Last news in Fakti

10 Май, 2020 10:00 3 485 38

И просякът ще стане брат на принца

  • йосиф сталин-
  • 9 май

Европа сякаш няма желание да се пребори за себе си или дори да се защити

И просякът ще стане брат на принца - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Източник: "Варна24"

9 май или 9 май?

22 юни 1941 година :

Рано призори Германия напада Съветския съюз на три фронта.

22 юни 1945 година.

Четири години по-късно:

Около обед на Червения площада е изведен белоснежен жребец. "Бащата на народите“ Йосиф Сталин, вече на възраст, приближава и с помощта на охраната го възсяда. Дръпва поводите. След миг победителят във Втората Световна война се изтърсва по гръб. При това си удря доста тежко и главата. Решението е взето малко по-късно.

Първият Парад на победата ще бъде приет от маршал Жуков!

Виктор Суворов в романа си "Последната република“ има друга теория, която с оглед на горните факти изглежда много глупава. Never mind.

Парадът през 1945 година не е бил на 9 май. Съвсем разбираемо. Датата, на която той се състоял е 24 юни. Валяло дъжд. Приемащият парада маршал Жуков язди бял, а водещият парада маршал Рокосовски – черен жребец.

Двата коня –Кумир и Полюс влизат в историята заедно със своите ездачи.

В Съветския съюз 9 май е обявен за Ден на победата едва 20 години по-късно – чак през 1965 година. Да не задълбаваме, че всъщност реално първото подписване на капитулацията е било ден по-рано. Въпрос на часова разлика и сложна процедура на подписване и преподписване на капитулацията на Германия.

В случая важното е, че някъде тук спорът дали датата избрана за Ден на Европа е реверанс към Русия приключва. Защото поводът тази дата да бъде избрана за Ден на Европа е бил доста по-рано от 1965 г.

Поводът е "Декларацията Шуман“, публикувана на 9 май 1950 година.

Този Шуман не е австрийският композитор, лудият пианист който от много свирене си осакатил безименния пръст на дясната ръка. Робер Шуман (почти еднакви имена…) e французин и е живял около сто години по-късно. Това е френския външен министър след Втората Световна. Преди това е премиер на Франция в най-тежките следвоенни години.

Негова е идеята, изложена в Декларацията, която носи името му, да бъде създадено общо европейско тяло, което да излъчва контрол върху производството на стомана и въглища. Двете най-чувствителни теми на европейската икономика. Другото интересно при Робер Шуман е, че е французин, но е немски възпитаник. Завършил е университетите в Бон, Берлин и Мюнхен.

Това е бащата на бъдещия Европейски съюз!

Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

В негова чест Денят на Европа е 9 май.

Амин.

***

За истинско обединение на Европа обаче вече е било късно.

Чърчил feat. Гьобелс

Светът вече е разделен на две. Макар и на страната на добрите във войната, Съветският съюз е напъден от чадъра на свободния свят. А и самият Съюз няма особено желание да е там. Между доскорошните съюзници вее хлад. Дебелият англичанин с пурата вече е дръпнал "желязната завеса“.

Чърчил произнася една безкрайно дълга реч на 16 март 1946 в затънтения колежа Уестминстър, Фултън, Мисури. Току що изгубил изборите в Англия, той се съгласява до отиде на това далечно от дома му и забравено от Бога място. Отива само защото президентът Труман обещава да го придружи. Там споменава "желязната завеса“.

Този легендарен израз на Чърчил всъщност е кражба. Документирана кражба. И не кражба от случаен човек, а от Гьобелс! Кралят на пропагандата на Райха.

Да сравним изказванията на Чърчил и Гьобелс :

1."От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента.“ – това са думите на Чърчил във Фултън, Мисури, 16 март 1946 г.

2. "Западните държави не трябва да позволяват на Съветския съюз да завладее Източна Европа, защото ще се спусне желязна завеса“ - Това пък са думите на Йозеф Гьобелс, казани пред списание "Das Reich“ на 23 февруари 1945 г.

Единият предвидил, другият – просто констатирал вече предвиденото. Не след дълго Чърчил ще е Нобелов лауреат по литература. Можеше да се постарае повече.

Всъщност има една друга негова реч, която е доста по-важна. Това е речта му, произнесена в Цюрих, Швейцария същата 1946 година, половин година по-късно, на 19 септември. Историята не знае дали Робер Шуман е чул тази реч на Чърчил. Но ето какво казва той в нея :

"Ние трябва да създадем нещо като Съединени европейски щати. . Първата стъпка за възстановяване на европейското семейство трябва да бъде договор за сътрудничество между Франция и Германия".

Трябва да отдадем дължимото на стария Уинстън.

***

UNITED STATES of EUROPE или ЕX RES PUBLICA ROMANA?

Светът дължи себе си на европейския вариант на светоусещане и цивилизация. Или поне Европа си мисли така. Преминало през окрупняване на големи империи и разпокъсване на малки държавици, това място от света отдавна не е само география. Ако намерението на строителите на съвременна Европа е било да прекопират под индиго идеята за създаването на САЩ – не им се е получило. Няма и как. Твърде много история между племената и народите. Твърде много кръв между държавите.

Европейския съюз не може да избяга от географските и духовните граници на Римската империя. Римската империя обаче от един момент насам и Европа са били изключително християнски клуб. Европа никога не е била континент на исляма.

Днес Европа със странно спокойствие наблюдава как това е на път да се промени. Европа сякаш няма желание да се пребори за себе си или дори да се защити.

И всичко това много започва да прилича на гибелта на Рим. Варварите обаче вече не са пред портите. Отдавна преминаха през тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    50 17 Отговор
    EС е аут!! Престанете да пишете малоумщини!!

    Коментиран от #25

  • 2 q2z

    24 4 Отговор
    Никой не пуска *кокала*.
  • 3 Монгола

    59 17 Отговор
    Докато бяхме част от СИВ имахме суверенитет сега от както сме част от ЕС загубихме суверенитет Факт!!! Съединените щати се управляват от Вашингтон, а ЕС от Брюксел едно време само СССР се управляваше от Москва другите соц. държави сами взимаха решения. За тези граници са се водили войни през вековете и никой няма право с лека ръка да глобализира и да решава че ще взима решения в чужди държави.
  • 4 Gazov

    22 4 Отговор
    Първо до 5 години сащ помле ес
  • 5 Българка

    14 14 Отговор
    Варварите са прадедите на германците. Нещо тая статията не мога да я разбера, какви са тези съждения....
  • 6 Alfaman

    8 3 Отговор
    Този Робер е избрал дата случайно. Съвпадение един вид
  • 7 free man

    27 4 Отговор
    Интелигентно написана статия,подкрепена с факти.Трудно се забравят натрупаните с годините противоречия м/у народите,но защо да не се опитва?!Лошото е ,че за ръководители се избират/в повечето случаи/неподходящи,Мъженствени хора и т.н.Ако продължава така,ЕС няма добро бъдеще...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Енигма

    25 3 Отговор
    Всеки един съюз/военен или политически/е обречен.Обречен е защото е изграден на базата на икономическите интереси на отделните членове.Но винаги ама винаги по-силният иска да подчини по-слабия,в човешката природа е заложено да властва.Каткто казва Варлам Шаламов власта развращава ,и човека пуска вързаният на верига звяр в душата му.Милиони хора бяха изгорени живи,от същите тези немци дето сега са мотора на ЕС.Въпрос на време е пак да се запалят пещите на Аушвиц.Автора да не се притеснява за мюсюлманите в Европа,за нищо и никакво време ще бъдат изтребени като евреите.Просто още звяра не е освободен от веригата на цивилизования европеец.
  • 11 Тодор Живков

    5 13 Отговор
    Европа няма друг изход, освен да се запази като едно цяло и да интегрира отделните държави и да стане по-силна. Основното разделение е между западната богата (но и колониална) част от Европа и бедната (но окопирана много пъти) източна част. Западната част може на повърхността да изпитва вина, но от личните ми контакти си личи, че са владели - кой Индия, кой Индонезия, кой нещо друго. АКо те не превъзмогнат тази част от историята си и не помогнат на източната част също да превъзмогне себе си и зависимостите от окопаторите си - Русия, Турция, ще загубят и двете страни. Затова Европа не трябва да излиза извън границите на Европа, да стане клуб на богати страни. Тогава и само тогава има бъдеще и за двете части на съюза. Надявам се, че западната част го разбира.

    Коментиран от #14

  • 12 В.В.

    21 1 Отговор
    Богатият е просяк,бедният е богаташ..Енерго носители и въглища няма..затова че. Богатият става обикновен крадец.И почва да краде,,лъже ,мами,сваля правителства...Т.е.Оплюскали ресурса преждевременно ,стават обикновенни пладнешки Разбойници..Туй е историята на богатия ЕС...И плащат на загубеняци ,да ги рекламират
  • 13 Комуниста

    29 5 Отговор
    Българите никой не ни наричаше последни и просяци до преди 30 години.,, Демокрацията "и демократчетата соросоиди ни направиха просяци и последни в във всички престижни класации!!! До там ли го докарахте да ви наричат просяци бели хора от Източна Европа? Няма такова падение!

    Коментиран от #15, #27

  • 14 грамотен

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тодор Живков":

    бай Тошо,корена на окУпирам не е от окоп.Имаш развитие все пак от1911г.-харесва ми писаното от тебе,но правописа...

    Коментиран от #16

  • 15 некомунист

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Комуниста":

    Интересна,неутрално написана статия.Наборе,докога с този плач по измисленият,никъде не съществуващ комунизъм,репресирал милиони хора?!"Кой каквото прави,на себе си го прави!"-е казал народа.Никой не ни е виновен-сами се унищожаваме ,да потърсим вината в себе си.

    Коментиран от #18

  • 16 Тодор Живков

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "грамотен":

    Благодаря за бележката. Ще внимавам повече следващия път.
  • 17 Няколко въпроса

    27 2 Отговор
    А бе да ви питам нещо,защо Сърбия не я бръснат за слива европейците,пък там имат по-високи заплати от нашите,и пет пари не дават за европейските политики?Защо Китай наляха и продължават да наливат пари в проекти в Сърбия.Защо през социализма сърбите щъкаха свободно из света ,а ние бяхме в кафеза?И последно, защо последни се освободихме от турското робство?Отговора за всички въпроси е един,и той е следния: липса на воля,липса на самосъзнание.Ако не бяха Руските интереси на балканите,помнете ми думата още щяхме фес да носим,и сюнет да правим,и на джамия да ходим!!!! анадънмо???
  • 18 Комуниста

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "некомунист":

    Колко да са били репресирани като училищните дворове бяха пълни с ученици на 15 Септември, а паралеките бяха от А до Е клас!
  • 19 Бгто

    19 1 Отговор
    Предишният ни съюзник беше реален партньор и имахме самостоятелна и истинска държава. Сегашните "съюзници " са лицемери гледащи да ни унищожат като конкуренция. Затова беше този преход, да ни управлява третия ешелон, натегачите и неграмотните. Тоест връщане във феодализма. Подобни статии само изглеждат обективни, но на практика нищо не казват. Социализъм или не , това не е важно, важното е да има държава със закони пред които всички да са равни, образование достъпно за всички, за всички равен старт. И ограничение на собствена земя , защото всички искат природа и гора и плаж и море.
  • 20 Ввв

    4 18 Отговор
    На който не му харесва Четвъртият Райх,да ходи при Путлер :)

    Коментиран от #22

  • 21 В.В.

    16 0 Отговор
    И просперирсщият ЕС.дойде е Бгето..и взе златните мини..И взе енергоцентрсли...И вероятно ще вземе газопреносна мрежа...И пусна бегеица да скита из ,,прекрасната,,ЕС..И да си плаща на чужди държави осигуровки...Красиво е !!
  • 22 В.В.

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ввв":

    Правим анализ на статия,,Аде,,,да не се пращаме никъде,а!!
  • 23 Кленовия лист

    18 3 Отговор
    Канадските мислители,мислели мислели и измислили следното:ще идем в една Балканска страна и ще им добиваме златото щото те са аборигени нищо ,че техен човек е измисли компютъра,и сума ти други неща.Та на тези същите ще им добиваме златото и щем им даваме 1% от печалбата.Ще лапаме печалби,а ако вземат да мрънкат ще ги дадем на съд,понеже ще подпишат договор.Да живее демокрацията,да живеят колониите и робството в тях,да са живи и здрави робите.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 коренът на злото

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Виж тук:
    https://www.youtube.com/watch?v=ApsXi01qDTs&list=PLptzFirzKxNdGWhTCu6V310mXBasbp_9Z
  • 26 Мдааа

    16 3 Отговор
    Баща ми казва - Никой не ни е виновен, просто сме били винаги продажници.
    Има и друг израс - За 1 банан, и за 1 банкнота от 20 долара продадоха родината си.
    Наскачахте ли се "свободни" БАлгари.
  • 27 жоро уудстока

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Комуниста":

    Добре написана,подкрепена с факти статия.Нормално е след това да има коментари.Какво правиш ти-започваш комунистическа пропаганда и плач по миналото.Беше хубаво за номенклатурата и наследниците им,които уж се бореха за равенство,братсво...ала-бала,а се оказаха по-равни от обикновените хора.Кои ни управляват?-НАСЛЕДНИЦИТЕ/милионери/на комунистите и охраната им.Бяха пълни училищата, но щяха да са по-пълни,ако комунисти и фашисти не се бяха изтребвали,ако не продължаваме да се делим и сме злобни и отмъстителни.Аз предлагам да спрем и да гледаме в бъдещето.Ти,освен да се вторачваш в миналото,какво предлагаш?!
  • 28 !!!!!!!!

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "лоената торба":

    И си прав, и не си прав. Прав си защото като народ действително са добри, изключвам гражданите на полисите. Не си прав понеже от няколко години в Канада дават на всеки канадски гражданин по 380 канадски долара, водят го базов доход. Този базов доход е благодарение на увеличеният златен добив на страната. А сети се от къде. А сме в това положение понеже се ръководим от една поговорка, която е девиз на нацията от 1290 г. до сега - Преклонена глава сабя не е сече.
    Даже националният ни девиз е краден. Съединението прави силата е ма Крлство Белгия.
    А по модерно казано, тука всички сме "тарикати". Аз не съм "тарикат", аз съм балък - 2% от населението на тази Територия.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българан Европейски

    4 8 Отговор
    Добре написано. Може малко още.
    И един път завинаги да се разберем. Девети май е ден на Европа! (ако още не си разбрал защо, върни се и прочети пак статията) Т О Ч К А .
    Който иска съветски празници - да се изнася в Кочината на Злото.
    Който иска да чества Мао Дзъ Дун - прав му път в Китай.
    Който иска Ким Ир Сен и Кастро - знае къде.
    България е свободна страна за напускане. Нямаме нужда от идиоти.

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Втора Световна война !!!

    4 3 Отговор
    А Съветският съюз кой напада ??? Напада съседите си !!! Истината е,че учим това,което е удобно за някои !!! НЯМА печеливши от тази война !!!
  • 33 Единна Европа !!!

    4 1 Отговор
    Продължение от коментар-32: Да ,9-май е ДЕН на ЕВРОПА !!!
  • 34 БО-COVID-19

    3 0 Отговор
    Всичко е много е много ясно – Денят на Европа и Денят на победата над нацистка Германия във Втората световна война са два различни празника
    Какво има да се коментира?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ира

    2 1 Отговор
    Леки брътвежи, небрежни подмятания. Все едно държиш чаша мартини. Не, не споменахте за Сталинградската битка, да ви напомня, тя е преломна. Не споменахте за Блокадата, но разказахте че Сталин е паднал от кон, това ли е изумителното? А пропо, този парад на победата го има в YouTube, много интересно филмче, цветно, и Жуков с Рокосовски ръководят парада, и посланик Хариман, и много личности се виждат.
  • 37 Mac

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българан Европейски":

    Българан, тебе не те ли видях в огромното тълпа, на опашка пред Wizzair покорно да чакаш с бохчичка? Не се прави на главен диспечер, и не се изказвай за 9 май, не е твоя работа!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.