Last news in Fakti

20 Май, 2020 09:57 4 746 57

Игрите на властта! Превратите в българската история

  • преврат-
  • власт-
  • история

Това, което отличава революцията от преврата е природата на участниците в двете събития

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В късната вечер на 18 май 1934 година в дома на улица "Иван Вазов“ в София са се събрали десетина мъже. Работят тихо, предимно писмена работа. От време на време се консултират един с друг полугласно. Около полунощ всички заедно се преместват в централния полицейски участък на столицата. Към 4 часа на 19 май всичко е приключило. Извършен е държавен преврат. Двама - генерал Пенчо Златев и Кимон Георгиев отиват при цар Борис III. В 9 сутринта на 19 май царят подписва всички подготвени от предната вечер укази : ново правителство с лидер Кимон Георгиев, сливане не министерства, уволнения на политици и офицери…

Това е един от няколкото успешни държавни преврата в българската история. Може би най-коментирания и най-посочвания за пример. В това отношение трудно можем да се мерим с нашите съседи Турция и Гърция. Само за последните 60 години в Турция има 4 опита за държавен преврат, а за Гърция е достатъчно да споменем за хунтата на "черните полковници“. Къде сме ние? Колко опити за държавни преврати е имало в историята ни?

Какво точно е държавен преврат?

Това, което отличава революцията от преврата е природата на участниците в двете събития. Революцията се извършва от по-широки слоеве, обикновено извън предишното управление. Превратът, обратно на това се извършва от по-тесен кръг участници, свързани със свалената власт, но недоволни от нея. Както революцията, така и превратът по същество винаги са в разрез с действащите закони. Цели техническо, а в доста случаи и физическо отстраняване на представителите на предната власт. Много учени смятат преврата за успешен, когато узурпаторите завземат и държат власт поне седем дни. Понякога границите между революция и преврат се размиват или променят идеологически. Такъв е случаят със смяната на властта на 9.IX 1944 година в България. Доскоро официалната теза беше, че това е "народнодемократична революция“, а в същината си това е държавен преврат съчетан с чуждестранна окупация. Ще се спра и това събитие. Ще спомена само по сериозните опити за държавен преврат. Опитите в България започват още в Първата българска държава.

Бунтът на боилите от 52-на болярски рода. Чист опит за преврат.

Неуспешен. След приемането на християнството аристокрацията тръгва да сваля властта на Борис I и да връща старата религия. Номерът не минава. Борис ги наказва със смърт. Християнството взима първите се жертви и е живо и до днес.

Преврат на княз Александър I Батенберг (1881)

Успешен. В дъното на преврата стои княза, подкрепян от Руската империя. Причината е малките права, които му дава Търновската конституция. Следствие на преврата тя е временно отменена до 1883 година, когато са възстановени и изборите.

Преврат и контрапреврат (1886)

1.Превратът : Успешен. Насочен срещу Батенберг. Организатори са висши военни от министерството на войната. В заговора участва и руският военен аташе в България. Батенберг е принуден да подпише абдикация. Изведен е от България.

2. Контрапревратът. Успешен. Извършен само два дни по-късно, на 10 август, благодарение на волята на Стефан Стамболов. Батенберг се завръща, но управлява още само 9 дни. Русия не го ще. Отново абдикира, този път окончателно. Съдбата и Русия дават шанса на Фердинанд да влезе в българската и световната история…

Деветоюнски преврат (1923)

Успешен. Свалена е властта на БЗНС и министър-председателя Александър Стамболийски. Премиер става професор Александър Цанков. Стамболийски е убит.

Превратът на 19 май 1934

Успешен. Може би най-популярният преврат в българската история. Забранени са всички политически партии. Народното събрание е разпуснато. Не се провеждат избори. Царят управлява с декрети. Това положение продължава до 1939 година.

Превратът на 9 септември 1944

Успешен. Най-спорния в историята. Наричан по различни начини, включително и "народно-демократична революция“. Фактите показват, обаче, че в същността си това е насилствено завземане властта в България от коалиция Отечествен фронт. Извършен е малко след навлизането на съветската армия при положение на частична окупация. Организиран е набързо и включва завземането на няколко сгради в самия център на София. Скоро след това България е обявена за република. Започва периода на управление на БКП.

Общото между трите преврата – 1923,1934 и 1944 е името на Кимон Георгиев. Вездесъщият играч във властта винаги е замесен и винаги оцелява. Като през 1934 и 1944 е и министър-председател след превратите!

Опитът за преврат през 1965 година.

Неуспешен. Всъщност това буквално е война между бивши партизани-комунисти. Отряд "Гаврил Генов“ срещу отряда "Чавдар. Групата за преврат е създадена от командирът на гаврилгеновци Иван Тодоров-Горуня. Към тях се присъединява ген. Цвятко Анев. Има мнения, че участникът в групата армейския генерал Петър Панчевски – бивш министър на народната отбрана е организирал опита за покушение над Тодор Живков във Враца. Заговорът е разкрит. Според официалната версия Горуня са самоубива с личния си пистолет. Останалите превратаджии са осъдени на големи срокове затвор. Любопитното е, че въпреки тежките присъди повечето от главните участници доживяват до дълбоки старини. 80 и 90+…

С редки изключения, положението на страната ни след извършен преврат е ставало по-зле. Истинско общото за всички преврати, обаче – независимо дали успешни или не е, че непосредствено след тях страната е била заливана от насилие и терор. Или от страна на успелите превратаджии, или от страна на загубилите преврата.

Коментарът на Неделчо Михайлов е публикуван в varna24.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    32 23 Отговор
    Руския 🇷🇺🇷🇺преврат в БГ през 1944 година
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 юдженист

    4 14 Отговор
    Всички преврати и антипреврати в България са правени от богомилите и техните протежета сатанисти чак до наши дни.

    Коментиран от #11

  • 4 Бесен Язовец

    8 24 Отговор
    Тоя па ако го четеш преврат е събират се 10 души отиват при избрания с избори и му заявяват : баце няма да си ти ние ще сме айде марш!!! Преврат се прави с армия и полиция плащаш на на високопоставени офицери и преврата е готов!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Стойчо

    45 22 Отговор
    А защо не сте споменали за Превратът на 10 ноември, 1989 г. и налагането на Плана Ран-Ът - някои хора го определиха като „Програма за разорението на България”-програма, предвиждаща бързо раздържавяване на всички материални активи, рязко намаляване на трудовите доходи, дехуманизация на социалното дело, тотална приватизация на здравеопазването, ограничаване на достъпа до образование и култура. В резултат на което загубихме над 2 000 000 българи.Такива огромни щети (барабар с всичките войни които сме водили) не сме имали никога от Освобождението до сега.

    Коментиран от #13, #14, #49

  • 7 Още един

    34 1 Отговор
    Вътрешно партиен преврат 1989.

    Коментиран от #8

  • 8 Пишеш глупости

    19 22 Отговор

    До коментар #7 от "Още един":

    Вътрешно партиен таратанци... на другия месец американския ботуш стъпи на българска земя
  • 9 ТРОПЧО

    15 3 Отговор
    МАИ Е ВРЕМЕ ИСТОРИЯТ ДА СЕ ПОВТОРИ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Точно така

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "юдженист":

    Те затова са Богонемили! Извратеняци, содомити и предатели!
  • 12 георги

    16 0 Отговор
    Много добра статия за разлика от по младите ви колеги които показват само кича със скандални заглавия.С една дума кучетата лаят керванът си върви.
  • 13 Хаджи хаджи Българин

    20 16 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Стойчо":

    Абсолютно си прав! Само, автора е по пресолил манджата с окупацията на България от руската армия след 19944 г. ! А е " случайно" пропуснал преврата на 10. Ноември 1989 г. ! За него няма грантове!
  • 14 Даааа

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Стойчо":

    Превратът през 1989 година си беше осъществен от комунистите и ДС

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Стойчо

    13 29 Отговор

    До коментар #14 от "Даааа":

    Аха, да, и веднага след като комунистите и ДС правят преврат, започват да работят със специалистите от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът , за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".
    Нали не си мислиш, че всички в България пасат трева?!!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Даааа

    31 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Стойчо":

    Луканов, Младенов, Джуров........, и още десетки според теб са върли демократи. Е, да не всички пасем трева. Беше си преврат направен от комунистите срещу Живков и България

    Коментиран от #36

  • 19 ддддд

    7 14 Отговор
    A Бе превратът от 1881, май не е преврат. Излезе една книга, князът по официален път иска суспендиране на Конституцията, за да окрепи държавността. Конституцията е била много ограничена и конците са ги дърпали русите. А той с този си акт стабилизира достатъчно властта като ограничава чуждото влияние в българските институции и държавата, армията, морала. Това ясно се вижда през 1885, когато (с мълчаливото съгласие на русите и таен военен договори за подкрепа между Австро-унгария и Сърбия) Сърбия ни напада в братоубийствена война. Князът е изненадат, защото заедно с крал Милан са воювали в Руско-турската освободителна война. Просто не сме си имали и късмет , тъй като вуйчото на Княз Александър I Батенберг - Александър II Император на Русия е бил благосклонен към племенника си, но за жалост умира , а неговият наследник Александър III пък е изпитвал дълбок неприязън към Батенберг. Причините са политически и дълго може да се дискутира....
    хубав ден .
  • 20 09 септември 1944

    8 20 Отговор
    не е преврат, а поредната капитулация и банкрут на некадърния български политически елит под натиска на световните събития. Това не е преврат защото няма насилствено завземане на властта, няма съпротива. политическия "елит" доброволно бяга от властта за да се отърве от нея без да се замисля на кого я дава. Червената армия даже не влиза в казармите и не обезоръжава българската войска ?

    Коментиран от #30, #33

  • 21 Усмивката

    5 3 Отговор
    А датата 5 юли 2009 г. какво ви говори

    Коментиран от #22, #50

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    1 1 Отговор
    Смръди та се нетрае
  • 30 Прав ли си

    27 4 Отговор

    До коментар #20 от "09 септември 1944":

    Само че след преврата избиват хиляди. Не било преврат. Най кървавия преврат е
  • 31 Иван

    4 1 Отговор
    Модератора , няма ли да ходиш обедна, спри да триеш, нощо обидно не казвам. Просто си дискутира народа....

    Коментиран от #35

  • 32 Иван

    8 3 Отговор
    Не стига , че ни крадат и правят на маймуни от 30г. .... а сега не може и да се посмеем на гърба на бащицата...ай бе ...
  • 33 антиЛибера

    7 22 Отговор

    До коментар #20 от "09 септември 1944":

    Правилно, а хората са посрещали червеноармейците с хляб, сол, песни и хора. Има едни черно-бели документални филми за това, но не искат вече да ги пускат.

    Коментиран от #34

  • 34 Както

    6 16 Отговор

    До коментар #33 от "антиЛибера":

    Посрещаха американците през 1989 година, с хляб, сол, песни, хора, всички бяха щастливи

    Коментиран от #37

  • 35 Усмивката

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Аз и за това не казвам какво се е случило на тази дата 5 юли 2009 за да не бъда изтрит.Решенията на ,,партията "не се дискутират . Само се отбеляжват
  • 36 Бай Стойчо

    9 22 Отговор

    До коментар #18 от "Даааа":

    Не ми отговори!
    Защо комунистите след като са направили преврат и вземат власта от предишните комунисти, веднага след това започват да да работят със специалистите от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът , за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".

    Та тази програма, която е официална, е убийство за всеки един комунист и комунистически режим?!?!

    Коментиран от #38, #43

  • 37 антиЛибера

    16 3 Отговор

    До коментар #34 от "Както":

    Да,да,на върба в сряда га цъфтят налъмите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 месара

    19 3 Отговор
    те бкп ( бсп ) от 10 г. готвят преврат ама нещо не им се получава , другарката “ загрижена “ импексова за това е толко злобна !

    Коментиран от #51

  • 40 Усмивката

    3 0 Отговор
    Казах под коментар 38 , че не очаквам нищо като помощ от Щатите и бех изтрит. Сами си водете извода що за свободе сайт е
  • 41 Усмивката

    1 0 Отговор
    Абе модераторче . Защо си играеш на криеница. Нали ще разбера кой си
  • 42 free man

    16 4 Отговор
    Възрастта не прощава и това е видно от коментарите на разни"байовци"и тем подобни.Ами погледнете кой управлява България след1989г.-все другари с партиен билет,от Държавна сигурност,луканов,р.овЧ.,л.гоцеВ и т.н.Т.като не са безсмъртни,делото им продължават д.пеевскИ,в.божкоВ и др.подставени лица.Обречени сме на бандитизъм,т.к.такова животно"комунизъм"не е имало,и няма да има никъде.А трябва да си много увреден,за да вярваш в подобни измишльотини.В България явно е пълно с увредени хора,лесно податливи на манипулации-ще припомня гаврата на "КУ-КУ" с"аварията" в Козлодуй и цирка,който настана.Простотия до шия...

    Коментиран от #44

  • 43 pepy

    36 5 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Стойчо":

    "... Защо комунистите след като са направили преврат и вземат власта от предишните комунисти..."

    - Защото така искаха от Кремъл;
    - Защото мислеха да я карат по "бай Тошовски", но без бай Тошо;
    - Защото властта остана пак в тях;
    - Защото някои се уплашиха, не послушаха и не подкрепиха Петър Младенов, когато каза "Най-добре танковете да дойдат" - тогава вече щеше да има лустрация, декомунизация и т.н..;
    - Защото легнахте "комунисти" и се събудихте "социалисти";
    - ...

    Коментиран от #45

  • 44 що нема отговор

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "free man":

    коментар 36 ви зададе изключителен въпрос, но го подминавате и си карате старата песен....
  • 45 Бай Стойчо

    4 30 Отговор

    До коментар #43 от "pepy":

    Извадил си от контекста ми една фраза, за да изкривиш отговора.
    Стига с тия номера!
    И ти ли си мислиш, че всички в България пасат трева?!!

    Коментиран от #46

  • 46 pepy

    30 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Стойчо":

    "... И ти ли си мислиш, че всички в България пасат трева?!!"

    Напротив - 45 години БКП мислеше, че народът пасе трева, а наледниците им явно продължават със същото...

    "Извадил си от контекста ми една фраза, за да изкривиш отговора..."

    За другото вече ти отговориха, но явно не ти харесва. Става въпрос за превратаджиите: Лилов, Младенов, Джуров, Атанасов, Луканов - това ли са хората проповядващи и защитаващи демократични ценности, антикомунисти и фенове на САЩ, NATO и т.н.

    Коментиран от #48

  • 47 1234578

    5 5 Отговор
    Изпуснали сте 1989 г. След преврата срещу Тодор Живков. България също беше залята от нacилиe и рекет и тeрoр на мутрите. И така 7-8 године, дори 20 години насили и поръчкови убийства. Докато дойде Бойко Борисов и си озапти мутрите, да не тероризират народа повече.
  • 48 Бай Стойчо

    2 23 Отговор

    До коментар #46 от "pepy":

    Не разбрах, на какво ми отговориха, и какво не ми хареса?
    ...и продължавате да се правите на дръж ми шапката!

    Коментиран от #53

  • 49 1234578

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Стойчо":

    Превратът на 10 ноември, 1989 г. Не беше "план Рaн-Ът" или поне не беше само този план. Имаше и план на Москва/КГБ/. Петър Младенов, преди да направи преврата, отишъл в Москва да иска разрешение. И да получи инструкции какво да прави след като свали Живков. Дори и в момента в България все още има активни съветски планове като петролният бинес на "Лукоил"... КГБ имаха апетити и към газовата ни мрежа и към банки, но американците им ги провалиха.

    България е бойно поле на задкулисна война между КГБ и ЦРУ за надможие и влияние. От това страда най-вече българският народ. А печелят руските и американски олигарси в "Лукоил" и "американските" ТЕЦ и газовия бизнес. Чрез терминали за втечнен газ по гръцкото крайбрежие.
  • 50 1234578

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    А на теб какво ти говори януари 2013 г. . И превратаджиите завзели власта с лъжи през лятото на 2013 до септември 2014 г. И сгромоляса л исе заедно със сгромолясването на банка КТБ.
  • 51 1234578

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "месара":

    Не е вярно на БСП и ДПС им се получи им се 2013 г. но поради некадърност и неправилни хора загубиха "отново" власта през 2014 г.
  • 52 коло

    6 1 Отговор
    Най големият враг на България са нейните управници - предатели!
  • 53 Ур4

    16 3 Отговор

    До коментар #48 от "Бай Стойчо":

    Бай Стойчо ти си свикнал само хубави думи да се пишат за идолите ти комунисти, а другото мозъка ти го игнорира. Пий си хапчето, легни и заспивай, може да сънуваш идолите си, като ангелчета. За нас те са дяволи с рога. Не забравяй, че именно идолите ти раздадоха народни пари и заводи на свои за да може всички "бизнесмени" да са техни и да държат българския народ с ниски заплати. Също не забравяй, че твоите идоли създадоха мутрите, за да може народа да е под постоянен страх, не забравяй, че твоите идоли разрешиха на техните хора да приберат спестяванията на народа, чрез пирамиди и фалирали банки....., лягай си бай Стойчо

    Коментиран от #54

  • 54 Бай Стойчо

    3 10 Отговор

    До коментар #53 от "Ур4":

    Изобщо не са ми идоли комунистите. Няма да отрека това което си писал, но това не е отговора на въпроса за който питах в коментар-36.
    Отново шикалкавите и не отговаряте.
  • 55 Историк

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Борис ги наказва със смърт.Наказва целите им родове.И приема праославието ,за да се обяви за светец.При православието владетеля е над църквата, при католиците не е. Всички православни държави са били под турско робство, без Русия.За католическа не се сещам.

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Док

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Историк":

    Испания? Е, не турци, а араби, но пак ислям срещу христианство.
  • 57 ymberto

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Историк":

    300godini Tataro Mongolsko igo bratovcedi na Türkiye