Last news in Fakti

15 Юли, 2020 14:06 19 536 53

Ето как държавата на Борисов работи за благосъстоянието на Ахмед Доган

  • тец ''варна''-
  • ахмед доган-
  • данаил папазов-
  • българските институции

Докато много български граждани едва свързват двата края, Ахмед Доган печели милиони без да прави абсолютно нищо

Ето как държавата на Борисов работи за благосъстоянието на Ахмед Доган - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Материал на Behind the Government:

Историята, която ще ви разкажем сега, е за това как в страна член на Европейския съюз съществува предприятие, което колкото повече не работи, толкова по-голяма печалба носи на притежателите си. Нещо като приказната ''златна кокошка'', ощастливила с десетки милиони семейството на бившия министър от правителството на Орешарски - Данаил Папазов, и техния известен съдружник - почетният председател на Движението за права и свободи - д-р Ахмед Доган.

На широко рекламирано пиар събитие предприемчивите бизнесмени съобщиха тържествено, че скоро ще обединят усилията си за модернизиране на ''Пристанище ТЕЦ Езерово'' с базиран в Лондон фонд, чието името обаче те не пожелаха да назоват. За целта, само пет дни преди това, г-н Доган регистрира и дъщерно на ТЕЦ ''Варна'' дружество - ''Пристанище ТЕЦ Езерово''.

ТЕЦ ''Варна'', втората по-големина топлоелектрическа централа в България, се появява на бял свят в далечната 1964 г., и както можем да прочетем и днес - тя е била рожба на българско-съветската дружба. А как става рожба на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, ще научите след малко.

В ново време, през 2006 г., тецът е приватизиран и придобит от чешката енергийна компания ЧЕЗ срещу 206 милиона евро. Но произвежданият от централата ток се оказва прекалено скъп, тецът започва да трупа загуби и на 01.01.2015 г. централа спира работа. Преди това да се случи обаче, чехите искат да преработят инсталациите за работа на природен газ, вместо на въглища, но пък държавата отказва. Странно, защото само няколко години по-късно монополистът ''Булгаргаз'' бързо и охотно разрешава същото на новите собственици на ТЕЦ ''Варна''  - варненската фирмичка СИГДА, без никакъв опит в сектора, собственост на фамилията на бившия транспортен министър и бивш шеф на ''Пристанище Варна'' - Данаил Папазов.

Само за три месеца СИГДА получава от Изпълнителната агенция по околната среда комплексно разрешително за работа на природен газ, както и договор с ''Булгаргаз'' за доставка за теца. Значи, за чешкия гигант отказ, а за скромната варненска СИГДА светкавично съдействие. През цялото това време бъдещият собственик - г-н Ахмед Доган, тихо се почива на крайморските сараи в Росенец, южно от Бургас, а никой не подозира, че скоро ще излезе на сцената.

В края на 2017 г. СИГДА купува от от ЧЕЗ теца за 48.5 милиона евро, а само 10 дни след сделката, на 31.12.2017 г. чрез счетоводни преоценки на активи, фирмата отчита нетна печалба от над 60 милиона лева за годината, макар и да не е работила нито един час. На практика, Данаил Папазов и фамилия си разпределят дивиденти от 30 милиона лева, платени с наследени от времето на ЧЕЗ кеш от над 40 милиона лева. Звучи невероятно, но новите собственици успяват да платят част от покупката си реално с парите на продавача ЧЕЗ. Следващият ход на Папазов е да оповести, че ще модернизира ТЕЦ ''Варна'' за работа на газ и ще търси достъп до разпределението на т.нар. студен резерв. 

А какво представлява самият студен резерв? Това са енергийни мощности, които стоят в готовност за активиране при нужда, например в студените зимни дни. 

В сметките на всички български потребители се начисляват суми за обезпечаване именно на този резерв. А когато той се активира, се плаща още повече. Цената тук не подлежи на регулиране. По този начин държавата се разплаща с фирмите, които е избрала за целта. 

Пътят на Папазов и сие към целта ''студен резерв'' е кратък, но успешен. За по-малко от четири месеца държавните институции услужливо издават всички документи и разрешителни. И в резултат, напълно не работещата ТЕЦ ''Варна'' печели милиони. През април 2018 г. 2,8 милиона лева, а през юли същата година още 24,9 милиона лева. Как се стига до тази ситуация? Без изобщо да работи и без каквато и да било модернизация на инсталациите, на 29.03.2018 г. тецът вече е придобил комплексното разрешително. ''Булгаргаз'' е гарантирал доставките на природен газ. В допълнение, изненадващо и необяснимо, държавната ТЕЦ ''Марица Изток 2'' сама се отказва от вече спечелен търг за предоставяне на студен резерв и на нейно място скоростно е избран именно ТЕЦ ''Варна''. По това време, член на борда на държавния ТЕЦ е Илко Желязков, елитен кадър на ДПС. А впрочем, бившият шеф на ТЕЦ ''Марица Изток 2'' - Георги Христозов, тогава изведнъж се оказва в борда на ТЕЦ ''Варна''. Тази операция е предшествана от едно кадрово разместване. Още през февруари 2018 г., без ясен мотив, е сменено цялото ръководство на ЕСО - Електроенергиен системен оператор ЕАД. А именно ръководството разпределя студения резерв. И тогава ЕСО обявява търг за рекордните 570 MBт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон на 2018 г.

И ето, стига ме до деня, в който на светло излиза самият г-н Ахмед Доган. На 7.08.2018 г. той придобива 70% от дяловете на СИГДА, заплащайки неизвестно колко, и започва да печели от една неработеща централа. До ден днешен няма данни, че институциите в европейска България са се заинтересовали от цената на сделката, от начините на финансиране и от това дали са платени данъците по веригата. Защото, съгласете се, няма как да придобиеш такъв мажоритарен дял и успоредно активи за десетки милиони, а пък това ново богатство да не бъде обложено с данъци. 

Като подарък за добре свършената работа, ТЕЦ ''Варна'' си купува и дружеството ''Делта епсилон'', което пък е досегашният собственик на прочутите Боянски сараи - дългогодишната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи. 

Възникват въпросите:

- Как е гарантирана енергийната сигурност на страната, като съществена част от националната сигурност, при едно очевидно неработещо предприятие?

- Дали фамилия Папазови са били подставени лица на Доган, преди той да излезе на светло?

- И как Електроенергийният системен оператор (ЕСО), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Министерството на енергетиката допускат неработещо предприятие да получи толкова милиони за студен резерв?

- Въпрос и към Националната агенция за приходите (НАП), какъв е произходът на средствата и декларирани и платени ли са данъци върху тях, с които г-н Ахмед Доган успява да придобие дялове или контрол върху три дружества?

Вижте и във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усен

    11 193 Отговор
    Само Герб и ДПС щени спасят бог да пази Борисов и Доган Амин

    Коментиран от #49

  • 2 Усен

    7 167 Отговор
    Само партия Герб и Борисов щени спасят!Дръж се апостоле Борисов ще спечелим тази битка долу руската хунта бог да пащи Борисов

    Коментиран от #12

  • 3 Ивайло

    181 8 Отговор
    Бойко сега чака Доган да му разреши да подаде оставка, ама им се иска първо да вземат парите от Европа, дето ги отпускат за вируса. Иначе целия им вирусен цирк ще е напразно
  • 4 Асан

    3 146 Отговор
    Да живее ДПС

    Коментиран от #9, #20

  • 5 Asdfg

    166 5 Отговор
    Гешев, спиш ли? Какво трябва да се случи още за да си размърдаш задника? Гешев, ти прокурор ли си, или адвокат?

    Коментиран от #10

  • 6 Дурхан

    101 1 Отговор
    Прецакали са чехите със схеми..по брстски
  • 7 Даа

    134 4 Отговор
    България ще се спаси от управлението на мафията, само ако в следващия парламент ДПС и ГЕРБ имат под 121 депутати ! Иначе , окончателно ще ни затрият като народ и нация ! Трябва широка коалиция АНТИМАФИЯ- всички срещу ГЕРБ и ДПС ! Единственият шанс за спасение на Родината !

    Коментиран от #27

  • 8 Рошко

    79 2 Отговор
    В абсурдистан всичко е възможно, ше гласувам за партията и хората които ми гарантират че ше окаушат всички от прехода насам и им отнемат всичко, но това няма как да стане
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кокорчо🙄

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "Asdfg":

    Подложка е
  • 11 Али Баба и 4000те ДСта

    36 13 Отговор
    ДОГАН Е КАПКА В МОРЕТО, МАФИЯТА У НАС СА ДС-тата, Бате е един а останалите са много, пада Бате - идват 2-3000 празни шкафчета, още преди Бате руските проекти бяха обречени точно поради тази причина

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тука е така

    57 5 Отговор
    Така беше и в държавата на Станишев,в държавата на Костов,в държавата на Симо Ментата.
  • 14 ПАРЛАМА мента ристите

    53 1 Отговор
    не работят за народа и родината а за тях си и обръчите около тях.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БГ МАФИЯ В МС

    63 2 Отговор
    ТУКА ВСЕ СТАТИИ ЗА МАФИОТИ ДОГАН, БОЙКО, ГЕШЕВ . АМА ДЕКА Е ПЕЕВСКИ ТОЙ ЩО Е СКРИТ И НЕДОСЕГАЕМ. А ТОЙ ИМ Е КУКЛОВОДА. МАФИЯТА Е МНОГОЪГЪЛНА А НЕ САМО ОТ ТРИМЦАТА. ТРЯБВА ДА ИМА ЗАКОН ЗА БОРБА С МАФИЯТА КАКТО В ИТАЛИЯ.
  • 17 Surko

    10 1 Отговор
    На България най големия проблем
  • 18 бачкатора

    30 2 Отговор
    срещу това трябва да са протестите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бойко

    3 25 Отговор
    ГЕРБ и ДПС заедно ще ни спасят от вируса!

    Коментиран от #34

  • 23 Алооо

    44 3 Отговор
    Да не се размиваме.Цялото ни искане е оставка на Борисов и Гешев и разследване на Доган и Пеевски.СЕГА само това искаме.Другото-после

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Стани стани

    20 2 Отговор

    До коментар #23 от "Алооо":

    Алоооо кой мислиш че ги е назначил ония дето раследват.Бай Иван портиера ли?
  • 25 да трут

    11 18 Отговор
    Защо манипулирате хората бе, все едно, че само Герб прави метани на резенака, помните ли Тройната коалиция????
    Доган е "голям", защото е агент на ДС (КГБ), димек е представител на Русия в България!
    За това Бойко не може да го пипне с пръст, защото зад него стои Путин!!!!!!
    Някой да каже, че не е така?
  • 26 да трут

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "Али Баба и 4000те ДСта":

    Ами нали Доган е ДС, Агент Сава, той е царят на мафията в България, той разпределя порциите в държавата!!!!!!
    Зад ДС, стои КГБ, сегашното ФСБ или Русия!
  • 27 Страничен

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "Даа":

    Забравяш да включиш в списъка БСП!
  • 28 Не бе

    6 21 Отговор
    Не сте разбрали, истината е че собственик на студения резерв е Радев с пари на Божков и Цветан Василев.

    Коментиран от #50

  • 29 Ха ха

    24 2 Отговор

    До коментар #23 от "Алооо":

    Много ми се иска да разследваме и Горанчо, много нагло ко.... е тоя
  • 30 За големите умници

    18 8 Отговор
    Повръща ми се от ДПС и БСП, тия съсипаха Държавата много преди да се появи ГЕРБ😉
  • 31 човек

    19 0 Отговор
    Само една корекция - КЕВР няма никакво отношение към студения резерв, а другото е за Гешев, незабавно. Нали казва, че всички сме равни пред закона, хайде да видим!!!
  • 32 КЬОВЕШИ СПИШ ЛИ

    5 5 Отговор
    ДЖГАН И ШИШИ / АГЕНТ САВА НА ДС, С ШАПКА ОТ КГБ/ ОКРАДОХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОТДОВЕ ПО ПОСОКА КЪМ ПУТИН, КОЙТО УЖ ТРЯБВАШЕ ДА Е В ЕВРОПЕЙСКА КАРАНТИНА , А ТЕ И ТЕХНИТЕ ОЛИГАРСИ ПРОЦЪФТЯВАТ, А НИЕ В ЕВРОПА ОБЕДНЯВАМЕ!!!!!!!! ЗАПОЧВАЙ РАБАТА, НЕ СПИ!!!!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Боко

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бойко":

    ГЕРБ и ДПС дружно ще ви спасят и от последните левчета дето кътате за погребение. Обаче ще ви погребват безплатно.
  • 35 Кой ,кой е...

    11 0 Отговор
    Незнам кой е кукловода и кой е най големия от всички ,случаите са достатъчно...примери достатъчно...доказателства достатъчно...и как просто всичко се случва без препядствия на едни и същи имена...проблема е защо никой не смее от която и да е институция в Р.БЪЛГАРИЯ да им каже нещо,да ги провери или да започне някакво разследване...ЗАЩО ?!?!?...ЗАЩО повтарям никой не сме ?!?!?...хора...Българи...отговора е кратък...ВСИЧКИ ПАЛЯЧОВЦИ И ТЕХНИТЕ ПЕШКИ ВЪВ ВЛАСТА СА НА ХРАНИЛКАТА...

    Коментиран от #53

  • 36 Някой

    8 0 Отговор
    МРЪСНИ КРАДЦИ ВСИЧКИ ДО БАЙ СТАВРИ НА ТОПЛО .Значе за малки фирми за една бележка ги затваряте другари от НАП а Доган няма кой да го провери .Черепа теглил милиони в кеш АМА проверката няма А.Дано бог да ви накаже.
  • 37 ДРЪЖТЕ КУЧЕТО

    10 1 Отговор
    ДОГАН В ЗАТВОРА ВЕДНАГА ЧЕ ЩЕ ИЗБЯГА ДЕЛЯН СЪЩО
  • 38 ДОГАН В ПАНДИЗА

    9 1 Отговор
    ОТНЕМАНЕ НА ВСИЧКИ ИМОТИ НА ТЕЗИ ПАРАЗИТИ И КРАДЦИ !
  • 39 СВОБОДА НЯМАААААААА

    7 1 Отговор
    УТРЕ ПРОТЕСТА Е ЗА ИЗЧИБВАНЕТО НА КОШЛУКА ОТ БНТ --- ДОМУ3ЗА ОТ НОВА ТВ И ТН..........ПЕЕВСКИ ...................... ОЛИГАРСИ СА ЗАВЛАДЕЛИ ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ МЕДИИ ....................
  • 40 МЕДИ ДОГАНОВ

    8 0 Отговор
    не само трябва да доизлежи старата си присъда от Живково време, но трябва да му се прибави и НОВА.
    С панделата той има опит ...
    От гол циганин до заможен българин ...
    Бог да пази България от крадците !
  • 41 Василева

    2 3 Отговор
    Защо не пишете нищо за правителствата на БСП и ДПС а внушавате ,че само Борисов е Доган.
  • 42 затвор за мутрите

    2 0 Отговор
    къде си мазен каскет? защо мълчиш подлого турска. мазно нещастно мекеренце. кога ще разследваш това?? кога държавата ще спре да налива милиони в примат доган и шиши а? или пак прокуратурата няма да открие нередности? пропити от корупция долни мекерета. каскета=тиквата=доган=пеефски
  • 43 калоян

    2 0 Отговор
    50 години затвор за кръга на мутрите- доган-тиквата-шиши-каскета
  • 44 гено

    1 0 Отговор
    доказано- прокуратурата на България-сбирщина от мутри подлоги и мекерета и некадърници. Прокуратурата на България-личната охрана на доган и шиши. каскета- личния чадър на доган и пеефски.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 muzis

    4 0 Отговор
    враг номер 1 на държавата е Ахмед Доган ,при Тодор Живков беше в затвора
  • 47 пенсионера

    4 0 Отговор
    затуй с 350 лв пенсийка, зимата плащам 150 лв ток, разбойници !!!
  • 48 колега

    1 0 Отговор
    Доган е номер едно при всяко правителство и всяка коалиция, той е вербуван, като Агент Сава още по живково време и е трябвало да издава враговете на държавата, агент на ДС, означава, агент на КГБ, тъй, като ДС е клон на КГБ, а както знаем, бивши агенти няма. Доган е агент на ДС службите и представлява интересите на Русия в България, за това всички правителства му се кланят и му правят метани!!!!!
    Задайте си въпроса, защо всички толкова ги е страх от Доган и не го пипат с пръст, каква е тая сила, която държи на повърхността!?
    Той даже имаше наглостта да се похвали, че "разпределял порциите" в държават? Има ни за животинки, дава ни порции, храни ни, той решава дали ще живеем или ще умрем!?
    Българи, къде сте? Не русофили, не русофоби, БЪЛГАРИ, казвам, къде сте бе?
  • 49 манафа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Усен":

    ГАДОСТ ,ДА БЪДАТ ПРОКЛЕТИ ГЕРПИДПС
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 инчхай

    1 0 Отговор
    ревизия и затвор за мафията боковска
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    Мутри ууууу,долу
  • 53 Прост отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кой ,кой е...":

    Всички тези институции са назначаеми за да прикриват, а не да разкриват. Естествено, ще имитират дейност, тероризирайки средностатистическия порядъчен гражданин, а не своя работодател.