Last news in Fakti

16 Септември, 2020 17:05 4 879 28

Евродепутатката Софи инт Велд: "Случващото се в България буди безпокойство"

  • протести-
  • бойко борисов-
  • софи инт велд-
  • ес-
  • ек-
  • еврофондове

Съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове

Евродепутатката Софи инт Велд: "Случващото се в България буди безпокойство" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Софи инт Велд е евродепутатка от нидерландската партия Демократи 66 и част от политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент (ЕП). Инт Велд е председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, която е част от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. С нея разговаря Александър Детев:

Госпожо инт Велд, в края на август Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент се срещна с българската вицепремиерка Екатерина Захариева и заместник-главната прокурорка Красимира Филипова. От българското държавно обвинение заявиха, че "дискусията е организирана от ЕП по предложение на главния прокурор Иван Гешев". Кой всъщност организира срещата?

Софи инт Велд: Дискусията беше инициирана и организирана от Групата за наблюдение като част от нейните редовни дейности.

Групата се фокусира върху заплахите за демокрацията, върховенството на правото и фундаменталните права, както и върху борбата срещу корупцията в рамките на Европейския съюз. Колко притеснителна е ситуацията в България на фона на останалите страни-членки?

Софи инт Велд: Трудно е да се сравняват страните-членки, тъй като ситуацията навсякъде е различна. Но случващото се в България буди безпокойство. Повечето (причини - б.р.) са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на главния прокурор, както беше подчертано още през 2009 година от Съда на Европейския съюз, както и предложението за бърза промяна на Конституцията. Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите (отразени и в много ниското място на България в индекса за свобода на медиите), антиромската и хомофобската реч на омразата. Всички тези опасения бяха отбелязани от няколко международни инстанции, включително от Съда на Европейския съюз, Съвета на Европа и по-специално неговите органи GRECO и Венецианската комисия.

Европейската комисия скоро ще публикува първия доклад за върховенството на закона в България. Вие следите ситуацията в България по отношение на проблемите с медийната свобода, правосъдието и корупцията. В тази връзка: Какво можем да очакваме от доклада?

Софи инт Велд: Няма как да знам какво точно ще пише в този доклад. Но очаквам, че оценката на Комисията ще е задълбочена и ще разглежда всички теми, които предизвикват загриженост, както и че ще изготви конкретни препоръки. Това е важно, за да може Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния да бъде интегриран в доклада за върховенството на закона в даден момент. Наблюдението трябва да бъде стриктно и да оценява всички държави-членки по едни и същи критерии.

Членове на ЕП настояват за обвързването на европейското финансиране с върховенството на правото в отделните страни-членки на ЕС. Смятате ли, че подобен механизъм би бил ефективен?

Софи инт Велд: Вярвам, че правителствата на някои държави-членки са използвали пари от ЕС, за да изградят мрежа, която да им осигурява подкрепа. Мрежа, водеща до корупция. Някои дори активно използват финансиране от ЕС, за да подкопават ценностите на Общността. На това трябва да бъде сложен край. И когато това се случи, националните правителства ще мислят по два пъти, преди да подкопават ценностите на ЕС. Бюджетната обвързаност обаче няма да бъде панацея. Нуждаем се от много повече - като по-широко наблюдение и финансиране, Комисията и Съветът да предприемат смели политически и правни действия в подкрепа на гражданското общество и адвокатите, работещи в областта на върховенството на закона и основните права.

Казвате, че някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежи, довели до корупция. Кои са тези държави? България една от тях ли е?

Софи инт Велд: Няма да уточнявам, но със сигурност сте наясно, че съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове. Не става дума непременно за измама или незаконна употреба, а за средства, които се вливат в джобовете на политически съюзници и олигарси, което не е целта на фондовете. Субсидиите за селското стопанство могат да бъдат получени от големи собственици на земя, понякога от чужденци, а понякога и чрез използване на практики за сплашване и изнудване спрямо дребните фермери. Тези практики се срещат в отделните държави-членки в различни комбинации и интензивност. Соченето с пръст няма да ни помогне да сложим край на тази практика. Когато трябва да надигнем глас, ще го направим.

След срещата с българските институции на 28 август изпратихте редица допълнителни въпроси до тях: за адресирането на проблема със свободата на словото, за отчетността на главния прокурор, за мерките за борба срещу корупцията и други. Получихте ли отговорите на въпросите си?

Софи инт Велд: Досега сме получили само частични отговори. Много от адресираните институции все още трябва да изпратят техните отговори.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАРБА ГАНЬОС

    28 3 Отговор
    СПОКО СОФИ ПАРИТЕ СА НА СИГУРНО МЯСТО И СЕ ПАЗЯТ ЗОРКО

    Коментиран от #14

  • 2 Така де

    20 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция

    Бе кажете си направо , че там ви е проблемът!
  • 3 Де Факто

    21 2 Отговор
    Само общи приказки, заучени клишета и откровени глупости.Това е ГЕЙропа, от която вече се погнусихме.
  • 4 Майна

    10 5 Отговор
    НЯМА КАК ДА НЕ РЕАГИРАТ!!ТОВА ПОСТИГНАХА ПРОТЕСТИТЕ НА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ!!
  • 5 Кой68

    14 1 Отговор
    И вие отдавна будите безпокойство-гей бракове,еднополовост-!!??,марихуана,смяна името на държавата.......

    Коментиран от #17

  • 6 стоян

    18 5 Отговор
    На 22-ри всички да излизаме и да пометем хунтата.Мястото на Бойко,Пеевски и сие е в затвора.Никъде другаде.
  • 7 ПЕНКО

    3 7 Отговор
    КАКВО НЕЩО Е ДА СИ- ЕВРО ПУ ТКО ДАТКА - ЦЕЛИЯТ ИЗТОК СЕ ЧУДИ - "ПРИ НАС СЕ ЗАЩИТАВАМЕ ОТ МЪЖЕТЕ -ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ "!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мадам Велд

    6 2 Отговор
    Да дойде с екип от други депутати за месец в България. Така и така не работят и те и се чешат с препоръки и тем подобни. И да види какво става реално. Но Не в Шератон и Бойка да ги вози с джипката. Да видят реално какво става и да комуникират с хората всеки ден!

    Коментиран от #15

  • 10 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ВСЯКА КУ РВА ЕВРОГЛАС Е ЗА НАС Е ЗА НАС !!!!!!!!
  • 11 ПСР

    10 2 Отговор
    "Безспокойство"???!!!
    Ситуацията в БГ,би трябвало от години да буди тежък потрес и ужас!Но не би.
    Жалка,долнопробна евро реалност. Партийни зависимости, корупция,сфери на влияние и власт.Срам ЕС,ЕК,ЕП,срам за вас!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тролчета

    6 2 Отговор
    И тромпети от Гроб, как сте? Цъкате минуси и пишете плява цял ден. Видов ден идва споко
  • 14 Софка

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАРБА ГАНЬОС":

    Пазителя е заспал
  • 15 Няма лошо

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мадам Велд":

    Тъкмо да поговори с хора различни от тия на площада. Щото като гледам само за тях се е загрижила а за останалата част от българите явно не и пука. Нито за тяхното мнение.
  • 16 Обща култура: Sofie in't Veld

    3 0 Отговор
    За тези от Вас, които искат да си обогатят общата култура. Името се пише: ин'т Фелд. Произнася се: ин(х)ет Фелд. Означава: "в полето". "in't" е съкратено от "in het" (in - предлог "в", het - определителен член за думи от среден род).
  • 17 Какво имаш предвид

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кой68":

    със "смяна името на държавата"?

    Коментиран от #19

  • 18 Матей

    2 1 Отговор
    тАЯ сОФИ да не е Маринова,трубадурка на джендъризма и всевъзможни извратенящини.Тя затова ли се безпокои,че внезапно може да се обърне хавата?Ами ще се обърне,щото се стигна до предела,до Содом и Гомор И на прага на апокалипсис.
  • 19 Кой68

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Какво имаш предвид":

    Преди-Холандия..........Сега-Нидерландия.Може и Ниска земя! Така щели да си чистят имиджа!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Кога точно

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кой68":

    е била Холандия? Говорим за официално приетото наименование, а не за това, кое сме използвали ние в България?
  • 21 От 1830 г., след като Белгия се отделя,

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кой68":

    страната се нарича официално Нидерландия. Преди това се е наричала "Кралство на Нидерландиите", "Република на седемте обединени Нидерландии", за един кратък период от 6 г. е била Батавска Република. Общо взето от около втората половина на 16 в. в името е било включено наименованието "Нидерландия". Всичките тези промени са били, преди ти да се родиш, затова не разбирам, какво точно те безпокои. За марихуаната има друго обяснение, което в общи линии се свежда до това, че не е легална, а търпяна. Ако някой тръгне да продава, без да има необходимото разрешение, си се води престъпление. Това, че се продава на определени за целта места, намалява риска потребителите да влязат в контакт с пласьори на твърди наркотици.

    Коментиран от #22

  • 22 Освен това

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "От 1830 г., след като Белгия се отделя,":

    по този начин се гарантира един минимум за качество, за да не ти продадат някакви "друсани треви" + в държавната хазна също има приходи. В това отношение, нидерландците са се справили много по-добре от нас и много други държави.
  • 23 Там знаеш какво купуваш

    3 0 Отговор
    и консумираш. Знаеш сорта, въздействието и прочие. Продавачите могат да те консултират. Ще ти кажат например кой сорт да вземеш, ако искаш да ти е просто весело, или пък ако искаш да те да се отдадеш на размишления и т.н. Ще те предупредят дали сортът е силен или не и прочие.
  • 24 Като я гледам,

    3 0 Отговор
    Си мисля, че точно от нея искам акъл! В тоя европарламент са събрали , изглежда, плявата от държавите членки.

    Коментиран от #26

  • 25 Бай Ху (By Who)

    1 0 Отговор
    Ако евродупетатката Софи инт Велд е тази на снимката и аз искам да я интервюирам. Ше помола за контакт.
  • 26 Е дин

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Като я гледам,":

    Ми то квито наште, такива и техните. Един дол дренки са сичките.
  • 27 Бай Ху (By Who)

    0 0 Отговор
    Сега забелезах, че тази статия е на Дойче веле. ДВ и особено неговата (анти)българска секция са рупор на юдо-американската соросоидна дийп стейт и в тях няма нищо дойче. Стига антибългарскапропаганда.
  • 28 Наблюдател

    1 1 Отговор
    "Съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове" Ха, ха... това направо е виц.."опасения" ха, ха...!! Тия продължава да се правят на неразбрали какво се случва в държавата на маифията с еврофондовете!!