Last news in Fakti

21 Януари, 2024 10:34 2 926 88

100 години след смъртта си Ленин е напълно ненужен на съвременна Русия ВИДЕО

  • владимир ленин-
  • смърт-
  • мавзолей-
  • русия

Създателят на Съветския съюз умира на 21 януари 1924 г.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Асошиейтед прес

Малко след смъртта на основателя на Съветския съюз, един популярен поет успокои и развълнува скърбящата страна със следните думи: “Ленин е живял, Ленин живее, Ленин ще живее.”

Век по-късно някогашният вездесъщ образ на Владимир Ленин е до голяма степен архаизъм в съвременна Русия, въпреки онези известни редове на писателя-революционер Владимир Маяковски.

Мавзолеят на Червения площад, където неговият балсамиран труп лежи в отворен саркофаг, вече не е задължително поклонение, а място на зловещ кич, отворено само 15 часа седмично. Привлича много по-малко посетители от Московския зоопарк.

Лицето с козя брада, което някога бе "неизбежно", все още се взира от паметници, но много от тях вече са станали мишени на шегаджии и вандали. Този на финландската гара в Санкт Петербург, отбелязващ завръщането му от изгнание, беше ударен от бомба, която остави огромна дупка в задната му част. Много улици и местности, носещи неговото име, са прекръстени.

Идеологията, която Ленин защитаваше и разпространяваше върху огромна територия, е нещо като периферно шоу в съвременна Русия. Комунистическата партия, въпреки че е най-голямата опозиционна група в парламента, държи само 16% от местата, детронирана от "Единна Русия" на Путин.

Ленин “се оказа напълно излишен и ненужен в съвременна Русия”, заяви историкът Константин Морозов от Руската академия на науките пред Асошейтед прес.

Лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов говори така, сякаш Ленин все още е начело на държавата: “100 години от деня, в който е спряло неговото голямо и добро сърце, започва вторият век от безсмъртието на Ленин” каза той.

Самият Путин изглежда склонен да държи Ленин на една ръка разстояние, дори да насочи няколко стрелички към него.

В реч три дни преди нахлуването в Украйна през 2022 г. Путин отхвърли нейния суверенен статут като нелегитимен остатък от епохата на Ленин, когато тя беше отделна република в рамките на Съветския съюз.

“В резултат на болшевишката политика възниква Съветска Украйна, която и днес с основание може да се нарече "Украйна на Владимир Илич Ленин" Той е неин автор и архитект,” каза Путин.

В реч година по-рано Путин каза, че предоставянето на Украйна и други републики на номиналното право да се отделят е поставило „най-опасната бомба със закъснител“.

Каквито и да са възраженията срещу тези политики, Путин също е наясно с емоционалната власт, която Ленин запазва за много руснаци, и той не подкрепя инициативи, които възникват периодично за премахване на тялото от мавзолея.

“Вярвам, че трябва да се остави така, поне докато ги има, а има доста хора, които свързват живота си, съдбата си, както и определени постижения... на съветската епоха с това”, каза той през 2019 г.

Проучване на общественото мнение от 2022 г. на държавната социологическа агенция VTsIOM установи, че 29% от руснаците вярват, че влиянието на Ленин ще избледнее толкова много, че след 50 години той ще бъде помнен само от историците.

Връзката на Ленин върху сърцето на Русия все още е толкова силна, че преди три години Съюзът на руските архитекти се поддаде на общественото недоволство и отмени конкурс за набиране на предложения за това как да се преобразува мавзолеят на Червения площад.

Ленин умира на 21 януари 1924 г. на 53 години, силно отслабен от три удара. Вдовицата му Надежда Крупская иска той да бъде погребан в конвенционален гроб.

Близките сътрудници на Ленин се страхували от смъртта му в продължение на месеци. Художникът Юрий Аненков, повикан да нарисува негов портрет в дачата, където се възстановявал, казва, че имал „безпомощната, изкривена, инфантилна усмивка на човек, върнал се в детството“.

На фона на тези опасения, Йосиф Сталин казва на заседание на Политбюро за предложение от “някои другари”, да се запази тялото на Ленин в продължение на векове. Идеята възмущава Леон /Лев/ Троцки, най-близкият подчинен на Ленин, който я оприличава на светите мощи, изложени от Руската православна църква - твърд противник на болшевиките - които нямат “нищо общо с науката марксизъм”

Но Сталин, някога ученик в богословско училище, разбира стойността на светския аналог.

Времето може би е наклонило везните. Съобщава се, че температурите са били толкова ниски -до минус 30 C, когато тялото на Ленин е било изложено в Москва, спирайки разлагането и вдъхновявайки властите да построят набързо малък дървен мавзолей на Червения площад и да положат допълнителни усилия за запазване на тялото .

По-късната версия с по-модернистична представа за древни стъпаловидни пирамиди, облицовани с мрачен наситен червен камък, е открита през 1930 г. По това време Троцки е бил принуден да замине в изгнание и Сталин упражнява пълен контрол, решен да представи себе си като абсолютно лоялен към идеалите на Ленин.

“В много отношения трагедията на СССР се крие във факта, че всички следващи поколения лидери се опитват да разчитат на определени "завети на Ленин’", казва Владимир Рудаков, редактор на списание „Историк“.

Стихотворението на Маяковски, което провъзгласява безсмъртието на Ленин, е “прощална дума, заклинание или проклятие” каза Рудаков.

Около 450 000 души минават покрай трупа на Ленин годишно - около една трета от броя на посетителите на московския зоопарк - в рязък контраст от съветската епоха, когато на Червения площад се виеха безкрайни опашки.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    54 33 Отговор
    СОРОСОИДНА МЪКА!ВАС НИКОЙ НЯМА ДА ВИ НАПРАВИ ПАМЕТНИК!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    64 30 Отговор
    Това си е лична работа на руснаците и руската държава ! Асошейтед прес да не си завира гагата в чужд задник !

    Коментиран от #20, #39, #49

  • 4 Да обобщим

    16 16 Отговор

    До коментар #2 от "Миле Китич":

    Западна Корея.
  • 5 Некой си

    58 19 Отговор
    Важното е ,че в САЩ си имат жива мумия 😂
  • 6 София

    25 29 Отговор
    Филма хубав ли е или е руски ?

    Коментиран от #38, #44, #52, #57

  • 7 Град Симитли

    30 13 Отговор
    Армънд Хамър е имал достъп по всяко време до Ленин,.... включително след смърта му:))
    .... Мисирките от АП имат достъп само до отходните канали на историята! :)

    Коментиран от #16

  • 8 АГАТа Кристи

    22 27 Отговор
    А раждането му е било още по-ненужно !!!
  • 9 Баварец

    18 17 Отговор
    Брежнев и Рейгън си обявили двубой и Брежнев загубил. На следващия ден в Правда излязло заглавие: “Брежнев завършил на почетното второ място, а Рейгън финиширал предпоследен”.
  • 10 СМЯХ ПЪЛЕН !

    33 14 Отговор
    ОТ АМЕРИКА КАЗВАТ КАКВО И Е НУЖНО НА РУСИЯ.
    ОСВЕН ЗАГЛАВИЕТО НИЩО НЕ ЧЕТОХ.
    ТО ЗА ФАКТИ МИ СТАНА НАВИК
  • 11 колко сте жалки

    29 9 Отговор
    всеки който смята че историята му е ненужа е обречен на гибел! в случая това мнение истипосано тук не е от руснаци а от тия дето ни казват как е добре за нас да живеем…
  • 12 Обезкосмополитен

    40 14 Отговор
    Освен Ленин, за съвременна Русия са ненужни и Дойче веле, VOA, сосроските НПО-та, свидетелите на Йехова и мненията и анализите на мисирки от Асошиейтед прес.

    Коментиран от #23

  • 13 Василий Иванович Чапаев

    17 15 Отговор
    Ленин - жил, Ленин - жив, Ленин - будет жить......"Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 2222

    22 12 Отговор
    Да държиш една мумия и да й се кланяш е безумие. Обаче нали си спомняте цирка на тукашните седесари, които взривиха мавзолея? Мумията на Гошо Тарабата можеше да бъде извадена без да се взривява сградата. Но на седесарите им трябваше шоу..
  • 16 БОЦ - ко

    14 9 Отговор

    До коментар #7 от "Град Симитли":

    Поздрави !!!
    Ето това е част от демокрацията. Кога преди си могъл да изказваш свободно мнение, което не е по каноните на ЧЛЕН ПЪРВИ от ком. конституция ???

    Коментиран от #53

  • 17 тъй си е

    18 12 Отговор
    Мдаа, не е лесно да си болшевишко чучело...
  • 18 Мито

    17 21 Отговор
    Великата формула на Ленин: "комунизъм = съветска власт + електрификацията на цялата страна",
    как би звучала днес?!
    Путинизъм = специални военни операции + путинска власт

    Коментиран от #33

  • 19 Дядо Йоцо гледа

    18 8 Отговор
    Кой е писал това е като днешните български професори, учени ама тъпи !
  • 20 Ако разбираш нещо де

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Това е свободата на словото!

    Коментиран от #54

  • 21 Малоумщина

    11 7 Отговор
    Погребете човека, да почива в мир!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Изброените

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Обезкосмополитен":

    Трябва да ги бесим по дърветата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бегай !

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "Малоумщина":

    Тия в Египет що не ги погребват,ами ги държат за шоу и мангизи по музеите?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пръц

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "ЗДРАВЕЙТЕ КОМУНИСТИ":

    Ами поне го знаят 99% от населението на планетата.Явно и ти го знаеш.А дали знаеш кой е коментирал от Асушед Праз?
  • 28 Мъка,руската мъка няма край

    12 17 Отговор
    При Ленин глад и мизерия,при Путин също,раша има най много бездомници в целия свят,минималната пенсия 80 евро,в Африка вече няма толкова ниски пенсии

    Коментиран от #31

  • 29 СРАВНЯВАТ ЗООПАРК С МАВЗОЛЕЙ

    12 8 Отговор
    ?!?!?!?!!!! ЖАЛКИ ЖАЛКИ ДЖУРНАЛЯ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИДИ В РЪСИЯ СДА ХАПЕШ ОСНОВНО

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Мъка,руската мъка няма край":

    ЯСТИЕ ХАЙВЕР А НЕ ПИШМАН САЛАМ ТУКА АМА ХАЙВЕР ДА НЕ Е УТ БЕЛУГА ЧИ ЩИ ЗЕМАТ ПАНЕЛКАТА..
  • 32 паси плачещият предател

    18 16 Отговор
    Престъпни лицемерни долни колонизатори варвари какво ви интересува Ленин? Някой е искал вашето долно мнение ? - извратихте светът с ценностите като еднополовите бракове, смяна на пола като" Парад гордости" "Гейпарадите "Трансгените "паради и всичко това е ценности , най -варварската империя в историята на човечеството ---- Татаромонголската или Монголотатарската която разруши страни с 8-10 хиляда история и не оставяше камък върху камък - само дим и пепел след себе си - вие варвари разрушавате това което човечеството е създало с хилядолетие - култура, традиции, семейни ценности, история и т.н.

    Коментиран от #36, #43

  • 33 РЕАЛИСТ

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Мито":

    Е па точно Ленин е виновен за тази СВО. Не могат да му простят руснаците, че именно той създаде Украйна. Това е залегнало в Брест -Литовският мирен договор с Германия. Ленин е немски шпионин и изпълнява всичко. Жириновски затова искаше да го изхвърлят от Мавзолея.
  • 34 КАСАПИН

    9 10 Отговор
    А ЗА ЗЕЛЕНСКИ МАВЗОЛЕЙЧЕ ЩЕ ИМА ЛИ
    ВСЕ ПАК Е СПАСИТЕЛЯ НА ЕВРОПА
    ИЛИ САМО ВЪЖЕНЦЕ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аспакой ся

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "паси плачещият предател":

    Товариш ,ще получиш някой инфаркт на възрас си вече
  • 37 Фащ са Злото

    9 10 Отговор
    Без Фащ ще има мир!
  • 38 ОМБРЕ

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "София":

    СЕГА ДУМАМЕ СТОИНОСТЕН ИЛИ ЯНКИ ПОРНО
  • 39 Марк Твен

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    За добро или зло ние продължаваме да поучаваме света. Никой не ни е избирал за тази длъжност, просто си я присвоихме.
  • 40 Аууу

    8 12 Отговор
    Голям рев на копейките за една мумия,какво ли правят в Египет
  • 41 Зелен Демократ

    10 10 Отговор
    Тоя Комунизъм ни бърка по всички дупки, колкото и да обичаме това действие, ще ни дойде повече! Изобщо мисълта , че всички хора ще имат възможност за добър, спокоен и достоен живот, без такива като Нас с привилегии е еретична и неморална, от Наша гледна точка, а Нашето щастие е вАШЕ задължение. Ленин ни изработи, вярвахме му, а той имал наистина мисли за справедливо общество.Повече такива грешки няма да допуснем, Времето е Наше, работата за това е вАША!!!
  • 42 Марко

    8 4 Отговор
    Преводът на този пасквил е в строго съответствие с нивото на медията, всяко второ изречение разсмива на макс 🤣
  • 43 Дрогарю

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "паси плачещият предател":

    Ама той и Ленката бил г.е.й
  • 44 БАРС

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "София":

    КОЛКОТО ТОЯ ЛАФ МОГА САМО ДА ТИ СЕ ИСМЕЯ.РУСКИТЕ ФИЛМИ СА МНОГО ПО ХУБАВИ ОТ НЯКЪКВИ СИ ХОЛИВУДСКИ ЕКШЪНИ ДЕТО САМО СЕ ГОНЯТ П СМОТОРИ КОЛИ И Т,Н,А И С МНОГО МАЛКА РАЗГОВОРНА РЕЧ И КАК ЕДИН СЕ СПРАВЯ С 1000 ЧОВЕКА И НИЩО МЪДРО ДА НЕ ГОВОРИМ И С РЕАЛНОСТТА.ДА НЕ ГОВОРИМ И ЧЕ В НЕ МАЛКО ФИЛМИ РУСНАЦИТЕ СА ПРЕСТАВЕНИ КАТО ЗЛОДЕИ ЧЕ ИСКАТ ДА УБИЯТ АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ТА КУП ГЛУПОСТИ.

    Коментиран от #76

  • 45 Павел пенев

    11 7 Отговор
    Ленин не е нужен, неговия завет в никакъв случай да не се разтурва СССР бе забравен от предателите Горбачов и Елин,за това сега сме на това положение.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Путинн

    10 6 Отговор
    Вие ли ще ми кажете какво е необходими или не на Русия? Що не си гледате във вашата /празна / паница? Що си не гледате вмирисаните чаршафи дето ги навнесохте да ги храните, за сметка на нормалните европейски граждани?Я у лево
  • 48 Реплика

    9 5 Отговор
    Ленин не е бил нужен и през 1917 г. на Царска Русия.Защо Асошиейтед прес не коментира кукловодите,които финансират Ленин и целите им?
  • 49 БАРС

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ПРАВ СИ АБСОЛЮТНО ЧЕ ТОВА СИ Е ТЯХНА РАБОТА.ПО СКОРО ЩЕ НАПРАВЯТ ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА И ТЕ ЩЕ РЕШАТ ДАЛИ ДА ГО МАХНАТ.А ДРУГИЯТ ЛАФ ЗА ТИЯ Асошейтед прес ДА НЕ ПЛАЧАТ НА ЧУЖД ГРОБ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА НЕ ЗНАЯТ КАК Е ПОГРЕБАН МОЖЕ ДА МУ ПЛАЧАТ НА К--А
  • 50 филип ейджи

    7 6 Отговор
    на Рсия може и да не е нужен, но ЕС копира Ленинизма с ускорени темпове

    Коментиран от #58

  • 51 Теляк

    7 2 Отговор
    Всеки ден го къпят с нов шампоан ! Казва се "формалин"
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 зеле

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ако разбираш нещо де":

    за изтритите коментари ли е свободата
  • 55 Мавзолей

    2 1 Отговор
    Как къпят Ленин?

  • 56 КАСАПИН

    8 6 Отговор
    ЧОВЕКА Е НЕМСКИ АГЕНТ ПРАТЕН ДА СКАПЕ РУСКАТА ИМПЕРИЯ
    СПРАВИЛ СЕ Е НО ПОСЛЕ ДОШЪЛ СТАЛИН И КОФТИ
    НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ НЕЩО
    ГОРБАЧОВ СКАПА СССР НО ДОЙДЕ ПУТИН И КОФТИИИИ
    ТА ЛЕНИН Е УМРЯЛ ПРЕДИ СТО ГОДИНИ СССР ГО НЯМА АМА КАТ ЧУЕТЕ ИМЕТО МУ И ПОДСКАЧАТЕ КАТО УЖИЛЕНИ
    АДЕ ПО СПОКОЙНО МЪРТАВ Е
    АМА ПРОВЕРЯВАЙТЕ ВСЕ ПАК ПОНЕ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ЩОТО ЗНАЕШ ЛИ ПУТИН МОЖЕ И ДА ГО ВЪЗКРЕСИ
  • 57 Верно ли бе

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "София":

    В днешно време се казва : филмът хубав ли е или е на Марвел ?
  • 58 По големи

    7 6 Отговор

    До коментар #50 от "филип ейджи":

    Първият декрет на Ленин след вземането на властта е... е да узакони гейовете и да им даде права по-големи от на сегашните ЛГБТ.

    Коментиран от #63, #78

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Подлеци

    4 6 Отговор
    Западните сатанисти понеже си нямат мумия на вожд искат да прецакат хората и те да си нямат
  • 61 Време е да се изкарат малко парици

    2 0 Отговор
    Ей лол..продайте го на Британския музей за египетската секция
  • 62 Б.Б

    5 1 Отговор
    В България има 300 партии и две основни религии. В САЩ има две партии и 300 протестантски религии. Къде е разликата ?!

    Коментиран от #67

  • 63 КУмАнист

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "По големи":

    Щом таварищ Ленин го е сдялал значи е правильна
  • 64 Пепо

    6 3 Отговор
    Това "голямо и добро сърце" изби без съд и присъда милиони селяни и работници в Руската империя.Днес никой не се качва да маха от трибуните на мавзолея,а самия той е заграден с плоскостите на срама.Да не се вижда.
  • 65 Мнение

    5 3 Отговор
    Злобничък коментар типичен за АП. Бегат пред ветъра, защото съвременното развитие на запада отново потвърди, че "Империализмът е последен стадий ...." Впечатлява с плиткоумието си коментара за "козята брадичка" и пр. стил.
  • 66 Както и да го оценяваме

    6 2 Отговор
    До Ленин
    Всичката тази гигантска държава тогава включваща и Финландия и Полша и Молдова се наричаше РУСИЯ
    Ленен създаде съюзните републики включително и днешно УКРАЙНА
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Б.Б

    3 3 Отговор
    Ленин даде свободата на Финландия след 1917 година !

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Не я е дал,

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Б.Б":

    а я е върнал! Съществена разлика! И узакони продажбата на Аляска на американците!

    Коментиран от #77

  • 72 Шепа

    4 3 Отговор
    копейки непрекъснато се опитват да пробутат лъжата, че кремълския диктатор е християнин. Ако беше християнин, защо не погребе мумията по християнски? Християнска Русия ще го разбере. Той дори не го харесва, той е твърд сталинист. По-скоро иранския аятолах е християнин отколкото кремълското жуже!
  • 73 Никой

    4 3 Отговор
    И ,като се сетя ,че Тодор Правешки искаше да хариже България 2 пъти за 16 република на съветските пияндета. Като видя фотоси как мазно се прегръща и целува с Брежнев ,джендърите още от тогава ли са ? Питам само, за да изясним кои другари комунисти, какви са ?
  • 74 !!!?

    2 1 Отговор
    За Путин историята започва и завършва с Ленин !!!?

  • 75 Урюрвкос

    0 4 Отговор
    Ленин е единствения законен наследник на Руската империя и докато не е заровен Русия е единствен наследник на Руската империя иначе нещата стават сложни и всички губернии станали по късно суверенни републики могат да искат парче от наследството.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ленин даде

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "Не я е дал,":

    Свобода на Финландия а не им я е върнал защото той и ми я даде доброволно и освен това подписа указ с който фактически се признава че Аляска остава на съединените щати нещо което те бързо забравиха и скоро започнаха да се отнасят неблагодарно към Русия

    Коментиран от #81

  • 78 Първият декрет на Ленин

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "По големи":

    Мирът и земята
    Мир веднага а земята си национализира и се дава на тези които я обработват

    Коментиран от #79

  • 79 И по - късно

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Първият декрет на Ленин":

    И само няколко години по-късно троцкистът Тухачевски изтребваше руските селяни с бойни отровни вещества.
  • 80 АНАТЕМА

    2 1 Отговор
    Да направиш мавзолей в сърцето на столицата, за да държиш в него една човешка мумия като ИДОЛ, с организирани "сатанинските ритуали" на държавен култ за преклонение и на който да се покланя целия руски народ, си е най висша форма на изповядван държавен САТАНИЗЪМ , завладял и подчинил руския народ и в името на този САТАНИЗЪМ са извършени милиони човешки жертвоприношения и са превърнали Русия в ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО, където властва и господства САТАНАТА , затова Русия няма нищо с православното християнство и християнските ценности...!!!
  • 81 Невалидна сделка

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ленин даде":

    Финландия остава независима защото болшевикът Отто Куусинен се проваля с революцията и бяга е Петербург. Сделката за Аляска формално не е завършена и сега защото американският кораб превозващ доларите потъва на път за Русия и парите на Русия не са предадени.
  • 82 И КВО СЕГА

    5 2 Отговор
    ЛЕНИН Е ЖИВ ОСОБЕНО В МИСЛИТЕ И СЪРЦАТА НА НАЩЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ И НА СЪМИШЛЕНИЦИТЕ ИМ ПО СВЕТА
    АМИ БРАВО ПАЗЕТЕ СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ
  • 83 Аааааа

    0 1 Отговор
    Нужен е,нужен е....на психодиспансера " В.В.П."
  • 84 Баба Ванга

    1 4 Отговор
    „Ще дойде най-старото учение… Питат ме: Скоро ли ще дойде това време? Не, не скоро. Още Сирия не е паднала! Сирия ще рухне в краката на победителя, но победител ще се окаже друг!”..
    И продължава „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Русия.” Проф. Д-р Величко Добриянов от Софийския институт по сугестология към БАН в течение на няколко години непрекъснато записва и изучава точността на нейните пророчества. Предсказанието по-горе е документирано именно от него и тогава (в далечната 1994 година) буди присмех и недоумение. Припомнено днес обаче, то по-скоро звучи страховито и много ясно. В предсказание записано през 1979 г. от съветския писател Валентин Сидоров, Ванга вещае:
    „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света." Ванга: Социализмът ще дойде пак Социализмът ще се върне в нова форма. Пишете за Маркс, за Ленин, защо се срамувате от тях? Науката на Ленин е добра. Той трябва да се уважава. ..... Безкласово общество в цял свят, 2072 г.

    Коментиран от #85, #88

  • 85 НИКОЙ НЕ ЗНАЕ БЪДЕЩЕТО

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Баба Ванга":

    Казала ви е каквото сте искали да чуете!

    Коментиран от #87

  • 86 Ванга е с манипулирани гадания. от Русия

    0 1 Отговор
    „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия"

    Когато Ванга е предсказвала това през 1979 г. пред съветския писател Валентин Сидоров , СССР и България са се намирали в апогея си на развитие на "Социализмът" и никой тогава не очакваше че социализмът ще се окаже едно недоносче и ще се "стопи и изчезне , точно като лед" , което кой знае защо Ванга не предсказва тогава, за такова близко и значимо събитие което ще се случи само след 10 години и че "соца ще се срути и изчезне " , а говори неопределено и абстрактно, че някога си, отново "Социализмът ще дойде пак и ще се върне"...!!!!
    А и през 1979 г. Ванга не е знаела че има украински език и името Владмир , на украински е Володимир и че стара Русия и "славата на Русия" е тръгнала от "Киевска Рус" и затова "само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия"...
    Русия винаги е имала много лостове за пропаганда в България! Когато обаче по-баналните от тях се изчерпят, Кремъл обикновено прибягва до свръхестествените с Ванга.
    Петричката врачка открай време е на особена почит в Русия, защото нейните предсказания обикновено повлияни от силната руска пропаганда по радиото в БГ през 50-60г което Ванга непрекъснато е слушала , са със силен проруски уклон, което я прави най популярна между русофилите и Ванга е едно от най-мощните оръжия в проруската пропаганда в България... Тъй като пророчествата на Ванга са крайно не
  • 87 Точно така

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "НИКОЙ НЕ ЗНАЕ БЪДЕЩЕТО":

    Въпреки абсолютната липса на конкретика в гаданията на Ванга, думите на врачката се приемат най сериозно в Русия и България и, тъй като са крайно неясни и абстрактни , те ВИНАГИ могат да бъдат интерпретирани според нуждите на Москва и точно това се случва в момента....!!!
  • 88 Ванга е с манипулирани гадания от Русия

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Баба Ванга":

    „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия."

    Според БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ Ванга през далечната 1979 г., пред съветския писател Валентин Сидоров очевидно говори за Владимир Путин като" владетел на света", без да знаят че за необразованата и нямаща никаква престава от руската и световна история сляпа пророчица, местната радиоточка излъчваща програмите на националното радио е била единствения източник за развлечение и да научи неща, какво става по света. А и през 1970г официално се честваше 100 годишнина от рождението на Ленин и по радиото не се спираха ежедневните програмни коментари и хвалебствия за великото дело на Ленин и Социалистическата Революция в Русия , които са повлияли върху паметта и съзнанието на пророчицата, затова спокойно може да се каже че споменавайки неопределеното име "Владимир", че става въпрос за Владимир Илич Ленин , отколкото за никому неизвестния тогава Владимир Путин както им се иска сега на русофилите....!!!