7 Август, 2020 20:30 5 043 47

Конфликтът между "местните" и "чуждите" българи

  • българия-
  • протест-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • мигранти

България има няколко милиона емигранти и всички те са важни - не защото ще се върнат или ще пращат пари на възрастните си родители

Конфликтът между "местните" и "чуждите" българи - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България има няколко милиона емигранти. И всички те са важни - не защото ще се върнат или ще пращат пари на възрастните си родители. Те са предмостие на една модерна България, която се бори за място в съвременния свят.

 

Коментар на проф. Ивайло Дичев

Мястото на красивите от 2013 днес заеха интелигентните – може би това наричане съдържа и надежда за поумняване на българското гражданство. Новият момент в поредното пиянство на един народ, е образът на емигрантите, дошли да помагат за отвоюването на завладяната ни държава.

Сегашните хъшове не са нито немили, нито недраги; те са студенти в западни университети, които не само са чели книги, но и са виждали как се брани демокрацията в по-свободни от нашата страни. Ореолът им прекрасно пасва на традиционното българско почитание към чужбината, която трябва да настигнем, защото и в протестите май изоставаме. Но тъкмо този образ захранва гнева на обратната страна, която от години настоява за това, че в нашите си тук работи няма какво да се месят чужденци, уредили живота си другаде.

Да гласуват ли българите в чужбина на избори

Вземете темата с гласуването. Емигрантите и тези, които разчитат на тях, настояват то да става по интернет – което би улеснило най-вече живеещите в чужбина, принудени често да пътуват и да висят по опашки, за да осъществят конституционното си право. Обратно, политиците-почвеници правят всичко възможно да затруднят външния вот както стана с рязкото намаляване на изборните секции според кодекса на Фидосова и новото затягане на условията през 2016, направено от ГЕРБ, националистите и, странно но факт – десните, които обикновено са на обратни позиции.

Тази битка за конституционен протекционизъм обикновено се легитимира като борба срещу вота за ДПС, който е към 40-50% от чуждестранния, но има нюанси. Например т.нар. градска десница получава относително повече подкрепа в чужбина и поне на думи яростно се бори за правата на външните българи; обратно, БСП обикновено пада под националното си представителство и е по-скептична към тях. Иначе гласуването извън страната не се различава особено от общата картина; през 2016 над 50% бяха за президента Радев, през 2017 и там начело беше ГЕРБ. 

Сумарно гласовете отвън се движат между 100 и 150 хиляди, което не променя особено съотношението на силите. Колко ще станат, ако се гласува по смартфона, можем само да гадаем; в чужбина живеят между 2 и 3 милиона нашенци, но дали повечето от тях изобщо се интересуват от родната политика, дали биха направили интелигентен избор или ще се повлияят от случайни жълти сайтове, това не знаем. Впрочем проблемът с нашите емигранти е в това, че те продължават да фигурират в избирателните списъци като мъртви души поради една злонамерена немарливост на системата, а това поражда разминаване от близо милион човека, с което лесно се злоупотребява.

Носители на надежда за промяна

Но ролята на външните българи е много повече от електорална - в тях е концентрирана надеждата да се измъкнем от блатото, сякаш ни подават ръка от брега.

Основното послание, което чуваме от протестиращите младежи, е: ще се върнем, ако има промяна, а ако мафията остане, напускаме завинаги. Тук ехти най-тънката струна на народната душа - децата ни заминават, губим най-добрите. От другия лагер контрират – като сте зарязали родината си и сте отишли за по-добър живот другаде, с какво право искате да ни се бъркате? С типичния си брутализъм г-н Симеонов обвини младежите от протестите, че са дошли, принудени от пандемията, ще си направят по едно селфи и ще си заминат.

Конфликтът между местни и чужди е стар колкото човечеството; местните винаги претендират за някаква привилегия - колкото по-отдавна обитават даденото място, толкова по-голяма е претенцията. На някои места чужденци нямат право да купуват земя, другаде ограничават правото им да заемат изборни длъжности, в арабските петро-монархии въобще им се отказва правото да станат равноправни граждани.

Едно провинциално наше въплъщение на това очакване е поставянето на стола или бутилката вода пред входа, с които местният си пази място за паркиране на уж обществената улица. Добавете към това и факта, че младият човек по определение е новодошъл в света, където са се установили възрастните. В тотално задръстената от партийци българска среда за хора с престижни дипломи, но без вуйчовци и братовчеди, тук просто няма място. Тази липса на перспектива за тамошните млади беше причина за арабските революции преди десетина години; повредата на социалния асансьор е глобален проблем, от който не само ние ще има да патим.

Защо тези хора са важни за България

И все пак нека видим проблема а и от другата страна, нека опитаме да разберем раздразнението на нашите съграждани, когато им посочат интелигентния младеж, дошъл от чужбина и кажат – слушай го, той знае кое е добро за теб. Но кои сме ние, кои са те? Нацията днес вече отдавна не е някаква територия, оградена с бодлива тел. България е мрежа, разположена по петте континента; три четвърти от индустрията  ѝ е обърната навън, за политика, култура, военно дело да не говорим.

Тия няколко милиона емигранти са важни за нас не защото ще се върнат или пък защото пращат пари на възрастните си родители – те са предмостие на една глобална България, която се бори за място в съвременния свят. Тия хора са в различна степен свързани с България – едни са просто гастарбайтери, други мислят да се върнат като се пенсионират, трети са се оженили, четвърти постепенно се асимилират в новата си родина. Но дори отслабващите връзки с България са огромен капитал, който не бива да се пропилява заради амбициите на един или друг политик, който иска да погъделичка комплексите на местните, останали тук. 

Заливат ни често с ритуали, които да поддържат националния им дух, откриват паметни плочи на герои по легациите, извиват хора в народни носии по световните метрополии. Аз пък мисля, че протестите от тази година направиха много повече за приобщаването на външните българи – накараха ги да почувстват, че имаме нужда от тях, че сме заедно в битката за по-добра България, независимо дали ще се върнат или ще са част от нея отдалеч. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да ще се върнем

    16 23 Отговор
    Когато не можем да работим повече! И ще се наложи да изхранваме кучета, за да не ни изядат патладжаните! А ако можем, няма и да се върнем, че да станем курбан на лилавите!
  • 3 Жоро

    48 37 Отговор
    Студентите в западните университети са все деца на бандити политици и бивши комунисти

    Коментиран от #25, #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    38 16 Отговор
    Да,. ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ, ЗАЩОТО ИСКАМЕ ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123

    43 8 Отговор
    При дистанционно гласуване ще има много повче от 100 000 души гласували, дори и 10% да са гласували са 200-300 000 човека.А мнозинството Българи в чужбина са изпъдени от корумпиранта шуробаджанашка система на управление в България, която система тежи като воденичен камък на врата на всеки Българин, с изключение на богопомазаните 5% шуробаджанаци.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 303

    49 6 Отговор
    Само тези които са зад граница само те знаят какво им струва но са видяли много и има какво да предложат
  • 10 Ядосан

    17 5 Отговор
    Що за описание на положението? Колонизираха ни. Каква е тая статия? Кой залъгват?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ели Оригинал

    26 5 Отговор
    Конфликтът между местни и чужди го създават управляващите.
    Крещящ пример бе промени в гласуване чужбина, след избори Радев.
    По една случайност се сблъсках с дивотиите на ГЕРБ.

    Езикът на омразата наложен от ОПГ, лъжепатриотите и Воля ми идва в повече.
    Ако се заровим в турските секции процентът на довелие към ДПС е спаднал с 30%, т.е., нашите сънародници, както и сънародниците ни в Лондон и Сащ са всичко друго, но не и "бабички, които Симеонов биеше на границите".

    Гледам разпострани се в медиите връзката на ИД и Борисов, успяха да сричат след битите журналисти от световно ниво, както и милиардите на Каракачанов и Симеонов.
    За имотите в Манхатън няма да говоря, наеми.

    Където и да пипнете момчета и момичета вони, но ме е яд за млади хора като Денислав - биячът на "Свободна Европа" - че са му промили мозъкат на това дете, а можеше да ни прославя с медали от спортните школи.
  • 13 Потребител

    20 1 Отговор
    Да гласуват, но само след тест по български език на ниво поне за пети клас!

    Коментиран от #15

  • 14 Гешев

    22 22 Отговор
    Щом живеят постоянно в която и да е държава, не съм съгласна те да определят моя живот който живея тук, да си гласуват за тези където живеят. Като толкова им е мила България що не стоят тук и да се борят за добър живот. Много е лесно да даваш акъл.

    Коментиран от #22, #35

  • 15 И платени данъци

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Потребител":

    Поне за 5 години в България. И за живущите тук да се въведе

    Коментиран от #27

  • 16 Ю Кортес

    23 8 Отговор
    Не забравяйте че ако 2 милиона са в чужбина поне 1 милион са родителите им тук на които ние плащаме пенсии медицински грижи карти за градски транспорт и социални за каквито се сетите.Те пари изпращат ама си ги ползват лично.Нещата не са еднозначни.
    За гласуването..как така изселниците турци дават над 60%от гласовете в чужбина
    Излиза че те повече се интересуват от България.Защо при три секции в щата Ню Йорк посолство консулство и куйнс се събират по стотина гласа.

    Коментиран от #17

  • 17 Чочо

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ю Кортес":

    Щото толкова ги е еня.В Ню Йорк са поне 40000 българи..значи 2%,избирателна активност като извадим българските служители в посолството и консулството отива на 1%
  • 18 Панов

    20 14 Отговор
    Идват да си правят зъбите тук а ги мързи до секцията да идат.А тези секции съвсем не са безплатни.
    Същото е в Чикаго и Детройт.
  • 19 Нора

    19 27 Отговор
    Моля не ми говорете за българите от чужбина защото с малки изключения ми се драйфа от тях.
  • 20 no name no face no number

    21 6 Отговор
    Дойче веле гледайте си вашата кочинка и не се опитвайте да разделяте българите.Със сигурност мога да кажа, че преди вашата демокрация бългсрският народ беше сплотен, но и днес въпреки смотаните правила и тенденции коитп налагате смятам, че можем да бъдем едно силно цяло.За студентите на баровците окрали държавата незнам, но работещите във вашата страна са немили и недраги и не само при вас е така, но вие ни съсипахте нсшият свят сега ще ни търпите ентшулдиген, тоест предателя горбачов го съсипа с ваша помощ и на съюзниците ви там, които днес се водят и наши такиеа за жалост, да довърша вашата държава и Швейцария не са нищо особено нито са толкова добре развити нито могат да бъдат еталон за демокрация виж за пропаганда сте Н 1

    Коментиран от #41, #42

  • 21 Чочо

    18 12 Отговор
    Идват тук и парадират високомерно,нямало да се върнат докато България не се била оправила.Ами то много е лесно така.
    Видяхте ли румънците от чужбина как масово гласуват,опашки и чакат по 6 часа.Електронното гласуване ги няма никъде в Европа Германския конституционен съд го забрани като най рисково за манипулации.Хакнаха имотен регистър НАП агенция по вписвания фирмен регистър,какво остава за едни избори.Една секция в България излиза 4000 лева.В чужбина по 20 000 евро и тия пак не отиват да гласуват.Какви искания после.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 емиграцията

    31 9 Отговор
    Не всички емигрирали са висшисти,добри специалисти в своята област ,но всички те имат едно главно качество,което ги отличава от тези,които не емигрират.Всички те са хора,които са готови да опитат,да поемат риск,да предприемат нещо ново-да отидат в чужда страна ,без корени,без подкрепа ,с други думи -готови са да рискуват и да се борят.Това са просто казано най-ценната част на нашата нация,които най-много са необходими на България. Тук остават главно непредприемчивите ,готованковците ,тези,които имат осигурена прехрана и живот на държавната софра или на родителите си.На тях държавата никога не може да разчита ,понеже те само вземат без да дават. Следователно губим качеството на нацията.

    Коментиран от #40

  • 24 no name no face no number

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Чочо":

    И за кой предлагаш да съм бил гласувал до сега? герб бсп патриотите дпс кои???? кои стават за нещо въобще в този парламент, че да гласуеам!? Трябва смяна на системата може и такава без парламент.Електронното гласуеане е по сигурно от чуеалите с бюлетини и други подобни не ми се впуска в обяснения
  • 25 Kris51

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Такова безумие не бях чувала досега. Колко от тези младежи познавате? Имам страшно много познати с деца, учещи в чужбина, които нито са политици, нито бивши комунисти, а най-обикновени хора от средната за България класа.
  • 26 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Никой,,ДА НЕ Е ПОСМЯЛ ДА КОРИ И КРИТИКУВА ЕМИГРИРАЛИ БЪЛГАРИ....САМО ЗА ТОВА,ЧЕ ВСЯКА ГОДИНА ВКАРВАТ В БЪЛГАРИЯ 2МЛД ЕВРА....БЕЗ ДА ЧАКАТ НИЩО...
  • 27 123

    21 5 Отговор

    До коментар #15 от "И платени данъци":

    България има 2.5 милиона пенсионери мнозинството са издържани от децата им в ЕС и други страни, с парите получавани от тях те плащат данците, храна,електричество, телефони .С парите от данаци на цецата на тези същите пенсионери ЕС дава 29 милярда евро на България за да има Правителството какво да краде.Не ви ли е поне малко срам че 14 години след влизането ви в ЕС сте със същите просяци даже още по бедни от преди? Хубави са когата ви подаряват пари емиграните ви и ЕС.Който пари крадете но не можели да ви кажат как да живеете,който плаща той казва какво иска и как го иска.
  • 28 123

    18 2 Отговор
    Значи можеш да плащаш он лайн , можеш да банкираш он лайн но не можеш да гласуваш он лайн защото не било сигурно и щяло да бъде разбито.Страхотната желязна логика на необразовани и корумпирани служители и политици, дистанционнот гласуване даже е икономично от машинното и много по достъпно. За тези които толкова се грижат за колко им стуват секциите в Ню Йорк и Чикаго и колко малко хора са отишли да гласуват,нямат и идея за какво говорят. Нито 5 Милионния Чикаго, 9 Милионния Ню Йорк нито Лондон са лесно достъпни за Българите там, те не живеят близо до посолствата и отиването в една посока може да им стува няколко часа ако живееят в града или околностите, а за тези извън града ще им струва 1 или 2 дни пътуване престой в хотел и много пари, и отделно да чакат пред консулства и посолства с часове.Това не е на село в София.
  • 29 Добре

    7 0 Отговор
    Ще пращаме пари, гласувайте вие, само оправете Родината!
  • 30 JEFF

    11 2 Отговор
    Винаги се старая да намеря начин да гласувам, защото живея в чужбина. Ако има електронно гласуване би било добре за всички, независимо къде се намират.
  • 31 JEFF до 18

    12 1 Отговор
    Оправям си зъбите и всичко останало там , където живея, не в България. До секциите не ме мързи да ходя. Яд ме е на задръстени и немислещи хора като теб.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Имтересно

    8 4 Отговор
    Как от Холандия гласуват само турци и гласовете са за ДПС.Само те ли не попадат в задръствания,само те ли не губят време и пари до секциите.Знаете ли колко сте жалки и лъжовни,въобще не ви пука за България.Идвате за да ползвате,а не да направите нещо добро.
  • 34 Пенсионера

    9 4 Отговор
    В България пари съм и ще пращам само за Българската Коледа § Бивол.
    Пенсиите който заработихме с жената за 28 години извън България са достойни и ни позволяват да живеем добре навсякъде по света където си пожелаем. Зимата в Панама, лятото в Канада. Дреме ни за вашият Тулуп без който не можете. Децата разбират български, на внуците не сме им причинявали това неудобство ... Живейте си в мизерията, това е вашият избор. Ние избрахме да бъдем свободни.
  • 35 АБСОЛЮТНО НЕ СИ ПРАВ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гешев":

    Първо си Гешев ама в женски род????
    Второ! Най-малкото заради нивото на образование са в чужбина!
    Трето! За да имаш обективно мнение, ТРЯБВА ДА СИ ПОЖИВЯЛ С ПРАВИЛАТА НА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ! Само с Екскурзии по Молове, Курорти и Някой мусей, НЕ СТАВА!
  • 36 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Студентите в чуждите университети в момента са над 65хил. и всичките не са случайно там, а покриват високите изисквания за прием. Не говоря за калинки и политици завършили курсове и размахваши смешни дипломи!
    САМО ГЛУПАК МОЖЕ ДА КА ЖЕ, ЧЕ СА ДЕЦА НА МУТРИ И ПОЛИТИЦИ... ТОВА СА УМНИ БЪЛГАРЧЕТА, КОИТО СЕ ЧУДЯТ НА ПРОСТОТИЯТА НИ!!!
  • 37 шА СА ВЪРНА НАНАЙ

    10 1 Отговор
    ОТНОШЕНИЕТО ВПЕЧЕТЛЯВА ЧОВЕКА.....ОТНОШЕНИЕТО ГОСПОДА ДРоГАРИ.....НЕ ЧАЛЪМИТЕ..У БЕГЕТО ВСЕКИ ТЕ ГЛЕДА ЛОШО (га,че си му иЗел десерта,или ,,ти ли ,че ми кажеш на мене) ОЩЕ С КАЦАНЕТО НА ТЕРМИНАЛА.....КАТО,ЧЕ ЛИ СИ ДЛЪЖЕН НА НЯКОГО....???
    НАВЪН СЕ ДОКАЗАХ И НАВЪН МЕ ОЦЕНИХА КАТО ЧОВЕК И ЛИЧНОСТ(въпреки ,че и в България съм се държал по същия начин) И ХОРАТА МИ ОТВРЪЩАТ СЪС СЪЩАТА ЛОЯЛНОСТ И ПОЧТЕНОСТ,ДОКАТО В БЕГЕТО С ТОВА ДЪРЖАНИЕ И НАЧИН НА МИСЛЕНЕ ТЕ ИМАТ ЕДВА ЛИ НЕ ЗА НЯКАКЪВ СТРАННИК.....
    Е ЗАТОВА НЕ МИ СЕ ВРЪЩА....ЗАРАДИ ОТНОШЕНИЕТО НА БЪЛГАРИНА КЪМ СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ......ВЪВ ВСИЧКО.......
  • 38 ран

    3 1 Отговор
    Нека да обобщя: всеки, който е в чужбина е благороден, смел, свободолюбив и достоен. Всеки, който е в България е ограничен, страхлив, дребен и достоен за презрение. Единия е капитан на мостика на кораб, другия е страхливец на сушата.

    Коментиран от #46

  • 39 срам

    5 0 Отговор
    Бягам от българи срещнати в чужбина. Те могат да те принизят, обидят, да ти навредят, да ти се подиграят и, естествено, да те злепоставят.
  • 40 За тези които

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "емиграцията":

    са останали в България. Проблемите са едни и същи в цяла Европа , гърците се срамуват че са гърци, италианците се срамуват че са италианци, абсолютно същото е за испанците : D . Един и същ сценарий за всички - глобализация, какво да се прави !? Промяната трябва да бъде индивидуална на първо място без да разчиташ на някакви организации. Уважавай себе си на първо място после другите и всичко ще дойде на място. Днес не можем да разчитаме на никой освен на себе си.
  • 41 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "no name no face no number":

    Глупости.
  • 42 MODERN TALKING

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "no name no face no number":

    Ти немците не ги мисли друже.......Виж у нас каква е ******** пък тогава критикувай.......Добре,че ни приеха в ЕС та хората от половин България си оправиха живота,своя и на семействата си.....Това гледай....това е истината......Виж...за плюенето Ганьо еша си няма и ти го доказа с коментара си......
  • 43 Матей

    1 1 Отговор
    Независимо от желанието на властта да вбие клин между населението и завърналите се от чужбина,предимно младежи,не може да се скрие факта,че последните са по-отворени и отракани,не са примирени.Това са новите АПОСТОЛИ,както виждате навсякъде на протестите се изявяват завърнали се студенти.Те са толкова уверени и със самочувствие,че недоумяват от бруталността на джандарите.Така че,НЕ НА ПРИМИРЕНИЕТО!
  • 44 Разум

    0 1 Отговор
    ДВ от време на време пуска про-български статии.
    Пожелавам им да спрат с анти-Христките и анти-българските статии.
  • 45 възпитаник

    0 0 Отговор
    конфликт между българи не трябва да има,конфликт с политиците само
  • 46 Евала!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ран":

    Кратко и ясно.
  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На България , на народа и, може да са много нужни. Защо тогава българските политици грабейки с шепи труда им, на тях и техните родители, ги прогониха от страната ?? Не намесвайте студентите в западните университети - те не са деца на трудящи се българи с по 500 € месечна заплата. Те са майчини и бабини. Огромното мнозинство са хора,изхвърлени на улицата без работа от приватизираните заводи и предприятия, след като не им се заплати труда за месеци, че и години !! Сега българската политическа пасмина пилее огромни пари , за да ги приобщи към България ?? Глупости ! На политиците ни е нужен само техният ВОТ. Противоконституционен ! Около 2 милиона "чужжденци" работят за благото и просперитета на други държави! На България не плащат данъци, застраховкиу осигуровки ! Децата им / голяма част родени ТАМ/ ходят на съответните училища, говорят български с акцент, възпитават се в чуждоземна наука, традиции и морал. Плащат се някакви нищожни данъци за имоти в България с надеждата, като се пенсионират, да се приберат тук, където пенсионерите ни са "КЪТ". И понеже политиците ни извършиха редица противоконституционни деяния, съдбовни за страната, измислиха си и КС с 12 " независими тулупа",които да узаконяват престъпленията им срещу собствения им народ !! Има си хас да са против ВОТ-а на чужденците ??!!