврийската революция, ПСВ, Хитлерова Германи, ВСВ, Холокост, Студена война, Перестройка, 11 Септември, Коронавирус, Нов Световен Ред

    Коментиран от #15, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сливи за смет

    48 9 Отговор
    То и тука назряват условията за февруарска революция
  • 5 Гошо

    23 16 Отговор
    Ай това преди 100 г, оставете им кокалите намира. Гледайте днес и утре.
  • 6 Анти турчин

    45 9 Отговор
    Ако бяхме тръгнали в правилния път ся Бойко и неговите съкрадци нямаше да ги има.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Stormtrooper

    57 22 Отговор
    Комунистическите разбойници, станаха капиталисти, но си останаха пак същите разбойници.

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕

    15 25 Отговор
    Слава на САЩ те ще ни оправят . Слава и нашия вечен вожд Бойко Борисов и събратята в парламента . Слава. А народа нека мре не ми е страшно.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Това звучи много....ХОМО!

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Анти турчин":

    Правилният път ,...у лЕво и на другия бряг?!???
  • 13 Анти турчин

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕":

    Чуваш ли се кви глупости приказваш. Чак ми е интересно защо такива като теб не са в някоя психиатрия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Z z d бьнфн

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "ORDO AB CHAO":

    Това е така ...но много малко хора го разбират и си мислят че в момента което им говорят по телевизията е истина...жалко:(

    Коментиран от #16

  • 16 Анти турчин

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Z z d бьнфн":

    Наистина е жалко , но не малко хора знаят какво е правителството , неговите престъпления срещу човечеството и т.н.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Справедлив

    27 16 Отговор
    Професор ката нищо не казва за болшевиките кръволоци прогонил и избили десетки милиони руснаци...

    Коментиран от #26

  • 21 Някой

    24 13 Отговор
    Самият Ленин в края на живота си стига до извода че соц.система във вида в който си я представял не може да съществува.
  • 22 Див капиталис

    28 6 Отговор
    Комунизмът е съвършенната крайна точка от развитието на една цивилизация,но ако не се политизира и съзнанието на хората е толкова развито,че да срещне крайната точка.До този момент не е имало комунизъм а само провалена идея

    Коментиран от #98

  • 23 Ббббн

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анти турчин":

    Но и да знаят не могат да спрат това което идва:(
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баба Ванга

    24 16 Отговор
    Свето ке стане по добър когато двама адаша легнат в мавзолея. А в България ще стане по добре когато продажната пета колона на Москва бъде изселена в истинската си родина.
  • 26 Да ама Не

    23 6 Отговор

    До коментар #20 от "Справедлив":

    Ай стига само с лозунги-кръв се е ляло и при Френската революция-4 поколения аристократи са унищожени...И в американската гражданска война е имало не по малко кръв-чети как са драли парчета кожи на живите южняци попаднали в плен...Кръв се е ляло като река и в Англия-при бунта на гладните..и в Испания и т.н...Ама ти един шаблон и лозунг си знаеш-и това си повтаряш..
  • 27 Бачо Киро

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "ORDO AB CHAO":

    Най-големият експеримент обаче е този, който тече в момента.
  • 28 МразяРусороби

    19 28 Отговор
    Ленин е Един сифилистичен п_дераст. Това е роисся - пълна със сифилистици, наркомани, спинозни, алкохолици.
    40 млн мюсюлмани които са по читавите хора. Останалото са православни крепостни роби. Държава клоака.
  • 29 МъртвиВатници

    16 13 Отговор
    Чудя се дали днес в Мавзолея на Ленин е имало събиране на некрофили с торта по случай рождения му ден ....
  • 30 бай Пешо

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Stormtrooper":

    Ти пропусна, разбойници и .... убийци!!! Гадна твар!!!
  • 31 Мумията е жива

    16 10 Отговор
    Квото и да се говори-много шантав факт е,че в центъра на Москва има мумия.
    Не е цивилизовано-кой квот ще да обяснява?!
  • 32 Майдан от неруснаци

    18 8 Отговор
    Няма Руска революция,нито има Велика октомврийска революция,а има Майдан от 1917г. В Русия работническата класа е била малобройна. В тая малобройна работническа класа най-голямо влияние имат есерите,анархистите и социалдемократите,а болшевиките да най-малобройни. Това е преврат на руските хазари и евреи дофтасали в Русия от цял свят. В самия Улянов няма нищо руско,нищо,че се води интегриран в руското дворянство. По майка е хазарски евреин,а по баща калмик. И в двата случая става въпрос за тюркски гени. Самото му лице и очи са монголоидни. Няма нищо чудно,че болшевиките подложиха руския народ на невиждан терор - болшинството от тях са НЕруснаци,а всякакви други - хазари,латиши,фини,поляци,немци,хохоли,тюрки,арменци,грузинци...
  • 33 Георги Димитров от БКП

    3 9 Отговор
    Марвзолеят го няма но аз съм жив и по велик от Ленин, аз съм жив Дявол и съм Българин
  • 34 Репресиран от герб

    3 7 Отговор
    Комунизма е европейското копие на даосизма. Още при развиването си като догма от ЛАО ДЗЪ се е оказало че е неприложим и утопия. Няколко века Китай експериментира и се оказва че е мърва догма. Сегашния комунизъм в Азия е обстоен анализ на миналото и настоящето. Но без твърда ръка и безкористно поведение на всички нива на управление няма шанс да просъществува дълго.

    Коментиран от #109

  • 35 Ленин

    8 13 Отговор
    могъщ политик, философ променил света. Той се е борил и реализирал идеи а не апартаменти.
  • 36 Догонващото развитие,

    17 3 Отговор
    Баева, е “постигнато” чрез жестока експлоатация, на гражданите на СССР. Една рускиня ме попита преди много, много години: защо вие, българите живеете по-добре от нас?
  • 37 Шменти капели

    7 2 Отговор
    ... “ или поне на нейният пропаганден образ”... Думи на Искра Баева! Нагла дечагогия, е социялизмът от съветски тип!
  • 38 Плашихте ни с война,

    4 1 Отговор
    Баева и ни карахте да търпим, по-добре , отколкото война...
  • 39 Износ на революция

    5 6 Отговор
    За да победи социялизмът в целият свят! Износ на тероризъм! Септември 1923 година, в България!
  • 40 Каква е разликата,

    0 1 Отговор
    Баева, между Политическата икономия и макроикономиката? Размерът на буквите, с които се дефинират постулатите!
  • 41 Грижил се за народите,

    8 6 Отговор
    На СССР, ни лъже Баева! Разселвали ги е и разделял, за да наложи господството на руснаците!

    Коментиран от #44

  • 42 Чрез вовенни средства

    8 8 Отговор
    Е принудил източноевропейските страни да приемат Съветският модел! Най-старателно са били българските комунисти.
  • 43 Защо нашите деди

    8 4 Отговор
    Са станали горяни? Защо е имало Кулски събития, Баева? А лагерите у нас?
  • 44 НЕруснаци

    12 6 Отговор

    До коментар #41 от "Грижил се за народите,":

    Ленин и цялата му шайка от евреи-болшевики дошли от цял свят мразят генетично руския народ и затова безмилостно изтребиха елита му - дворяни,духовенство,офицери,предприемачи. Още по-жестоки бяха със селяните - тровиха ги с бойни отровни вещества.
  • 45 Социялдемокрация,

    3 2 Отговор
    Е като народна република! Дублиране на синоними!
  • 46 Смееш ли

    7 2 Отговор
    Да прочетеш творението си пред колегите си поляци, а Баева? Ще те разкъсат

    Коментиран от #47

  • 47 Що бе

    9 0 Отговор

    До коментар #46 от "Смееш ли":

    Що бе,то сред болшевиките от Майдан 1917 е имало и много поляци,латиши и укри. Поляците са се радвали,че империята са разпада,щото точно заради Ленин поляците излязоха от империятя.
  • 48 Един от многото

    5 3 Отговор
    Догматична и до голяма степен невярна информация, изпробване на всеобщата неграмотност у нас.
  • 49 Информиран !!!

    6 3 Отговор
    Докато има свръхбогати и крайнобедни (хора с авоари близки до нулата и такива под нулата - например с невъзвръщаеми дългове), не може да има социален мир. Не може да има демокрация при наличието на изострено социално неравенство. Двете класификации са в отявлено противоречие и са характерни за типичните капиталистически общества. Необходим е друг строй, който да ги консулидира. Това е анализирано от Маркс и реализирано от Ленин. Друг е въпросът по какъв начин е осъществена идеята за да се стигне до крайния резултат - еднакви права, свободи и отговорности на всички граждани пред закона. Социализмът е един опит за по - справедлив строй макар и неуспешен. Тук идеята е била за премахване експлоатацията на човек от човека и за равенство между хората. Какво лошо в това? Само че човешката алчност няма граници. Порочният принцип е ясен - "Аз да съм по - добре от всички останали, плюейки на равноправието и ако няма друг начин - да заобиколя закона". Последното става възможно чрез силата на парите. А те от своя страна са основен приоритет на Капитализма. И така се получава един омагьосан кръг в който силните на деня прецакват слабите. Как би могло да се избегне това? Когато се създаде обществен строй, който да не генерира свръхбогати и свръхбедни. Когато всеки може да обезпечи насъщните си житейски потребности. Те трябва да отговарят на определен стандарт и начин на живот, който да е достъпен за всички граждани. Да няма хора изнемогващи и такива къпещи се в лукс. Вс
  • 50 Информиран !!!

    4 3 Отговор
    Все едно дали строят ще го наречем Социален Капитализъм или Капиталов Социализъм. То е едно и също. Важно е да е справедлив.
    Мао Це Дун неслучайно е казал - "Не е важно каква е котката - бяла или черна. Важно е да лови мишки."
    А по отношение на Ленин. Той си е велик! Той е първият, който е променил статуквото - господари и прислуги, съществуващо от хилядолетия. А първият опит може да не е от най - сполучливите. Да видим какви реформи ще дойдат в бъдеще? Защото така с необузданата алчност не може да продължава! Така рано или късно ще настъпи края на света ...

    Коментиран от #53

  • 51 Четящата правилните книги

    2 4 Отговор
    Баева, и всички, които коментирате, прочетете книгата "Златото на партията" от Игор Бунич, и всичко ще ви стане ясно.
  • 52 Хаджиментов

    6 9 Отговор
    Статия в стил "Политпросвета" от времето на СоциализЪма. Високопарна, пълна с кухи и нверни твърдения. Само някои примери:
    - СССР не е единственатаа държава удържала на Хитлер - Великобритания е също такава. Освен това СССР не беше сам в тази война - не се споменава нищо за помощта на САЩ, например.
    - Интернационализма на Ленин е много фалшив и само на книга. Доказателство е, че нито една от повече от 150 нации и народи поробени от Русия/СССР не е била освободена от робството. Напротив, по негово време са поробени още.
    - Световната революция той я разбира като държави, ръководени от местни комунистически артии, които всички са под контрола на кремъл.
    - Пътят по който и ленин и другите комунистически правителства идват на власт няма нищо общо нито с теориите на Марк, нито с тези на Ленин.
    - Сравнението на НЕП-а със случващото се в Китай е абсолютно неадекватно и показва или незнание на автора или умишлена заблуда с цел да възвеличи Ленин.
    И т.н.

    Коментиран от #112

  • 53 Хаджиментов

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "Информиран !!!":

    НЕкои сАображения:
    1. Това за цвета на котката го е казал Конфуций.
    2. ленин не е променил нищо - и по време на цоциализЪма имаше господари и прислуга, но господарите се бяха маскирали като висша партийна власт и командваха и грабеха народа с помощта на инструмента наречен "държава".
    3. От тази трънка няма да изкочи заек, защото социализма е един запъртък в чистия си вид. Държавата не може да прави бизнес, за работещите няма стимул, а без демокрация и конкуренция не може да се осигури избор на най-доброто.
  • 54 Информиран !!!

    7 2 Отговор
    Уважаеми!
    Искрено трябва да ти съобщя, че няма нищо вярно от това което си написал.
    1. СССР е единствената държава, която брани самостоятелно суверенитета си в продължение на 3 години - от 22.Юни.1941 до 6.Юни.1944, когато Западът открива Втори Фронт в Нормандия. През цялото това време САЩ и Великобританшя наблюдават лицемерно и подло "Театърът на военните действия" без да се включат с военна сила в Европа. Нима беше необходимо толкова много време за да намерят причина да се притекът на помощ? Или трябваше първо да се пролеят реки от кръв в Съветският Съюз и да загинат милиони съветски гражзани, че тогава и те да се намесят? Когато видаха обаче че Съветите обърнаха войната, особено след изтощителните Сталинградска и Курска битки, побързаха и те да се включат. Че то така и баба знае. Истината е че СССР щеше да се справи с Германия и без тях. Затова побързаха и те да отчупят парче от баницата. Е верно че в най - трудните първи 3 години от войната помогнаха на СССР (САЩ с военна техника и продоволствие а Англия с разузнаване), но не и с военна интервенция в Европа. А като съюзници се очакваше много повече от тях.
    2. Интернационализма на Ленин не е фалшив а жива реалност. Доказателство за това е Куба, която сама извоюва свободата си. СССР само защитиха правото на избор на кубинците. В противен случай Америка щеше да наруши суверенитета на Куба и да употреби военна сила с последващ преврат. Други страни да изброявам ли? Боливия, Виетнам, Корея, Венецу
  • 55 Информиран !!!

    5 1 Отговор
    Боливия, Виетнам, Корея, Венецуела които също щяха да са социалистически или с подобен строй ако не беше грубото вмешателство на Щатите.
    3. Хайде бъди така добър да ми изброиш тези 150 държави поробени от СССР. Кои са те? От къде ги измисли толкова много? И какво разбираш ти под робство? Ако предаването на идеята "Да няма експлоатация на човек от човека" към други страни ти наричаш робство, тогава какво означава това ако я има? В страни където има хора с огромни невъзвръщаеми кредити. Това според теб не са ли роби? Или такива дето едвам свързват двата края? Даже има такова понятие на Английски - работещи бедни. Ти как мислиш? Защо много често някой в Америка превъртява, грабва оръжието и избива сумати народ?
    4. Идването на власт на комунистическите правителства с кои други теории имат връзка, ако не с Маркс и Ленин? Нали това е моделът. Изпълняват се комунестически идеи. А не нацистки или земеделски програми наплимер.
    5. Сравнението на НЕП -а със случващото се в Китай е абсолютно адекватно. Не можеш да си представиш колко много даже. Ленин е много тачен в Китай. На техни празници редовно има портрети на Ленин. Той е за тях нещо като ментор - първоучител. Стига се дори до там, че след разпада на СССР, Китайската Компартия анализира причините за това и стига до извода, че Съветите залязват заради това че пренебрегват заветите на Ленин и са предали неговите идеи и Социализма, като са се поддали на западното влияние върху ценностната система
  • 56 Информиран !!!

    7 1 Отговор
    6. Това за цвета на Котката не го е казал Конфуций а Дън Сяопин, ако трябва да бъдем точни. Дън Сяопин е наследникът на Мао Цедун. Дън Сяопин променя предначертания твърд комунистически консервативен курс на Китай като го разчупва с елементи от капитализма. Това става между 1970 и 1980 год. Тогава за Китай се заговорва като "Една страна с двойна система". Тогавашният първи на Китай си е рекъл: -"След като Капитализмът упражнява пазарна икономика, но също така има и планова икономика, която е характерна преди всичко за Социализма, защо Социализмът да няма по същата логика и пазарна икономика. По този повод той казва: Цитирам дословно: -"Не е важно дали котката е бяла или черна, важно е да лови мишки." . Приеми го че съм допуснал техническа грешка. Смисълът на казаното е важен.
    7.По време на Социализма господари не е имало. Имало е началници в предприятия с държавна собственост. Правата на работника са защитени от профсъюзи и от по - висшестоящи началници на които той може да се оплаче при констатирани нередности. А при частника дефакто мърдане няма, ако е решил да те изгони или експлоатира. Много често там се работи и много повече от регламентираните 8 час. И даже без осигуровки. Или работиш 12 часа а те осигуряват на минималното и на половин работен ден - 4 часа. За справедливи заплати да не говорим. А в същото време някои собственици са червиво богати. Има и добронамерени такива, но са рядкост. Ако си чувал "Парите рано или късно развалят човека". Това г
  • 57 Информиран !!!

    6 1 Отговор
    Това грабене през Соца за което ми говориш ти, ряпа да яде спрямо грабенето сега.
    8. Зад тази трънка има заек и той се казва Китай. Живият пример. Най - доброто не е само за една шепа хора а когато всички живеят прилично добре.
    Другият път бъди по - подготвен и по обективен когато отправяш критика към нещо !!!

    Коментиран от #58

  • 58 Хаджиментов

    3 5 Отговор

    До коментар #57 от "Информиран !!!":

    1. Авторът! Авторът!
    За котките и китайците - черно на бяло:
    Константин Тренчев: Както е казал другарят Мао, дали котката е бяла или черна, важно е да лови мишки.
    Александър Томов: Това е Конфуций, и след това Дън Сяопин
    Константин Тренчев: Да де, извинявай, извинявам се, щото беше китайско, а пък съм много уморен.
    (Би Ти Ви)
    2. САЩ воюват с Хитлер още от 1940г. като съюзници на Великобритания, защитавайки я от него. По това време СССР и Германия са все още съучастници, разделили са си Полша, СССР знексира Балтийските републики, воюва с Финландия и т.н., за което е изключен от ОН (предшественика на ООН) за агреси. Първият и единствен случай до сега. Освен чисто материалната помощ, още през Декември 1941г. САЩ започват война с Япония, което позволява на СССР да освободи армиите си в Далечния Изток и да ги пренасочи срещу Германия. Освен това, по време на цялата война Великобритания и САЩ бомбардират в тила на Германия заводи, рафинерии, влакови ешелони, мостове и др., обезкървявайки германската армия на Изтония фронт и оставяйки я без гориво, муниции, резервни части и т.н. Да не говорим за разрушения завод за тежка вода в Норвегия и поропения кораб с готова такава, което осуетява създаването на атомна бомба от Хитлер, което щеше да обърне войната. Изобщо, липсва ти доста знание за този период.
    3. По време на социализЪма върхушката взимаше ВСИЧКО от всички и им даваше минималното за да не умрат от глад. Сага хората печелят много повече, така че прави

    Коментиран от #59

  • 59 Информиран !!!

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хаджиментов":

    Абе защо си толкова праволинеен, не знам? Какво се хващаш за това кой пръв е открил мъдростта. Важно е да се разбере в дадената тематика какъв смисъл имат казаните думи и в какъв контекст е използвана поговорката в случая.. Ако бях ти казал Конфуций 1: 1, той дали е имал точно това впредвид за икономиката на Китай, както в случая при Дън Сяопин? По отношение на точка номер 2. - Аз това не ти го оспорвам. Не съм го и споменал, не заради това че не го знам. А заради това че всичките тези помощи на Запада взети заедно, са твърде незначителни спрямо това което търпи СССР. Защо да се впускам в излишни подробности.
    И апропо войната с Япония. САЩ започват война с нея, не толкова от солидарност към Русия, колкото заради това че са ударени от Япония в Тихият Океан - Пърл Харбър.
    По отношение на Атомната бомба добре. Но предотвратяването на едното, не пречи на другото - те да се намесят в Европа намреме. Още повече че евентуална атомна бомба използвана от Хитлер щеше да наруши и тяхната сигулност. Имали са пряк интерес да не я допуснат. А не толкова от солидарност към Русия.
    По отношение на твоята точка 3. Не ми говори неща, които мислиш че яз не знам как са. Аз съм свидетел от онова време на Социализма и мога да кажа че в България се живееше доста добре . В Съюза имаха някакви ограничения откъм потребитетелски стоки, но това може да се обясни със Студената война и че им трябваха средства за въоръжаване. Но никога не са умирали от глад. От глад умираха по

    Коментиран от #113

  • 60 Информиран !!!

    3 0 Отговор
    От глад умираха по време на войната. Защото в крайна сметка от всички съюзници, те изядоха дървото. Там загубите в материално и физическо измерение бяха неимоверно по - големи.
    И последно кои хора сега печелят по - добре? И ако е толкова добре, защо населението в България се стопява с толкова бързи темпове? Това е като при животинските видове. Когато е добре ( има достатъчно кльопачка и малко вредители), популацията се увеличава. Когото не е добре, тя намалява. Същото е и при хората.

    Коментиран от #61

  • 61 Хаджиментов

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "Информиран !!!":

    - няма значение поводът за войната - важното е, че с нея САЩ помагат на СССР.
    - щом си живял по времето на соца знаеш, че имаше уравниловка и всички взимаха еднакво без значение дали бяха усърдни и кадърни или мързелуваха и мърляха. Освен това знаеш, че за ръководители се избираха според верността към партията, а не според професионалните и личностните качества. Нямаше стимул за работа и развитие, което е двигателя на икономиката. Тогава учудващо ли е, че в нито една държава този режим не успя да изгради просперитет?
    - относно сигурността и ситостта - и сега ги има в затвора. Защо, обаче никой не иска да ходи там?
    - за населението - ако тогава границите бяха отворени нямаше да бъдем и 5 милиона. Иначе и сега българите раждат и то много, но извън България.
    - Китай - дали социализъм или капитализъм се определя от собствеността върху средствата за производство. В Китай тя е частна и там има див капитализъм Работи се по 12 часа на ден без почивка. Работниците се довеждат от провинцията и живеят в лагери за няколко години, след което се заменят с други за да не се оголва селото. Експлоатира се широко и детския труд.
  • 62 Информиран !!!

    5 0 Отговор
    То и големите студове и те помагат на Съюза по време на войната, когато германците са непосредствено до Москва, но е по стечение на обстоятелствата. Не че времето е разбрало че аха Москва да падне и то да се развали за да им помогне. Това за уравновиловката и за избирането на ръководителите всички го знаем. Но даже и с тези недостатъци хората бяха по - щастливи и по - жизнерадостни от сега. Това се усещаще и във въздуха. Навсякъде весели и засмяни хора. Нямаше гладуващи, нямаше безработни, жените ти жени, мъжете ти мъже. Безплатно здравеопазване и образование. Излез сега навън и се поразходи. Ще видиш огрижените и унили физиономии на хората, защото борбата за оцеляване не е лека. Новините пълни с нарко - крими истории. И аз ти говоря за времето преди Коронавируса. Не ми хвали и Запада. Живял съм 15 години там. И то на хубави места. 12 години в Австрия и 3 години на Канарските острови. И там четала ти е на врата. И там си господин никой. И там трябва да преодоляваш един куп проблеми. Този безгрижен живот който го живяхме през Соца - няма място за сравнение. Който си беше кадърен и вкъщи си създаваше необходимия уют. А по отношение на раждаемостта много грешиш. Даже и с тези които са раждани извън България, даже и с тях намаляваме. Нали разбираш, че не всички живеещи българи на Запад имат деца. Някои жевеят сами, защото им е непосилно икономически да имат и отгледат деца. Там всичко е много скъпо и не е за всеки. Много българи дори не могат да си позволят да
  • 63 Информиран !!!

    6 0 Отговор
    Много българи дори не могат да си позволят да отидат там. А ако отидат, няма да знаят какво да правят. Има много дето са спали и по пейките. По отношение на Китай, всичко с времето става много по - добре от преди. Имам много руснаци приятели, които живеят почти на границата и често посещават Китай. Промените са очевидни. Дори и самите китайци го потвърждават. Напрежение понякога има, но то е в резултат на съперничеството със Щатите - икономическа война и т.н. Всичко идва заради тази скапана конкуренция. Дори в световен план. Кой на кого трябва да служи? Икономиката на хората или обратно? В днешно време май по - скоро е второто. От тук идва напрежението и неспокойния живот. Защото все някой с някого се конкурира. И защо е всичко това? Може ли планетата Земя да изтърпи още дълго това? Защото конкуренцията е свързана с потреблението и на повече ресурси.
  • 64 Информиран !!!

    7 0 Отговор
    Ако можеш с две думи да ми обясниш. Защо е толкова важно да пришпорваме икономиката в глобален (световен) план? За къде сме се разбързали? Какво печелим от това? Ти не виждаш ли негативните последици от всичко това в световен мащаб? Безброй депресирани хора, безброй разтрогнати бракове, социално напрежение, предпоставки за военни конфликти и войни, тотално увреждане на природата. Да изброявам ли още? Кому е необходимо всичко това? Кой поражда това е ясно - нарича се алчност. Стремежа да имаш повече и повече. Но това не те прави щастлив. А точно обратното. Забравихме за духовното в нашия живот !!!

    Коментиран от #66

  • 65 Хаджиментов

    2 3 Отговор
    Големи каши са ти в главата :)
    - Да, стремежът към максимални печалби пришпорва икономиката, но главният проблем е пренаселеността. Китай отмени забраната за повече от едно дете, а Индия вече ги надминава по население. И те и Африка и редица други бедни държави, където се гледат по 10-12 деца в семейството продължават да се множат, а светът им помега от криворазбрана хуманитарност. Всички те искат и храна и дрехи и много други неща. Затова и дойде теорията за Златния милиард.
    - Китай - бил съм много пъти там, работя с тях и зная всичко от първа ръка. Те си имат много проблеми и ги чакат още повече. Дори пишат за всичко това в техните си вестници, но световните медии не го популяризират.
    - Глобализацията - една чудесна инициатива, която беше изкривена. Във всеки по-голям град в света има China town, заради вековната емиграция заради бедността в Китай. Сега това престана, защото Западът инвестира там. Да, западните фирми направиха пари, но и Китай е доволен, не мислиш ли? Така стана и с Япония, Тайван, Тайланд, Малайзия и т.н. Сега същото се случва с Виетнам, Индия и някои други. Ще дойде ред и на Африка, но за целта трябват стабилни правителства и подходящи закони. Това е и целта понякога Западът да побутне някой диктатор за да дойдат на негово място по-сговорчиви хора. Не е правилно, но в дългосрочен план е полезно за държавите, защото ще вървят по пътя на Китай, Сингапур, Тайван и др. азиатски тигри.
    - Аз също съм поживял доста в чужбина и имам и по-
  • 66 Хаджиментов

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Информиран !!!":

    - Aз cъщo cъм пoживял дocтa в чужбинa и имaм и пo-други впeчaтлeния. В крaйнa cмeткa зaвиcи кoй cи и в кaкви cрeди cи ce движил.
    - Нaмръщeнитe хoрa нe ca тaкивa зaрaди прoблeмитe, a зaрaди мaнтaлитeтa и нaрoдoпcихoлoгиятa ни. Ниe cмe чeрнoглeди, зaвocтливи, нeнacитни и вeчнo мрънкaщи и нeдoвoлни. Кoлкoтo и мнoгo дa имaмe вce щe cмe нeщacтни. Тoвa e и чacт oт духoвнoтo. Нo кoй пoдмeни бългaрcкaтa духoвнocт и иcтинcкaтa културa c измиcлeн coциaлиcтичecки рeaлизъм и нacилcтвeнo нaтрaпeни "прoлeтaрcки" цeннocти? Къдe ocтaнa бългaрcкoтo? И кaквo ocтaнa cлeд 1989 oт тaзи "културa"? На нeйнoтo мяcтo избуя чaлгaтa, a тeзи, кoитo ни възпитаваха и ни я нaтрaпвaхa cтaнaхa нaй-циничнитe грaбитeли и прecтъпници. Тoлкoвa иcтинcкo бeшe вcичкo. A хубaвoтo и духoвнoтo вceки caм cи гo прaви и нe e нужнo дa e c пaри. Виж ги цигaнитe. A нaй-щacтливитe хoрa ca нa eдин ocтрoв, къдeтo нямa пoчти нищo.
    - И тoгaвa и ceгa имaшe и имa и хубaви и лoши cтрaни - тoгaвa бeшe зa eдни, ceгa зa други. Зaвиcи кoй oт кoя cтрaнa e бил. Зa мeн тoгaвa нe бeшe дoбрe, нo ceгa e и затова съм против соца и за сегашната система. Естествено в нормален вид, защото в България е доста изкривено. Както е казал дядо Маркс "Битието определя съзнанието" ;)
    A имa и eднa групичкa, кoятo и тoгaвa и ceгa ca дoбрe. Дори много добре. И всички ги знаем кои са. каквото и да се промени те винаги ще са добре и винаги ще са най-отгре. А обикновените хора ще им робуват под една или друга форма.
  • 67 Информиран !!!

    9 2 Отговор
    Съвършенно правилно! Защото тези хора не се интересуват от идеали и нравсвевост. Те просто са нагаждачи. При тях е все едно кои са на власт. Важно е те да са отгоре на каймака. Затова и най - чистите в морално отношение идеи отиват бързо на боклука. Опорочават се. Докато изникнат други герои с други нравствени възгледи, които също ще бъдат опорочени.
    Тук е мястото да ти кажа, че социалистическия реализъм бе за мен една красива приказка. И винаги съм го считал за даденост и нещо съвсем естествено близко до човека а не натрапено отвън. Братство, Равенство и Дружба между народите. А не конкуренция. Усещането е божествено! Спомням си съвсем ясно че ми беше много приятно да общувам с различен типаж хора. Всички бяха някакси много учтиви и земни, без излишни преструвки и високомерие. Ако си закъсал ще ти помогнат, ако си замръкнал ще те подслонят. Когато отидох за първи път на Запад, се сблъсках с точно обратното. Тесногръди хора, които ако има едно лесно да не ги молиш за нищо. Естествено че свикнах постепенно с тази особеност. Видях че след време ( след около 10 години) и в България започна да се наблюдава тази неприятна тенденция. Особено сред новоизлюпените богаташи. През Социализма дори само с 5 лева в джоба, никой нямаше право да накърни твоите граждански права и доблест. Усещаше се сигурност и закрила от държавата, което не мога да кажа за годините след 1989. Сега на никой не му пука за теб, повярвай ми. Ако закъсаш със здраве или пари не дай си Боже
  • 68 Хаджиментов

    6 6 Отговор
    Социализмът от Марксистко-Ленински тип е противоестествен и затова не може да съществува. Живата природа е конкуренция, борба за живот, естествен подбор. Капитализмът е по-близо до естественото и затова е по-жизнен. Социализмът е по-хуманитарен, но нали именно тази хуманитарност заплашва човечеството - да поддържаш и издържаш нежелаещи и неспособни да се грижат за себе си. Така се натоварват и обществата, натоварва се и Земята като цяло. Не ме разбирай погрешно, не съм против социалното - да се помага на хора изпаднали в нужда или жертва на обстоятелствата, но политиката на всеобщо равенство и братство ражда паразити, които живуркат на гърба на другите и убива всякакъв стремеж за усърдна работа и развитие. След като взимаш колкото мързеливия, неработещия и тариката - защо да работиш? Тогава, обаче икономиката започва да крета и вече не може да осигурява достатъчно за да се покриват огромните социални разходи, безплатно медицинско обслужване, образование, покриване на скритата безработица, дотиране на неефективните производства и т.н. Дори СССР с огромните си ресурси не издържа на това. Разчита се на съзнанието, но какво съзнание, когато социализма се наложи силово - с диктатура на пролетариата, репресии срещу инакомислието, предприемачеството, свободомислието. С цензура, затворени граници, Желязна завеса?!?! В Пирамидата на Маслоу съзнанието е по-високо от първичните потреби на индивида - храна, покрив, сигурност и т.н., които социализма единствено се боре
  • 69 Хаджиментов

    5 2 Отговор
    В Пирaмидaтa нa Мacлoу cъзнaниeтo e пo-виcoкo oт първичнитe пoтрeби нa индивидa - хрaнa, пoкрив, cигурнocт и т.н., кoитo coциaлизмa eдинcтвeнo ce бoрeшe дa ocигури и тaкa и нe уcпяхмe дa cтигнeм дo тaзи cтeпeн. Eтo тoвa e oщe eднo гoлямo прoтивoрeчиe нa тoзи cтрoй.
    Друг пoдхoд избрaхa Cкaндинaвcкитe cтрaни - пaзaрнa икoнoмикa cъc cилнa coциaлнa държaвa. Дa нo, тaм дaнъцитe ca oт 40% нaгoрe и пoнякoгa cтигaт и дo 75%. И кaтo имaш виcoк cтaндaрт мoжeш дa cи пoзвoлиш дa рaзвивaш духoвнoтo - cъзнaниe, културa, oбщecтвo, дa cи coциaлeн, дoбър, вeжлив, културeн и т.н. Инaчe идвa бoрбaтa зa oцeлявaнe. Китaй ce oпитвa дa прaви "тoтaлитaрeн" кaпитaлизъм - тoтaлитaрнa държaвa c пaзaрнa икoнoмикa, нo тoвa нямa дa издържи мнoгo дългo, зaщoтo в ocнoвaтa нa пaзaрния мoдeл e дeмoкрaциятa, кoятo oтcъcтвa в тoтaлитaрнитe oбщecтвa.
    У нac вcичкo e пceвдo, зaщoтo нямaшe прeхoд, a Пeрecтрoйкa - cъщaтa упрaвлявaщa върхушкa oт прeди зaмeни пoлитичecкaтa cи влacт c икoнoмичecкa, нaпрaвихa cи пaртии зa дa държaт пoлитичecкия живoт пoд кoнтрoл, кoрумпирaхa cъдeбнaтa cиcтeмa зa дa нe ги зaкaчa и cи глeдaт кeфa. Т.e.caмo ce имитирa прeхoд. Зaтoвa, дoкaтo нe ce извърши иcтинcки прeхoд, нeщaтa нямa дa пoтръгнaт. Дa, нo зa мoмeнтa нe ce виждa пoлитичecки cубeкт, кoйтo дa гo извърши.
  • 70 Информиран !!!

    5 3 Отговор
    Виж какво ще ти кажа. Социализмът падна, защото загуби икономическата борба с Капитализма. Разбира се че в Капитализма се произвеждат по - качествени неща. Но те са в резултат от производства на крупните предприемачи, които чрез експлоатация на труда са натрупали огромни богатства. В резултат на това на пазара се появява голямо разнообразше на луксозни стоки. Те обаче не са по джоба на всеки, но всеки носи душа и може да бъде лесно съблазнен. Изкарването на прехраната за средностатистическия гражданин става обаче все по трудна, за някои семеиства дори невъзможна. Това е в резултат на изострената конкуренция на работните места. А тя е продиктувана не само заради навлизането на все по - нови технологии (които отменят потребността от много производствени дейности), но също така на все по завишените изисквания към работното место като цяло. Ефектът е драстично намаляване на броя на работните места като цяло в икономиката, когато за 1 раб. място се борят често много кандидати. Конкуренцията понякога е жестока. В резултат на което много хора стават ненужни, въпреки желанието им да се трудят. Някой ще рече работа има. Да работа има всякаква с ниски доходи. В която можеш да вложиш цялото си време, но няма да получиш достойно заплащане. А за нормално съществуване ти трябват средства поне за ежедневни нужди и консумативи. Резултатът е - много хора започват да живеят на ръба на оцеляването и се чувстват ненужни. Някои от тях задлъжняват поради липса на изход. Превръ
  • 71 Информиран !!!

    3 2 Отговор
    Превръщат се в икономически роби. Да не говорим колко семейства се разпадат в резултат на това. Нещастни деца растящи само с един родител и дори без родители. Ето това е пазарната икономика. И нещата ще се задълбочават все повече с развитието на технологиите, защото те също изяждат много работни места.

    Коментиран от #74

  • 72 Информиран !!!

    4 1 Отговор
    В резултат на това социалното напрежение расте - жълти жилетки и др. Живата природа, както казваш е конкуренция, борба за живот и естествен подбор. Точно така. Но там има много често и дива саморазправа между индивидите и дори войни. Но нали все пах хората са разумни същества и трабва да се стремят да не допускат това. Че то по тая логика утре всеки може да рече да хване ножа като му дойде до гуша и да прогони съседа си (да не казвам по - лошото) и да му завладее територията (апартамента) и хранителните запаси (хладилника), щото видите ли това е природосъобразно. Нищо чудно и това да стане някои ден при изострена социална криза.
  • 73 Информиран !!!

    3 3 Отговор
    В Социализма могат да бъдат създадени механизми за стимулиране на създаване на продукти с по - добро качество чрез които да се въздейства също върху ентусиазмът и трудолюбието на хората. Нямам впредвид перестройка а чрез материални стимули за качество и продуктивност. Разбира се не колкото при Капитализма. Но при Капитизма нещата са други. Там както вече изтъкнах се създава лукс, който заробва. Защото можеш да си го позволиш на лизинг или кредит. Но колко време ще издържиш така?
    Проблемът на Социализмът е самият Капитализъм като нехуманна и силно конкурентна система. Само да си представим съвсем хипотетично, че в цялото земно кълбо, поради една или длуга причина изчезне Капитализма като цяло и остане да господства само Социализма навсякъде на принципа на по - умерено изразходване на природните ресурси. Между всички страни да се развият взаимотношения на сътрудничество и взаимопомощ. Световната икономика кото цяло ще се забави. Да това е така. Но ще изчезнат социалното напрежение и несигурността. Ще имаме повече време да се радваме на природата, на семейството и на приятелите. Ще повдигаме постоянно своето интелектуално ниво. (В момента на Запад а и вече у нас има такива хора профани, които да се чудиш дали въобще са завършили някакво образование. Вчера чух по новините, че президентът Тръмп пледложил на болните от Коронавирус да се дава да пият белина или да им се инжектира дезинфекант. Още по - учудващо е, чи много изпълнили неговите препоръки и се ока

    Коментиран от #75, #78

  • 74 Хаджиментов

    4 5 Отговор

    До коментар #71 от "Информиран !!!":

    Приказките за "загниващия капитализъм" ги слушам от десетки години. А теорията за експлоатацията на работниците от лошите капиталисти отдавна не работи, просто защото датира от 19 век, а сега капитализмът е коренно различен. Ако имаш една корпорация, която е публична и в която акции имат стотици хиляди, включително и работещите в нея (т.е. те са собственици на някаква част от нея), то кой е експлоататора и кой е експлоатирания, след като печалбите се разпределят между всички? По този модел работят всички съвременни големи корпорации и именно от там се формира голяма част от средната класа. В една семейна фирма кой е екплоататора и кой експлоатирания? Тези, които работят за минимална работна заплата и едвам свързват двата края, са хора без образование, нелегални имигранти, новодошли, които не знаят езика и разни маргинали, които се изпаднали от обществото. ненапразно САЩ са пълни с мексиканци, а Европа - с азиатци и африканци. Все някой трябва да работи неквалифицирана работа за жълти стотинки, а училите американци и европейци не желаят. И тази система е по-справедлива, защото всеки печели според приноса си. Да много хора са затънали до гуша в кредити, но това е по тяхно желание и е в резултат на популяризиране на консуматорската политика. Но с изключение на кредитите за коли и къщи другите не са обезпечени и ако хората решат да не ги плащат банките не могат да направят нищо. Е, няколко години няма да им дават кредит, но после ще започнат пак, защото печеля

    Коментиран от #91

  • 75 Хаджиментов

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Информиран !!!":

    Хората са по-лоши от животните. Няма животно, което да убива за удоволствие или просто от алчност - те взимат точно толкова, колкото им е нужно за да живеят.
    Може да се поучим много от тях.
  • 76 Информиран !!!

    4 1 Отговор
    се оказали впоследствие в интензивно отделение с опасност на живота.).
    Но да си представим и един друг сценарий. Да си представим, че всичко си остане както е, но на земята един ден дойде високотехнологична цивилизация и ни каже - "Вашите техногии и пазарна икономика нищо не струват. Ние ще ви покажем по - модерни технологии и икономика. Ще настъпи голямо ускорение и за да ги усвоите всички тези новости, няма да ви остава и грам свободно време. Ще забравите въобще че сте хора и че майка ви е раждала. На всеки в главата ще инплантираме специален чип, чрез който ще имате по - големи умствени възможности, но и ще можем да ви манипулираме както си искаме.. Семейство вече няма да е необходимо предвид пълната отдаденост към новите технологии. Възпроизвеждането ви ще става в специална лаборатория, където ние ще обучаваме вашите деца. Можете да идвате един път седмично за по един час седмично."
    Как би реагирал на тези думи всеки нормален човек? Не вярвам на някой да му се прииска. Затова по - спокойно с икономиката. Технологичният напредък не е най - важното нещо. Все пак сме хора а не роботи. Най ценното в живота е самия живот. Той трябва да се изживее пълноценно. Духовното не е свързано с технологиите и материалното. Най - големите философи се раждат дори в най - бедните страни. Духовната храна черпи сила не от материални богатства и технологичен напредък. Тя гледа дори да се диференцира от тях.

    Коментиран от #79, #116

  • 77 Информиран !!!

    0 2 Отговор
    Прочети изложението ми и непосредствено преди твоите коментари.
  • 78 Хаджиментов

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "Информиран !!!":

    Мечтите са без пари :)
    Ограничението на потреблението може да стане по много начини, но не мисля, че точно социализма е най-подходящия. В класическия си вид той е един мъртво роден запъртък с безброй вградени недостатъци, които ако се оправят то това вече няма да е социализъм, а нещо друго.
    Според мен трябва да се преобърне цялата ценностна система на днешния свят. Да се преосмислят приоритетите и да преориентира света. Например:
    - едно време артисти, певци и музиканти са били придворни слуги, а сега са сред най-богатите.
    - разни модели, спортисти, миски, модни дизайнери и т.н. са също сред най-богатите, без да носят нищо полезно на хората.
    - банките са се превърнали в едни от най-големите кожодери, натрупали трилиони, без приходите им да отговарят на предлаганите услуги. Те просто печелят от лихви като дават твоите пари на мен, а моито - на теб.
    - Най-големите пари идват от пороците, суетата и развлеченията на тълпата. Съвременният свят е основан на реклама, манипулация на тълпата, фалшиви ценности (мода, хитове, филми, "успели хора" и тн.). Издига се в култ не човешкото и доброто, а славата, имиджа, медийния успех, парите. медиите могат да направят звезда и милиардер от всеки и всичко.
    - Създаващите истински ценности в това общество - учени, преподаватели, хора на истинското изкуство (не комерсиалното), инженери, лекари и медицински персонал, социални работници, дори обикновени фермери и работници и т.н., са тези, които трябва да са платени най-д
  • 79 Хаджиментов

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Информиран !!!":

    Ами ние сме много близо до този сценарии с чипосването. Дори според мен вече има и клонирани хора (или биороботи). Тук въпросът е доста сложен, защото не можем да спрем прогреса, но трябва да се научим как да го управляваме, защото пътят към ада е покрит с добри намерения.
    - Нобел създаде динамита и се надяваше да улесни прокарването на пътища, строежа на тунели и т.н., а виж колко много хора той изби и продължава да избива.
    - Химията беше голямата надежда на хората за по-добър и качествен живот, а виж какво замърсяване има сега в резултат на химическото производство, БОВ и т.н.
    - Атомът трябваше да донесе неограничена чиста енергия, а виж какво става с ядреното въоръжаване.
    - Биоинженерството, роботиката, електрониката, интернет и какво ли още не - всичко може да убива когато е в ръцете на политици и недалновидни хора, на хора без морални задръжки и с престъпно мислене. Едно време като не е имало оръжия такива хора са убивали с камъни и дървета. Чиповете за импланиране и всичко друго може и да са много полезни, както и много вредни. Зависи кой ги управлява.
    Не може и не бива да спрем прогреса, само защото някой можело да се възплзва користно от него - трябва да хората да се променят и да натикват в миша дупка всички войнолюбци, използващите сила за контрол над другите и тези, които използват постиженията на науката срещу човечеството. И тогава много неща ще си дойдат на мястото.
  • 80 Информиран !!!

    3 3 Отговор
    Приятелю! Няма срамен труд. Но дори и нискоквалифицираният труд трябва да е заплатен така добре, че да гарантира нормалното съществуване на гражданите. Заплащането трябва да е справедливо съобразно с изискванията на времето. А то много често не е. Аз не говоря всички да полагат висококвалифициран труд. Как може обществото да допуска свръхбогати и свръхбедни. Ако тези две категории се премахнат целенасочено от дъжавата, всичко ще е ОК. Нали могат най - богатите да се обложат с по - високи данъци и тези пари да се използват за по - достойни заплати? Иначе ножицата между бедни и богати ще се отваря все повече във времето. Аз бих го направил например да има богати до определен таван. Парите над този таван да влизат във фонд за повишаване заплатите на най - недоходоносните професии. В противен случай те въобще да не се предлагат на пазара на труда. Пак повтарям - Не може едни да богатеят до безкрай и да обръщат това едва ли не в спорт а други да тънат в мизерия. Да оставим че не е морално, но не е и богоугодно !!!
  • 81 Информиран !!!

    3 1 Отговор
    А за прогреса ще ти кажа че нямам в предвид да бъде спрян а дотолкова забавен, че да не поражда излишно напрежение сред хората. Да може животът да протича по обичайния си начин. А той много често изпреварва нагласите на хората а също предизвиква и несъвместима работна среда. Има вече толкова много хора с психични заболявания и депресии породени от стресиращите условия на работа и суровата макроикономическа действителност. Ако оръжията бяха разрешени масово и в други страни по света, освен в такива като Щатите, щеше да има вълни от инциденти. Не че сега няма. А този стрес се поражда именно от тази повсеместна конкуренция. Това не протича никак нормално. Тук една държава според мен не би могла да се справи с проблема. Изисква се световно решение за което на този етап никой не е помислил. Няма нужда според мен да препускаме толкова. По - добре, по - бавно и по - обмислено.

    Коментиран от #88

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Чичкото с цилиндъра

    4 0 Отговор
    Lенин беше пратен от англосакса с един кораб натъпкан с долари от англосакса да държи на къса каишка агресора раша
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ленин е марионетка

    8 1 Отговор
    А нещо примерно за Ротшилд и най-голямото поробване на хилядолетието през борчове от цифри обезпечени с вакуум?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Пътят на добрите намерения

    4 0 Отговор
    ЕЕее... то пътят към Ада е постлан все с добри намерения от всички РоволУции,а резултата е реки от кръв и при Английската,и при Френската,и при Рускити революции. Провото на народите за самоопределения болшевиките така нескопосано го реализираха на практика,че днес има арменци в Азърбайджан и обратно. Повече азери живеят в Иран отколкото в Азербайджан.,а в Таджикистан,Узбекистан и Киргизстан е пълна мешавица. Пак в грубо нярушение на принципа за самоопределение болшевиките дадоха в етническо робство коренни руски територии в Харков,Донбас,Крим ,Одеса. Националното самоопределение беше само морковът та болшевиките да яхнат властта,иначе са си глобалисти-интернационалисти и мразят етносите така,както сега соросоидите настъпателно и яростно пробват да ги хибридизират.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Войната

    1 1 Отговор
    Австрийски войски влезоха в Сърбия(почнаха войната) и цар Никалай Две малоумно я разпали.Германия влезе,като пак така лекомислено изключваше Англия,но и Англия влезе след Франциа.Германия падна между два фронта.Срази руския фронт с 1,5 млн.убити руски солдати,но това не бе достатачно.Ето защо на полковника от спецотдела на войската Билхелм Николаус бе възложено да организира един метеж,осаществен от болшевиците на Ленин и новото болшевишко правителство подпише сепаративен мир,какъвто стана на Брест-Литовск.Сам Ленин получи 5 млрд.златни марки,нужни на болшевиците за бъдещите им кръжоци в Швейцария,понеже се очакваше руската царска армия да ги изпъди скоро от Петроград и да върне царя и царското управление.Не се случи така.Русия пламна в гражданска война,но болшевиците победиха белите.Така,че кви ги приказва тая Искра Баева,дет даже не си дадах труд да й чета съчинението.Някои включват световна конспирация в появата на тоя нов комунистически ленински свят,като казват,че Троцки-Помощникът на Ленин получил пари от Яков Шиф друг един банкер Вартбург,за да направи преврата в Петроград.Не види се кой знае каква конпирация,след като вземем пред вид,че тия дали парите на Троцки са си чисти германци(ПО ТОВА ВРЕМЕ над половината от бялото население на Щатите е германско),а че парите били американски?Нали после Ленин и Компания трябва да ги заменят за швейцарски,за да продължат живота си там в Швеицариа и да правят своите комунистически кръжоци.Руска му работа.Готов

    Коментиран от #99

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    3 0 Отговор
    И ШВАБ ЛИ ЩЕ ИЗТРИЕШ, А НЕГРАМОТЕН ЦИГАНИН?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 !!!?

    7 5 Отговор
    Експериментът СССР продължава !!!?

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Див капиталис":

    Винаги ще си остане само идея и утопия. Знаеш ли защо, защото тя може да е съвършена, но хората никога няма да бъдат. Винаги ще има корупция, борба за власт пари престъпления и т. Нат.
  • 99 Прекрасният свят

    5 2 Отговор

    До коментар #90 от "Войната":

    Немските нари на немското военно разузнаване преследваха военностратегическа цел и я постигнаха,т.е. извадиха Русия от войната. Парите на американските банкери са много повече и са на друго много по-високо ниво. Още тогава американският финансов капитал беше надскочил националните граници и заедно с Ротшилдите искаше премахване на националните граници и националните държави,щото му бъркаха бизнеса. Точно затова дадоха пари на болшевиките,за да започне формиране на световна държава. Тогава опитът се разсъхна,нооо... днес соросоидният напън е много по-добре измислен и организиран и се действа едновременно да деконструиране на досегашните общества,зануляване,чипиране и построявяне фермата на Оруел и Прекрасният нов свят на Олдас Хъксли.

    Коментиран от #107

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Right is the Right way

    6 2 Отговор
    Тези поне изтекоха в историята, с всичките им гадости, които оставиха след себе си, разбира се. Особено пък за нас българите. Но днешните им следовници в лицето на зеленисти, джендъри, лгбтъци и всякаквите нови левичарски идиотщини са на път да ги задминат по зловредност. Наистина левите идеологии са продукт от наивност и психически отклонения.
  • 102 ЛЕНИН Е ЕКСПЕРИМЕНТ НА АНГЛИЙСКИТЕ ЕВРЕИ

    6 1 Отговор
    .............. ХИТЛЕР СЪЩО !

    Коментиран от #115

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Роза

    3 3 Отговор
    В.И. Ленин,като всеки човек,си е имал и положителни,и отрицателни качества.Той е бил гениален политически ум,с голям принос в областта на марксистката идеология и диалектика.Но революцията,на която той е бил водач,е свързана с прекалено много кръв,терор и насилие.Освен това винаги ми е било чудно защо руснаците толкова години не погребват Ленин по християнски-в гроб,а го държат във вид на мумия,сякаш е фараон или божество.Това намирисва на средновековие и мистицизъм.Доколкото зная,Ленин,докато е бил още в съзнание и е можел да говори,е пожелал след смъртта му да го погребат до гроба на майка му.Защо не са изпълнили това обикновено,човешко желание на един умиращ?!Това дълбоко ме възмущава.

    Коментиран от #106, #108

  • 105 ИЛЮМИНАТ

    5 1 Отговор
    БОЛКАТА ОТ СРИВАНЕТО НА СОЦА Е ГОЛЯМА, СРАМЪТ Е ОЩЕ ПО ГОЛЯМ

    Коментиран от #114

  • 106 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #104 от "Роза":

    Нещо ти куца свръзката Розичке. Как тоа с голем принос точно в марксистката идеология ще го погребат по християнски? Тва значи да отрекат марксистката му идеология.
  • 107 Почти хомосапиенс

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Прекрасният свят":

    То и американци от еврейски произход финансираха партията на Хитлер, пък после всички знаем какво се случи.
    Дядо ми обичаше да цитира народната мъдрост, че глупостта не ходи по животните, а по хората.
  • 108 Аха

    2 1 Отговор

    До коментар #104 от "Роза":

    Приложи го това "всеки човек,си е имал и положителни,и отрицателни качества" и към Хитлер или Пол Пот, да речем, пък дано ти и просветне в света от рози и добри намерения.
  • 109 Ида Отсело

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Репресиран от герб":

    Веднага ти присъждам титлата Главен Тъполог на Републиката. Очевидно някой пише вместо теб на компа защото си сляп и невиждаш. Не виждаш, че целият свят е построен на принципите на даоизма. Дори основните религиозни книги са взаимствани от записки на Лао Дзъ.
  • 110 Шах

    0 0 Отговор
    Слава Богу , има Бог .
  • 111 НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ

    1 0 Отговор
    ЗА МЕН ленин Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПР€ДАТЕЛ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ,ПО-ГОЛЯМ ПР€ДАТ€Л И ОТ моше(моисей) и от юда ВЗЕТИ ЗАЕДНО!
    КОГАТО ОТЕЧЕСТВОТО ТИ ВОЮВА ДА ПРАВИШ РЕВОЛЮЦИЯ С ПАРИТЕ(ФАЛШИВИ) НА ВРАГА (ГЕРМАНИЯ)-ДА ЗАБИЕШ НОЖ В ГЪРБА НА ОТЕЧЕСТВОТО....!

    ПО-СТРАШНОТО ОТ КОМУНИЗМА € ТОВА ,КО€ТО ИДВА $Л€Д Н€ГО!
    ГОЛЯМА ГРЕШКА Е ,ЧЕ В РБ ОЩ€ НЯМА ЛУСТРАЦИЯ!
    ТО 10-ти НО€МВРИ Б€Ш€ ПЪЛНО М€НТ€-ВЪТР€ШНО ПАРТИ€Н ПР€ВРАТ $ УДОБР€НИ€ТО НА КОНТРА-ПР€ДАТ€ЛЯТ НА $И$Т€МАТъ-горбачов!

    $ТРАШНОТО €,Ч€ ДН€$ В РБ ИМА ПО-ВЪРЛИ ПР€ДАТ€ЛИ И ОТ КОМУНЯГИТ€(ПАРТИЙЦИТ€)-
    натовцит€ €вроатлантици-пр€бояди$али $€ комуняги,€вр€и,дж€ндъри,тарикати,мижитурки,калинки,адр€налинки....!!!!

    РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    ЛУСТРАЦИЯ! НОВ НАРОДЕН СЪД!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДОЛУ Ч€РВ€НАТА $ВОЛОЧ Г€РБ,Б$П,ДП$!
    ВЪН циони$тит€ ДБ и А$Б- $ЛУГИ НА $АТАнато!
    и ИТН -$А ПР€ДАТ€ЛИ!
  • 112 Хи-хи-хи!

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хаджиментов":

    Браво,че ти издържаха нервите да й прочетеш тая.Не си направих тоя труд.А и тоя дет се натресъл тука кат информиран с три удивителни и него.Ама,че групости и така чи си умрат тия хора.Срещам една от техната плеада.Сметка почна да ми държи загдето въздуха дишам де се вика.Добре,че беше с мъжо й,иначе такава щях да й тегла,ама нъл мъ ръбийш,малко кавалерство,понеже там пред мъжо й не върви.Кофти ще му стане на човека.
  • 113 Без да те прочетах,

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Информиран !!!":

    пак ти казвам за нивото на Хаджиментов.Високо е ,а?Хи-хи-хи.Айди майнаааа,утре е Великден.Ама вий даже и не го празнувате цйл,понеже и в понеделника се почива,а ти требува да ходиш на работа,а? Вий,комунистите.
  • 114 Само тва ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "ИЛЮМИНАТ":

    Найш кви пенсийки земат?А как й караха тогава?Продължа ли ще ме изтъркат теляците.
  • 115 На колко линийки си

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "ЛЕНИН Е ЕКСПЕРИМЕНТ НА АНГЛИЙСКИТЕ ЕВРЕИ":

    А де,пак лъжеш.Не лъжи!
  • 116 cf56cf

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Информиран !!!":

    Абсолютен комунист. Ценностите се променят. Светът върви напред. Това, което величаеш вече е морално остаряло.