Last news in Fakti

23 Септември, 2023 13:00 1 664 42

Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат

  • септемврийско въстание-
  • георги димитров-
  • васил коларов

Именно тогава Москва и нейните представители преценяват, че партията е достатъчно силна, достатъчно добре организирана, за да може да вземе властта

Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задачата, поставена на Българската комунистическа партия за извършване на държавен преврат и вземане на властта, също колкото и парадоксално да звучи, не е от юни 1923 г. Тя е поставена от Комунистическия интернационал още през лятото на 1922 г. Именно тогава Москва и нейните представители преценяват, че партията е достатъчно силна, достатъчно добре организирана, за да може да вземе властта и да установи едно ново комунистическо управление в България.

Това заяви в интервю за ФрогНюз историкът проф. Веселин Янчев във връзка с навършването на 100 години от Септемврийското въстание и новата му книга "Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание".

Проф. Янчев, как възникна идеята за книга за 100-годишнината от Септемврийското въстание?

Трябва категорично да кажа, че не съм си поставял за цел да разглеждам тези събития във връзка с навършването на 100 годишнината от септемврийските събития. Тази книга е третата поред от един мой замисъл да представя вътрешните функции на българската армия, т.е. как държавата използва армията при решаването на вътрешнополитически проблеми, свързани със сигурността и вътрешния ред. Първата книга беше за случилото се до 1912 г., до началото на Балканските войни. След това подготвих една книга за използването на армията и въобще участието на армията в политическия живот от 1913 до 9 юни 1923 г. И моят замисъл беше да направя още една книга за процесите от 1923 г. до 1939 г. Но когато започнах конкретно да структурирам материала, изследването си по тези въпроси, стана ясно, че Септемврийското въстание е проблем, който не може да бъде игнориран и просто споменат. То заслужава едно много внимателно представяне. И то представяне не само от гледната точка на държавата и на армията, а и от гледната точка на неговите подбудители, организатори и участници. За да може в сблъсъка на тези две позиции да се приближим максимално до обективността и до истината за случилото се.

Метеж или въстание е септември 1923 г.?

Колкото и парадоксално да звучи, и двете. Аз се опитах да поставя всички тези събития в контекста на съществуващата тогава правна рамка в България, включително и конституционна. Българската държава, която е добре структурирана и добре организирана в онзи период, има ясни дефиниции за това какво представлява "метеж" и какво "въстание". Определението за "метеж" е фиксирано в Наказателния закон от 1896 г. Определението за "въстание" може да бъде намерено в протоколите на 5-тото Велико Народно Събрание, което променя Конституцията и въвежда термина "военно положение". За да се обясни кога се въвежда "военно положение", депутатите формулират, че това може да стане в случай на външна или вътрешна заплаха, включително и на въоръжено въстание. Конкретно, то започва като метеж, защото първите прояви са свързани с действия, противостоящи на мерките на правителството, взети на 12 септември 1923 г. Но случилото се през следващите дни според мен не може да бъде определено като "въстание", защото това са некоординирани, разпокъсани действия, без обща цел, без обща идея. Те имат дефанзивен, а не офанзивен характер. Вече от 20 септември нататък събитията наистина прерастват във въоръжено въстание, което, ако използвам определението за което споменах, са действия на хора, които с оръжие в ръка се противопоставят открито срещу съществуващия държавен и обществен ред. Именно събитията след 20 септември 1923 г. имат за цел промяна на съществуващия конституционен и държавен ред в България и те могат да бъдат определени като "въстание".

Поръчано ли е Септемврийското въстание?

Категорично, да. Тук не мисля, че може да има съмнения и дискусии. Има, разбира се, една предистория, която е добре да се знае. Задачата, поставена на Българската комунистическа партия за извършване на държавен преврат и вземане на властта, също колкото и парадоксално да звучи, не е от юни 1923 г. Тя е поставена от Комунистическия интернационал още през лятото на 1922 г. Именно тогава Москва и нейните представители преценяват, че партията е достатъчно силна, достатъчно добре организирана, за да може да вземе властта и да установи едно ново комунистическо управление в България. Но, както констатират в Москва, тя все още е подвластна на социалдемократическите идеи, възгледи и методи на действие, свързани преди всичко с агитация и пропаганда, участие в избори, т.е. тя си остава привърженик на партийната и парламентарната система в страната и е против насилнически действия.

Юни 1923 г. - извършеният държавен преврат - всъщност дава повода на Комунистическия интернационал да изисква вече незабавни действия, защото фактически комунистическата партия е изпреварена. От военните, от старите и новите политически сили, които успяват да вземат властта от Земеделския съюз. Друг факт, който заслужава особено внимание, е следният: Повече от два месеца ръководството на Българската комунистическа партия упорито се съпротивлява на натиска, оказан от Коминтерна, за вдигане на въоръжено въстание или въобще за предприемане на насилнически действия в България. Централният комитет на БКП скрива исканията на Коминтерна дори от своите членове, обосновава неколкократно тезата си, че позицията, която заема, на неутралитет, на 9 юни 1923 г., е единствено правилната, единствено възможната, и единствено печелившата според тях. И едва след като в началото на месец август пристига пратеник на Коминтерна в София, това става на 3 август 1923 г., това е Александър Абрамович Четуев, с псевдоним "Албрехт". И след множество заседания на ЦК на БКП се взема решението тя да пристъпи към подготовката на въоръжено въстание, или както се изразяват тогава, на един "контрапреврат", който да свали от власт деветоюнците и властта да бъде взета от Комунистическата партия.

Предадоха ли септемврийските въстаници ръководителите си Георги Димитров и Васил Коларов?

Най-големият парадокс е, че фактически няма един общ план за повсеместно въстание - с общо ръководство и с обща мрежа от връзки, канали, координация и пр. Решението за вдигане на всеобщо въстание също е плод на една дългоподхранвана митологична теза - че то е взето от ЦК на БКП след обсъждания в продължение на няколко дни - от 15-и до 20-и септември 1923 г. Като за център на бъдещото въстание е определена Враца. Странно защо, тъй като вече въстанически действия има в Южна и Централна България. Ръководителите на въстанието - Васил Коларов и Георги Димитров - заминават за Враца, странно защо. Във Враца нищо не се случва. Център на въстанието се превръща град Фердинанд.

Аз намерих документи в архива на Комунистическия интернационал, всъщност единственият доклад - автентичен, от онова време - изпратен от члена на ЦК на БКП Тодор Петров. Не мога да датирам точно дали на 21-и или 22-и септември, но в този документ се твърди, че ЦК наистина е обсъждал ситуацията в страната и е взел решение, но не за вдигане на масово въстание, а за оказване на съпротива на властта, която извършва арести на 12-и септември над дейците на Комунистическата партия, т.е. директивите са за освобождаване на арестуваните комунисти и с очакване тези действия да прераснат, както пише Петров в своя доклад до Москва, в едно селско партизанско движение, което може да продължи като въоръжено въстание. По-късни свидетелства, от друг член на ЦК на БКП, Тодор Луканов, твърдят, че Георги Димитров и Васил Коларов наистина са дали директива за вдигане на повсеместно въстание след 20 септември 1923 г., но очевидно това е тяхно решение, защото аз поне не открих доказателства, които да сочат, че това е колективно решение на ЦК на БКП.

Как ще коментирате към днешна дата поемата "Септември" на Гео Милев?

Правото на един невъобразим ум и творчески гений да интерпретира събития политически, които в действителност са впечатляващи, е безспорно. Тези събития са представени, разбира се, през погледа на един гениален поет, а не на политическо лице или на изследовател. Това трябва да се има предвид, когато се чете и се цитира поемата на Гео Милев "Септември". Изключително въздействащо, експресивно, впечатляващо произведение, което обаче не бива да се интерпретира като обективен разказ за случилото се.

Кога ще бъде представянето на новата Ви книга, посветена на Септемврийското въстание?

Книгата вече беше представена в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в отделни градове като Казанлък и Хасково. Предстои да бъде представена в Бургас, Монтана и Видин. Различни професионални групи и колеги също са организирали представяне на книгата. Официално публично представяне не съм замислял, а и всъщност почти се е изчерпал тиражът на книгата, така че ще очаквам един нов тираж и тогава вече може да се помисли върху едно по-представително мероприятие.

Интервю на Георги Камарашев


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩО СОРОСОИД ПРОФЕСОР СТАНА

    17 8 Отговор
    Тоя индивид, Дайнов, Многознайкото със сръбска фамилия дето всяка неделя разказва по БНТ спомени от казармата....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ

    18 9 Отговор
    още тогава са замисляли да изгонят фашистите и евроатлантиците от България. Какво проглеждане в бъдещето. Шапка им свалям. А за Сакс Кобургите то всеки зане, че са най-крадливата пасмина в Европа. Просто у нас не е имало толкова за крадене. Но въпреки това Фердинанд си заминава с цял влак награбено о "селяците" в Царството
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Едно време беше

    17 6 Отговор
    Роднина - милиционер, роднина - милиционер, а сега професор- милиционер, доктор на неуките-милиционер А на практика са завършени олигофрени на 99%

    Коментиран от #28

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Плашимир

    5 2 Отговор
    И кво? От 1922 та чак сега им се получи!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    17 8 Отговор
    1923 г. - 100 години от метежа !!!?

  • 10 да де

    6 5 Отговор
    Що бе ЦРУ какво прави или те са от армията на майка Тереза.
  • 11 Трябва сериозно да ти хлопат дъските

    5 3 Отговор
    Ако за "селско" партизанско движение говориш ! Селските бунтове са едно, партизанското движение съвсем друго. И генезиса и причините са различни и само неграмотен човек може да свърже едното с другото. Виж ако за класова борба иде реч е коренно различно но такова обединение има чак след 1944 г
  • 12 Истината

    14 10 Отговор
    Макар и след 100 години, в тежък за България политически момент,когато още има ретроградни хора,които вярват на комунистиските лъжи, пречат на развитието на България и продължават да я натискат в сферата на влияние на Кремъл. Добре, че има честни и достойни историци,които пишат истината. Хората,които искат да я знаят четат и знаят,че пречката за съществуването на нормална демократична и правова държава се нарича БКП. Всъщност промиването на мозъците в България от КГБ и КОМИНТЕРНА е започнало преди 100 години, когато болшевиките чрез своите продажни български агенти тероризират държавата и до днес няма отърване от тях.

    Коментиран от #14

  • 13 И как стигна до това висше познание ?

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Пращат партизаните на фронта ама фактологически това не е вярно ! Точно партизани на Драва не са пращали ама нито един.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "И как стигна до това висше познание ?":

    Фашистките офицери не са искали да се бият с доскорошните си съюзници и са пращали напред политкомисарите.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Кво има да умуваме като е ясно

    6 9 Отговор
    военните (тогавашните побъркани атлантици) заедно с най гнусната част от политическите продажни мушенгии вземат властта от законно избраният Земеделския съюз с военен преврат и установяват кървав атлантически фашистки режим.... Кой кого бил изпреварил е свободен преразказ по картинка без никаква научна или историческа стойност. Категорично няма да си купя книгата и дълбоко се съмнявам че нещо ново от нея хората могат да научат
  • 17 Повтарям ти, провери го !

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Партизани на Драва не са пращали ! ...ама нито един партизанин не е бил там ! Повиквателните списъци по съвсем друг принцип са създавани. Дай пример ако знаеш на един партиец от Живково време на който в автобиографията му да пише че е бил на Драва ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Преврата на 9 септември фашистки ли е

    2 3 Отговор
    Подигравам ти се разбира се

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Майко мила ...

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е на р. Драва......кви партизани те гонят ?
  • 22 Той

    8 3 Отговор
    и днес е поставил същите задачи пред копейки, корнелки и резидентчовци. Антибългарската политика на Мацковието никога не е спирала. Само от нас зависи кога ще ги метнем зад борда.
  • 23 Абсолютно

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Преврата на 9 септември фашистки ли е":

    Фашистки е. Даже по-лошо - комунистически.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Няма логика

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Как ще пратиш укрил се шумкарин на фронта?????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сандо

    6 2 Отговор
    А как нарича Янчев онова пъклено дело от 09.06.1923 година?
  • 28 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Едно време беше":

    А сега няма милиционери,нещо си объркал времената.
  • 29 Боза си ти

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ламбо":

    Мило мин. Дилче.
  • 30 А какво

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Така е":

    ще кажеш за Третия райх на Хитлер?
  • 31 Така е

    6 5 Отговор
    Фашизмът си отва в неговата родина рассия. Хайде с него да си ходят и фашиктчетата Радефф, копейкин, копринков, гергов , вацев и сие.
  • 32 Край

    5 4 Отговор
    Възстанието е имало за цел да свали една нелегитимна шайка дошла на власт с ПРЕВРАТ.
  • 33 Дай един документ

    4 6 Отговор
    че Интернационала поставя зафача за преврат бе фалшификатите
    Преврат извършва Цанков на 9.Юни и той е първият фашистки преврат в света.
    Обесвс с тел и гори живи над 7000 интелектуалци.
    Сегашните фашисти лъжат че са само 1000 души.
    Въстанието е в отговор на фашистките зверства.
    Убиват и Гео Милев ,герой от войните.
    Братя Мулетариови, европейски адвокати във Виена и пр
    Като ми убиете детето,разбира се че ще взривят но наред всички църкви,не само Св.Неделя.
    Отрязват главата на Стамболийски и я носят на цар Борис.
    Кажи го бе турук козяшки
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нека си говорим за днес

    5 2 Отговор
    А пък Посолството направи подмяна на вота и сглобка!
  • 41 Кажете НЕ на фашизма

    3 4 Отговор
    100 години от Първото света антифашистко въстание!
    "Всичко писано от философи, поети -
    ще се сбъдне!
    - Без господар!
    Септември ще бъде май.
    Човешкият живот
    ще бъде един безконечен възход
    - нагоре! нагоре!
    Земята ще бъде рай -
    ще бъде!"
    (Гео Милев)
  • 42 За по-сигурно

    2 3 Отговор
    Обективният разказ най - малкото е експресивен - клани с ножовете на пушките, разстрелвани и за по-сигурно върху камарата от 72-74 трупа в с. Горна Гнойница/Септемврийци, още няколко ръчни бомби.