Last news in Fakti

13 Юни, 2020 16:03 40 122 60

Бедните да се готвят да плащат масрафа!

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • фалити-
  • икономика-
  • фирми

Банките започват да трупат лоши кредити

Бедните да се готвят да плащат  масрафа! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато европейските държави си спряха икономиките, за да се борят с К 19, и започнаха да раздават пари, за да не фалират фирми и граждани, наблюдаващите започнахме да се питаме „Кой ще плаща сметката?“. Има различни сценарии, като един от тях вече добива ясни очертания.

Банките започват да трупат лоши кредити (от ипотеки, кредитни карти, автомобилни заеми и др.). Специалистите изчисляват, че общата сума сега е към половин трилион евро, с тенденция да стане един трилион. Вероятно ще се направи т. нар. „лоша банка“, която ще продаде облигации на закъсали банки срещу техни несъбираеми кредити. Тези закъсали банки ще продаде хартийките на ЕЦБ, която срещу тях ще им даде реални пари. И така – хората и фирмите ще дължат пари на „лошата банка“, която ще дължи пари на ЕЦБ. Хората няма да връщат, „лошата банка“ няма да връща, ЕЦБ ще трупа несъбираеми кредити, които в един момент може да  отпише.

Абсолютно същата по смисъл схема ще се разиграе и със сумата от 750 млрд евро, която ЕК ще раздава на страните от ЕС, а пък страните уж ще връщат след 20-30 години. И точно в този деликатен пункт става ясно, защо Виктор Орбан нарече „абсурд и перверзия“ начинът, по която ЕК е замислила да разпределя тези пари.

Да припомня, Комисията обяви, че ще бъде взет колективен европейски заем, който ще бъде разпределен между страните, като богатите страни ще връщат повече, отколкото ще получат. Съответно бедните страни като България ще връщат по-малко, отколкото ще получат. Тук възторгнатите от морала на нашите европейски ръководители изръкопляскаха, като извикаха „България ще е на чиста печалба, докато страни като Франция и Белгия, например, ще бъдат донори!“ А не е ли така?

Защо все пак Орбан говори за перверзия? Не за несправедливост, а точно за „перверзия“? Защото богати страни, като споменатите по-горе държави, ще вземат СЕГА много пари, защото са „големи жертви на К 19“, а бедните страни като България и Унгария, ще вземат малко пари, защото са „малки жертви“. Като че ли с тези пари богатите страни ще съживяват починали! Не, те просто ще  подпомогнат много по-солидно своите икономики и своите граждани  отколкото ще могат да направят това бедните им роднини! Това е несправедливо, но начинът, по който се поднася, го прави цинично – пред европейската общественост нещата се представят така, сякаш богатите държави ще връщат много повече, отколкото са взели и като цяло ще са на минус. Ако връщат обаче! Идеята за „лоша банка“ е твърде вероятно да бъде приложена и за държавните дългове, така както е замислена сега за търговските банки. Ако това се случи, ще наблюдаваме „Кой ял, ял и кой пил, пил!“

Това обаче не е целият „филм“. В един момент всички отговорни ръководители ще се сетят, че повече лоши кредити не трябва да се трупат и че държавите повече не бива да задлъжняват. Как се постъпва в такъв случай? Започва да се пести! От къде ще се пести? Във всеки случай не от лихвите на банките и не от лихвите на всякакви лихвари, пардон, заемодатели, които в целия процес ще бъдат несменяемият посредник между държавите и Европейската централна банка. Ще започне да се пести от социалното дело, от общественото здравеопазване,  от общественото образование, от пенсиите, от заплатите и прочие „екстри“, които обикновените хора ползват.

Както е казал Алфонс Але: „Търсете парите там, където са – при бедните. Вярно, те нямат много пари, но за това пък са много!“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 139 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Behemoth

    268 19 Отговор
    Така работи капитализъма дето не бил недоносче господа хахахххххх...той ако беше цвете за мирисане дали щеше да се появи социализъма другари умни и красиви?
  • 3 Някои чакат

    91 124 Отговор
    бедните да платят сметката както винаги, но те нямат пари. Ще я платят обаче пенсионерите, само там са гарантираните доходи. Защото се правят на стари и немощни, а под строй гласуват и допълнително работят. Хитро го играят и сметката ще бъде при тях.

    Коментиран от #59

  • 4 бедният

    255 8 Отговор
    Нищо ново.По възрастните от вас сигурно си спомнят един стар филм "История на света "се казва.Там когато ставаше дума за народа римските сенатори гласуваха с фразата : да го духат бедните. Така че нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хов

    101 9 Отговор
    Кредитите са застраховани банкерче.Когато шефа и приятели източат банката е друга работа
  • 7 Терминатор

    81 4 Отговор
    Не знам за бедните но за овъртолените мозъци, някой ще плащат до живот, дано някога прогреираме стига ни да си поддържаме живота колкото да не умрем от глад. Там където са многото пари щастие няма
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сделано в СССР

    12 82 Отговор
    Това писание да не е от матурите за седмокласници ?
  • 12 Това няма значение

    122 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фейс Палм":

    колкото има ще им ги вземат. Богатите никога не са плащали за кризите. Приватизирай печалбите и национализирай загубите, така работят "демокрациите". Комунизъм, ни не за масите а за една шепа хора.

    Коментиран от #18

  • 13 Партенка друг път

    120 6 Отговор

    До коментар #8 от "Колхозник ХiX":

    По време на финансовата криза Великобритания национализирА частните банки, което струваше много пари и когато банките излязоха пак на печалба правителството ги продаде. И парите които отидоха за спасяване на банките дойдоха от орязните социални помощи на всякакви нива, пенсии, по-малко пари за здавната им служба и т.н. Така че бедните платиха като попове сметката за глобалната финансова криза.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ivan

    22 29 Отговор
    Хубава статия но,има и образовани бедни които знаят на къде ще духне неочаквания или очаквания вятър!Моля сайта да публикува повече научно-образователни статии ,редактиране на гени ,изкуствен интелект и др!
  • 16 ФАКТ !!!

    100 8 Отговор
    Юрий Борисов ,не си прав !!! Колко още ще доят бедните хора ??? ЗАЩО ???? Тези,които ни ОКРАДОХА и забогатяха те да плащат !!! Защото всичкото зло идва точно от тях -от тяхната АЛЧНОСТ и НАГЛОСТ !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дедо Муньо

    82 6 Отговор

    До коментар #12 от "Това няма значение":

    Проспал си средното ти образование! Искренно те съжалявам, след като не си разбрал, за какво става дума! ВИРТУАЛНИ ПАРИ, СРЕЩУ ЗАРОБВАНЕ! - " Дайте ми правото, да печатан парите ( банк- нотите) на една страна, и ви обещавам, че никога, няма да се интересувам, коя партия, или кой, е Министър - Председателя!- ОБЕЩАВАМ! - Рокфелер!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Това са глупости

    16 7 Отговор
    Бащите са обезпечени на 10 пъти повече, да вземем поръчителите 5 човека трябва да са безработни за да стане кредита лош.
  • 21 Айде,айде

    24 65 Отговор
    Всяка жаба да си знае гьола!!!!Не може една Испания примерно която има 300 000 заразени ,да и трябват по малко пари от колкото на България която има 3 000 !!!!После самото затваряне на икономиката на Испания е оставило без работа 10 млн души, а в България 100 хиляди!????Е на коя държава са нужни повече пари!??? Щяли да плащат бедните ,ама друг път,всяка държава си плаща това което е взела в период от 20-30години!!!Друг е въпросът ,че в Испания парите ще идат по предназначение,а в България ще се открадат!!!Орбански поредни глупости да вземе да направи един Унгарекзит като не му харесва,ама май сладки са европейските средства!!!И накрая ще вземе Европата са го изрита!!!
  • 22 големият проблем

    71 4 Отговор

    До коментар #4 от "бедният":

    на цивилизацията е че е станала твърде цивилизована и е забравила метода за рязане на главите на виновните за страданията на невинните
  • 23 Дедо

    30 13 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Муньо":

    ти основното си го проспал. Първо ИскренНо се пише с едно Н, второ това го е казал Ротшилд а не Рокфелер. Чул, недочул ама си цитираш.
  • 24 Тито

    56 10 Отговор
    Това е самата истина сега ще видите европейски съюз наистина малките страни ще плащат сметките.който по бързо напусне Кочината добре който остане ще плаща до гроб.
  • 25 Матей

    60 13 Отговор
    РАЗБИЙ го тоя ЕС ,несправедлив,грабителски и измамнически и кой откъдето е.Отново болен здрав носи ли,плюс набутване в Шенген с еврото и И-ЕР-ЕМ,т.е. нахлузване на двойния ярем.Испания и Италия си изиграха сценката с хилядите уж умрели от К-19 и сега искат да осребрят колосалната си преструвка и измама.
  • 26 Недоклатената :

    64 2 Отговор
    Не си познал !!! Бедните кой ги направи БЕДНИ ???? За ЧОВЕКА никой не мисли,а банките щели да фалират !!! Банките умишлено фалират,защото още повече да ни ограбват !!! Тия ги разправяй на малоумници като теб !!! И ние отдавна сме фалирали работещите хора,ама никой не мисли за нас !!!
  • 27 Libre comments air

    28 3 Отговор
    Ще им пратим бг.ЧСИ на западняците и ще си плащат всичко...и ще видят кон боб яде ли...
  • 28 Бай

    39 3 Отговор
    От пенсии вече спестиха.., ако се вярва на цифрите. На запад пенсията не е 200лв!
  • 29 справедлив

    9 32 Отговор
    бедните няма да плащат ,защото нямат.ще плащат богатите
  • 30 Роб

    35 6 Отговор
    Вече сме първата прокурорска държава в света.най подсъдимия народ.браво герб.
  • 31 БРАВО !!!

    36 2 Отговор
    Ах тези данъци !!! Ще ни увеличат данъците и готово !!! Ама заплатите и пенсиите няма кой да ги увеличава !!!!
  • 32 Барбадос

    17 7 Отговор
    На народа не му пука. Яде и пие и е*ве , тези три неща. Сега е сезона на отпуските - стой та гледай как всичките българи се разпиляха по света- острови Барбадос и останалите.
  • 33 Анонимен

    6 12 Отговор
    32...

    Колко процента. Донякъде си и прав. Виж в гласа на българия, у домовете бедняшки, мишки, а навън нагласени и по бяло море и къде ли не. Само на една мацка по така Елена Сиракова. Дават семейства за цигари, кафета по и над 500 лева и се оплакват, остави тютюна.. Живи и здрави
  • 34 Има КОЙ да съди !

    39 1 Отговор
    Всичко , което се говори е ЛЪЖА .Всичко , което се върши е ПЛАНУВАНО , години наред .Всичко е с цел ТРУПАНЕ НА ОЩЕ И ОЩЕ ! Но се забравя , че НИКОЙ НЯМА ВЕЧЕН !
  • 35 НЕМА ЛАБАВО

    19 7 Отговор
    Напред към Еврозоната !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Шаран БГ

    54 4 Отговор
    Бедният е : "ЗА делото на Ленин, Сталин, Димитров - винаги готов !" Независимо от идеи, властници и годишен сезон той винаги плаща - с пот на челото, със труд непосилен, със здраве , с живот. Ама те бедните не са един или двама. За да са много и в робско подчинение се грижат царе, и патриарси, и всички техни слуги. От люлката до гроба му набиват в главата, че трябва да е честен и почтен. Два лева да намери - трябва да ги върне , тези левове не са негови, той не си ги е изработил !? С две думи - ние , които с Божата воля сме властници, можем да крадем! За нас това е право и задължение - плебса трябва да е честен, морален, беден, прост, гладен и винаги да плаща !!! Същността на капитализма е : - при разпределението на общото благо, най-богатите вземат най-много . За бедните може и да не остане.Те са от евтините и са много ! Искахме го този капитаалишзъм - имаме го. Робе , не роптай !!!
  • 39 Сталинист

    4 34 Отговор
    Всички обрязани комунисти и русофили ще бъдете отведени /насилствено депортирани/ някои и по етапен ред в концлагери край Белене за да построите атомната централа, срещу паница боб и две филии хляб на ден и като я построите, ще ви водим организирано на последната ви баня.

    Коментиран от #40

  • 40 случаен

    23 4 Отговор

    До коментар #39 от "Сталинист":

    по приличаш на герберист
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Антикомунист

    3 13 Отговор
    Не ви ли хареса коментар #41 за човека с руско име боклуци червени
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Антикомунист

    5 20 Отговор
    До коментар#38 Грешни разсъждения. Като гледам колко плюсчета имаш от хора като теб които чакат някой да прави нещо за тях че да са добре никога няма да им се получи .Това е разликата в мисленето между хората в западните общества и пост комунистическите.Затова огромната част живеят като бели хора и не е виновен капитализма.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    26 3 Отговор
    Ами нали тези , които държат парите на света измислиха кризата , за да станат по богати , а бедните - по бедни .
  • 47 мето

    11 2 Отговор
    да го духат мутрите
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 цербер

    5 0 Отговор
    "за да се борят с К 19" .........С "КОВИД -19". К-19 е подводница.
  • 50 Добърден

    10 1 Отговор
    а сега кажете, че няма конспиративни теории и замисъл във сичко това ... иначе е пълно с всякакви "мозъци", "банкери" и "финансисти", които ни убеждават в обратното
  • 51 На дали

    2 4 Отговор
    Дано БГ не получи нищо не го заалужава щото ще помогнат за развитието на нови банкови снетки
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Социализмът наистина е НЕДОНОСЧЕ!!!!!!!в сравнение с КАПИТАЛИЗЪМЪТ/демокрацииика....Такива ,,мурафети,,, никога не е творил...А В СИВ,даже и мнение имахме.
  • 55 В бг са много заразените и прекаралите

    1 0 Отговор
    Не ходят да се тестват, защото мислят че е с пари..и ги е страх да не ги затворят...това е и плана, имат едни пари, как да си спонсорират държавите за сметка на другите, а другите да платят.
  • 56 Селянин

    1 6 Отговор
    Човек за да е беден сам си е виновен. Или е мързелив или глупав.
  • 57 Ха ха

    1 0 Отговор
    В България всичко е по български нямат пари а се сравняват с другите държави. То измислено колкото ти е чергата толкова ще се разпъваш
  • 58 ОНЗИ

    0 4 Отговор
    Изберете Курнелия, Божков, славчо, майчето/ех тази работлива пчеличка /, и няма да имате повече грижи, пари, неволи, просто няма да имате нищо, за което да се притеснявате... ГЛАДНИ СА, АМА МНОГО СА ГЛАДНИ, МНОГО ЩЕ ГЪЛТСТ, БЕЗ ДА ВРЪЩАТ. Съвет : изберете ги и няма да имате нищо,и проблеми няма да имате, слепци...
  • 59 Гневен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някои чакат":

    Много си умен

    Коментиран от #60

  • 60 Работа

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Гневен":

    Работата отива на зле хорааа-На нас бедните никой не помага-600-700 лв заплата чакаш цяяял месец - вземаш ги плащаш сметки малко храна и за кредитите нищо не остава - защо бе хора как ще се живее