ФАКТИ.БГ

Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна"

Публикувана: 13 Септември, 2018 09:53
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12742
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Около пет години преди да се оттегли от активната политика, лидерът на ДПС Ахмед Доган беше казал: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата." Сега, пет години след покушението срещу него, почетният председател на движението се превръща във фактора, от който зависи да има ток за всички потребители, ако има недостиг. Новата роля идва през ТЕЦ "Варна", на който Доган вече е мажоритарен собственик, коментира в. „Капитал“.

Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни подаръци през т.нар. студен резерв. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ. Така политикът, произнесъл откровената фраза за "обръчите от фирми" на партиите, за пръв път лично и съвсем официално придобива съществен бизнес актив. Данаил Папазов не бе открит на мобилния си телефон и не отговори на изпратените текстови съобщения със запитване за коментар по темата.

Позабавената сделка

Сделките са сключени в началото на август, но са вписани чак на 4 септември, като вероятно причина за забавянето е сривът на Търговския регистър. Заявлението е подадено още на 9 август и от приложените към него договори става ясно, че Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата двете деца на бившия министър остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не става ясна, тъй като е уредена в анекси, които обаче не са приложени.

Семейството на Папазов на 20 декември 2017 г. придоби централата за поне 48.5 млн. евро от чешката CEZ (толкова е сумата, посочена от CEZ в отчета като чист приход от продажбата на ТЕЦ "Варна"), която я беше затворила от 2015 г., тъй като я считаше за икономически нежизнеспособна и генерираща само загуби. Около половината от сумата - малко над 24 млн. евро, беше финансирана с кредит от Първа инвестиционна банка с доста високата за пазарните нива 7.5% лихва. Повечето от останалите пари вероятно са дошли от наличния кеш в самата ТЕЦ "Варна". От годишния отчет на компанията става ясно, че 37.5 млн. лв. от наличните година преди това 43 млн. лв. са предоставени като текущ заем на свързани лица.

По всичко личи, че сделката не води до реална смяна на контрола, тъй като не се предвиждат никакви промени в ръководството, нито поне представител на новия мажоритар в борда. На общото събрание ден след сделката "Сигда" остава с двамата си управители - Данаил Папазов и сина му Станислав, като е взето странното решение дружеството "да продължи да съществува и да развива дейността си като дружество с ограничена отговорност с непроменена фирма, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, капитал, управление и представителство". Само е променен уставът му, като е отразен новият съдружник, като все пак Папазови ще имат блокиращ глас при ключови решения за компанията, които трябва да се вземат единодушно или с 3/4 от гласовете. В ТЕЦ "Варна" засега също няма промени в борда, в който освен изпълнителния директор Данаил Папазов, влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е дългогодишен финансов директор на "Пристанище Варна" управляваното от 2001 до 2013 г. от Папазов, когото той като транспортен министър назначава за председател на управителния съвет на НКЖИ. А вторият е дългогодишен мениджър в различни държавни енергийни фирми, включително изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" и по времето на министър Папазов член на борда на БЕХ. Христозов също е считан за близък до ДПС и депутата от партията Делян Пеевски.

Съживената централа

Топлоелектрическата централа край Варна има шест генерационни блока с обща инсталирана мощ 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища, което я прави неизползваема при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето. Чешката енергийна компания придоби ТЕЦ-а през 2006 г. след приватизацията на електроразпределителните дружества в България, като тогава плати 206 млн. евро за нея. Оттогава мениджърите на CEZ периодично са изтъквали, че обектът във Варна е икономически неизгоден, тъй като не е способен да възвърне необходимите инвестиции в очистващи инсталации. Вариант за експлоатация е ТЕЦ-ът да превключи от въглища на газ, което изисква инвестиция в подмяна на горивните инсталации, но той бе отхвърлен заради невъзможността да се гарантират доставките на природен газ.

Въпреки тъжните констатации за потенциала на ТЕЦ-а на бившия собственик новият успява бързо да я съживи и от 20 служители в края на 2017 г. към юни 2018 г. в нея вече работят 168 души. Възраждането идва основно благодарение на подаръци от държавата и без реално да произвежда ток. Това стана чрез студения резерв - мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

През януари, няколко седмици след сделката, управляващите изненадващо и без никакви мотиви смениха цялото ръководство на ЕСО. За един от новите началници - Антон Славов, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че е "под прякото въздействие" на Георги Христозов. Едно от първите действия на новите шефове на ЕСО бе да поискат да се увеличи обемът на студения резерв - от 500 МВт средногодишно до 650 МВт, което беше одобрено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова без ясна аргументация. Същевременно държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" изненадващо се отказа от своите мощности студен резерв. Тези две действия реално отвориха място за ТЕЦ "Варна", чиито блокове са с по 210 МВт. След това на 13 април централата скоростно се сдоби с ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

А дни преди влизането на Доган в централата тя заедно с няколко ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки, спечелиха търговете на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година, когато ще се проведат нови търгове. По тази линия управляваната от Папазов компания ще получи 27.4 млн. лв.

Какво получава Доган

Накратко сделката ще осигури на почетния лидер на ДПС един добре напомпан бизнес с гарантиран паричен поток за поне година напред. Това може да е добра основа за официализиране на средствата и владенията на Доган, който очевидно по подобие на депутата от партията му Делян Пеевски влиза във фаза на изсветляване. Към момента Пеевски е официално най-богатият български политик с 37 млн. лв. декларирани доходи само за 2017 г. и участия в различни фирми, включително и медийната група на "Телеграф". Допреди няколко години декларациите му съдържаха само скромни спестявания и стар автомобил Opel.

Самият Доган вече пет години не заема публична длъжност и не подава имуществени декларации, така че няма актуална информация за личното му богатство. Въпреки това, предвид че досега той не е имал солидни бизнес участия и недвижимо имущество, няма много варианти как може той да е натрупал съществено официално състояние. Затова и сделката въпреки неизвестната цена, оставя въпроси как бившият политик я е финансирал. Ако цената е поне платеното осем месеца по-рано, дори и без дълга към ПИБ (който е в самото "Сигда") и погасеното с кеша в компанията остава сума от около 4 млн. евро, с каквито поне преди няколко години Доган не разполагаше официално. А ако цената е толкова ниска, че да кореспондира със спестяванията на Доган, би било необяснимо защо Папазови са склонни да продадат толкова евтино и на загуба.

Дълготрайните активи на ТЕЦ "Варна" преди продажбата по баланс са 10 млн. лв. за 2016, но новият собственик променя счетоводната политика и ги преоценява на 275 млн. лв. Вследствие на това компанията отчита и 65 млн. лв. приход - 55.4 от възстановена обезценка на съоръженията и още 8.7 от възстановена провизия за рекултивация на замърсявания.

Така без произведен и 1 МВт дружеството отчита 60 млн. лв. печалба преди данъци при 5 млн. лв. загуба година по-рано. На база на този резултат през март ТЕЦ "Варна" е разпределило и 30 млн. лв. дивидент на "Сигда". Не е ясно дали тази сума е налична, или е била чисто счетоводна - да се използва, за да се покрие заемът от самата централа за финансиране на покупката й в края на 2017 г.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ХАСАН
1 Отговор
Хвала теби Доган Беи Ашколсун , Как си разтягаш Локума под носът им Аферим !!

Коментиран от #7


Оценка:
-25 +65

Дидо
2 Отговор
Нямам думи , пък и каквото и да се каже ще е глас пустиня ! Трабват села а , не думи срещу тия гадове

Оценка:
-6 +48

Еничър
3 Отговор
Машала евала добре е крал на времето,не че сега още не краде.А Българскрият народ тъне в нищета мизерия и беззаконие.

Оценка:
-5 +76

Пища Хуфангел
4 Отговор
Честито, на всички които вярваха че ДПС вън от играта през последните 10г.!!

Коментиран от #16


Оценка:
-3 +96

Тосум бей
5 Отговор
Талал рахат, маршаллварах.. бойрунус ефенди...Какво прави политиката, с простите ора.

Оценка:
-7 +39

Джон Силвър
6 Отговор
Йьохохо и още един пирон в ковчега на ГЕРБ

Оценка:
-15 +42

7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
Дидо
9 Отговор
Нямам думи , пък и каквото и да се каже ще е глас пустиня ! Трабват дела а , не думи срещу тия гадове

Оценка:
-4 +31

hh88
10 Отговор
И Бойко ни плаши със завръщане на ДПС на власт!!! Ами те въобще на са си тръгвали. Заедно си продължават да си поделят държавата.

Оценка:
-4 +96

незнайко
11 Отговор
Някой разбра ли нещо от тази статия ??? Аз не !!!

Оценка:
-38 +14

Дрън дрън
12 Отговор
Хора продължавайте да спите,докато не ви вземат и ризата от гърба.

Оценка:
-2 +55

Еба ти държавата
13 Отговор
Боко и Теменужка....ГЕРБ...отново ни продадоха!После защо нямало пари, защо се вдигали данъците....Еми Ето за това -дават се едни пари на наши хора ,без абсолютно никаква необходимост -просто те да се добре!Гласувайте за Боко -гарантирано от Герб!

Коментиран от #19


Оценка:
-11 +59

иван
14 Отговор
Типичен пример за корупция в България,за който могат да си мечтаят само европейските политици. Обаче това е пропорционално на отлитащите от терминал 1 и 2, за съжаление еднопосочно.

Оценка:
-2 +53

За кокошка няма прошка
15 Отговор
НАП нямали да го провери откъде ги има тези пари...................ако е някой обикновен човечец веднага ще покажат мускули и ще го разпорят от проверки....................

Оценка:
-0 +75

Вилин
16 Отговор

До коментар #4 от "Пища Хуфангел":


Честито на всички,които вярваха,че дпс е турска партия!
Знаете чий агенти са нали.....ама предпочитате главите да са ви в пясъка заровени.

Оценка:
-7 +36

Пеньо
17 Отговор
Великият хидроинженер е и също толкова велик енергетик! Машала!

Оценка:
-0 +52

ДО ДЖОН СИЛВЕР ЛЮЗЕР
18 Отговор
Да му ядеш на Бойко та..цени!!!Бонапети

Коментиран от #20


Оценка:
-22 +7

ПОЗНАВАЧ
19 Отговор

До коментар #13 от "Еба ти държавата":


Това са твоите хора, глупи. ДПС, БСП и Евророма!

Оценка:
-15 +15

Забравшх
20 Отговор

До коментар #18 от "ДО ДЖОН СИЛВЕР ЛЮЗЕР":


И К.РА!!

Оценка:
-9 +6

турбинист
21 Отговор
Тези гадове- продавачи,купувачи,министерски служители,системни регулатори и т.н. заслужават само едно:един голем ров,принудително да паднат вътре и едно тежко японско Коматсу да започне да рие и мачка отгоре!И пак си спомнете кой започна да разпродава Енергетиката на страната.Доведения от Испания мошеник и героя,отличник на ЕС от Банкя.

Оценка:
-0 +34

ВРЪЗКА
22 Отговор
Ето Ви пряката връзка на БОРИСОВ с ДОГАН! Държавата се отказва от своя резерв за да го даде на частна фирма, а фирмата е платена с пари от касата на ТЕЦ Варна... - Мислите ли, че затварянето на ТЕЦ Варна от Борисов и година по- късно продаването му на Ахмед Доган, чрез поставени лица е случайно?

Оценка:
-4 +42

турското робство на ДС и КГБ
23 Отговор
Разбрахте ли сега, защо има русофоби в България? Защо Русия е недолюбвана от все повече БЪЛГАРИ!?
ДПС е руска партия, която източва нашите пари, икономическа групировка, която е безкрайно вредна за България и е заплаха за държавната сигурност и суверенитет!
Ятагана е агент на ДС, филиал на КГБ в България и е подставено лице на Путин. Видяхте, какво прави и какво направи ДПС за България, доволни ли сте?
Нека всички русофили и фенове на Русия да проумеят веднъж за винаги, че Русия не ни е приятел, а винаги е искала да ни зароби и загроби, както и се получава.

Оценка:
-29 +23

ДЪРЖАВАТА И НАРОДА БАЧКАТ
24 Отговор
ЗА ДОГАН ТИМ СИК ВИС .

Оценка:
-6 +28

турското робство на ДС и КГБ
25 Отговор
Ясно ли е на всички от какво ще печели почетния Член?
От парите за студения резерв, реално без да прави нищо, Почетния Член ще ни го набива навътре и надълбоко, чрез по високи сметки за ток!
Всички българи, данъкоплатци, изрядни платци ще плащаме разликата, благодарение на корумпираното и мафиотско управление на държавата, това са фактите!
Като получите високите сметки за тока се сетете за почетния Член!
Докога ще сме роби, докога ще ги търпим, хора, събудете се вече?

Оценка:
-1 +33

турското робство на ДС и КГБ
26 Отговор
Дълготрайните активи първо са 10 млн, след това стават 275 млн.?!
Ало прокуратурата, къде сте?
С колко е ощетена държавата от тази сделка?
То по добре тоя Папазаов да беше направил едно дарение, все пак собственикът си е един и същ.
Как ЧЕЗ продава за 48 млн нещо, което се оценява на поне 275 млн.?
Работата е мътна и кървава.
Цанков Камък, Белене, сега и ТЕЦ "Варна", колко още трябва да платим на тези дерибеи?

Оценка:
-5 +30

27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
БОКО
29 Отговор
Този козел ,кой ще го проверява от къде има тези пари за тец?

Оценка:
-2 +30

Пенчо
30 Отговор
Тъй като гледам, след някоя друга годинка пак ще сме под турско робство. Купува си язовири,купува си ТЕЦ-ове, я няма да споменавам колко земя си е купил чрез подставени лица и бушончета. Конкретно във Варненска област става въпрос за стотици хиляди декари земеделска земя, гори и поляни,купувани от разни "бизнесмени" които леко се оказва, че са свързани с дпс. Ай да ни е честито, за пореден път ще ни го набият на дълбоооко.!

Оценка:
-0 +22

турското робство на ДС и КГБ
31 Отговор
Тази далавера е реално на БСП, които са се разбрали с Герб, двете групировки са си разпределили зоните на кражба и играят театър в ПарламаМентата, има хора, които им се връзват все още!
Босът на босовете в енергетиката е Р.Овч, а всички знаем, за кого работят БСП, за Русия, от тук е и топлата връзка, идеята е да се осигурят ПРИХОДИ за партията ДПС, която да влияе в политическия живот, БЕЗ ПАРИ няма политика, по този начин ДС осигурява на ДПС сигурни приходи, които по късно ще отидат за купуване на гласове, агитация, тъй като партията загуби доста от електората си, а заедно с това и влиянието си.
Най-долното в случая е, че парите идват директно от нашите джобове, вместо да дойдат от джоба на спонсора на ДПС, товариш Путин.

Оценка:
-7 +15

32
Този коментар е премахнат от модератор
патриотъ
33 Отговор
Май е време за нова революция и нова национализация,не ви ли се струва!А другия вариант е да им оставим държавата и всички да се изселим от там и да им останат само циганите,да видим как и с какво ще ги хранят!Във всички случаи така не може да продължава!!!

Коментиран от #37, #38


Оценка:
-3 +24

34
Този коментар е премахнат от модератор
Антикомунисt 1
35 Отговор
Иван Костов е виновен... Доган, Бойко, Корнелия и техните предшественици са истинските народни добродеятели. Хвала!

П.С. Доган няма предшественици, той е е преди Аврама.

Оценка:
-3 +13

Комбина
36 Отговор
Световна инициатива, която забранява комунистическо-социалистическата идеология е избавлението

Оценка:
-6 +10

Антикомунисt 1
37 Отговор

До коментар #33 от "патриотъ":


Щом говориш за революция и национализация, значи си комунистическо отроче.
Конфискация е думата.

Оценка:
-8 +9

1994
38 Отговор

До коментар #33 от "патриотъ":


Не забравяй с колко кръв е напоена тая земя, за да може днес да се казва България и да е Християнска.Забравили сме,че държава не са партиите, а хората.

Оценка:
-8 +16

Вива Доган Вегас от ТИМ феодалите
39 Отговор
Сега с подкрепата на Ердоган и вековната дружба с ТИМ-Варна ще си получава брикети и газ през пристанището и ще си свирка подигравателно на раята, дето го направи от затворник-терорист в жив месия за малцинствата от индийски произход. Ама ТИМаджийте са му като подложка - каквото се хване по еврофондове във Варна се дава на Доган и Хидрострой.

Оценка:
-15 +23

патриотъ
40 Отговор
До антикомуниста:
Нещо бъркаш понятията или неправилно разбираш значението на думите.Говоря за национализация,което значи да се върне в собственост на народа,а не за конфискация,което значи да отиде в ръцете на сегашните или бъдещи управници, или неизвестно къде.

Коментиран от #56


Оценка:
-7 +17

Цанко
41 Отговор
Агент Сава изкупи цяла България под благия поглед на комунистически ТИМ и техните повелители от Кремъл!

Оценка:
-19 +10

Бай Спиро
42 Отговор
С парите от Цанков камък!

Оценка:
-4 +10

Демократ
43 Отговор
Вече той не е действащ политик, а действащ МАФИОТ! Много е научил от коалициите с комунягите!

Оценка:
-3 +16

44
Този коментар е премахнат от модератор
Респект
45 Отговор
Доги знае цялата система как работи от А до Я. Комунягите са били и ще бъдат управляващата сила за съжеление.

Оценка:
-3 +10

Пламен
46 Отговор
Добре е, че са я запуснали отново! Държавата сивее от катакомбите на соц производството, разрушаващи се мастодонти - комбинат. По-добре ли щеше да я загробят? Та зле ли ще е да работи Химко и Тежко Машиностроене-Радомир, Кремиковци. Това и трябва на държавата, а не фантоми, офшорки. Срам е промишлеността да са 300фирми за дограма с местно значение, 1500 ишлемиджийници и 7пътно/Вик строителни. В същото време Арубис, Челопеч майнинг, Хамериканския ТЕЦ и други от сорта изнасят капитала. Тези хора трябва да работят, за да плащат поскъпналата ГражданскаО, поскъпващите Здравни осигуровки, индексираните Депутатски заплати, на сиганите водата и помощите, новите самолети за ВВС, че и издръжката на бежанците!

Коментиран от #53


Оценка:
-7 +3

Вили
47 Отговор
В началото на демокрацията на пазара в Кърджали върху одеяло са събирали пари за да се купят дрехи на Ахмед Доган.

Оценка:
-0 +4

Токин
48 Отговор
След аферата на фараон Цветан Василев с откраднатите няколко милиарда от пирамидата КТБ, нищо вече не може да ме учуди в тази държава!

Оценка:
-1 +11

ПЕНКО
49 Отговор
АЗ СЪМ ЗА ! ВСИЧКИТЕ ПАРИЧКИ СА РУСКИ И ПРОСТО ЗА УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НИ : САЩ -РАН -РЪТ И МВФ НЯМА МЯСТО И ПРОСТРАНСТВО !!!

Оценка:
-2 +1

БЪЛГАРСКИ НОМЕРА
50 Отговор
Е това е за вярната служба на ДС срещу турците , заслужава си я нашият Дуганчо.
Благодарение на него подвеждахме турците в българия,.а те му верваха вераха глупаците .
Беше наше вярно кученце,испълни всичко от А до Я .
Е вече го знаят че ги изигра , едвали ще гласуват повече за него.
Време е да си пие уискито и да се пенсионира , ще му дадем още няколко орденчета и медалчета .
Продължаваме с други номера да заблуждаваме турците , ще ми искат признаване на статут на турско малцинство.
На куково лято, ха ха ха , а незнаят че сме дали над сто хиляди БГ паспорти на македонците срещу техните гласове.
Хи хи хи , номерата ни нямат край . Следващият капан е в действие и работи безупречно.

Оценка:
-2 +6

Патриот
51 Отговор
ВСЕ ПАК Е АГЕНТ. 000000 1
Само че той работи срещу много пари и е продажник, сега данне вземе да се обърне срещу нас????
На такъв като него ---- доверие?????

Оценка:
-1 +2

Хасанчо
52 Отговор
Цялото ВиК ,ИАРА и тецовете са наши . Де що има язовир с централа е все на нащи хора. За Бат Бойко малко вятърни мелници на Шабла и Каварна ,да ги духа. А ТИМ обират парсата като ви доставят ,ама какво и на каква цена само те си знаят...

Оценка:
-14 +4

00359
53 Отговор

До коментар #46 от "Пламен":


Проблемът не е в това да ли трябва да работят. - Ясно, е че трябва, но проблемът е друг! Става въпрос първо за умишленото затваряне на ТЕЦ Варна от Борисов и последващото продаване и завземане от Ахмед Доган с пари от държавата. - Схемата е добре описана от автора и видимо и с просто око и за некомпетентните е ясно за тежка схема на кражба, злоупотреба с власт и пране на пари. За това нещо трябва да се лежи в затвора! Сега Варна отново трябва да излезе и този път да помете цялото правителство, че и парламента.

Оценка:
-0 +11

ПАТРИОТ
54 Отговор
Обраха държавата ни , имали кво да се краде още ва ?
Сами си турихме .....с тоя,сега вече работи за другата страна.

Оценка:
-1 +4

Бесен
55 Отговор
Пичове кога ще правим чистка ? Няма кво да чакаме за идните поколения, най-вероятно няма и да има такива. Сега му е времето. Друг няма да ни свърши нашата работа!

Коментиран от #58


Оценка:
-1 +9

Антикомунисt 1
56 Отговор

До коментар #40 от "патриотъ":


Аз не мога да бъркам. Задълбаваш в глупостите и настава пълна бъркотия, каква собственост на народа. Това къде си го виждал? Ти като народ каква собственост имаш? Някой нещо те е излъгал.

Оценка:
-1 +2

гнида
57 Отговор
Началото на края на ГЕРБ ! 10 години голословия и рязане на ленти за камуфлаж !

Оценка:
-0 +6

Бриго Бичкията
58 Отговор

До коментар #55 от "Бесен":


И аз съм за почистване.

Оценка:
-1 +6

Кико
59 Отговор
С кого се целуваха по площадите?
С кого влизат в коалиция ?
От коя банка му дават кридит ?
Много въпроси но одговори - от Аллах и комунистите!

Оценка:
-0 +3

bauman
60 Отговор
Стига с този Доган,а националистите крадат дваш повече,но никой не си отваря устата,типично по ганьовски,то затова държавата цъфти още повече....

Оценка:
-2 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Филипо Индзаги
Коментар на бившия нападател относно трансфера на аржентинеца в Ювентус
Ако Гонсало Игуаин струва 90 милиона, то колко ли бих струвал аз?"

Още бисери