Last news in Fakti

22 Октомври, 2012 10:07 2 240 7

Божидар Димитров: Ситуацията в Кърджали е много жестока провокация

  • кърджали-
  • божидар димитров-
  • васил делов
Божидар Димитров: Ситуацията в Кърджали е много жестока провокация - 1
Снимка: Факти.бг

„Имайте предвид, че турците у нас са се ползвали с привилегията на най-демократичната конституция в Европа – Търновската. Благодарение на нея турски кандидати са се избирали в българския парламент". Така проф. Божидар Димитров коментира пред Нова телевизия политическия скандал в Кърджали.

В деня на 100-годишнината от освобождаването си от турско робство Кърджали (21 октомври) остана без почетен гражданин, след като мнозинството на ДПС гласува "въздържал се".

Общественият инициативен комитет за организацията на честванията номинира освободителя на града генерал Васил Делов да бъде удостоен с почетното звание.

През последната седмица обаче ДПС вдъхнови скандал около името му и внезапно промени позицията си. Отказът от предварително обявената подкрепа дойде след натиск от изселническа организация в Одрин, твърдят съветници от опозицията. Според тях в декларация от Федерацията на балканските турци се твърди, че генерал Делов и водената от него войска са прокудили и избили хиляди турци от Източните Родопи.

"Това, което се е случило в Кърджали, е изключително опасно, защото група от ДПС – общински съветници се обявиха за небългарски граждани. Те казаха, че Балканската война отворила "кървава рана, която и до днес не е зараснала в сърцата и паметта на българското население". Т.е. те оспорват правилността на тази война за българската история. Т.е. те се отделят от нас и заявяват – Кърджали и района нямат нищо общо с българската кауза през годините. А по време на Балканската война турското население не се е отделяло от общата българска кауза", каза уволненият от Бойко Борисов министър заради серия от гафове и съпричастност към тайните служби на тоталитарния режим.

"В конкретната ситуация в Кърджали пак ще подчертая – това, което се е случило, надвишава и историята, и политиката. Тук съм упълномощен да кажа, че с господин Цветан Цветанов като председател на Инициативния комитет по честването на Балканската война решихме да подкрепим подписката на гражданите на Котел за награждаването посмъртно на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" – не само на него, но и още няколко офицери и войници", добави проф. Димитров. Подписката стартира в Кърджали.

Той е категоричен, че ситуацията в Кърджали е много жестока провокация. "Тука е премината една "червена линия" в мобилизацията на електората. Очевидно се цели противопоставянето на българи и турци. За едните Балканската война е нещо много добро, за другите – нещо много лошо", каза още историкът.

Според проф. Димитров много турци обаче вече оттеглят доверието си от ДПС и вероятно заради това партията се опитва всячески да си върне гласоподавателите – дори с цената на такава провокация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veselin

    0 0 Отговор
    "каза уволненият от Бойко Борисов министър заради серия от гафове и съпричастност към тайните служби на тоталитарния режим." Atanasova, uvolniha go, za6toto ne im igrae6e po svirkata.
  • 2 мечо Пух

    0 0 Отговор
    А за другите провокации нищо ли няма да сподели? За 1400-те джамии, за забрадките в циганската махала в Столипиново, дето се носят срещу 100 евра на месец, за това кой плати на циганчетата да се гаврят с български светини, защо ни пратиха за посланник специалист по етнически конфликти не на последно място?
  • 3 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор
    ОК! А дали нашите българи от "западните покрайнини" честват годишнинта от ньойски договор, като освобождение? А?
  • 4 НАНЕ

    0 0 Отговор
    След опиянението идва изтрезняването и още по-лош махмурлук.
    Ще ни спретнат автономия.Бог да пази България!
  • 5 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Докато слушаме америка и плюем по Русия, така ще еАмерика ни носи само неприятности, всичко лошо от там дойде ,и анархията и тия своеволия които гледаме всеки ден,демокрация било, дали е така в другите демократични държави?май нее Защо?ЗАЩОТО ПРЕН ЗАКОНА ВСИЧКИ СА РАВНИ А при нас, тия са малцинство,другите незнам какви били неграмотни ,ами да са учили бе ,да неса зяпали мухите
  • 6 геца

    0 0 Отговор
    сьгласен сьс Белгарин,все по- рядко устояваме своите позиции и интереси и все по-често позволяваме да ни се бьркат някакви си велики сили,макар и сега да са с други имена(име).Мисля,че всичко това е последствие на продажното ни правителство.Мога да живея и с Турци и с патагонци,не ми пречат.
  • 7 муспи

    0 1 Отговор
    Как няма да ни мачкат, след като сами се предлагаме? Никой не споменава за евреите, а те владеят всички, включително и тази Америка от която се оплакваме. Американците нямат нищо общо с това което прави еврейското САЩ по света. Те не знаят и къде е България, за тях чужбина е Мексико, и отттам нататък, разни Китай, Англия и напоследък проглушени от телевизията - Ирак и Иран. Но няма завършил средно образование американец, да може да отговори пред картата на въпроса - къде е Китай? Да не говорим за Германия и въобще Европа. Израел е за тях не точно държава, а нещо като много важна корпорация, за която е добре да не се говори, защото не знаеш какво може да те сполети, - както при комунизма не се говореше нищо за БКП, независимо добро или лошо, оттам може да ти изкочи само нещо опасно. Евреите с нас провеждат геноцид, защото са ни харесали територията, но ние не реагираме. Те са нисши същества, и настъпват там където се отстъпва. Имаме един патриот Волен Сидеров и партията АТАКА, но 20 години не се сплотихме зад нея. - Знаеме ги ние тези партии, знаеме го този Сидеров - разпяваме нашето самоубийство. Значи сме си поискали евреите да ни предлагат свои партии, да назначават който си наумят защото и гласовете не се броят, и ние да си преценяваме коя ще ни е по изгодна следващия път. На война с тази паплач, която за 20 години намали с 1/3 българите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове