12 Август, 2020 11:43 33 445 93

Сигнал към ФАКТИ: „Болница на ужасите” в Русе

  • болница-
  • русе-
  • здравеопазване-
  • умбал канев

Наш читател сигнализира за грубо отношение, липса на информация, мъртви насекоми и липса на топла вода в УМБАЛ „Канев”

Сигнал към ФАКТИ: „Болница на ужасите” в Русе - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Освен да лекува пациенти, лекарят би трябвало и да ги настройва психически, да им помага да осъзнаят какво се случва с тях. Когато отиде на лекар, човек трябва да бъде предразположен. Тук аз виждам един град на ужасите, болница на ужасите”, казва ни наш читател, чийто близък човек е пациент в русенската болница УМБАЛ „Канев”. Желае да остане анонимен, не го казва преди да попитаме, но смята, че близките му русенци биха имали проблеми при бъдещи свои лечения, ако се разбере кой е той.

Според читателя ни обаче, проблемът с отношението на работещите в УМБАЛ „Канев” лекари, сестри и санитари не е в частност към неговия близък. Според него, грубости от медиците понасят всички пациенти. „Имам усещането, че работещите в болницата си предават един на друг това лошо отношение. Като че ли лекарите се отнасят лошо и затова и сестрите, и санитарите си позволяват да се държат така. Близкият ми каза, че сестрите понякога влизат с табелки с имена, обърнати наобратно. Една санитарка пък се скарала на моя близък, че иска да се разходи в коридора, за да се раздвижи. Това арогантно държание би трябвало да бъде ограничено от лекарите”, казва читателят на ФАКТИ.

Според него, в УМБАЛ „Канев”  има и голям проблем с информирането на пациентите и близките им за състоянието им: „Аз не мога да влизам при моя близък. Разбирам го, заради COVID-19 е. Лекарите обаче би трябвало да отидат при пациента, да му обяснят какво му е, да обръщат внимание на всеки един от пациентите. Моят роднина постъпи в болницата, а след това 2-3 дни бяхме в неведение какво се случва, какво не е наред. Опитах се да се свържа с болницата, за да може да получи повече внимание. Ситуацията обаче беше на пълно затъмнение – не можеш да влезеш при лекар да попиташ, а на телефона, който ми дадоха, за да получа информация ми обясниха много повърхностно какво му е. Казах на моя близък да обясни по-настоятелно за състоянието си. Когато го направил, сестрата отговорила на въпроса с въпрос вместо да го утеши. Много странно поведение.

Начинът на поведение и безхаберието, което имат спрямо пациентите си и информацията, която им дават – не става дума за информацията, която се предоставя на близките и роднините, а на самите пациенти, това не е логично. Не може пациентите да се подписват на разни документи и да се съгласяват с всички неща, които им правят, а в същото време никой да не им обяснява какво е състоянието им”, казва ни нашият читател.

Уебсайтът на УМБАЛ „Канев” ме изненада – има много информация, която се достъпва лесно, има опции за филтриране, за търсене на точно това, което ни е нужно да открием. Повечето процеси имат разписана и публикувана процедура. Това важи и за работата с журналисти – преминава се през процедура. Освен, че е удобен, сайтът още изглежда доста добре.

Според нашият читател обаче, лечебното заведение няма топла вода, а мъртви насекоми по лампите си. Нужно е да отбележим, че в момента Русе е без топла вода заради ремонти по топлопреносната мрежа, което не означава, че няма начини за осигуряване на топла вода на лекуващите се пациенти. Почистването и дезинфекцирането, според сигнала, който получихме, се изразява в „забърсване” на пода, което може да се окаже особено притеснително, имайки предвид, че близкият човек на подателя на сигнала е постъпил в болницата с респираторни оплаквания. Получихме информация още, че масово чакащите за преглед носят маски без да покриват носовете си и никой не им се прави забележка.

Иначе казано – може би модерната онлайн визия не се пренася в реалността. Според читателя ни обаче, болницата действително е модерна и оборудвана съвременно. В болничните стаи на пациентите дори има обособени бани и тоалетни.

Според подателя на сигнала към ФАКТИ, проблемът в  УМБАЛ „Канев” в Русе не е в апаратурата, не е в лечението, дори не е в мъртвите насекоми по лампите. Според него, проблемът е в отношението на работещите в болницата към пациентите:  „Всеки очаква някаква надежда. Човек отива в болницата, за да получи надежда, а не да го настроят, че ще го изпратят с некролог”, казва той.

На въпроса дали нашият читател се е опитал да подаде сигнал към управата на болницата, той отговаря: „Не мисля, че дори и да подам сигнал, ще има полза. Преди десет години системата в болницата беше същата като сега. След десет години, струва ми се, отново няма да има промяна. Радвам се, че правят всичко възможно за лечението, но отношението е проблем. Разбирам, че пациентите в болницата не са един или двама, а много, но това е болница. Никой не отива там, защото му е приятно”.

Нужно е да отбележим, че подателят на сигнала изключва спешната помощ на болницата и медиците, които работят там от твърденията си за грубо отношение. Казва, че е много благодарен на лекарите от спешната помощ, които са направили всичко необходимо неговият близък да се чувства добре физически и психически.

Свързахме се с русенската болница УМБАЛ „Канев” и говорихме с д-р Лидия Стефанова, която е директор медицински дейности там. В момента тя изпълнява още и длъжността на изпълнителен директор, тъй като изпълнителният директор на болницата – Иван Иванов, е в отпуск. Макар, че с д-р Стефанова разговаряхме по телефона, тя предпочете да отговори писмено на въпроси, които изпратихме към пиара на болницата. Нямахме възможност за задаване на уточняващи въпроси.

Публикуваме без редакция изпратените въпроси и съответните им отговори:

- Колко пъти на ден се прави дезинфекция в общите помещения на болницата?

- Според разработена и утвърдена със заповед на изпълнителния директор Програма за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции, Приложение 3 - Дезинфекционна политика и  определените в нея зони на риска.

- Има ли отделения, които се дезинфектират по-често?

- Да, отделенията включени в Зона с висок риск от възникване на вътреболничните инфекции:

Отделение „Съдова хирургия“, ІІІ отделение по вътрешни болести, гастроентерология и клинична хематология, клиника „Ортопедия и травматология“ , отделение „Урология“, Отделение Обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия, Отделение „Неврохирургия“, Отделение за интензивно лечение на заболявания с терапевтична насоченост, Отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ – структура „Интензивно лечение на заболявания с хирургична насоченост“, структура„Анестезиология“, структура„ Интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията“, Централна операционна и Операционна в АГ-комплекс, Отделение по педиатрия, Отделение „Диализно лечение“, Мултипрофилно спешно отделение, Отделение по инфекциозни болести, Микробиологична лаборатория, отделение „Акушерство и гинекология“ –всички структури, отделение „Неонатология“, отделение „Ушно-носно-гърлени болести“, както и всички изнесени извън отделенията операционни зали, всяка болнична стая, в която е изолиран пациент.

- В болницата има ли топла вода?

- Да централно топлоснабдяване. По време на профилактика на топлопреносната мрежа се създава вътрешна организация.

- По какъв начин пациентите получават информация за състоянието си и лечението си?

- Съгласно национален рамков договор и утвърдени Инструкция за информиране на пациентите за вътрешния ред в УМБАЛ „Канев“ АД и за техните права и задължения и Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор.

- По какъв начин тази информация се предоставя на близките на пациентите?

- Съгласно желанието на пациента, изрично уполномощените лица, които имат право, Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения и Правила за организация на дейностите при изписване на пациенти от лечебното заведение, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор, утвърдени със заповеди на изпълнителния директор.

- Кой следи за носенето на предпазна маска сред пациентите, които идват на преглед?

- Определени със заповед на изпълнителния директор длъжностни лица, които имат задължението да извършват съответният контрол.

- В болницата има ли недостиг на санитари?

- Не

- Как се дезинфекцират помещенията, в които са настанени пациентите (техните болнични стаи)?

- Съгласно Болничната политика за дезинфекция и Правилниците за устройството, дейността и вътрешния ред на всяко отделение, разработени от началниците на отделения и утвърдени от изпълнителния директор.

- По какъв начин се раздвижват пациентите на легло? Могат ли да излязат в коридора например?

- Да, съобразно тяхното моментно състояние и възможност от етапа на лечение.

- До Вас достигали ли са сигнали за грубо отношение към пациентите?

- Да

- Ако някой желае да подаде такъв сигнал, как може да го направи?

- Съгласно Ред за прием на пациентите в лечебното заведение и информирането им за техните права и задължения, утвърден със заповед на изпълнителния директор.

Действително получихме отговор от УМБАЛ „Канев” по сигнала на нашия читател за нередност там. Аз имам и един допълнителен въпрос – това ли е начинът, по който и пациентите в болницата получават отговори на запитвания си? При главоболие приемете метамизол. Или на простосмъртен език – аналгин.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бурканбанк

    109 7 Отговор
    Това е ситуацията във всички болници в България. Геноцидът спрямо народа тече с пълна сила по всички направления.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 3 Нещастието да си българин

    93 7 Отговор
    Защо има пари за скъпи автомобили за депутати и други на високи позиции, а за болници няма. Според мен управляващите трябва да карат втора употреба на по 25 годишни таралясници

    Коментиран от #35

  • 4 справедливия

    102 8 Отговор
    Това е вярно.Отношението на персонала е отвратително.Арогантното поведение е навсякъде.Да не дава ГОСПОД да имате нужда от Помощ.

    Коментиран от #33

  • 5 Дельо Хайдутин

    16 26 Отговор
    На тия им трябва доктор Куин лечителката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българина

    65 8 Отговор
    Държава на ужасите......ТУК.
  • 8 Доктора от болницата!

    51 15 Отговор
    Кво да му обяснявам? Платил ли е? Плаща ли си? Е докато плаща няма да умре! Това му е състоянието!
  • 9 Миризлив пор

    27 63 Отговор
    От цялата работа разбирам, че се оплаква от това, че никой не му е разяснил как върви лечението? Да го погледнем от друг ъгъл, този същия нищо не прави без да му се заплати, защо иска лекаря да отдели от времето си и без заплащане да му обърне внимание и да му отдели 1 час безплатно вместо да изкара някой лев? Ако има претенции да се обърне към здравната каса която определя пътеките.

    Коментиран от #39

  • 10 бре бре

    26 21 Отговор
    „Ората отивали в болниците за надежда..”Я пък си мислех,че одат да ги лекуват.Надеждата лелче по Еврокома след полунощ..
  • 11 Близък на потърпевш от същата болница

    63 17 Отговор
    Докато не си платиш допълнително в джоба им,/доктори,сестри и санитарки/или да им купиш нещо,отношение и внимание няма да има.Пращаш санитарка да ти купи лекарства,щото си с операция и не можеш да вървиш, а тя ти иска пари!В тази болница и през петХИПОКРАТОВИ КЛЕТВИ да са минали е все тая!!!Много от този персонал там трябва да си скъсат дипломите!

    Коментиран от #17, #25

  • 12 Тодорова

    52 12 Отговор
    На много от лекарите в Русенската болница трябва да се скъсат дипломите и да бъдат изритани! Време е за добри лекари и човешко отношение. Е, в Русе такива няма!

    Коментиран от #31, #78

  • 13 Вла

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Преди няколко години лежах около седмица в Окръжна болница в София. Направиха ми операция по спешност. Всички лекари и санитари бяха отлични професионалисти и много добри хора. Всички се отнасяха към мен приятелски. Не съм плащал на никого. Имам осигуровки и целият престой ми излезе около 16 лева с храната.

    Коментиран от #41, #46, #54

  • 14 Вла

    16 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    След това съм посещавал спешният център там за различни травми. Винаги добро отношение от лекарите претрупани с работа. В Окръжна болница в София работят ангели .

    Коментиран от #19, #42

  • 15 Търговски дружества

    26 17 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Всяка болница е търговско дружество. Клиентът, т.е. пациентът си избира с кого да търгува. Ако няма избор - пак да гласува за ГЕРБ (ГРОБ за България).

    Всички драскачи и оплаквачи да се изучат за доктори и медицински сестри и братя и да работят в България, защото същите масово се изнасят там, където се плаща според придобитата квалификация, знания и инвестирани в учение и практика парични средства.

    Изнасят се извън България или в намазани от управляващата мафия частни болници - лекуващи само по печелившите здравни пътеки, затварящи врати при грипни епидемии (здравните пътеки не са печеливши) и бягащи от лечение на covid-19 (нямали специалисти). Повечето частни болници нямат и морги, защото моргите не са печеливши. Затова след 2 часа от умирачката (по наредба на МЗ не може умрелия да си лежи в леглото повече от 2 часа), гледайте да си приберете трупа, докато не са го предали (продали) на погребалната агенция, с която частникът се е договорил за услугата.

    Всички недоволни от държавните търговски дружества за здраве да вървят в частните търговски дружества - частните болници. Там ще им шепнат на ушенце колко са желани, защото не са претрупани с работа като в окръжните болници.

    Коментиран от #44

  • 16 Бачо Киро

    35 6 Отговор
    От две години фирмата ни работи в Турция. Налага ни се да посещаваме турски болници, да подчертая държавни болници. Нямате си на идея отношение лекар - пациент. А за болниците им, апаратурата им нямам думи. Просто влизаш в болница. Навсякъде чисто, ново. Слушал съм много негативи за Турция, но откак съм там разбрах, че хора, които никога не са били в Турция са коментирали от завист и злоба. Ще кача във фейса снимки и видеа, да се уверите сами

    Коментиран от #20

  • 17 Ами санитарката не е длъжна

    34 4 Отговор

    До коментар #11 от "Близък на потърпевш от същата болница":

    да ходи да ти пазарува лекарства. Дург е въпросът, че болницата трябва да ги подсигури. И следващия път като плюеш санитарката (аз лично ги намирам отвратителни) я питай колко пари взима, сигурно 700-800 лева бруто. И преди да ми кажеш "ако не и харесва да се маха", това няма да реши проблема, ще дойде друга още по-незаинтересована.
  • 18 Чичо

    31 10 Отговор
    Тя Русенската болница си е много зле от соца, редовно майките избягват да раждат там ако могат и ходят в Тутракан. Няма едно нормално отделение пълна скръб
  • 19 Щото голяма част са

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вла":

    специализанти на които още не им е писнало да работят за жълти стотинки. Те няма и да работят, като си вземат специалността и се махат.
  • 20 А това как са го

    22 7 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    постигнали? Ще ти кажа как-с пари. Плаща им се добре и си вършат работата и това е. Но българинът си мисли, че само една Хипократова клетва е достатъчна за да получи по-добро обслужване. Еми не е.

    П.С. Ще питам моя монтьор дали е положил Дизеловата клетва и сменя ли съединител за без пари.

    Коментиран от #23, #37

  • 21 Дидо

    14 2 Отговор
    То да е само тази болница....Ямболската,пр.,е в ПЪТИ ПО-ЗЛЕ !
  • 22 Русенец

    29 3 Отговор
    Така е в по-голямата част от болницата, потвърждавам, макар че има и изключения, има и добри доктори. Но хора, не са виновни толкова те, колкото системата, в която са попаднали. А системата се изгражда от хора над тях с шкафчета, не разбирате ли? Те определят правилата на играта, те раздават баницата. Рибата се вмирисва откъм главата. А докторите и сестрите те гледат в ръцете и гледат как да докарат някой лев от фиктивна здравна пътека, внедрени от комисионери лекарства и консумативи и от фиктивни ремонти и поддръжка, защото работят за недостойни заплати спрямо квалификацията им и изключително благородната професия, която забравят. Ако имаш нужда от консуматив, имплант, материали - плащаш. Ако не, умираш. Тва че си осигурен - кучета те яли! За неосигурен - и кучетата няма да те ядат. Направо в моргата. Това е отношението им.

    Коментиран от #24

  • 23 Бачо Киро

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "А това как са го":

    Не знам. Не видях някой турчин да разнася памперси, спринцовки, чаршафи из етажите. Не видях и болници с мухъл, олющена боя, паднала мазилка...
  • 24 За теб

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Русенец":

    десет плюса
  • 25 Хипократовата клетва

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Близък на потърпевш от същата болница":

    Хипократовата клетва е само за времената на Хипократ, феодализма и за времето на социализма.
    Във вълчите времена на капитализма само глупците разчитат на хипократовата клетва.
    Хипократовата клетва не влече и при капитализма не може да влече след себе си каквато и да е правна обвързаност. При капитализма се гони печалбата. Парите диктуват морала при сегашната капиталистическа демокрация.
    Ако съм лекар и те видя да приритваш паднала на улицата, доста бих се замислил дали да ти дам първа помощ или да звъня на телефон 112, за да ти изпратят бърза помощ. Защото ако ти окажа първа помощ имаш правото да ме осъдиш или твоите близки да ме осъдят, ако нещо не си доволна или на кеф. Ако ли пък си доволна и ми дадеш 5 лева, а няма как да ти дам касов бон, нямам лиценз или не си моя пациентка, може да ме подведе под отговорност данъчната администрация.
    При "лошия социализъм" не беше така - плащаше се и с десет яйца, на частно, защото беше разрешено, а след като беше забранено никой не се занимаваше с кокошкарски глупости. При "добрия капитализъм" не е така. Ти си глас в пустиня. Чекмеджета се пълнят, хората вярват в лъжедемокрацията и в хипократовата клетва, плащат здравни капиталистически вноски и доплащат в болниците.

    Гласувайте само за капитализъм! Лекувайте се в частните болници, без морги, за да ви пратят директно в партньорското погребално дружество!

    Вие сте прости (глупави) и аз съм прост! Затова се разбираме!
  • 26 Мила жалка картинка

    21 5 Отговор
    Един приятел, емигрирал преди години в Канада, ми разправя. Като осигурен имаш електронна здравна карта. Лекарите и там са кът, понеже емигрирали в Щатите за по-високи заплати. И затова при неспешни случаи се чака и с месеци. Но... ако имаш нужда от болнична помощ, отиваш, чекират ти картата на рецепцията, влизаш и докато не те излекуват, не те пускат. И не плащаш грам. Нито за легло на нощ, нито за скъпи операции, нито импланти, консумативи и материали. Нищо. Ето, това е държава. Не като нашето - имитация и кражби.

    Коментиран от #30, #82

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 нещастници

    18 18 Отговор
    Искал внимание. Те лекарите изнемогват да обгрижват всички невярващи във вируса в тия скафандри, по колко часа, той искал специално отношение към близките. Ще ядете вие сопата есента ама нейсе. Дебели кратуни сте, няма лекари и сестри, ще мрат хора, за които няма кой да се грижи и няма място в болница.
  • 30 капдържава

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Мила жалка картинка":

    Чакаш с месеци за медицинско обслужване, също като в Швейцария.
    Ако, обаче, си спешен случай те лекуват. Много благодаря.
  • 31 и като ги изгониш какво

    16 12 Отговор

    До коментар #12 от "Тодорова":

    Ами изритай ги. сама ще се лекуваш. Няма лекари, не им е добро заплащането, това е положението. Отиват на Запад да бачкат. Много недоволствате, ама като правят протест за нещо, няма кой да ги подкрепи. Сега си стойте без болници и лекари. Нямам нищо общо с лекарите да поясня, ако някой се съмнява. Като не знае българинът за какво трябва да протестира, така ще е .

    Коментиран от #38

  • 32 Оздравял

    7 4 Отговор
    Пълни глупости не я дочетох и аз съм минавал през спешна помощ и две отделения никъде не съм плащал под масата а и видях на човек в тежко стоки че му бе обяснено че е за София а после беше здрав
  • 33 това е

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "справедливия":

    Ами плати си и отиди в частна болница, там ще те обгрижат, имат интерес. В България държавното здравеопазване го скапаха.

    Коментиран от #66

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 прости сте

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нещастието да си българин":

    Защото няма кой да прави протести по кръстовищата за това. Само за кокала ги е еня и протестиращи и опозиции, да си чул да ги интересуват хората или епидемията?.

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Осигуровките

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "А това как са го":

    Тогава да събираме пари и да ходим в частни болници, а да не плащаме осигуровки, както с майстора на дизелли плащаш му когато ти се наложи не всеки месец без значение дали ползваш нещо

    Коментиран от #51

  • 38 жоро уудстока

    16 15 Отговор

    До коментар #31 от "и като ги изгониш какво":

    Още през"соца""Бърза"помощ дойде след 4 часа и баща ми си отиде.Лекарите са със самочувствие до Бога и за тях сме плебеи.Да си чул за осъден за лекарска грешка?!Огромна мафия,въпреки,че все още има и читави от тях.Тотален срив в образование,медицина,но най-вече в морала на българина.Пари им се дават,но с огромни измами ги усвояват за заплати.Човещината липсва при бялата мафия.Отвратен съм...

    Коментиран от #77

  • 39 препатил

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Ами с чиста съвест ти пожелавам точно такова обслужване , каквото е описано. И знай , че никой, ама никой не е застрахован.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бурканбанк

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Има изключения разбира се.
  • 42 Бурканбанк

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вла":

    Има изключения. Но са много малко.
  • 43 Някой си там

    6 1 Отговор
    Ама то навсякъде в БГ болниците е така...
  • 44 Бурканбанк

    14 8 Отговор

    До коментар #15 от "Търговски дружества":

    Явно си лекар или имаш близки лекари. Няма какво да защитаваш лекарите и медицинските кадри като цяло. Мнозинството са некадърни, а някои от тях са просто лоши хора, които нямат съвест. Има и добри лекари, но са малко.

    Коментиран от #50

  • 45 Анка Недева

    20 4 Отговор
    Аз пък съм с друго впечатление от болницата в Русе. Там постъпих за операция на коляното. Много съм доволна от целия персонал-лекари, медицински сестри и санитари, защото всички бяха много учтиви. По време на престоя си там не забелязах грубо отношение към пациенти. Макар, че съм от друга област и да ми се наложи отново да потърся лекарска помощ пак там ще отида.

    Коментиран от #49

  • 46 Отвратен

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Така е, истината е че има такива болници. Но има и здравни заведения, където отношението е на ниво, а лекарите отказват да вземат дори и най-обикновена почерпка. Такива например са Военна болница и Св. Марина във Варна.
  • 47 Знаещ

    21 0 Отговор
    Санитарните в Канев вземат минимални заплати. Нямат право на клинични пътеки. Счетоводството обаче взима ДМС по клинични пътеки(?). Регистратурата е една кабина завряна в ъгъла. Шефът е арогантен и не му пука за персонала. Заплатите са ниски и половината сестри са пенсионери.

    Коментиран от #52

  • 48 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "от тъпо потъпо":

    По скоро някоя калинка
  • 49 киримири

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Анка Недева":

    Сигурно си влязла в лента на очите и тапи в ушите
  • 50 А ти

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бурканбанк":

    явно не си много умен. Хората са такива, каквато е системата. А има и други хора, които разбират, че системата болница-търговско дружество е в основата на колапса на здравната система. Ти, обаче, не си от тях. За теб е трудно да мислиш и като жертва на системата ти е лесно да плюеш по другите жертви на системата. А системата затова е създадена, за да се храни от своите жертви и да трупа пачки и злато в чекмеджета.

    Коментиран от #60

  • 51 Ами събирай

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Осигуровките":

    обаче осигуровките пак ще си ги платиш И не само твоите но и на едни други хора които не работят а могат. И за тях плащаш. А, и като събере Бойко парата да не си мислиш, че всичко отива в болниците за лекари, сестри, оборудване. Не отива там, отива в чекмеджето.
  • 52 Сигурно на много места

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "Знаещ":

    е така. И сега много лекари, сестри и санитари на първа линия не получават нищо от ония 1000 лева за вируса а разни чиновници, секретарки и телефонистки получават.
  • 53 Недева

    12 5 Отговор
    Статия от анонимен гражданин, чиято цел май е да злослови.Голяма част от коментарите също са негативни. Всеки има право на мнение, но когато има нужда от лекарска помощ, нека си остане вкъщи, нали медиците от УМБАЛ “Канев” са некадърни.

    Коментиран от #69, #70, #71

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Вла

    7 1 Отговор
    Преди години срещнах човек пострадал в свада. Имаше вертикален белег от нож на шията, релефен, широк 2-3 сантиметра ,брутален.... лекарите са го спасили... гледах го и не ми се вярваше...тези хора правят чудеса
  • 56 Вла

    8 1 Отговор
    Повечето лекари, които съм срещал за мен са светци, правят чудеса.. не се сещам за по-благородна професия. Ясно ми е, че не всички са такива, но когато лекар спаси живот, как може да му се отблагодариш? Няма как, единствено с уважение, искрена благодарност от душа... поклон пред нашите лекари.
  • 57 Вла

    4 1 Отговор
    Тяхното дело е свързано със себераздаване, самоотрицание, човеколюбие, искрена доброта и вяра, без да очакват благодарност, награди или признание!
  • 58 Вал

    6 2 Отговор
    Заместничката на директорът казва ,че има топла вода,но няма.Скоро моя позната беше в родилното ,и е нямало.Все пак са родилки и трябва хигиена, наложи се да поиска от съпруга и да и донесе електрическа кана зада си топли вода.Така , че проверете дали има
  • 59 Вла

    10 3 Отговор
    Лекарската професия е благословена и свята, прекрасна, не е безгрешна. ако тези хора не бяха пожелали да станат лекари, от кой щяхме да сме недоволни..
  • 60 Бурканбанк

    4 7 Отговор

    До коментар #50 от "А ти":

    "Жертви на системата" - това ли успя да измислиш, за да защитиш лекарите? То и Борисов се прави на жертва - явно това ви е защитния механизъм.
    Ами не ми пука, дали са жертви на системата или не - факт е, че здравеопазването е на дъното заради тях и тяхната некадърност така че не ми пука жертви ли са или не.
  • 61 Бай Иван

    16 6 Отговор
    Вместо да баучите като кучета радвайте се, че има кой да ви лекува, защото след десетина години и толкова няма да има.Тогава ще ходите при ходжата или при някой знахар и ще се молите да оживеете.Малкото останали лекари са изнервени от касата и от пациенти с претенции като твоите и на твоя роднина.Като си гъзе ходи плащай в чужбина, като си мишок крии се в дупката и се радвай , че все пак някой се грижи за теб, пък макар и груб.
  • 62 Ели

    8 1 Отговор
    Родих в "Канев", преди година. Отидох с контракции през 5мин и въпреки това се опитаха да ме върнат в къщи(40км далеч от там).
    Останах със 300зора и много спор.
    Родих 3часа, след като докторката каза "Няма да раждаш" 🤷‍♀️🤦‍♀️ и следващата сутрин в 02:00 вдигнах температура, която никой не ми измери и ми искаха термометър. Донесоха ми термометър на сутринта и чак,след като си измерих температурата сама и казах, че е 40° ми я измери и сестрата със нейния термометър. Това е нещо ужасно да стоиш със висока температура часове наред и никой да не ти обърне внимание! Докторката ми забрани да кърмя, а наглата сестра ми се скара, че не съм кърмяла . "Коя е тази докторка, която ще ти забрани да кърмиш, питай я тая докторка защо не ти дава" отговорих и като се интересува толкова да върви тя да я пита, че като гледам си няма на представа от нищо а само приказва колкото да не заспи. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
  • 63 Bg947474к

    10 1 Отговор
    За съжаление това е положенито в България и в гр.Русе и не само по Болниците на всякаде са така хората които имат малко повечко власт.Като си болен те за ебават да умреш нямат никакво държание.Отиваш с направление за приемане от регистратурата пращат в спешното.На врата на спешното пише да се натисне звънеца при нужда званиш веднъж чува се само не доволен глас от вътре....чакаш пак звъниш с ееееййй'кане и намръщена физиономия идват отварят врата -Кажи какво има толкова😡Като че ли хората отиват без причина с желание в болницата за приемане 🤬🤬🤬
  • 64 Bg947474к

    8 1 Отговор
    За съжаление това е положенито в България и в гр.Русе и не само по Болниците на всякаде са така хората които имат малко повечко власт.Като си болен те оставят да умреш нямат никакво държание.Отиваш с направление за приемане от регистратурата пращат в спешното.На врата на спешното пише да се натисне звънеца при нужда званиш веднъж чува се само не доволен глас от вътре....чакаш пак звъниш с ееееййй'кане и намръщена физиономия идват отварят врата -Кажи какво има толкова😡Като че ли хората отиват без причина с желание в болницата за приемане 🤬🤬🤬
  • 65 справедливия

    11 3 Отговор
    Бях при мой близък и на всяко влизане в "БОЛНИЦАТА" бях посрещан от санитари,сестри и лекари с думите"ако носиш или ще даваш нещо да излезем навън,че тука има камери".Не знам болницата ЕТ ли е или ЕООД ?
  • 66 Нали знаете

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "това е":

    драги ми смехурко, че навред се плаща. Няма държавно, няма частно. Болниците са търговски дружества. И лекарите са станали наистина лоши. Само пари, пари.....
  • 67 Русенец

    10 4 Отговор
    ДА НЕ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО ГИ БИЯТ !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Антон Тодоров

    12 4 Отговор

    До коментар #53 от "Недева":

    Русенските лекари са най некадърните в цяла България и това всеки русенец го знае.Хората когато имат проблем бягат до Плевен или до Варна.Много народ убиха със своята некомпетентност.Така че си запази тъпото мнение за пейката пред блока!!!
  • 70 Хипократ

    8 3 Отговор

    До коментар #53 от "Недева":

    Русенските лекари не са там за да лекуват,защото не са в час с нищо.Там са просто за да вземат пари от обречени души.
  • 71 Петров

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Недева":

    Явно или сте от здравния персонал,или никога не ви се е налагало да ходите по русенски болници.Ако е второто молете се да не ви се наложи.
  • 72 0123

    4 1 Отговор
    В психодиспансера е .по-страшно. Там са живите -мъртви.
  • 73 патето яки

    6 0 Отговор
    Щом и Десислава Атанасова е работила по тези болници какво очаквате
  • 74 vasik atanasova

    6 3 Отговор
    В НАШИТЕ БОЛНИЦИ КАТО ВЛЕЗЕШ
    И ТЕ ВАДЯТ В ДЪРВЕНО ПАРДЕСЮ (
  • 75 Добри

    4 6 Отговор
    За лекар се учи 10 години след гимназията, където тези хора са били отличници.Вие които едва хванахте средно този тежък и отговорен труд не можете да го оцените и затова само лаете. Като ходите при доктор не ходете като прошляци щото нкой няма да ви гледа без пари. Комунизма завърши.

    Коментиран от #81

  • 76 Дойран

    4 3 Отговор
    Всичко е така както са го написали,много хора се оплакват от тази болница.Още несам срещнал някой да я похвали.Някой трябва да вземе мерки и да оправи тази бъркотия или скоро няма да ходи никой там.....
  • 77 е и като се оплакваш

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "жоро уудстока":

    Ами стани лекар ти, като не ти харесва . Това е положението. Или трябва да им се плаща като в чужбина и да имат апаратура, или не ги търсете. Това е специализиран и тежък труд. неслучайно има недостиг на кадри в цял свят. Няма да оправиш проблема като ги плюеш. като гледаш цялото общество, колко свестни и читави хора има? на колко им пука за другите- видя се, не могат да носят 15 минути маска в магазин. Лекарите са извадка от обществото, не са ангели от небето. каквито си ги отгледаш поколенията, такива са и лекарите.

    Коментиран от #79, #80

  • 78 Някой

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тодорова":

    На който не му харесва болницата в Русе да върви другаде Париж, например, свят широк
  • 79 Да знаеш

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "е и като се оплакваш":

    много си права. Каквато е скапаната ни капиталистическа система, такова ни е и скапаното ни капиталистическо здравеопазване.
    Капиталистическото здравеопазване е само една от извадките на капиталистическата обществено-икономическа система.

    Не им харесваше социализма. Кой не скачаше беше червен. А сега защо реват? Нали искахте капитализъм? - Получихте си го!
  • 80 жоро уудстока

    8 0 Отговор

    До коментар #77 от "е и като се оплакваш":

    НИкога не се оплаквам-умният мъж не плаче.Всички да станем лекари ли?!Просто всеки да си върши качествено работата.Според теб ,като не му стигат парите трябва да работи през пръсти,да лъже,краде и гледа на пациентите като ходещи банкомати?!Ама че разсъждения...Или да работи качествено/ако може/,или да търси друго поприще!Говоря само от опит-няколко пъти се сблъсквам с алчността,некадърността и грубостта им.Благодарение на чепатият ми характер и знаенето на правата си се оправям,но с цената на нерви.

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 На българите това

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мила жалка картинка":

    им е лошото, че много лъжат, кога отидат в чужбина и си дойдат на гости. Иди сам и се увери, чак тогава пиши! Чакали по спешност месеци...алънкоу, ти разбираш ли каква тъпня си написал? Та той, болния, може и да ритне камбаната за часове. Оф, бе, кво ти пиша...
  • 83 Петкова

    6 0 Отговор
    Всичко, което е писал човека е вярно. Лежала съм в неврохирургия, където отказах операция и на отиване д-р Нешев ми каза, че никой не се отървал от остеопороза и аз няма да се отърва. Не е вярно, докторе, проф. Габровски ме отърва с новите методи, от които вие сте на светлинни години от тях.персонала груб и зъл!
  • 84 Ами махат се

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "жоро уудстока":

    За тия пари и при тия условия все по-малко работят. След 5-6 години системата тотално ще се срути, ще има само специализанти и много скъпи лекари.
  • 85 инчхай

    1 0 Отговор
    теца спря топлата вода и бай игнат лека му пръст
  • 86 Миряна Колева

    5 0 Отговор
    Това е често срещано явление в българските болници. НО в Русе такава е реалността не от вчера, а от години - изключително грубо отношение, незаинтересованост от страна на лекарите, .... А ако случайно получиш внимание и ти се демонстрира загриженост за твоето състояние, то тогава трябва да си особено внимателен, защото може би става въпрос за много скъпа операция /която обаче едва ли ти е необходима/, вероятно по спешност
  • 87 Христова

    0 3 Отговор
    Не съм случвала лошо отношение ,виждала съм да молят пациентите за търпение,защото всичко изисква време,да не говорим за бумащината ,с която се занимават,но те нямат вина за това.Лично имам неприятни спомени от старото родилно.Дори се учудвам от спокойствието и търпението,което се проявява,по- скоро пациентите сме нетърпеливи и груби
  • 88 В УМБАЛ Канев

    0 1 Отговор
    Заплатата на санитарките е около 500 лв. чиста суха пара, в зависимост от стажа. Защо не си вършат работата съвестно, не мога да си обясня.
  • 89 В УМБАЛ Канев

    0 1 Отговор
    Заплатата на санитарките е около 500 лв. чиста суха пара, в зависимост от стажа. Защо не си вършат работата съвестно, не мога да си обясня.
  • 90 Мафия

    3 0 Отговор
    По този начин умориха братми без информация. И безобразие. Това са най _ големите кожудери и вечно плачат за пари там и най долната чистачка се прави на началник позор са за обществото,
  • 91 лекар

    1 0 Отговор
    Кой ли не почина вече, "излекуван" от Умъртвяващата МБАЛ Канев в Русе!?
  • 92 5 градска София, невпологично,

    3 0 Отговор
    Интензивен Сектор!!! Адат на, Земята!!! Хора с Инсулти, други получават такива през ноща, няма звънец, всичко спи, не минава през ноща ни санинарка ни сестра!!! 2015ГОД СЕПТЕМВРИ!!! ОЦЕЛЯХ, АДА БЕШЕ ТАМ!!! ГАВРА С ПАЦИЕНТИТЕ, ШУМ, ОТ КАНАЛИЗАЦИЯТА, ОТ АПАРАТ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА Кръвта ВЕЧЕР ДО 24ч,сутрин от 5ч,центрефугата работи!! Ад, нямат аналгетик да ти дадат, само те дебнат, ако имаш телефон да ти го вземат!! Трагедия 5стая!!
  • 93 Жив българин

    0 0 Отговор
    Всеизвестно е по света, че българската здравна система е безмилостен убиец. Ако влезеш и излезеш жив си минал тест, след който ще оживееш и при ядрена война.