10 Ноември, 2020 16:00 3 239 20

Путин ще ръкопляска най-много на хаоса в САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • путин-
  • тръмп-
  • байдън-
  • президентски избори

На първо място, Русия не е виновна за пагубната поляризация на американската политика

Путин ще ръкопляска най-много на хаоса в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия атакува с ураганен дезинформационен огън американската политическа система. Това мрачно заключение беше направено от директора на ФБР Кристофър Рей по време на свидетелските показания през септември пред Комитета за вътрешна сигурност на парламента. Според него една от целите ѝ е да подкопае кампанията на Джо Байдън. Но острието на атаката е насочено към отслабване на общественото доверие към американската демокрация като цяло, на което ще станем свидетели през следващите дни и седмици.

За да бъдем честни, трябва да кажем, че този проблем не е създаден от Русия. Не Путин е този, който пише законите за изборите в САЩ с тяхната децентрализация, оскъдните бюджети, остарелите и неясни разпоредби. (Разбирате ли какво е избирателен колегиум и как работи? Не? Американците също не разбират.) Той не е написал Конституцията, която трябва да бъде стълбът на системата, но която всъщност изразява много двусмислено най-важните въпроси относно спорните резултати от изборите (каква, например, е ролята на вицепрезидента). И остарелите, ръчно управлявани, но не защитени от хакерски атаки, машините за гласуване също не са резултат от конспирация от Кремъл, пише британското списание The Spectator в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

На първо място, Русия не е виновна за пагубната поляризация на американската политика, където и двете партии възприемат съдебните спорове като продължение на предизборната кампания, а поддръжниците на един или друг кандидат са толкова уверени в правилността на каузата си, че смятат обществените вълнения като логична реакция на поражението. Това е резултат от дългосрочни икономически, политически и социални провали, за които и двете партии са отговорни.

Не Владимир Путин, а Доналд Тръмп систематично подкопава доверието в избирателната система. Много преди изборите неговата партия започна да разпространява митове за масовите измами в деня на изборите и да създава правни пречки, за да обезкуражи чернокожите и бедните избиратели да гласуват. В навечерието на изборния ден президентът съобщи за възможни „измами“ и „злоупотреби“ в два колебливи щата - Пенсилвания и Невада.

Той каза: „Ужасно е, когато след изборите могат да се събират бюлетини“. Веднага след като изборите приключиха, той предупреди: „Ще се справим с това заедно с нашите адвокати“. Затова не е изненадващо, че той разпали пламъците в сряда сутринта, като туитваше, изпращаше имейли на своите привърженици и каза на пресконференция в Белия дом, че демократите се опитват да „откраднат изборите“. Путин ще аплодира. Що за демокрация е това, ако в нея съществува такова безумно недоверие?

Разбира се, британците може да намират американските проблеми за странни. Механизмът на нашата избирателна система почти не се е променил повече от 100 години. Поставяте X върху бюлетината. Комисията за преброяване преброява публично гласовете, а външните наблюдатели наблюдават внимателно. Нарушенията са рядкост, а още по-рядко до съда стигат дела.

Но това не е причина за самодоволство. Дори нашата груба и примитивна система може да бъде атакувана. Най-добрият пример за намеса в изборите няма нищо общо с това как някои дарители от Брекзит са направили богатството си. Както отбелязва комисията по разузнаване и сигурност, най-очевидният пример е на референдума през 2014 г. за независимостта на Шотландия.
Интернет троловете с проруски възгледи разпространяват дезинформация за фалшифициране на гласове. В YouTube се появи видеоклип, на който се вижда, как снопове бюлетини „за“ Брекзит са тайно подредени в купчината „против“. Имаше и други видеоклипове по темата за изхвърлянето на бюлетините. Един видеоклип, озаглавен „План за НСР“ (НСР е „нов световен ред“ и тази фраза е много обичана от теоретиците на конспирацията), събра над 800 хиляди гледания.

Разбира се, всичко това са глупости. Бюлетините наистина бяха изместени, но със съвсем различна цел. Имаше и изхвърляне на бюлетини, но видеото беше заснето в друга държава и на други избори (в Русия).

Ако се замислите, веднага става ясно, че твърденията за фалшификация са несъстоятелни - в крайна сметка никой от привържениците на независимостта не е забелязал фалшификации. Наблюдателите им биха алармирали първи. Ръководството на Шотландската национална партия няма да пропусне възможност да разкрие триковете на поддръжниците на единството. И така то радостно обяви, че е победено от кампания за сплашване. То обаче с готовност призна поражение.

Но от гледна точка на Кремъл постигането на какъвто и да е конкретен резултат от изборите е по-малко важно от пораждането на страх и съмнение преди и след гласуването. Най-голямата заплаха за режима на Путин е единният, самоуверен Запад.
Руската икономика е със същия размер като италианската. Населението на Русия е по-малко от това на Франция и Германия, взети заедно. Съединените щати са многократно по-силни във военно отношение. Политическата ѝ система е пълна профанация, а икономиката е порутена. Трудно е да измислим положителна история за това. Дори за Съветския съюз в зенита на неговата смъртоносна слава беше по-лесно да се напише такава история.

Така че от руска гледна точка човек трябва да лъже и да отрича всичко. Единият вариант е да сее апатия, като се покаже, че демокрацията е фарс и всички политици са лъжци. Вторият вариант е да играете на страховете на хората, като твърдите, че хората са ограбени и измамени.

Както видяхме тази седмица, има достатъчно място за атаки срещу американската избирателна система и по двата начина. Политиката на Вашингтон с нейните измами и неразрешими различия може лесно да бъде представена като безсмислен фарс и избор между Кока-Кола и Пепси, който е изгоден само за своите хора.

Но сега е по-лесно да играете на емоциите на хората. Изборите и страната ви се крадат изпод носа ви. Около американското буре с барут вече летят искри. Добре въоръжените, но зле информирани бойци, които ентусиазирано подкрепят Тръмп (и техните облечени в черно противници от непримиримата страна на Антифа) са лесна плячка за такава тактика. Слуховете и историите на ужасите засилват тлеещото им недоволство, раздухвайки от него адски пожар.

Тънкостите на правната система и изборния процес предоставят много възможности за „екосистемата“ (както казва Държавният департамент) на руската дезинформация. В крайна сметка за нея има официални, косвени и анонимни канали. В доклад, публикуван това лято (публикуван тихо и дискретно, тъй като Тръмп е алергичен към всякакви дискусии за руска намеса), Държавният департамент обяснява как работи системата.

Тъй като сигналите и информацията идват от голямо разнообразие от канали, няма нужда от последователност и непротиворечивост. По този начин официалните медии могат да осъдят отношението към чернокожите избиратели, а тайните източници могат да увеличат страховете на белите националисти. Кремъл обаче може правдоподобно да отрече каквото и да било участие.

Един от най-мрачните примери за политическа намеса на Кремъл видяхме през 2016 г., когато две съперничещи си демонстрации се проведоха близо до ислямския център в Хюстън. За да ги организират, руските кукловоди платиха мизерните 200 долара, като публикуваха проислямски и антиислямски реклами във Фейсбук. Участниците се обиждаха един друг, но не се стигна до бой.

Ще бъде много лесно и просто да се съберат групи от горещи глави близо до общинските власти и съдилища в колебливите щати, където ситуацията е нажежена, като Мичиган. Ще бъде опасна, евентуално кървава конфронтация. В кръстосания огън ще попаднат безпомощната американска демокрация и сигурността на Запада.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    16 6 Отговор
    Вова ще ръкопляска, когато Бай Дончо му се обади по телефона и му се примоли да изпрати Вагнер и АНТОНОВ.

    Коментиран от #11

  • 2 Стефан

    12 5 Отговор
    Агенция Фокус имам едно предложение за вас, вземете в своите редици един стар, позабравен, но също толкова екзотичен анализатор като вас, става дума за Валентин Вацев, изпитан кадър, верен на идеалите и най важното - много е огладнял горкия, ще ви верен повече от куче.
  • 3 пешо

    30 4 Отговор
    а бе аФтора на статията защо не си пие редовно хапчетата,каква РУСИЯ ГО Е НАЛАЗИЛА,КАКВИ 5 ЛЕВА!
    Боже,Боже!
  • 4 Каква статия само!

    18 4 Отговор
    Апотеоз на демагогията, демек лъженето и маженето! Пропаганда, по голяма от тази на
    в.“Работническо дело” едно време!

    Коментиран от #16

  • 5 Сандо

    20 2 Отговор
    Когато човек чете такива материали дори несъзнателно си задава въпроса:Къде отиде свободната,независима и обективна журналистика?И неволно се сеща,че днес е 10.11.,но не 89-та.
  • 6 1944

    4 18 Отговор
    на лъжите на фабриката за тролове в ленинград вярват само нашите лапнишарани.
  • 7 !!!?

    4 20 Отговор
    Путин най-много харесва хауса и в България - не случайно ни изпрати парашутиста Радев !!!?
  • 8 ke da

    6 19 Отговор
    бАЙ гАНЬО ПОСЛЕДЕН СЕ УСЕЩА ЗА ХИБРИДКАТА НА пУТИН , ПОСЛЕ ЧУДИ ЗАЩО Е ЗЛЕ И ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗПАДА И ПРИРАСТА ГО НЯМА НИКАКЪВ!
  • 9 3,14К

    18 3 Отговор
    Щом това е анализ на шефа на.ФБР, значи тази държава като демокрация е тотално пропаднала, а те би трябвало да са еталон.
  • 10 ke da

    6 14 Отговор
    ДОГАН И ПЕЕВСКИ ДА ПОДЛОГИ НА ПУТИН И ТОТАЛИТАРЕН КРЕМЪЛ! ТЕ СПОНСОРИРАТ КИРО БРЕЙКА , ЦАНОВ НАПРЕД И НА ГОРЕ , ПАСКОВ И ДР. ПОДОБНИ РУСОФИЛИСТИЦИ И ТОТАЛИТАРИСТИ! АЙДЕ У ЛЕВО У СИБИРА ВСИЧКИТЕ ВИ!!!
  • 11 ЦЪЦЪЦЪ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    А ти сещаш ли се един ден на теб кой ще ти се обади?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха ха

    10 2 Отговор
    Що само Путин, аз също :DDD

    Най-забавното ще стане, ако Джо бидето не доживее инаугурацията :D

    Коментиран от #19

  • 14 123

    3 9 Отговор
    Много е точна статията. Младите много неща не знаят, а как да знаят, като от 19 годилни напуснаха домалнито огнище и 18 години сме сами. Не само това, а лошото е, че законите са се носели от САЩ. Вместо да е обратното. Лондон 100 години не са променяли, защито са най-великата нация и ако не знаете.. Дооуснаха много сръбски, китайски фирми и на ръце пари, без осигуровки и сие, явно се усетиха и напъснаха ес. А България ни заробиха българите. Кой наивен и слуша америка и сие.. Целият свят Русия побърка. Недей да се оправдават. И Тръмп луд умора няма. Викали му, че е ненормалник. Кой се хваща с Путин нищо добро не вижда. Историята на БГ.. Белене, убиха след 44-та интелигенцията, смениха на турците и помаците имената и кой пати днес, мъстят турция и русия на българите християни, като ги оставиха болни, с малки бебета без работа костов, царя, бойко
  • 15 Чонкин

    1 11 Отговор
    Мамо,пишка ми се!
    Ела да те изпишкам.
    Не,искам Вова!
    Защо?
    Защото на Вова му треперят ръцете!
  • 16 Нищо чудно

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Каква статия само!":

    Ами те са подквасени с един и същи квас
  • 17 Хасан

    3 1 Отговор
    В интерес на истината само в Сащ и африканските страни избори се провеждат под дулата на въоръжени до зъби избиеатели
  • 18 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    3 0 Отговор
    Станишев е виновен, Орешарски - също, каза Бойко COVID-a...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Самия тоталитарен стил на този русофобски пасквил показва, че Саш и Демокрация са несъвместими неща. Държавата Сащ , в която 300 различни тайни служби следят собствените си граждани, сега търси външен виновник за блатото си. 😜