23 Септември, 2024 14:58 868 27

Проф. Искра Баева за Септемврийското въстание: Дни на подем и погром

  • искра баева-
  • септемврийско въстание-
  • бкп-
  • георги димитров

Потушаването предизвиква реакция и у чуждестранните дипломати, независимо че техните правителства подкрепят българските власти

Проф. Искра Баева за Септемврийското въстание: Дни на подем и погром - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бурният ХХ в. носи на България толкова тежки изпитания, че влязохме в ХХI в. с чувство на облекчение, че сме оставили лошото зад гърба си. Но скоро установихме, че предизвикателствата са вечни, особено за живеещите в държава в центъра на Балканите, която редовно се оказва изолирана от съседите си. За гражданите обаче все пак най-важните предизвикателства си остават свързаните с вътрешната политика, където за трите и половина десетилетия преход успяхме да утвърдим една формално демократична, но на практика дълбоко корумпирана държава с огромно социално разделение, но пасивно население, което предпочита да ругае политиците и да не „им гласува“, като по този начин само ги утвърждава във властта.

Започнах по този начин напомнянето за въстанието, избухнало преди 101 години, защото искам да припомня как в миналото българите са били готови да се борят за правата и свободите си. Но, разбира се, не предлагам да въставаме и днес, а да се борим с подходящи за нашата епоха средства.

Стогодишнината от Септемврийското въстание отмина миналата година тихомълком с няколко конференции в затворени пространства. Преразглеждането на историята в годините на прехода изпрати в небитието на забравата повечето събития, изглеждащи някога епохални. Това може и да е политически коректно, но не е исторически коректно, защото социалната функция на историята е да ни носи поуки за днешния и утрешния ден, а най-ценни са поуките от драматичните събития. Точно такова е Септемврийското въстание от 1923 г.

Традиционно въстанието се разглежда през призмата на комунистическата мартирология, а след 1944 г. и като стъпка към похода на БКП към властта. То обаче може да се постави и в друг контекст – на поредицата събития, последвали войните и националните катастрофи, очертали резкия завой към нови алтернативи, очертани както от БЗНС, представляващ мнозинството от българите (78 % живеят по селата), така и от БКП (т.с.), вдъхновена от Октомврийската революция в Русия. Не е случайно, че в първите следвоенни избори българите изхвърлят традиционните партии от властта, а дават доверието си на БЗНС и БКП (т.с.).

Яркият земеделски водач Александър Стамболийски поема управлението от името на селото. Но опитът за господство на селото над града обединява разделените до момента десни градски партии, а безсилието им да се върнат с избори във властта ги тласка към заговора. Така се стига до военния преврат на 9 юни 1923 г. и до спонтанната съпротива на земеделци и комунисти срещу преврата. Но докато БЗНС призовава своите привърженици за подкрепа, ръководството на БКП (т.с.) възпира своите, тъй като (както ще напише Христо Кабакчиев) става дума за „котерийна борба между отделните крила на буржоазията – градската и селската”. Тази позиция не е изненада, като се има предвид острата борба между земеделци и комунисти при земеделското управление – достатъчно е да си припомним съдбата на Транспортната стачка от 1919–1920 г.

Тогава старите комунисти Димитър Благоев и Тодор Луканов са убедени, че БКП трябва да се възползва от парламентарния си опит и от 50-членната си парламентарна група. В оформения след 1917 г. избор между революция и еволюция те залагат на постепенните умерени промени.

Но младите комунисти не мислят така. От ръководството на Коминтерна в Москва (всъщност Васил Коларов) телеграфират: „Разтревожени сме от известието, че Вие спъвате борбата в Плевен против новото правителство… Доколкото можем да съдим оттука, положението изисква съвместни и решителни действия даже със Стамболийски, иначе сегашното правителство ще се укрепи и ще разгроми комунистите”. В тази гледна точка също има логика. Логиката, формулирана по-късно от Бертолд Брехт за настъплението на националсоциализма, унищожаващ противниците си един по един.

Естествено е желанието на Москва да съдейства за разрастване на революционната вълна. Но е вярно и това, че отвън борбата между земеделци и комунисти изглежда безсмислена, тъй като те са изправени пред общата опасност на десния режим. А спонтанното участие на комунисти в съпротивата срещу Деветоюнския преврат демонстрира, че не всички в БКП мислят, че кървавото сваляне на Стамболийски е от полза за БКП. Затова позицията на Коминтерна намира привърженици и в България.

След стратегически и тактически спорове в ръководството на БКП в началото на август се стига до решението „да се поправи грешката” с ново въстание. Как се „поправя” една грешка с опит да се повтори ситуацията, но при променена реалност, е въпрос, който буни духовете на левите до ден днешен. Така или иначе, решението за подготовка на въстание три месеца след като правителството на Александър Цанков е поело цялата власт, тласка претърпелите поражение леви в България към революционен подем.

Подготовката за въстание се извършва по всички правила: политическо, военно ръководство, изграждане на въстанически мрежи, финансиране. Но и властите не бездействат, а на 12 септември в опит да се попречи на въстанието полицията арестува около 2500 комунисти.

Ако беше вярна тезата, че комунисти, леви земеделци и анархисти насила са принудени от Москва да вдигнат обречено въстание, арестите щяха да послужат като оправдание то да се провали. Но става друго. Още на следващия ден – 13 септември, въстава Мъглиж, последван от множество селища в Старозагорско, Новозагорско, Чирпанско. Въстанието се разпространява като горски пожар, придружено от вярата, че успехът е сигурен. Ето как го виждат на 20 септември въстаниците от с. Медево, Чирпанско: „Съобщава се на населението, че буржоазната власт е сломена и селско-работническите съвети поеха властта в ръцете си по мирен и легален начин… Прочее приканва се населението да се отдаде на мирна и тиха работа, като не отдава значение на слуховете откъдето и да се пускат те”. Завидно самочувствие!

Едва на 20 септември ЦК на БКП (т.с.) взема решение въстанието да избухне на 22 срещу 23 септември и негов център да стане Северозападна България. Начело застават Георги Димитров, Васил Коларов, Гаврил Генов. И докато в Южна България въстаниците усещат безсилието си пред редовната армия и мобилизираните „граждани-милиционери”, в другия край на България ръководените от Иван Пейчев и Георги Дамянов отряди успяват да превземат Фердинанд, Берковица, водят сражения при Бойчиновци, при Брусарци, а поп Андрей от Медковец се сражава смело съвсем не според сана си.

Краткотрайните успехи не променят неравното съотношение на силите и скоро се стига до заключителния акорд – погромът. Отмъщението на превратаджийската власт срещу дръзналия да вдигне оръжие народ е толкова жестоко, че предизвиква небивала реакция. Рядко едно събитие от съвременната история е оставяло такава дълбока диря в литературата. Достатъчно е да се изброят имената на Гео Милев, Антон Страшимиров, Никола Фурнаджиев, Асен Разцветников, Ангел Каралийчев, за да стане ясно, че дори да заличим Септемврийското въстание от историята, трудно можем да го изтрием от литературата.

Потушаването предизвиква реакция и у чуждестранните дипломати, независимо че техните правителства подкрепят българските власти. Показателни за това са думите на британския пълномощен министър Уилям Ърскин в доклада до Форин Офис: „безмилостните мерки, приложени при потушаването на бунта, които в някои случаи достигнаха до поголовни кланета, очевидно не бяха оправдани и натрупаха голям заряд от омраза срещу правителството, който трябва да се има предвид в бъдеще”. Извод, който предсказва, че Септемврийското въстание от 1923 г. е само началото на гражданското противопоставяне.

А моята цел с този текст за отдавна отминалото и почти забравено събитие е да припомня как са реагирали на несправедливостите нашите предци, вероятно защото са смятали правата, свободите и борбата за идеали по-важни от удобствата и развлеченията.

Източник "Клуб 24 май"


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софийски

    31 12 Отговор
    Метеж, жалко че царя ги е оставил и помилвал. Двуграмови амеби в услуга на Москва! Днес нищо ново и различно.
  • 4 Кирил Добрев

    9 7 Отговор
    Корнелия Нинова
    е виновна за провала на възстанието,
    а аз съм 80то поколение социалист!
  • 5 нннн

    14 3 Отговор
    ,,Нощта ражда из мъртва утроба
    Вековната злоба на роба."
    Гео Милев
  • 6 ДОЛУ

    22 13 Отговор
    КОМУНИЗМА

    Коментиран от #8

  • 7 Пак

    29 8 Отговор
    Намеса на маскалята и продажните копейки ,коларов димитров
  • 8 Б.Б

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "ДОЛУ":

    На майка ти в п....та, но не съм такъв човек да ти го кажа !
  • 9 Роза

    14 7 Отговор
    Времената тогава са били сурови и въстанието е потушено сурово.Жалко за жестоко избитите невинни хорица,подбудени от слуги на болшевишкия режим!Поемата на Гео Милев "Септември "дава най-ярката картина на тогавашните събития.
  • 10 Факт

    10 5 Отговор
    Жертвите се помнят, Убийците се заличават!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    17 13 Отговор
    Баева и Пантев са на-гнусните фалшификатори на българската история!
  • 13 Баева, Путин те вика в неговия

    17 9 Отговор
    руски рай, който постоянно бленувате.
    Путин официално покани русофили по света да емигрират в Русия. Документът беше подписан от министър-председателя Михаил Мишустин в петък.
    Българите, които не споделят "неолибералните деструктивни ценности“ на загниващия Запад, вече могат да се заселят в Русия
    Същата възможност се разкрива пред гражданите на още 46 страни, които "налагат“ такива ценности.
  • 14 Само питам

    13 4 Отговор
    Баева защо не обясни на русофилите, че трима от участниците в "Деветосептемврийското народно въоръжено въстание" са и дейни участници в "Деветоюнският военно-фашистки преврат" извършен на 9 юни 1923 година., довел до първото в света "Антифашистко въстание" избухнало на 23 септември същата година. Това са Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев.
  • 15 Т.нар. септемврийско въстание е опит

    16 5 Отговор
    за държавен преврат от страна на местни комунисти платени от Коминтерна да съборят конституционната власт. Земеделците са едни предатели, които са чакали сръбската армия да влезе в България. Документи четете, а не диво...тиите на Баева.
  • 16 нннн

    7 3 Отговор
    ,,Народ затъпен, унижен,
    По- низш и от просяк..."
    Гео Милев
  • 17 Истината

    4 1 Отговор
    Кимон Георгиев, участвал в превратите от 9 юни 1923 година, 19 май 1934 година и 9 септември 1944 година :

    1923 г.: "Великото дело на Девети юни спаси българския народ"

    1944 г.: "Народът се освободи от досегашните мракобесни управления"
  • 18 Българин

    3 11 Отговор
    Ръководната роля на Моксва винаги щеопределя нашия живот. Това е нашата съдба и никой не може да я промени!
  • 19 Бухаха

    14 4 Отговор
    Тая бабичка е тежко увредена..кажете и че на запад социализма дойде
  • 20 “Вековната злоба на роба”

    2 2 Отговор
    Се стовари като цунами върху България. Черни и Червени Фашисти “клаха народа, както турчин не го е крал”. И вот тебе днешната оглозгана и ошмулена “територия”, обитателите на която се питат Задунайски Вилает ли сме, или Щат на САЩ.
  • 21 О незнаещия

    2 3 Отговор
    Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев са звенари, никога не са били комунисти. Даже Дамян Велчев е преследван лед 194год. затова, че дава право на царските офицери да участвуват в Отечествената война с цел да бъдат оправдани от Народния съд.
    Като чета нерамотните, обиждащи коментари си задавам въпроса, дали България ще оцелеес такива вечно амо приказващи, но не преместили една тухличка през скапания си животец.
  • 22 а ла хулю фишер

    5 0 Отговор
    след 9.9 .1944г. се чества тоя братоубийствен метеж, подкладен от Москва, вместо деня на независимостта . който отпада , а датите са еднакви
  • 23 Работническо селски съвет

    2 1 Отговор
    Аз както прочетох БКП не искали да участват в революцията защото не отговаряла на идеологията им но под давлението на Москва се включили..и след 44 година излязло че те са основните действащи лица там..също така такива социални бунтове се случват в цяла Европа..примера на болшевишката революция и пропагандата е особенно въздействаща през времето на голямата депресия..единствения резултат е че в континентална Европа идват на власт националисти които предлагат от същото но в умерен вариант и стабилизират икономиката..общо взето Коминтерна е една голяма говорилня която напомня днешна Русия по ефективност

    Коментиран от #24

  • 24 чекисть..

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Работническо селски съвет":

    Мен са ме учили че това е първото анти-фашистко въстание..но сега евроантлантическитеджендъри го отричат,защото масква пак се била намешала,то и на 09.09..ссср-то пак бил виновен оти булгурьистанците са били на пътя на 3-ти украйнски фронт,ами да сложили един червен светофар-та да ги зообиколать..а на делиорманското племе,никой не му е виновен че и през 21-век,синовете на комунягите пак го разграбват.
  • 25 Факт

    1 1 Отговор
    Безрезултатните военни усилия разоряват страната и обогатяват едни хора!
  • 26 шпиц командо

    1 0 Отговор
    отеvaхме си на русофилско
  • 27 Бълг

    2 0 Отговор
    Тази баевна е руска помакиня!