Last news in Fakti

11 Август, 2020 20:31 7 404 55

Борисов и Живков на залез слънце: три прилики и една финална грешка

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев-
  • тодор живков

По-възрастните българи сигурно добре помнят как изглеждаше Тодор Живков на 10 ноември 1989 година, когато си подаде оставката

Борисов и Живков на залез слънце: три прилики и една финална грешка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов сам признава, че е научил много от Тодор Живков. Но явно не се е поучил от финалната грешка на Живков, който така и не осъзна кога и как трябва да се оттегли след дълго управление. Коментар от Александър Андреев:

 

Провисналата уста и блуждаещият поглед. По-възрастните българи сигурно добре помнят как изглеждаше Тодор Живков на 10 ноември 1989 година, когато си подаде оставката.

Бойко Борисов сред своите внучета изглежда доста по-бодър. Но изречението "Време за техните усмивки и моите решения" намеква, че мигът на неговата оставка не е далеч.

Сходствата

Българският министър-председател сам признава, че е научил много от Тодор Живков. Но явно не се е поучил от финалната грешка на Живков, който така и не осъзна кога и как трябва да се оттегли след дълго управление.

Ако приемем, че България се намира в навечерието на нов "10 ноември", нека се вгледаме в сходствата между политическите кариери на учител и ученик. В самото им начало ще открием употреба на сила: Живков - в партизанския отряд, Борисов - в бойните спортове и в силовите структури. В края им пък виждаме нежелание да се използва сила. А по средата политическото кредо и на двамата гласи: раздаваме привилегии и обещания, режем лентички, слушаме външните началници и се снишаваме, докато бурята отмине.

Тъкмо това кредо обяснява политическото дълголетие на двамата. Като не забравяме, разбира се, и публичния им образ, изваян собственоръчно в продължение на години: добродушен управник, "човек от народа", "вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме". И още: Живков "построи" две Българии, Борисов "построи" магистралите. Все "за благото на хората", без да се задълбочаваме във въпроса за същинския изпълнител и за качеството на строежите. И без много да питаме за цената на тези строежи - както в буквалния смисъл, така и като отменени права, свободи, справедливост и върховенство на закона. Принципът е простичък: най-важното е да угодим на онези, от които зависим - вътре в страната и зад граница. За да задържим властта.

В името на почтеността и на двамата трябва да се признае едно: под тяхно управление нямаше сериозни етнически сблъсъци и кръвопролития. Да, Живков продължи да вкарва в затвора политически противници, обезправи и прогони стотици хиляди български турци, но "на залез слънце" не отвърза репресивния апарат, който беше готов с кръв да смаже опозицията. През цялото си управление и Борисов гледаше да действа "со кротце, со благо" - и без "малце кьотек". А в момента, "на залез слънце", друго не може и да стори. Просто защото един премиер на държава от ЕС не може да пролива кръвта на протестиращите, каквито и провокации или инсценировки да се използват за оправдание.

Поуката

Каква поука можем да извлечем от всичко това? Преобладаващо младите демонстранти по улиците на България не помнят Живков (не им и трябва), но знаят какво искат: нов старт на държавата. Същото, което искаха милиони българи и в края на 1989 година. Тогава тези милиони бяха излъгани - както от силните на деня, така и от онези, които използваха мътната вода, за да се превърнат в днешните олигарси. Тъй че поуката просто се набива в очи: всички, които желаят този нов старт, трябва да се пазят от лъжи, манипулации и политическо инструментализиране. И най-вече: да знаят накъде трябва да тръгне държавата след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    92 7 Отговор
    Братиньо е най -голямото зло за България след Турското робство !!!

    Коментиран от #23

  • 2 Тиквоглав

    115 7 Отговор
    Бай Тошо градеше а Борисов—крадеше.Толкоз
  • 3 Бай Тошо

    8 38 Отговор
    Сине Бойко ти си ангел мой!Бог ли те изпрати?Да ми топлиш сине бащино сърце.
  • 4 Боко

    28 3 Отговор
    Ще питам униците за съвет, нищо че са с памперс.
  • 5 Сашко Йорданов дебелия

    9 28 Отговор
    Бойко Лукашенко остава на власт още малко, но завинаги.
  • 6 демократ

    8 68 Отговор
    Парламентът се разпуска до дни, но преди това гласува импийчмънт на Радев.

    Коментиран от #11

  • 7 Дедо Тошо

    67 3 Отговор
    Го помня добре как изглеждаше, обяче сравнението е неловко, та Борисов не може да му стъпи на малкия пръст нито по построени пътища във всички села и градове, заводи, брой добитък, армия. Та там където бацко казва аго, дедо е удрял шамари
  • 8 РЪМПЕЗИ

    39 1 Отговор
    ИМАШ СЛЕДНИЯТ ИЗБОР...КАРЛУКОВО, РАДНЕВО ИЛИ КУРИЛО ...КУРИЛО Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ...МЕДИЦИТЕ СА ДОБРИ...
  • 9 габровец от варна

    62 2 Отговор
    Забелязва се отлив на бойковисти и гешевисти от всички форуми...Явно и те са усетили наближаващия край...
  • 10 Наталия Велева 36г град Пловдив

    12 84 Отговор
    Не падайте духом, генерал Борисов! България ви обича, вие направихте изключително много за просперитета на държавата и за нейната стабилност, някакви анархо-комунисти, смрадливо трио, черепа и глупавия шофъор на самолет не могат да ви отнемат народната любов.

    Длъжен сте да завършите мандата, оставката ви ще доведе до национална катастрофа.

    Коментиран от #14, #15, #17, #18, #20

  • 11 Вицето

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "демократ":

    Повече ли ще ти хареса да направи кабинет, Радев ще има време и за партия като Царя, винаги може да вземе някоя готова
  • 12 Я... Я

    48 4 Отговор
    ББ НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВА ПРИЛИКА СЪС Т. ЖИВ. 1 ВО 45 ГОД Е ПО МЛАД И ПОЧТИ 45 ПЪТИ ПО ГЛУПАВ. 2РО МНОГО ПО ЗЪЛ ПО АЛЧЕН КРАДЛИВ.3ТО. Т ЖИВ. Е И ПО СИМПАТИЧЕН БЛАГ ЧОВЕК.
  • 13 Behemoth

    47 2 Отговор
    И двамата са карикатури ама баце е и менте карикатура ХАХАХА....тогава всички крадяха по малко от общото а сега само някой ...по много..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🐷 Боко ТИКВАТА

    38 2 Отговор

    До коментар #10 от "Наталия Велева 36г град Пловдив":

    Много ти благодаря МИСИРКЕ.Продължавай да ми облизваш седалището....хахаха.
  • 16 СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..

    6 41 Отговор
    ИМЕТО МУ ДА БЪДЕ ВОЛЯТА МУ!!!
    ВЕЛИК СИ БОЙКО НАИСТИНА ВЕЛИК,..ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК ВЕЛИК РОДОЛЮБЕЦ БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!!ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ..5 МАНДАТА!!!
    МАЧКАЙ КОМУНЯГО-ФАТМАЦИТЕ, ЧЕРВЕНАТА (СОРОС) ОЛИГАРХИЯ И МУТРИТЕ( ОТ ВЪН)..ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ!
    НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ТАЗИ ЧЕРВЕНА,. АЙДУШКА ЧУМА!!
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ЕВРОПА И СВЕТА СМЕ С ТЕБ!!!

    Коментиран от #36

  • 17 Behemoth

    29 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наталия Велева 36г град Пловдив":

    Айде бе каква Наталия Велева нали си дребен бизнесмен с 16 работника и синьо сирене в за.дника...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румен

    27 2 Отговор
    Бойко ако даде заповед на Гешев да вкарат в затвора Доган и Пеевски може да мине малко метър. Да мисли. Щото после тоягата и морковчето накрая
  • 20 Бай Ганьо

    32 5 Отговор

    До коментар #10 от "Наталия Велева 36г град Пловдив":

    Моме, дай да ти видим пълномощното от България с което имаш право да хвалиш ТИКВАТА.Покажи го Ма селска пръчко....хахахаха.
  • 21 Засрамете се

    58 2 Отговор
    Не може да сравнявате държавник и националист, като Тодор Живков. Живков изнудваше всички, за да получи България пари, разви огромна промишленост, животновъдство и растениевъдство. Търсеше пазари за тютюн, рози, консерви и сирене изнасяхме навсякъде. Всичко около нас е от тогава, а Бойко е предател и не мисли за интереса на държавата, а колко шкафчета да напълни.
  • 22 ДС на БСП

    9 3 Отговор
    Номера с Турците не мина другари!С тях беше лесно,бихме ги ,ограбихме ги,сменихме им имената,партия им направихме и сега възхваляват сменителя на имена Ахмед Доганович!Тези сегашните ги бихме и ограбихме и да се чудиш защо не искат БСП на власт?!
  • 23 розово

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БКП":

    Иван Костов беше казал ДПС Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.Борисов е само главен герой в един от сериалите на филма наречен преход. И след Борисов прехода продължава.

    Коментиран от #24

  • 24 грешка братчет

    4 12 Отговор

    До коментар #23 от "розово":

    КГБ и агента им Костов са проклятието на БГ!
  • 25 Грейс

    30 0 Отговор
    Аз нямам спомен ТЖ да е бил такъв нарцис и патологичен лъжец като този. Пък и доста повече и най вече качествено беше строителството по негово време, щом проекти строени преди 40,50 г трябва да се ремонтират сега, а този дори пак обвинява комунистите. Дори простотията на Т Ж беше по обрана, може би, защото нямаше такива пиари като Севда.
  • 26 Мнение

    24 2 Отговор
    Нелепо и елементарно сравнение прави Дойче веле. Живков беше политик от голям мащаб и в следвоенната история няма кой да се сравни с него.
  • 27 оня с коня

    6 20 Отговор
    Една от Основните разлики в Управлението на Т.Живков и Б.Борисов е,че при Живков НЯМАШЕ ПРОТЕСТИ.Ама НЕ щото беше Добряга и мислеше за Народа,а просто защото имаше Белене,Скравена и още 98 Лагера/трудово-възпитателни/,отделно Уранови мини.Освен това тогавашната Милиция изобщо не се притесняваше от сегашната Полиция от някакви си Адвокати които "защитават" задържания,а Ако някой от Пребитите иска да се оплаче както сега в Междунар. съд,то това можеше да го стори единствено в "най-справедливия съд" в Москва.Естествено мераклии за оплакване там нямаше!И понеже Дойче Веле предлага Борисов да осъзнае КОГА следва да се оттегли/но да е Навреме и най-добре - СЕГА/,ще им кажа че изобщо не са в час с новото в Политиката:Ето го ДОГАН - "Оттеглен" ,но пък "Почетен председател" и Командва Наред!Е толкова ли е трудно да влезе подобна идея в Дойчовската Тиква,че и БОРИСОВ го може това ааа?!

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дотук с приликите

    25 2 Отговор
    Бай Тошо си отиде гол, като пушка, а Боко наглия с вили по чужбина Испания, Гърция и още незнайно къде, милиарди в тайни сметки и погребана държава !

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Йдйдк

    2 4 Отговор
    Александър Андреев ти колко просто парче си....
  • 34 Перо

    17 2 Отговор
    Тиквата,ако не е на власт,да фалшифицира и манипулира изборите е свършен! Всичко в мафиотската държава се крепи на изборния процес,всичко друго е следствие.Това го кара да протака оставката във времето,чрез лъжи и манипулации за да избегне служебното правителство,което е риск за задкулисието на изборите.
  • 35 Джудже

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Не знаех, че съвремените тенденции в политиката се диктуват от Борисов! По-скоро ситуацията е момента прилича на онази от времето на Орешарски, премиера се е вкопчил с последни усилия във власта и не смее да я изпусне.

    Коментиран от #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Всеки си отива гол като пушка

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Дотук с приликите":

    Ама и тато остави на децата от баницата
  • 38 Аааааааа....автора...!!!!

    1 8 Отговор
    Ти добре ли си ,Бе!? Ще сравняваш 10 ноември с тази пародия на протести!?🤣🤣🤣
  • 39 Просто статистика

    12 0 Отговор
    Не може да се сравняват Бай Тошо и Тулупа. Та дори и само по един показател - пътищата!
    Тошо без европари за 35 години е построил 51407 километра пътища, а Тулупа да 11 години - "цели" 1427 километра...за цената пък да не говорим, още по-малко - да качеството! Защото и до днес има здрави пътища от Тошово време, но от тези на Тиквата - нито един!
  • 40 Младен

    13 0 Отговор
    Нещо повече, при сделката самият Стоян Мавродиев лично е казал на Димитър Ламбовски, че купува двете къщи – едната за себе си и втората за тогавашния министър-председател Бойко Борисов, като парите за покупката са дадени от Делян Пеевски като отплата за изключителната роля и заслугите на Стоян Мавродиев и Бойко Борисов при фалита на КТБ, при който стотици милиони бяха буквално подарени на Пеевски и неговите фирми-длъжници;

    – през 2017г. Стоян Мавродиев напусна Комисията по финансов надзор и оглави държавната Българска банка за развитие (ББР), в която единствен акционер е българската държава, чийто ръководител е именно министър-председателят Бойко Борисов.

    След създаването на тази банка до ден-днешен най-големият кредитополучател за кредити над 500 милиона лева е Делян Пеевски и негови подставени лица и търговски дружества. Друг голям кредитополучател за над 60 милиона лева е Младен Михалев-Маджо и негови подставени лица и търговски дружества;

    – в момента Стоян Мавродиев живее в едната от къщите в Гърция, като предвидливо е изнесъл оттам целия си автопарк, включващ най-скъпи марки автомобили „Майбах“, „Мерцедес“, „Ферари“, „Порше“ и други. В същата къща през миналата седмица е пребивавал и Младен Михалев-Маджо. Тези факти могат да бъдат потвърдени от гръцките граждани, които се грижат целогодишно за поддръжката на тези къщи;

    Всички тези факти Димитър Ламбовски се съгласи да разкаже пред камерата на живо днес, 11.08.2020г. в сутрешния блок на пр
  • 41 Тенев

    12 1 Отговор
    Маджо е пръв приятел (братило) на Боко. Само преди месец Боко наля милиони в банката на Маджо. Това трябва да се разследва и Боко да ходи на топло.
  • 42 Стилиян

    13 0 Отговор
    Лицемерието на герберите няма край. Днес Бойко от джипа обвини Хр.Иванов, изопачавайки фактите. Четете утре за подарената му от Шиши огромна къща в Гърция.
  • 43 божкееее

    15 1 Отговор
    Бай Тошо може да е бил всякакъв ама не е бил КРАДЕЦ и ПРЕСТЪПНИК като сегашния...
  • 44 струва ми се,

    11 0 Отговор
    Че тоа ще свърши като Луканов
  • 45 Неделко

    11 0 Отговор
    Банкянския толуп е пътник отвсякъде , но добре е , че е физически пътник по-скоро , също дясната му ръка - прокурора съдружник на мафията ! Сбогом мутро , няма да липсваш на никого плъх !
  • 46 Ива

    8 0 Отговор
    Направо си е мистерия , как мутрата от СИК още не е с пробита кратуна ?
  • 47 оня с коня

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Джудже":

    След като оприличаваш Сегашната полит. ситуация с тая при Орешарски,следва да отчетеш и ВРЕМЕТРАЕНЕТО НА ПРОТЕСТИТЕ на ГЕРБ тогава - ОКОЛО ГОДИНА.Естествено много по-рано ще се случат предстоящите Нормални избори,така че Дертовете на Протестиращите за Избори ще се сбъднат в "Съкратени срокове".Ще се опитваш ли да познаваш КОЙ ще е победителят на Изборите или да давам Бонуси като например Човек с къща в Барцелона,Шкафче с пачки и т.н.?!
  • 48 Бачо Киро

    6 1 Отговор
    Алоууу Дойче Зеле... Къде сте тръгнали да сравнявате Бай Тошо с тоя де му разтриваше ушите??? Построил бил магистрали... те падат след него... Бай ти Тошо построи цялата пътна мрежа мрежа, заводи, летища... Още ги краде малкия серсемин... На тея, дет Бочко се кланя, Тошо ги переше през ръцете, че и други неща... Все едно да сравнявате Бай Тошо с пъна в двора... Виж, по крадене Бочко и компания слагат Живков и тийма в джоба си... Бай Тошо оставаше на хората и къща да изплатят, и кола да си купят от магазина, на море всички всяка година и тн... Ма колата била руска, ма нямало банани... Че 35 милиона в САЩ и банани нямат, нищо че повечето са роднини с тях... Да не мислите, че на запад всички имат мерцедес, особено по онова време? Или собствен дом? Комунизмът си имаше неща за оправяне, но при нас просто беше пладнешки обир след 1989 и не спира и до днес...
  • 49 Мафията ГЕРБ и Лъжепатриотите грабят

    4 0 Отговор
    Само за скандалната Концесия за Водата ББ и Фандъкова са за затвор доживот.
    Оказва се, че Веолия няма по Договор концесионна такса, за три години от март 2017-2020 водата се е повишила с 51%, като само3% са инвестициите, Франция родината на Веолия изгони със шутове Веолия, Германия също, Танзания също, само в БГ виреят тези дерачи.
    За три години тока е поскъпнал с десет процента, парното 48%, водата 51%. Период март 2017, първи януари 2020.

    Българине не разбраха, че милионите с които ги дерат Концесиите отиват в шкафчето на Тулупов.
    Хора протестирайте, спрете да финансирате кранчето на мафията, чрез подаръци от концесионерите към правителствени чиновници.
    А после си продавате апартаментите, за да си платите сметките чрез бухалките на ГЕРБ - ЧСИ-та и колекторски фирми, спонсорирани отново от нас, 70 милиона мутрата даде на ЧСИ.

    Съд Оставка и Затвор за мафията ГЕРБ.
    ЦИК - назначени от партиите.
    КЕВР-партийни назначение.
    Хунтата ГЕРБ променя наредби с лъжепатриотите, за да ни грабят.
    Последно Далаверко Оградков внесе Проектозакон, приет на Първо Четене за ЧСИ без съд да ви продават апартаментите и запорират сметки.

    ББ купил на дъщеря си акции за милиони в Дънди, когато им подновяваше старите концесии и подписваше нови.
    Хора протестирайте срещу всяка безумна наредба грабеща нас, децата и внуците ни. Внуците на ББ ще се къпят в басейни за милиони евро, докато нашите изплащат дълговете на Тулупа.
  • 50 чикирикилапдуду

    1 1 Отговор
    Не е нужно да си гений за да разбереш според коментариите кой командва парада на моста и от каква закваска са ,,другарите протестиращи,, , същите внуци и деца на махащите допреди 32г. с червени флагчета и грачеха ,,С БКП НАПРЕД,, и ,,Слава на КПСС,, .! чудех им се тогава на нац.предателство лъхащо от тях и сега пак същите взели да свалят легитимно избраното правителство което не че е цвете но има избори за смяната им а ТЕЗИ са същите разколници които пак искат да ни закопат но няма да се получи номера , времето е друго а вие пак сте подлога на вражи интереси и централи , това ще се разбере един ден документирано.!
  • 51 аврамъ бакалинъ

    1 0 Отговор
    И зaщo вмecтo дa ни върнaт нaдвзeтитe пaри зa пaрнo пoрaди тoплaтa зимa и пoeвтинявaнeтo нa гaзтa тo изрaвнитeлнитe cмeткa пaк ca зa дoплaщaнe oт нaшa cтрaнa a нe oбрaтнo и дo кoгa тeзи тoплoфикaции щe ни oбирaт нaй нaхaлнo и бeзнaкaзaнo кoeтo cи e жив рeкeт и никoй нищo нe прeдприeмa в тaзи пocoкa a..?!! Тo бивa рeкeт и нaглocт нo при тeзи цeни нa гaзa и топлата зимa cтaвa oчeвиднo чe гaврaтa щe e вeчнa и пълнa oт тяхнa cтрaнa ,,тeхeм,, и др. a ниe чaкaмe ocтaвки вce eднo тoвa щe oпрaви пoлoжeниeтo ни ..!
  • 52 Мутрите вън

    3 0 Отговор
    герб , уродливия римейк на бкп.....
  • 53 гост

    1 0 Отговор
    За първи път, след като прочетох тази статия се почувствах по възрастен. Много добре си спомням 1989г.
  • 54 Айде и една разлика

    2 1 Отговор
    Живков "раздаваше" многократно повече милиарди, строеше много повече от когото и да било в историята на България, но НИКОГА не каза: "Аз дадох парите" Много е по-важно от приликите, ако има такива.
  • 55 БКП

    0 0 Отговор
    Не мисля ,че Тодор Живков сам си подаде оставката.
    Разбирайте ме както ви е угодно ..все пак в “свободни времена живеем”!