Last news in Fakti

19 Юни, 2019 15:17 5 795 33

Искат ДАНС да провери ТЕЦ-а на Ахмед Доган

  • тец варна-
  • данс-
  • ахмед доган

Централата е получила 2,8 млн. лв. за периода май - юли 2018 г. и други 24,9 млн. лв. за периода август - октомври 2018 г. само за осигуряването на студен резерв

Искат ДАНС да провери ТЕЦ-а на Ахмед Доган - 1

От фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) сигнализираха Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), енергийното министерство, КЕВР и НАП за решението държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв на "ТЕЦ Варна" ЕАД.

Според АКФ техническата изправност на този ТЕЦ е под въпрос. Това представлява евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България, пишат от АКФ в отворено писмо до медиите.

От неправителствената организация се притесняват за евентуално избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, през август 2018 и за това са сигнализирали и НАП. Те искат НАП да провери сделките между свързани лица в механизма на придобиване на "ТЕЦ Варна", реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци, отбелязва news.bg.

Директорът на АКФ Бойко Станкушев настоява за проверка на целия казус.

Според него има редица въпроси как държавните институции да защитават обществения интерес в случаите, когато са замесени материални интереси на влиятелни лица. Въпросите са резултат от анализ на историята на "ТЕЦ Варна" - от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял, припомни Бойко Станкушев.

Енергийният системен оператор (ЕСО) отговаря за разпределянето на студеният резерв. Това са мощности, които стоят в готовност и се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението на електроенергия.

"През февруари 2018 без ясен мотив е сменено цялото ръководство на ЕСО. Новото ръководство обяви търг за рекордните 570 МВт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон на 2018. За сравнение - студеният резерв през зимата е обичайно 700 МВт. След внезапен отказ от страна на държавната "ТЕЦ Марица Изток - 2" от вече спечелен след търг договор за предоставяне на студен резерв, ЕСО избира "ТЕЦ Варна".

Централата е получила 2,8 млн. лв. за периода май - юли 2018 г. и 24,9 млн. лв. за периода август - октомври 2018 г. само за осигуряването на студен резерв при различни търгове. В допълнение, ТЕЦ-ът е получил и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студен резерв.

Припомняме, че нуждата от студен резерв се появи преди три години, когато от 00,00 часа на 1 януари 2016 г., когато "Газпром" временно спря подаването на газ за "Овергаз". Количествата, необходими за клиентите на частната компания посредник, бяха подсигурени от "Булгаргаз".

От Антикорупционния фонд изтъкват мотивите, с които са сигнализирали институциите за съмненията си за техническата изправност на ТЕЦ "Варна".

На 05 септември 2017 г. КЕВР разрешава на "ТЕЦ Варна" да изведе от експлоатация енергийни блокове № 1, 2 и 3. От останалите три енергоблокове само за енергоблок № 6 има публична информация, че може да функционира безопасно като източник за предоставяне на студен резерв. Същевременно от ЕСО заявяват през май 2019 г., че не са проверявали на място експлоатационна годност на съоръженията, тъй като нямат подобни задължения съгласно българското законодателство.

В началото на 2019 г., "ТЕЦ Варна" обявява спешни обществени поръчки за ремонт на енергоблок 6. Причината - има значителни пробиви и критично изтъняване на елементи от котелната система, заради които има принудителни спирания на блока. Според ръководството на ТЕЦ-а, тези обстоятелства сочат към не добра експлоатационна надеждност и потенциално системно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на практика означава невъзможност да бъдат изпълнени договорните отношения със системния оператор. Впоследствие, ръководството на ТЕЦ-а отлага ремонтите за 2020 г. поради икономическа нецелесъобразност.

От АКФ питат как "ТЕЦ Варна" ще изпълни задълженията си към ЕСО до 31 юли 2019 г., след като единственият енергоблок, който може да направи това е "неуправляем", според преценката на самото дружество. Как ТЕЦ-а изпълнява лицензионните си задължения за използване на енергийни обекти, които отговарят на нормативните изисквания за безопасна експлоатация и за опазване на околната среда.

В края на юни 2019 година ще има нов търг за студен резерв за следващ едногодишен период, пишат от АКФ и припомнят, че има риск за сигурността ни, ако същият ТЕЦ "Варна" спечели търга. Причината - ЕСО не проверява експлоатационната годност на кандидатите за студен резерв и спешните ремонти на блок 6 са отложени за 2020 г..

От АКФ настояват институциите да проверят съмненията за експлоатационна годност и изпълнение на лицензионни задължения. В случай на установени нередности - да дадат задължителни предписания и да наложат наказания според Закона за енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма страшно

    58 2 Отговор
    Е то ДАНС е на Доган, кво ще го проверяват???

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Доктор Менгеле

    47 2 Отговор
    ДПС-ДС НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 3 Заспало племе КОМУНИСТИ ГО ДЕРАТ

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма страшно":

    Държавата и политиците са негови...........

    Коментиран от #10

  • 4 Снайперист

    25 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Свидетел

    44 2 Отговор
    Този е един от главните виновници, за разрухата на България.
  • 6 Стига лъгал мошенико демокрадски

    29 5 Отговор
    При комунистите Меди Доганов търкаше наровете в Централния, джендьо

    Коментиран от #24, #25

  • 7 Тотото е на майка му

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма страшно":

    После КОЙ предложи Пеевски за шеф на ДАНС
  • 8 карък

    16 3 Отговор
    Екстра... за умерелото прабългарско племе само студен резерв му се полага. Доган - да се свети името му. Спасителят народен!
  • 9 mom4eto

    44 0 Отговор
    А ку*вите в ДАНС кой ще провери? :)
  • 10 На Костов Цигански троловете изпълзяха

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "Заспало племе КОМУНИСТИ ГО ДЕРАТ":

    При комунистите токът бе 2 ст/квтчас бе серсем! Хайде скрий се в миризливата си дупка!

    Коментиран от #12, #16, #26

  • 11 СссереМ

    29 1 Отговор
    Абе какви са тия милиони дадени на вятъра,някой трябва да поеме отговорност най-накрая,ама отговорност не с оставка,а с доживот в ЦСЗ,всеки ден умират малки деца заради суми стократно по малки от тези,а парите ги дават на мафията,няма значение от коя партия са,българският народ иска справедливост.
  • 12 СссереМ

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "На Костов Цигански троловете изпълзяха":

    Ай скрий се бе мършояд,Доган е от ДС,цялата ви партия слугува само на терора и кражбите.
  • 13 яшко

    19 0 Отговор
    проклятието на БЪЛГАРИЯ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Антикорупция в ход

    20 0 Отговор
    Доган е престъпника на века ,този който го вкара в затвора , ще бъде вписан в Българската история, като човека който даде старт на Българската Прокуратура да смачка корупцията в страната.
    Интересно ми е дали Гешев е кандидат за това дело?...
    Говорим за много милиарди левове...
  • 16 Гаргамел

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "На Костов Цигански троловете изпълзяха":

    аре марш при бай тошо бе морук
  • 17 Гост

    5 0 Отговор
    в реални условия, този студен резерв щеше да се тества... звъниш в 23 вечерта и казваш 500Мв ги пускайте, щото спираме марицата за 12 часа и да пускат! Ако не могат да захранят това което им се плаща да е в запас... то нищо не им се плаща за месеца.
  • 18 Болен Синигеров

    18 2 Отговор
    Бойко Българоубиеца- така историята ще запомни Винету!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Въйко

    12 1 Отговор
    Само врява вдигат. Проверката ще изкара всичко чисто, и вместо да бъде в затвора, ще му платим и за клевета..... Вече 30 години го гледаме положението, че няма виновни.
    Както и с имотните скандали и със къщите за гости... Такава е ситуацията и по-зле ще става....
  • 21 чичо

    12 1 Отговор
    Терористите си бяха избрали Варна за столица на новия вилает-Доган просто продължава делото....
  • 22 FtF

    12 0 Отговор
    Кой и кого да провери ? :-))))))
  • 23 ПЕШО

    10 1 Отговор
    То цялата държава е на Доган та един ТЕЦ ли е проблема
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Antymediator

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стига лъгал мошенико демокрадски":

    Мухльо, нали е агент от ДС, нали комунистите го създадоха!
    Да не почнеш да ни обясняваш колко добри и загрижени за Родината са били боклуците от БКП-БСП?!
  • 26 Antymediator

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "На Костов Цигански троловете изпълзяха":

    Комунде смотан имаш ли представа, че по селата на хората им даваха по 20 лв месец /така наречената земеделска пенсия/ и, че един чифт дамски ботуши струваше колкото минималната заплата?!
    Да ти давам ли още примери, а на Костов не си кадърен и обувките да лъскаш.
  • 27 бля бля бля

    3 1 Отговор
    Те дансаджии не могат да проверят какво имат в гащите си, камо ли да извършат проверка на медито.
  • 28 Дърти Мъди Уйедър

    3 0 Отговор
    Ще шибам Доган в пърделника
  • 29 А Свинята КОЙ

    3 0 Отговор
    в зурлата
  • 30 Дърти Мъди Уйедър

    2 0 Отговор
    Ще шибам Доган в пърделника
  • 31 тдх

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ибан Мохамед":

    Нещо сещате ли се за оня списък? и какво стана ?
  • 32 hinkel

    1 0 Отговор
    Ха да видим сега всичко ще е наред!!!
  • 33 Смех

    1 0 Отговор
    Е те там са само негови капии и на Шиши де, ама то си е все едно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове