ФАКТИ.БГ

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на LIBE пред ФАКТИ: Ние искаме България да се върне в правия път

"Всеки български гражданин е защитен от ценностите, които България е ратифицирала при влизането си е ЕС", каза Лопес Агилар

Публикувана: 13 Октомври, 2020 14:10
52 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5064
Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на LIBE пред ФАКТИ: Ние искаме България да се върне в правия път
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 октомври Европейският парламент гласува резолюция за състоянието на демокрацията, правосъдието и основните права на гражданите в България. В тази резолюция ЕП изрази писмено и официално мнението по въпроса, като отрази влошаване на ситуацията у нас.

Преди да стигне до пленарната зала на Европейския парламент, черновата на резолюцията беше изготвена от Хуан Фернандо Лопес Агилар - председателя на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, известна още като комисията LIBE, беше приета там. В пленарната зала бяха предложени поправки, които отпаднаха и финалният вариант на резолюцията за България беше приета с 358 гласа "за", 277 евродепутати гласуваха "против" резолюцията, а 56 се въздържаха.

От ФАКТИ се свързахме с Хуан Фернандо Лопес Агилар, за да говорим за причините за изготвянето на резолюцията, за нейната цел, за критиките към приемането ѝ. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Лопес Агилар, каква беше причината да изготвите черновата на резолюцията за България, която беше приета?

- Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE отговаря за върховенството на закона, за основните права и демокрацията. Затова се поинтересувахме за ценностите и светините на Копенхагенските критерии. Това са общи ценности за всички държави членки. Направихме така, че да стане ясно, че сме преодолели т. нар. „копенхагенска дилема“ - държавите членки, включително България, са обстойно проучвани дали се съобразяват с тези ценности, когато влизат в ЕС, но веднъж, когато са в него, можем да видим, че върховенството на закона, основните права и демокрацията ерозират заради липса на добри начини за отговор.

Затова приехме сериозно член 7 и от комисията LIBE пренесохме въпроса към пленарна зала, където той беше приет - първо, относно Унгария, след това Полша. Интересувахме се още от други случаи, за които има опасения. Такъв беше случаят с Малта, където видяхме сценарий на корупция и убийство на разследващ журналист. Такъв беше случаят също, когато дискутирахме положението в Румъния относно борбата в корупцията. Сега такъв е случаят с България.

Няколко евродепутати вкараха въпроса в дневния ред на комисията LIBE и управата на комисията реши, че трябва да приемем резолюция, за да изпратим ясното послание, че сме обезпокоени за хората, които протестират на улиците и са репресирани от полицията, обезпокоени сме от борбата с корупцията, която е голям проблем, от намеса в съдилищата и в прокуратурата, от възпирането на медийния плурализъм от страна на политическите сили и правителството, от обявяването на конституционална реформа, която не е била съгласувана, включително с основните политически сили, а е била предприета само по инициатива на управляващата партия. Това не е пътят на развитие.

Именно заради това ние трябваше да се поинтересуваме от ситуацията в България и да приемем тази резолюция.

- Има мнения, че с тази резолюция се опитвате да се намесите в националното управление, какво мислите за това?

- Комисията LIBE е налагала своите правомощия относно върховенството на закона, основните права и демокрацията и относно други държави. Наблюдавали сме повтарящи се обвинения от съюзниците на управляващите партии на държавите, които са били обект на нашите опасения. Обвиненията винаги си приличат – че мнозинството в комисията LIBE и впоследствие, и мнозинството в пленарната зала на Европейския парламент крои ляв заговор, че е пристрастно, че практикува посочване с пръст, лепене на етикети и позорене заради политически и идеологически причини, че има двойни стандарти. Нашият отговор е, че няма нищо подобно.

Абсурдно и нелепо е да мислиш, че има такова нещо като лява конспирация в Европейския парламент, имайки предвид първо, че мнозинството в ЕП не е прогресивно. Второ, когато приемаме резолюции в ЕП целим да се позоваваме на фактите, да говорим фактологически и с точност. В бележка под линия на резолюция се дава документален източник на всяко едно изявление, направено в резолюцията. Трето, няма такова нещо като двойни стандарти. Ние се вълнуваме, когато в определена държава се наблюдава зачестяване на неправомерни действия, предприети с подкрепа от управляващата партия и с прибързания процедури.

Затова трябва да говорим ясно, за да защитим демократичните ценности, включително плурализма, правото на защита, протекцията на малцинствата. Никога не е било вярно, че демокрацията в европейски стил е равна на управление на малцинствата. Демокрацията значи да предпазваме малцинствата, да уважаваме основните права, особено правата на себеизразяване, събиране, протестиране и опониране, да разчитаме на независима съдебна система и независима прокуратура, които да предпазват правата на тези, чиито права са нарушени.

Демокрацията по европейски значи тези неща. Това е и посланието, което изпратихме към Унгария, към Полша, а в тази конкретна резолюция – за влошеното състояние на демократичния политически процес в България. Борбата с корупцията е въпрос, който ни вълнува дълбоко.

- Според Вас, каква трябва да бъде следващата стъпка на Европейския парламент? Това е резолюция, но от нея трябва ли да последва обвързващ акт?

- Надяваме се, че мнозинството от Европейския парламент с това, което изразява в резолюцията ще изпрати послание. Ние предпазваме европейското гражданство на 10 милиона унгарски граждани, на 40 милиона полски граждани и на 7 милиона български граждани. Ние се интересуваме от европейското гражданство, което е предпазено от европейското законодателство. Всеки български гражданин се ползва със защита на Хартата на основните права на европейския съюз. Всеки български гражданин е защитен от ценностите, които България е ратифицирала при влизането си е ЕС.

Заедно с правата, които една държава получава, когато влезе в Европейския съюз, тя има и задължение и отговорности. България досега се е радвала на огромни европейски инвестиции, фондове и съюзи. Българските граждани заслужават защита на основните си права като европейци, включително правото да опонират, да защитават, да се събират, да изразяват свободно стоите възгледи и критики срещу правителството без да бъдат тормозени.

Разбира се, ние подчертаваме, че ЕС се управлява от закона. Това е природата на европейския процес. Това води след себе си нуждата да се уверим, че европейските фондове са подходящо управлявани – с прозрачност и в пълно съответствие на законовите принципи. България трябва да приеме сериозно борбата с корупцията, която е главната причина да не бъде вдигнат механизмът за сътрудничество и проверка.

Като председател на комисията LIBE изразих своята пълна подкрепа за легитимната амбиция България да влезе в Шенген. България трябва най-накрая да успее да влезе в Шенгенско пространство и ние сме готови да подкрепим вдигането на механизма за сътрудничество и проверка, но трябва да бъде направен истински прогрес в борбата с корупцията. Ние изразяваме притеснение, че борбата с корупцията е продължаващ проблем в България, която е на първо място в нашите класации за нива на корупцията в ЕС.

Аз уважавам България и българските граждани и съм сигурен, че изразявам ясно разбиранията и мотивацията на проевропейското мнозинство в комисията LIBE. Затова искам да се изправя срещу безсмислената реторика, която се преструва, че изразяването на притеснение относно ситуацията в България е антибългарско. Не, не е. Както при Унгария и Полша, ние искаме България да се върне в правия път. Искаме България да се държи европейски по всеки възможен начин. Това означава да има силни демократични институции, надежден демократичен процес, уважение към правата на гражданите, дори и те да се противопоставят на управлението, да са защитени от правосъдието, което да гарантира, че всяко посегателство над основните права на ЕС може да бъде съдено от независим съд.

Свидетели сме на това, че всеки път, когато има опит за намеса в правосъдието от страна на управляващите в държава-членка на ЕС, има риск от създаване на широко поле за корупция. Това не трябва да се случва и не трябва да се толерира от ЕС, от неговите институции, включително от Европейския парламент.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тъй де
1 Отговор
Ама за криво колело прав път няма !

Коментиран от #49


Оценка:
-6 +26

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Де Факто
3 Отговор
Значи да разбираме, ЧЕ България НЕ Е В ПРАВИЛНИЯ ПЪТ, въпреки ЛЪЖИТЕ на ХУНТАТА.!!!!!!

Коментиран от #5


Оценка:
-11 +49

честен ционист
4 Отговор
Ганьо се е ползвал от благинките, а сега не иска да приеме някакъв си Трети пол и хормонална терапия на специалните деца.

Оценка:
-31 +11

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
Факти е
8 Отговор
Боко сайт под прикритие

Коментиран от #9, #10, #12


Оценка:
-12 +5

9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
да де
14 Отговор
Само с добри пожелания не става, Кьовеши да се захваща за работа, че у нас каскета няма да си мръдне пръста.

Оценка:
-9 +29

ха ха ха
15 Отговор
Щом ни навирате гей конвенцията - сте ясни, правия ви път не е за нас! ;)

Оценка:
-17 +20

Хетеро
16 Отговор
Значи LIBE иска да ни върне в "правия" път- Истамбулскаат конвенция , гей двойките , ОМО 'Илинден" ....Аре нЕма нужда

Коментиран от #17, #18, #27, #33


Оценка:
-17 +25

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
Българка
19 Отговор
От статията- интервщ вече категорично става ясно, че България е на първо място по корупция. Да са ни честите великите постижения, начело с вожда! Вече паднаха и опорките, че резолюцията е лява, че се пише за джендъри и т.н
Връщането на България в правия път минава първо през
ОСТАВКИ, СЪД, ЗАТВОР, КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКО ОТКРАДНАТО!!!
На 16.10.2020 всички българи на площада- да си върнем дърцавата!

Коментиран от #20


Оценка:
-10 +13

Българина
20 Отговор

До коментар #19 от "Българка":


СЪГЛАСЕН. На 16.10.2020 всички българи на площада- да си върнем държавата.

Коментиран от #45


Оценка:
-9 +11

Искаме
21 Отговор
И българите искаме правия път!
Но няма начин!
Фалшифицират изборите!
Защо в България, вече в ЕС,
изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски???
В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!!

По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"???
Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???
Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/???

Оценка:
-7 +12

оня с коня
22 Отговор
тоа Председател на "Либе"...що не си гледа Раздираната от вътрешни Борби Испания,ами се занимава с БГ?Ама щото МУ СЕ ПЛАЩА И ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ...А ОТКЪДЕ идват парите?Ами от УЖ "Бедна БГ",В която НАИСТИНА има много Пари за подобни Плащания!Ама искал нещо Другаря Агилар във връзка с България...Ама като искаш,ТР СИ ПЛАЩАШ бе "Оня"- вещо като "Еврофовдове" да си вкарал в БГ?Ей,...Аман от Международни финансови вампири,дето искат да използват НА МАКС ограничената си Мандатност за дадения им Пост до който са се докопали!

Коментиран от #23, #26


Оценка:
-13 +10

Българка
23 Отговор

До коментар #22 от "оня с коня":


От вчера ти обяснявам, че конят ти умря, стига го язди! Че не четеш е ясно, че не виждаш е ясно, но да не разбереш, че умори дори коня си и да слезеш от него.... Спри да бълваш глупости- опорки на мутрите!

Коментиран от #25, #29


Оценка:
-7 +10

ГРАД КОЗЛОДУЙ
24 Отговор
в ЕСбългарите НЕ СМЕ ЗАЩИТЕНИ не лъжете

Оценка:
-4 +10

ГРАД КОЗЛОДУЙ
25 Отговор

До коментар #23 от "Българка":


браво гспожице

Оценка:
-7 +7

СКОРПИОН
26 Отговор

До коментар #22 от "оня с коня":


ти КОН нямаш

Оценка:
-6 +6

27
Този коментар е премахнат от модератор.
ПСР
28 Отговор
Много добре си го е казал Г-н Агилар.
БиБитко обаче,нЕма време да го чете,там нЕкъде,по пънчетата....оти работи,много работи....от дЖипката-строи АЕЦ,купува самолети,дава по 50 гроша,вдига заплати и лее пот от къртовски труд!Камо ли да чуе или прочете,какво му пишат от там....

Оценка:
-5 +9

оня с коня
29 Отговор

До коментар #23 от "Българка":


Глупаво и Безсмислено е да ми обясняваш КАКВОТО И ДА Е,щото подобни Обяснения ги отминавам "с 200"/личният ми Рекорд с БМВ-то е 239км/ ч ПО Джипиес,не по показания на Скоростомера в колата/!

Коментиран от #30, #40


Оценка:
-7 +5

СКОРПИОН
30 Отговор

До коментар #29 от "оня с коня":


ром си нали но само моторите могат да излъжат радара не и колите

Оценка:
-4 +8

31
Този коментар е премахнат от модератор.
социалистЪ
32 Отговор
Искате вие, но бай Тошо го няма вече.

Оценка:
-4 +4

Българина
33 Отговор

До коментар #16 от "Хетеро":


Просто попитах ТУЛУПА "Хетеро" къде е чел и чул глупостите, които пише, и "Факти" услужливо ме изтриха!!!!!!!!!!!!!!!Преместих го.

Оценка:
-7 +3

34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
36
Този коментар е премахнат от модератор.
37
Този коментар е премахнат от модератор.
име
38 Отговор
хайде джен дърията да празнува! със сорос напред към комунизма.

Оценка:
-5 +5

Никола Г
39 Отговор
Бългaри рaзбрaхтe ли . Тaзи резолюция нe унижи ББ и ГEРБ ,тaзи рeзoлюция унижи БЪлгaрия. Гoвoрим зa кoрупция ,eтo я нaй-гoлямaтa кoрупция. Прeди гoдини кoмуниcтитe бяхa гoтoви дa cтaнaт 16тa рeпубликa и дa зaличaт Бългaрия caмo и caмo дa пoлучaт някaквa икoнoмичecкa пoмoщ зaщoтo бяхa фaлирaли . Ceгa aнaрхo-кoмуниcтитe ca гoтoви дa извършaт нaй-гoлямaтa мeрзocт дa cъздaдaт мaкeдoнcкo мaлцинcтвo , дa нe прилaгaт бългaрcкитe зaкoни eднaквo към бългaрcкитe грaждaни , дa прeдaдaт бългaрcкoтo ceмeйcтвo ,дoгoвaряйки ce c някaкви пcихo-мaргинaли в зaпaднитe oбщecтвa - при тoвa лeви caмo и caмo дa cвaлят eдни oт влacт зa дa ceднaт тe зaщoтo имaли уceщaнeтo ,чe нe ca в игрaтa. Вий c тaзи рeзoлюция бeтoнирaхтe Бoриcoв и удaрихтe звучeн шaмaр нa бългaритe , тe нямa дa ви гo прocтят. Вaшaтa пoлитичecкa търгoвийкa ; дaйтe дa унищoжим упрaвлявaщитe нa цeнaтa нa унижeниeтo нa Бългaрия щe ви зaкoпae .Лoшoтo e ,чe тя зaкoпa и Бългaрия . Чaкaт ни тeжки мeceци .

Коментиран от #41


Оценка:
-8 +5

Българка
40 Отговор

До коментар #29 от "оня с коня":


Вече даже не ти се ядосвам. Наистина си спешен безнадежден случай. Състояние ти е за диагноза и спешна медицинска помощ

Оценка:
-3 +5

Българка
41 Отговор

До коментар #39 от "Никола Г":


Прочети коментариите ми към оня с коня, защото ти и без кон бълваш лъжи-опорки и си за диагноза, ако не за ....

Оценка:
-3 +2

Тошко
42 Отговор
Не може ПРАВЕЛНИЯ път да е Евразия, господа български социалисти!

Оценка:
-7 +4

Шаран БГ
43 Отговор
На № 39 "Никола Г" Не е лошо да прочетете в "Днес БГ" написаното от Любомир Чолаков -"25 години стигат: Българската икономика преди 1989 година". Писал го е в 2014 г. ,наслушал се на глупости !!!
Разбирам защо се злослови толкова много за онова време! Защото сега са некадърници !! Те не могат да поддържат създаденото от народа в онез години! Могат само да унищожават и да крадат
Под диктовката на янките се създава "пазарна икономика" !?Където и да мръднеш - пари искат. Някъде в Испания например, има ли платена тоалетна !?
И сте прав, че положението става нетърпимо. Корупцията е завладяла страната, беззаконие по всички направления от всички. Дори и на Конституцията посягат по всякакъв начин - нямат я за нищо ! Някой да е осъден или порицан за разсипването на един завод, предприятие, кооперативно стопанство ?? Няма ... Пълно беззаконие и безстопанственост и два /2/ милиона млади хора ,трудоспособни, ги няма. Навсякъде цари разруха........Няма нищо по-добро да си мошеник, хайдутин, да сечеш гора неконтролеруемо и да правиш некачествени пътища.......

Коментиран от #47


Оценка:
-3 +6

един
44 Отговор
Може, не може - много скоро ще сме си пак в Евразия и ще сме като у дома си!!!

Оценка:
-3 +3

45
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
46 Отговор
оставка на герб

Оценка:
-0 +2

123
47 Отговор

До коментар #43 от "Шаран БГ":


Това което американските икономисти са препоръчали на Българското правителство са правилни мерки.Това което Американските Икономисти не са знаели са културата и народо психолигията на Българите, Всички предприятия можеха да бъдат приватизирани като се трансформират в АД с обшествено търгуеми акции, а акциите се раздадът на гражданите и народа и който ги е платил и построил тези предприятия.Вместо това започва 100% кражба и унищожаване на народното имущество от бандитите на БКП И ДС., кото сега се имат за почтени бизнесмени.

Оценка:
-0 +2

Относно
48 Отговор
тормозенето на българските граждани да не могат да изразят мнението си има грешка. Цяло лято гражданите на София бяха тормозени от по десетина души, на които управлението не им харесва. Като бяха блокирали възлови кръстовища. Възрастни хора, хора с малки деца, болни и т.н, изминаваха километри да се доберат до някакъв транспорт. Властта не само, че не тормозеше окупаторите на кръстовищата, а напротив, пазеше ги косъм да не падне от главите им. Същото беше и при нападенията над журналисти, политолози, политици, обикновени хора т.н. Тормоз имаше и има, но Хуан Агилар е сбъркал адреса. Що се отнася до намесата в съдебната власт. Какво означава президентът да иска оставката на главния прокурор и за целта да изкара негови поддръжници на улицата? Това не е ли намеса в работата на прокуратурата. И защо комисията на Агилар е отхвърлила поправките за корупцията и шпионажа в президентството, които Румен Радев толерира и поощрява?

Оценка:
-1 +0

49
Този коментар е премахнат от модератор.
Боко
50 Отговор
България никога не е била на този път, за да се връща на него!!!

Оценка:
-0 +0

Суверенът
51 Отговор
Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....

Оценка:
-0 +0

Суверенът
52 Отговор
Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5