Last news in Fakti

18 Август, 2020 16:00 5 178 33

Меркел не яде "суфлаки"!

  • меркел-
  • ангела меркел-
  • гърция-
  • турция-
  • напрежение-
  • криза

Канцлерът на Германия опитва подобна „реал политик“ спрямо Турция

Меркел не яде "суфлаки"! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков

Дипломатическите подритвания между Гърция и Германия постепенно се превръщат в ритници. В петък 14 август в края на извънредната конференция на министрите на външните работи посветена на събитията в Беларус, Гърция отказа да подпише декларацията осъждаща  насилието срещу протестиращите.

Нашите южни съседи не го направиха, защото са на страната на Лукашенко, а само за да покажат на Меркел, че няма да мине метър, за милите очи, които прави на Ердоган. Канцлерката се намеси по собствена инициатива през юли т.г. в обтегнатите до край отношения между турци и гърци край остров Кипър.

По този повод, немската дипломация, която реално не съществува от 1945 година насам, успя да си покаже носа на международната сцена, но не добре подготвена. По същото време, Мицотакис и президента на Египет генерал Сиси, вероятно с одобрението на Макрон, финализираха окончателното разпределение на морските граници между двете страни, които преговарят вече 15 години.

Това споразумение практически отхвърля договора подписан от Турция с Либия/Триполи, относно подялбата на Средиземно море. Меркел не информирана от никой - побесня. Тя се опита да омаловажи споразумението, като го окачестви като неуместно и не спомагащо с нищо за уреждане на противоположните позиции на страните от региона. Гърците ликуваха. Натривайки носа на Канцлерката, те ѝ припомниха за организираната от нея конференция през януари 2020 година в Берлин, посветена на Либия и косвено на турската агресия.

Най-засегнатата европейска страна Гърция бе „забравена“, за сметка на Конго – страна представител на африканския континент. 
„Реал политик“ е немски специалитет. В името на него, или благодарение на него, германците успяха да се обединят. Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер влезе в управлението на Газпром и колкото и да се дразнят американците, доставките на газ от Русия зависят само от волята на германци и руснаци.

Ангела Меркел опитва подобна „реал политик“ спрямо Турция. Канцлерката знае, че Хитлер се е възхищавал от турския национализъм.  „Аз съм ученик на Ататюрк“ - е казвал немският диктатор.

Днес Анкара е фактор в региона. Осемдесетте милиона турци са работливи и дисциплинирани хора. Ердоган е непредвидим, но тя е убедена, че му е намерила цаката. От тридесет и осемте милиарда годишен стокообмен между двете страни, Германия е способна да отдели някой и друг милиард за Ердоган. И точно това е проблемът на всички богати европейски държави.

Възможна ли е геополитическата мисъл да почива само върху икономическите интереси? Наивност, слепота или лекомислие са в основата на вноса на турска работна ръка в Германия и на алжирска във Франция през шейсетте години. 

Трябваше ли роденият в Германия национален състезател Мезут Йозил да вземе за кум Ердоган, за да се отворят милиони затворени очи и запушени уши? Докато второ или трето поколение турци родени в Германия си остават турци, поляци, дори родени в Полша са пример за успешна интеграция.

Мирослав Клозе и Лукаш Подолски бележат гол след гол и са гордостта на „Маншафта“. Най-забележителният пример за немската наивност спрямо исляма, непреодолима пречка за интеграция, е промяната на закона за немско гражданство. Под влияние на Франция, Германия промени „Кръвната връзка“ като единствено условие за получаване на паспорт и добави „Месторождението“.

Немските управляващи се надяваха, че по този начин, родените в Германия турци, получили немски паспорти ще ходят да си търсят „половинки“ в Турция, без да се страхуват от постъпки за визи, за връщане обратно. Според изчисленията на немските законодатели, част от милионите немски турци щяха да основат семейни огнища в родината на дедите си.

Какво се получи? Статистиката на пропусквателните пунктове между Турция и България го показва. Броят на леки коли се увеличи многократно, най-вече посока Германия. Вместо да останат при „половинките“ си в Турция, немските турци си ги занесоха в Германия. Несъвместимостта между „Лютеризма“ и Исляма принуди Ангела Меркел да избере по-малкото зло в отношенията си спрямо Турция. Гъвкавост и пазарлъци, смекчаване и договаряне срещу заплащане.

Относно европейските партньори, Ангела Меркел предприема редовно действия в региона, без да държи сметка за мнението на другите. „Оставете Ердоган на мен, ние си се познаваме!“ - вероятно би казала тя на забравения от всички министър на Външните работи на общността - испанецът Жозеф Борел.
Атина счита, че поведението на Меркел в тази регионална криза, която много лесно може да се превърне в световна, е меко казано – пренебрежително. Никой в Гърция не е забравил първите страници на немския печат преди пет години, на които гърците бяха наричани мързеливи и крадливи. Тогава германците дори се опитаха да изнудват другите членове на ЕС, като поставиха ребром въпроса – или „те“ или „ние“.

Германия предложи като разрешение на гръцката финансова криза, Гърция да напусне еврозоната и съответно да бъде разпродадена на парчета в полза на кредиторите си. По това време гръцкият дълг достигаше 180% от БВП и правителството на Ципрас едва намираше кредити с двуцифрени лихви за да изхранва населението. Марио Драги с подкрепата на французите, спаси положението като измисли „изкупуване на дълговете“ от ЕЦБ. С това „изкупуване“ на гръцкия дълг той фактически спаси Италия, която беше още по-зле от Гърция. 

В съзнанието на германците „гръцката задлъжнялост“ се е вкоренила в лексиката, като израза „пиян като казак“. Този израз се ражда със самата поява на съвременна Гърция на картата на Европа през 1830 година. Гръцките революционери се гордеят с победата си над турския окупатор, но са бедни като обрана круша. Дълговете се трупат и трите страни попечителки Русия, Англия и Франция слагат съблазнителна примка около врата на младата държава. Ако гърците приемат немският принц – Отто фон Гришенланд за Крал, те са готови да отпуснат многомилионен заем.

Гърците се съгласяват и внесеният от чужбина владетел се настанява на трона. Той обаче не прави никакви усилия да разбере нито къде се намира, нито кои и какви хора управлява. Отнася се с презрение към православието, прави инвестиции в области без възвръщаемост и влошава състоянието на страната до степен, която прелива чашата на гръцкото търпение. Външният дълг не само не намалява, но дори се удвоява! Отто фон Гришенланд е прокуден от гръцките си поданици през 1862 година. Той се прибира в родната си Бавария, където до края на живота не казва добра дума за Гърция. 

Думите винаги имат значение. Понякога те са по-болезнени от куршумите. Турският президент, който заплашва с хиляди сирийски бежанци гръцката граница, ги ползва в защита на  агресивната си политика. Той диктаторът, чиито затвори са претъпкани със журналисти и опозиционери, зове гърците да спазват „Правата на човека“! Той припомня редовно, че тълпи от гърци, преследвани от немските окупатори, са намирали убежище в Сирия. И според него, сега е ред на гърците да подслонят сирийците.

Много е възможно думите на Ердоган да са произвели ехо в посока, която нито Меркел, нито немските медии са предвидили. В Атина си спомниха за немската окупация и 500-те хиляди човешки живота, които германците са отнели. Във тази връзка, гръцкият парламент гласува иск за репарации на стойност 290 милиарда евра към Германия, за престъпления извършени през Втората световна война.
„Власите на край Дунава се давят“, казва българската поговорка.

Може би някой да я е превел на френски, защото французите търпеливо изчакват. Според Еманюел Макрон, Ердоган разбира само от сила. Френски бойни самолети „Rafale”, превъзхождащи многократно турските F16, кацнаха в Кипър. Френски и гръцки фрегати наблюдават всяко движение на турските плавателни съдове. Макрон и Мицотакис са в постоянна връзка. Те знаят, че времето работи за тях. 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    23 4 Отговор
    Само моя яде.ха ха ха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хараре

    46 3 Отговор
    Бабата Меркел не яде суфлаки,ама заради нея Германия яде чалмаки. Без Мерки.
  • 4 Поредната чекова чек ия на пясъка

    13 23 Отговор
    Нищо общо с реалността. Знам, че много боли когато с два шамара те свалят в реалността, но все някой трябва да пресече непрестанните гръцки ламтежи към чуждото.

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 беге демокрация

    9 11 Отговор
    ти Чеков, сувлаки сигурно не ядеш, но като ти гледам заоблената физиономия, доста фуа гра си изял с бял хлебец, за да се убедиш че гърците наистина са мързеливи и крадливи, те съветвам да изкараш една почивка там лятото, и бързо ще се убедиш в тези им качества
  • 7 гост

    11 1 Отговор
    Думата не е "суфлаки", а сувлаки (souvlaki, σουβλάκι)

    Коментиран от #8

  • 8 За фъфлещият автор

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Това е без значение....
  • 9 тц тц

    6 2 Отговор
    Гърците са ненаситни ,но също и германците турските сонити.
  • 10 Ердоган диктува правилата

    4 2 Отговор
    Мичо и Мако стоят мирно наблюдават отстрани и козируват.
  • 11 Рошко

    6 0 Отговор
    Чеков, ако си вържеш твоето магаре в турция ше стане ешек, ама за тебе и за него си ше си остане магаре
  • 12 Меркел лапа

    7 1 Отговор
    Само мазни дЬонери XXL !
  • 13 И така

    8 10 Отговор
    Една злобна и пълна с обиди към две страни и една религия статия.Ако от такива анализатори и журналисти зависеше международната политика то все щяхме да сме във война.Тук виждам убеждения че видите ли колко са прави гърците като журналистите трябва по правило да са безпристрастни.

    Коментиран от #22

  • 14 koпа

    10 6 Отговор
    Гърция с външен дълг от 320 милярда долара от който повечето са дължни на Германия ,което значе че германците са ги купели,това значе че гърците отдавна са дали ду..пе..то на германците,дълбоко е влязъл много е трудно да го искарат вече.

    Коментиран от #17

  • 15 Няма край гръцката мъка и болка

    11 9 Отговор
    Германия с два шамара ги приземи в реалността в която гърчетата са само едни подсмърчащи и вечно искащи чуждото несретници...
  • 16 Йозил

    4 5 Отговор
    Чуков ела да ми станеш кум и тебе и булката заедно ще те е...
  • 17 Да бе да

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "koпа":

    Когато гръка се родил и евреина е ревал. Така, че кой, кой е.... Гръцкото лоби в САЩ е не по-малко влиятелно от еврейското.
  • 18 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Знаем, тя яде арабски питки или с "ш" беше?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нана

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Поредната чекова чек ия на пясъка":

    Имаш предвид ламтежите на Ердоган? Горките турци ,ако скоро не махнат този диктатор.....турския ке се закрие......
  • 21 Питогиро

    13 5 Отговор
    Всички в Европа знаят че Турция е малкото разглезено момиче на богатата недоброжелателна майка Германия.

    Коментиран от #23

  • 22 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "И така":

    Браво за коментара
  • 23 1234

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Питогиро":

    Турците работят яко,за разлика от малаките

    Коментиран от #24

  • 24 Само че

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    Това, което твърдиш ти, един незначителен турчин в интернет, няма значение. Това, което официално обявява Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, е важно. Според ОИСР, която отчита работата на 35 членове от "западния свят", Гърция е на върха на европейските държави с работно време, като средният грък работи 2 025 часа годишно. От друга страна, немците работят само 1363 часа.

    Коментиран от #27

  • 25 123

    6 3 Отговор
    Казва се сувлаки не суфлаки, а жертвите на Гърция от Германската окупациа са 20 000 не 500 000.Най много са гръцките жертви от Българската окупация над 100 000 убити, не от германската.
  • 26 Фасил л..

    5 2 Отговор
    Сериозно.. И къде ги трупа тия чесове? У таверната може би? Плюс следобедната дрямка! На мързела на гръцка-единствено го доближава испанеца. Това, че те спукват от работа-не значи че работят и те.
  • 27 Грък и работи

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само че":

    Няма как да са в едно изречение. Гъркът не гледа да работи, гледа да изработи....
  • 28 Фасил л..

    2 0 Отговор
    Колкото до Меркел.Правите се на многознайковци-но забравяте за ПСВ! Или по точно, коя държава дава най много жертви в подкрепа на немците. Колкото и да се хапят, знаят и помнят историята си.Връзката с конфликта в егея, че и Германия и Турция, както и ние сме от загубила та страна, която ни лиши от много неща и от, които се възползваха други, като разглезената Гърция например.Ако попитате немец! В случай, че се повтори сцената от ПСВ, коя държава би подкрепил първа Германия-отговора безспорно ще Турция! Повтарям няма да е Австрия. Макар и да се водят една нация в две държави.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/

    Коментиран от #30

  • 30 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В общи линии, това са известни факти. Събрани, обаче на едно място, те карат да се замислиш. Чеков не винаги е прав, но винаги е интересен.
  • 31 Хасан

    1 2 Отговор
    Каква злоба към турците? Лошо ли е че турчина не се асимилира в Германия и си запазва език и самосъзнание?..каква работа има Франция и Гърция в ИзточноСредиземно море?
  • 32 Наблюдател

    1 0 Отговор
    "Тъщата" на ЕС Меркел е в основата на постояно нарастващата агресия на Турция защото упорито я толерира! Същата е и основен подръжник на Б.Борисов съответно на краденето и корупцията в България!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.