ФАКТИ.БГ

Борисов и завоят към политическото средновековие

По вътрешни убеждения Бойко Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек

Публикувана: 30 Октомври, 2020 20:30
48 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2997
Борисов и завоят към политическото средновековие
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов е суеверен, но все пак е светски човек. И по принцип не гледа в средновековна посока. Сега обаче, притиснат до стената, пред него има само две възможности: кейнсианско харчене и завой към средновековното дясно.


Коментар от Даниел Смилов:

Кризата с коронавируса направи съвсем отчетлива следната дългосрочна тенденция в десния политически спектър. В икономически план всички развити държави предприеха масивна държавна подкрепа за икономиката. И САЩ, и ЕС вече изразходиха и планират да изхарчат трилиони публични средства, за да стимулират своите стопанства. Както и да се облича идеологически, тази политика е модерна интерпретация на идеите на Джон Мейнард Кейнс - вдъхновител на Рузвелт в САЩ и на следвоенното възстановяване в Западна Европа. Сега просто всички отново са кейнсианци и в това отношение няма голяма разлика между Тръмп и Байдън, Джонсън и Стармър, Меркел, Макрон, Путин и Ердоган.

Към тази група може да добавим и Бойко Борисов и ГЕРБ, които предложиха първия от десетилетия насам истински кейнсиански бюджет на България. В него има сериозно поемане на нов публичен дълг, увеличен бюджетен дефицит и разходи за социални дейности. Раздаването на пари на калпак с цел стимулиране на потреблението намира различни изрази в този бюджет, но не е изключено българите (както и много други европейци) в някой момент да започнат да получават пари директно в сметките си за смекчаване на ефектите от кризата. Където всички, там и гол Хасан, както се казва.

Като Барон Мюнхаузен

Не е ясно дали тази Барон Мюнхаузенова стратегия - да се издърпаш от икономическото блато сам за косата с повече харчене - ще е успешна: времето ще покаже. Но така или иначе светът, а и в частност България, няма друга стратегия за справяне с кризата. Правителството след Борисов също ще предприема подобни мерки, като надеждата е в тях да има повече дългосрочна мисъл за решаване на структурни проблеми и по-малко желание за предизборно предразполагане на електората. Два примера са достатъчни в тази посока. Вместо да се раздават социални помощи на богатите (наравно с тези за бедните) и да се дават по 50 лева на всички пенсионери, кейнсианската ситуация би могла да се използва за дългосрочни смислени реформи в социалната и пенсионната сфера. Вместо това ГЕРБ решиха да дадат предизборен рушвет на възможно най-голям кръг от потенциални гласоподаватели.

Възприемането на кейнсианските идеи от страна на десни партии безспорно води до политическо обезличаване на някои от тях. Още повече, че поне в Източна Европа се наложи и всеобща политика на ниски (и плоски) преки данъци, която трудно ще бъде ревизирана сериозно в бъдеще. Дори тези, които предлагат отмяна на плоския данък в България, имат предвид по-скоро малки корекции: въвеждане на необлагаем минимум (което е цивилизовано и необходимо допълнение) и вкарването на малко по-високи квоти от около 15% на високите доходи (което е по-спорна мярка с неясен нетен ефект). Дори с такива корекции България би си останала страна с много ниски преки данъци в сравнителен план.

Това са реалните ограничения, в които съвременната политика се разгръща. И десни, и леви партии трябва да се съобразяват с тези ограничения. Нито десните могат да се откажат от кейнсианските програми, нито пък левите могат да наложат политика на високи данъци.

За лидери с голяма тежест и авторитет, като Ангела Меркел например, тези ограничения не са голям проблем. Хората ги разпознават като принципни, последователни и добри управленци, а в кризисна ситуация доверието към тях расте. Те успяват да обединят обществото около собствените си програми и да направят и малките икономически разлики със своите опоненти политически значими. В крайна сметка дори в една кейнсианска среда десните може да са по-пестеливи и по-загрижени за дългосрочната финансова стабилност от левите.

В общества като САЩ, Полша, Унгария и други конвергенцията на десните и левите в икономиката имаше обаче и друг ефект: завой на някои десни партии в средновековна посока. Политици като Тръмп и Качински заложиха на максималната обществена поляризация и тъй като тя не е възможна в икономиката, те избраха културната сфера за отличаване от центъра и лявото. Така се стигна до намигванията на Тръмп към белите супремасисти (от които той се разграничи открито едва наскоро), ескалацията на конфликтите между мнозинство и малцинства, полуприкритата хомофобска реторика, пълната забрана на абортите в Полша и възможната отмяна на "Roe v. Wade" (делото, легализиращо абортите) в САЩ и т.н.

Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм. Факт е обаче, че в редица общества политическата надпревара беше изместена от подобни политици в културната сфера: те станаха защитници на историята на нацията, на паметниците ѝ, на сексуалната ѝ идентичност и репродуктивния ѝ потенциал. “Културният” завой надясно не е нещо повече от етнизация, биологизация и връщане на религията директно в политика. А това са маркери на политическото средновековие, с които светът всъщност беше скъсал след Просвещението или поне след Втората световна война. Тази раздяла обаче може и да се окаже само временна.

А в България?

Къде е България в тази обща картина? Ключово за разбиране на нашето място в нея е случващото се в ГЕРБ, а донякъде и в БСП. В европейски план Борисов беше застанал до Меркел и в този смисъл не се присъедини към лагера на средновековното дясно: Орбан, Салвини, Качински, Льо Пен, Вилдерс и т.н. В домашен план обаче той прикотка “Обединените патриоти” и дори сигурно обмисля да се яви на следващите избори заедно с тях. Домашният завой към средновековното дясно започна с отстъплението на ГЕРБ за Истанбулската конвенция и навярно ще ескалира до опити да се блокира пътят на Северна Македония към ЕС.

По вътрешни убеждения Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек. Но и Тръмп всъщност е един нюьоркски бонвиван, за когото няма особено значение дали държи Библията нагоре или надолу. Проблемът е, че поставени до политическата стена, подобни хора са в състояние да се обърнат за спасение към средновековното дясно.

А Борисов безспорно е до политическата стена. Не са му останали маневри и други ресурси, освен обществена поляризация по “културни теми”. Персонално той е дискредитиран не само в България, но вече и в чужбина. Изповедта на “многото грешки” пред Туск показва, че ЕНП му е дала някакъв временен сертификат за търпимост, който едва ли е със срок по-дълъг от няколко месеца.

В такава обстановка пред него са останали две възможности - кейнсианско харчене на средства и завой към средновековното дясно. Борисов вече използва първата възможност. По отношение на втората е по-колеблив, макар и да тества водата. Едно от нещата, което го възпира да прибегне към този отчаян ход, е, че ЕНП все пак му даде надеждата, че ще може да се договори с тях и за в бъдеще.

А има и друг куриоз в българската ситуация. Ако Борисов сериозно прегърне средновековното дясно, той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова, която вече направи завой в тази посока. "Консервативният социализъм” на Нинова е същият този синтез между кейнсианство и скептицизъм към малцинствени права и свободи, водещ до политизация на етноса, религията и сексуалността. В това пространство отскоро се засели и главният прокурор Иван Гешев, чиято дейност не се отличава много от тази на политическите партии. Той пък се дефинира като “християнсоциалист патриот” - тоест, леви икономически политики, съчетани със социален консерватизъм от религиозен тип и с национализъм. Съдържателно “средновековното дясно”, “консервативният социализъм” и "християнсоциалният патриотизъм” са едно и също нещо. С различни нюанси, етикет и опаковка.

От какво има нужда България сега

Полузавоят на ГЕРБ в тази посока отваря сериозно място за просвещенското дясно, което стъпва на след-средновековни ценности: правовата държава и правата на хората, уважението към институциите с граждански и светски характер, свободната пазарна инициатива, експертността и благоразумието. България има нужда и от просвещенско дясно, и от просвещенска левица, а предстоящите избори са възможност за тяхното утвърждаване. Възможност, която не бива да се пропуска.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
сектант
1 Отговор
може ли само да кажа, че ми харесва това заглавие има естетика

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +14

Fder
2 Отговор
"Бългaрия имa нуждa и oт прocвeщeнcкo дяcнo, и oт прocвeщeнcкa лeвицa, a прeдcтoящитe избoри ca възмoжнocт зa тяхнoтo утвърждaвaнe. Възмoжнocт, кoятo нe бивa дa ce прoпуcкa."

Да, ама Боко не сред "просветените"...

Оценка:
-1 +14

Средновековен феодал
3 Отговор
Е Тулупа , ама в Европа. Види му се краят.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +22

Размисли и страсти
4 Отговор
Стига с този борисов днес 15 статии за него. Става безинтересно.

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +25

честен ционист
5 Отговор
Суеверен е ми. Закво е вързал тогава кабалската гривничка?

Оценка:
-3 +12

сигурно
6 Отговор
Боко вече си е купил изборите , защото овцете се продават за 50 лв. !!!

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +15

Извод
7 Отговор
Борисов му омръзна да се крие като партизанин по гори и паланки с джипката си и сега симулира, че е болен от Ковид 19. Така се спасява от оставка и затвор.

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +18

ГОРСКИ
8 Отговор
Чекмедже Ефенди си гледа собственият интерес и на хунтата!!! Други хора въобще не го интересуват ???? Със едната ръка дава а със двете взима!!!

Оценка:
-2 +13

др Гей Билтс
9 Отговор

До коментар #6 от "сигурно":


Бих казал, че ако Баце ваксинира електората преди изборите, ще бие с пълно мнозинство от 1000 човека.

Оценка:
-6 +4

Гост
10 Отговор
Трагикомедия

Оценка:
-2 +10

Асан
11 Отговор

До коментар #4 от "Размисли и страсти":


Стига, бре.Ако спрат "новините" свързани с ТИКВАТА, с кого ще се гаврим?!

Оценка:
-1 +19

Перо
12 Отговор
ББ е пич

Коментиран от #27, #28, #29


Оценка:
-12 +3

Мдааааа
13 Отговор

До коментар #3 от "Средновековен феодал":


Вижда му се краят но след като получи 12 милиарда от ЕС. Има още чекмеджета за попълване

Оценка:
-2 +9

пройчо
14 Отговор
"... Ако Борисов сериозно прегърне средновековното дясно, той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова, която вече направи завой в тази посока. "Консервативният социализъм” на Нинова е същият този синтез между кейнсианство..."***Глупости !!!!****Иначе чевръсто момче,кога прочете проекта,кога му дръпна един анализ,че и в "дв" !!??...

Оценка:
-1 +3

Перо
15 Отговор
Урода-мишка,кога ще излезе от дупката и да се покаже пред народа,да се обясни на живо! Проф.Начев от Света Екатерина стана скелет и едва се държи,а примата стана 300 кг,до като е “болен”. Дават само махмурлииската му мутра.

Оценка:
-1 +12

Борисов е масон
16 Отговор
Значи се е отрекъл от християнството. Господ мрази шушумигите.

Оценка:
-0 +11

Потребител
17 Отговор
Интересен анализ.

Оценка:
-1 +3

Behemoth
18 Отговор
Баце е прост и долен като половината бантустанци....цялото племе е в средновековието...

Оценка:
-1 +6

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Герпобедавинаги ™
20 Отговор
Скоро ще го митологизирате ,ушанки прости , как е тръгнало...

Оценка:
-4 +4

Стела (серветйорка в Джеронимо на пъпа)
21 Отговор
А,то не е ного хубаво ,кат го дафат по телевизора в Джеронимо и се има един да извади пищов или Узи и да почне да гърми изпод масата

Оценка:
-1 +2

Перо
22 Отговор

До коментар #7 от "Извод":


А черепа какво ще каже по въпроса от Дубай?

Коментиран от #24, #30, #33


Оценка:
-2 +2

Кичо Слепия
23 Отговор

До коментар #1 от "сектант":


Ми и да не може ,вече си го написал

Оценка:
-0 +0

Герпобедавинаги ™
24 Отговор

До коментар #22 от "Перо":


Айлелейлелейлей ....?

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +0

jorj
25 Отговор
По-добре, ама много по-добре политическо средновековие, отколкото пещерен комунизъм!!!! Пещерняци розовочервеняци, небъркайте срезновековието с начална демокрация 20-21 век!!!!!

Оценка:
-2 +1

КРАДЕЦ 1
26 Отговор
АЗ ПЪК МИСЛЯ ЧЕ Е КРАДЕЦ НА ПОМИЯ , ТОЙ САМ ГО РАЗКАЗВАШЕ !

Оценка:
-3 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор.
28
Този коментар е премахнат от модератор.
29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
31
Този коментар е премахнат от модератор.
32
Този коментар е премахнат от модератор.
Перо
33 Отговор

До коментар #22 от "Перо":


Примата знае какво мисли черепа,за това е в дупката.

Оценка:
-2 +2

БОРИСОВ....ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ
34 Отговор
ТОЙ Е ИЗБРАНИЯ...ТОЙ Е ВАШАТА КАРМА ..ДРУГАРИ ОТ БСП....

Оценка:
-6 +4

БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
35 Отговор
И ПО 40 ЛВ НА ДЕЦАТА...ВИЕ ОТ БСП КВО ИМ ДАДОХТЕ...ЕДИН ГОЛЕМ.....

Оценка:
-6 +4

БСП....КОМУНИСТИ СТОЛЕТНИЦИ
36 Отговор
НИЕ СИ ИСКАМЕ БАЦЕТО ДА НИ УПРАВЛЯВА, ЩОТО НИ ДАДЕ ПО 50 ЛВ.....КАЗА НИ ЧЕ СЛЕД КАТО ПУСНЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК ЩЕ НИ ДАВА ПО 70 ЛВ....ТОЙ МИСЛИ ЗА НАРОДА И Е НАРОДЕН ЧОВЕК........

Оценка:
-6 +3

Дойче Веле
37 Отговор
я си гледайте постмодернизма.

Оценка:
-1 +3

Активист
38 Отговор
Единственият възможен завой е към Централния Софийски Затвор

Оценка:
-2 +7

Човек
39 Отговор
България трябва да стане такава, каквато не е била в своето минало !

Оценка:
-2 +3

Перо
40 Отговор
Примата кога ще ритне камбаната,да настъпят всенародни,национални тържества? Той не е човек и християнин и за него не важат християнските правила и традиции.

Оценка:
-2 +5

Антон
41 Отговор
Значи така: вадиш пищов, зареждаш, опираш си го в гърдите и дърпаш спусъка. От това ти действие разбира се ти става лошо, падаш, пръска кръв, вие ти свят и т.н. Е, веднага започваш да мислиш с какво да запълниш дупката и да спреш кръвта. Лошото, е че дори и да успееш да оцелееш, след време пак ще се повтори същото, ако не си решиш проблема в собствената глава.

Оценка:
-0 +3

ЧОКИ
42 Отговор
КАКВО ПРАВИШ БОИКО ТОВА ИЗПРАЗВАНЕ НА ХАЗНАТА НЯМА ДА ПРИКРИЯТ КРАЖБИТЕ ОТ БЕДНИЯ НАРОД ТИ СИ ОТИВАШ НО НАРОДА ОСТАВА ТРУДНО СЕ ПРЕГЛЪЩА ОТИВАШ СИ С НАРОДНА ОМРАЗА ЖАЛЪК СИ ДА ЗА ТЕБ СЕ ОТНАСЯ НЕ РАЗБИРАШ ЛИ

Оценка:
-1 +5

кАКЪВ
43 Отговор
суеверен,какъв СВЕТСКИ.той НЕЗНАЕ къде се намира между толкова компромати.Иска да се харесва пак,но никой не го бръсне вече изгуби ни доверието завинаги.Щяхме да вярваме,че е светски ако си беше казал истината за жената в Барселона и детето.Не да лъжеш и да го играеш на светец.Колко хора имат деца от няколко брака .ОСЪДИТЕЛНОТО Е ДА ЗАЧЕРТНЕШ някого от живота си с гузни лъжи.

Оценка:
-0 +6

Дойче ВЕЛЕ Е Е Е
44 Отговор
Леле ,
Пак ни обливат с ......ценни мисли .....
Я дайте по едно знамение с цветовете на дъгата ! Да запеем Doichen ,Doichen uber ales !!нямам и тия каксе пие на дойчовски ....

Оценка:
-2 +2

не може да бъде
45 Отговор
Щях да напиша-чрез аргументи-дали авторът осъзнава каква боза е размесил и какъв буламач се е получил,но видях че източникът е Дойче Зеле и се отказвам....

Оценка:
-0 +1

Софянец
46 Отговор
Евала Боце,ти си най добрия премиер досега,Софянци те обичат

Оценка:
-0 +0

А бе хора
47 Отговор
мислете бе, не виждате ли че искат да ни направят безропотни роби. Без имущество, без ценности, с маски, а пък който не изпълнява в изолатора./концлагерите на 21 век/ Мислете бе!

Оценка:
-0 +1

анонимин
48 Отговор
Касиерчето на сик бил светски човек!?Вие болни ли сте,или много болни!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Коментар на премиера Бойко Борисов в Троянския манастир
Знаете, че като кажем нещо, то утре ще стане"

Още бисери