Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 10:00 71 766 195

Германски дипломат: ГЕРБ беше измислена тук, надявахме се Цветанов да въведе ред

  • герб-
  • германия-
  • цветан цветанов

Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива

Германски дипломат: ГЕРБ беше измислена тук, надявахме се Цветанов да въведе ред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече установеният премиер Бойко Борисов с основание напомни, че партията му е основана в края на 2006 г. с помощта на Германия. Видя се, че присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. няма да промени факта, че българското правителство, водено от премиера Сергей Станишев, който междувременно беше председател на ПЕС (2011 - б.р.) , потъва в невъобразимо блато от корупция и престъпност.

Ето защо „Западът“ търсеше алтернатива с надеждата икономическият и криминален елит, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол, пише бившият зам.-посланик на Германия в София (2006-2009) и посланик в Скопие (2011-2014) Гудрун Щайнакер в материал за Deutsche Welle, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Това, за съжаление, не е успяло и до днес. Всъщност тези елити са просто подмладени - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт. Но те продължават да си поделят ресурсите на страната, включително субсидиите от ЕС.

ГЕРБ е създадена със значителна помощ, предимно от фондацията на ХСС "Ханс Зайдел". Дори името на партията беше измислено от съветниците на фондацията.

Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната.

Фалшиви надежди

Надявахме се напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София Бойко Борисов, някога заместник-председател на ГЕРБ и след изборната победа през 2009 г. – вътрешен министър, да успее да въведе ред. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно.

Резултатът след 11 години е скромен. ГЕРБ е на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са същите като преди. Корупцията процъфтява с постоянно нови методи за присвояване дори на парите на ЕС. Настоящият доклад по механизма за контрол, създаден специално за България и Румъния с годишни доклади за напредъка на върховенството на закона, показва мрачна картина на ситуацията в България.

Странното е само, че миналогодишният доклад беше толкова по-оптимистичен. Положението в България наистина ли се е влошило само за една година? Месеци на антиправителствени демонстрации, особено сред младите хора, не са разклатили правителството досега, но изборната победа на ГЕРБ на предстоящите избори през март следващата година е под въпрос.

Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да издържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива. Едва ли ще успее да сложи край на преплитането на икономиката, политиката и организираната престъпност, в които е замесена. ЕС беше и е надежда за много българи, въпреки факта, че мнозина са разочаровани от него.

Търсене на съюзници

Ето защо Борисов има нужда от съюзници, за да остане на власт. Една от тези партии е фракцията на действащия министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов и председател на съюза Обединените патриоти, който подобно на много посткомунистически политици, като бившия лидер на БСП Георги Първанов, е бивш информатор на българските тайни служби.

Обединени патриоти могат да разчитат на малката, но стабилна подкрепа от почти 10% от избирателите. След последните избори през 2017 г. те изиграха значителна роля в поддържането на властта на ГЕРБ. Следователно наблюдателите са на мнение, че предимно по вътрешнополитически причини българското правителство чрез българския външен министър Захариева обяви вето за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, ако официално не признае, че македонският е само диалект на българския. Това де факто е в полза и на опозиционната националистическа ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, която се радва, защото премиерът Зоран Заев не успя отново да започне процеса на преговори за присъединяване към ЕС.

Но самото твърдение, че македонският е просто диалект на българския, е ненадминато в своята абсурдност. Подобно на днешния български език през XIX век, македонският след Втората световна война е кодифициран като стандартен език от езиковеда Блаже Коневски въз основа на няколко диалекта, говорени на територията на днешна Северна Македония.

Следователно македонският език се появява като стандартен език малко по-късно, но едновременно с други по-късни национални езици в Европа. Например, днешният стандартен норвежки бокмаал се формира на базата на Риксмал през XIX век и е създаден след независимостта на страната през 1905 г. на базата на езика, който се говори в новата столица Кристиания/Осло - дотогава в Норвегия пишат на датски. Но днес никой не поставя под съмнение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е популярна в международен план.

Апел към Берлин

Следователно исканията на България към Северна Македония са нагъл, ненаучен, нереалистичен и лесно прозрачен вътрешнополитически мотивиран ход. Това обяснява правотата на ръководителя на мозъчния тръст Европейска инициатива за стабилност Гералд Кнаус, който решително иска различията във възгледите по националните проблеми, историята, идентичността, включително националния език, да не се използват за предотвратяване на членство в ЕС.

Заради това правителството на Германия трябва да използва председателството си в ЕС, за да апелира към българското правителство да се вразуми, особено на „партийния приятел“ от ЕНП, премиерът и председател на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на експертите полемиките около историята и езика.

Вместо това Борисов и неговият политически елит в България трябва да бъдат по-загрижени за окончателното завършване на домашните задачи в борбата с корупцията и престъпността, обобщава германският дипломат.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 173 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й

    461 50 Отговор
    ГЕРБ И ДПС са създадени в нарушение на конституцията!

    Коментиран от #65, #135, #188

  • 3 Мутри вън

    411 27 Отговор
    Голяма реклама му правят на тоя Цвъки?!

    Коментиран от #115, #118

  • 4 Верно ли

    345 10 Отговор
    Суверенитет, ама друг път!

    Коментиран от #80

  • 5 Провинциалист от провинция Тракия

    264 8 Отговор
    Надявал са.... Не са надявайте да не са наденете!
  • 6 Мдаа

    105 147 Отговор
    Всъщност ние какво искаме от Македония. Някой бг управляващ казал ли е, написал ли е "от вас искаме да изпълните първо това, второ това, трето това, и вдигаме бариерата". Не нали. Тогава защо дразним целият ЕС.

    Коментиран от #17, #29, #128

  • 7 dali

    450 10 Отговор
    Защо не се задава въпросът: "Колко куфарчета с пари от Еврофондовете се връщат обратно при създателите от Германия. Не мислете, че там няма корупция.

    Коментиран от #72, #97

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    292 10 Отговор
    Цветанов работи за САЩ.

    Коментиран от #85

  • 10 KODIAK

    320 69 Отговор
    Правителството на Сергей Станишев вкара за 3 години 24 милиатда € външни инвестици, а Борисов за 10 години по малко от 10 милиарда. В корумпирана държава нокой не инвестира вижда се къде е била по гляма корупцията, цифрите сами говорят!

    Коментиран от #176, #184

  • 11 Антигерб

    363 19 Отговор
    Цвъки е готов да признае "македонския език" и "македонската история" само за да угоди на господарите си отвъд океана - поредния продажник решил да се докопа до властта.
  • 12 Комуниста

    337 15 Отговор
    Немската държавна мафия управлява БГ последните десет години чрез префекта си!
  • 13 ДжафДжаф

    288 13 Отговор
    Та значи наденахани Бочко Тъпото, а пък сега ни размахват пръст кво да чиним с макетата, а утре същите макета като си поискат Пиринска Македонияр основавайки се на преброяването от 1946г ша ни обясняват колко европейско е да им отстъпим територията! Абе....
  • 14 Австриец

    226 15 Отговор
    В Австрия говорим на австрийски!
  • 15 Бесен Язовец

    304 10 Отговор
    Чужди служби финансират и назначават правителства това вече не се случва и в Африка и Ю. Америка!
  • 16 ха ха ха

    138 7 Отговор
    Ужас! 🤣 Туке ударихте на камик!
  • 17 Антитрол

    262 10 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Ами ясно е написано какво искаме - да признаят историческите факти че до 1945 година са били българи и да признаят че говорят на български диалект - това е и нищо друго. Но на някои на заплатка при чичко сорос не им изнася защото господарите им отвъд океана им трябва територията за да си направят я базичка, я за да натиснат сърбите. Иначе никой не се интересува от макетата.
  • 18 БОЗА

    227 8 Отговор
    "Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната."

    Какво интересно изречение...за останалите немски свинщини мълча... ;-)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТаУмВзе

    181 6 Отговор
    Гении си да назначиш сикаджия и гуменка пипон.!.. Така е пограничните колонии.
  • 21 Ооо

    190 7 Отговор
    А вие си гласувайте за който си искате... очевидно пак ни показват, че пешките не играят в шаха, те участват, защото така или иначе са на масата, но друг мести фигурите!

    Коментиран от #173

  • 22 Барца Чекмедже

    150 7 Отговор
    Е па въведОхме - едно чекмедже за мен, едно за Танте, Цецу забърсА апартаментите и асансьори, а другите от шайката - квото докопат.
  • 23 ключ от барака

    74 29 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: "Cлeдoвaтeлнo иcкaниятa нa Бългaрия към Ceвeрнa Мaкeдoния ca нaгъл, нeнaучeн, нeрeaлиcтичeн и лecнo прoзрaчeн вътрeшнoпoлитичecки мoтивирaн хoд."

    Коментиран от #127

  • 24 Бесен Язовец

    193 3 Отговор
    То си го има и в YouTube как си признават, че фондация,, Франц Зайдел " ги финнасира. Такива финддаци,, Конрад Аданауер",, Франц Зайдел ", Отворено общество"... се създават на запад след 1990 г с цел икономическо влияние в Източна и централна Европа. Източна и централна Европа се упраляват след 1990г по модела за управление на Южна Америка от 60-70 години на миналия век!
  • 25 наблюдател

    192 10 Отговор
    Сега се изясни защо Меркел подкрепя Борисов.
  • 26 no name no face no number

    156 8 Отговор
    30 години западна простотия
  • 27 Абе тия

    167 1 Отговор
    простотии откъде си измисляте, заложили били на Бойко, ама били се объркали, та сега щели да залагат на Цветанов, та белким не се пак объркат.Глупости на търкалета - Цецко мнооого си е поварвал.
  • 28 ПСР

    208 12 Отговор
    Ами тогава,по тази логика,германците да призноят "швейцарски"език.
    Че,колкото пъти съм бил там,немският им е много сериозен диалект и немец в Люцерн би имал езиков проблем.Да се отдели и кокни от Лондон-всеки нормален американец,говорещ английски,има голям езиков проблем с това лондонско наречие.Шопски и граовски диалекти и те ли да се отделят?
    След ВСВ,в Германия постепенно,с парите,откраднати от нацистите,тихо и постепенно възниква Четвърти Райх.Много военно-престъпници не само че не са осъдени,а са назначени в Бундес Службите и тези за сигурност./Гелен,напр./.Разбират,след две разгромни войни,че така няма да им се получи хегемонията.Превземат чрез икономика и финанси.И отмъщават,без забрава.Първа беше Британия.Изкупиха им гордата автомобилна индустрия и не само.На парктика,подчиниха Франция.Отмъстиха си на Гърция,вкарвайки я в схемата на дълговете,за сметка на луди печалби на немските банки.Икономически отново превзеха Чехия и Австрия.Бяха твърдо "ЗА",бомбардировките с обеднен уран над Сърбия.Подкрепиха У Краина,в смисъла,да се накаже Русия.Чрез създаването на мутро-милиционерската партия на ББ,си го върнаха на България,която се е включила във Войната срещу тях,през 1944г.
    Това,съзнателно,да вкараш в политиката тези типове и типеси,да им направиш партия,да ги подкрепяш до ден днешен,е равносилно на престъпление срещу Човечеството.Но,те разбират от тези неща.

    Коментиран от #179

  • 29 Румен

    100 9 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    И ти като макетата се правиш на не разбрал какво се иска. А в ЕС никой не я иска тази измислена държава. Затова ни позволиха да кажем "не" и да оперем пешкира.
  • 30 Фффффф

    138 11 Отговор
    Мръсни гадове са германците, докараха тиквата на власт и сега гледат сеири,било български било македоно-български...
  • 31 Мим33

    172 1 Отговор
    Проблема ни с макетата не е толкова езика,колкото тяхното плюене и обиди към Бългсрия,а и техните учебници продалжават да хулят България.Историята им е изкривена и обучават децата на ненавист към България.Нямат никакво приятелско отношение към нас.Договора го използват за парлама.Нека си оправят тези неща и тогава да преговаряме...
  • 32 аман

    101 3 Отговор
    Четиво за дебили, стратезите на ЩАЗИ бабата заложили на утайката на червената мафия да разчисти доновете, какво малоумие, явно и дойчовците са добри на бойното поле, но в дипломацията и стратегията в мирно време хич ги няма, КОЙ бе абдали, КОЙ вкарва вълкът в кошарата да пази стадото, вярно, интереса клати феса, но благоприличието налага словоблудствата да са в известна граница.
  • 33 име

    113 4 Отговор
    ако това са им експертите...пази БОЖЕ. а нещо за нацистката окупация на македония? ....мълчание. ???
  • 34 Само че

    141 15 Отговор
    В наследницата на БКП -БСП има по-малко бивши членове на БКП , отколкото в ГЕРБ. Самият Борисов става член на БКП на 18 години, докато Нинова никога не е била член на БКП. Така че , Германия яко се издъни с проекта си ГЕРБ, който провежда 11 години геноцид над българите.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 те така

    112 8 Отговор
    Хахахаха, как лъже немския дипломат.
    Ама лъже яко.

    Меркеловците създали партия ГЕРБ в Германия, която да управлява България в ЕС, като за ръководство са одобрили хора бивши членове на БКП, близки до номенклатурата на БКП. Всички със съмнителна икономическа дейност след 1989 г.- приватизация на кило, свързани фирми и т.н..
    Но социалистите били корупционери.

    И как така, в Германия се създава партия, която да управлява в друга държава. Това не значи ли, че реално България минава под директното управление на чужда държава- Германия.
    За какъв национален суверенитет и национална сигурност става въпрос, като няма такива, щото всичко се определя от интересите на немците и техния бизнес- доказателства: джендър, африканска чума, прекратяването на АЕЦ Белене, налагането на " пандемия и ограничаване правата на гражданите в България" и т.н.

    Всъщност Германия, Меркел, ЕК подкрепя злоупотребата с власт в България, щото техни хорас и тяхна партия управляват в България, а в Беларус, където Лукашенко по подобен начин управлява, искат да махат Лукашенко.

    Тоест живеем в нещо като Обединена Европа от времето на Хитлер- точно такава е била и неговата политика. И същите методи на управление- насаждане на страх в хората, чрез заплаха от нещо по медиите, налагане на извънредни мерки, извънредни закони и положения ограничаващи правата на европейските граждани, цензура на свободата на словото- има само няколко " истински и правоверни медии"- в случая СНН, НБС, Ройтер

    Коментиран от #117

  • 37 моля

    56 9 Отговор
    Правете си тези избори на тулупи за вас господа.
  • 38 Тъй де

    69 4 Отговор
    Както се казва колелото се върти.И сега националната ни катастрофа е в кърпа вързана,ама този път не заради истинска война като поредни съюзници на Германия,а заради войната ковид-19!
  • 39 История

    118 13 Отговор
    В цялата си история сме страдали от свои чорбаджии и предатели и когато имаме връзки с Германия.
    На практика Германия е нашият най голям враг , дори по голям от Англия
  • 40 Българин

    123 3 Отговор
    Стана ли ви ясно че и Цвъки е пионка на чужди сили и ако влезе във властта ще обслужва техните интереси пък България кучета я яли - ще се превърнем поредната територия за опоскване.
  • 41 ха ха ха

    95 5 Отговор
    Тя Германия да обясни за новия фашизъм, не да ми обяснява как ни е окрала - ние вече знаем!

  • 42 Фактъ

    102 16 Отговор
    А, на Боко за какво се надявахте ? Че е тъп и упорит ли? Или за криминалното минало да ви е удобен и послушен ?! Наказахте българският народ с този неадекватен толуп , крадец и българомразец !
  • 43 Меркел

    74 3 Отговор
    Хайде да си измислиме германски ГЕРП !
  • 44 Чата

    63 6 Отговор

    До коментар #34 от "Само че":

    Ами, да! При Миков, когато парламентарната група на БСП бе паднала до 40 и не всички са били в БКП, в парламентарната група на тиквите някой бе ги преброил - най малко 65 уж бивши комуниста, като не смятате тези, които се маскираха в правителството.
  • 45 Човек от народа

    92 4 Отговор
    И какви излиза от цялата ви измама за демокрация? Едно огромно омерзение!
  • 46 обикновен

    102 8 Отговор
    От думите на немския дипломат, на обикновен език се разбира:

    " Ние германските и политици и бизнес създадохме ГЕРБ, избрахме Борисов и Цветанов, и олигархията около тях да управляват България, като налагат немските ни икономически интереси и политики. Вие нямате национален суверинитет, защото в Германия решаваме какво да се налага на хората в България- бедност, корупция, несигурност. Така вие идват да ни работите като гастербайтери за много по ниски заплати, отколкото биха работили немците или другите емигранти. "

    Сега разбирате ли, защо България е в ЕС, защо е най- бедна, с най- висока смъртност и т.н.?
    Щото се управлява от политици, чиито партии се създават от германци, французи, американци, англичани и т.н., политици които продават народа си и националния суверинитет, за едно потупване по рамото от чужденците или браво( е и европроекти за усвояване).

    Интересното е, че Борисов за да остане на власт явно се ориентира преди 2 години, и разигра театъра с Цветанов- тръгна да сменя ориентацията и да продава националния суверенитет на други чужденци, след като видя, че Меркел е пътник.
    Но все още играе и с нея.
    Цветанов стана републиканец, явно ГЕРБ се надява да трансформира в нова партия, която да продава националния ни суверенитет, ресурси, българи като гастербайтери на други, само за да са на власт с всичките парични и властови облаги.
  • 47 Бай Ху (By Who)

    76 4 Отговор
    Ние се надявахме на Цветанов, пък той взе, че си взе неколко апартамента. С асансьор.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 P.Y.

    83 3 Отговор
    С това интервю поредния тъп "Ханс" се опитва да притиска официалната позиция на страна членка на ЕС по важен за нея дипломатически въпрос. Едновременно с това поради явен интелектуален дефицит и насадено от средата на миналия век в германската политическа класа пренебрежение към другите нации , той прави непростима грешка. С цел да си осребри ''индулгенциите"" чрез прокарване на удобно решение, признава, че Германската държава в състава на която е федералната провинция Бавария, е знаела и несъмнено е съдействала за недопустима намеса във вътрешните работи и политическия процес на независима държава от ЕС Особено интересен е фрагмента "Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно." , което по същество отново е престъпление по действащото в момента законодателство.
    За съжаление твърдо се налага мнението, че ако нещо се е повторило, скоро очаквай и да се потрети. В съюз Германска държава ние претърпяхме 2 национални катастрофи през миналия век. Повече от 10 г вече сме в този съюз и отново няма нищо ново!
  • 50 правенемеца

    83 8 Отговор
    Немския дипломат откровено казва, че ГЕРБ е партия, която е създадена в Германия, чрез която немците да налагат техните интереси. А всички знаем, че ръководството на ГЕРБ са бивши членове на БКП, комсомола или техни роднини, внучки, олигарси.
    Както всъщност са БСП, ДПС, НДСВ, СДС, ДСБ, " Да, България", Воля, РЗС, Патриоти, Нема такава Държава и т.н.
    Всички тези през годините управляваха предавайки националния суверенитет на българите и България в интерес на чужди държави излиза. Всички са в парламента и приемат заедно закони- за нови външни дългове, за 9 часов работен ден, за намаляване на болнични, социални пакети и т.н.

    България няма национален суверенитет де факто след 1989 г.
    Факти- всички управляващи разрушиха индустрията и съответните пазари ги дадоха на чужди държави и компании.
    Българите обедняха, станаха евтини гастербайтери за същите тези чужди държави. България се обезлюдява с най- висока смъртност в Европа и икономическа емиграция.

    Това в общи линии разказва немския дипломат, и това важи не само за ГЕРБ, а за всички партии след 1989 г.

    Единствено Жан Виденов се оказа единствения премиер, който искаше България да има свой национален икономически суверинитет.
    Единствено той се опъна на Рем Вяхирев- газпромаджията и отказа да приеме Шорши Шороша- спекуланта.
    Е затова му спретнаха " зимата", заедно с българските предатели политици по онова време от неговата партия БСП, ДПС, СДС, Бизнес блока и т.н..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Царя е гол

    63 7 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ Е ОГОЛЕН И РАЗНИЩЕН ДО ГОЛО. УПРАВЛЯВА НИ МИЛИЦИОНЕРО- ДС-НЕМСКА МАФИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ МЕРКЕЛ. А СЕГА КОЛОНИЯ ЛИ СМЕ ИЛИ НЕ? САЩ ни заповядват ПУСНЕТЕ МАКЕТАТА В ЕС,КУПЕТЕ ЕФ 16.ШМЕРКЕЛ ЗАПОВЯДВА ВРЪЩАЙ ТЕ ПО 200 НА ВСЕКИ ТРАНШ, ПРИЕМАЙТЕ АМУДЖИ ТЕРОРИСТИ.

    Коментиран от #53

  • 53 Кой е кукловода на мафията БойковА

    70 6 Отговор

    До коментар #52 от "Царя е гол":

    Сега остана и да излезе информация, че БОЙКО БОРИСОВ Е ПРЕСТЪПНИК И Е ЛЕЖАЛ С ЧЕШКИ ЗАТВОР. КОЙ И КАК СА ГО ИЗМЪКНАЛИ ОТ ТАМ. КОЙ ГО НАПРАВИ ПОЛИТИК? КОЙ ГО НАПРАВИ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ?

    Коментиран от #178

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Анонимен

    71 6 Отговор
    Скапани немци,повече никога съюз с вас.Спечелихте си сериозни антигермански настроения у българите.
  • 56 дойчубердойч

    59 5 Отговор
    Реално немеца заявява, че Меркел си е създала нова партия в България от бивши БКП кадри, налагащи немския интерес и разрушаващи българския национален интерес- интереса на българските граждани.
    Меркел е предпочела Борисов и Цветанов пред другите кадри на БКП от вече готови партии като БСП, ДПС, СДС(ДСБ, РЗС, Да, България), НДСВ, които също разрушиха българския национален суверенитет и наложиха повсеместна бедност, икономическа емиграция.

    Но как аджеба немецо, имаш наглостта да твърдиш, че Германия е искала развитие за България, но българите били корумпирани, недостойни, след като вие немците в Германия сте създали ГЕРБ и сте сложили за ръководители от БКП, хора след 1989 г. със съмнително икономическо минало, злоупотреби с власт.
    И най- нагло, немецо твърдиш, че тези хора със съмнително минало, дето сте ги избрали, финансирали, подкрепяте, не се борили с корупцията.

    Немецо Ханси, разбираш ли, какви нелепости говориш и как ви лъсва немските голи корумпирани арш( з.дници). Да да вашите корумпирани аршен немецо, не нашите.
  • 57 Австриец

    29 6 Отговор
    Аз говоря в Австрия на Австрийски,а не на немски.

    Коментиран от #81, #144, #145

  • 58 суисалпиец

    24 5 Отговор
    Аз говоря на швейцарско- алпийски език, не на немски.
  • 59 белгиец

    24 2 Отговор
    Аз говоря на белгийски език, не на немски, фламандски и френски.

    Коментиран от #67

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 БГ МАФИЯ В МС

    40 7 Отговор
    Западът е търсил алтернатива - с надеждата икономическият и криминален елит в България,
    главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол.
    "Това, за съжаление, не се случи и до днес. Всъщност тези елити само се подмладиха
    - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт.
    ГЕРБ беше създадена със значителна помощ, предимно от"Ханс Зайдел"-фондацията на Християнсоциалния съюз.
    Дори и името на партията беше измислица на съветниците от фондацията. Години по-рано Бавария,
    с помощта на фондацията, имаше важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция
    и изгради добри отношения със страната, разказва Гудрун Щайнакер.
    Имаше надежди, че напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София
    Бойко Борисов и вътрешен министър от 2009 г., ще успее да въведе ред.Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските
    cили в България, в които Бавария вече беше инвестирала сериозно, отбелязва Щайнакер.
    ФАКТИ КРИЯТ И ЗАМАЗВАТ ИСТИНАТА ГЕРБ. ГЕШЕВ СЪЩО Е ОТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СИЛИ НА БГ. МИЛИЦИОНЕРСКО МУТРЕНСКА МАФИЯ.+ ДС.

    Коментиран от #87

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Генерал 🇧🇬

    52 2 Отговор
    На прелиминерните договаряния и в Сан Стефано (1878) се подхожда и исторически.
    България е маркирана всъщност върху Мизия, за която е казано от Йоановците-Цеца и Малала, че мизите сега са Българи!Санстефанския договор включва и трите географски области, в които и френски пътешественици пишат ,че живеят основно Българи-Мизия, Тракия и Македония в една държава!
    Никога не бива да забравяме, че германския княз Ото фон Бисмарк е първият западен държавник отхвърлил Сан-Стефанския мирен договор (1878) и категорично заявил, че договорът трябва да бъде ревизиран.
    Бeрлинcкият кoнгрec e прoвeдeн в миниcтeрcкaтa cгрaдa Рaдзвил в Бeрлин 1878 г. Рaзглeждa нaмaлявaнeтo нa влияниeтo нa Руcия върху Бaлкaнитe, в рeзултaт oт cпeчeлeнaтa oт нeя Руcкo-турcкa вoйнa (1877-1878). Тoвa oзнaчaвa пoдялбaтaтa нa Бългaрия и нeйнoтo разпарчетосване.
    Берлинският договор основно ревизира Санстефанския мирен договор и разпокъсва Санстефанска България не на три, а на пет части - Княжество България, Автономната област Източна Румелия, Македония и Одринска Тракия, които се връщат на Османската империя, Северна Добруджа се дава на Румъния, тъй като Русия взема от нея Южна Бесарабия, а Поморавието с Ниш и Пирот се дават на Сърбия. Затова този договор е оставил много тежък спомен в българския народ.
    Без оглед на тази подла постъпка България бе заедно с Германия и в двeтe Cвeтoвни вoйни... и зaгуби пак, още и още, зaрaди тяхнaтa aлчнocт и нeнacитнocт зa вeличиe, нo въпрeки тoвa бяхмe coлидa
  • 64 Генерал 🇧🇬

    63 7 Отговор
    ...Без оглед на тази подла постъпка България бе заедно с Германия и в двeтe Cвeтoвни вoйни... и зaгубихмe пак, още и още, зaрaди тяхнaтa aлчнocт и нeнacитнocт зa вeличиe, нo въпрeки тoвa бяхмe coлидaрни c тях и гък нe кaзaхмe, ceгa oтнoвo и oтнoвo нoж в гърбa ни зaбивaт - днес Германия продължава пагубната си политика за България. Дoкoгa??
  • 65 Шуми Марица

    53 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Германия винаги е използвала България за свои цели, първата световна ,е купен цар Фердинанд и генералите, да се включим към Германия иТурция, първа нац.катастрофа, втора нац.катастрофа Хитлер поставя ултиматум на България,в противен случай ще е прегази за 1 седмица ,царство България,въпреки нежелатието на зар Бопис тпети да участна във войната,трета нац катастрофа,Германия създаде НДСВ заедно с Симеон втори и подготви създаването на най ужасната комунистическо милиционерска мафиа,партия Герб ,сега кво било що било, те подкрепяха Герб и лъже патриотите във всички избори, при копуване на гласове и други манипулации,полицията за която казват че са подготвяли ,е подготвяна да се соморазправя,по подобие на СС хитлеристките части,видяхме какво са научили в Германия.

    Коментиран от #74, #121

  • 66 Пенсионер

    23 8 Отговор
    А защо тогава, пак тези германски помощници, не пишат сега нещо и за работата на президентската и други институции, произлезли в своето време от сега критикуваната партия? И като как тогава се оценява въобще цялостното държавно статукво в своето време и евентуалните ползи/вреди за целокупния български народ?
  • 67 любопитен

    10 2 Отговор

    До коментар #59 от "белгиец":

    И кой от трите е белгийския?
  • 68 ЗАЩОБЕ ХИТЛЕР

    9 23 Отговор
    БОЙКО Е СПУСНАТ ОТ МЕРКЕЛ А ФАТМАКА ОТ РЕШЕТНИКОВ. МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ - ПО ГЬОРГИ ДИМИТРОВ, ПУТИН И НИНОВА? КАТО СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ И МАКЕДОНИЯ И СОЛУН СА БИЛИ БЪЛГАРСКИ.

    Коментиран от #69, #191

  • 69 БРАТЯТА

    15 21 Отговор

    До коментар #68 от "ЗАЩОБЕ ХИТЛЕР":

    КАТО СЪЮЗНИК НА СССР НИ ВЗЕХА МАКЕДОНИЯ И СОЛУН.
  • 70 Езиковеда

    46 4 Отговор
    Не може да се прави компромис с езика, защото езикът е един и същ, само дето мекедонският е старобългарски и не е получил развитие, а и са му добавени няколко сръбски думи.
    Ако се признае за различен от българския после веднага ще се стигне до сравнение, кой е по-стар и ще се наложи българите да признаят, че говорят македонски. Това е целта на упражнението, което "някой " е заложил преди 60 години. Целта е България да бъде откъсната от истинската си тракийска история, защото последното ни доказателство в момента, че сме траките от Илиадата е само нашият език. В общественото пространство брутално и безкомпромисно е наложена идеята, че българите идват от другаде. Като отпадне опасността от древният ни език, всички "добри съседи" ще си отдъхнат.

    Коментиран от #131

  • 71 Мартин

    50 1 Отговор
    След толкова години научаваме, че ГЕРБ е била измислена в Германия! В такъв случай къде и от кого е измислена и уж Демократична България?!?

    Коментиран от #77

  • 72 Гого

    54 8 Отговор

    До коментар #7 от "dali":

    Това е самата истина ! Но хората не осазнават ,че 70% се връщат в Германия ! Бойко е просто прост перач на пари ...!!! Какво си мислите ,че Европа е проста и най пресен пример ви е водопровода за Перник с 24-27 милиона за 5км .... и че немогат да спрът парите могат но не искат ! Македония е следващата пералния на Еврото !

    Коментиран от #76

  • 73 ПУТИН ПАРКЕНСОН

    13 39 Отговор
    РУСИЯ ВОЮВА В ЛИБИЯ, СИРИЯ, УКРАЙНА, НАГОРНИ КАРАБАХ, С КОВИД 19, БЕЛАРУС СЕ ЦЕПИ, А ИНАЧЕ НЕ СА АГРЕСОРИ.МИРНИ ХОРА МИРОЛЮБИВИ, И СА НИ БРАТЯ. НИЩО, ЧЕ ГЛЕДАТ ДА НИ....
  • 74 Шуми Марица

    40 8 Отговор

    До коментар #65 от "Шуми Марица":

    Анти комунистите да проумеят веднъж завинаги, Герб са комунистическа партия създадена от ХСС,Ханс Зайдел, също създадена, по този път от цру тогава цру е ппжтивопоставиро нацисти на нацисти, с цел промяна и недопускане на съветски шпиони, уви този метод тук не сработи те противопоставиха комунисти и престъпници на комунисти и и престъпници,с цел да отдалечават българите от руското влияние, какви са последствията, България бе превърната в една европейска колония,на която елита се назначава от прости и не образовани хора,верни на своя гуро поставено лице на Германия, всичко това удолетвопянаше Германия и властите там до като ,послушното не се превърна в препъни камък за Сев.Македония, сред изборите у нас които ще бъдат фарс ,Герб автоматически ще се подчини на метрополията в Берлин ,съгласявайки се с Меркел и ХДС,ХСС
  • 75 Леле,леле

    17 8 Отговор
    Който и писал този пасквил,да бега на заден ход при Бокича с 200!
  • 76 ГЕШТАПО СПИ

    50 6 Отговор

    До коментар #72 от "Гого":

    МНОГО СИ ПРАВ, ГЕРБ И РАЗБОЙКО ПЕРАТ ПАРИТЕ НА ЕС. СЕГА ВЕЧЕ Е КОМПРОМЕТИРАН И ЩЕ НИ ЗАМЕСТИ МАКЕДОНИЯ И АЛБАНЦИТЕ. ПЕРАЛНЯТА НА МЕРКЕЛ НЕ Е СПИРАЛА. ЗАТОВА ИНГЕЛИЗИТЕ СЕ ОТДРЪПНАХА. ИДВА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ПАК ЗАРАДИ ГЕРМАНИЯ.

    Коментиран от #82

  • 77 4494

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Мартин":

    Как къде, пак там?
  • 78 МИ КЪ

    30 8 Отговор
    ГЕРБ СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ГЕРМАНИЯ, А БСП, ДПС,И Т.Н. ОТ КОЙ? ЗАД ВСЯКА ПАРТИЯ СТОИ НЯКОЯ ЧУЖДА РАЗУЗНАВАТЕЛНА ЦЕНТРАЛА И ПАРИТЕ Й. В НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ БЯХА КАТО ОБРАНИ ЕВРЕИ, ГЛАДНИ, ОПЪРПАНИ. КАК ОЩЕ СЕ КРЕПИ НАПРИМЕР НИНОВА? МНОГО Е УМНА ЛИ? А ББ? ЦВЕТАНОВ ГО ПОДКРЕПЯТ ОТ САЩ.НА СИДЕРОВ МУ СПРЯХА КРАНЧЕТО И АТАКА СЕ РАЗПАДНА.
  • 79 третокласник

    15 1 Отговор
    Простотия до шия!
  • 80 Дидо

    12 36 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Руското влияние е тотално няма суверенитет лицемерие безкрайно на червената мафия
  • 81 8965

    13 3 Отговор

    До коментар #57 от "Австриец":

    Само че, 90% от населението говори австрийската форма на немския език като майчин език (96% австро-баварски езици и 4% алемански диалекти). Останалите говорят други езици - турски, сръбски и хърватски.
  • 82 Дидо

    4 16 Отговор

    До коментар #76 от "ГЕШТАПО СПИ":

    Пишеш големи глупости
  • 83 Хаджиментов

    20 15 Отговор
    Статията потвърждава това, което се знае от всички нормални хора - че БСП бяха сменени от ГЕРБ заради кражба, корупция и връзки с мафията.
    ГЕРБ не са много по-различни, но БСП не е алтернатива. Нито пък ДПС.
    Така, че изхода е ВНС с 50% или повече гражданска квота и пълна лустрация, вкл. на участвалите в правителствата и парламентите след 1989г.
    Промяната ще започне от там и БСП и ДПС трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да гласуват за ВНС.
  • 84 stan4o

    49 6 Отговор
    Германия единствено я интересува България да я подсигурява с гастарбайтери. Управлението на Борисов работи в неин интерес. Затова и толкова иска Северна Македония в ЕС. Защо и е на Германия българите да си оправят държавата?
  • 85 ТОЧКАТА

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    ,,цветанов работи за САЩ,,/казваш....Дойче веле се финансира от ЦРУ/добавям...Та ка всичко си идва на място....
  • 86 Индианец

    15 5 Отговор
    Да пробваме сега с Единна Русия.
  • 87 изцицаханияко

    49 4 Отговор

    До коментар #61 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Запада е търсил начин да постави под контрол икономическото развитие, пазарите на страните от бившия соц. блок и националния им суверенитет.
    И затова е създавал партии и е назначавал бивши алчни комунисти, които да налагат икономическите интереси на Запада в бившите държави от соц. блока.

    А гражданите на тези държави получиха правото да бъдат бедни, след като Запада им унищожи работните места, чрез партиите и политиците, създадени на Запад.
    А като станаха бедни, Запада ги направи евтини гастербайтери за своите икономики, за черните сектори.

    Сега Запада, като изцица икономическия им потенциал за 30 години, им наложи " пандемия", за да оправдае кризата, коята Запада създаде последните 30 години, там където се просмукаха пипалата му в държавите, чрез партии създадени на Запад от западни политици, олигарси, частните им НПО-та и " активистите им"- Институти за пазарни икономики на Шорши Шорош, частни олигарски НПО- та за реформи в образование и здравеоопазване, всички под крилото на партиите създадени на Запад или одобрени от тях, всички бъкани с бивши комунистически и комсомолски кадри, роднините им и внуците им.

    Това историята на упадъка на България последните 30 години.
    И никаква Русия няма тук, само Западни интереси, НПО-та, техни реформи, унищожителни приватизации, безрботица, икономическа емиграция с десетки милиони и т.н.
  • 88 Чук

    47 3 Отговор
    Значи да обобщим:
    Въпросният (или въпросната ?) Гудрун Щайнакер не се притеснява да признае, че Германия активно (да не кажа агресивно) прокарва своите интереси в България чрез политическо инженерство, а видите ли, България няма право да отстоява своята история и език, щото било "абсурдно" ... Железен аргумент ?!?!?
  • 89 ТОЧКАТА

    35 1 Отговор
    немецът от американското издание ,описа параметрите на ,,,националният ни суверенитет,,!!!!!!!!
  • 90 Ха ха

    28 3 Отговор
    Тъпите Хансовци "се надявали" на един бавноразвиващ се от училището "Вапцаров" във Вършец....голям смях
  • 91 Грую

    16 6 Отговор
    Ето къде е грешката! Възлагате на хора, които са учили партийно строителство по времето на соца да направят алтернатива на социалистическата партия и на практика тези хора създават по същия тертип псевдо социалистическа партия, която първо не е алтернатива на вече съществуващата социалистическа партия и второ самата тя няма алтернатива на себе си защото мераклиите за ново партийно строителство ще направят пак същото, а това вече с е видя не помага или както се казва и този модел вече е изчерпан.

    Коментиран от #99

  • 92 Селянин

    28 7 Отговор
    И предстоящите избори са със предизвестен резултат. Нищо не зависи от хората в обществото.
  • 93 8876

    44 1 Отговор
    Ами по-ясно признание за намеса във вътрешните работи на суверенна държава от това няма.
  • 94 ПЕНКО

    19 4 Отговор
    ВИПУСК СЛЕД ВИПУСК СТУДЕНТИТЕ НА ВИФ "Г.ДИМИТРОВ "- БЪЛГАРИЯ -БЯХА ПАТРИОТИ И ОСТАНАХА ТАКИВА ДО ПЕНСИОНИРАНЕ -МИНИМУМ И ДО СМЪРТ- МАКСИМУМ !!!! А ТОЗИ ПО "ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН " - НЯМА НИЩО ОБЩО С НАШЕТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ !!! КОЛКО ЗАВЪРШИЛИ ВИФ "Г. ДИМИТРОВ "СА СЕ ПРОДАЛИ НА ---ХАМЕРИКАНЦУЗИТЕ ?????
  • 95 ПЕНКО

    29 2 Отговор
    КАКВО ГИ ЗАСЯГА ШВАЙНЕ-ШВАБЕНИТЕ НАШИТЕ РАЗПРАВИИ ??? НА ВСЯКА МАНДЖА" НЕМСКА МЕРУДИЯ " ИЛИ "ДОЙЧЕ АЛЕС БАЛКАНИКУС " !?!?!?!? "ДОБРЕ ДОШЛИ И ДОБРЕ СИ ОТИШЛИ " !!!!!!!!!
  • 96 Българин

    37 2 Отговор
    Германците да признаят,че говорят австрийски език и тогава да дават акъл на най старата държава.
  • 97 Наивник

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "dali":

    Ами сигурно никой не се досеща!Може би ама надали .
  • 98 европеераси

    19 2 Отговор
    Чиче , в тия дето ги разправящ прозират едно нарушение и едно престъпление. С кое да започна ?
  • 99 Поп Груьо

    20 1 Отговор

    До коментар #91 от "Грую":

    Абе чакай как така ще възлагат.Намирисва на бананова република.
  • 100 Бачо Киро

    29 3 Отговор
    Гералд Кнаус къде беше години наред, когато гърците блокираха македонците точно на базата на история, идентичност и тн... И как точно македонски езиковед е фактор за македонският език? То е ясно той какво ще каже. Най-малкото трябва да е независим екип от експерти...
  • 101 Един

    23 3 Отговор
    Тоя немски педал не знае какви ги плещи!
  • 102 Алпиец

    18 1 Отговор
    Аз говоря на алпийски,защото Алпите са държава.
  • 103 Гост

    18 1 Отговор
    Накупи си апартаменти илитерата Цветанов. Смени шлиферчето с костюми поръчка. На Вас такива Ви трябват
  • 104 доко

    16 2 Отговор
    запомнете мисълта на доко..всичко българско родно е нетрайно и негодно и още нещо щото щях да забравя..голема грешка е влизането на българия в ес и тепърва българите ще хапват попарата от това..наслука
  • 105 къш

    41 1 Отговор
    Германците надминаха всякакво падение. За тях език, история, традиции, националност, религия - нищо няма значение. Значение имат само правата на лесбийки, гейове, транссексуални и мигранти-ислямисти. За тях това е единствената ценност. Ако от тях зависи, по тези критерии ще приемат в ЕС.

    Коментиран от #132

  • 106 ИЗРОДИ

    30 2 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ СЛОЖИЛИ МУТРАТА БОКО И КРАДЕЦА ЦЕЦО ДА ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА НА СТАНИШЕВ КОЙТО ПЪК СТАНА ШЕФ НА ПЕС -- ОСТАВА ДА ИМ БЛАГОДАРИМ ЗА ГРИЖАТА !
  • 107 СимпатизантНаЦВЪКиМолитвената3акуска

    18 1 Отговор
    Дерзай Цвък и помни,че не направиш ли някоя шашма и не влезеш ли в политиката ,ду пе да ти е яко!
    В Централният те очаква не кресло, а килия,парцал и кофа за станье,съобразени с европейските стандарти и никакви молитви няма да ти помогнат !
  • 108 Дай Боже да се разцепите на...

    20 2 Отговор
    Мюнхенска,Дрезденска,Щутгардска.... и всички видове швабски държави от преди времето на Бисмарк и всички да си имат признати езици ,както австрийски и швейцарски езици.А също и признати за втори езици,турски,полски,руски,сирийски,кюрдски,а и защо не и Български...Те ни създали партия за да ни е...е май...та....
  • 109 АнатемаНаБезродниците!

    14 3 Отговор
    Цвъки Рапоня е заснет в момент, когато показва на съпартийците си въжето на асансьора си, на което някой ден ще.... ,ако го подкарат в дранголника с пранги на нозете и на крадливите му кУнки.
  • 110 Кую

    18 2 Отговор
    Вече знам коя е майката на Тиквун.
  • 111 Баро

    17 6 Отговор
    Българи осъзнайте се не пада Роса а ГЕРБ пикае върху вас
  • 112 !!!?

    10 1 Отговор
    Борисов ще чака изборите и ще прехвърли на "промяната" да решава "македонския въпрос" и как македонците са ни откраднали паметниците на съветския окупатор за тяхна История !!!?
  • 113 Нагъл Дойчо

    19 0 Отговор
    "Надявахме се напористият Цветан Цветанов..... да успее да въведе ред. " Тия от Дойче Зеле не знаят ли,че Цвинокио е завършил климатичната академия във Вършец? Това дойчовско същество Гудрун Щайнакер да не би да си мисли,че всички българи сме учили в климатични училища та ни лъже нагло за норвежкия език? В Норвегия са пишели на датски защото стотици години са били част от Дания или Швеция. Норвежкият език обачеее... е проследим като отделен език чак до групата на староскандинавските езици и заедно с исландския и фарьорския език образуват западна група на староскандинавските езици. Тоест норвежкият еззик си съществува като отделен език далеч преди Норвегия доброзорно да сключи лична уния с Дания в 1397г. Дойчовското същество забравя и да ни осведоми,че като резултат от тая късна мешавица на норвежкия с датския език ,днес в Норвегия има два официални езика - букмол/бокмаал и нюношк. Никакво еманципиране не е постигнала Норвегия защото бокмаал си е пак на основата на датския език.
  • 114 778

    14 1 Отговор
    Статията е смес от истини, лъжи и манипулации.
  • 115 али баба

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мутри вън":

    Точно обратното ,ти чете ли статията.''Нaдявaхмe ce нaпoриcтият Цвeтaн Цвeтaнoв, дългoгoдишнaтa дяcнa ръкa нa мнoгo пoпулярния кмeт нa Coфия Бoйкo Бoриcoв, някoгa зaмecтник-прeдceдaтeл нa ГEРБ и cлeд избoрнaтa пoбeдa прeз 2009 г. – вътрeшeн миниcтър, дa уcпee дa въвeдe рeд'' Щом има корупция, това значи че не е успял.
  • 116 Българина

    16 1 Отговор
    Според НК политически прганизации защитаващи интереси на др държави се води държавна измяна. ТОЗИ ТОКУ ЩО ПРИЗНА ЧЕ ВСИЧКИ учредители на ГЕРБ трябва да бъдат съдени за измяна! До кога ще позволяваме финансиране отвън? Партията на ЦЦ е съшата и той трябва също да бъде съден!
  • 117 Много

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "те така":

    ти е развинтена фантазията, пич
  • 118 Алфа Ромео

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мутри вън":

    Демонократите на Килъри започват да му наливат пари на Цвъки, той трябва да прокарва краварските интереси в България които естествено не са в полза на БГ.
  • 119 Аз съм тъпанар

    16 1 Отговор
    Какво ли е искал да каже
    АПОСТОЛА
    Васил Левски с
    „Народе ? ? ? ?"
  • 120 Добърден

    14 1 Отговор
    Много интересно. От статията се разбира че западните тайни служби са си стиснали ръцете с комунистите още много отдавна.
    ОСТАВКА НА КОРУМПИРАНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ!!!!!!!!!!!!
  • 121 АААА

    5 10 Отговор

    До коментар #65 от "Шуми Марица":

    Абе може да е така, а може и Германия да не е чувала за ГЕРБ. Само първата буква съвпада от ГРУ.
  • 122 Чък Норис

    8 17 Отговор
    Комунетата яко са огладнели за власт! Искат пак да разпределят държавната каса към своите фирми!
  • 123 Как смеят тези "демократи"

    13 0 Отговор
    Да се месят във вътрешните работи на една УЖ независима държава?
    Пак и пак това лицемерие и двойни стандарти на западняците
  • 124 само спомен

    22 0 Отговор
    Преди 56-57 години, бях на гости за лятната ваканция, в едно селце близо до Кюстендил.Едно от съседските деца ни покани, защото братовчедките им от Югославия, дошли на гости , заедно с някаква леля.Беше голямо вълнение - гости от друга страна, как ще се разбираме, как изглеждат, на какво ще играем ? Изненадата ни беше тотална - две момичета, на нашата възраст, с усмивка ни казаха - "Здравей, аз съм Ягода, а аз Малина, и не се учудвайте на имената ни, че мама още от дете си е мечтала, ако има момичета , да се казват така." Шок - някой каза: "но вие говорите като нас, аз всичко разбрах.Как сте научили български език?" А те спокойно отговориха - "ние сме българки, говорим на български, празнуваме българските празници. Просто някога, някакъв закон, е направил така, че там където живеем вече да не е България.Баба и дядо постоянно плачат, но ние сме свикнали."Години наред тази случка не ми даваше мира. Един ден, когато пораснах достатъчно и знаех вече историята, и прочетох за много други съдби, емоциите ме надвиха - плаках дни наред. Дано сте живи и здрави Ягода и Малина.

    Коментиран от #136

  • 125 :P :P

    11 0 Отговор
    Борисов- Цв. ето ти тука едно апартаментче на символична цена. Тия са наши хора.
  • 126 Мадеин Боко

    15 0 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaт и зaтoвa Бoкo гo нaзнaчхoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щe cвaлим тaзи мaфи нaпук нa ия и cгaн нaрoдe
  • 127 Ончо

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "ключ от барака":

    Малоумщина... Наглеците са т. нар. македонци!
  • 128 Голата истина

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Ти явно си татарски малоумник попаднал случайно по тези земи, щом още не си разбрал какво се иска от тия посерковци, дето се наричат македонци.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Професионалист

    17 2 Отговор
    Не можем да се водим по акъла на една селска баба от източна Германия.
  • 131 Ха - ха!

    4 4 Отговор

    До коментар #70 от "Езиковеда":

    Как можа натолкова малко място толкова много глупост да излееш! Майстор си на късия разказ.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 ежко

    11 2 Отговор
    Германците, доколко трябва да са наивни,да дадат пари на полу-идиоти, да си направят партия?!?От старото котило, полупрестъпници еволюирали до пълни такива?Тъпи-ама удобни!И резултата -ами очакван!ГЕРБ да изместили БСП.Ами те откъде се пръкната?Трети ешалон БСП, дето никога нямаше да станат първи, щото и не особено умните комуняги виждаха, че за яеп за зела не стават и затова ги държаха в 10та глуха!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Македон

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    А Руснаците създадоха България
  • 136 Македон

    2 12 Отговор

    До коментар #124 от "само спомен":

    Това доказва за демократичноста в Југиславиа за разлика од дните на Т.Живков кога и турците станаха блгари по насилен път
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Петър Волгин

    7 1 Отговор
    Но идеята е на БСП-БКП. За да има дясна политика. Капитализмът почва и е на основа евреите. Евреите са религиозно и етнически неутрални, феодално и политически независими, има ги във всяка страна, и така им е позволено да правят търговия в световен мащаб, между враждуващи религии и страни. Тази търговия дава право и на евреи да произвеждат, като им пласират производството. И финансират. И имат полза, в светът едни да са бедни, а други по богати, едните работят, а другите купуват. Живковистите смятаха бартерната търговия за срамна, искаха свободна търговия. (всъщтност)(Добре, ще купим каквото ни трябва от запад, но те няма да купят от нас. А бартерът ги задължава, танто за танто.)(всъщност) ... Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale' Ционстката троянски вирус се закача и действа в държава с евреи, и такка не успя да направи цветна революция в Китай и Куба 1989г. Не може и във Венецуела и Латинска америка сред сегрегираното индианско население, трудно е в Африка и Виетнам.

    Коментиран от #146

  • 140 ВИЗИЯ БГ

    13 5 Отговор
    Има ли някой на когото да не му е ясно, че БСП и ГЕРБ са двете свидни рожби на БКП!
    Те бяха създадени изкуствено, като Теза и Антитеза за да ни разиграват театрото наречено "Демокрация" и така да остане цялата власт в ръцете на червената буржоазия ( по онова време) , наричана днес - олигархия!
    По същество през тези 30 години , за властта се боричкаха два големи комунистически клана - единият на партизаните от отряд "Чавдар" и тези от отряд "Антон Иванов".

    Коментиран от #157

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 йокин

    9 0 Отговор
    Ред,ред=шест,апартамента,без ред.Аферим.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 А на немски го лапаш целия

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Австриец":

    Или до половинТа
  • 146 Инсайдър

    8 2 Отговор

    До коментар #139 от "Петър Волгин":

    Как не са те цензурирали "свободните медии" чак се чудя?!?Иначе всичко е точно така.Светът ще стане един голям кибуц.
  • 147 ГЕР¬БМБ

    4 0 Отговор
    ГЕР¬мания¬БМБ¬булгарещи циганещи ГЕРманещи шайзенещи
  • 148 Инсайдър

    7 1 Отговор
    Меншевики на запад и болшевики на изток.две глави на една ламя.теориите на Хегел: теза и антитеза=синтеза..Западните юдокомунисти назначиха да ни управляват 30 год.вече синове и внуци на нашенските юдокомунисти,уж техния най голям враг.....театър....."нашето име е лигион"
  • 149 PlimP

    6 0 Отговор
    кой да въведе ред???? :D:D:D:D:D:D:D:D:D
    имат извратена представа за ред
  • 150 Момчил

    6 1 Отговор
    Нека си подредим България, Македония си има кой да я мисли. Всяко общество има нужда от управници, въпросът е да не са обвързани с престъпния свят. Герб и дпс явно не са способни да го направят, време е за новиидеи и решения
  • 151 Пишман Шишман

    7 0 Отговор
    Бая ви Ганя е вечен . И преди и сега Солунската митница работи , да има келепир и аванта . Немци и французи акъл да не дават и оценка не щем , защото ВИНАГИ ще КРАДЕМ
  • 152 Матей

    23 1 Отговор
    Как така са създали ГЕРБ за да въведе ред,нищо подобно,добре са знаели и са получили желания резултат.Целта оправдава средствата.И планът е бил мащабен, и лидерите са били подбирани с нужните качества.Не може да изтикаш напред боко и цецо,просто устроени тарикати и неуки,но затова пък толкова окумУш(съобразителни,повратливи),и да очакваш разцвет на наука и култура и икономика.Планът е бил пълен разгром на българската държава отвътре,по пътя на системен упадък,материален и морален.
  • 153 Матей

    12 1 Отговор
    Отредиха ни ролята не на бананова а на лай-ня-но-ва република,тъй като тук си докарват боклука да се гори в тецовете вместо въглища и си очистиха старите ракети в полигона до Звеево,Старозагорско,често -често се чуваше и тътен като от подземното царство,а обгазяването с фурани и диоксини беше за цялата област.
  • 154 ДимДимДом

    16 1 Отговор
    Статията нагло внушава на четателите че алтернатива на изборите няма, Бойко или Цветанов . Такава нагла манипулация отдавна не съм чел.
  • 155 Прочети

    12 0 Отговор
    Каракачанов продаде 15 дка и 5 сгради на военните за 43 бона, квадратният метър излиза по 3,09 лв. (ДОКУМЕНТИ) в народ .бг
  • 156 Дедовия

    11 1 Отговор
    Ами явно сте били пълни малоумници, след като сте се надявали тая празна и крива крадлива кратуна да ви въвежда ред!!! Само че сега ще плащаме ние!
  • 157 Дедовия

    6 1 Отговор

    До коментар #140 от "ВИЗИЯ БГ":

    Нещо не се връзват разсъжденията ти с неколкогодишното разпищолено дерибействуване на т.нар. СДС...
  • 158 Kaiser Souze

    10 1 Отговор
    Борисов е готов на всякакви компромиси, за да се задържи на власт. В случая безспорно кляка на Патриотите. Ама то тук на ДПС, там на Патриотите. Днеска на Москва, утре на който се сетите... Така политика не се прави!
  • 159 БъдетеЗдрави

    8 0 Отговор
    т.е. отгледахме си мекерета, верно много са гнили и негодни, чак малко се срамуваме, ама са си "наши ку чи" синове и ще ви ги навираме до последно, защото много слушат и на мига безропотно изпълняват. И нито дума за Комсомолката.
  • 160 Симпсън а

    11 0 Отговор
    В началото на януари 1990 г. Джеймс Бейкър се среща у нас с група антикомунисти и дисиденти. На тази среща са присъствали двама мои близки приятели. Още са живи. Единият от тях - Петър Гогов, тридесет и пет минути обяснява на американския държавен секретар какво трябва да стане в България. Оня първо разхлабва възела на вратовръзката си, след това разкопчава сакото, ризата си и почва да се поти. Тръгва си, без да вземе решение. Следващият, който се среща с тази група, е посланикът Сол Полански. Той казва, Джеймс предаде посланието ви на Държавния департамент. За нас главният антикомунист, с който ще продължаваме да си сътрудничим, се казва Андрей Луканов. Това казва Сол Полански. Това е положението. На 10 ноември 1989 г. си легнахме равни, а на 11-ти се събудихме малко по-различни. Нали искахте да ме питате кои са тези тайнствени кръгове и обръчи, за които всеки говори, но никой не ги е виждал. Ето, оттогава започват да се вият най-различни кръгове и обръчи.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 документите

    12 0 Отговор
    Георги Стоев си го пише, че мафията е с управление в БСП централата, там дирижират и люпилнята и управлението на партиите. И всичко става по мед и масло. Георги Андреев 1995г: "По-голямата част от обработваемите площи пустеят, а дългогодишните насаждения подивяват или се изкореняват. Избирайки сложна процедура за връщане на земята, Мафията иска да откаже" от земеделие и скотовъдство тези, Които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), Където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане от само себе си", а засега е строго охранявана тайна.Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически Живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) - негова е Мултигруп" и др. - и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) - негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни Кадри на едрия Капитал" са бивши офицери от ДС."
  • 163 Джули

    11 1 Отговор
    ГЕРБ ще си останат с надеждите и обещанията от 2006 г. Толкова години на власт, а след тях погром.
  • 164 Инерция

    8 2 Отговор
    Щото Цветанов и Бойко не са синове на хора от службите на Живков. Луджев сдсето е с баща директор на затворът в Бургас 1950 г. Желев приближен на живкови...
  • 165 Виждал съм го

    5 0 Отговор
    В Saw 2 на телевизорът със записът не е ли Цецо с червени спирали на бузите и закодиран глас?
  • 166 Кой68

    14 0 Отговор
    ЦЦ да въдвори ред !!! Германците ги мислех за умни,практични и хора на дисциплината.На човек укрил част от биографията си и със прякор Цецо Шлифера !?
  • 167 Фея

    8 1 Отговор
    Много ясновидци и пророци 45 години много не бяха виждали границите на България та сега имплантирането да си гледат работата да не забравят варващините си и у нас а сега ни взеха да им пазим външните граници Да не се мешат в нашите работи с Македония защото не са нагли мишки
  • 168 Фея

    11 0 Отговор
    Много ясновидци и пророци 45 години много не бяха виждали границите на България та сега пророкуватЦецо е нагъл лъжец да създаде ред кои са тия дето ще ме вярват Бойко го издигна тоя лицемери а сега се показва с какви очи Щвабите да си гледат работата да не забравят варващините си и у нас а сега ни взеха да им пазим външните граници Да не се мешат в нашите работи с Македония защото не са нагли мишки
  • 169 Така...

    20 0 Отговор
    ...не се подвеждайте! България не се управлява от Германия, а от едни други, които управляват Германия...и не само...
  • 170 гошо

    16 0 Отговор
    Само да не забравяме, че немските боклуци финансираха Октомврийската революция и са в основата на всяко извращение в Европа.
  • 171 🚬⏰💸

    9 2 Отговор
    Никога с Германия,винаги с Китай. Това са реалностите. Военни компоненти от САЩ. Икономика от Китай. И ще тръгнат работите. В ЕС само по формалност и заради пазарът.Щом нашите домати,краставици,тютюн са толкова некачествени за Запада,ще изнасяме на изток. Бизнес с Казахстан ,Китай,Индия,Русия,Бразилия ,БГ оръжие за Африка. Пример : Копуваме кашу от Гамбия,обработка пакетиране и хранителен контрол и за Русия,Азербайджан ,Армения.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Винету

    7 0 Отговор
    Кой тоз фашага Гудрун Щайн акер - дето ака 😁🎃
  • 175 Николай

    4 4 Отговор
    По добре да ни управлява партия създадена и подкрепяна от Германия от колкото такава от Русия. Айде сега да се активират всички русофили и да почват да ме тровят.

    Коментиран от #180

  • 176 Николай

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "KODIAK":

    Големи глупости си написал. По време на Станишеф БВП е около 50 млрд. лева. Как са се получили тия инвестиции, от къде са дошли?
  • 177 МОМЧЕТО

    5 0 Отговор
    НА ГЕРМАНЕЦА МУ ДАИ ОРГАНИЗАЦИЯ И ТЕХНИКА дисциплина ПОЛИТИКАТА ИМ Е МЪТНА РАБОТА ТАМ ИМ Е СЛАБОТО МЯСТО!
  • 178 Манги

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Кой е кукловода на мафията БойковА":

    Доган
  • 179 Хаджи Генчо

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ПСР":

    Чел си и си мислил! Мислил си и пак си чел!
  • 180 Бай Йордан

    2 4 Отговор

    До коментар #175 от "Николай":

    От това което си написал е ясно само че си русофил.Сега какво...кефиш се как ще скочат русофилите.Аз пък се питам кого българите ще разберат че сами трябва да си свършат работата.

    Коментиран от #181, #189

  • 181 Великите сили

    2 1 Отговор

    До коментар #180 от "Бай Йордан":

    Няма кой да те остави сам да взимаш решения и да си върршиш работата!
  • 182 Сега виждате ли чеее

    4 1 Отговор
    Гроб не е бг партия и това да е на власт не зависи от изборите и вашите гласове....трябва агентите на службите самите служби олигарси мутри квартални тарикати наследници на комунистите да бъдат избити иначе оправия няма да има никога
  • 183 Минчо от Девня

    7 0 Отговор
    КАКВО ПРИЗНАВА ВСЪЩНОСТ НЕМСКИЯТ АПАРАТЧИК? ЧЕ НЕМСКАТА КОРУОЦИОННА МАШИНА Е СЪЗДАЛА СВОЕ СЛУГИНСКО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ КОЕТО ДА ПРОМЕНЯ ЗАКОНИ И УСВОЯВА ПОТОЦИ ЕВРОСРЕДСТВА СЪЩЕВРЕМЕНО ЗАЛИЧАВАЙКИ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И НАСЕЛВАЙКИ ЛЮБИМИТЕ НА МЕРКЕЛ АРАБИ ПЕРСИЙЦИ И АФРИКАНЦИ?? ТА ТОЗИ АПАРАТЧИК НА ТАЗИ КОРУПЦИОННА НЕМСКА МАШИНА СЕГА ЩЕ ДАВА СЪВЕТИ ДА СМЕ ПРИЗНАВАЛИ МАКЕДОНСКИТЕ ФАНТАСТИКИ... НЕ НИЕ ЩЕ ПРИЗНАЕМ НАПРАВО АЛБАНСКИТЕ ФАНТАСТИКИ, ЗАЩОТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ДО 10 ГОДИНИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ Е ИЗЦЯЛО АЛБАНСКА ДОКАТО ТЪПИТЕ СЪРБИМАНИ СЕ ДЪРЛЯТ С БЪЛГАРИЯ И СИ ЗАРАВЯТ ГЛАВИТЕ В ПЯСЪКА ЗА ОСНОВНИЯТ ИМ ПРОБЛЕМ КОЙТО ГИ ПРАВИ НОВО КОСОВО.
  • 184 Прошко

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "KODIAK":

    Ами да живее правителството на Станишев, другарки и другари! То бива тъпотия и наглост, ама това твойто не се търпи, таварищ!
  • 185 Запрян

    1 2 Отговор
    Да ама Цецо не остана в ГЕРБ,иначе ги удържаше
  • 186 волен сидеров

    2 2 Отговор
    ЦВЕТАНОВ+БАЙДЪН=ДЕМОНОКРАЦИЯ-ЧЕСТИТО
  • 187 Месершмитчо Щудебейкъров

    3 2 Отговор
    Къде сте бе лоени топки и маншони
    Трябва да свалим Бочко Бибочко !
    Криете се на топло и си човъркате носа
    А може би и г..а !?
  • 188 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    В немския коментар е отделено внимание на правителството на БСП с премиер Станишев. Корумпирано, и крадливо. В това правителство зам министър бе Корнелия Нинова техноимпексова. В комунистическото правителство на Сергей Станишев, заедно с кагабейския им близнак ДПС бяха извършени рекорден брой заменки, ощетили държавната хазна над 1 милиард лева, а еврофондовете бяха блокирани
    от ЕС поради голяма корупция и злоупотреби, а другарите сега се правят на ощипани моми и се ослушват като комунисти в църкви.
  • 189 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #180 от "Бай Йордан":

    Е точно русофил не съм. Аз съм си чист българофил. И също не искам някой да ми казва как да си живеем в държавата. Обаче светът така е устроен, че големите винаги да използват по малките.
  • 190 Борис

    1 0 Отговор
    ГЕРБ е пропита от проблеми и неспособна да се справи с проблемите в страната!
  • 191 БАИ ВИ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "ЗАЩОБЕ ХИТЛЕР":

    А ТЕБЕ ТЕ Е ДОНЕСЪЛ ЩЪРКЕЛА И ТЕ Е ПУСНАЛ ОТ ВИСОКО ,И СИ ПАДНАЛ НА ГЛАВАТА , ПРАЗНОГЛАВЕЦО , ЗА ТОВА СЕГА САМО АКЪЛА ТИ ДАВА ЗАЕТО ,КАТО НА СТАР ДОМАШЕН ТЕЛЕФОН,ХАХАХАХА!!!!!!!!!.
  • 192 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    статийката е от сайт “факти” на БСП. Той е известен още като разпространител на лъжи от руската дезинформационна машина. Мнението в статията е поредната лъжа на БСП да отрече истината за “произхода “ на олигарха Борисов и отново да излъже народа. Борисов е олигарх, той бе създаден от последния елит на БКП( Луканов и сие) който преименува БКП 1989 от „комунистическа“ в „социалистическа“ и така де факто постави началото на БСП- партия, която няма нищо идеологически общо с БКП. БКП беше лява партия, бореше се против капитализма като строеше социализъм, считан за алтернатива на капитализма, имаше много силна и богата идеология, зад която стояха милиони хора по света. БСП е точно обратното на БКП, тя е нова партия на едрия олигархичен неолиберален капиталистически модел с много ретроградна и реакционна идеология на неолибералния капитализъм, който 30 години след възникването си търпи постоянен крах, вижда се по своята създател, майка и мека САЩ, който се тресе от пропадането на неолиберализма и е започнал своята антинеолиберална революция.
    Последния елит на БКП освен че създаде БСП, но и създаде всички останали партии след 1989, в това число и ГЕРБ и техните олигарси.
    БСП раздаваше откраднатите от народа ни пари от приватизацията на голяма социалистическа собственост( която замисли и започна) в така „известните черни куфарчета на Луканов“, съхраняващи се в първата капиталова групировка на БСП „Мултигруп“ . Чрез Мултигруп БСП раздаде пари и роди всички олигарс
  • 193 ideyazabulgaria

    2 0 Отговор
    продължение. Сигурен ли си , че този германски дипломат го е казал? Най сигурното е, да питаш лично него. Това е руска партенка, измислица на руската дезинформационна машина. Не знаеш ли, че диктатор Путин държи всички пари и ресурси на най-богатата страна в света Русия и ги използва не за благоденствието на народа си( защото не ги влага в икономиката за нейно развитие) , за себе си и олигарсите му да крадат на воля и си строят дворци,..Още той да купува журналисти, политици( вече бивши) по цял свят , плаща им по няколко милиона и те говорят това, което той им нарежда. Строи агентски мрежи по цял свят и им плаща за да работят за него и разнасят лъжепропагандата му! Както е купил 13 000 стари комунисти у нас, за да гласуват за неговите партии и му разнасят пропагандата( водачите им са Пламен Пасков и Минчо Христов от ТВ канал "Евроком")
    Забележи, това е БИВШ дипломат, ако беше действащ сега, той не би си отворил устата защото по германското законодателство той ще бъде осъден за 24 часа. Ако го е казал, той го казва тогава, когато не е нито дипломат, нито в политиката.
  • 194 ideyazabulgaria

    2 0 Отговор
    Продължение: И ако го е казал, със сигурност този бивш дипломат е получил няколко милиона от Путин за да говори тези бози., много удобни за БСП и русофилската мафия у нас1
  • 195 ideyazabulgaria

    2 0 Отговор
    Парите на БСП създадоха Борисов. Ето да прочетеш от мен как се роди олигарха Борисов, статия със заглавие "Октоподът на Борисов. Как БСП създаде явлението и модела "Борисов"" Ще я намерите в гугъла със заглавието