Last news in Fakti

26 Август, 2020 06:30 7 334 53

С какво е отровен Навални?

  • алексей навални-
  • кремъл-
  • русия

Сега мнозина се питат дали не е бил използван "Новичок"

С какво е отровен Навални? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС настоява за бързо и независимо разследване на случая с предполагаемото отравяне на Навални. Вчера германските лекари обявиха, че той вероятно е бил отровен. Сега мнозина се питат дали не е бил използван "Новичок".

 

Бързо, независимо и прозрачно разследване по случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционен политик Алексей Навални - за това призова върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Германската канцлерка Ангела Меркел и германският външен министър Хайко Маас също настояват за бързо разясняване на случая. Вчера от берлинската болница "Шарите", където е настанен руският опозиционер, обявиха, че 44-годишният Навални вероятно е бил отровен. Токсичното вещество все още не е идентифицирано, но в организма му са били открити следи от холинестеразни инхибитори. Състоянието на руснака е тежко, но няма непосредствена опасност за живота му, обясниха още от "Шарите".

Председателят на комисията по външна политика в германския Бундестаг Норберт Рьотген изрази съмнение, че отравянето на Навални е било поръчано от най-високо ниво. "Това са шефски решения", каза Рьотген в интервю за германската обществено-правна телевизия ZDF. Според него случая с Навални цели "да послужи за пример на Собствения народ". Моментът, в който се случи, също не е случаен. Целта е да се изпрати "ясен сигнал" към руската опозиция на фона на протестите в Беларус, смята Рьотген.

Използван ли е "Новичок"?

Лекарите в Омск, където първоначално беше настанен Алексей Навални, отричат да е открита каквато и да е отрова в кръвта му. "Ако бяхме открили някаква отрова, чието наличие да се потвърди, щеше да ни бъде много по-лесно", заяви главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховски.

Според лекарите в "Шарите" обаче Навални е отровен: най-вероятно с вещество от семейството на холинестеразни инхибитори, които влизат в състава на нервно-паралитичните препарати. Случаят провокира асоциации с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лондон преди две години. Тогава беше използван препаратът "Новичок". Той предизвиква протеинова верижна реакция, която може да доведе до смърт, ако не бъдат предприети мерки навреме.

"Новичок" блокира производството на ензима холинестераза, какъвто е случаят и при Навални. Холинестеразата е важна за разграждането на невротрансмитера ацетилхолин. Това вещество играе роля при събуждането и концентрацията. Ако ацетилхолинът вече не се разгражда, нервната система е залята с неконтролируеми стимули. Възниква повишено слюноотделяне и проблеми с дишането, защото пациентът вече не може сам да контролира дихателните си мускули. Парализата и конвулсиите могат да бъдат фатални, ако отравянето продължава твърде дълго.

Как се реагира при подобни отравяния?

На първо място, медицинските специалисти трябва да предотвратят задушаването на пациента в резултат на крампите в дихателната мускулатура. Поради това Навални веднага беше интубиран. Като противоотрова лекарите прилагат алкалоида атропин. Пациентът трябва да бъде снабдяван и с друга активна съставка, наречена пралидоксим, за да се стимулира производството на холинестераза.

В много по-малки дози инхибитори на холинестеразата се използват като лекарства при лечението на болестта на Алцхаймер, както и при Миастения гравис - неврологично причинена мускулна слабост. В този случай е желателно повишеното производство на невротрансмитер ацетилхолин. 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    75 11 Отговор
    Сега остава да се появи "свидетел", че лично Путин му е сервирал чай с "Новичок"...

    Коментиран от #35

  • 2 тоя е забравил че си е пил хапчетата

    46 4 Отговор
    Инхибиторите на холинестеразата се използват за лечение на различни състояния:

    стомашно-чревни нарушения - пептични язви, диария, пилороспазъм, дивертикулит, язвен колит, гадене и повръщане
    пикочо-полови разстройства - цистит, уретрит, простатит
    респираторни заболявания - астма, хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест
    синусова брадикардия
    безсъние
    виене на свят
    деменция

    Коментиран от #5, #15

  • 3 КГБ в действие

    10 47 Отговор
    Това е работа на Путин и КГБ.
  • 4 Сандо

    42 6 Отговор
    А може да се каже и така:Навални вероятно не е отровен и не е необходимо да се проведе разследване.Да,обаче в такъв случай стадото не се облъчва и няма при необходимост да хукне да наказва лошата Русия.Какво ли ни готвят Господарите?
  • 5 И в селскостипански препарати

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "тоя е забравил че си е пил хапчетата":

    Като Нуреле

    Коментиран от #11

  • 6 ужас

    50 9 Отговор
    Пак боравят с вероятности. А този е зобил енергетика. Тоя път номера няма да мине. Проби има и в Москва. А и вече стават за смях пред цял свят. Ако е отровен, то той е отровен от западните служби. Той като жив не можа да им свърши никаква работа. Като мъртъв ще им е много полезен.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 16 Отговор
    който става неудобен го премахват
  • 8 Докторите в Германия отговориха !

    42 9 Отговор
    ОТРАВЯНЕ НЯМА ! НЯМЯ ! Няма и хайли лайкли ! Защото ако трябваше да бъде ИЗТРИТ Дневалний , то съмнения за Ефекта от мероприятието едва ли щеше да има и никакъв самолет до Германия нямаше да има ! В същност, дали го има или няма в Русия Дневалний - НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ! А Отравянето устройва ХИЕНИТЕ на Запад ! Сега ще видим дали ще излезе жив !
  • 9 Запада решава кога да му се случи

    26 6 Отговор
    Случка !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГрУЮ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "И в селскостипански препарати":

    От Турция внесено
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    42 7 Отговор
    Създателят на "новичок"отдавна обясни как действа веществото.Ако беше "новичок"всички докоснали се до мястото щяха да бъдат мъртви.Англичаните се изложиха много.То не беше на летището,то не беше на една пейка дето Сергей седял,то не беше по дръжката на вратата.Полицаите първоначално се разхождаха без предпазни средства,а после за пред камерите се облякоха като космонавти.Сергей и дъщеря му са си живи и здрави и някъде ги покриха.те бяха нужни за пропагандата срещу Русия.Оръжейният търговец Гебрев пък му сложили "новичок"в салатата с рукола.Ама той никога не бил ял рукола.Е няма значение.Кой го е грижа.Да е ял.Ама и на него само леко неразположение и толкоз.Абе много слаб тоя "новичок".Само разстройство може да предизвика.Виж плутония е друга работа.Литвиненко накрая приличаше на египетска мумия.
  • 14 Ако е отравян в Русия

    31 3 Отговор
    С какъв акъл ще го пускат до Германия ?

    Коментиран от #42

  • 15 Anadolu Manafesi

    8 32 Отговор

    До коментар #2 от "тоя е забравил че си е пил хапчетата":

    Да , само че в изключително малки количества , а освен това там молекулата е малко по различна . Навални не е вземал подобни лекарства . Първото , което са направилин лекарите от спешното в болницата в Омск е било да му инжектират атропин , значи симптомите на отравяне са били доста явни , и това заедно с бързата реакция на екипажа на самолета вероятно е спасило живота му . После директора на болницата взе да говори глупостите за хипогликемия.

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Капитала е в предсмъртно ГЪРЧЕНЕ

    28 3 Отговор
    30 Трилиона дългове , от как СВЯТ СВЕТУВА такова чудо не е имало !
  • 18 ГЕРМАНЦИТЕ СА ГО

    25 5 Отговор
    ОТРОВИЛИ ЗА ДА МОГАТ ДА ОБВИНЯТ РУСИЯ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 изкуствено нагнетяват напрежение

    30 7 Отговор

    До коментар #15 от "Anadolu Manafesi":

    То атропин е можело да му инжектират и в Русия. Нямаше нужда да го местят.
    Но ако е забравил че си е пил хапчетата или пък заради болки се е предозирал сам - тогава срам за западняците , че преекспонират темата.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Anadolu Manafesi

    5 23 Отговор

    До коментар #21 от "изкуствено нагнетяват напрежение":

    Май не ме разбра . Те са МУ инжектирали още щом са го приели в спешното и за това е още жив . За лекарите е било очевидно за какво става дума .

    Коментиран от #28

  • 24 Анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Anadolu Manafesi":

    а теб от къде ти е инфрмацията какво е количеството? хаде, давай линк да видим.
  • 25 Но,

    32 5 Отговор
    ЕС не настоява за бързо разследване относно 30-ет годишният геноцид в абсурдистан?
    Не настоява за бързо разследване относно умишленото прогонване на над 3милиона кадърни и можещи българи от правителствата на мутроландия?
    Не настоява за бързо разследване относно това как една България бе превърната в чалгаристан.
    Не настоява за бързо разследване относно зверската спекула с цени и надценки на държавно ниво.
    Не настоява защото ВСИЧКО ТОВА се случва с подкрепата и съдействието на ЕС.
    Шахмат българи !
  • 26 Не е отровен...

    16 4 Отговор
    Информацията е грешна, бил е на църква, попа го е пръскал със светена вода, от Челябинската АЕЦ, бил е безсъзнание, по едно време се е съфирясъл, и е запял...Дойчланд....Дойчланд..юбер алес, затова са го закарали в Германия, пък и доктора в Омск, щом още не е литнал през прозореца значи не е отровен.
  • 27 Вероятно

    26 4 Отговор
    Предполагаемо отравяне! Вероятно отровен! Какво още може да е вероятно? ЕС май работи само с вериятности
  • 28 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #23 от "Anadolu Manafesi":

    Извинявай, че се намесвам във високо интелигентния ви спор, ама атропина се слага в страшно много ситуации, основно като ти спре сърцето, и при инфаркт и т. н.. Те, лекарите в Германия са знаели че е отровен, още преди да излети от Русия, даже са знаели веществото, количеството,, и колко захар си е сложил в чая. Само не знам, защо като дойде време да се свалят санкции срещу Русия, и Путин тича с 300 да отрови някой, и все неуспешно?

    Коментиран от #31, #33, #36, #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много ми харесва ника Си

    15 3 Отговор
    Самогон плюс виагра плюс белое
  • 31 АНОНИм

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    В други сайтове пише, че е диабетик! Вярно ли е или това е поредния fake за замъгляване на нещата?
  • 32 РЕАЛИСТ

    16 6 Отговор
    Направи ми впечатление едно интересно съобщение за Навални от последната вечер преди инцидента. Не е спал в хотелската си стая. Страх го било, че го следи ФСБ. Спал в друга стая. Въпроси възникват. При кого е спал? Какво са правили там? Вземали ли са дрога с алкохол там? Останалото да оставим на въображението.
  • 33 припомнящ

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Бъркаш атропина с адреналин.

    Коментиран от #44

  • 34 Чумата

    4 3 Отговор
    С ВОДКА Е ОТРОВЕН!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Anadolu Manafesi

    6 17 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Санкциите срещу Русия нямат нищо общо с Навални . След като си задавал толкова въпроси , защо не си зададеш и този защо на всеки , който си позволи да критикува по някакъв начин режима в Кремъл все му се случва нещо ? Я ще го отровят , я ще го застрелят , защо не и двете едно след друго , като при Политковская . Или пък ще ги тикнат в затвора за нещо . Пропагандната машина винаги работи по един и същи начин , без значение дали става въпрос за отровен , застрелян или самолет , веднага се пускат десетина взаимно противоречащи си версиии хората се отклоняват от очевидното и се чудят на какво да вярват . В случая с Навални - пиел е лекарства , не си е оил лекарствата , имал е диабет , хипогликемия , бил е наркоман , алкохолик , венерическо заболяване , гей , соросоидите , евреите , американците и тн. Симптомите на това , което се случва с Навални , разказите на очевидците от самолета и на лекарите лекували го първоначално говорят за отравяне с невропаралитично вещество , без значение Новичок , Зарин или друго . Понякога най-очевидното нещо просто е действителноста

    Коментиран от #41

  • 37 Володя

    6 6 Отговор
    Питайте Путин той най добре знае
  • 38 Лили

    7 8 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Точно сега е момента всички да си мислят че Путин сега точно не може да го направи . Този изчислява всичко , при него всичко е планувано отдавна
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бесен Язовец

    3 6 Отговор
    Тествали са го с руската ваксина:))
  • 41 А аз ще ти

    19 1 Отговор

    До коментар #36 от "Anadolu Manafesi":

    задам един въпрос, ти руснаците за толкова ли глупани ги смяташ, че не могат да ликвидират някой, а ще се излагат с несполучлив опити.? Ако е така си в пълно невежество за възможностите им.
  • 42 Айде бе

    2 12 Отговор

    До коментар #14 от "Ако е отравян в Русия":

    Ми те не го пускаха, и жена му не допуснаха до него за да не вземе някаква биологична проба, мотаха с уж лекарска забрана докато се разнесат следите (вероятно в това време са го плакнали и изпомпвали, горкия). Защо не го пуснаха веднага, като няма нищо за криене?

    Коментиран от #47

  • 43 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    отровен е с това което имат на склад в русия.имат рицин,радиоактивни изотопи ,новичок и т.н.сега са ползвали производни на новичока.интересно защо обаче другарите тук се опитват да ни убедят че путин се крие при въпросните тровения?тва другари че отрича да го е сторил не значи че се крие!напротив путин иска да се знае кво ги очаква опонентите му,а тва че отрича е практитика на закоравял престъпник които знае че е безнаказан!и не се правете другари на изненадани или съпричастни на жертвата.вижда се ясно че в гърдите на всеки от вас бие сърце на комунист,демек на човек мразещ свободата.та всеки дето я посикал дали в русия дали в сирия дали в беларус за вас трябва да бъде утрепан.лошото е че като всеки комуняга и вие сте лицемерни и докато се радвате на отровения навални плачете за потъпканите си свободи у нас и се чудите как да избягате или да пратите децата си на заппад.ни един от вас не свързва живота си с диктатурите които защитава освен ако няма възможност самия тои да е сатрап в тях.
  • 44 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "припомнящ":

    Не, не ги бъркам, и двете се използват в спешно то, когато докарат пациент в тежко положение. В повечето случаи не се знае какво е превизвикало състоянието, но със сигурност при колапс не се прилага витамин С.
  • 45 1520

    5 1 Отговор
    това е провокация
  • 46 1520

    7 1 Отговор
    отровен с цел провокация
  • 47 ХХХХ

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Айде бе":

    Ти поне малко акъл имаш ли?
    Не го пускали глупости.
    Ако наистина не го пускаха жена му колкото и да скачаше нищо не можеше да направи. Навални щеше да си умре мирно и тихо в болницата.
    Навални ще се оправи.
    Просто си го сготвиха качествено за пропагандата от тук натък той е слуга на запада(като Горбачов мразен в Русия) понеже с настояване на западната дипломация го изведоха от Русия.
    Това го превръща в бита карта. Той винаги ще има влияние, но никога не може да спечели избори в Русия.
    Ако го искаха мъртъв на самолета с него щеше да му се случи случка.
  • 48 2248

    11 0 Отговор
    Когато Георги Марков става неудобен на запада и решава да се завърне в родината , те се опасяват от критики . Разбира се точно тогава удобно се появява българския чадър !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ДОКО

    5 1 Отговор
    НАВАЛНИ Е ОТРОВЕН ОТ ТОМА БИКОВ..БИКОВ ОТДАВНА ИСКА ДА ЯХНЕ ДЕМОКРАТИЧНОТО КОН НА НАВАЛНИ ..В ТАЯ ПОСОКА СЕ НАТИСКА С ХАМАВОТО ЖУРНАЛИСТ АНТОН ТОДОРОВ..КОЙТО СЪНУВА САМО СИНИ СЪНИЩА И ОТ ЧЕРВЕНО СЕ СТРЯСКА..
  • 51 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Скрипал бе с "Новичок" - Навални е със " Старичок " ! Не знам злобата, завистта и алчността наследствени генни качества ли са или се преминава през специално обучение ?? Ако са били специални партийни курсове, в края на земните си дни започвам да съжелявам, че не са ме обучавали.........
  • 52 гражданин

    1 0 Отговор
    на всички защитници на милиционерчето им пожелавам да отидат да живеят и работят в любимата ви матушка РУС. Да имате възможност за вкусите от вкусният чай на пут лер да ви закарат в болница и да ви се подиграят с вас ,както вие се подигравате в момента
  • 53 4671

    0 0 Отговор
    Много добре написана статия! Доста неща може да научи човек от нея!
    За съжаление, българските статии по темата са доста по-кратки и общи!