18 Юни, 2020 19:00 5 337 34

Да си спомним за Георги Димитров

  • георги димитров

Забравя се, че в основата на тези процеси е Георги Димитров

Да си спомним за Георги Димитров - 1
Георги Минчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Минчев

На 18 юни се навършват 138 години от рождението на Георги Димитров. В навечерието на тази годишнина винаги се сещам за реакцията на наши и чужди автори, медии и титуловани научни работници, способни да удавят в клевети и повърхностни, едностранчиви оценки живота и делото на една ярка личност в историята, призната от най-светлите умове на човечеството.

Но няма какво да се учудваме. В периода на т.н преход, период на безвремието, както сполучливо го определи известният политически анализатор и философ Валентин Вацев в излязлата наскоро негова книга „Хроники на безвремието“ всичко може да се случи – от игнориране и преиначаване на действителни факти и събития, до откровени лъжи и инсинуации. Всеки грамотен човек може да си обясни случващото се. Кога ли историята не се е  употребявала  да обслужва интересите   на властимащите в съответствие с политическата конюнктура? Красноречиво доказателство за това е отношението към антифашистката съпротива, когато образовани и наглед интелигентни хора обясняват,      че у нас не може да се говори за такава, защото е нямало фашизъм и накрая нагло препоръчват от висотата на олимпийски мъдреци и ментори да се „оправяме“ т.е да бъдем в лоното на лъжите и неграмотността, преобладаващо съдържание на духовната атмосфера на съвремието. И тъй като тези хора са чели много,  претендират за висока образованост и са твърде съвременни няма да им попречи да прочетат още малко в „Българските философи като критици на фашизма,  националсоциализма Антология посветена на 75 годишнината от Победата, Димитър Цацов“,  може да се изтегли от Интернет. На корицата като лого е „окото“ на Гео Милев, но и тук инсинуациите нямат граници с твърдението, че те комунистите са го убили, или версиите за жестокото убийство на Министър-председателя Александър Стамболийски. Могат да се посочат още редица примери.

Напоследък управляващи се надпреварват да цитират Гьоте за да докажат правотата си. На  определението на  Хегел ,  че   диалектическият метод е този, с който може да се открие историческата истина, Гьоте прави бележката, че  нещата е възможно да се манипулират. Отговорът на великия немски философ е, че това е вярно, но при условие, че тези хора  имат болен дух.

Оказва се, че вече 30 години у нас шества този болен дух , който характеризира нашия „преход“ и за съжаление продължава. Има една мисъл, че когато се махне калта заблестява златото. Така е и с Георги Димитров. Известен е  Лайпцигският процес, неговата достойна защита, дала силен тласък за разгръщане на  европейското и световно антифашистко движение, определението му за фашизма. Но сред широката общественост в сянка остават усилията му за промяна в политиката на левиците  срещу това ново явление в Европа, фашизма на Мусолини в Италия и националсоциализма на Хитлер в Германия.

Тогава битуват постановките на Сталин, че  социалдемокрацията е близнак брат на фашизма, винаги е опора на буржоазията и левите социалдемократи са главната опасност. Трябва наистина да имаш мъжество и смелост в онова време да се опълчиш срещу „своите“, срещу догматиката, „вкоренените пороци“ в комунистическото движение по израза на Георги Димитров. Неговите призиви за масова съпротива и борба без никакви авантюри, за обединение на всички демократични сили  и днес се оказват в основата за успешни политики, с което заслужава признанието, че е по-съвременен от всякога.

Без да се потопят в  духа на времето и отчитат всички обстоятелства сега се дават едностранчиви  оценки,  на килограм. Всеобща болест става нагаждачеството и продажността, злонамерените и обидни квалификации за Георги Димитров, афишират се предимно неговите „предателства“, за Септемврийското въстание 1923 г.,  опитите за създаването на Балканска федерация с Титова Югославия и записването на българите като македонци, дори такъв въпрос от битов характер като употреба на алкохол. Продължава да се твърди, че той е дясната ръка на Сталин и  не е направил необходимото за спасяване на българските комунисти от репресиите и т.н.

Райхминистъра на Германия Гьоринг на Лайпцигския процес се опитва да го уязви и публично го обвинява в сексуална разпуснатост, на което отговорът на Димитров  е подобаващ, че той все пак е мъж, с което косвено напомня за половата принадлежност на управляващите и получава овациите на  публиката. Но същия този министър не му пречи след процеса, при посещението си в затвора Моабит да признае, че той би се радвал такъв борбен човек като Димитров да членува в тяхната партия. 

Изглежда Гьоринг е разбирал диалектиката много по-добре от някои настоящи политици и определени фашизоидни групи, които лепят само етикети и прилагат едностранчив прочит на историята. Избягва се да се споменава например защитата на българския народ, квалифициран като див и варварски, с думите на Димитров  че когато Карл V е говорил на немски само с конете си в малка България учениците на Кирил и Методий разпространяват славянската  писменост.

Сталин с присъщата си подозрителност също не може да не признае достойната защита на Димитров пред Лайпцигския процес с думите: „ Къде досега сте крили този балкански лъв“ и запазва мълчание, когато Георги Димитров е в основата за промяна на политиката в борбата против фашизма на  Седмия конгрес на  Коминтерна през 1935 г.

Този нов повей има конкретни измерения за антифашистката съпротива и у нас със създаването на Отечествения фронт през 1942г, основан от няколко партии и не  само комунистите „марионетки на Сталин“ са във властта на 9-ти септември 1944 г. Самият министър председател Кимон Георгиев е от друга политическа сила.

Забравя се, че в основата на тези процеси е Георги Димитров. За съжаление всичко това е обвито с мълчание и от наследниците на тези партии. Основателно се твърди, че Димитров със своето самостоятелно мислене и дейност е недолюбван от Сталин и дори болен в края на живота си, когато е на лечение в санаторима „Барвиха“ край Москва, не спестява своето мнение като влиза лют спор с него. Медицински изследвания на мозъка и част от косата показват завишени  показатели на живак, неколкократно повече от нормалното, с което е твърде достоверна хипотезата, че той е отровен.

Сигурно и в бъдеще ще продължат коментарите и оценките за Георги Димитров. Ще се откриват нови факти и доказателства, ще се интерпретира по друг начин, по- пълно и всеобхватно неговия живот и дейност. С разрушаването на Мавзолея, премахването на исторически факти събития от учебниците някои смятат, че ще лишат поколенията  окончателно и безвъзвратно от историческата истина . Но и това, което има като архиви и документи хвърля достатъчно светлина всеки съвестен изследовател да  даде категорична оценка, че Георги Димитров не е само минало, а много от неговото творчество и дело са и ще бъдат в полза на човешкия прогрес, че това не може да се вмести само в местните рамки, а има и международно значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    40 39 Отговор
    един от големите българи в световен мащаб -който ние сами каляме-по стар обичай

    Коментиран от #18

  • 2 Ето така

    7 42 Отговор
    Ще търсите Баце. През деня свещи ще палите да го търсите
  • 3 Робер

    39 44 Отговор
    Хубаво е да си спомним,за този предател,родоотстъпник и масов убиец на невинни българи!
  • 4 месара

    28 22 Отговор
    абе с две думи : да живее бкп ! а къде отиде прословутото : няма да има бедни и богати , всички ше сме равни ?! а , другаре ?
  • 5 Ахаа

    39 30 Отговор
    Човек, рядка личност, достоен българин и защитник на българщината е бил Георги Димитров. На Лаипцския процес ТОЙ, защитава нападките срещу българите като заявява- В България диваци и варвари са само фашистите, народа ни е трудолюбив и прекрасен... Сам се защитава, отказва адвокат , научава немски език в килията и оборва всички обвинения... Има ли днес такива големи българи ? Или вече не е важно да си ТОЙ, а да си с КОЙ ?

    Коментиран от #6, #17, #28

  • 6 Атанасов

    34 16 Отговор

    До коментар #5 от "Ахаа":

    Предател на Македония и македонските бьлгари.
  • 7 Salvador

    24 5 Отговор
    Народите, които си унищожават историята, загиват. Апокалипто започва точно така - всички империи са загивали първо отвътре. Всички, без изключения.
  • 8 Активист на БКП

    22 12 Отговор
    В цял свят по-известен от Ж.Желев,Иван Костов, Петър Стоянов, Ахмед Доган,Росен Плевнелиев, Бойко Борисов взети всички заедно !!!
  • 9 Ушанка

    23 14 Отговор
    По добре да не се беше раждал на този свят.Още му търпим последствията
  • 10 Бозар

    22 11 Отговор
    Акохолик, предател и масов убиец.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 jorj

    24 18 Отговор
    Защо пускате тази статия!!!!!!! Това е кощунство и подигравка с България !!!!! По същата логика всеки може да каже, и то с право, че Хитлер е светла и велика личност!!!!! Стига сте нарушавали закона за декомунизация, няма ли да се сезира прокуратурата, това си е чиста проба комунистическа пропаганда ?!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 13 1000

    21 9 Отговор
    Не, че е нещо кой знае какво за комунистическите дървени глави, но той е човекът установил Сталинистки режим и насилствено "македонизирал" населението в Пиринския край.
  • 14 Феьата

    19 10 Отговор
    Не всеки простак е комунист но всеки комунист е простак... Комунистическа пропаганда за простаци...
  • 15 Шайба

    14 6 Отговор
    Комунизмът-доктрината на безбожниците,убийците,крадците, копелдаците и търтеите,чрез която доктрина се опитват да оправдаят своето съществуване като такива.В днешно време тази роля изпълняваше неолиберализмът,досега...
  • 16 Мим

    11 14 Отговор
    Естествено ,че има заслуги за защитата на България и българския народ пред очите на света ...
  • 17 Емил

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ахаа":

    Много умен човек, но болен от русофилистизъм! Поради това заболяване от Героя от Лайпциг се превръща в Гого Тарабата (алкохолик и предател, забравил българския език). Гледайте филма "Хотел една звезда".
  • 18 Мирослав

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Един от най-големите изроди, родили се в България за всички времена. Това е Георги Димитров.
  • 19 Мирослав

    19 3 Отговор
    "Оправдать никого не следует!” Така нарежда гневно от Москва на руски Георги Димитров на съратника си Трайчо Костов в София. Радиограмата е от декември 1944 година и се отнася до присъдите, които т.нар. "народен съд” трябва да издаде по заповед на Москва.
    За тези които не го разбират на руски, текстът означава" Никой не трябва да бъде оправдан!" и се отнася до това какви присъди трябва да издаде т.нар. "народен съд".

    Коментиран от #32

  • 20 Сделано в СССР

    13 7 Отговор
    Всички , които са родени преди 1990 г. са носители на вируса на блатните хора. На накои още им ехти в главата залпа на Аврора. А да величаеш този изрод си е направо престъпление !!!

    Коментиран от #26

  • 21 Мао

    10 5 Отговор
    Гошо тарабата е бил велик пияница,и Сталин го е признал!Другото дали е позитивно или не зависи от гледната точка.
  • 22 Бай Горан

    16 4 Отговор
    Опитите за някаква реабилитация на Бай Гошо Пияницата,са закъснели.Никой вече не си спомня за него и героичното му представяне в Лайпциг.В същото време е изиграл главна роля за нерадостната съдба на неговите колеги от процеса Попов и Танев.С негова помощ са ги пратили в Сталински Лагер-за награда.Попов опознава прелестите на комунистическите концлагери 15 години,но дали му увира главата не става много ясно.Танев го размотават няколко месеца по арестите след което го освобождават,естествено след като е издал,предал и натопил всеки когото са му посочили.По късно го избират за "доброволец"-парашутист и го пращат на мисия в Гърция,където немците го ликвидират.Само от съдбите на тези тримата "герои" ви става ясно какви боклуци са болшевиките.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Александър Богориди

    11 5 Отговор
    Защо още се пишат статии за един от най големите предатели в българската история. Георги Димитров е масов убиец и македонист като други престъпници като Вапцаров. Българофоби!
  • 25 Ацо

    10 4 Отговор
    Единственият "държавник" съзнателно откъснал територии от собствената си държава! И накарал Българи да се пишат македонци по паспорт,и да бъдат тероризирани и гонени!!!
  • 26 ГОСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сделано в СССР":

    то па вие които сте родени след 90-а сте стока...???
    чалга....дрога...мързел......аре моля ви се....нищо не става от вас......
  • 27 Хмм

    4 4 Отговор
    Гошо тарабата хм.
  • 28 Лекар БГ

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ахаа":

    Да,защитил се достойно в Лайпциг.И дотам.
    Абсолютната пионка на тов.Сталин.Поставил в пъти интересите на сталинския Коминтерн над тези на България.Чрез влиянието на Сталин,предал Македония на Тито и Югославия.Съгласил се и подкрепил създаването на"македонски"език и история.Страстен любител на питие,наречено коняк.Дошъл си от Москва,след години криене там и оглавил диктатурата на пролетариата и червения терор след 9.9.44г.Никога верен на българските национални интереси и винаги на тези на Световния Комунизъм на Бащата на Народите.
  • 29 Той е

    4 2 Отговор
    бил адвентист...Дете на Сатаната
  • 30 йокин

    2 0 Отговор
    Отговор,на месара,ПАК ИМА,РАВНИ,НО ЕДНИТЕ СА ПО-РАВНИ,А Ние с по200,300лв.пенсии,ХИЧ,НЕРАВНИ.
  • 31 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    цирка с георги димитров е цирк!!!!няма никакъв процес в смисъл всичко е решено задкулисно.германия по времето на процеса има поне три военни полигона в ссср един танков,един химически и един за самолети.всички от немския персонал стават заложници докато не са върнати димитров и съратниците му в ссср.демек нямало е как те да бъдат осъдени.осъдени са само немските комунисти ,които са противници на сталин ,както и холандския наивник ван дер любе.българските наемници на сталин си заминават за ссср по живо по здраво ,но двама от тях се плашат и по време на процеса дават задна ,за което след идването им в ссср заминават директно към лагерите и герои остава само димитров.днес все още има обаче комунистически емисари дето се опитват да ни пробутат глупости.

    Коментиран от #34

  • 32 СКОРПИОН

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мирослав":

    До № 19 ! " Никой не трябва да бъде оправдан " Чиста болшевишка хунта! Тогава "великия" наш български защитник Георги Димитров, на колко шишета водка е бил! Този просташки народен съд, сбирщина от неграмотни болшевишки елементи, изби българската интилигенция, и още хиляди други без съд и присъда! Арман Бабикян, да си прочете отново историята и да не приписва болшевишката хунта на ГЕРБ! БОЛШЕВИШКА ХУНТА СА БКП-БСП, те са метежниците! Тази партия е престъпна и забранена със закон! ГЕРП е дясномислеща партия, партия на милиони дясномислещи българи! Точка!!!
  • 33 СКОРПИОН

    2 2 Отговор
    До коментатора Георги Минчев! В главите на всички комунисти, дрънчат само сърпове и чукове! Г. Димитров:пияницата, женкар, предател, българоубиец, типичен образец и съратник на Сталин! Комунизъм това е фашизъм, и фашизъм това е комунизъм! След като се връщаме в спомените, да си спомним за лагерите на смърта, построени от Сталин в Русия по образец на Хитлер и нашите лагери, построени по образец на Русия! Няма разлика! Болшевишката хунта се заражда през 17 / 18 г. в Русия, предвождана от диктатора В.И.Ленин! Диктатурата на пролетариата, метежниците избиват стотици хиляди невинни руски граждани! Това се случва и в България след 09.09.1944г., когато комунистите идват на власт чрез преврат! Просташкия "Народен съд", сбирщина от неграмотни болшевишки елементи, и заповедта на " "другаря" Димитров от Москва :" Оправдать никого не следует! "/ дори не го казва на български /. "Димитрав признат от най светите умове на човечеството!" За Вас "другарю" Минчев, всички комунисти са светли умове! Има един френски писател комунист Анри Барбюс, който е писал нещичко за Г. Димитров, но чак световен, светъл ум?! " Другарю" Георги Минчев, с коментара си, какво се опитвате да внушите на обществото, че Димитров е икона, пред която човечеството трябва да се покланя и благоговее! Говорите за мавзолея, а според Вас трябва ли да се издигат храмове на диктаторите, нали комунистите са антихристи! Обществото има по-различно мнение, и за това беше съборен този на никому ненужен ка
  • 34 СКОРПИОН

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    До № 31 ! По времето на комунизма издигнат лозунг на купола на цирк ! " 25 ГОДИНИ НАРОДНА ВЛАСТ ! 25 ГОДИНИ ЦИРК ! ". Смях в държавата !