Last news in Fakti

12 Август, 2020 07:11 2 802 23

ЕС заплаши Беларус със санкции, изборите не били свободни и честни

  • ес-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Беларус ще е тема на обсъждания на неформалната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин

ЕС заплаши Беларус със санкции, изборите не били свободни и честни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били "нито свободни, нито честни", и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие. Това се казва в декларация на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, предаде Франс прес.

В декларацията се критикува "несъразмерното и недопустимо насилие от страна на държавните власти" и се настоява за край на репресиите и за "незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани", допълва БТА.

"Ще направим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Възможно е да се вземат мерки срещу отговорните за констатираното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати", се казва още в декларацията.

Говорител на Борел съобщи, че Беларус ще е тема на обсъждания на неформалната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин. Те ще подготвят решения за срещата на държавните и правителствени ръководители, планирана за 24 и 25 септември в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А У НАС

    28 0 Отговор
    са изключително честни
  • 2 Гиги

    34 1 Отговор
    Интересно ЕС заплаши Беларус хахха къде са знамената на ЛТБ може би другарката сачева трябва да даде мнение или да им пуснат филма Лили рибката с топ артистите. Ех тази демокрация наложена от Европа. Какво стана с България последните 30 години демокрация, социална политика нулева, здравна никаква, икономика нулева.. Забравих КЕНЕФИ от 300 000 и най ниски цени на магистрали от КАШКАВАЛ. ЗАГРАБВАНЕ НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ, ЗЕМЕДЕЛИЕ НИКАКВО. ИЗБИВАНЕ НА ЖИВОТНИ ТОВА ЕФЕКТНА ОТ ЕВРОПА
  • 3 Прометей

    28 1 Отговор
    Важното е, че в МУТРОЛЕНД всичко е почтено, а как иначе..... 😂 😂 😂
    ЛИЦЕМЕРИ....
  • 4 2loop

    29 2 Отговор
    Алооо ЕС я скиваите тука какво става, тря се изтрепем по улиците ли, че да обърнете внимание на тая корумпирана държавица
  • 5 Васил

    22 2 Отговор
    А къде е сега Европейският съюз като протестират във България и искат да махнат същото копие на Лукашенко във Балкански вариант.

    Коментиран от #12, #20

  • 6 Какъв Пуч на Радев каква Москва, Турски

    11 1 Отговор
    Какви дивотий пишете и съчинява те, НА народа му Преля да го краде Мафията, ДАГО мами лъже и излезе на улицата да иска Оставка на Корумпирани те управници! Всичко друго е "свободно съчинение и лъжи, Крадци и Мафиоти управляват България!!!!!
  • 7 А стига бе

    28 0 Отговор
    Чакайте сега-над 700 международни наблюдатели потвърдиха,че изборите в Беларус са лигитимни.А понеже имало протести сега,ЕС решило че са нечесни--как става това? И точно това лицемерие и двойният аршин кара хората да нямат доверие в ЕП и решенията които се вземат там-сами си правят проблем в ЕС...

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За какво говорим?

    12 2 Отговор
    Всяка година България губи от корупция 11 милиарда евро. За 10г. Европа ни даде милиарди, а ние продължаваме да стоим на дъното по бедност, смъртност и корупция в ЕС! И същата тази Европа не реагира ???

    Коментиран от #21

  • 10 Гост

    18 0 Отговор
    Получи си го Лукашенко като се заигра с Помпео и демократичния Запад. А можеше да се поучи от опита на Янукович със същите сили. За да им угоди, той се обърна срещу Русия. Със Зеленски се договаряше по телефона, няколко дни преди изборите даде интервю на един от най - големите русофобски украински журналисти - Гордон, а Китай и Русия май са единствените държави, които признаха изборите в Белорус Останалите чакат от САЩ да им дадат знак.
  • 11 Българина

    13 1 Отговор
    В България по честни ли са с мъртвите души??? Къде беше ЕС когато герберите мъкнаха чувалите с бюлетини? А да, това беше под надзора на Конрад Аденауер и Ханс Зайдел и беше демократично по немски. И кой е ЕС че да обяснява на др страна кое как било? Книга в 10 части може да се напише за двойните стандарти на скапания ЕС!!! Да не почвам за храните и субсидийте
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕС е скапано

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "А стига бе":

    Е едно недоносче, на ръчен контрол от Лангли и Ейрусалим. Целият е изтъкан от лъжи и лицемерие и трябва да се разпадне. Търговско споразумение е достатъчно. Вижте само КАКА ПОМАГА НА ГЪРЦИЯ ЗА КИПЪР, Е ТАКА ЩЕ ПОМОГНЕ НА НАС КОГА АСКЕРА ВЛЕЗЕ......
  • 16 Българин

    4 1 Отговор
    Радев гледай и се учи от дрюгаря така се командва държава
  • 17 Костова

    15 1 Отговор
    Нарочената от Запада за президент Светлана Тихановская вчера избяга в Литва. Преди това тя даде интервю, където много уплашено говореше, че си остава само една слаба жена и се обърна към последователите си да не излизат по улиците и да спазват закона. Дали си е мислила, че да бъдеш президент на Белорус се състои само в това да държиш речи за правата на човека и да се усмихваш? Ако все пак тя се настани в президенското кресло, дали всеки път когато стане напечено, тя ще бяга в съседна държава? Политиката е мръсна дейност и всеки.който се оплита в тези игри би трябвало да си дава за сметка с какво се е заел.
  • 18 ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

    10 0 Отговор
    Е ОЩЕ ЕДНА ИЗМАМА С ЦЕЛ КОНТРОЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ. ..СЕ ОСНОВА И РЪКОВОДИ ОТ ГЕРМАНИЯ И КОЙ СТОЙ ЗАД ВСИЧКО ТОВА -ЕВРЕИ. ...ХА ЧЕСТИТ ВИ КОНЦЛАГЕР
  • 19 Костов

    13 0 Отговор
    ЕС не заплаши със санкции Макрон, въпреки, че и той се разправяше сурово с демонстрантите. Имаше десетки убити и много повече пострадали. А в Белорус единствения загинал за сега е 30 годишен, който взиеи в себе си самоделни бомба, докато се опитваше да я хвърли срещу полицаите.Той е лежал 7 години в затвора за нанасяне на особено тежки повреди. Но не е изключено Западът да направи от него герой на белоруската демокрация.
  • 20 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Борисов не може да се нарече копие на Лукашенко. Президентът на Белорус, колкото и да е екцентричен, все пак има яйца да води суверенна политика, въпреки санкциите, наложени му от Запада. А нашият си е послушко. В Белорус има безплатно и не реформирано здравеопазване. И няма гей паради.
  • 21 Максим

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "За какво говорим?":

    Ние не сме бивша съветска република, че да хвърлят достатъчно пари в насаждането на русофобия сред младежта и после да я използуват при протести, с които да целят завой на държавата срещу Русия.
  • 22 Кarosel

    2 4 Отговор
    Абе как ни въ срам Лукашенко е 26 години на власт, 26!! Когато си толкова години ти и да не искаш срастваш с властта!!
  • 23 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    80 срещу 10 са процентите за Лукашенко. Какво искате?
Новини по държави: