Last news in Fakti

26 Август, 2020 20:30 7 033 64

Нов прочит на протеста: как народът стана глутница, а Борисов - добрият пастир

  • бойко борисов-
  • герб-
  • протест

Дали мисловната дейност е най-силната страна на българските парламентаристи или не, по-добре да не коментираме

Нов прочит на протеста: как народът стана глутница, а Борисов - добрият пастир - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навремето президентът Петър Младенов подаде оставка заради думите си "Да дойдат танковете". Сега един депутат от НФСБ произведе римейка "Да дойде овчарят". Научихме ли нещо за 30 г. демокрация, пита Петър Чолаков.

 

Чували ли сте за партията "Национален фронт за спасение на овчаря Борисов"? След скандалното изказване на депутата Валентин Касабов (НФСБ) изглежда, че по-прилича на формацията, изпратила го в парламента, да се нарича тъкмо така. Като достоен продължител на иначе неподражаемия стил на председателя Валери Симеонов, в понеделник г-н Касабов сравни протестиращите със „стадо, което се е взело за глутница”. Министър-председателят Борисов пък бил „овчарят-собственик”, когото г-н Касабов призова да „размаха тоягата, за да прибере стадото”. 

За "овчаря" и "глутницата"

И с невъоръжено око се вижда, че г-н Касабов не познава дори азбуката на демократичния конституционализъм. Разбира се, депутатът от НФСБ и неговите колеги в управлението няма как да са доволни от това, че български граждани искат да ги изгонят от коридорите на властта. Но това не му дава никакво основание, никакво право да ги нарича „стадо” и „глутница”. Да не говорим, че не става дума за „100-200-300 човека” (както твърди той), а за близо 60% от пълнолетните българи, които подкрепят протестите и искат оставката на кабинета. Но явно за г-н Касабов – ако все пак се осмелим да анализираме полета на мисълта му – българските граждани изобщо (без значение дали протестират или не) са си стадо; просто някои от тях са се самозабравили и нагло влезли в ролята на глутница, която смущава покоя на добрия пастир.

Трябва ли да припомняме, че в една демократична държава властта произтича от суверена (народа)? Да кажем също, специално за г-н Касабов, че депутатите, министрите, включително министър-председателят са само представители на суверена, а не пъдари, овчари, надзиратели или фелдфебели. Етимологията на „министър” е от латинската дума за „слуга” (minister, която пък произхожда от minus – „по-малко”), а в основата на „депутат” (в българския думата вероятно е дошла от руски), все пак стои латинския глагол puto, putare („мисля, разсъждавам”). Депутатите са избрани представители на суверена – deputatio означава „делегиране, упълномощаване” – които обмислят, разискват важни държавни дела в законодателния орган.

Дали мисловната дейност е най-силната страна на българските парламентаристи или не, по-добре да не коментираме. Фактът е, че думите на г-н Касабов, или този „начин на разсъждение” не са особена изненада. Не е тайна също, че днес много от българските парламентаристи, а и представителите на политическия елит изобщо, като че се намират на равнището на каменната ера. Не, тогава не е имало парламенти, но пък именно този времеви период, според анимационната класика „Семейство Флинтстоун”, е обитаван от недодялани, трагикомични герои като Барни Ръбъл."

От "Да дойдат танковете“ до "Да дойде овчарят“

Тревожното е, че парламентаристи като г-н Касабов се „трудят” върху българските закони, а сега са запретнали ръкави да правят и нова конституция. За момента тъкмо НФСБ са единствените, които заявиха, че ще подкрепят инициативата на ГЕРБ. От ВМРО изразиха принципно съгласие, но окончателното им решение предстои; те имат свои предложения, на които държат, като особено куриозно звучи идеята им „държавата да има роля при утвърждаването на националната идентичност”.

Изказването на г-н Касабов ни връща точно 30 години назад в миналото. През 1990 президентът Младенов подаде оставка, заради думите му „да дойдат танковете”. Сега фразата звучи така: „Да дойде овчарят” („за да размаха тоягата и строи стадото”). Пита се, научихме ли нещо за три десетилетия „демокрация”? Ако след този скандал г-н Касабов остане депутат, отговорът явно е отрицателен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма сила на света

    118 6 Отговор
    Която да те накаже толкова , колкото тази която ще усетиш ако излезнеш при хората, а не се криеш 3 месеца! Даже лентички не реже вече...

    Коментиран от #40

  • 2 народът го е казалл

    119 6 Отговор
    През деня светец (в продажните хартиени медии), през нощта крадец - с пълни чекмеджета.

    Коментиран от #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пастир

    64 1 Отговор
    на патки и мисирки !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Емил

    40 3 Отговор
    Министърчето взимай каскета и влизайте в килията, расходката за днес свърши. 05. 05. 2022
  • 8 Гост

    52 6 Отговор
    Какво друго да се очаква от прости,бедни,зомбирани хора......Освен такъв ПРОСТ ХИТРЕЦ ДА ГИ БИЕ С ГЕГАТА И ДА ГИ СТРИЖЕ...А,ТЕ ДА МУ СЕ РАДВАТ..ЗАСЛУЖАВАТ СИ ВСИЧКО..
  • 9 Емил

    37 7 Отговор
    Когато законите са работещи няма голямо значение кой управлява. Така е тук от 17 години ( тогава пристигна ) за мен няма кой знае какво значение , демократ или рвпубликанец е президент. За да имаш трябва да се трудиш а трудът и образуванието са възнаградени . Върховенство на закона трябва .
  • 10 Дой... Зеле

    22 31 Отговор
    Смех....смех и смех!!!! Каквото и да пишете....хората поумняха!!!! Малко са овцете и то се вижда вечер на площада!!!

    Коментиран от #36

  • 11 Неймар

    51 3 Отговор
    Ако се откажем означава,ча си го заслужаваме...
    Дедите ни са мрели за свободата,която се превърна в частна фирма
    Боко...стегай се за Видов ден!
  • 12 Мамон

    23 1 Отговор
    💰 ще ти изядат главата!
  • 13 Това ми хареса

    57 5 Отговор
    Национален Фронт за Спасение на Борисов - НФСБ ! Къде си йе шушумниго Симеонов ?
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 17 Отговор
    За тези думи, КОМУНЯГАТА младенов, според НК трябваше да е осъден и да лежи в пандиза.... Интересно, кой е спрял тогава разпореждането на "президента" за ТАНКОВЕТЕ???

    Коментиран от #21, #47

  • 15 майстори на спорта

    50 4 Отговор
    Тоя Касабов е пълен селтак както и по голямата част от НФСБ между другото . Тия дребни душици какви ги ръсиха докато бяха все още само с телевизийката си и като се замисля що народ " навързаха " ..... Пукнаха гума за следващия парламент !!!А ако пак си ги изберете халал да са ви .
  • 16 ГОРСКИ

    41 1 Отговор
    За мен Касабов е един алкохолик или просто е една пионка ????
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой68

    7 3 Отговор
    Всичко си е типично по Български....

    Коментиран от #43

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сложи

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Сложи още една точка, която трябва да е на едно от първите места, а именно електронно управление. Направи сметка, при електронно управление ще отпаднат/ според специалистите/ 240 000 калинки. По 4000лв.заплата, това са 960 000 000 на месец от нашите пари. Ами за година? Колко гладни ще са нахранени, колко пенсии ще са малко по прилични?

    Коментиран от #33

  • 21 Кой ли

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ген.Добри Джуров!
  • 22 А ПИК

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Маджо вика Ристю":

    са върха,така ли герберастки трол?!
  • 23 БОЗА

    25 1 Отговор
    Бацко мое да е "пастир" САМО на овците у герб...мъдрият български народ НЕ ИСКА вълк,за "пастир"...и за негово огромно съжаление не се състои от овце..;-)
  • 24 Ива

    32 1 Отговор
    Няма страшно , българите знаят кой е мутрата от СИК ! Пътник е отвсякъде !
  • 25 Истината

    6 27 Отговор
    Борисов не е пастир, както и шепата алкохолици и наркомани платени от Черепа не са народа!

    Коментиран от #28

  • 26 Пешо

    32 1 Отговор
    Преди 30 год. Валери Симеонов крадеше желязо от Дебелт и вижте къде стигна.Касабов е същата мижитурка като главатаря си.
  • 27 име

    2 12 Отговор
    глупости на сорос о тгермания. а бесилките и ковчезите какво са ? двуличници . ама има хори ви се връзват на тъпо тиите. като обиждате е ормално . иначе сте обидчиви.
  • 28 Пашата

    28 3 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Борисов може да не е пастир но вардеше колите на SIC босовете на паркинга пред “Аякс”.
  • 29 ВЕЧЕ 10 г

    18 3 Отговор
    "УПРАВЛЯВАТ" НИ СТО ПРОЦЕНТОВИ ДЕ БИ ЛИ !!!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "ВЕЧЕ 10 г":

    ами каквото повикало - то се и обадило! Явно това и заслужавате!
  • 32 Смешно

    8 16 Отговор
    Тролчетата си тролят, пишат глупости а протеста закономерно си отива!

    Ако , всичко изплюто беше вярно - на площада нямаше да има 100 човека!

    Коментиран от #34

  • 33 да де

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сложи":

    Звучи много добре - но давате ли си сметка колко са хората, които ще могат да се възползват от него? Както впрочем и електронното и машинното гласуване ! Или и вие ще искате образователен ценз като условие за ползването им?
  • 34 ха ха

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Смешно":

    Брей,че много! И как ги събрахте и тях - с пиене? Щото всеки на снимките е хванал бутилката и кенчето през цялото време! А какво ще кажете примерно да съберете 100 000, ама наистина, не само в мечтите? Тогава може и да направите добро впечатление!
  • 35 ЗА 30г.. БЪЛГАРИНА НАУЧИ ЕДНО....

    12 2 Отговор
    НА КРАДЦИ, УБИЙЦИ, ТЕРОРИСТИ,..ЗА ЕДНА НОЩ СТАНАЛИ.."СОЦИАЛИСТИ И КАПИТАЛИСТИ-МИЛИОНЕРИ"... ВЕРА ДА НЕМАШ!!;;
    ВСЕКО ЕДНО ТЕХНО ПРАВИТЕЛСТВО (6 )ДОКАРВАШЕ БЪЛГАРИЯ ДО... НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!!
  • 36 Doni Basko

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дой... Зеле":

    Скоро нямя да е смешно
  • 37 Docenta

    8 25 Отговор
    Вие не разбрахте ли ,че протестиращите наркомани в момента не са народа.Народа протестира при Андрей Луканов,при Жан Виденов,при Пламен Орешарски.Все правителства на БСП.Доведоха народа до просия,глад и мизерия.Изгонихме ги с шутове и камъни за да има бъдеще за децата ни.Не за тяхните а за нашите.Сега тези деца(тяхните)искат власта за да ни върнат нас в първи клас.Не,че герб са стока.Ама тези от БСП за нищо не стават .
  • 38 Докога ще ги търпим

    8 3 Отговор
    Моят прочит за този "паразит" БорисOFF е: той е част от една долна престъпна шайка. ГЕРБ е политически представена главно от бивши членове на БКП и агенти на ДС. И тези тъй наречени "демократи" инициират разговорите за антикомунизъм и евроатлантизъм. Представяте ли си колко абсурдно е всичко това. И в стил"крадеца вика дръжте крадеца" те наричат всеки, който им пречи да се "развиват" според собствените им чалга разбирания, комунист. Това е една отвратителна посткомунистическа каста от злобни и прости селяндури, които са узурпирали всички възможности. Те не мислят за хората и не ги интересуват техните проблеми. Важното за тях е как да откраднат всичко което е останало от държавата ни .Кукловодите да спрат тоя "театър". Писна ни от една и съща постановка вече 30 години. # ИСКАМЕ СМЯНА НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА И ЛУСТРАЦИЯ # ОСТАВКА # МУТРИ ВЪН-ГЕРБ-ГЕПИ, БСП, ДПС, Шкембе войвода и Далавери Балевски, Мутрешки

    Коментиран от #41

  • 39 Аз българин

    0 4 Отговор
    Обича го народа и ще го целува много ама много...
    И Бойка ще е щастлива много ама много....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПФФФФУУУУУУ.....СМЪРДИШ НА. СОРО'СПИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Докога ще ги търпим":

    БОЙКИКИН, ТИ ЛИ СИ МА...ЧЕРВЕН Г ЕЙ?!?
    ВКЛЮЧИ ТЕЛЕФОНА ,ЧЕ ТЕ ТЪРСИ..МАДЖО
  • 42 Кочо

    1 9 Отговор
    Не на Фигуранта, Само Бойко!
  • 43 Наташи

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кой68":

    Така си е. Искали да дойде овчар и да размаха тоягата, pute putare пък мисля, размишлявам означавало
  • 44 Куродурвов

    4 1 Отговор
    Данаил Кирилов имаше нелека задача в правителството “Борисов 3”. Тази задача беше да маскира и да придава приемлив за публиката вид на топлата връзка между Борисов и главния прокурор (първо Сотир Цацаров, а понастоящем - Иван Гешев). Тази “топла връзка” всъщност е сделка: прокуратурата се отнася благосклонно към центъра на властта от ГЕРБ и ДПС, а центърът на властта брани нейните конституционни, законови и чисто политически привилегии и и осигурява обилно медийно отразяване. Основната задача на Данаил Кирилов беше хем да спазва и укрепва тази сделка, хем да убеждава публиката, че такава сделка не съществува.
  • 45 Hoho Boho

    7 1 Отговор
    От "Да дойдат танковете“ до "Да дойде овчарят“...
    ...Е, СЕГА ИДВАМЕ НИЕ!
  • 46 Ивайло Меренов

    11 0 Отговор
    От "Да дойдат танковете“ и "Да дойде овчарят“ до "Да дойде Ханс Зейдел"

    Това сигурно е стотната гернманска статия за Борисов, и отново и отново ..ни дума, ни вопъл, ни стон..., за главната германската вина пред България -ГЕРБ и сътворилите ги германци от "Ханс Зейдел". Лицемерието Ви е безгранично.

    Коментиран от #55

  • 47 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Никой защото не е разпореждане, а и той никога не е бил президент. Репликата е казана на другар.
  • 48 резервист

    9 0 Отговор
    Просташката същност на партия НФСБ си личи от поведението на водачите и. Те следват линията "Колкото по просташки и груб е изказът и поведението - толкова по-близо до народа!". Вместо водачи това са мръсната пяна. Моля не ни принизявайте до тъпанарското си ниво, а ходете да развъждате овце в Странджа - Сакар. Само да не ви нахапят кучетата!
  • 49 Ю Кортес

    4 1 Отговор
    И днес напъните на сайта фейк.бг за фашистки преврат продължават.Май останаха последните фейкаджии.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 факти са бкп герб

    8 1 Отговор
    може да ми махате коментарите , но Борисов ще има лош завършек на мутренското си съществуване
  • 52 Чегевара

    1 8 Отговор
    Ясно е че фашисткия преврат на фигуранта няма да го бъде.
  • 53 оня с коня

    5 3 Отговор
    Пиратското издание на "Дойче веле" пак вършее на поразия.СПИ ЛИ Оригиналната немска Медия,че не ви спретне едно Дело в Междунар. Съд за незаконно ПРИСВОЯВАНЕ НА ИМЕ/Марка/,или изобщо не ще да ви знае дали сте живи бе БЪЛГ. МИСИРКИ,МАСКИРАЛИ СЕ КАТО ГЕРМАНЦИ?!А КАКВИ са тия ИЗМИСЛЕНИ 60% от Пълнолетните Българи дето били "ЗА" Протестите и КОГО ЩЕ ЛЪЖЕТЕ,след като сте БАШ 100-200 човека в СФ ,а в Провинцията ХИЧ ВИ НЯМА?И да си знаят Протестиращите:Правете каквото ще правите ДО 2.Септември ВКЛЮЧИТЕЛНО,а после да ви няма БЕЗ ОСТАТЪК!
  • 54 Бойко

    5 0 Отговор
    Оставка. Не те щем. Много си компроментиран. Не ставаш.
  • 55 Яверт

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ивайло Меренов":

    Много си прав. Хората добре трябва да помислят на изборите за да не се получи отново "от трън та на глог".
  • 56 Матей

    1 0 Отговор
    Тия фронтоваци много безочливи станаха,а как се подмазваха на народа докато влязат в парламента.Големи артисти излязоха,сега си свалиха маските,овчите кожи и си показаха зъбите.ВМРО И АТАКА и те същите,нахвърлиха се да си тъпчат търбусите и настръхнали от злоба като таралежи.Макар никой с пръст да не ги е закачил,станаха същински цербери.Как се вмъкнаха в сегашното НС като по най-бегла преценка,трябваще да са отпаднали навеки?С пазарлъци,да служат вярно и непоколебимо.
  • 57 възпитаник

    1 0 Отговор
    тоя б.м.б. е най-наглия,най-крадливия и най-лицемерния от набор 1959г.и като министър от всички министри до сега оставка и затвор иначе калайче
  • 58 ай стига бе

    2 0 Отговор
    как офцата стана вълк
  • 59 БОКО НЕ Е ОТ ЦСКА

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Венци Стефанов
    Собственикът на „Славия“ Венци Стефанов коментира най-старото столично дерби
    Феновете на Левски са наркомани"
  • 60 вива боко тиквата

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Цветанов: БОЙКО И ГЕРБ СА най-мразената партия
    Според бившия зам.-председател на управляващите те ще спечелят максимум 5 милиарда гласа на следващите избори
  • 61 БОКО ленторезо

    0 1 Отговор
    цецо разчита на двуцифрено число избиратели - също от климатичното !
  • 62 АлАнтонов

    0 0 Отговор
    Нямаше да комнтирам ако двама души не коментираха коренно противоположни мнения за електронното управление.Първият съвсем бегло споменава за предимствата,а вторият пита дали няма да искат образователен ценз като на е за желанието на патриотите за такъв при гласуването.Да си противникови век. на електронното управление означава да живееш в началото на двадесети век.Много държави вече го използват.Няма да споменавам за броя на намалените разходи ,а обективната възможност да се сведе до санотарния минимум корупцията във всички сфери.Най- облагодетелствани ще бъдат малките фирми новопрохождащия бизнес.А държавните поръчки няма как фа се нагласят И ако някой. Сили,че го имат само големи и богати страни се лъже.Внедрено е във всички скандинавски страни/ да си спомняте,че те бяха “ скъперниците” за европейските фондове/ в прибалтийските републики,Кипър да не говорим за Франция,Германия и др. У нас имаше министерство на електронното управление с министър Василев още през 2005 г,а сега за това отговаря вицепремиера Т.ДончевВ Естония за цялата система са използвани 50 млн.евро,а у нас са “ усвоени” повече от 500 мл. без нищо насреща. Сега Т.Дончев иска още за да се внедрило нещо.
    А защо у нас много хора няма да могат да я ползват въпросът е към управлявалите след 2005 г когато за първи път/ тогава стартира процедурата и в Естония/ се постави въпросът за електронното управление.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 воевода

    0 1 Отговор
    Всички който се бяха събрали в Техпарк са за Беляне2 до един