Last news in Fakti

15 Юни, 2020 20:30 9 805 79

Кой в България е зависим от Русия: Цветан Цветанов повдига завесата

  • бойко борисов-
  • герб-
  • цветан цветанов-
  • русия

Ресурсите за постигането на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на страната ни

Кой в България е зависим от Русия: Цветан Цветанов повдига завесата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия." И още: "Това е абсолютно обслужване на руския интерес и засилване на руското политическо и икономическо влияние." Цветан Цветанов повдига завесата.

 

“Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия. Ресурсите за постигането на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на България чрез участието на “наши” компании, като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени.” Този цитат би могъл да е от изследване на Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов. Но е от годишния доклад на Евроатлантическия център за сигурност, ръководен от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. И още в самото начало можем да кажем, че подобна реторика е трудна за артикулиране в България, където “дифузната” (по Иван Костов) война на Русия, целяща разединение в ЕС и НАТО, не е дефинирана като заплаха за националната сигурност.

В края на 2019 изследователското звено на Костов приключи своята дейност. А до появата на доклада на Цветанов през юни т.г. нито една неправителствена организация или правителствена институция не беше анализирала публично националната сигурност на България в контекста на руските енергийни интереси, засилената активност на руските разузнавателни служби, вътрешната сигурност на ЕС и пр.

Кои са "зависимите"

Премиерът Борисов неизменно изтъква колко значими са за България проекти като втората линия на газопровода “Турски поток” и хъб “Балкан”. Те ще бъдат захранвани основно с руски газ, а българските власти влагат големи усилия и още по-големи публични средства за реализацията им. И въпреки множеството съмнения и скандали през годините за корупция в енергетиката, в т.ч. обществени поръчки за АЕЦ “Козлодуй” и проекти като хидровъзела “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”, до момента наказани от правосъдието няма.

Силната енергийна зависимост от Русия генерира огромен корупционен потенциал, казва сега Цветанов и вкарва нова сюжетна линия, посочвайки “зависими”. В предаването “Седмицата” на Дарик радио водещият пита Цветанов кои са официалните правителствени представители, зависими от Русия. Отговорът на Цветанов: “Всички, които са участвали в защитата от страна на държавата при реализирането на тези газови инфраструктурни проекти”. “Премиерът на България казва, че трябва да се реализират…”, вметва водещият. ”Премиерът на България, вицепремиерът Томислав Дончев, който имаше пряко отношение, и срещите, които бяха провеждани и които останаха неясни защо се правят, а някои от срещите може би са правени и извън страната. Тук трябва да се говори и за Министерството на енергетиката”, отговаря Цветанов.

Така в заплетения възел на енергийните интереси за първи път бе вкарано и името на Томислав Дончев. През май 2018 той беше заедно с Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова в Москва, за да преговарят за нова руска тръба през България. И малко над половината трасе на тази тръба, която властта нарича “Балкански поток”, е вече готово. Но за трети път срокът за пускането ѝ до границата със Сърбия се отлага - този път за края на годината, когато се очаква да доставя 4 милиарда куб.м. газ годишно за западната съседка.

Само че сега "Газпром" не бърза. И руският президент Путин няма да обвини България за забавянето. Причината: заради пандемията руската компания, която осигурява 36% от газа за европейския пазар, прогнозира за 2020 спад на износа с 16,4%, както и понижение на средната цена до 133 долара за 1000 куб.м., а през летните месеци дори до 70 долара. Тези очаквания бяха обявени преди месец и половина, а реалната заплаха от глобална рецесия може допълнително да ги влоши.

Лоши новини за държавната енергийна компания “Булгартрансгаз” - собственик на българския участък на “Балкански поток”. (Това се наложи заради предписанията на Третия енергиен пакет на ЕС, според които собственикът и доставчикът на газ трябва да са различни фирми). Тъй като трябва да осигури финансирането, до 30 юни “Булгартрансгаз” търси нови 400 милиона евро кредити, след като миналата есен взе назаем други 200 милиона евро за старта на строителството на трасето. Общата стойност на тръбата е 1,1 милиарда евро. Но тъй като икономическото възстановяване в условията на пандемия ще е много трудно, под въпрос остава каква част от проектната мощност на газопровода ще бъде запълнена в близко бъдеще, а оттам и каква ще е възможната печалба след експлоатационните разходи и разноските по изплащането на кредитите.

"Абсолютно обслужване на руските интереси"

По Дарик радио Цветанов коментира и факта, че 90% от газа през хъб “Балкан” ще е от “Газпром”, което, според него, е “абсолютно обслужване на руските интереси и засилване на руското политическо и икономическо влияние”. “Защо “Турски поток” ще бъде доизграден и реализиран за две години, а връзката между България и Гърция вече десет години не може да се реализира?”, пита още Цветанов. Интерконекторът, чийто пуск се очаква през октомври, вероятно също ще се забави. Но българските власти изглеждат по-фокусирани върху тръбата за руски газ.

На фона на сервилната енергийна политика да припомним и факта, че до края на миналата година “Газпром” всячески бавеше отговора си на предложенията на “Булгаргаз” за предоговаряне на цените на газа. Руската компания беше задължена за това след 7-годишното разследване на Еврокомисията, което я принуди да намали цените на синьото гориво за осем европейски държави. Седем от тях го получиха още в средата на миналата година - Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Полша и Унгария. За България, най-зависимата от руския газ, намалението стана факт в началото на март т.г., не без дискретното съдействие на ЕК.

Миналата есен, когато заведе американската посланичка Херо Мустафа на инспекция на интерконектора с Гърция, премиерът Борисов обяви, че през 2020 България ще постигне газова независимост от Русия. Половината година вече изтече, но зависимостите изглежда се засилват. А с тях и зависимите.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дългият

    122 14 Отговор
    Самозастреляй се Цветанов....ще има въздишки на облекчение...
  • 4 За Дойче Веле

    103 13 Отговор
    Ако става дума за Русия.За Дойче Веле слънцето изхрява от запад
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Охо Бохо

    92 8 Отговор
    Малииий!!! Отвратителна мутра. Как от американска знаем кой е зависим.
  • 8 гого

    77 12 Отговор
    Не мога да разбера как всички плюят цветанов и в също време,величаят неговия доскорошен господар,а всъщност и двамата са престъпници.

    Коментиран от #19

  • 9 РЪМПЕЗИ

    63 7 Отговор
    ЦВЕТАНОВ, ХОРАТА ИСКАТ ДИРЕКТНИ ПОСЛАНИЯ..ИВАН КОСТОВ КАЗА, ЧЕ ДПС СА ПРОКЛЯТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА...ЧАКАМ И ТИ ДА ГО КАЖЕШ, И БОРИСОВ ДА ГО КАЖЕ...КАК ЩЕ ГО КАЖЕТЕ..ОТ УТРЕ СТЕ НА БОРСАТА...НЕ ЧИ Е НЕЩО ЛОШО...ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е НА БОРСАТА...

    Коментиран от #44

  • 10 да бе да

    74 3 Отговор
    Ти си света вота ненапита! Къде беше през последните десет години?
  • 11 qwerty

    70 5 Отговор
    ако този е новия Спасител- мерси 🤬
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Прав е гн Цветанов

    24 15 Отговор
    Разследване на Биволъ показва, че 97% от производството на смесени успоредки и други гимнастически пособия е под контрола на руски олигарски.
  • 16 Голем смях

    16 44 Отговор

    До коментар #2 от "Лорд Азис Минчефф":

    Те добре,че българите не са с Русия,защото щяха да гласуват за БСП и Атака.А всичко написано е вярно.
  • 17 Майна ПОВДИГАЛ ЗАВЕСАТА!!!

    40 4 Отговор
    Стига с тоя долнопробен спектакъл ,бее!!!ПУБЛИКАТА НЕ ВИ ЩЕ..И СУФЛЬОРИТЕ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНАТ СКОРО...!!??

    Коментиран от #26

  • 18 Поредния предател на България

    48 7 Отговор
    Това нещо, "ц.цв." за да получи нечия благословия и келепир ще продаде и най-милото си.

    Коментиран от #20

  • 19 898

    27 7 Отговор

    До коментар #8 от "гого":

    Просто е. Клана на Баце в ГЕРБ плюят Цвъки.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Свети Влас

    52 11 Отговор
    Елате да видите цялото Черноморие какво е глад без Руснаци.Всички сме 100% зависими от тях.А тези които плюха по тях сега извиват пръсти.На Българи никога не сме разчитали.

    Коментиран от #27, #53, #56

  • 22 А ти бре

    55 5 Отговор
    Ти от кой си зависим? На колко закуски във Вашингтон или наоколо, присъства в недалечното минало, а? А сегашния ти проект кой го спонсорира? Тичай си там покрай Дунава, в скъпото екипче и не ни занимавай с личността си.
  • 23 А да питам аз

    42 3 Отговор
    Що не ''повдигна завесата'', докато още беше в герб, а?
  • 24 Кой68

    30 10 Отговор
    Външната политика-каквото каже сащ...Икономически проекти от които руски колко се осъществиха!В момента всячески зависим от сащ.Защо спазваме америкапските санкций които вредят на икономиката ни,а и не само на нашата......Борба на лобитата но не руско и американско.Борбата е на две американски лобита:Борисов с/у Цветанов...EU пък от създаването си прокарва/защитава политиката на америка.......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голем смях

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Майна ПОВДИГАЛ ЗАВЕСАТА!!!":

    КОГА?
  • 27 Копейкин

    13 42 Отговор

    До коментар #21 от "Свети Влас":

    Руснаците са 15% от туристите . Повечето са гости на руски имоти, които не плащат и стотинка данъци. Заради тези нагли мизерници не идват богати туристи от Европа

    Коментиран от #36, #47, #64

  • 28 Боко

    37 4 Отговор
    Ей физкултурника ,никога не плюй там дето си лизал!Това показва ,че си много слАБ И ЩЕ бъдеш погубен от обществото!
  • 29 Чичо Сам

    13 27 Отговор
    Цецо е готин мен!!! Само той може да събори Шайката и да приближи страната до цивилизования свят и да я отдалечи от рушлямистанския каганат
  • 30 А ти знаеш ли кой си

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Лорд Азис Минчефф":

    Понятието прабългари е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина протобългари, стари българи и дори просто българи. Не е изяснен и въпросът, дали българи е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

    Коментиран от #54

  • 31 the truth

    26 1 Отговор
    Бойко да отговори, защо изгони Цецо, а Севда не, като даже Севда е пред Цецо?

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Катър без автобиография

    4 15 Отговор
    Българина е с неясен произход.

    Коментиран от #39

  • 34 умната гугутка

    7 14 Отговор
    Аз ще гласувам за Цецо, щот съм обидена на батко
  • 35 льолю

    6 11 Отговор
    да живее мутрокомунизма
  • 36 Пияндето

    22 2 Отговор

    До коментар #27 от "Копейкин":

    Въй на Слънчака е пълно с богати Англета
  • 37 цецо апартамента

    26 2 Отговор

    До коментар #31 от "the truth":

    Просто е,севда му е ковчежник в момента.Това не значи,че след време няма да нахрани акулите с нея.

    Коментиран от #49

  • 38 Алф

    4 0 Отговор
    Въх много обичам пастет от кошки
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Атина Палада

    32 4 Отговор
    По логиката на Цв.Цв значи Меркел е зависима тотално от Русия тъй като преобърна и земята за да прекара директно газ от Русия за Германия (СП2)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Социолог

    24 4 Отговор
    Опитва да тества дясното пространство, като почуква на русофобите, ама на тая кълка до никъде няма да стигне...
  • 43 Даааа

    11 3 Отговор
    Може би в Полша, но не и в БГ...греда
  • 44 Така е

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "РЪМПЕЗИ":

    ДПС Е ЛЕВИЯ КРАК НА КГБ.
  • 45 cornholio

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лорд Азис Минчефф":

    Както ти говориш от мое име ли?
  • 46 Вижте

    15 1 Отговор
    ...дали ще има каквото и да било осъждане дори и само Морално спрямо Севда или хроек Алепу и си ппавету ИЗВОДИТЕ, ХОРА!!!!! ГОЛЯМ АРТИСТ ТРЯБВА ДА СИ - ДА ГОВОРИШ ЕДНО, ДА ПРАВИШ ДРУГО, А ДА МИСЛИШ - ТРЕТО. АЛ КАПОНЕ РЯПА ДА ЯДЕ!!!! ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ, НЕ ПО ДУМИТЕ!!!
  • 47 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Копейкин":

    Ако беше зависим от тях друга песен щеше да пееш.И прибери овцете!!!
  • 48 безпартиен

    24 0 Отговор
    Този с какво се издържа,че разходите са си големи с толкова имоти и такъв стандарт?Това,което нито прокуратура проверява,нито КОНКПИ е как семейство със заплати от държавния бюджет може да се придобие такова имущество,да се изучат деца в престижни платени западни университети,да се поддържа такъв стандарт на живот какъвто дори западни бизнесмени не могат да си позволят!!!!!На всички нас е ясно как се получава така,само на тези от които зависи проверката не!!!Прокурорът е най-добрия адвокат!
  • 49 Барцелончето

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "цецо апартамента":

    Ма Яремчо си го къткам
  • 50 СТАЛИНка георгиева

    14 3 Отговор
    Цветан е много виновен, защото работеше за боко и съдействаше,само че го жертваха.Отърча при байдънови за закрила като типичен милиционер на рапорт
  • 51 Човек

    6 11 Отговор
    Истината е, че Цецо го жертваха не заради апартаментите или асансьора, а защото беше твърдо за Запада. Така го поръчаха от КГБ. Борисов играе и така , и вака. Иска да угоди и на Изтока, и на Запада, а пред хората играе като за Оскар. Но ще падне между двата стола. Хитрата сврака с двата крака.
  • 52 бввввввввввв

    14 5 Отговор
    А кой в България е зависим от Америка и имаме окупационни бази Безплатно на Българска територия и платихме милярди за самолети който за 21 век нямат стойност. Кой ни взима златото уж Канадска Фирма ? Нов апартамент ли си хареса ?
  • 53 Христо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Свети Влас":

    А така !

    Щом не разчитате на българи си берете лайката сега
  • 54 Дедо Муньо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "А ти знаеш ли кой си":

    Ти брат, имаш проблем с главата си! Друго нямам!
  • 55 другарят

    20 1 Отговор
    Значи Цецо Цървула с всички сили се бори с "руската енергиина зависимост", за да ни вкара в пълна зависимост от фашистка Америка в това число и енергиина? Кога нашите боклуци ще започнат да говорят единствено за българският национален интерес и ще престанат да се продават за чужди интереси?Този предател също не ви казва, че през "газовата връзка с Гърция" е много вероятно да получаваме пак руски газ, но с Американска надценка. Просто за американските фирми няма значение от къде ще взимат втечненият газ /от САЩ, Русия или Катар/ за тях е важно да се приберат печалбата от продажни балъци като нас. Миналата година първият танкер с втечнен газ от Ямал /Русия/ замина за САЩ защото цената там била по-ниска..
  • 56 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Свети Влас":

    Ами виж опашките към Гърция и се замисли защо и българите не ходят на нашето море?
  • 57 АГЕНТ США

    7 1 Отговор
    искат депопулация на България. .зависимост от задокеански правителства. .те това и правят за последните 30 години
  • 58 Коко

    7 3 Отговор
    България е зависима от сащ

    Коментиран от #61

  • 59 ехххх

    6 2 Отговор
    Цецоу,откога започна да разбираш от тези работи ,бе ? Калъф смотан !
  • 60 Завесата, е тежка

    2 0 Отговор
    Няма как да се повдигне...!
  • 61 А ти от кого

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Коко":

    Си зависим...!
  • 62 Ивайло

    5 0 Отговор
    Защо изобщо показвате тоя нещасник ? тоя е бита карта и търси под вола теле но най много да хване вола за топузите
  • 63 Евала

    0 0 Отговор
    Хвала на Цецо Синтаксиса.
  • 64 Сервитьор от плажа

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Копейкин":

    Ти явно не си колега. Знаеш ли как плащат руснаци - и как плащат "богатите" немци? А колко дела водят още по-богатите англичани дори и когато всичко е както трябва ,защото не им се плаща? Мини покрай морето и се убеди сам...
  • 65 Корумпе

    6 0 Отговор
    Трябва да съм ненормален, за да вярвам на доказоно копумпирани личности като Цветанов.
  • 66 Петър

    7 0 Отговор
    А кой е зависим от САЩ и всяка седмица ходеше до там да му набиват канчето?
  • 67 Към панделата

    4 0 Отговор
    Цвинокио беше малко преди да го напъди Борисов над един месец на обучение в САЩ. На обучение в ЦРУ и Дълбокого гърло на Килъри.Обечееее..ще се налудее до президентските избори и като Тръмп отвее Дълбоката държава ще се спихне и Цвинокио. То и сега е за подигравка,ама тогава сериозно ще се постави въпроса да посети панделата.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бг Стас

    1 5 Отговор
    КОЛКОТО ПО-ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ РУСИЯ,толкова ПО-ДОБРЕ .Не го ли разбрахте бе тъпанари???..Или искате да сме кат о тях в пияната им без закони държава дива??.. Ганьовщина дебилна

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БРЦК

    0 0 Отговор
    Към предателите и във вашите вени тече кръв
  • 73 БРЦК

    0 0 Отговор
    Идиоти дупедавци
  • 74 БРЦК

    1 0 Отговор
    Няма никой прокопсал предател МОДЕР.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 КГБ

    1 0 Отговор
    Колеги от ЦРУ,намерете си нормален резидент за България.С този няма да ви се получи.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ттт

    0 0 Отговор
    Този задник не беше ли доскоро вторият човек в държавата. Тязи корупции, тези руски зависимусти той защо не ги елиминира? Какви дела за корупция е завел в съдилищата на България?